si comel n si ensem

Sabtu, 26 Mac 2011

cerpen : rebellious love

hari ni genap staun aku single mingle. Aku keliru ngan perasaan aku sndiri, adakah perasaan aku telah di kuasai oleh kuasa jahat yang cuba menakluki jiwa manusia?? Huhuhu…aku cket pn x sdey ngn perpisah yang berlaku, ntah la…bagi aku lelaki nie gile annoying… sbb dia aku jdk meluat kat sume lelaki yg aku jumpa. Kerana salah faham yang kecil, dia biarkan aku terkontang kanting sndiri, x smpai seminggu aku dpt taw dia kapel ngn pkeje mak aku…dia langgar janji nye tok setia menanti aku bersedia menjadi suri nye. Lelaki memang lidah bercabang..

‘husna, u teros blk umah ke rini??? Tanak lepak ngan kitorang dlu ke?,’ tetiba mamat perasan macho kat opis neh muncul. Aik, bile lak lamunan aku ade mamat neh????

‘husna?? U dengar tak I ckp nie…u berangan ea???,’ lor….kacau je lah…baru nak rebellious ngn lelaki2 petualang, eeeiii…tensen.

‘xpe r….aku bkn suka merayap x tentu hala…nak blk teros,’ xde kuasa haku nak kua ngn ko, wlo pn bkn berdua. Bek aku merayap kat blog2 jea…boley sambil golek2 jea, bisik aku lam hati.

‘erm…xpe lah klo cm tue, but I hope one day u sudi kua ngn I, I mean kte bdua je, g mkn ke.’ Urgh..ade hati tol, aku taw r ko ase ko plg hot kat opis neh…tp tak yah la kacau idup aku, ade lg kot hot girl kat opis neh yg ko leh kacau slain aku, siap dorang dok tergedik2 lagi harap ko nak ajak dorang kua. Owh tetiba ase aku plg hot antara the girls sbb ikmal ajk aku kua berdua..heh, mesti dorang hangin ngn aku. No worried la girls, aku x minat pn….hati aku da xde ase cinta da, aku nak tumpu pada kerjaya je skang neh.

##############

Siap mandi aku da lending atas katil smbil capai laptop. Mata aku dah sparkling da tgk vcd anime yang aku baru beli. Hari nie xmo blogwalking, nak layan anime je.

 i try to make it through my life  In my way 
There's you,I try to make it through these lies 
That's all I do 
Just don't deny it,  Don't try to fight this 
And deal with it, That's just part of it 
If you were dead or still alive 
I don't care, I don't care 
Just go and leave this all behind 
'Cause I swear (I swear),I don't care 

‘alamak…sape lak call neh..kacau je lah..’bisik hati aku, da la ringtone tepon pn rebel gile. Aku capai tepon ka atas meja…lor, mak aku rupe nye!! Maap mak…tade niat nk jadik ank durhaka…wuwuwu.

‘assalamualaikum mak,’ dey2….berlakon sopan kunun, bley blah….

‘waalaikummussalam, husna ngah wat pe??,’

‘tade pape mak, bace buku ket,’ cheh..dan lagi nak tipu, bkn ap..klo mak aku taw aku tgk anime mau dia nangis meraung2, da tua Bangka pn tgk anime lg..

‘mak nk tny husna ni, husna xde ase nak kawen ke?? Husna bukan nye muda lg…x smpai stengah taon da huna nak masuk 28. Mak bukan ap..mak pn da tua, xtaw bile tuhan nak amek nyawa neh…mak berhajat sangat nak tengok husna kawen sblm mak menutup mata…isk3,’ siap nangis2 lagi mak aku neh, padan la aku cengeng, mak aku nie lah punca nye.

