si comel n si ensem

Jumaat, 23 Disember 2011

aku, kereta & dot dot dot

Dulu....hajat hati nk beli kete..

Yg plg murah je kt pasaran malaysia neh..


Hasrat ht nk bli kete kne pendam dulu..nk tunang, ase2 kte tu pelan2 kayuh pn xpe..

Gtu gini kemana mana mmg ngn en.pkwe pn,ak nk drive kt key el neh...ermmmm...

Skang x jd tunang..so duit y simpan tuh ley la wat downpayment kete..

Tp still kne pendamkn gak hasrat ht nk ad kete sndiri sbb jnji ngn mak nk bg duit wat repair rumah..


Jadi...

Xpe lah xde kete pn..memana ngn dia, sesorg dia bkn hrp..ad kete pn kne g ngn dia gak ( alasan sdpkn ht sndiri)

Lgpn...bln2 tnggungan aku da byk.. maka, jd la aku engineer murahan g keje nek LRT jea..

Btol ap!! Bla org taw kte xde kete ngn umo mcm ni org pandang kte ttp dua2 belah mata aka x pandang tros..

Erm....ad aku kesah ko x pndang ak??? Erk!


Bulan ni...nk kne pkai duit byk..total up sume bape ringgit je nk cecah 3k..aduh!!! Botak kepala.

Yg tgl ckp2 tok mkn pakai bln tue jea..kan best klo bonus sbulan gaji, plg afdal dua bulan..

Bley angkat satu tpn/ lappy baru..uhuk3!!.. angkat i phone mmg sgt cara...


Published with Blogger-droid v2.0.1

Khamis, 22 Disember 2011

Alahaiiii…bos aku!!! perlu ke aku ngamuk g jumpa bos besau????

Aku ase kalo org len kat tempat aku mesti da mengamuk da..mesti da g nek jumpa big bos da nie. Aku ngamuk gak…tapi aku ngamuk depan en.pkwe je la…klo depan org len aku malu. Erk..malu ke?? X pn…tapi aku x ngamuk la, more tue meluahkan perasaan. Aku da moral down kot ngn dis company…da ase nak g carik keje len da pn…tp still sayang, so aku diam kan jea…tnggu je la…

gmba xde kaitan ngn entry..
from google


Wat epen eh???
Actually…da nak masuk 7 bulan aku still x dapat surat comfirm aku. bukan aku xdpt kompem. Klo mmg aku x kompem mmg da kompem2 la aku da benti kn. The letter ada cuma ada sedikit kecuaian kat gaji aku. cket ke??? Aku ase kalo kne kat org lain, kurang rm50 pn da bising da kot..tapi bile kne kat aku sng la cakap… soh aku sabar bagai..chet!!! cam ne nak cite eh… nie kire aku nak cite as contoh je la kan…

Masa intebiu hari tuh..my boss ad ckp, dis company mmg offer rm5 tok fresh grad. Da nama fresh grad kn?? X kira la ko dr unibesiti mana pn…ko nye ranking gaji sama jea which is rm5.But since aku ada la keje 6 bulan, so bos aku offer aku rm5.20.  tp masa nak sign offer latter hari tuh aku tgk aku nye salary dia bagi rm5 jea. Kurang 20sen. Aku diam kan je la…20sen tuh kalo darab 12 bulan da jadi rm2.40 okeh. Kalo org len kne sebulan pn da bising kn??? Kalo korg wat loan,contoh kne byr fee pape2 rm50/year mst bising kn..it money babeh..skang neh 1sen pn org berkira okeh!!.

Back to the story..
Even gaji aku lack 20sen,aku x de r cakap pape kn. Pastu aku tgk kat offer latter tuh,dia tulis aku nye gross salary was rm4.50 jea..bukan nye rm5. Tapi dia bagi meal allowance 50sen so aku pn pikir nie just dorg nye format je la kot sbb still total salary aku rm5. And meal allowance tu pn tolak socso and kwsp gak. Kira nya..sbnarnya rm5 je la..tp dorg just saparate2 jea…so aku diam je lagi.

But then, lepas 6 bulan…segalanya terjawab…
Gile ko!! Lepas 6 bulan aku baru taw…tu pn aku baru nak bertanya org sal gaji org len…
Ye lah…x best r g tny2 gaji org kn..ak x suka org tny gaji aku..so aku xde la nak g tny gaji org.
Bile ak x dpt lg srt kompem aku sbb masalah kat aku nye gaji…aku pn jadi curiga la…tp sill aku curiga sorg2 jea… pas tuh si setiausaha boss nie g curik tengok surat aku. dia tny la..gj aku rm4.50 eh??? Dia kte increament aku rm1.50. kire tambah meal allowance 50sen, so sama la ngn org len yg xde meal allowance, yg gross salary rm5. Erk….paham x aku cite neh??? xpe r..jnji aku phm…huhuhu.

Pastu aku ad tny budak2 yg masuk se batch ngn aku tp department len…padahal under same company and same boss and if look closely, my department exactly under dat division. Aku tny sal increament dorg..sbb ms tuh akk setiausaha bz body tuh cakap balik dia tgk increment aku 20sen jer…which is x logik sbb increment after comfirm pn fix…all will get rm1.50. yg beza increament for end of the year…tu akn ikot ko pny performance. Ko bagi aku 20sen jea???? Aku ilek lg…tny2 dorg, rupa2 nya.. dorg nye gross salary rm5 plus meal allowance 50, which is rm5.50.  aku??? rm5 with meal allowance…so aku nye gaji sbnarnya adalah rm4.50 jea. Engineer yg paling bergaji rendah kat sini…nie aku mmg sentap gile, terkejut okeh!!! Beruk terkejut pn xde macam aku.

Aku mmg nangis habis la…kire masa tuh aku da tekad la, bila da dapat surat komfem nt..if my salary rank x berubah lagi…x sama ngan org len..aku nak benti..mau carik keje len. Tp skang ntah…xde lak ase nak benti, cma kte tgk la nnt cm ne, if x berubah gak after da dpt srt tuh..aku nk nek jmp boss besau..nk tny dia, nape aku terpinggir cm neh. kot sebab aku bkn anak pengarah mana2 company so aku dpt srt kompem lambat n gaji rendah as sorg kakak neh cakap…mmg fuhki la!!! ko nak srh aku sabar (padahal aku lek2 cm neh jea).. ko bagi ayat cm tuh. Konon nye..dorg dapat srt awal sbb anak pengarah LLM, pengarah jkr bla3….shihial okeh!!!..
Astagafirullah….ok, ttiba ase hangin!!!

Srt aku lambat sbb boss nak kne review blk gaji aku. da naama boss, ko ingt boss nak datang jmpa aku admit dia ad wat salah..bos besar kate bagi rm5 plus meal allowance 50sen, jadi nye rm5.5 ko bagi rm5 dimana rm4.50 plus 50sen meal allowance.  Boss aku kte srt aku ad, tp dia nak bagi ujung taon skali ngn srt2 len.. ko agk srt ap??? aku ngn en.pkwe telah membuat analisis and hipotesis..tp bnd x pasti so xnak cite..and aku xnk letak harapan tinggi2..so kte tgk la cm ne nanti ek…




Photobucket

bila benci mereka jgn salahkan dunia...

cket je kne mgena ngn entry..google larrr

Pernah dengar/ guna pkataan kt bwh ni???

Nape la dlm dunia ni ad org bengap cm ni????
Nape la byk sgt org bodoh dlm dunia nie???
Nape la byk sgt manusia bongkak,bodoh sombong, suka menyusahkan org wujud dlm dunia...

Mcm kn dunia la y bwk dorg2 neh...

Scara x langsung....
Kte mcm myalahkan dunia dgn kewujudan mereka2 ini tnpa kte sdr...

Published with Blogger-droid v2.0.1

Isnin, 19 Disember 2011

hari ni start keje lps sminggu g kursus


Excited??nah...nangis je,sbb konon merajuk ngn pkwe tp sbnrnya gedik sbb da lama x ase di pujuk, d manja mcm ank kecil. Semenjak keje bmesra mcm tipikal couple bru nak up da xde da..skali skala rindu gak kn. Blk keje da tbongkang layan lelap,bkn aku tp dia. Msj jarang sgt,tpn apatah lg..mau ny aku x meletop. Tambah haru sbb pelamin mini anganan ku musnah..tmbah luluh hati lg la ase mau d pujuk. Dia di atas ak di bwah..erkk, department dia level 5 ak pula 4..jd keje ak msj dia..x bls ak msj lg..sian dia..produktiviti keje hr tuh sdikit merundum. Ak?? Tgk gmb kt ats..sharian lukis gmba tengkorak jea.. da ase metal sgt da,padahal..hingus meleleh2.

