si comel n si ensem

Khamis, 22 Disember 2011

Alahaiiii…bos aku!!! perlu ke aku ngamuk g jumpa bos besau????

Aku ase kalo org len kat tempat aku mesti da mengamuk da..mesti da g nek jumpa big bos da nie. Aku ngamuk gak…tapi aku ngamuk depan en.pkwe je la…klo depan org len aku malu. Erk..malu ke?? X pn…tapi aku x ngamuk la, more tue meluahkan perasaan. Aku da moral down kot ngn dis company…da ase nak g carik keje len da pn…tp still sayang, so aku diam kan jea…tnggu je la…

gmba xde kaitan ngn entry..
from google


Wat epen eh???
Actually…da nak masuk 7 bulan aku still x dapat surat comfirm aku. bukan aku xdpt kompem. Klo mmg aku x kompem mmg da kompem2 la aku da benti kn. The letter ada cuma ada sedikit kecuaian kat gaji aku. cket ke??? Aku ase kalo kne kat org lain, kurang rm50 pn da bising da kot..tapi bile kne kat aku sng la cakap… soh aku sabar bagai..chet!!! cam ne nak cite eh… nie kire aku nak cite as contoh je la kan…

Masa intebiu hari tuh..my boss ad ckp, dis company mmg offer rm5 tok fresh grad. Da nama fresh grad kn?? X kira la ko dr unibesiti mana pn…ko nye ranking gaji sama jea which is rm5.But since aku ada la keje 6 bulan, so bos aku offer aku rm5.20.  tp masa nak sign offer latter hari tuh aku tgk aku nye salary dia bagi rm5 jea. Kurang 20sen. Aku diam kan je la…20sen tuh kalo darab 12 bulan da jadi rm2.40 okeh. Kalo org len kne sebulan pn da bising kn??? Kalo korg wat loan,contoh kne byr fee pape2 rm50/year mst bising kn..it money babeh..skang neh 1sen pn org berkira okeh!!.

Back to the story..
Even gaji aku lack 20sen,aku x de r cakap pape kn. Pastu aku tgk kat offer latter tuh,dia tulis aku nye gross salary was rm4.50 jea..bukan nye rm5. Tapi dia bagi meal allowance 50sen so aku pn pikir nie just dorg nye format je la kot sbb still total salary aku rm5. And meal allowance tu pn tolak socso and kwsp gak. Kira nya..sbnarnya rm5 je la..tp dorg just saparate2 jea…so aku diam je lagi.

But then, lepas 6 bulan…segalanya terjawab…
Gile ko!! Lepas 6 bulan aku baru taw…tu pn aku baru nak bertanya org sal gaji org len…
Ye lah…x best r g tny2 gaji org kn..ak x suka org tny gaji aku..so aku xde la nak g tny gaji org.
Bile ak x dpt lg srt kompem aku sbb masalah kat aku nye gaji…aku pn jadi curiga la…tp sill aku curiga sorg2 jea… pas tuh si setiausaha boss nie g curik tengok surat aku. dia tny la..gj aku rm4.50 eh??? Dia kte increament aku rm1.50. kire tambah meal allowance 50sen, so sama la ngn org len yg xde meal allowance, yg gross salary rm5. Erk….paham x aku cite neh??? xpe r..jnji aku phm…huhuhu.

Pastu aku ad tny budak2 yg masuk se batch ngn aku tp department len…padahal under same company and same boss and if look closely, my department exactly under dat division. Aku tny sal increament dorg..sbb ms tuh akk setiausaha bz body tuh cakap balik dia tgk increment aku 20sen jer…which is x logik sbb increment after comfirm pn fix…all will get rm1.50. yg beza increament for end of the year…tu akn ikot ko pny performance. Ko bagi aku 20sen jea???? Aku ilek lg…tny2 dorg, rupa2 nya.. dorg nye gross salary rm5 plus meal allowance 50, which is rm5.50.  aku??? rm5 with meal allowance…so aku nye gaji sbnarnya adalah rm4.50 jea. Engineer yg paling bergaji rendah kat sini…nie aku mmg sentap gile, terkejut okeh!!! Beruk terkejut pn xde macam aku.

Aku mmg nangis habis la…kire masa tuh aku da tekad la, bila da dapat surat komfem nt..if my salary rank x berubah lagi…x sama ngan org len..aku nak benti..mau carik keje len. Tp skang ntah…xde lak ase nak benti, cma kte tgk la nnt cm ne, if x berubah gak after da dpt srt tuh..aku nk nek jmp boss besau..nk tny dia, nape aku terpinggir cm neh. kot sebab aku bkn anak pengarah mana2 company so aku dpt srt kompem lambat n gaji rendah as sorg kakak neh cakap…mmg fuhki la!!! ko nak srh aku sabar (padahal aku lek2 cm neh jea).. ko bagi ayat cm tuh. Konon nye..dorg dapat srt awal sbb anak pengarah LLM, pengarah jkr bla3….shihial okeh!!!..
Astagafirullah….ok, ttiba ase hangin!!!

Srt aku lambat sbb boss nak kne review blk gaji aku. da naama boss, ko ingt boss nak datang jmpa aku admit dia ad wat salah..bos besar kate bagi rm5 plus meal allowance 50sen, jadi nye rm5.5 ko bagi rm5 dimana rm4.50 plus 50sen meal allowance.  Boss aku kte srt aku ad, tp dia nak bagi ujung taon skali ngn srt2 len.. ko agk srt ap??? aku ngn en.pkwe telah membuat analisis and hipotesis..tp bnd x pasti so xnak cite..and aku xnk letak harapan tinggi2..so kte tgk la cm ne nanti ek…




Photobucket