‘ntah la mak, mak carik la calon mak ase sesuai tok husna,’

‘eh.xkan tade sesape yg husna dok minat kat opis tue???.’ Oloh…wat2 tnye lak…orang da taw da

‘xde la mak, husna xde masa nak pikir sal cinta2 neh, mak cari lak tok husna,’

‘ha..kebetulan husna da ckp mcm tu, ni ha si arep ade wat blk kwn dia, hensem mcm jepun, keje pn kt jepun, tp da keje kt mesia dah baru je pn blk mesia. Arep ckp dia nk carik calon isteri, ea lah kt jepun sume comel2, tp bkn islam nak wat pe mak tunjuk la gmba husna yg plg hot, teros dia ckp dia bkenan ngn husna, so cm ne???’ ha…kan da agak, mak aku mesti ade plan baek nye…siap panjang lebar penerangan dia, kalah promoter. Da la siap mention tunjuk gmba aku yg plg hot…jgn2 gamba bogel aku masa baby, aku ase gmba tue je yg plg hot.

‘nama sape??’

‘min hoo,’  eh mak aku neh…dia ingt aku kuno sgt ke nk kena kan aku.

‘mak jgn wat lawak, min hoot uh pelakon korea, xde kaitan ngn jepun pn,’ mak aku bantai gelak mengekek2 lagi…bahagia btol tuh.

‘ammar ghazilah’ erk…aku korek2 telinga kot silap dengar, ade kah mak aku sebut Godzilla??? Setelah wat perjanjian ngan mak aku dan mencapai kata sepakat, aku masuk tido. X jadi nak tengok anime. Owh…lpa nak ckp sal perjanjian yg termateri antara aku ngn mak aku tuh. Antara syarat2 yg terkandung dalam perjanjian tue, aku nk knl ngn si ammar ni,nak taw cm ne perangai dia, dia ley time aku n aku ley time dia ke x , bg aku rupa x penting. Lg pn klo mak aku ckp hensem tu maknanye mmg btol2 hensem la sbb taste mak aku lg tinggi dr aku. Aku mintak masa 3 bulan kat mak aku tuk bagi peluang kat kitorang kenal antara satu sama laen.
#######

‘so, cam ne cite ngn mamat Godzilla yg mak ko rekemenkan tuh?? Da tgk gmb dia???,’ qila housemate aku yg tinggi lampai landing kt sofa sebalah aku smbil ngn selamba je mengepau twisties aku. Aku ngn qila neh da kire kamceng sgt da, sume bnda aku cite kat dia…Cuma aku x cite la sal aku bangun tengah2 malam carik nasi sbb lapo….mesti dia ingat aku monster gile mkn xtaw control. Erk…da tercite kat korg…ala…korang da taw da,wuwuwu. Aku geleng je sebagai membalas pertanyaan qila.

‘asal x tengok, kate si arep da email kan gmba bdk tuh,’

‘aku delete,’

‘asal lak??? Bodo tol, klo aku mesti excited gile nak tengok,’ tue dia…tersembur2 twisties dr mulot dia, tu lah, ngepau x mintak.

‘godzilla tue xde pn nak contek aku ke hapa, lg pn dia ley je email sndiri gmba dia kn. Xnak r aku, mcm aku lak tgedik2 nak kt dia,’

‘tue dia…ego xmo kalah, suka ht ko la,’ qila bangun tinggal kan aku sesorang ngn plastic twisties aku yg da kosong. Pandai la ko ek, da abis twisties aku ko blah la ea….

########

Gile lama meeting hr nie…penat aku nak melayan kerenah client yg sgt2 cerewet neh, mau luku2 je kepala pastu halau balik, seb bek aku keje ngan orang.

‘husna td tepon husna bunyik x benti, akk angkat la ckp husna ngah meeting, lgpn bising gile ringtone tepon husna tuh,x jiwang langsung,’ aih…becok lak mak cik sekor neh.

‘sape kak??,’

‘ntah, no x dikenali…lelaki, dia ckp nt dia call husna blk,’ aku bersandar tenang mcm xde keje nak wat, nie klo bos aku tengok mesti dia bagi keje bebanyak neh. Aku capai tepon…tekan2 pape yg patut, agak2 nak call balik ke x??? aishhh…susah tol nak wat decision. Lom abis pikir, tpn aku bordering….no tadi la tuh.

