si comel n si ensem

Rabu, 4 Ogos 2010

makeover tok dating!!

ngehehe...skng neh checklist tok memastikan dating tyme sabtu nie berbaloi2..

food: mee rebus-lps discuss ngn cyg either mee rebus or laksa johor,ktorg spakat pilih mee rebus..yumm2, da g survey barang kt kdai baru bukak dpn umh..ok, sume ade kt citu, so xyah ssh2 nek bas g giant dah.

movie: da book cite the last airbender..waa..x sabo ase nk g tgk [cyg banje], ngeh3..nk tgk yg 3D tp ea lah luit xde..skng nie keje pn da xde..jd kne jimat2.

outfit: pkai baju lu'lu wane itam(aku je yg pgl cm 2..sbnrnye baju blaus ala2 mini black dress jea), n tudung...da try tudung ngn gaya baru..ala2 dato'siti nye tudung tuh..tp xde la nmpk rmbut tjulur tuh..ngeee...

mekap: owh..kali nie nk lari cket dr mekap biasa yg slalu dok pkai sblm nie ( eyeshadow kaler black+coklat ). stail dia ttp sama just kale je lain, pink kt eyelids n kt ats cket tuh blended burgundy+black.. nt kaler dia jd gelap cket..klo x..xde beza lah wane pink n burgundy tuh..n lgpn aku baru je ngah blajo2 mekap... alat mekap pn x ckp spenuh nye g..huhuhu, blaja pn kt blog2 n youtube jek..hahaha. owh...kt bwh neh ade gmbo2 after try2 mekap n pkai tudung tuh..xlawa pn.,,tp saje je nk letak..kekeke
xlawo pn..saje je syok sndiri
nie lg org syok sndiri
ckp lah dok syok sndiri neh...ngeh3

Isnin, 2 Ogos 2010

HIV berleluasa

just got this forward email from one of my friend..just paste kt cni as peringatan kpada dri sndiri n sesiapa jua... ( ade ke org bc blog aku neh??? (T_T)

Subject: HIV - Hati-hati

SALAM....berwaspada!!!!!

Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum
membacanya. .. Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif
seronok menyebarkan virus HIV. Ianya pernah ke udara di dalam Televisyen
Thai di mana pesakit HIV ditangkap & didakwa, tapi apa gunanya, beliau
telah
merosakkan ramai orang awam yang tak berdosa. Jadi sila berhati-hati .....
Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang
telah digunakan penagih

1. Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar
atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai
danmenimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya
terdedah akibat ombak.

2. Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih.
Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk
jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur & kemudiannya
didapati HIV positif.

3. Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang
terjadi
apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda
mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi
"Welcome to the real world, you are now HIV positive' . Doktor telah
memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya
berlaku di Hawai jadi berhati-hati ... .

4. Di Georgia & Florida , ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan
penyuntik di dalam tempat mengembali kan syiling, mesin air minuman...jadi
pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat
mengembalikan wang syiling...................................... ...mungkin
terdapat jarum penyuntik di dalamnya.

5. Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan
sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad.
Ianya
seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos Order di
tempat lain.

Ini adalah nyawa anda. Sila 'forward' maklumat ini sebanyak mungkin kepada
orang lain, especially orang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa
saja...

Dr Yasmin Anum Mohd Yusof
Associate Professor & Head Dept. of
Chemical Pathology
School of Medical Sciences
USM, Kubang Kerian, Kelantan ,
MALAYSIA .


p/s: hrp2 kt mesia neh xde la kes cm 2 kan...moga2 kte dlm rahmat n keredhaan nye...

mau masak laksa johor / mee rebus tok pakwe???

hehehe...nie nk cite psl masak2 lak..ok smlm pkwe g penang ngn family dia (smpai ht pkwe x bwk sayang pn..), pkwe mntk tlg crk kn nama sungai2 yg ade kt selangor neh, aku lak best sgt men game smpai tlupa...deh!! pkwe ap g..ngajuk la...adoyai...nie yg xbest nie klo pkwe ngajuk. pujuk pnye pujuk...x cair2 jgk atie pkwe aku neh. lastly,aku ckp ngn dia hr sabtu nie aku msk kn mee rebus or pape je la bla kua dating nt tp ngn syarat dia jgn ngajuk dah. yes!!! pujukan berjaya.well smbil2 aku pn nk mkn gak la kan sbb mkn skali hr tuh mcm best lak. petama2, laksa johor, aku makan ms keje katering umh kt PM hr 2, sdp..dia pkai spagheti (aku xbape suka mee kuning). then, mee rebus lak bdk kecik molek kt umh nie masak..pn sedap.. aku pe g..search la resepi tok 2 menu neh..ok dpt,nt sabtu syg msk tok abg ea...tungguuuu....
owh, kt bwh nie ade resepi yg aku ase mcm best n senang je nk wat...aku copy dr my resepi n my home cooking blog(blog masakan baru yg mcm best gak r resepi2 dia..i likeeee).

laksa johor
copy dr my home cooking blog (sory to tuan rumah)

 Bahan-bahan:
1 paket spaghetti - direbus
1 batang timun
Taugeh secukupnya
Daun kesum secukupnya - dihiris
sambal belacan secukupnya
Lobak jeruk secukupnya
Limau sambal secukupnya