Sblm blk da warn nak g diner dlu,ak plh uptown..saje nk pekena steak murah kat pirate tambah saje nk bls dendam. Dia blk lmbt, kne mrh ngn bpk dia..pdn muka. G keje esk dia membebel ak wat muka toya,pastu wat lg.. aku byk skill tsimpan. Klo ckp baik x jln, ak wat sad puppy dog eyes, xjln gak? Trk muncung 14km smbil merajuk2 mnja,x jln? Leleh2 air mata,kompem jln. Kot time tue dia sengugut xjln..kasi raung2 sket..esak2 kasi kuat..kompem jln. Ok tipu..aku kalo nangis xde der nak blakon neh..kompem btol2 nye..

Blk..da ok, da senyum gelak2 siap kepit kepala dia bwh ketiak kasi bau aroma spanjang hr..sbb ko aku x lunch..lapa kot!!! Hati da bbunga2, xde nye nk pksa dia g uptown..just nk mkn sama jea..mamak pn jadi la. Skali dia ofer bli beger otai tepi jln jea..owh sweet!!! Nie kalo aku jln hempas2 blk umh..konon merajuk kompem dia bia je. Arrrgghh... Pkai wedges super tinggi kot ( bg aku la ).. jln hempas2 menuju kereta..merajuk bia berpada.. dr sakit kaki menapak, bek aku dok diam2 lam kete. Dlm hati smpt lg doa harap2 dia stop old town ke kejab..dpt hirup mee kari pn jd la.

Skali elok je kete landing kat bahu jln. Tros kua dr kete x ckp pape..ttp kete pelan2, nk memberontak pn kne pndai..kete org bru cat,kang salah hempas ak y di hempas nye ke jln..haru beb,wlo dia xde rekod jenayah..tp bwaspada adslsh perlu. Abg tny nape??? Aku blah je x ckp pape...huh!!  Smpai umah masak sadin...nasib nasik semalam elok lg...

Smpai skang dia xde tpn ke msj ke tny nape aku blah bdoh xde ckp bubye love u kis tangan...aaaarrrggghhh...

Tpn x angkt lak..org tua pn xde tdo awal cm dia neh...

In the end, pdn muka ak!!! Keje nk mberontak jea... Kang kne tgl haru!!

Taw takut!!! Klo da syg wat perangai lelok!!!! Sian pkwe ak dpt awek superb gedik extra degil extravagan mgada... Huishhh...

Published with Blogger-droid v2.0.1

mini pelamin angan ku musnah..

Assalamualaikum...

Tuh..tajuk yg mgunyah jantung sndiri. Nape xjadi???

'Saje je nak peram dosa bg byk cket'.

Cdey...sbb aku da tny dia,da bncg dan dia ok...ktorg tng dlu..argghh...mls nk ckp byk, pas ni ad jodoh ktorg ad la...klo xde smpai cni je la..

Bkn x syg tapi kcewa. Bkn memaksa tapi berpegang pd jnji..

Ak cma hrp dia lbeh concern, bkn bgtaw ak mcm org xde prasaan pastu diam mcm xde pape yg blaku...

Tuhan je taw btapa ak syg dia...

Published with Blogger-droid v2.0.1

penerbang ku...

Da sbln pkai flyer neh...bru saat dan ketika neh jmp kt mana nk off kn auto text dia..ala,yg klo kte taip aku dia auto change jd one tuh..hah,ok admit..aku mmg sengal.


Btw...xjdk tunang..next entry la cite...nk tdo.


Published with Blogger-droid v2.0.1

Khamis, 8 Disember 2011

Hukum berinai dan melukis tangan.

Assalamualaikum sekalian alam….
Nuffnag aku rm0.70, hahaha orang lain da ratus2, aku baru 70sen da kecoh seantero dunia…aku pn x pecaya aku nye traffic da 2 ribu lebey…ea la…blog aku kn x pemes…so bla mcapai angka tu dlm masa yg xde la lama mana..so agk teruja la..even xde yg follow pn.. xpe2…korg ley ber-BW kat blog aku sesuka hati..aku x pksa korg follow pn….aku pn suka melepak berbelogwalking ke blog org yg aku x follow pn..huhuhu,yang aku follow aku x bace pn…muehhehe..btw thanx pada yg sudi singgah..

Ok berbalik kepada isu kita kali neh… aku siap tulis tajuk hukum berinai dan melukis tangan lagi. So, korg bley paham kan? Hukum berinai nie bkn just tepek2 inai kat jari jea..tapi termasuk gak lukis2 kat tang2 tangan tuh.  Tapi sblum tuh aku nak cakap awal2 yg aku xnak mengguna kan perkataan haram, sunat, wajib, harus neh..sbb takut tersalah hukum..tp mnde yg aku nak cakap nie insyaAllah btol. Nape?? Sile bace kat bwh ea….

Sebenarnya byk versi pasal berinai neh…berinai kuku bagi wanita tuh boleh..ada yg cakap tang lukis2 tuh haram teros. Tapi aku ada wat research2 cket and hari tuh ada beli buku al-islam, dalam tuh dia ada bercerita sal hukum berinai2 neh. …ad sorg ustaz tuh cakap wat pe nak lukis2 macam hindu…x lukis pn xpe…tp ustaz tuh xde cakap dalil or hukum lukis tangan tuh…which is dia xde la cakap haram ke, boleh ke… jawapan dia x bulat. Erk…korg paham x??? x muktamad la sng cite. Dia just cakap wat pe nak lukis2…inai kuku dah la…tu je, so kte still x taw klo kte lukis tuh bley ke x..

Melalui ap yg aku bace kat dalam al-islam tuh..yg lukis2 tuh..di boleh kan kalo setakat pergelangan tangan dan buku lali jea.. kalo lebih pergelangan tangan da jatuh…erk, ok xnak cakap…tp x boleh lebih pergelangan tangan.  Dan motif ukir2 tuh xboleh binatang ke..orang ke..yg macam tatu2 tuh…fauna2 neh x boleh. Bley ukir bunga or daun jea. Klo yg mgambarkan berhala ke penyembahan ke mcm matahari bulan bintang tuh x bley..bley bunga2 daun2 jea..


nie contoh je la..yg boleh..
credit mr.google

ni pn dr google

ni cnth kt kaki
google gak

So nape korg agak2 bley smpai pgelangan tangan? Ni mengikut pemahaman aku la, ppuan kan bley berhias, berhias untuk suami… so, kira kte berhias untuk suami la tapi x bley over..smpai pergelangan tangan jea sbb takut jatuh kepada riak or takbur sume…jadi setakat bersederhana je la.selain tuh,  rasulullah s.a.w jgk melarang umat islam mengikut jejak kaum lain. Sbgai contoh hukum dalam hal mewarnakan rambut. Org yahudi melarang kaum nye mewarnakan rambut. Tapi bagi umat islam di sunat kan mewarnakan rambut. So kire gitu lah jugak tok hukum berinai neh. kite bley berinai ukir tapi setakat pergelangan tangan and buku lali jea sbb xnak sama dengan kaum/agama len. Okeh…tu pendapat aku la…erk, pendapat aku nie pn bile aku da kompem kn yg boleh atau x berinai neh…kang x pepasal kuar pendapat palsu.

Tuh la yg aku taw….exactly hukum, ana pn x bape sure tp melalui research dan pembacaan yg x seberapa.. tu je la yg aku ley gtaw. Klo bagi laki lak??? Orang lelaki di larang memakai inai tapi ats sebab2 tertentu di boleh kan. Lelaki xley berinai sebab perbuatan berinai sama ngan cara pempuan berhias. Rasulullah kan melarang kita menyerupai berlainan jenis…no, nein..xbley!! ada paham??? tapi di boleh kan berinai atas sebab2 berubat dan pada sebilangan jari masa nak kawen. So, pengantin lelaki pkai inai 3 jari tuh bley la.. xley full jari, da nama nye xley menyerupai pempuan,klo da inai sume tuh ko paham2 sndiri la kn.

Aku nak highlight cket point2 yang aku pick dari al-islam neh. ye lah..kot korang pening ngan ayat aku yang ntah pape tu kn..so aku bagi point tros..