‘hello,’ tade salam…kot2 bukan islam ke yg call

‘erm…hello,assalamualikum…erm…husna ke ni?,’

‘ea saya, nie sape yg bercakap, nape ea?’ gile skema aku jwb tepon, mana taw client yg call…huhuhu

‘erm…ammar nie, kat kl skang, ade keje…,’

‘so???,’ yes….that me,sengal gile jawapan.

‘erm…ammar ingt nak ajk husna kuar dinner, kalu boley…tp ammar x paksa,’ mamat nie ade masalah percakapan ke??? Byk betol erm dia.

‘aku ok je, lgpn esok weedend,’

###########

Aku tgk jam kat tgn, janji kol 9..nie da kol 9.15 da…aku plg x suka org yg x menepati masa. Nasib baek aku dtg sendiri, setuju ngn cadangan dia nak jemput aku kat umah, mau aku kebulur. Aku order dlu… mls aku nak tunggu dia, secret recipe damansara utama neh xde la ramai orang sangat mlm nie.  Tetiba mamat kat meja hujung menuju ke meja aku, erk…ke aku je yg perasan??

‘hi, order x tnggu saye pn,’ mamat tuh tarik kerusi kat depan aku n duduk, aku x pelawa pn dia duduk, ntah sape2 ntah. Ntah2 promoter nak jual barang, nmpk gaya smart semacam je…siap kemeja bagai lg.

‘godzilla???’ tetiba tpacul menatang tuh dr mulot aku,

‘excuse me, mn godzilla?eh, sorry lpa nk knl kn diri, sya ammar,’ huk ala….nk ckp omputeh lak dia. Kalo cm tuh da lama la mamat nie kt situ, aku ingt kan aku nie da hot sgt la sbb dr td lg dok perasan mamat nie asyik dok tengok aku je, damn tol la…spoil mood.

‘asl dok situ???asl dari td x perkenalkan diri?? Asl nak  perhati orang mcm nak wat bende jahat je??,’ huh…slamber aku tnye, xde nk bg soalan diva2 dah. Ammar gelak besar…sah dia nie Godzilla wlo pn bbadan cm min ho..uiks, ptt la mak aku ckp dia min ho ritu.

‘saje nak tengok awk, arep ckp awk delete email dia tnpa tgk gmba saye pn. Saje nk tengok btol ke x,’ kuang hasam kan mamat neh?? Nasib bek dia approach before makanan smpai, klo smpai aku da abis makan bagai, mmg nk kne tinggal ngn bil je mamat nie.

‘so?? Ap result pemerhatian ko tuh??,’

‘btol la awk x tgk pn gmba sya tue,’ ingt owg heran sgt ken k tgk gmba dia tue…heeiii..x hingin taw!

‘kte ade keje kat kl, ade keje pe??,’ saje je tukar topic, kang aku hangin, aku laky g jdik Godzilla. Klo x sbb mak aku yg bersungguh, xde maknanya aku nak jmpa dia neh.

‘nak jumpa awk je, sye drive dr johor smata2 nak jumpa awk. Saye nak awk taw sye serius nk knl ngn awk,’ nk ngayat la tuh…dasar lelaki. Aku hnye mendiam kan diri je..jiwang2 is not me!

‘so, ape hal ngn Godzilla tue, ke klo awk terkejut…scara otomatik awk akn myebut Godzilla??’ hamboi…dan lg nak bahan org.

‘ammar Godzilla, sorry..that what I heard from my mum,slh dengar sbb line x clear,’ hambik kau, nk sgt taw kan??? Padan muka…pas ni mesti hangin ckp aku x respect nama mak bapak dia bg kt dia. Tp dia hanya gelak jea…ngeng!!

########

Da hampir 2 bulan aku kenal ngn ammar si Godzilla, ammar kerap datang kl smata2 nak rapat kan hubungan kami. Tp aku ttp ngn sikap rebel aku..ego aku memuncak2, bagi aku lelaki sama je. Kerana kisah lalu aku hukum ammar padahal ammar sgt baek. Stiap kali ammar cuba myentuh hati aku, aku menolak dia jauh2. Ade satu hari tuh aku demam panas, ammar sanggup ponteng keje semata2 nak jengok aku, tp aku halau dia balik. Aku ckp aku ok….punya lah jauh dia drive sbb worried sal aku. Sifat caring ammar cket pn x dpt melembut kan hati ku, x dpt menghilangkan ego gile aku.