Bahan2 untuk kuah:
300gm ikan tenggiri - dalam 2 keping saiz besar
250gm udang
2 batang serai - dititik
2 ulas bawang putih - diketuk
1/2 inci halia - diketuk
3 sudu besar rempah kari ikan
1 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor/keping
1 tangkai daun selasih
garam dan gula secukup rasa

bahan2 kisar:
10 helai cili kering
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu kecil serbuk/biji ketumbar
2 sudu kecil serbuk/biji jintan manis
2 sudu kecil serbuk/biji jintan putih

cara:
  • campurkan bahan2 kisar dengan rempah kari ikan, serai dan ketepikan
  • rebuskan udang, ikan tenggiri bersama2 dengan bawang putih dan halia sehingga lembut
  • biarkan sejuk dan kisarkan bersama2 dengan sedikit air rebusan dan daun selasih
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bahan2 kisar yg telah dicampurkan dengan rempah kari dan serai sehingga wangi dan garing
  • masukkan santan, 1/2 atau 1 cawan air rebusan (bergantung pada kepekatan masing2) dan kacau rata
  • biarkan sehingga mendidih
  • kemudian masukkan isi ikan, udang yang telah dikisar dan kacaukan rata
  • akhir sekali masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
  • kacaukan rata
  • apabila kuah dah betul2 mesra bolehlah dipadamkan api
  • hidangkan bersama2 dengan spaghetti dan bahan2 sampingan
source: k.tie

mee rebus

also copy from my home cooking blog (mcm best jea..waaaa x sabo nk msk)


400gm mee kuning - celurkan
sayur sawi secukupnya - celurkan
taugeh secukupnya - celurkan
telur rebus secukupnya
tauhu goreng secukupnya - dihiris
limau nipis/kasturi secukupnya - dibelah
lada merah secukupnya - dihiris
daun sup/daun bawang secukupnya - dihiris

bahan2 untuk kuah:
5 helai cili kering - kalau nak pedas lebihkan
segenggam udang geragau - kalau tak ada boleh gantikan dengan udang kering, tumbuk halus
1/2 labu bawang besar atau 3-5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 sudu makan sos tomato - boleh gantikan dengan air asam jawa
2 biji keledek sederhana besar - rebus 300gm daging - direbus sehingga lembut, air rebusan jangan dibuang
udang segar secukupnya - direbus, air rebusan jangan dibuang
1 sudu besar gula melaka
garam dan perasa secukupnya

cara:
  • kisar keledek dengan air rebusan daging dan air rebusan udang
  • ketepikan
  • daging yang telah direbus tadi dihiris nipis2 dan ketepikan
  • potong kecil kedua2 bawang dan cili kering
  • panaskan sedikit minyak
  • gorengkan sekejap bawang dan cili kering
  • angkat dan biarkan sejuk
  • kemudian kisarkan dengan halia dan lengkuas sehingga halus
  • panaskan minyak dalam periuk
  • tumiskan bahan2 kisar sehingga pecah minyak
  • masukkan sos tomato, udang geragau/udang kering dan tumiskankan lagi sehingga sebati
  • kemudian masukkan keledek kisar tadi, daging hiris, lebihan air rebusan udang & daging (jangan masukkan semua kerana kepekatan ikut selera masing2), gula melaka, garam dan perasa secukupnya
  • kacau rata
  • biarkan kuah mendidih dan pekat
  • akhir sekali masukkan udang
  • padamkan api
  • letakkan mee kuning, tauhu goreng, telur rebus, taugeh, sawi, cili merah, limau kasturi/nipis, daun bawang/bawang goreng ke dalam mangkuk
  • tuangkan kuah ke atasnya
  • siap untuk dihidangkan
source: hana, myr

 suka sgt2 tgk gmb2 masakan tuh,mcm best n resepi dia pn senang jea..hehehe. thanx to my blog resepi sbb bg resepi yg best

solat itu tiang agama

sumber dr yahoo search
"Sembahyang itu adalah tiang agama, maka sesiapa yang mendirikannya bererti dia telah menegakkan agamanya. Kemudian sesiapa yang meninggalkannya bererti dia telah meruntuhkan agamanya” (Hadis riwayat Baihaqi.)
aku ade sedikit keraguan n kekesalan ngn someone which is not my sayang of cos, but someone yg sama2 bkongsi tempat berteduh. to be honest, aku pn bkn nye baik sgt..tp aku dlm usaha mentarbiah n mendakwahkan diri agar jd lbey baik but aku agk kesal ngn someone tuh yg mengambil ringan hal2 solat, aku x berani nk ckp mcm2..tkt bjadi fitnah lak tp dr 5 hr lepas aku dok perhati,x sekali pn dia solat. nk kata uzur, dlm 1@2 mnggu lps dah uzur (ktorg uzur time sama) n x nmpk lak aku dia ade pkai tuala wanita...klo tuang 1 @ 2 waktu ke xpe (x ley gak tp kurg cket la dosa, ok la dlm usaha nk perbaiki diri) ini smpai bhari2, aku nk tego n ade skali aku srh sorg adik kejutkn someone tuh solat,tkt abis waktu (dia dgr kot tp x bgn gak) ap yg aku dpt???dia mcm x puas ht je ngn aku, masyaAllah..aku hny mampu bdoa je,moga2 Allah s.w.t bukak hijab yg mnutup ht aku agr nmpk sbb nape dia x solat,ea lah..aku xnk bsangka buruk n timbul fitnah..nauzubillah..maafkan aku kawan, sungguh aku hanya terkeliru,andai benar tdapat keuzuran alhamdulillah..tenang ht ini. sungguh aku takut...azab mu ya Allah.. ampun kan aku andai keraguan ku ini salah semua nya.. maafkan aku teman andai aku bersangka buruk..bantu lah aku meleraikan kekeliruan ini.

“…dan tiada agama bagi orang yang tidak menunaikan solat. Sesungguhnya kedudukan solat dalam agama Islam diibaratkan seperti kepala kepada tubuh badan” (Hadis riwayat at-Tabrani daripada Ibnu Umar r.a.)