si comel n si ensem

Jumaat, 23 September 2011

My engagement: design baju tunang.


Kan aku da ckp aku akan post sal baju tunang aku..hehehe. Masih terlalu awl kah tok aku post sal design baju tunang aku?? hehehe…nie x final lg. Dia akan jadi final bila baju tu da siap di jahit and da xley nak alter2 bagai dah…

Priority aku..aku kn nak skirt maxi cut, ala..yg ade efek flowy2 tuh..aku ase mcm cun jea. Aku da cite ke kat post sblm nie? Anggap blom je la kn..hehe. skang org dok pkai kain duyung or A-cut kn? Beza dia,,kain duyung or A-cut nie..dia just kembang tang lutut ke bawah kn? Tp ad nampak baju sample kat jackel smlm dia wat kain A-cut pastu dia tmbah lagi pleat kat belah blakang tue..jd efek flowy tu btambah cket la… n they used chiffon, fo xde la nmpk kembang kn. Kain cm nie klo jln xde r nampak vogue sgt…tp klo trn tangga, efek princess tuh mmg menyerlah la. eheh…tp umh aku xde tngga…haruskan aku wat tangga artifial semata2 nak dpt efek princess tuh?? Ap ntah…
konon efek flowy2 tuh lbey krg cm ni la...
credit:google.com

pastu amek gamba pusing2 cm ni...gah mak taw x!!


Termelalut lagi…
Ok…so second priority was,bentuk leher baju..even aku xtaw nak baju cm ne,tp bentuk leher idaman aku da ad..ehe..
Aku pn xtaw nama ap ntah leher cm tuh…dia mcm leher V tp ad curve cket…mcm V slim tuh..argghh..ap ntah aku ngarut.
Aku nak baju aku simple je tapi dua bnd neh kne ad..aku sgt2 nak bnd neh. so aku de la google2, search2..masuk kua blog B2B, xde plak yg wat kain maxi-cut neh…majoriti pkai kain A-cut. Aishh…

Tp ad la aku jmpa design2 baju yg mcm ok ngan kain maxi-cut tuh. Aku print out n sketch2 kn kain kembang mcm aku nak tuh..hihi. en.pkwe da pelik, nak tunang ap kemaruk nye nak pkai kain kembang2 neh!! hihi…da nm nye pkai kain chiffon,so efek kembang tuh xnmpk…yg wujud hnya lah efek flowy2. Aku ade gak jmp dress kawen minah saleh ngan kain flowy2 cm tuh..tp ko taw je la kn kalo da dress minah saleh tu of kos la seksi meksi. But its ok.. aku pn sketch2 la konon2..da jadik muslimah minah saleh tu.

First choice: mini dress a-like, a.k.a kurung moden kontot. (aku tatau kebende nama baju cm tuh)
Di ulangi..aku kn nak baju yg simple tp vavavoom gak la kn. Ingt nak pkai chiffon jea tok bju n kain..mksudnye kain yg sama je la kn. Pastu..mcm xngam je kalo kain chiffon nk buat baju cm nie…sbb chiffon mbawa aura flowy n lembut. Cutting cm nie mbawa aura vogue agak2 aku pkai skali pastu xpkai dah sbb fit kat badan tp cutting baju cm nie mcm agk ngam ngan lace…but I go for lace without beaded. Xnk r nt org ckp aku hover ngalahkan nak kawen kn!

But en.pkwe yg cerewet tuh mcm x setuju lak. Dia kte xkena..sbb baju tuh ujung dia straight kosong cm tuh je. Salah aku gak, aku g tunjuk gamba baju yg cm tuh ad bow with the flower kat ujung baju..so bla dia imagine without that bow, dia ase tooooo kosong. Lah….tunang je kot!! N baju yg aku tunjuk kat dia tuh.. one pieces a.k.a dress..so okey la letak bow kat ujung tuh..sbb baju n akin attach sama..haishh…berhari2 dok consult dia sal baju cm neh.. dia still xsetuju.
hoisshh...penat aku nak google nk cari yg lbey kurang upe dia..
kirenya lbey kuang cm nie la...tp bju tu labuh cket tang bontot..
xde la senteng aci tunduk je nmpk bontot tuh..
p/s: sile bayang dis baju wit kain flowy2 kat ats tuh..