‘woi husna, bangun la…ammar dr tadi lg kt depan umah tue, kesian aku tengok, bangun la weh,’ qila mengheret selimut yg membaluti tubuh aku, adoiii…mak limah sekor nie, bising tol la. Bia je la mamat tuh kt lua tue. Aku mengiring ke tepi.

‘husna bangun la…ko jgn seksa jiwa org boley x?? klo ko x suka ko ckp je terus terang…ni x, ko nie sama je ngn pkwe lama ko dlu, xde beza!!,’ aii nie da lebey ni…ni yg mak menyirap nie… mmg nak cari gado tol la. Aku bingkas bangun dari katil, x pandang pn muka qila teros masuk jamban. Aku basuh muka n kumur2  je…xde gosok gigi bagai teros aku kua jmpa ammar. Aku da x kesah…bia ammar tgk aku x cantek, bia ammar tgk aku jelek, aku x peduli..bia ammar xnak kat aku. Aku da hangin gile da nie… cabul btol mulot si qila tu, yg ko kesian sgt kt si ammar ni nape?? Dia x kecoh pn, ko je yg lebey. Ko ade hati kat ammar eh? Xpe aku bg kt ko…aku xnk, aku x heran pn.

‘hai cantek…baru bangun ea???,’ nie perli aku kea p nie?? Aku da tarik muncung da…

‘ko nak ap??,’ biadap kan aku….ade aku heran?? Why aku nak bsopan2 ngan ko!

‘kan smlm ammar dag taw nak dtg hari ni, nak jmp si cantek ammar nie,’ meremang bulu roma weh, geli aku….nk jiwang2 sat aku panggil qila, ko nak?

‘dasar lelaki,’

‘excuse me??.’ Dahi ammar da bkerut2 da….comey2, eh…pehal ngn aku neh, skang bukan masa nk puji2 org nie.

‘xyah nak wat baek la,ko baek ngn aku pn sbb mak aku kn? Ko xde ase nk kat kau pn kn?? Asl? Ko ade niat nak bolot harta mak aku ke? Mak aku xkaya weh, tok aku pn x cukup. Kalu ea pn, bek ko kawen ngn mak aku jea..x pn minah qila lam rumah tue, dia kaya. Lgpun aku ase sesuai r ngn ko tuh,’ huh…puas ht aku. Wajah ammar da berubah merah…tp masih berlagak tenang…owh, tinggi sifat sabo ke ea???

‘nape ngn husna nie, bad mood je…nak period ea???,’ ammar berlagak memahami… shut up la… ko ape taw.

‘stop la..pls, xyah la nk berpura2 caring ngn aku, aku plg meyampah lelaki hipokrit. Lelaki sume sama je.. bukan buaya tembaga lg, buaya karat…da berkarat2, dah…ko jgn kacau idup aku lg bley x???’

‘husna x suka sy??.’ Lembut je soalan dia, tp menusuk jauh ke dalam hati. But hey…this is husna ok, queen of egoistic.

‘aku x de masa nak suka2 kat ko, aku baek ngn kop n sbb mak aku. Mcm nie je la…nt aku gtaw mak aku kte x serasi,ko xyah susah2 nak dtg cni lg ok,’ erk…nape aku nak concern sal dia susah2 nk dtg jauh2 smata2 tok jumpa aku, lantak la kan…

‘if tue yg husna nak…ok la, husna xkan dengar pape lg dari saya,’ poyo jea, tgk la…x smpai sminggu ko mesti carik penganti,pastu wat alas an tok lupakan aku….pandai la, aku la yg salah kan. Padahal ko tue mmg lelaki daratan, eh…buaya daratan.

‘huh, ade aku heran???,’ jawapan last pn nk eksyen lg…mmg la aku nie.

