si comel n si ensem

Sabtu, 20 November 2010

when i'm not in a gud mood

today i'm totally bad mood, a real bad mood... everything is just mot rite...maybe sbb da nk dkt due, tp ntah la..everything is mess up, even almost everyone i met.

bgn tido my luv da carik psl. aku nk jmp dia...n dia said no, which i dont want to describe why. lps 2 aku saje2 la gedik ckp 'k la x nk cakap da..bye,' saje je nk mgade ngan buah hati di pagi hari, dia ckp ap taw 'xnk ckp k dah  r...bye.' tuuuutttt, damn!!! now i'm pissed off. ok...ak tnggu, mn taw dia akn call blk. sminit...dua minit... XDE!!! fine, ak call.. then we talk about our graduation robe. i ask him 'can i borrow ur money 1st to pay a convocation fee bcos i tend to have my gaji at the same day we pick up the robe,' then he replies. 'NO,' damn!!!! i'm totally pissed off. i end the conversation which i dont really remember mcm mana aku crk alasan tok end the call. bkn nye aku nk srh dia byr..aku nk pinjam, lps amek jubah on the same day..aku byr la. the we continuing sms, which is..
.
.
.
nape (him)
xde pape (me)
syg ayg (him)
ea..syg abg jgk (him)
muaaahhh (him)
muuaahh (me)
syg ayg (him)
ea..(me)
nape (him)
xde pape (me)
syg..luv u (him)
ea...(me)
muaahh(him)
dah2 la tu, xde mende laen nk ckp da ke (me) [pissed off mode increasing]
ea..ngah wat ap(him) [his fav question-he may asked this again2]
ngah hangin!!!! [which is not totally to him]

n yg wat aku lg bad mood adalah...dia tsangat la lmbt bls msj...hnya itu je smpai petang. n aku btambah hangin when my mum call me (baru blk dr kampung). she said 'pak ngah bc fb adik, dia tny ap yg duk tlis pelik2 kt fb 2??'. then i asked(still in a gud way) ' tulis ap??'. ' kecoh kt umah tu adk tulis psl air..cinta..ap ntah, jgn duk tulis pelik2, dorg tu bkn bley,' ok now i'm angry. 'ap yg pelik nye..org amek dr buku kot ayat tu, nie yg nk marah nie!!!!,' ayat tu bbunyi cam ni cinta, kau bgai udara untuk aku menumpang hidup. sayang,kau umpama bulan yg menerangi waktu gelapku. kasih,kau seperti air yg mgalir, sperti kasih mu yg d curahkn kpada ku. ap yg pelik nye??? bkn nye aku cakap aku masuk pub ke, g disco ke, mnm arak ke, bkn nye aku ckp ak g bro**n ngan pkwe aku ke, msuk hotel ke...aku pnye la xsuka org mcampori urusan peribadi aku x tentu hala. privacy is a privacy...even wit a family!!then i have an arguing wit my boy..which is i only told him that i really bad mood about the convo thing (i'm not telling him everything). bukak fb, aku post kt wall '

totally BAD MOOD, dont ever try to MESS UP wit me 2day if u dont wanna hear a BAD WORD, a REAL BAD WORD!!!!' yeahhh...i relly want to say that bad word which is i'm not really used to it. 


after check the graduation info, i sms him.....not replying!!! aku call..voicemail. aku call no maxis dia, x angkat.. then dia msj, ' syg...digi xde line, syg ngah wat ap', aku call...xangkat, aku call lg..sama...call lg...pn sama.. i think i know why. aku call lg...x angkat, then dia sms lg. 'knape syg?,' sound suspicios..look suspicios. aku call..x angkat...call lg..x angkat...3rd time, ' hello...nape syg???,' 'xde pape saje..nape x angkt???,' 'xprasan,' 'owh..erm..ok la, saje je..bye,'. think..think....XPERASAN??? abis yg dia msj tny knape tu ap??? n selang masa dia msj ngn aku call x smpai sminit pn....aku call lg...2 times, dia angkt. 'hello,' xde syg da...n bnyi bising kt background. ' abg kt mn nie??,' 'kt kedai,tgk bola,' i knew it...asl nk sembunyi??? aku bkn nye x bg dia kua ke bnde, asl xnk gtaw je??. aku msj..

abg mmg xnk ayg taw abg kua ke?? (me)
eh, mn de (him)
dah r (me)
dah r mnde (him)
stop lying (me)
mn de tipu (him)
pape je la, k la..xnk kcau abg lepak, luv u, bye (me)
eh, bley je msj (him)

dan aku x bls...it not that aku nie queen control ke, xnk dia kua ke..ap ke..cuma..ptg td aku tny mlm nie dia nk wat ap(i got a vision that he will hang out wit his frens)..dia kte just laying around, ok...then, bila aku srh dia check info convo, dia kte laptop da ttp, aku srh pkai pc mak dia..dia diam!!! dia srh aku yg check.bila aku call digi,xdpt..dia kte xde line,xkan ttbe umh dia xde line. bila aku call mxs... dia x angkt, bila dia angkt keadaan sunyi...bnyi cengkerik. bila aku tny nape x angkt dia kte x prasan padahal dia baru je msj aku (dia x bape suka ckp tepon dpn mber2,segan!!!). yg aku nak stated kn kt sini ialah... "SUSAH SGT KE NK CKP,ABG KUA LEPAK NGN MBER MLM NIE...' 