Lelaki:
1.       dilarang berinai kerana perbuatan tuh menyerupai cara perempuan berhias.
2.       Hukum memakai inai sama dengan memakai za’faran, bukan sebab bau tapi sebab warna (lelaki sunat berwangi-wangian)
3.       Terkecuali bagi sebab berubat, maka di haruskan.
4.       Tidak di haruskan memakai inai kecuali sebilangan jari bagi pengantin masa majlis perkahwinan (di bolehkan)

Perempuan:
1.       di haruskan bagi perempuan.
2.       Terhad hingga pergelangan tangandan buku lali sahaja.
3.       Warnanya tidak bersifat kekal seperti tatu.
4.       Inai tuh xde unsur yang meragukan, kalo yakin all organik dan xde bnde2 yg haram dan mudarat, so boleh la.
5.       Inai bercorak dengan ukiran daun/tumbuhan adalah di benarkan.
6.       Corak haiwan,lambang dewa / agama lain ataupun gambar yg bertentangan ngan syarak, dilarang.

ni cnth yg xbley tok kaki..ingt,tang buku lali je..
google

google


ni cnth tgn..d bolehkn smpai pgelangan tgn je..
so ni xleh la..
google 

corak binatang..
google 

unsur agama len..
nie cnth jea ea...
from google

P/s: sorry if salah information sbb pengetahuan aku pn melalui pembacaan aku jea… (^_^)/

P/s/s: pas nie kalo rajin kte cite sal hukum tatarias kening and menyambung rambut lak. Dua mnde neh sume da taw..tapi sebab berkaitan ngn aku, so aku akan tulis gak nanti..erk, wehh…ada kaitan tuh bukan aku ad wat mnde alah neh…apada…yg psti klo de relate2 sal nikah kawen aku akn tulis la kot…wuhhuuuu…..


Photobucket

Rabu, 7 Disember 2011

Married issues

Xde la isu mana pn..tp this is what I’m facing rite now. It not big deal pn…saje je nak menulis, da lama x luah kan ap yang terpendam. Asyk bertambah jea x pernah berkurang…so hari nie nak pot pet kat sini biar kurang cket ap yang terbeban dalam hati..erm, tp xmo la cite detail smpai all the personal things.

The first thing is:
Bila org tny aku bila nak kawen?
Heeiii…sape yg xnak kawen!!!
Ea aku taw, wanita yg baik yg awl kahwin nya..aku x sure kat mana, tp aku ad la terbaca sal nie. Ye lah…ppuan kawen awal da hilang satu beban fitnah ats diri dia kn?
Tp…..

Ko dok kejar nak kawen ko tu da bersedia ke? Bersedia maksud aku bkn dari segi cukup duit cukup mas kahwin n hantaran suma so da bley kawin.
Maksud aku…korg da cukup mampan untuk memimpin sebuah keluarga ke?
Ekonomi korg da stabil?
Dah? Ok check..
Korg sndiri da btol da terbimbing sblom membimbing isteri?
Dah? Ok check..
Korg da cukup terdidik, bkn sahaja dari segi pelajaran tapi jga sifat and sikap x lupa jga adab, sebelum mendidik anak2 korg nanti?
 Dah? Ok check..
Korg da bersedia dari segi mental dan fizikal, korg da mempunyai sifat sabar yang tinggi sblom korg menangangi kerenah org2 dalam dan luar kuarga korg?
Dah? Ok check…
Korg dan awek korg da berbakti kpada kdua mak bapak korg?
Dah? Ok check…
Owh…jgn pndang korg jea..
awek korg da bersedia menjadi isteri dan ibu? Jgn ckp dah jea..aku bley cakap dah..tp agk2 klo g letak umh ko sminggu dia bley uruskan hal umh tngga x? bley? Bagus…aku sndiri pn x yakin ngn diri aku even aku ase aku x la sterok org len..msk dapur pn x pernah.
Alhamdulillah…korg da layak tok kawen, so aku xley cakap ap la sal korg.

Tp jgn sbb ko da ckp bagus ko nak rendah2 kan org, nak perli2 org… plss… la, ktorg msh blom sangap nak kawen lagi la…ad benda yg harus d dahulukan so ktorg kne mengalah. Slow2 r beb..nie x, sbb nak kawen nye pasal, korg letak tepi sume bnd2 len.
Kot kalu korg jenis yg nak kawen harap mak bapak sponsor aku x taw la.. x pn…ad duit ngam2 cukup tok kawen jea, tros kawen…abis kan all money..nak makan pakai yg tok pas kawen kte pk kemudian, come on la..  I’m sound like org yg x puas hati?? Ea aku taw korg byk duit..mak bapak da kaya so xpyh nak sara bagai. Korg mampu..whateva! aku admit..yess, ktorg msh blom ckp duit sbb ktorg dahulukan bnd yg harus d dahulukan…

P/s: ok I’m sound like a stupid whore!! Gile r…nie entry sbb x puas hati nie.. actually, kte tgk la cm ne nanti.. bila da discuss sume ngan family..plg awl ktorg kawen ujung tahun depan plg lambat tahun 2013..insyaAllah.. smoga di permudahkan…kawen ok!! Bkn tunang…tunang lain cite…n mls nak cite, tnggu la mak bapak bercerita dlu.

The Second thing is:
Mas kahwin ngan duit hantaran ko bape???
Hurm…nak aku cakap jujur ke? Dlu masa aku skolah…aku aim 15 ribu. And sperti yg maklum tahu klo kat kelantan, mas kahwin ngn hantaran tu skali. Contohnye, ‘aku terima nikah nya si polan bte si polan dengan mas kahwin nya 15 ribu tunai’. Ad paham??? Aku mmg nak 15 ribu neh smpai r skang. Seb bek r skang 15 ribu tu ad lah amaun standard..nama lagi aku aim masa skolah dlu kn. Xde nye la aku nak g wat research bagai pada tahun bla bla bla jumlah hantaran adalah bla bla bla..aku men hentam jea..and aku xtaw nape 15 ribu. Whateva la kn…

Ok tu cite masa aku ngah bodoh..aku mmg bodoh pn..nak2 lagi dlu konon cam baik la..mn nak amek tahu hal2 munakahat bagai neh…hal2 nikah kawen yg terperinci…padahal bodoh. Skang aku da pndai cket da. And one thing yang aku siggghhh… sgt2 adalah sal hal mas kahwin nie. Korg pn msti tahu kn?? Aku ase org lain xde la bodoh cm aku.

‘perempuan yg baik adalah yang rendah mahar nya,’

nah kau…pdahal aku da lama da taw sal mnde alah nie..tp sbb masa tu bodoh so xde la mnde ni meresap ke dalam sanubari aku. so korg da ley pikir sndiri la kn nape ssetengah negeri tu mas kahwin dia rendah gile.. RM20.++ pn ad…ak xnak jadi masyarakat kampung yang bersaing sesama sndiri sbb kbodohan mereka. Aku xnak sama2 bodoh ok. Erk..aku ase org bandar pn da sama terikut kebodohan nie…artis2 lagi la…toksah cakap. wang hantaran tue sbnarnya hadiah sang suami buat sang isteri, sama gak ngn barang2 hantaran..hantaran2 tue sume kn sbnarnya hadiah…so ap hal ko nak letak amaun bape2 smpai klo xde byk tuh dia xley kawen ngn ko.  Tp ea la…sbb kte manusia yg bertoleransi, si gadis bincang ngn si jejaka if klo nak hantaran cm nie2…nak duit hantaran byk nie byk nie..bincang2, da dpt kata sepakat..dua2 stuju, so ok. Jd ap kes ngn org kelantan neh?? nak mas kahwin mhl2 bagai?? Owh…ok, sorry…korg mampu..korg yg nk kawen ikot sedap hati korg la kn. Fine..

but don’t ask me pasal aku nye mas kahwin,bape nilai hantaran aku…x mahal pn. Aku hanya ingin kan perkahwinan yg barakah.

Ap yg aku ingin kan kebahagian afterward.. kebahagiaan selepas kahwin. Aku xnak macam artis, kawin grand2…wedding of the year la konon…kahwin xsmpai setahun bercerai berai. X pn smpai la stahun…tp in the end, bercerai gak! Aku xnak cm tue…biar la aku ngn kesederhanaan ngn family yg aku bakal bina. So xyah la..nak teropong aku, nak jaga tepi kain aku..kot2 aku terlebeh dari korg…mn la taw kn?? Manusia kan suka bertanding2 nie. Tp xyah la nak bertanding ngn aku..xmakan pn..wat penat korg jea.