#########

Da sbulan lebey berlalu sejak kejadian hari tu. Owh yeah…aku mmg x dengar pape berita dr dia, bia la…aman hidup aku. Uiks..lupa nak gtaw, aku cuti…blk kampong jmpa mak aku, xlama pn seminggu jea. Xtaw nape….ase mcm damn je nak wat keje. Saje blk kampong rest..ha!! nie bkn sbb penangan si ammar ea.  Klo dia btol2 suka aku dia xkan btol pergi, padahal aku yg halau dia kan…wuwuwu. Woii!! Asal aku sound like org ting tong je…ckp x suka, asal nak kesah sal dial g…asal nak harap dia back, pastu mula la suara baek ngn suara jahat lam hati aku nie berperang sesame sendiri.

‘jauh ngelamun, ingat ammar ke?’ hish mak aku neh…

‘xde lah mak, wat pe nak ingt kat dia…bukan dia nak kat husna pn,’ jawapan ade unsur2 sedey tp xmo ngaku.

‘ea ke?? Bukan husna yg xnk kat dia, husna yg halau dia dr idup husna,’ mak aku neh byk sangat ber-blogwalking la neh…da terpengaruh ngn blogger2 sume, tue yg mcm semacam je ayat.

‘memandai je mak neh….,mmg la husna ckp cm tue ngn dia, tp klo dia btol2 suka kt husna dia xkan putus asa ngn bende cm tue,’ heh… pride sendri mau di jaga rapi walo terang terangan salah sendiri.

‘abis husna suka kat ammar la neh??’  bile la mak aku blaja ilmu psikologi neh….owh, biasa la instint ibu2 kuat terhadap anak2 nye….

‘xde la suka sgt pn…tp husna x ckp la husna benci dia,’ tue dia x abis2 jaga water face. Da suka pn x mo ngaku.

‘cuba la husna terus terang ngn mak nie,’ mak aku da hangin…ade aura2 hitam mula kua dr badan nye…wuwuwu…takot!!!

‘ntah la mak, lg pn da xley wat pape da…da terlambat,’ jwb aku smbil berlalu kedapur, mau terkincit aku dok lelama kat situ…ngeri tol mak aku..

Tp tatau nape…hati aku ase semacam, sakit yg xley nak cite kat sesape…why la my heart, why u being like this?? Aku x pnh ase sakit mcm nie wlo ex pkwe aku tinggal aku dlu….

########

Lepas abis keje aku singgah uptown hawkeye tok tapau makanan, punye la pemalas kan. Ala….hari nie je. Pas beli pape yang perlu aku drive blk.

‘Annoying tol la, sape yg parking dpn pintu pagar umah aku nie…cm ne aku nak masuk cm nie,’ bebel aku lam kete sorang2 smbil tekan hon kuat. Xkan pekak kot…poyo je dok lam kete, bukan kete mahal pn, blah la weh org nk masuk neh.  Adoyaii…terbakar weh, aku turun dr dari kete… ade gak yg kne peluku ngn aku neh. Mamat lam kete tu pn turun gak, olololo…encem nye, stylo abis…siap pakai spek rayban lg tp asal mcm kenal je???  Goszilla??? Bukan kot…dia skema, jmpa aku nak kemeja aja, mana taw fesyen2 bagai nie.

‘hi,’ ucap dia sepatah, kaki aku da mengigil  da…btol lah dia, wuwuwu…nak lari da depan mata, nie mesti dia nak bls dendam neh…wuwuwu,rela kan je la.

‘erk…erm…kete baru ke,?’ alamak…bile lak aku kne sindrom gagap neh, chill babe. Tetiba ase nak nangis, alahai…ap kne ngan aku neh.

‘xde lah, member punya, pinjam.’

‘kete masuk bengkel ke??’ pehal la aku nie, xde bnde lain ke nak tnye, erk…tp ok cket la dr tnye sal weather kan?? Kuikuikui…

‘xde lah, takut awk lari bile tgk kete saye, ‘ alamak…berdendam lagi dowh, wuwuwu…takut. Mesti di sebalik spek dia, mata dia da menyala2 da.omak….tolong den, eh..bile lak aku jdk org nogori neh, ngeng!