Khamis, 18 November 2010

1st month anniversary

it celebration day... (image from google search)



ok it not anniversary ktorg kapel, of kos not sbb we're together more than anyone know, cewah..xde r. ktorg da bsama baru mhampiri tiga taun. dan sudah tentu lah bkn anniversary wed ktorg sbb ktorg x kawen lg, which is coming soon ( PRAY FOR US). hehehe.. ia adalah.....jeng3, anniversary genap sebulan aku bergelar design engineer kt perunding I nie. taniah3...clap3...taniah buat diri sndiri sbb bjaya mharungi sgala rintangan n cobaan (which is not so tough..kekeke). tp yg plg penting..aku bjaya melawan rasa boring n malas, impotent tuh. sy suka keje sy..wlo pn kadang2 tuh ad la ase mcm xmo keje,nk carik keje laen...tp i admit that if one day..i have to leave this company, i might be crying. wlo pn aku yg amek kputusan tok tinggal kn company nie, yes...i'm sad. hubungan aku ngan staff ok, bos ak pn ok, keje aku pn bley tahan (at this moment). wlo pn company aku nie kecik (bos aku ade 2 org staff jea, it true) tp byk bnd yg aku bley blaja. trutama skali keje2 drafman (tu keje draffman kot, but it ok...). aku pn bley blaja tok submission drawing ap yg perlu ad, kt road n drainage, kt water reticulation, kat earthwork, kt sewerage design..sume la. n aku ley blaja guna esteem 5 yg kuno ( knowledge ap tu). oh...aku gak blaja pkai orion (software to design structure). tu lah...advantage keje company kecik nie, sume kte kne wat, xde division2 neh. from structure to infrastructure, but not the document.

that is the thing yg aku x suka, which is i dont have to attend meeting, dont have to go to site, mmg la agk bagus, keje sng...tp 2 sume kan pgalaman, jd meeting n pg site 2 agk penting, so skali skala dpt pg 2 ok gak la kn. n satu lg, dis company xde klinik panel, jd klo sakit tanggung sndiri, xde diner (da nama pn staff 2 org je), xde elaun prubatan or other elaun mcm company laen bg, ct pn 8 hr je staun n ct 2 xley bwk kedepan ( kne abiskn taun tu gak). so, kdg2 agk tfikir tok carik yg bg benefit byk sket,huhuhu.. tp tgk rezeki la cm ne... da dpt kt sini pn aku da tsangat la bersyukur...

Isnin, 8 November 2010

tired week

mnggu lps mmg tsgt memenatkan smpai hr  nie lemau gile g keje. tp penat bjalan je la..hahaha. tyme bjalan 2 suka la,tp tyme nk stat keje 2 yg x suka...ase nk bjalan jea, xnk keje.

rabu
hr nie ktorg p pejabat kwsp n  pejabat socso, nsb bek kejab jea. lps g socso.ktorg rush g shah alam sbb my lovy2, nk byr denda buku (kes pinjam buku PTAR wat harta sndiri la nie). alang2 da g sana ak check skali aku pnye...waahhh..he...xde utang beb,kekeke.hurm...lpa lak ktorg lunch kt mn ea rabu hr 2???pk...pk...pk... argghhh...lpaaaa....owh,before g ptar ktorg g jusco...sbb lunch hour. ktorg mkn mcd kt jusco, gile lama x g jusco...ase nk golek2 je dlm jusco 2..huhuhu. then after ktorg settle kt uitm, ktorg g time square. nie my lovy2 yg excited nk pg sbb nk beli GUNDAM, padahal sabtu hr 2 bru beli ( da abis duit wat muka ngn kte, mrungut ckp kte yg abis kn duit dia..huhuhu). tp my lovy2, x beli GUNDAM 2, sbb aku bg advice yg mmbina srh dia beli next month,nt duit abeh....skng pn dok mrungut duit abeh,da beli GUNDAM 2 lg la byk dia nye merungut sesungut tu.

da abis bpusing gasing kt time square my lovy2 nk g sungei wang, crik suar keje aku. aku xmo, nt duit dia abeh (padahal aku da jatuh chenta kt suar voir kt jusco), OTW blk ktorg diam jea, my lovy2 diam sbb sedey xdpt beli GUNDAM. aku lak diam sbb aku geram kt dia,aku pnye la baik tny..awat monyok jea, da ckp elok2,bln dpn beli la GUNDAM 2, tp still monyok gak, aku hangin la.

nie lg nk cite kesah sedey, pagi nye dia ckp ok jea nk diner ngn aku, kire my lovy2 temankn aku mkn je la. da blk,dia srh aku tapau jea. aku ckp la,xnk mkn...aku xde selera mkn sowg2 kt umh. then my lovy2 ckp ok jea, WHAT??? aku da bg hint xde slera mkn sowg, xkn x phm2 kot...teman la sat, aku mkn bkn lama pn. aku da nangis2 da..cdey dowh,aku pnye la ckp ulg2 xnk mkn sorg2..dia wat x phm jea. pastu dia nk pusing blk, nk tmn aku mkn la...aku da nangis cm nie bru la nk g. pastu aku pn saje r ikut kpala angin taufan aku, konon nye nk men tarik tali r, aku ckp dia pg pn aku xnk trun mkn, aku da ngajuk dah. mak aih..dia slambe je pusing blk, amek kau..padan muka,gedik sgt..nk men tarik tali ngn hulk,mmg r ko melayang. aku pn msk la umh aku ngn nangis tsedu sedan..terisak2, saje je wat lmbt2 bkk pintu pgr, ingtkn dia nk halang ke nk pgl ke (slalu nye cm 2), tp xde pn...lam ati aku dok mgomel sndiri. aku lpk dpn pintu umh, saje xmo masuk..ingt dia nk pgl... walaweh...dia blah jea. aduh..syahdu pilu btol. aku msj,jem...x angkt. aku pn call, ckp2..gado2...pastu sreeeetttt...dia brek dpn umh aku. 'dah jom g mkn,' hehehe....syg agi kat aku upe nye. 'bdk kuat nanges, suka sgt nangis,bdk kecik,'. ckp la nk ckp ap pn...aku sengeh jea..hahaha. maka dgn itu berakhir la hr rabu yg penuh tragedi...

to be continued......

