si comel n si ensem

Rabu, 24 Ogos 2011

Shopping raya done, done ke? Kalo x done pn pejam mata konon2 done la..huhuhu


22/08/11

selepas hampir sbulan hunting for da baju raya,akhirnya jmpa gak yg berkenan kat hati aku n en.hadi. eh.. aku x tipu la, btol nye hampir sbln…dr awl pose hr tue aku dok meng-hunting dat baju. Yg susah nye taon nie ttba mengeletis lak la nk pkai jubah..tp of kos la jubah modern/jubah maxi yg ber-cutting bkn yg bolos mcm mak aji tuh!!

Yg susah tue,bile aku da masuk mood gamble je la amek baju nie..si dia lak x berkenan. Kain x cantik la.. dia nye perincian mcm hape2 la. Ok la kn, bile aku da nek muak ngn diri sndiri sbb gile cerewet nak beli baju shelai pn lps belek2 still x puas hati pas tue masuk mood blasah je la jnji ade baju,en.pkwe still teguh ngan pendirian cerewat lah memilih baju anda sbb anda bayar mahal2 bia la setimpal ngan harga…syukur….

Kalo x, kompem aku da beli yg ntah hape2 tapi harga mahal.  So hr sabtu hr tuh..aku gerak sndiri g kajang,sbb tnggu enhadi jemput, dia x siap mandi pn lagi..xpe la,aku gerak g sana la. Aku da smpai sana still kne tnggu, SEJAM ok!!! Cm ne aku x fed up nak g sndiri. Bla aku srh dia dtg jmput aku,dia kte aku  mengade la mcm2 la. Dr aku dok tcongok kat stesen komuter kajang bek aku landing atas tilam smbil bace manga kat umah,kn??? Nk salah kn aku padahal dia xde nak tunjuk kn respon yg baik bla aku turun sana,tobat r aku nk turun sana sndiri lagi…

Eh..oh,emo lak…
Memula kn g metro kajang,  why meh g sana padahal keje kat masjid jamek, hari2 g jalan TAR. Erm..ntah..abs kedai kat jln TAR nie aku masuk tapi…aku x berkenan. Rupa da ok,tp kualiti kain plak foul, kesat semacam kn. Ase mcm pkai kain guni jea. Erk…hr tue round2 la kat all da butik n kedai kat dlm tuh..lam ht da ckp..xnk da cari jubah tue,nk carik baju kurung je la. Ssh dowh kalo jadi aku. semua aku nk teliti, dr cutting baju,kpada jenis kain, corak kain(klo bercorak la), teros kepada perincian,manik2 bagai,jahitan kain teros kepada sepasang baju yg mcm nie berbaloi ke ngan harga. Kalo mcm..jahit manik pn cantik cket je dari aku jahit sndiri tp harga baju RM199, maap la bek aku beli baju kosong jahit manik tue sndiri..baru bape belas ringgit je kot hrga manik tue.

Xjmpa…
Pastue en.pkwe ajk masuk parkson jab. Ade la baju lam tue…tapi asl baju kat parkson kain kesat semacam?? Harga lak mmg wow, konon sale 20%..tp bagi aku ttp x bbaloi..nk membeli bia puas hati, harga mahal baju ok xpe la gak. Pastue g bahagian org laki. Uhuh!! Aku da agk da…kalo ajk g parkson tue mesti ade agenda d sbalik nye. Layan kn je la…….

Last2 dia dpt seluar 2 helai t-shirt sehelai. Hr tue pn dia da beli baju dia spasang. Melebey lak org tue nie taw. Memula bkn main ckp xde duit bagai kn..last2 5 helai g beli nye..bkn satu tue harga rm40-rm50,haishh.. takut aku ngepau la tuh. Xley jadik!!! Owh..tp xpe, dia da jnji nk bg adiah blk dr raya nt..next gaji la tue. Sonok okey…
Pastue dia jnji nk bwk g mkn chocolate fondue kat haagen darz (aku xtaw eja weh).