Third thing is:
Ko kahwin nanti nak wat grand x? kat dewan ke? Ko nak amek gamba outdoor x nanti? Pre-wed?
Nie tanda2 aku da malas nak menaip so aku bulk kan sume under third kategori je lah.. mueh3… owh..nie pn tanda2 hati aku da sejuk..da xder ase nak marah kat org da….alhamdulillah…xde aku wat keje gile g hambur org.. nasib ade blog bley hambur kat sini jea…huuu… erk, heiii…aku mn penah hambur org!!! org je yg slalu pijak kepala aku…huuuu….

Eh…continue continue…

Jgn tnya aku…korg penat nanti. Kan aku da ckap, klo korg nak bersaing..korg carik org lain. Sbb aku seket pn x heran ok…korg wat la grand gile smpai abis puluhan ribu pn..aku just ley cakap tahniah..
Majlis aku?? insyaAllah sesederhana yg mungkin. Kan da cakap..aku nak prkahwinan yang barakah, so sederhana tu lebeh sweet ok. Aku x jeles pn ngn sape2 yang wat grand…korg mampu,syukur la. aku?? aku nak save money tok hari2 depan…mana taw tetiba nak pkai duit yg byk ke…kte x taw kn?? Ikot aku xnak berpelamin bagai..just makanan jea sedap sket sbb nak meraikan kn…so aku nak tetamu sama2 hepy dapat makan best. Sesetengah tetamu bkn pandang pn kte dok tersengih2 ats pelamin macam monkey tuh… tp…
Terpaksa la jadi monkey gak sbb my mum nak ad pelamin gak wlo pn simple jea sbb kte nye nanti family nak kenal pengantin,xkesah la belah laki or ppuan senang bila pengantin dok ats pelamin…ok la, alasan bley d terima…tp pelamin kecik jea ok…xde tukar2 baju sume…satu baju jea.

InsyaAllah majlis aku nanti akn d buat kat rumah..no dewan, sbb mak aku cakap nanti klo kuarga datang jauh… n belah laki datang jauh2 kte x bawak g rumah adalah x patut..macam org datang umah kte..tp kte bwk org tue g tmpat lain. Padahal org nak kenal umah kte..x patut la kn..ok la…

N for outdoor nanti lak..ntah, x pikir jauh lak. Haro tue ad la bincang ngn en.pkwe.. aku xnak sbb…xde sebab.. ase macam xnak. Pastu en.pkwe kte amek jea..tp x yah la over gile..n dia xnak amek gmba outdoor pkai baju pengantin.dia ase mcm org bodoh lak..erm,xde la sesape yg amek gmba outdoor tu bodoh. Dia je yg ase cm tue.. tp syg la kn…klo nak amek gmba outdoor tp xnak pkai baju pengantin..xlawa la. so, klo ad gmbar outdoor pn..ktorg x pkai baju pengantin la…mngkin baju biasa jea.. pre-wed??? xde kot…

P/s: da mls nak menulis..klo ade lagi aku update lg lah…
p/s/s:da ngntuk..so entry  x bergamba je la..nt letak len kali lah





Photobucket

Ahad, 4 Disember 2011

what happen??

Byk bnde y blaku..tp y pasti we need to rearrange Blk psl tunang bagai neh.. sighh..

Well not rearrange Blk on sbnrnya..Erm, cm ne eh...kira dia nk kne discuss heart to heart with his parents. He tu before parents dia berangkat mngerjakan haji..dia da gtaw, Blk 5 nt. But, just ckp2 jea..AK xnk pksa n ak xnk mndesak. Its all up to him..dia kte dia akn discuss dlm ms y tdekat ni..so kte tnggu n lihat je la cm ne nt...dia Tkt..xtaw cm ne ne nk ckp kt parents dia..dia Tkt dorg x stuju..eheh..whateva la...


P/s: msg kekok mgunakn dis flyer..huhuhu...

P/s/s: gmb sengal using flyer camera, owh..gmb boling tournament x granted lg..huhuhu


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sabtu, 3 Disember 2011

new stuff

Quick post

Hari tu da g format my lappy..rm60 ko!!! Abs gitu je duit ak..

Blk2 still sama gak..tensi mal ok!! Tp ak redha je la.. ap bley buat,

Jnji dat lappy still let guns kn???

But then I got this increadibly tablet. Erm..xde la increadibly mm pn..

But sgt2 teruja.. msh blom smpt mm godek2 lg, btw thnx to en.pkwe for some reason..

What tablet???

Shhhh....it not galaxy,not iPad,or playbook..owh..playbook sgt la stylish..huhuhu...

It's was HTC flyer..I'm happy okeh..da bley update blog tnpa pelu sakit ht bfn lappy busuk tu..huahuahua..


Eh..LTE quick update..tpanjang lak..

P/s: jab g ad tournament boling tok sport club opis...


Published with Blogger-droid v2.0.1

Rabu, 9 November 2011

Windu nak berbelog tapi…

Assalamualikum…

Lama benar ase nye x update entry kat blog neh..huhu, bkn x nak…
Hari2 kot bukak blog neh..try2 nak post tp x dapat..
Dey3!!! Nie bukan alasan la.. nie btol2 neh…
Erk…tp mmg la kekadang tuh liat cket la, tp still ad ase nak update… ngakk tipu dong… tp…..

Apakan daya, laptop da uzur xnak bagi kerjasama ( mood cdey…di iringi alunan lagu cdey as background). Biasa la, klo nama da tua kn, mmg ad jea yg x kena..nie lptop ak kne virus kot. Yea..yea.. taw la virus tuh bkn masalah besar pn. Aku da nak format pn, bg mengjahanam kan virus2 kat laptop aku neh..tp, uhuk3…cdey. Laptop aku da xle nak read cd da…kot kalo masuk cd installer lam tmpt cd tuh kan…xde pape yg blaku pn…cdeyyyyyy…. Huaaa…

Yg lg tensen nye keypad laptop aku pn barai gak..ad keys yg xley tekan…tertekan ea sbb xley tekan..hurm….
So mmg sah2 la aku xley nak naip kan??? Tp still ley taip pakai virtual keypad ke mnde alah ap ntah…owh, screen keyboard. Tp… si virus tu jeles okeh!!! Nak naip gak… aku klik ‘o’, dia kua ‘=’. Aku taip tensen dia kua ten’’’’’’’’’’’’’’’sen’’’’’’’’’’’

from google


Wah…virus tuh lagi tensen dr aku rupe nye…haissshhh…. Aci nampak cursor jea dia msti nak kua mndalah ‘’’’’’’’’’’’’’’ nie… tensen hokeh… aku pnye la nak hapdet sal keje2 tunang neh..
Tp apakan daya….sabo je lah.

Thnx la wat sesapa yg dok BW sambil merewang2 kat blog aku yg bersawang pawang neh. xde pape cite terbaru. Tp sonok hokeh… da sribu lbey org masuk blog haku, hehehe…. Ea la, aku lame…
Tp suka hati aku la…korg len la, stakat sribu neh ap la sgt kan?? Korang nye reader da ratus2 ribu. Korg nye follower toksah cakap la…belas2 ribu. Tp kn…blog aku smpai sribu lbey tu pn ase nye sbb ad yg google2 sal hal tunang2 neh..so terjumpa la blog aku kn? Pastu excited r bukak ingtkn byk nar info, skali hampa..hahahaha.

Ok aku mntak maap, nie blog peribadi. Aku x pndai nak impress readers since blog neh jadik tmpt aku luahkan ap yg aku rasa jea…
Byk y aku nak hapdet sal tunang, nikah kawen, bla2.. emo bagai, sal keje x d lupakan..tp kne betol kan laptop dlu…huhuhu.

Erk…heeee….. nie pn curik2 naip pkai pc opis… heh..
Sorry bos, saya blur. Sape soh boss bagi keje yg saya xnah buat.. kompem2 saya cirit 40 kali ulang alik masuk toilet sbb saya mana la penah design mndalah tue. So demi ilang kn tensen saya…saya wat keje yg tade kaitan..heh!!! ok, tue alasan jo!!!!

P/s Pasnie nak hapdet kat ne nak carik ready made baju tunang yg best..



