si comel n si ensem

Isnin, 2 Ogos 2010

solat itu tiang agama

sumber dr yahoo search
"Sembahyang itu adalah tiang agama, maka sesiapa yang mendirikannya bererti dia telah menegakkan agamanya. Kemudian sesiapa yang meninggalkannya bererti dia telah meruntuhkan agamanya” (Hadis riwayat Baihaqi.)
aku ade sedikit keraguan n kekesalan ngn someone which is not my sayang of cos, but someone yg sama2 bkongsi tempat berteduh. to be honest, aku pn bkn nye baik sgt..tp aku dlm usaha mentarbiah n mendakwahkan diri agar jd lbey baik but aku agk kesal ngn someone tuh yg mengambil ringan hal2 solat, aku x berani nk ckp mcm2..tkt bjadi fitnah lak tp dr 5 hr lepas aku dok perhati,x sekali pn dia solat. nk kata uzur, dlm 1@2 mnggu lps dah uzur (ktorg uzur time sama) n x nmpk lak aku dia ade pkai tuala wanita...klo tuang 1 @ 2 waktu ke xpe (x ley gak tp kurg cket la dosa, ok la dlm usaha nk perbaiki diri) ini smpai bhari2, aku nk tego n ade skali aku srh sorg adik kejutkn someone tuh solat,tkt abis waktu (dia dgr kot tp x bgn gak) ap yg aku dpt???dia mcm x puas ht je ngn aku, masyaAllah..aku hny mampu bdoa je,moga2 Allah s.w.t bukak hijab yg mnutup ht aku agr nmpk sbb nape dia x solat,ea lah..aku xnk bsangka buruk n timbul fitnah..nauzubillah..maafkan aku kawan, sungguh aku hanya terkeliru,andai benar tdapat keuzuran alhamdulillah..tenang ht ini. sungguh aku takut...azab mu ya Allah.. ampun kan aku andai keraguan ku ini salah semua nya.. maafkan aku teman andai aku bersangka buruk..bantu lah aku meleraikan kekeliruan ini.

“…dan tiada agama bagi orang yang tidak menunaikan solat. Sesungguhnya kedudukan solat dalam agama Islam diibaratkan seperti kepala kepada tubuh badan” (Hadis riwayat at-Tabrani daripada Ibnu Umar r.a.)