Lps tue kua la carik2 lagi baju aku..then terpandang satu kedai neh. bkn butik pn.. kat Appin collection kot kalu x silap. Tgk baju2 kurung dia ok la,,cantik2, harga pn wow2 gak la…plg cokia pn RM199, yg aku berkenan tuh of kos la bkn yg tuh. Pegang2…tgk harga RM3++, dem….asal la aku kalo suka baju xde yg murah..aku nie kedekut okeh…mmg la berbaloi kalu beli sbb cantik gile..kain pn ok..tapi aku kedekut. Di ulangi….K-E-D-E-K-U-T.            uhuk3..last2,en.pkwe panggil tnjuk satu jubah…wane pink. Erm…ok la,tp pink dia mcm dusty pink..aku x suka dusty pink sbb nmpk ber-dusty,hahahaah…nmpk cm butuk ok! Kalo aku puteh melepak bseri la kot pkai wane dusty2 neh. tapi aku sndiri pn da dusty da…nk tmbah dusty dey!!! Last2..akk tue ckp baju nie ngah offer tok raya..  RM129 je ok?? Muaahahahaah…murah2.  Bajet aku RN200,but less is much better la kn. Tp nie da lesser nie.. lg2 la afdal untuk d beli.

Jubah pesen tue ade dua jenis..satu yg paching,ade manik sket2 jea..satu lagi,paching tambah manik2 berat gile. Yg byk manik gile tuh harga dia RM179, okey..msh dlm bajet..tapi kaler nye x menarik. Ade kaler hitam, putih ngan dark purple. Owh…dark purple tue menarik. Tapi memandangkan tema wane pink, so kne beli wane pink gak la. Tapi amek la wane maroon just nak test cutting jea. Saje gedik konon kurus g amek saiz s padahal nak amek saiz m,sbb t-shirt n kemeja aku suka pkai m eventho en.pkwe kte s tue da ngam cantek da ngn aku. tp kn…erk…bontot mantap neh susah kot nk pkai batu yg saiz sndiri..kne pkai satu saiz besar baru x terasa org dok ngusha bontot sndiri.

Owh..bbalik kat cite jubah tadi..masa test tue,dan2 fall in love ngan dat baju.tp mintak gak wane dusty pink tuh saiz s. alangkah sedeh nye…saiz s da abis. Blk uma baru tpikir asal x try fitting saiz m..mn taw cutting dia x lari mana,eventho saiz s tue da ngam2 cantik da. Labuh kain,labuh tangan,bahu..da cun mcm mmg ukuran aku jea.
Pastue dok la tny2 en.pkwe ok x baju wane tuh,lagipn dia nye patching wane pink…so bley la kn. Nt pkai tudung wane pink..kira ade gak la sipi2 tema tue. En.pkwe pn da suka da tgk aku pkai baju tue laju je bagi green light. Bg green light jea..green notes xnk la hulur. Xpe..bayat sndiri….nt da kawen duit gaji aku simpan berkepuk lam bank. Shopping aku pau duit dia..hahaha, laki harus la myedia kn sgala nafkah2 untuk isteri kn?? Hekkk….

Muka da berseri2 dpt baju raya…terus g carik selendand wane pink skali dpt dua..muahaha. satu pink kosong, satu pashmina polka dot,memula ingan kan itam putih. Balik uma baru perasan kaler dia grey putih. Erm..wateva la… jnji dpt menambahkan koleksi selendang aku yg x sberapa neh. pastu msk parkson blk..mau carik jean baru.. muahaha..suka okeh,baju murah so ley beli jean baru. Nk carik jean wane grey..n of kos bkn slim fit or skinny… kalo ase nk kne cepuk ngan pkwe sndiri..sila la mengedik pkai suar cm tuh. Huh..dengki awek seksi takut org len ngurat la tuh. Ade ke org nk kt awek awk nie abg oii…lg kn awk, dok panggil sy paria aptah lg org lain… org itam cm sy nie xde org ndak la..pkai cm ne pn xde efek nye!!! Tp xpe la…aku pn x slesa nk pkai skinny ke slim fit ke..nt kne pkai baju saiz L plak..2 saiz lagi besar. Round2 parkson,aci wane grey je skinny. Aci kelabu je slim. Diesel ade…cantik da, grey siap lusuh2. Slim lak…tp xpe,g  je try…siap amek saiz 29 lagi tue. Owh….ngam…xde la fit sgt..sbb aku da amek saiz besar cket. Tp tang pinggang lak foul.  Suar tuh lekat kat bontot bkn kat pinggang…choiii..ingt aku nk tayang spender kat sape??? en.pkwe g amek saiz 30 knon2 saje je la nk bg try tgk.. ok la…loose dr tadi…loose gile,siap ley lurut cam tue jea…en.pkwe da gelak2 da…kang aku bogel depan ko baru ko taw…ha!!!