Isnin, 1 November 2010

i'm not crazy, i'm not snobbish

pics from google image.

i'm admit that it is a crazy thing to decide when u r just start working, still dont comfirm, dont know either the jobs fix you or not and the last one is, u still have other thing to do..more importantly, but still i go for the choice. it is not only for me..it for my family's good. i can't help them in a better way, but unless with this decision i can help to smooth the 'hard-path' they have. outsider maybe cant understand and me myself dont have any concern to make them to understand...just let it be. i dont want to be selfish. it true that i dont need a car rite now..but it for my family,specifically for my sister. i'm not give the car to her (i not that KIND), i'm just let her lend it for about maybe one or two year. beside, why should i have that when i just can walking to my office, and for a weekend...i have my lovely darling to pick me up for a dating (luv u sayang). i still have a thing to do, sng cite nk enjoy with my money dlu....hahahahaha.

u see the pica above??? that was the car..hehehe..exactly the same. i dont want saga basic, x cantek...but when i go for saga se, i can't saving much. huhuhu..mau kawen...and that not my dream car, kikkiki.. my dream car of kos la....erm,no need to mention lah, x mampu. so....after a little discussion with my sis n my mum, i strike for saga se...huhuhu, ok cket la....

Selasa, 19 Oktober 2010

my choice

if i'm not mistake, i already posted about job offer at u*sb which is located at petaling jaya. but today i'm not going to talk about that company and how my work going on. NO...because i'm not working at that company. currently i'm at damansara, yeah...rite, cost life at damansara are more expensive than petaling jaya...huhuhu. but THIS IS MY CHOICE..(and also my family concern) and for 2 day i'm start to working, i like my work. yes i do...i like it eventhough my bos give me a lots of work... wa...sgt skt kepala ma...but when i like my job n it my choice also, so it ok. he...sgt2 berharap everything is just fine...sgt2 berharap hari2 yang mendatang dpt di tempuhi dengan penuh kesabaran. smoga aku x wat bos marah2 kat aku macamana kwn aku cite. huhuhu... 1st day keje, i've given 4 task to complete..yeah..i'm success.hahahaha...not the hard one pn. 2nd day...2 task, one almost done and for project at setapak, i just realize that have an error on that layout when i'm on the way home... wallahhh...tomorrow morning i change it and if i'm able to finish it at noon, after lunch i'm finish my 2nd task which is located at...erk...erm....semenyih kot muahahaha...ap nye design engineer lah cam nie...huhuhu.

yeah..i'm the drafperson n i'm the engineer,but we'll have a drafperson soon (image from google)


p/s: tetiba ase gatal nk tulis kot omputeh, klo tjumpa slh2 grammer n sume2 2.wat2 xnmpk je la ea....hahaha

Selasa, 5 Oktober 2010

potensi untuk meninggalkan dunia penganggur...

ALHAMDULILLAH...hanya itu lah ucapan yg plg tepat untuk aku di saat dan ketika ini. akhirnya aku di terima kerja..hr nie aku dpt call tok masuk kerja hr isnin nie..tp tuhan je la yg tahu ap yg ade dlm ht ku. klo ikt kn ht aku aku nk yg esok...gj lbey cket,tp ea lah..aku bkn ahli tafsir atau peramal tok meramal kan yg aku bley dpt keje esok. aku bkn xnk keje kt tmpt yg aku dpt nie..cma aku tkt, aku xley smyg, aku tpaksa masuk tmpt ibadah agama laen. mak aku penah msk tmpt ibadat agama laen, n dia kte dia ok jea..kte masuk tnpa niat ap2, xpe... tp ikt kn aku..aku xnk...sboley2 nye..lg satu, msti lah gaji nye..yg intebiu esok gaji nye 2 ribu. wlo pn org ckp cket...tp byk la cket dr yg aku dpt 2. Ya Allah..bantu lah hamba mu ini....adakah aku ptt terima je tawaran keje 2..atau aku ptt tnggu yg intebiu esok...berilah aku petunjuk ya Allah...klo boley aku nk yg esok...tp andai rezeki mu yg ini..aku redha ya Allah

Khamis, 23 September 2010

ku ingin jd lebih baik

after raye aku blk shah alam blk...uhuh, (cite sal raye nt ak bkk entry len). skng keje kt dc uitm, jg kedai komputer..tp alhamdulillah..nie rezeki yg Allah s.w.t kurnia kan kt aku..aku trima ngn penuh rase syukur, ikut keinginan mmg aku nk cari yg lbey baik, agr aku bley ubah khidupan ktorg skuarga..demi ibu ku.. aku nk penuhi sgala impian dia, harapan dia, keinginan dia tp aku ttp redha bila Allah msh belum makbulkan doa ku..aku sedar sgala kesulitan pasti ade kebahagiaan di sebaliknye yg menanti..Allah itu maha adil, dan Allah x zalim pada hambanya..sgala dugaan yg di beri setimpal dgn kemampuan hambanya..aku ingin jadi lbeh baik, sbagai hamba, sbagai anak, sbagai kakak, sbagai adik, juga sbagai isteri..insyaAllah. aku ingin jadi hambanya yg sentiasa tersenyum, yg sentiasa bsabar, yg sntiasa redha, yg sntiasa bersyukur,yg mampu melawan amarah, yg mampu melawan ase cemburu..insyaAllah. alhamdulillah..skarang aku lbey tenang..wlo pn byk dugaan yg tpaksa aku tempoh,byk kerisauan yg mganggu tp aku cuba untuk jd positif,aku xnk tbawa2 ngn perasaan smpai aku jd hamba yg lpa pada nikmat Allah, jd hamba yg lpa bahawa Allah akn turunkan hujan d bumi yg gersang, allah akn terbitkan keindahan pelangi d hujung titisan hujan..aku ingin jd hamba yg sntiasa bersyukur dgn stiap titis nikmat Allah..moga aku berjaya..insyaAllah..