Photobucket

Isnin, 3 Oktober 2011

what if

what if i'm missing
what are u gonna do?
are u going to find me?
or just let me go?

what if i'm hurt
what are u gonna do?
are u going to heal it?
or just let it be?

what if i'm crying
what are u gonna do?
are u going to wipe it?
or just let me cool by myself?

what if i really need u
what are u gonna do?
are u be there for me?
or there always me searching for u?

what is the meaning of all this?


Photobucket

Isnin, 26 September 2011

cerpen: cinta zalia

Zaila memandang sepi keluar tingkap. Panahan mentari tak mampu tok membuatkan dia mengalih pandangan dari tingkap itu, namun begitu zalia bagaikan tiada di situ,dia bagai berada dalam dunia nya sendiri. Tok3…ketukan di pintu tak mampu untuk membuatkan zalia kembali ke alam realiti..
‘assalamualaikum sayang..,’ izfan memeluk isteri nya dr belakang lantas di kucup lembut dahi zalia. Zalia masih membatu..
‘sayang da makan??,’ zalia hanya menggeleng, selera nya hilang..
‘abang mintak maaf sayang…semua nie berlaku sebab abg,’ zalia berpaling, di pandang wajah suami nye yg paling d sayangi itu. Dia x mahu suami nya itu terus d buru rasa bersalah, semu yg terjadi sudah ketentuan ilahi, namun dia terlalu sedih untuk menelan semua kebenaran.

++++++++

 Masih terngiang-ngiang kata2 doktor 6 bulan lalu saat pertama kali dia di sahkan mengandung. Perkhabaran gembira itu tidak datang sendiri. D sebalik berita gembira itu terselit juga peringatan dari doktor itu.
‘tahniah puan, tp puan mengandung anak pertama di usia yg agak lewat..puan kena lebey berhati2. Jaga kesihatan puan dan anak puan. Mengandung anak pertama di usia mcm puan neh berisiko tinggi..,’ zalia hanya mendengar suara doktor tuh antara dengar atau tidak. X sabar ingin d kongsi berita gembira bersama suami tercinta, peringatan dari doktor hanya di biar sepi.
google


++++++++

Usia kandungan zalia da melebihi 6 bulan. Zalia rasa dia lah manusia yang paling bahagia, kasih sayang suami nye tidak berbelah bahagi..nak2 lagi ketika dia mengandungkan anak sulung mereka berdua. Segala persiapan anak nye hampir kesemua nya lengkap.
Zalia mengereng ke kanan, d renung wajah suami..zalia tersenyum sendiri,lena betul suami nye tidur. Zalia  memejamkan mata, mengharap mimpi indah menemani tidurnya. Zalia tersedar dari tidurnya, di rasakan badan nya berpeluh walau aircond sudahpun terpasang..zalia mengurut2 perutnya, mungkin baby nye tengah aktif,bisik hati zalia. Zalia mengerutkan dahi,perutnya terasa memulas semacam,terasa kain nya basah. Xkan terkencing kot,zalia terus mengurut2 perut nya…sakit nya sangat luar biasa. Zalia menyelak selimut untuk ke tandas, kala itu jantung nya seakan terhenti. Kelangkang nya di penuhi darah..zalia terus menjerit mengejutkan izfan yg sedang nyenyak tidur.

‘maafkan kami puan, tuan, kami x dapat nak selamatkan anak puan dan puan. Kami da cuba sedaya upaya tapi anak puan dan tuan terlalu lemah,’ zalia hanya mampu menangis mendengar kata2 doktor tersebut. Paling menyedihkan bila doktor mengingatkan dia agar tidak mengandung lagi kerana membahayakan nyawa nya sendiri. Kebahagiaan zalia dan izfan bagaikan di ragut. Zalia menangis terlolong, namun izfan menerima takdir seadanya. Baginya, nyawa isterinya lebih bernilai dari segalanya. Dalam diam izfan menyalahkan dirinya… demi mengejar kerjaya,dia melewatkan kn perkahwinan mereka sehingga isterinya terpaksa menerima semua ini.

google


+++++++++++++

setahun sudah peristiwa itu berlalu. Zalia sudah boleh menerima ketentuan ilahi, zalia redha dengan nasib nya. Bagi nya, kasih sayang izfan yg x pernah kurang untuk diri nya da cukup untuk membahagiakan nya. Cinta izfan x pernah kurang untuk dirinya walaupun dia x mampu memberikan izfan zuriat. Zalia bersiap2 untuk makan malam, langkah kaki nye laju menuruni anak tangga dek kerana xnak ibu dan bapa mertua nya lama menunggu untuk makan bersama.
‘ ujung minggu nie pak lang buat kenduri cukur jambul cucu dia, fan ngan lia ikot sama ea?’ zalia menarik kerusi bersebelahan dengan izfan,tidak menjawab hanya menanti butir bicara izfan menjawab pertanyaan bapa mertuanya itu.
‘ kitorang ok jea bah, zalia pn xde pape urusan kan weekend nie,?’ zalia hanya mengangguk kecil, memang dia tiada sebarang urusan.
‘saya xnak pegi!!’ lantang suara mak mertua nya.
‘nape plak nab, yusuf tu kn adk awk jugak..ap kate dia nanti kalo awk x pg,’
‘sy xnk, saya malu..org cakap anak saya xmampu nak dapat anak,padahal orang xtaw kisah sebenar. Puas saya terangkan org still ingat anak saya lah yang bermasalah,’ nasi yang nak di suapkan ke mulut terhenti, zalia hanya menelan kata2 mak mertua dia tanpa membalas ap2.
‘ishh..ap awk cakap ni!!! X baik taw,tu nama nya awk x redha ngan takdir Allah. Benda nak jadi,x kan awk nak tgk nyawa zalia terancam,’ zalia hanya mengerling izfan d sebelahnya,suami nya itu hanya membatu..menyuap nasi ke mulut perlahan2.
‘izfan kn boleh kawen lain,izfan bley kawen ngan ina,sy nak cucu abg. Saya da tua,sebelum sy meninggal sy nak jugak ase dukung cucu sy!!!,’ zalia hanya terkedu, nasi yang di telan bagaikan pasir.
‘astagfirullahaladzim, awk sedar x awk bercakap nie nab? Sekurang2 nye jaga la hati zalia cket,’ zalia bangun dari kerusi seusai memimta izin..nasi di biarkan berbaki di pinggan. Selesai mencuci pinggan,zalia ke bilik mengurung diri sambil menghadam kata2 ibu mertua nya itu. Dia faham akan situasi itu, sikit pn dia x berkecil hati.
‘sayang..nape dok dlm gelap nie,’ suara izfan memecah lamunan nya, bilik yang gelap bertukar cerah. Zalia memandang suami nya, zalia tahu suami nya pun inginkan zuriat,cma kasih nya pada zalia menutup kemahuan nya itu. Zalia bangkit dari katil menuju kebilik air,selesai berwudhuk zalia membentangkan sejadah.
‘syg xnk tido lg ke? Syg jgn fikirkan sgt ap yg mak ckp tu..abg tetap akn bersama syg selamanya,’ zalia mengukir senyuman.. sungguh dia bertuah memiliki izfan sebagai suami.
‘abg tido la dlu, sy nak baca yasin untuk arwah anak kita,’

+++++++

‘zalia izinkan abg kahwin,’ serak suara zalia memecah kesunyian pagi itu. Berbulan2 dia menyiapkan diri agar kelihatan kuat d hadapan suami nya itu kala dia menuturkan kata2 itu. Izfan memandang zalia dengan penuh tanda tanya, dia hanya menggeleng2 kecil menyangka zalia hanya bergurau.
‘zalia izinkan abg kawin ngan ina,zalia da bincang ngan mak. Kalo abg setuju,mak akn hantarkan rombongan meminang ina,’
‘ap yg syg mengarut nie,syg sedar x ap yg syg ckp ni?? Abg xnk..abg nak hidup dengan syg jea,abg da cukup bahagia ad syg d sisi abg,’ ucap izfan seraya menarik zalia kedalam pelukan nya. Zalia tahu izfan berbohong, zalia tahu jauh d sudut hati izfan merindui gelak tawa seorang anak.
‘abg…kawen la ngan ina. Demi lia,demi mak abg,’ zalia menahan air mata dr mengalir,dia x nak di lihat lemah. Dia xnak d sebabkan air mata nya,izfan x bersetuju untuk kahwin dengan ina.
  
google.