‘owh ea, ritu arep ckp awk da nak kawen, dtg nie nak bg kad kawen ke,’ asal sume soalan aku mcm biol je, siyes nie….ase nak nangis gile da nie..asl nk kne nangis lak, ok2…nangis tanda gembira, ea btol tue.

‘a’ah, nie dtg nk bg kad kawen la neh,’ ammar bukak pintu kete n amek satu anvelope wane peach, wuwuwu..kejam!!! da la amek wane theme dream wedding aku.

‘nah, tok awk…sye wat satu je dlu…nk bg kt awk tgk dlu, klo awk ase ok bru nak wat byk2 n distribute kat sume,’ wuwuwu…mmg bdendam gile mamat neh,benci2!! Aku capai kad yg di hulur, x semena2 mata aku basah, arrgghhh…lantak la, aku da x kesah dia nak kua. Ritu ley jumpa dia x gosok gigi, asl nak nangis dpn dia xley kan.

‘eh…nape awk nangis,’ sbb ko la bodo…tp aku ckp lam hati je la

‘mn de, ko neh…xnmpk ke kete lalu lalang tuh, habuk banyak kot,’ sambil kibas2 kat udara konon habuk ngah beterbangan. Aku bukak kad kawen n bc satu2, siyes sebak!! Eh,jab2…nurul hayatul husna b. Hassan?? Tgk…ko pn nak rebel gak, carik bakal isteri pn nak nama sama ngn aku. Sama sebijik kot…smpai nama bapak pn sama.

‘ko neh da obsess gile ngn aku ke?? Smpai nama bini pn nak sama ngn aku? Soal aku smbil cube wat lawak bodoh,tp mcm aku lak yg Nampak bodoh. Ammar diam je.. nie yg x sedap duduk neh. Ayo mata lak asyk nak kua je. Byk lak habuk hari nie eh…

‘k r, sy masuk dlu..ok la, kad da cantek..tahniah la,’ siyes la…ase nak meraung guling2 je ase. Punya la sakit cara dia revenge.

‘awk nie sengal gak kan?? Mmg la sy obsess ngn awk, sy nak kawen ngn awk, sbb tu sy print nama awk kat situ, sbb tu kad nie ade satu je, special design by me, awk kawen ngn saye eh,’ lembut je dia ckp smbil raih tangan aku,tue dia…laju gile air mata ngalir, ase nak je belasah mamat nie smpai masuk icu.


[Iklan jab=p/s :Di sebabkan nie cerdek [cerpen pendek] jea bukan reality so ley la ade aksi2 bebudak kecik xley tgk. K iklan tamat]

ammar and husna [google image]


Aku peluk dia smbil nangis teresak2, terima kasih sebab bagi aku peluang kedua. Aku janji x ego2 da… aku nak kawen ngn ko. X sangka dia stylo gak orang nye. Tp sbb nak memenuhi permintaan aku, nak kenal hati budi bukan paras rupa, dia slalu dtg jmp aku se-skema yg mungkin.  
‘I love u’ bisik ammar. Aku hanya angguk je smbil teros peluk dia, wa…lama lak peluk kan!! X pedulik da kat kete lalu lalang, da ilang da sume habuk2 yang berterbangan td kan!!  Dah2…nak peluk lelama kawen dlu ea.

p/s: ammar dan husna akn kawen next 2 month, hahaha…tipu je!! Dua eko mangkuk nie rekaan semata2. Kisah pn rekaan semata2, cma peribadi ammar n husna ade cket2 bau2 bacang ngn peribadi me n my lovey…..

ammar tuh nama schoolmate akk aku, tatau nape aku ase nama tue unik gile, korg x ase cm tue ke?? husna tu lak..aku cilok lam cite bila cinta bertasbih kot...hahahaha,  ok..sekian!

goo goo google


p/s: jika cinta luahkan, bia sakit seketika dari mememdam rasa tnpa ade kesempatan tuk meluah kan ap yg tersimpan lam hati. spread ur love....sbb cinta tok di kongsi bersama.




Photobucket