Ade la ladylike n applemint…hell no, aku nk pkai 2 brand neh. xbest kot. Si applemint cutting foul teros. Kaki kecik..cawat gile labuh,pinggang besar,tang peha besar..oh,tidak!! Aku pkai skali dua je si applemint tuh,pastuh… terperuk la ko kat dlm lemari. Si ladylike lak..erm, no komen…aku pkai pn dolu2 time diploma dlu…aku x suka. Basuh 3 4 kali da mgelobos.aku pn xtaw pehal….aku pnye la feeling peha n bontot aku mengecik..mmg bontot la,
Xde mkna nye bontot aku mgecik. Suar tuh yg mbesar. Skang aku x taw la ladylike cm tuh lg ke x. levi’s aku xtaw la lak..aku nie bkn layak tok pkai suar2 brand mcm tuh…aci yg kat parkson tuh bley la. Aku suka suar BUM, goggles n diesel,yg murah2 jea. Tp syg…xde,kalo cutting straight,kompem wane dia biru…aku x suka kot biru2 nie.. sua aku pn..de wane indigo,xpn mcm nk green2..arrggghh..susah n explain tp aku x suka biru lah..yg muda2 tue..kalo ala2 dark..tue ok cket.

Pastue g mid..masuk metro, geledah2..last2 jmpa la straight cut wane grey kat jeep.,tp xde bleach2,arrgghh…Sambar je la…g fitting mcm okey…saiz 4, aku pn tatau nape suar jeep nie saiz dia 2,4,6,8,bla bla bla..wateva la kn. Kalo BUM aku pkai saiz M, kalo goggles aku pkai saiz 27, kalo jeep saiz 4, huh?? Aku x try pn saiz 2..ase mcm x mampu jea..gemuk ke aku weh??? Bdk sales tue kte saiz 2 nie pinggang dia 26, kalo 4 tue 28. Aku amek 4, blk umah da ase x puas hati..asl pinggang aku 28 weh?? Asl aku x try jgk yg saiz 2 tuh..mn taw tang bontot jea yg seksa..which kalo bontot aku kecik cket aku ley pkai saiz 2 tuh. Last2,amek tali ukur..lilit2 pinggang sndiri…26,erm…puas hati la cket…tp hr tuh timbang berat aku 48. Ces..ces..ces.. nie mesti ms xpose hr tuh pg ptg siang malam aku dok bantai roti jea…kembang la ku cm roti hendaknye,demmm. Tp 48 tuh ok lg la kot…cma tpikir kalo da raya nie mau mkn byk2…so harus lah brat berada di bawah 48, which is 46. Tp…..mcm x mmpu jea. Abg…redha je la ek?????

Da setel2, en.pkwe tapau kn aku chicken rice bowl kat popeye sbb aku sminggu dok hadap roti jea, butterscotch lak tuh,pastuh bsg kepala pening nyut3. Ok…stop mkn roti,roti pyebab aku gemok…mkn nasi xpe…nasi x penah mgecewakan aku wlo mkn byk mn pn…..bdn aku skang sbb aku x mkn roti la,bkn sbb diet mkn nasik 2 sudu mcm org len.  Nk diet?? Jgn mkn roti..mkn je nasi..tp jgn la ko hadap 1 pot tuh sorg kn. Kalo gedik gak,xnk mkn nasi..ko telan la bihun..wat sup..plg afdal rendam air je..xyah letak rencah…tapi kau x sanggup telan. Aku nk mkn sedap jea….x kesah la bnd ap,murah2 pn..jnji rasa kne first class. Eksyen?? Slh kn mak aku..sbb dia masak sedap2 bagi aku mkn..da nama pn tokey restoren kn!!!

Owh..hr nie gigh kol 5 aku bangun mandi wajid sbb ade org nk blanja bukak pose. Wlo pn cik manis nie xde kesah pn aku ley pose ke x..tp still malu weh,memandangkan de 2 jejaka opis yg aku xpenah nye nak melepak borak sama join gak. Kan aku xpose, xkan la aku nk bbuka sama ngn org kn..even smeja,mesti la aku kne mkn lps sume org da jamah mknn dorg kn. Msti la dorg mcm..wadefakh ko x mkn lagi kn??? So pepagi tadi gigih la aku bangun siap doa2 lam hati jgn la ko kua lg…muahaha….so hr neh pose la saya…yeay, dgr gak aku dok doa2 lam hati srh ko benti kua ek…hihihihi.  Maka akan berbuka la saya di nando’s klcc dis petang…. Bia la sndiri x suka nando’s kn…tp bila org blanja,hrs la telan jea.