                                                                           +++++++

Zalia memandang sekeliling bilik yang menjadi saksi cinta antara dia dan izfan. Nafas berat di lepaskan, zalia memasukkan baju2 kedalam beg nya..sesekali dia mengurut2 belakang nya yg terasa sakit. Esok zalia akan keluar dari bilik ini..juga dari rumah ini. Zalia telah meletakkan syarat untuk mengizinkan izfan mengahwini ina. Izfan kena izinkan zalia menyambung pengajian. Dan London merupakan pilihan zalia. Mula2 izfan tidak bersetuju, mana mungkin dia akan melepaskan zalia jauh dari nya. Namun zalia tidak berputus asa, setelah puas memujuk akhirnya izfan akur. Dia x sanggup zalia terluka saat dia di ijab kabulkan dengan ina, dia izinkan zalia pergi dengan janji dia akan menziarahi zalia setelah sebulan berkahwin.

google

+++++++

zalia mengusap perutnya, sungguh dia x gagah..namun demi cinta nya..dia menguatkan semangat. Anak ini harus lahir.. anak ini berhak melhat dunia ini.
‘zalia, ap yg di menungkan tu…meh masuk,x elok petang2 kat lua,’ suara mak zalia memecah angan nya. Zalia melangkah perlahan. Sudah hampir 7 bulan dia meninggalkan rumah suami nya, selama 7 bulan ini.. hanya ym dn email yg menjadi perkhabaran. Beribu kali izfan meminta no telefon,namun zalia berkeras xnak bagi. Alasan nya,kos tok call dari malaysia ke london mahal padahal zalia takut izfan tahu di mana dia berada. Izfan juga berulang kali minta alamat rumah zalia, ingin sekali di tatap wajah isteri tercinta nya itu.
‘sampai bila lia nak menipu izfan? Berdosa syg menipu suami…x masuk syurga nanti,’ lembut bicara emak nya menusuk ke kalbu.
Zalia sedar kedudukan nya, zalia tahu ap yg dia lakukan salah. Tapi demi kebaikan semua,zalia mendiamkan diri.
‘nanti lah mak…bila da smpai masa nya nanti,’ puas mak timah memujuk zalia untuk mengugurkan kandungan nya itu demi pertahankan nyawa nya, namun zalia berkeras. Hanya air mata yang mampu mengambarkan betapa simpatinya mak timah terhadap anak kesayangan nya itu. Zalia bagaikan menjemput ajal bila bermati-matian pertahankan anak yang di kandung nya. Demi anak itu juga zalia menipu izfan,konon nya ke london untuk sambung belajar tapi sebenarnya zalia balik ke rumah keluarga nya. Zalia xnak izfan tahu yang dia mengandung, dia tahu izfan akan memujuk nya untuk mengugurkan kandaungan nya itu, zalia tahu izfan sayang kan nya.
google

Bulan ke-8 zalia sudah di tahan di wad,zalia perlukan rawatan rapi…badan zalia sangat lemah,pada izfan di khabarkan yg dia menghadapi peperiksaan oleh itu dia x bley terlalu byk ber-ym dan kadang2 mungkin terdapat email izfan yang terlambat di balas padahal zalia sangat lemah, kekadang kesakitan yang di tanggung bagai mahu mencabut nyawa nya. Paling merisaukan semua orang bila zalia berkeras untuk melahirkan anak na itu secara normal.. biarpun badan zalia sangat lemah,tp semangat zalia kuat.

++++

izfan memeriksa inbox email nya dengan harapan zalia ada menghantar khabar berita, sungguh rindu nya pada isterinya itu x mampu di tahan lagi. Perkahwinan dia ngn ina pn hanya demi memenuhi permintaan zalia. Bagi izfan cinta nya hanya pada zalia sorang. Izfan berdoa dalam hati semoga kali nie pernantian nya berakhir, sudah 2 minggu zalia x menghantar berita buat nya, mengikut perancangan seminggu dua lagi dia ingin melawat zalia. Izfan dah nekad, akan di pujuk cinta nya itu agar bersetuju untuk berjumpa..dia sudah berkira2 untuk kesana berseorangan,dia akan tinggal kan ina, dia hanya ingin berdua2 an dengan kerinduan nya itu. Senyuman terukir di bibir izfan, nama zalia terpapar di skrin inbox nya.

google


Assalamualaikum suami ku yang sangat2 di rindui…

Maaf kerana lama x hantar email kat abg. Zalia memohon seribu kemaafan dari hujung rambut sampai hujung kaki.
Zalia banyak berdosa dengan abang. Zalia ada benda nak bagitau abg.

Maafkan zalia abg, bukan niat zalia nak menipu abg. Zalia buat semua ni kerana cinta zalia pada abg, kerana cinta zalia pada benih cinta kita. Ea abg…zalia mengandung. Selepas zalia buat keputusan untuk mengizinkan abg mengahwini ina,zalia berhenti mengambil pil perancang. Ini keputusan zalia, ini keinginan zalia, ini kebahagian yang zalia cari.

Bila zalia d sahkan mengandung, zalia bgtaw abg zalia nak melanjutkan pelajaran. Ampun kan zalia abg, zalia berdosa kat abg. Sebab Zalia taw, abg akn suruh zalia gugurkan anak kita ini. Zalia xnk, zalia sayangkan anak ini. Zalia x ke london abg, sebab tu zalia berkeras masa abg nak hantar abg ke london. Bila abg da blk zalia keluar dr tmpt pelepasan dan amek flight ke johor. Zalia balik kampung umah mak zalia.

Zalia memohon seribu kemaafan sebab buat semua orang susah hati. Ampun kan zalia abg… sekarang nie zalia ad kat hospital
Menunggu tanda cinta kte ini di lahirkan…zalia x sabar nak menatap wajah anak kita nie,..

Doakan zalia dan anak kita selamat ea abg…

Yang sentiasa merindui abg..
Zalia.

Izfan menangis membaca email dari cinta hati nya itu, tanpa berfikir panjang izfan bersiap2 untuk ke johor. Kerinduan nya terhadap cinta nya itu x terbendung lagi, ingin di tatap wajah kekasih nya itu,di cium mulus pipi pemilik hati nya itu.
‘awk nak kemana ni??’ suara ina x berjaya mematikan langkah nya.. di ambil ap yg patut di bawa.
‘saya nak ke johor, nak jumpa zalia,’ ringkas jawapan izfan,antara rindu dan risau dengan situasi kesayangan nya itu membuatkan izfan x berfikir panjang.
‘what??? Awk da lupa ke kita nak ke bali esok??? No…awk x boleh pg! Sy da tempah tiket n hotel sume,’ izfan memandang isteri kedua nya yang di nikahi bukan dengan kerelaan hati itu.
‘plss la..my family pn ikot jgk..ap kte mereka nanti kalo awk x pg,bkn lama pn..a week je,’ izfan hanya mendiamkan diri, bebelan ina selepas itu x di endahkan. Nak x nak..izfan terpksa ikot. Biar rindu pada zalia menggunung, dia x dpt menepis kehendak ina..Izfan hanya mampu berdoa dalam hati agar zalia sentiasa selamat.. dia merindui zalia. Email di titipkan buat  zalia mengatakan yang dia akan menemui belahan jiwanya itu minggu depan.

+++++

balik dari bali, izfan teros ke johor.. kesabaran dia da makin menipis, dia terlalu ingin menatap wajah zalia.
‘assalamualikum..’ izfan memberi salam sebaik tiba di depan pintu rumah mertua nya itu. Salam bersahut, pintu di buka.. wajah mak limah terbentang di depan mata. Terpandang kan izfan mak limah terus memeluk izfan sambil berhamburan air mata. Tnpa kata,izfan dah boleh mengagak ap yang berlaku..namun hati nya sekeras2 menolak. Dari dalam rumah terdengar suara bayi menangis..izfan memandang ke dalam, yang ad hanya tilam bayi di ruang tengah rumah,tiada tilam tempat si ibu beradu. Tanpa sedar air mata izfan mengalir laju, kaki nye lemah…bagai di simen ke lantai namun izfan gagahkan juga kaki nya untuk melangkah. Di angkat bayi nya dr buaian, di cium pipi mulus anak nya itu dengan lembut. Mak limah menghulur kan sampul surat putih pada izfan. Izfan meletak kan kembali anak nya, surat bertukar tangan.
google

Assalamualaikum abg..