copy from google search


aku pernah khilaf dlu,kerana kecewa kau berputus asa ngn nikmat Allah..masyaAllah, betapa pendek nye akal aku..padahal aku sedar, Allah itu maha mendengar..dia mendengar segala doa ku, Allah itu maha melihat dia melihat setiap titis air mata ku...Allah itu maha mengetahui, dia tahu setiap perit jerih yg ibu ku tanggung, ampunkan aku ya Allah.sungguh aku tsangat sedih stiap kali pandang wajah ibu, maaf ibu.ank mu akn teros brusaha demi masa depan kita, harap ibu bersabar..Alhamdulillah ibu, esok n lusa ank mu ini dpt intebiu berturut2...wlo sbyk mn intebiu yg ank mu ini tpaksa pegi..ank mu akn ttp pegi..demi mu ibu. moga2 doa ibu mengiringi anak mu ini..moga Allah memberi peluang pada anak mu ini.. moga kita sentiasa bersabar menanti. 

Jumaat, 13 Ogos 2010

berkongsi bilik

wlo pn skng nie aku mmg..mmg..mmg la bkongsi bilik, tp aku x suka sgt2..nk demand dok sorg2 xbley..lg pn fulus x ckp...skng nie sewa umh sorg sratus, jd klo aku nk sewa sorg kne byar rm300...WTL (what the life!!!). owg len sewa lam satus lbey jea tok satu bilik...ha!!gila mhl..tp nk kua pn ssh..aku kne tnggu aku dpt pkejaan ttp dlu bru ley pindah.jom tgk checklist aku nape aku x suka kongsi bilik.

copy from yahoo search (of cos blk aku xde la cm nie..klo cm nie ku suka kot,siap ade econd tuh)

A thing i hate bout sharing room
1. of cos la xde privacy, nama pn sharing bilik..ap kte wat sume org taw. kte gado ngn pkwe ke, pape je lah..

2. time nk tido..aku pantang bena time aku nk tido org bkk lampu..aku bkn ap,mmg mak aku dr kecik lg ajar manner2 neh..kne hormat org tido,jgn wat bising,jgn gnggu org tdo...jd aku klo time org tdo mmg sharus mungkin la aku cbe reduce kan gangguan2 yg aku wat 2, klo masa 2 ak ngah dgr lagu..scara otomatik aku ttp, ak rela meraba2 lam gelap (xde la gelap sgt).jd aku mmg skt hati gile klo time ak tido..sngaja2 la bkk lampu kbende kan,wal hal time lain bley je crik brg x buka lampu.

3.still pasal lampu..bilik nie kecik n bila bkk lampu..pnya la membahang, rumate ak nie lak suka sgt la dok lam blk bkk lampu..konon nye mcm sauna lah...(nk kurus nye pasal). tp pk la org jgk..bahang kot... klo blk 2 blk peribadi xpe lah..da nm pn sharing kn...

4. jd mangsa copycat. yg nie kadang2 tuh annoying gak..tp kdg2 tuh ak bia je...ap yg kte pkai, ap yg kte beli..dia pn nk beli. 4 example..aku beli bedak compact baru sbb yg lama nye da abis...esok nye dan2 dia beli bedak compact gak..aduh...mcm2 lg la mls lak nk cite, kdg2 tuh ase bangga pn ade gak..owg wat kite cm role model gitu..jd ikutan..hahahaha.

ade lg..tp lpa dah..mls nk pk, nt la da tringt aku update lg..huhuhuhuh

Khamis, 12 Ogos 2010

juadah berbuka puasa

copy from yahoo search
hm..alang2 makan sorg (kira mkn sorg gak la..sbb msg2 msk sndiri) aku msk cincai2 je lah..smlm goreng mee.. ok lah..bbuka mkn mee, ngah mlm ngadap mee tuh, bersahur ngn air kosong..ngeh3. hr nie lak...aku goreng ayam rempah. tok sayur lak...erm..sawi goreng bodo2 je lah...sabtu neh da nk blk umh...ase mcm lmbt lg je keputusan intebiu tuh kua..jd ley blk dlu la...klo xde rezeki nk keje kt situ..aku dok kampung smpai raya la jawab nye...ehehehe..erm..nk gak letak resepi ayam goreng tuh... simple jea, xde letak2 rempah pape pn..

ayam goreng rempah simple

bahan-bahan:
ayam-potong ikut saiz yg sesuai (byk mn ikut suka ht)
lada hitam- ikut selera, aku suka letak byk..tp pd2 gak la
serbuk kari- yg nie letak byk2 sket..tp jgn la smpai tengelam ayam tu
telor- tok 1/4 ayam aku letak sbiji
tepung gamdum-tgk kesesuaian.
serbuk kunyit-cket jea
garam- nie mcm perap ayam goreng biasa la, sape2 suka ajinomoto ley gak taruk..tp aku x.

cara:

1. potong,basuh n tos ayam..
2. gaulkan ngn lada itam,nk best yg kne tumbuk sndiri tuh,bkn yg da siap ground dlm botol
3. gaul lak ngn serbuk kari n kunyit-masa nie ayam 2 akn kering cket
4.bley la letak telo ngn garam sume2 tuh...gaul2, ms nie melekit2 cket lah
5. lastly..gaul ngn tepung gandum..agk2 da mcm myalut tuh da ok la 2, da 2 perap la lama2 sblm goreng...

