si comel n si ensem

Jumaat, 21 Januari 2011

spaghetti tok dating

yeay...esuk sabtu, n dis week mnggu ktorg dating
[ktorg dating 2 mnggu skali je cedey :(]
excited neh nk jmp pkwe tcinta..huhuhu
[padahal 2 mnggu je kot x jmp]
tp aku xley, why???
sbb ms blaja dlu dok hadap muka dia je
jd aku x biasa bjauhan lama2
klo bley aku nk tgk muka dia 24 jam...
*gatal* ap bley wat, ajk my lovey kawen kt nye blom boley lg
duit x ckp lg...x puas enjoy lg...mcm2 la
huhuhu.

da lama x masak n mkn sama2,
klo dlu ms kt s.alam ktorg slalu g picnic.
so ttbe terasa gatal nk g picnic lak sblm mundar mandir berwindow shopping
masak ap ea???
mula2 ingt kn nk msk daging cencang msk asam pedas melaka je
[aku x mkn ikan,jd antara ayam ngn daging,daging lg best wat asam pedas]
pastu tpikir nk masak mee kari
last2 aku decide tok masak spaghetti aje...
sonang keje eden..sng ke msk spaghetti??sama je kot msk pape pn
ermmm.....nk ckp ap g ek???xpe lah..kte tgk resepi lah
resepi nie aku da oter,da tokok tambah da jd carca marba da pn
huhuhu

sos spaghetti
bahan2 yg dperlukan:
daging cincang ramly[nk best taruk byk]
bawang besar [lg bagus yg wane kuning]
bawang putih [seulas dua je]
tomato puree[yg jenama duchess ke bnde 2 lg pure]
tomato segar [4-5 bijik]
sayur: celery, cendawan butang [ley gak letak carrot tp klo xnk letak sayur pn ok]
susu segar sket-optional
oregano herb
parsley segar-optional
lada hitam[ground], serbuk lada/paprika-optional
stok daging-optional
butter & myk masak tok tumis

cara-cara nk buat:

 1. panas kan myk ngn butter, tumis bwg putih ngn bwg besar-bg layu je jgn smpai garing
2. masuk kn daging cencang,kacau2..agk2 daging da tukar kaler, masuk kn susu cket ngn stok daging
3.xnk msk kn pn xpe..skip je step susu tuh,tp klo msk kn susu,da xyah msk kn gula
4. bila da agk2 kering cket [susu da mresap lam daging], msk kn sayur2an tuh,kacau lg
5.agak2 sayur da lembut,msk kn tomato puree ngn tomato segar. tmbah air cket2,agk2 r nk cair ke pekat. kacau2
6.pastu masuk kn perasa,klo da masuk kn susu,da xyah letak gula,
n klo letak stok daging tuh,just msk kn cket je garam
tp better try sndiri la..tmbh la perasa ikut cita rasa msg2.
msk kn jugak black paper ngn paprika-nie aku amek lam resepi
org itali,klo resepi biasa2 xde letak pn bnd alah nie..
so aku oter2 la resepi2 yg aku jmpa neh..
lastly..reneh la selama mn yg korg nk..sos spaghetti nie lg lama lg best sbnr nye

spaghetti:
nk rebus spaghetti nie senang je..sume org pn taw
tp aku saje je lah nk bgtaw..
tok dating kali nie aku x pkai spaghetti biasa tuh, tp aku pkai fettuccine
so, bnd alah nie,korg xley letak menceracak lam periuk mcm spaghetti tuh,sbb 
nt korg nye fettuccine tuh akn tbakar [gelembung2,x cantek]
so,korg kne pasti kan air da panas baru masuk kn korg nye fettuccine[supaya senang nk bend]
bile korg nye fettuccine da lembut,basuh la bnd alah tue then tos kan...
melt kn butter cket...pastu gaul ngn fettuccine tue,owh ea..xnk basuh pn xpe.. just gaul tros je
ngn butter. klo takut gemok xyah gaul ngn butter[sbnarnye lg bagus klo gaul ngn olive oil]
tp klo kedekut mcm aku nie,xyah gaul pape..stakat melekat cket2 tue,redha je la
lg pn klo basuh bnd tu da x melekat sgt dah...

ok, tok ssape yg extra crazy in cheese, korg ley la melt kn butter lm kuali...
tutup api...masuk kn cheese, x kira la Parmesan or Mozelle.. then pastu masuk kn korg nye 
spaghetti...tp klo nk gaul2 cm nie..jgn basuh fettuccine tuh, sbb heat dr fettuccine tue
yg akn melt kn cheese n myelaputi fettccine korg.
aduh ayat cm putar berbelit jea..
whateva...klo gile nye extra crazy cheese,
ms nk mkn tue ley la tmbah cheese yg serbuk tuh [ms serve]
sekian....

aku suka masak sos spaghetti aku sndiri dr pada pakai prego ke kimball ke,
donno la knape..sbb ase lg puas ht kot..
kepuasan memasak tue tcapai..[ayat putar bbelit lg]