Andai surat ini smpai ke tangan abg, bermakna zalia tiada lagi di bumi Allah yang bertuah ini. Dengan sisa2 kudrat yang ada zalia menulis surat ini buat abg.Zalia mohon sejuta keampunan dr abg, halal kan makan minum zalia. Redha lah dengan pemergian zalia.
Maafkan zalia x sempat tunggu abg datang. Sngguh zalia sangat rindu untuk menatap wajah abg, tp takdir Allah x mampu kita tepis. Alhamdulillah zalia sempat menatap wajah anak kita, nama dia nur auni wajhah bte mohd izfan.

Abg jaga la auni seperti abg jaga zalia selama nie, sayang lah dia mcm abg syg zalia. Zalia harap ina mampu menerima auni sebagai anak nya sendiri. Setakat nie jea yang mampu zalia coret kan. Seribu sayang zalia untuk abg, sejuta cinta zalia untuk abg dan auni. Akhir kata, ampun kan zalia..redha lah dengan pemergian zalia…

Cinta dan kasih zalia untuk abg dan auni.

Izfan x mampu menahan sebak lagi…dia hanya mampu menangis, yang ada hanya lah penyesalan..
Andai dia x bersetuju untuk berkahwin ngan ina, andai dia x bersetuju bila zalia cakap nak melanjutkan pelajaran nya, andai dia x bersetuju mengikut ina ke bali… sekarang yang ada hanya lah penyesalan. Bukan wajah mulus zalia yang di tatap..tapi dua nisan peneman sekujur tubuh milik cinta nya itu.

google



P/s: semua cerita hanya lah rekaan semata2.. xde kaitan dengan yang hidup ataupun yang mati. Eh, bukan rekaan gak…Idea asal berdasarkan mimpi…telah di olah2 oleh aku yang x berpengalaman ini..uhuh!!!  nama men cilok je mana yang terlintas. cerita sgt x relevan so pls jgn komen ckp cite nie x masuk akal...memang di akui cite yg x masuk akal..

mmg  mengandung lewat ad risiko, bak kata mak aku la, aku pn xtaw betol ke x sbb mak aku bukan doktor mahupun bidan...tp ea la kot, sbb kalo tua2 kan senang dapat penyakit.. darah tinggi,kencing manis...etc etc...itu la kot risiko dia...hahaha, x logik lg.. 

Photobucket

Ahad, 25 September 2011

My engagement: pertunangan ku di tunda???

sedih...
tu je yg bley ckp...
arrrggghhh... aku x kira, ak tetap akn anggap it will going on just like in plan..
lantak r...

nape tunda?
ntah...aku da fed up!!
da dia suka ktorg kua berdatingan tnpa sebarang ikatan lama2...
aku x suka...tp ntah, mls nk argue..

dua kali dia persoalkan...
memula dia ckp...if ur mom up kn hrga hntaran cm ne?
u nak kawen ngn my mon ke?? dia bla3... what if this what if that..
what if my mom this, what if his mom that... aku diam!
fine....than we closed the topic, shut it...throw it in the bin.

then dia msj like....
i'm just worried....
'it fine, if u not ready yet...i dont want to pksa2..tunang kn bnd gembira...
i dont want to hepy2 by my own self...its ok, we pospone it then,'
he reply...
'it's ok...just continue wit the plan...i tried my best to fulfill it..
and of kos i'm hepy...just worried,teruskan je ngan all the preparation,'
fine than.

but yesterday...
once again..dia bla3..all the same thing..
aku diam.
smpai umah aku msj...
'i told u, its ok if u not ready...i'm fine. just cancel the plan.'

dah btol...
awk yg ckp nak btunang kn...
sy hepy jea...skang awk nk slh kn sy...
konon sy x pikir panjang...
konon nt kalu kawen ssh la nk wat itu ini...
fine lah!
kte teruskan je ngan idup kte skang neh...
xpe kn....

kalo awk xnk..
kalo awk x ready..
nape dlu awk bg sy harapan?
awk nk amek ht sy je ke ms tuh?
just nk pujuk sy?

bia la weh...
sy da mls nak pikir...
ayat awk, menyakitkan hati...
awk kte sy hny pikir diri sendiri...
sy gedik2 nak bertunang ( padahal awk yg ajk sy bertunang )
pastu sy x pikir sal awk..nt awk susah sume...
fine lah, kalo awk pikir awk akn susah kalo kawen ngan saye...
fine than.

tgk!!!
skang sy da emo...
bnd yg x jdk pn sy pk jdk..
bnd kecik pn sy pk besar...

kalo sy kate sy x kesah klo kte x tunang lg...
awk kte sy over...
kalo sy kte xpe sy tnggu smpai awk bsedia..
awk kate sy perli2 awk...
sy btol2 x phm...

nak je sy tny awk...
'awk nk hidup ngan sy ke?'
kang nt tetiba awk mintak clash ngn sy....
konon sy x syg awk g tny soalan cm tu,
sy gak susah...

ntah la awk...
sy penat tahu!!!
ap awk nk sy pn x taw...

true love is when u shed a tear and still want him.
it's when he ignores u and u still love him.
it when he shout at u and u still smile at him.
it when he hurt u and u still forgive him.



Photobucket

Sabtu, 24 September 2011

aku ase mcm nk mencarut je!!!

ak ase sgt2 stress..
n sgt2 ase nak mencarut!!! 
sesape yg xnk jd mangsa carutan aku..sila 
jgn carik pasal ngn aku hr ni!!!!

google


meluat!!!
aku benci ngan manusia yg hanya pk nk senang sendiri!!
ko alim warak..smyg nk kat surau aje..
tp sesama manusia ko bebal!!

Photobucket

My engagement: theme colour

Yes I know I’m over excited…hover sgt2!! Tunang pn nk berkaler2 theme bgai kn.
Heii..!!! suka hati I la, yg u nak jeles tu nape? U xde ea? Hahaah…ok gediks…bru pas bace artikel lola lam intrend..
So update entry nie pn ter-ikot gaya lola..hihi.

Ak de cite sblm nie sal aku nak tema tunang aku wane peach kn?? Siap dok pikir nie kalo cat umah wane cream ke..mesti naik r wane  peach tue. Tp harapan x kesampaian sbb bru perasan majlis kawen member aku pn wane peach gak..xpe lar, I ngalah…hehehe, besides aku kn tunang jea…so harus la mengalah pada yg nak kawen kn, heeee…….

peach yg sgt cumil..but now i fall in love wit baby blue..
so long peach..till we meet again...

So decide to choose wane febret en.pkwe which is blue..
Hurm…memula terbayang wane turqouise…but it a bit greeny cket kn…turqouise kn combination of green n blue..but more green than blue… kn3??
Aku mn taw..pada mata kasar ku yg rabun sebelah nie gitu lah gaya nye.  Ttiba ase mcm xnk lah turqoise,boleh?
Heh…

kan agk kehijauan dr kebiruan tue...
herm..

Pastu google2 for the colour palatte,tu dia…wane peach, telan ayaq liuq je la eh. Nk tgk combination kaler peach yg cumil2?? Mn taw kot korg nk wat theme tok wedding ke..

Pikir2,google la wane baby blue…uish, byk gak..cumil2 lak tuh. Then jumpa neh…
Baby blue + silver
Suka…heart kat this kaler even lg suka kaler peach..huhuhu,… ha!! Da taw wane tema aku kn?? Pasni jgn nak wat kaler same ngn aku lak… erk, nie for those yg sekampung ngn aku la..xpn member2 uitm tuh,batch aku r…org lain aku x kesah.  So, korg jgn curik idea aku taw…eh, bkn ad copyright pn kn? Ap la aku neh..padahal aku  pn copy google jek,idea org lain gak..huhu. ok2, korg ley amek idea neh tp tnggu r pas aku da tunang, ek3??? Pleaseeeee…. (^_^) arigatoooo.

baby blue..even da g usha kain kat jackel...



baby blue silver...heart sgt..


letak byk2 supaya korg nmpk ap yg aku mksudkn..
huhuhu...


So baju aku nanti, combination of this kaler.. baby blue tok the skirt, silver with sky blue or maybe powder blue/baby blue lining tok top,, hah!!! Cam no tuh??
 Hahaah…kte tgk la nanti bjaya ke x kn??


Photobucket

Jumaat, 23 September 2011

My engagement: design baju tunang.