hehehe..senang sgt..xyah tumbuk bwg ke ap ke sume tuh..nama pn ayam goreng rempah simple kan..hahaha

interview interview interview

copy from yahoo search
isnin, 9/8/2010, cukup 6 kali aku g interview.. ya Allah..berat nye ujian mu pada hamba mu ini... ya Allah,Engkau maha mengetahui..Kau lebih tahu betapa aku perlukan kerja dgn segera..hr nie da hr kedua puasa..pejam celik, pejam celik..da raya. aku ingin raya kali ini pn sama mcm raya2 yg sblm nie..malah lebih meriah..aku perlu dpt keje sblm raya agar nt aku ley tlg akk aku..bantu mak aku, akk da gtaw xde duit nk blk rya,ktorg da la 3 beradik jea..klo akk n ank2 nye x blk..sunyi lah. da la umh ktorg jauh dr umh org... mst sunyi gila raya kali nie...puas aku berdoa smoga Allah mengasihani kami skeluarga...skurang2 nye bila aku kerja.. bley la ku bantu cket2...skurang2 nye ak da bley gmbira kan ht mak ak...hm...ak hrp interview kali nie... Ya Allah, Ya Fattah..kau makbulkan lah doa hamba mu ini...aku berserah pada mu Ya Allah..bantu lah hamba mu ini demi kuarga ku...amin ya Rabbal alamin...

Rabu, 4 Ogos 2010

makeover tok dating!!

ngehehe...skng neh checklist tok memastikan dating tyme sabtu nie berbaloi2..

food: mee rebus-lps discuss ngn cyg either mee rebus or laksa johor,ktorg spakat pilih mee rebus..yumm2, da g survey barang kt kdai baru bukak dpn umh..ok, sume ade kt citu, so xyah ssh2 nek bas g giant dah.

movie: da book cite the last airbender..waa..x sabo ase nk g tgk [cyg banje], ngeh3..nk tgk yg 3D tp ea lah luit xde..skng nie keje pn da xde..jd kne jimat2.

outfit: pkai baju lu'lu wane itam(aku je yg pgl cm 2..sbnrnye baju blaus ala2 mini black dress jea), n tudung...da try tudung ngn gaya baru..ala2 dato'siti nye tudung tuh..tp xde la nmpk rmbut tjulur tuh..ngeee...

mekap: owh..kali nie nk lari cket dr mekap biasa yg slalu dok pkai sblm nie ( eyeshadow kaler black+coklat ). stail dia ttp sama just kale je lain, pink kt eyelids n kt ats cket tuh blended burgundy+black.. nt kaler dia jd gelap cket..klo x..xde beza lah wane pink n burgundy tuh..n lgpn aku baru je ngah blajo2 mekap... alat mekap pn x ckp spenuh nye g..huhuhu, blaja pn kt blog2 n youtube jek..hahaha. owh...kt bwh neh ade gmbo2 after try2 mekap n pkai tudung tuh..xlawa pn.,,tp saje je nk letak..kekeke
xlawo pn..saje je syok sndiri
nie lg org syok sndiri
ckp lah dok syok sndiri neh...ngeh3

Isnin, 2 Ogos 2010

HIV berleluasa

just got this forward email from one of my friend..just paste kt cni as peringatan kpada dri sndiri n sesiapa jua... ( ade ke org bc blog aku neh??? (T_T)

Subject: HIV - Hati-hati

SALAM....berwaspada!!!!!

Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum
membacanya. .. Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif
seronok menyebarkan virus HIV. Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen
Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau
telah
merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa. Jadi sila berhati-hati .....
Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang
telah digunakan penagih

1. Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar
atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai
danmenimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya
terdedah akibat ombak.

2. Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih.
Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk
jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur & kemudiannya
didapati HIV positif.

3. Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang
terjadi
apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda
mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi
"Welcome to the real world, you are now HIV positive' . Doktor telah
memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya
berlaku di Hawai jadi berhati-hati ... .

4. Di Georgia & Florida , ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan
penyuntik di dalam tempat mengembali kan syiling, mesin air minuman...jadi
pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat
mengembalikan wang syiling...................................... ...mungkin
terdapat jarum penyuntik di dalamnya.

5. Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan
sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad.
Ianya
seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos Order di
tempat lain.

Ini adalah nyawa anda. Sila 'forward' maklumat ini sebanyak mungkin kepada
orang lain, especially orang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa
saja...

Dr Yasmin Anum Mohd Yusof
Associate Professor & Head Dept. of
Chemical Pathology
School of Medical Sciences
USM, Kubang Kerian, Kelantan ,
MALAYSIA .


p/s: hrp2 kt mesia neh xde la kes cm 2 kan...moga2 kte dlm rahmat n keredhaan nye...

mau masak laksa johor / mee rebus tok pakwe???

hehehe...nie nk cite psl masak2 lak..ok smlm pkwe g penang ngn family dia (smpai ht pkwe x bwk sayang pn..), pkwe mntk tlg crk kn nama sungai2 yg ade kt selangor neh, aku lak best sgt men game smpai tlupa...deh!! pkwe ap g..ngajuk la...adoyai...nie yg xbest nie klo pkwe ngajuk. pujuk pnye pujuk...x cair2 jgk atie pkwe aku neh. lastly,aku ckp ngn dia hr sabtu nie aku msk kn mee rebus or pape je la bla kua dating nt tp ngn syarat dia jgn ngajuk dah. yes!!! pujukan berjaya.well smbil2 aku pn nk mkn gak la kan sbb mkn skali hr tuh mcm best lak. petama2, laksa johor, aku makan ms keje katering umh kt PM hr 2, sdp..dia pkai spagheti (aku xbape suka mee kuning). then, mee rebus lak bdk kecik molek kt umh nie masak..pn sedap.. aku pe g..search la resepi tok 2 menu neh..ok dpt,nt sabtu syg msk tok abg ea...tungguuuu....
owh, kt bwh nie ade resepi yg aku ase mcm best n senang je nk wat...aku copy dr my resepi n my home cooking blog(blog masakan baru yg mcm best gak r resepi2 dia..i likeeee).