Second choice: kebaya pendek
Dia setuju yg ini..tp yg aku tunjuk kat dia ad sash and bow kat tepi pinggang…dia kte that sash is ok..klo xde nmpk kosong lak, but a bow is a big no no..
Lor…baru pikir nak wat baju kawen nati ade big bow kat blakang attach with trail..mcm baju kate tuh… tp aku agk kurang cket kebaya pendek neh…
Lgpn xley nak aplikasikan leher g mcm aku nak tuh… tp yg ini KIV dlu.


kebaya pendek mesti sume org tau kn...
tp nape sume baju nak pendek2, kontot2??
sbb kalo labuh x match lak ngn kain flowy2 aku 
[x sudah2 ngan dat flowy thing]


Third choice: mini dress a-like or baju saloma
Ini aku nmpk si comel irine marcelo pnye baju tunang…tros heart. Tp syg dia xde review sal baju tunang dia. Dlu ade nmpk ad B2B yg wat baju saloma nie..tp agak singkat n x guna chiffon..so nmpk image kejung kat baju tue. Tp si irine nye bju mmg marvelous…dia labuh cket mcm mini dress korea tuh..n pkai chiffon so efek flowy dia sgt lah menusuk kalbu..KIV sbb x tnjuk kat en.pkwe lg…


aku try search yg sopan cket xde plak... tp baju tuh kembang2
cm nie la lbey kurang.. korg byg je ppuan tu ngah pkai kain..



Forth choice: kebaya with flowy efek at the bottom..
Yg ini dress kawen minah saleh mn ntah…tp en.pkwe sgt suka. N minah saleh nie pn pkai kain chiffon gak…cma her dress tuh kain bertingkat…so aku srh dia
Imagine dat kain wit just 1 layer jea…n dia sgt suka. Org tue nie hover kau, ckp kat aku nk jahit baju tunang jea tp mcm nak kawen.. tu ha! Dia nye choice lg la.. mmg sesuai tok kawen. Tp aku pn suka baju neh. the top used lace without beaded… ikot cutting badan smpai pinggang, pastu ade sash with big chiffon flower kat tengah. Lps sash tue, dia wat mcm kabaya..tp xde la muncung mcm kebaya nyonya n yg plg heart sgt, bahagian bwh dat top tuh agk lose. Sgt sesuai tok si buntut manthop mcm haku..hahaha. aku ckp la ngn en.pkwe yg tang bunga tuh kte omit la…letak sash jea..dia ckp bnga tu la yg mencantik kn baju tuh. Tu dia..bkn main kn??? Ase nye xdpt gak nk leher cm yg aku nk if he insist nak aku jahit baju cm nie.. huhu.. n kat dress nie dia letak butang putih2 sederet kat belah depan..sgt cantik..mari lah kte kawen tros xyah tunang da sbb baju da sgt cantik.. hahaha…


penat aku nak google baju yg lbey krg mcm tuh..xjmp lak..
tp dat lace lbey kurang mcm nie la..n instead of dat ribbon sash,
dia letak fabric flower...


Last2 aku mcm..ala,kte jahit kurung moden je la..tp pkai kain chiffon, klo nak ad perincian kte patch simple border lace.. risau gak terover vogue time tunang nanti..then he said, xyah la kurung moden..kan ayg nk kain flowy2 tuh..just go for it tp simple2 je la..xsemestinye kne pkai baju kurung moden… huhuhu…

Plg mls..beli jea yg da siap kat jln TAR neh..xde nk susah2 pn…hr2 dok lalu lalang kot situ kot. Huhu…pd sape2 yg nk beli la…tp to me,yg kat jln TAR neh blom cukup men-satisfy kn aku lg…bkn ap, baju dia mmg cantek tp bg aku kualiti kain dia kureng kalo compare ngan price dia. Aku kn cerewet…

pd aku la, why go for baju siap yg pkai crepe chiffon or gorgatte (btoi ka aku eja neh??) ngan harga yang ko bley dpt kain chiffon yg chiffon tuh. Harga lbey kurg… tmbh ko bley jht ikot suka hati ko xde sape kesah n mmg cutting badan kau…so, B2B, better ko g tempah r…erk, tp sila la carik tailor yg reasonable price stunning jahitan nye…klo ko go for hatta dolmat…mmg harga a bit wow la klo korg banding ngn baju yg da siap tu. But remember dear… klo korg go for designers, kualiti n kekemasan sgt terjamin. Tp to me..xde la g carik designers…sakan gile kn..but g tempah la for my own satisfaction..hihihi…

very the stunning kn dis dress..
minah saleh nie kalo kawen dorg wat dress pkai fabric ap eh?? mcm suci jea..
clean cut gitew.. mcm kate middleton tuh fabric ap ea...


Photobucket