Kan aku da ckp aku akan post sal baju tunang aku..hehehe. Masih terlalu awl kah tok aku post sal design baju tunang aku?? hehehe…nie x final lg. Dia akan jadi final bila baju tu da siap di jahit and da xley nak alter2 bagai dah…

Priority aku..aku kn nak skirt maxi cut, ala..yg ade efek flowy2 tuh..aku ase mcm cun jea. Aku da cite ke kat post sblm nie? Anggap blom je la kn..hehe. skang org dok pkai kain duyung or A-cut kn? Beza dia,,kain duyung or A-cut nie..dia just kembang tang lutut ke bawah kn? Tp ad nampak baju sample kat jackel smlm dia wat kain A-cut pastu dia tmbah lagi pleat kat belah blakang tue..jd efek flowy tu btambah cket la… n they used chiffon, fo xde la nmpk kembang kn. Kain cm nie klo jln xde r nampak vogue sgt…tp klo trn tangga, efek princess tuh mmg menyerlah la. eheh…tp umh aku xde tngga…haruskan aku wat tangga artifial semata2 nak dpt efek princess tuh?? Ap ntah…
konon efek flowy2 tuh lbey krg cm ni la...
credit:google.com

pastu amek gamba pusing2 cm ni...gah mak taw x!!


Termelalut lagi…
Ok…so second priority was,bentuk leher baju..even aku xtaw nak baju cm ne,tp bentuk leher idaman aku da ad..ehe..
Aku pn xtaw nama ap ntah leher cm tuh…dia mcm leher V tp ad curve cket…mcm V slim tuh..argghh..ap ntah aku ngarut.
Aku nak baju aku simple je tapi dua bnd neh kne ad..aku sgt2 nak bnd neh. so aku de la google2, search2..masuk kua blog B2B, xde plak yg wat kain maxi-cut neh…majoriti pkai kain A-cut. Aishh…

Tp ad la aku jmpa design2 baju yg mcm ok ngan kain maxi-cut tuh. Aku print out n sketch2 kn kain kembang mcm aku nak tuh..hihi. en.pkwe da pelik, nak tunang ap kemaruk nye nak pkai kain kembang2 neh!! hihi…da nm nye pkai kain chiffon,so efek kembang tuh xnmpk…yg wujud hnya lah efek flowy2. Aku ade gak jmp dress kawen minah saleh ngan kain flowy2 cm tuh..tp ko taw je la kn kalo da dress minah saleh tu of kos la seksi meksi. But its ok.. aku pn sketch2 la konon2..da jadik muslimah minah saleh tu.

First choice: mini dress a-like, a.k.a kurung moden kontot. (aku tatau kebende nama baju cm tuh)
Di ulangi..aku kn nak baju yg simple tp vavavoom gak la kn. Ingt nak pkai chiffon jea tok bju n kain..mksudnye kain yg sama je la kn. Pastu..mcm xngam je kalo kain chiffon nk buat baju cm nie…sbb chiffon mbawa aura flowy n lembut. Cutting cm nie mbawa aura vogue agak2 aku pkai skali pastu xpkai dah sbb fit kat badan tp cutting baju cm nie mcm agk ngam ngan lace…but I go for lace without beaded. Xnk r nt org ckp aku hover ngalahkan nak kawen kn!

But en.pkwe yg cerewet tuh mcm x setuju lak. Dia kte xkena..sbb baju tuh ujung dia straight kosong cm tuh je. Salah aku gak, aku g tunjuk gamba baju yg cm tuh ad bow with the flower kat ujung baju..so bla dia imagine without that bow, dia ase tooooo kosong. Lah….tunang je kot!! N baju yg aku tunjuk kat dia tuh.. one pieces a.k.a dress..so okey la letak bow kat ujung tuh..sbb baju n akin attach sama..haishh…berhari2 dok consult dia sal baju cm neh.. dia still xsetuju.
hoisshh...penat aku nak google nk cari yg lbey kurang upe dia..
kirenya lbey kuang cm nie la...tp bju tu labuh cket tang bontot..
xde la senteng aci tunduk je nmpk bontot tuh..
p/s: sile bayang dis baju wit kain flowy2 kat ats tuh..


Second choice: kebaya pendek
Dia setuju yg ini..tp yg aku tunjuk kat dia ad sash and bow kat tepi pinggang…dia kte that sash is ok..klo xde nmpk kosong lak, but a bow is a big no no..
Lor…baru pikir nak wat baju kawen nati ade big bow kat blakang attach with trail..mcm baju kate tuh… tp aku agk kurang cket kebaya pendek neh…
Lgpn xley nak aplikasikan leher g mcm aku nak tuh… tp yg ini KIV dlu.


kebaya pendek mesti sume org tau kn...
tp nape sume baju nak pendek2, kontot2??
sbb kalo labuh x match lak ngn kain flowy2 aku 
[x sudah2 ngan dat flowy thing]


Third choice: mini dress a-like or baju saloma
Ini aku nmpk si comel irine marcelo pnye baju tunang…tros heart. Tp syg dia xde review sal baju tunang dia. Dlu ade nmpk ad B2B yg wat baju saloma nie..tp agak singkat n x guna chiffon..so nmpk image kejung kat baju tue. Tp si irine nye bju mmg marvelous…dia labuh cket mcm mini dress korea tuh..n pkai chiffon so efek flowy dia sgt lah menusuk kalbu..KIV sbb x tnjuk kat en.pkwe lg…


aku try search yg sopan cket xde plak... tp baju tuh kembang2
cm nie la lbey kurang.. korg byg je ppuan tu ngah pkai kain..



Forth choice: kebaya with flowy efek at the bottom..
Yg ini dress kawen minah saleh mn ntah…tp en.pkwe sgt suka. N minah saleh nie pn pkai kain chiffon gak…cma her dress tuh kain bertingkat…so aku srh dia
Imagine dat kain wit just 1 layer jea…n dia sgt suka. Org tue nie hover kau, ckp kat aku nk jahit baju tunang jea tp mcm nak kawen.. tu ha! Dia nye choice lg la.. mmg sesuai tok kawen. Tp aku pn suka baju neh. the top used lace without beaded… ikot cutting badan smpai pinggang, pastu ade sash with big chiffon flower kat tengah. Lps sash tue, dia wat mcm kabaya..tp xde la muncung mcm kebaya nyonya n yg plg heart sgt, bahagian bwh dat top tuh agk lose. Sgt sesuai tok si buntut manthop mcm haku..hahaha. aku ckp la ngn en.pkwe yg tang bunga tuh kte omit la…letak sash jea..dia ckp bnga tu la yg mencantik kn baju tuh. Tu dia..bkn main kn??? Ase nye xdpt gak nk leher cm yg aku nk if he insist nak aku jahit baju cm nie.. huhu.. n kat dress nie dia letak butang putih2 sederet kat belah depan..sgt cantik..mari lah kte kawen tros xyah tunang da sbb baju da sgt cantik.. hahaha…


penat aku nak google baju yg lbey krg mcm tuh..xjmp lak..
tp dat lace lbey kurang mcm nie la..n instead of dat ribbon sash,
dia letak fabric flower...


Last2 aku mcm..ala,kte jahit kurung moden je la..tp pkai kain chiffon, klo nak ad perincian kte patch simple border lace.. risau gak terover vogue time tunang nanti..then he said, xyah la kurung moden..kan ayg nk kain flowy2 tuh..just go for it tp simple2 je la..xsemestinye kne pkai baju kurung moden… huhuhu…

Plg mls..beli jea yg da siap kat jln TAR neh..xde nk susah2 pn…hr2 dok lalu lalang kot situ kot. Huhu…pd sape2 yg nk beli la…tp to me,yg kat jln TAR neh blom cukup men-satisfy kn aku lg…bkn ap, baju dia mmg cantek tp bg aku kualiti kain dia kureng kalo compare ngan price dia. Aku kn cerewet…

pd aku la, why go for baju siap yg pkai crepe chiffon or gorgatte (btoi ka aku eja neh??) ngan harga yang ko bley dpt kain chiffon yg chiffon tuh. Harga lbey kurg… tmbh ko bley jht ikot suka hati ko xde sape kesah n mmg cutting badan kau…so, B2B, better ko g tempah r…erk, tp sila la carik tailor yg reasonable price stunning jahitan nye…klo ko go for hatta dolmat…mmg harga a bit wow la klo korg banding ngn baju yg da siap tu. But remember dear… klo korg go for designers, kualiti n kekemasan sgt terjamin. Tp to me..xde la g carik designers…sakan gile kn..but g tempah la for my own satisfaction..hihihi…

very the stunning kn dis dress..
minah saleh nie kalo kawen dorg wat dress pkai fabric ap eh?? mcm suci jea..
clean cut gitew.. mcm kate middleton tuh fabric ap ea...


Photobucket