laksa johor
copy dr my home cooking blog (sory to tuan rumah)

 Bahan-bahan:
1 paket spaghetti - direbus
1 batang timun
Taugeh secukupnya
Daun kesum secukupnya - dihiris
sambal belacan secukupnya
Lobak jeruk secukupnya
Limau sambal secukupnya

Bahan2 untuk kuah:
300gm ikan tenggiri - dalam 2 keping saiz besar
250gm udang
2 batang serai - dititik
2 ulas bawang putih - diketuk
1/2 inci halia - diketuk
3 sudu besar rempah kari ikan
1 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor/keping
1 tangkai daun selasih
garam dan gula secukup rasa

bahan2 kisar:
10 helai cili kering
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu kecil serbuk/biji ketumbar
2 sudu kecil serbuk/biji jintan manis
2 sudu kecil serbuk/biji jintan putih

cara:
  • campurkan bahan2 kisar dengan rempah kari ikan, serai dan ketepikan
  • rebuskan udang, ikan tenggiri bersama2 dengan bawang putih dan halia sehingga lembut
  • biarkan sejuk dan kisarkan bersama2 dengan sedikit air rebusan dan daun selasih
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bahan2 kisar yg telah dicampurkan dengan rempah kari dan serai sehingga wangi dan garing
  • masukkan santan, 1/2 atau 1 cawan air rebusan (bergantung pada kepekatan masing2) dan kacau rata
  • biarkan sehingga mendidih
  • kemudian masukkan isi ikan, udang yang telah dikisar dan kacaukan rata
  • akhir sekali masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
  • kacaukan rata
  • apabila kuah dah betul2 mesra bolehlah dipadamkan api
  • hidangkan bersama2 dengan spaghetti dan bahan2 sampingan
source: k.tie

mee rebus

also copy from my home cooking blog (mcm best jea..waaaa x sabo nk msk)


400gm mee kuning - celurkan
sayur sawi secukupnya - celurkan
taugeh secukupnya - celurkan
telur rebus secukupnya
tauhu goreng secukupnya - dihiris
limau nipis/kasturi secukupnya - dibelah
lada merah secukupnya - dihiris
daun sup/daun bawang secukupnya - dihiris

bahan2 untuk kuah:
5 helai cili kering - kalau nak pedas lebihkan
segenggam udang geragau - kalau tak ada boleh gantikan dengan udang kering, tumbuk halus
1/2 labu bawang besar atau 3-5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 sudu makan sos tomato - boleh gantikan dengan air asam jawa
2 biji keledek sederhana besar - rebus 300gm daging - direbus sehingga lembut, air rebusan jangan dibuang
udang segar secukupnya - direbus, air rebusan jangan dibuang
1 sudu besar gula melaka
garam dan perasa secukupnya

cara:
  • kisar keledek dengan air rebusan daging dan air rebusan udang
  • ketepikan
  • daging yang telah direbus tadi dihiris nipis2 dan ketepikan
  • potong kecil kedua2 bawang dan cili kering
  • panaskan sedikit minyak
  • gorengkan sekejap bawang dan cili kering
  • angkat dan biarkan sejuk
  • kemudian kisarkan dengan halia dan lengkuas sehingga halus
  • panaskan minyak dalam periuk
  • tumiskan bahan2 kisar sehingga pecah minyak
  • masukkan sos tomato, udang geragau/udang kering dan tumiskankan lagi sehingga sebati
  • kemudian masukkan keledek kisar tadi, daging hiris, lebihan air rebusan udang & daging (jangan masukkan semua kerana kepekatan ikut selera masing2), gula melaka, garam dan perasa secukupnya
  • kacau rata
  • biarkan kuah mendidih dan pekat
  • akhir sekali masukkan udang
  • padamkan api
  • letakkan mee kuning, tauhu goreng, telur rebus, taugeh, sawi, cili merah, limau kasturi/nipis, daun bawang/bawang goreng ke dalam mangkuk
  • tuangkan kuah ke atasnya
  • siap untuk dihidangkan
source: hana, myr

 suka sgt2 tgk gmb2 masakan tuh,mcm best n resepi dia pn senang jea..hehehe. thanx to my blog resepi sbb bg resepi yg best

solat itu tiang agama

sumber dr yahoo search
"Sembahyang itu adalah tiang agama, maka sesiapa yang mendirikannya bererti dia telah menegakkan agamanya. Kemudian sesiapa yang meninggalkannya bererti dia telah meruntuhkan agamanya” (Hadis riwayat Baihaqi.)
aku ade sedikit keraguan n kekesalan ngn someone which is not my sayang of cos, but someone yg sama2 bkongsi tempat berteduh. to be honest, aku pn bkn nye baik sgt..tp aku dlm usaha mentarbiah n mendakwahkan diri agar jd lbey baik but aku agk kesal ngn someone tuh yg mengambil ringan hal2 solat, aku x berani nk ckp mcm2..tkt bjadi fitnah lak tp dr 5 hr lepas aku dok perhati,x sekali pn dia solat. nk kata uzur, dlm 1@2 mnggu lps dah uzur (ktorg uzur time sama) n x nmpk lak aku dia ade pkai tuala wanita...klo tuang 1 @ 2 waktu ke xpe (x ley gak tp kurg cket la dosa, ok la dlm usaha nk perbaiki diri) ini smpai bhari2, aku nk tego n ade skali aku srh sorg adik kejutkn someone tuh solat,tkt abis waktu (dia dgr kot tp x bgn gak) ap yg aku dpt???dia mcm x puas ht je ngn aku, masyaAllah..aku hny mampu bdoa je,moga2 Allah s.w.t bukak hijab yg mnutup ht aku agr nmpk sbb nape dia x solat,ea lah..aku xnk bsangka buruk n timbul fitnah..nauzubillah..maafkan aku kawan, sungguh aku hanya terkeliru,andai benar tdapat keuzuran alhamdulillah..tenang ht ini. sungguh aku takut...azab mu ya Allah.. ampun kan aku andai keraguan ku ini salah semua nya.. maafkan aku teman andai aku bersangka buruk..bantu lah aku meleraikan kekeliruan ini.

