si comel n si ensem

Isnin, 2 Ogos 2010

mau masak laksa johor / mee rebus tok pakwe???

hehehe...nie nk cite psl masak2 lak..ok smlm pkwe g penang ngn family dia (smpai ht pkwe x bwk sayang pn..), pkwe mntk tlg crk kn nama sungai2 yg ade kt selangor neh, aku lak best sgt men game smpai tlupa...deh!! pkwe ap g..ngajuk la...adoyai...nie yg xbest nie klo pkwe ngajuk. pujuk pnye pujuk...x cair2 jgk atie pkwe aku neh. lastly,aku ckp ngn dia hr sabtu nie aku msk kn mee rebus or pape je la bla kua dating nt tp ngn syarat dia jgn ngajuk dah. yes!!! pujukan berjaya.well smbil2 aku pn nk mkn gak la kan sbb mkn skali hr tuh mcm best lak. petama2, laksa johor, aku makan ms keje katering umh kt PM hr 2, sdp..dia pkai spagheti (aku xbape suka mee kuning). then, mee rebus lak bdk kecik molek kt umh nie masak..pn sedap.. aku pe g..search la resepi tok 2 menu neh..ok dpt,nt sabtu syg msk tok abg ea...tungguuuu....
owh, kt bwh nie ade resepi yg aku ase mcm best n senang je nk wat...aku copy dr my resepi n my home cooking blog(blog masakan baru yg mcm best gak r resepi2 dia..i likeeee).

laksa johor
copy dr my home cooking blog (sory to tuan rumah)

 Bahan-bahan:
1 paket spaghetti - direbus
1 batang timun
Taugeh secukupnya
Daun kesum secukupnya - dihiris
sambal belacan secukupnya
Lobak jeruk secukupnya
Limau sambal secukupnya

Bahan2 untuk kuah:
300gm ikan tenggiri - dalam 2 keping saiz besar
250gm udang
2 batang serai - dititik
2 ulas bawang putih - diketuk
1/2 inci halia - diketuk
3 sudu besar rempah kari ikan
1 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor/keping
1 tangkai daun selasih
garam dan gula secukup rasa

bahan2 kisar:
10 helai cili kering
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu kecil serbuk/biji ketumbar
2 sudu kecil serbuk/biji jintan manis
2 sudu kecil serbuk/biji jintan putih

cara:
  • campurkan bahan2 kisar dengan rempah kari ikan, serai dan ketepikan
  • rebuskan udang, ikan tenggiri bersama2 dengan bawang putih dan halia sehingga lembut
  • biarkan sejuk dan kisarkan bersama2 dengan sedikit air rebusan dan daun selasih
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bahan2 kisar yg telah dicampurkan dengan rempah kari dan serai sehingga wangi dan garing
  • masukkan santan, 1/2 atau 1 cawan air rebusan (bergantung pada kepekatan masing2) dan kacau rata
  • biarkan sehingga mendidih
  • kemudian masukkan isi ikan, udang yang telah dikisar dan kacaukan rata
  • akhir sekali masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
  • kacaukan rata
  • apabila kuah dah betul2 mesra bolehlah dipadamkan api
  • hidangkan bersama2 dengan spaghetti dan bahan2 sampingan
source: k.tie

mee rebus

also copy from my home cooking blog (mcm best jea..waaaa x sabo nk msk)


400gm mee kuning - celurkan
sayur sawi secukupnya - celurkan
taugeh secukupnya - celurkan
telur rebus secukupnya
tauhu goreng secukupnya - dihiris
limau nipis/kasturi secukupnya - dibelah
lada merah secukupnya - dihiris
daun sup/daun bawang secukupnya - dihiris

bahan2 untuk kuah:
5 helai cili kering - kalau nak pedas lebihkan
segenggam udang geragau - kalau tak ada boleh gantikan dengan udang kering, tumbuk halus
1/2 labu bawang besar atau 3-5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 sudu makan sos tomato - boleh gantikan dengan air asam jawa
2 biji keledek sederhana besar - rebus 300gm daging - direbus sehingga lembut, air rebusan jangan dibuang
udang segar secukupnya - direbus, air rebusan jangan dibuang
1 sudu besar gula melaka
garam dan perasa secukupnya

cara:
  • kisar keledek dengan air rebusan daging dan air rebusan udang
  • ketepikan
  • daging yang telah direbus tadi dihiris nipis2 dan ketepikan
  • potong kecil kedua2 bawang dan cili kering
  • panaskan sedikit minyak
  • gorengkan sekejap bawang dan cili kering
  • angkat dan biarkan sejuk
  • kemudian kisarkan dengan halia dan lengkuas sehingga halus
  • panaskan minyak dalam periuk
  • tumiskan bahan2 kisar sehingga pecah minyak
  • masukkan sos tomato, udang geragau/udang kering dan tumiskankan lagi sehingga sebati
  • kemudian masukkan keledek kisar tadi, daging hiris, lebihan air rebusan udang & daging (jangan masukkan semua kerana kepekatan ikut selera masing2), gula melaka, garam dan perasa secukupnya
  • kacau rata
  • biarkan kuah mendidih dan pekat
  • akhir sekali masukkan udang
  • padamkan api
  • letakkan mee kuning, tauhu goreng, telur rebus, taugeh, sawi, cili merah, limau kasturi/nipis, daun bawang/bawang goreng ke dalam mangkuk
  • tuangkan kuah ke atasnya
  • siap untuk dihidangkan
source: hana, myr

 suka sgt2 tgk gmb2 masakan tuh,mcm best n resepi dia pn senang jea..hehehe. thanx to my blog resepi sbb bg resepi yg best