“…dan tiada agama bagi orang yang tidak menunaikan solat. Sesungguhnya kedudukan solat dalam agama Islam diibaratkan seperti kepala kepada tubuh badan” (Hadis riwayat at-Tabrani daripada Ibnu Umar r.a.)

Rabu, 28 Julai 2010

bahana facebook

pic from yahoo search
kisah nie da 2 3 hr blaku, tp skng baru smpt nk cite. ahad lepas dpt jmpa kesayangan ku (dating). sonok sgt...kesayangan ku temankan aku tgk sorcerer's apprentice. best gak r cite dia...pastu ktorg g mkn kt carl's jr, aku suka carl's jr sbb kentang dia beso n best. then, ktorg g beli kebab...best sgt... pastu pusing2... try legging/dress/blouse (x beli pn..saje je). seronok sgt....bila bsama ngn buah hati kesayangan.

tp yg plg x best nye..bila dia stat bukak cite sal ap yg aku post kt fb, ok..aku da pelik. mana dia taw ap yg aku post padahal dia x pnh bkk fb dia. dia kte mber dia gtaw..wahh..aku da hot cket (cket je la). aku tny lg..ap yg dia taw? dia taw ke ap yg aku tulis?. dia bangkit kan sal dia ade janji nk bwk aku tgk eclipse tp x jd..( ea aku ade post sal 2 kt fb). dia kte aku suka post bnd bukan2, bnde personal, wat dia nmpk mcm jahat, post2 aku mburukkan dia. now i'm HOT. ak cba terang kan tp dia x mo dgr...argh...lantak la,kte hati ku. sakit sgt ht nie... dia pcaya kan mber dia smpai xmo dgr ap yg aku ckp... aku taw, kwn dia sgalanya bg dia after family dia.. tp jgn la mber dia bg maklumat palsu pn dia mbuta tuli je nk pcaya. skurang2 dgr la penjelasan aku jgk. blk umh..aku close akaun fb aku, bia lah x de fb pn klo ade wat aku n dia gado jea. then, si a (bkn nm sbnr-ak mention kt post aku sal sexual harrasment) msj..ajk kua mkn..sengal gila, aku kua dating ngn pkwe aku pn da lbk ms nie..ko lg nk ajk aku kua..da lewat kot. aku ckp je tros trg xnk. aku gtaw kesayangan ku...dia diam je, aiii..xkan x kesah kot...kang aku kua kang,ha!!!!. an hour after that, dia msj..sory syg..abg ttdo...what the LOVE!!!

esok nye,aku gtaw dia aku da close akaun fb aku..aku ckp kt dia btapa kecik ht aku,aku kesayangan nya.. tp dia langsung xnk dgr ap yg aku nk ckp..ap guna ak as kesayangan nye..then baru la dia sbuk nk concern psl aku..tny ap yg blaku, pujuk aku srh bukak blk fb (alasan-nt aku boring dok kt umh). bia la kesayangan ku, fb x penting..yg penting bg syg kepercayaan kamu, kamu lg nk dgr ckp mber kamu maka terserah la..kecil ht ini tp apakan daya...kamu pujuk lg...aku jelaskan pada nya, mmg aku ade post psl dia yg x mampu (bkn xnk) tunau kan janji tp sbb syg nye pasal..esoknye kamu dtg jgk tunaikan janji kamu. moral of the story: sy nk ckp betapa kamu syg kn sy..smpai snggup dtg smata2 xnk tgk saya nangis, bkn nye kam yg xtaw tunaikan janji (spt yg d katakan oley mber kamu..sy xpnh ckp pn). post2 sy...sume nye mbawa maksud btapa sy syg kn kamu n betapa sy bertuah memiliki cinta kamu. teka-teki yg bmain d minda sy: ada kah kawan kamu jeles dgn hubungan kasih kita?????...wallahualam...

Jumaat, 23 Julai 2010

rindu kamu...

ok..esok ak keje catering tuh lg..tp ok la ak x sorg2..then my beloved msj..gtaw esok umh kwn bek dia ade kenduri..why la pkwe kamu baru nk ckp..citra cinta mu ini nk ikut!!!..huhuhu..dia kte ok, aku da serba salah dah..antara keje ngn jmp pkwe..mst la jmp pkwe, tp...arrrgghhh, xpe lah...syg keje je..pkwe lepak la ngn mber pkwe dlu, nt ahd kte jmp.huhu..pkwe...rindu kamu sgt2..tp sy kne keje...nk sgt jmp kamu. sy sgt gembira bila kamu sntiasa amek berat psl saya..sgt gembira bila kamu meluahkan sgala rasa kamu, isi hati kamu..penat lelah kamu..masalah kamu..berkongsi cerita kamu.. we filled each other (btoi ke neh??) kte saling lengkap melengkapi.. kte saling mmerlukan satu sama lain..tp kte msh x bley pg tlalu jauh sbb kte blom KAWEN!. kekeke.. syg tnggu saat itu (as u promised, pkwe nk wat special proposal bila kte nk kawen nt..x kira la ms 2 da taw kte akn kawen..kne ade proposal gak..hehehe). syg tnggu saat kte sah jd suami isteri. moga ALLAH mberkati kita, moga jodoh sntiasa bsama kita..amin!!!

sexual harassment or being kind????

al kisah bermula smlm, aku keje katering..lama siot aku tunggu, kate soh dtg kol 10, damn!. lam kol 11 lbey/ 12 aku pn x sure..bru la ade owg..borink gile aku nunggu. ok that not the issue. ok la..aku kne g umh PM kt jln duta,ok...that still not the issue. ms nk tnggu kberangkatan ke umh PM tuh,aku godek2 la uniform yg akn ktorg pkai nt..what??? sume size L jek..mao paras peha baju tuh..tgn aku pn xnmpk nt..cm ne ak nk keje. ok now is the issue..aku pn tny la kt a(nama sbenar d smbunyikan tok ngelak kn blaku slh phm) kt mn lg baju sume d simpan aku nk crk size kecik. dia kt 'meh sini nk tunjuk'. wa...that kind enough, ak pn follow la...ntah ceruk mn dia bwk..ak x sdp atie dah, 'xde ap lah..dia nk tnjuk uniform 2 kt mn je,' ak ckp sorg2 lam ht. ok..dia tnjuk kt mn baju tuh, ak ingt dia nk blah la kan...bley plak dia landing montot dia kt kerusi buruk kt situ tunggu aku pilih baju tuh, 'dia tnggu sbb nk kunci pntu tuh' ckp aku lam ht lg (padahal pintu 2 mmg xkunci pon..saje nk sdp kn ht). ngah belek2 tuh..sume big size, ad la satu baju yg kecik cket (still big size). dia suruh aku try..ok ak try lm hati pnya la aku nk cpt blah dr situ. damn thing happen again...bila plak aku xpndai pkai baju neh.. ak tkpai2 carik lengan baju sblh lg..then ms 2 lah dia pgg tgn aku n tlg aku pkai kn baju tuh.. WHAT THE HELL!!!!!, tnp menuggu ms yg lama aku cpt2 blah...damn ko, xtaw halal haram antara laki ngn ppuan ke!!! nsb baik g jln duta aku ngn org lain..klo x cm ne la aku nk mhadapi situasi ini.  is this sexual harassment or just be kind..huhuhu, aku plh be kind..

blk umh aku gtaw my beloved..uhuk!!! cdey..dia wat bolayan..ak call dia x angkt, sakit nye ht aku..org da wat citra cinta dia cm nie dia bley diam kn je..than 12 midnite lebey cm 2 dia call.. (ak of cos la da majuk kn). tp cess btol la..dia x de ckp pape pn...then aku msj lg..aku ckp ht ak da broken dia wat x layan je bla ak bgini.. than dia call..dia x bc msj ak sbb ttdo. hampeh nye balak!!! dia srh ak crk keje lain, klo nk keje situ bwk member..jgn g sorg2..x abis2 dia mntk maap..dia care bout me...tp dia x bace msj tuh. huh...aku pe g.. nangis la..ingt kn da x pduli..da x syg. ms 2 baru la dia tkial2 tny itu ini..ckp btapa dia pelu kt aku..btapa dia syg kt aku..pkwe oh pkwe...sy taw kamu syg saya..sy pn sama..

Rabu, 21 Julai 2010

new me..new story

yawnn...hm..not really new me pn, kehek!! tp slepas lama peram blog nie ( 2 taun lbey) nie baru aku nk pedulik blk...kasihan,tp sblm nie blog nie lbey kpada private dairy la..nobodies know it existing.. n klo ade org taw pn..nobodies know it belong 2 me..kehek!!!

Jumaat, 28 Mei 2010

kebengangan melampau2

dis is wat hepen to me since last nite. mmg geram gile ase. mcm nie la..klo kwn ko amek barang or something x gtaw korg pelik x?? korg akn tnya tok kpastian or wat bodow je?? so aku pn wat la kptsn tok tny..since my hanpon da smpai kedit limit (xley pkai) n tpn umah da osak, aku anta email la kt 'kawan' aku neh.. 2/3 hr ak lpa..dia xbls, then aku ckp maybe dia x g cc. tmbah merumitkn tpn hausmate aku pn xley pakai gak sbb registration error bkende ntah. then, last nite aku tgk dia ade post kt fb..baca2 upenye dia da ade broadband.. so aku pn bengang la, 'what the hell r u not replying my email' to aku shout dlm ht je la...sblm nie pn ak smpn je dlm ht..xde kuasa aku nk gado ngn 'kawan' aku tuh. hausmate aku chat ngn dia kt fb pkai akaun aku..ok, lama..xbls. then dia bls..ayat mcm bengang, weehhh..pehal??? ak tny nk taw je..bkn ak maki hamun dia ckp amek duit rumah. ssh sgt ke nk bgtaw sma ade nk pnjam ke ap ke..ktorg nk taw je sbb nk manage balance2 bill kt umh nie..lg dia nk slh kn ak ckp ak xbyr lg...ak ad kt cni lg kot,bkn nye ak da lari blk kg..ak xkn kua dr umh nie klu ak xsetel kn hal rumah la..dia ckp nk bank in duit, sorry ea..aku tny sbb ap tok taw, tok manage hal2 dlm umh nie..bkn nk mntk duit. x phm ke org ckp NK TAW, NK KN KEPASTIAN?? da gtaw 2 dah la..