Eh…
Td kn cite sal shopping raya???
So…da abs la kot shopping raya aku. memula nk beli la heel raya. Skali kat parkson ade la sale crocodile n nautifit eh?? Itu lah…da bkenan. Tp hati gedik sbb hari tuh tnampak oxford shoe kat bata mid. Siap peep a toe lagi tue. Tp yg weng aku x de nye tgk harga hr tuh..huhuhu, ms g mid..tgk rega..amik ko!!! RM259 kalo x silap.. deh deh deh… kalo RM150 tuh bley tahan lagi…aku kn  kdekut. Aku bley bli 4 pasang kasut ngn rega sbanyak tuh. Pastuh mula la nyesal sbb x beli jea kasut boye yg en.pkwe tnjuk…lawa gak la,ley wat g keje hr2 nk kne bdiri lam LRT.  Tp teringat blk kasuts kat tepi pintu…ase insaf plak,langut tgk ats almari..lagi btambah insaf. Beli kasut bkn main tp satu je yg dok belasah..yg len melepak je kat situ..pkai jarang2 jea..haisshh…tros x jd beli kasut,


Photobucket

Cinta pertama, cinta kedua, cinta ketiga..part 2


Masuk degree la aku jmp abd hadi abd halim.
Sume org tatau sbb sbnr aku syiok kat dia..xde r syiok mn pn…
Masa nie aku ase mcm nk carik calon somi je… hahaha…gatal okeh!
Xde r…ms nie umo aku da 22,so ase mcm..xde nye nk kaple2 ungka mcm dak skola nie..
Kalo nk kaple aku mmg nk carik yg tok wat laki jea..so harus la ciri2 sorg laki tue ade.
Masa nie aku dok doa la,mntk Allah temukan aku ngn cinta hati aku, ngn bakal suami aku yg akn jadi bape kpada anak2 aku. siap doa lg..kalo ade cinta hati yg muncul aku akn anggap dia as anugerah Allah n akn pelihara perhubungan nie lelok..xnk ego2 da,xnk lalok2 sawan pikir otak sndiri jea nk btol da..

Masa nie la aku de,ter-tak-suka kat sorg mamat neh. suka masuk kelas lambat..menggangu masa belajar. Masuk je menonong je ke belakang. Lecturer bagi take 5,berderet kua ngn member2 dia..pastu masuk balik berderet2 bau rokok menerjah hidung. Huh…xsuka btol!! Aku lemas okey bau rokok neh!!! pas tue da lama2, jd suka lak..sbb? time present slamber jea…xde nak kontrol macho bagai,xde nak gabra melebey. Pastu time lecturer xde,xde der nak kecoh2 mcm org lain…diam je kat blakang. Xde nye macam aku..lecturer xde tu heaven okeh…sore aku la yg paling nyaring mengilai kat dlm kelas tue!! Lelama aku perati,mcm baik dowh bdk neh..diam jea. Diam ke sombong?? Hahaha….ntah lor. . Aku lg take note sal dia,bla masa tuh dia excident..kete dia kne langgar ngn moto,huhuhu…lagi ase caring kat mamat ntah sape2 nie.

Masa nie,memember aku xtaw lagi aku da tersuka kat mamat nie. Ala..suka lam hati je pn, suka2 admirer jea…dia xsuka aku,aku pedulik hape kn??? Pastu ade one day aku nk lintas jln aku tgk lam kete tuh adelah dia. Ttiba je kua dr mulut jahat aku neh,’weh dia de kete r…syiok neh,aku suka r kat dia,’ palotak ko bjambul..abs sume org de kete ko suka r. kot ea pn xtaw cm ne nk luah kt mmber ko suka dia,cuba la carik ayt yg best cket..nie idak. Da sume mber aku smpai skang ingt aku suka dia sbb dia ade kete. Kalo sbb tuh bek aku g ngurat org yg de kete baru..baru syiok..nie x,kete uzur kot!!! Siot je la mulut aku…ase mcm nk lempang mulut sndiri jea masa tuh
So,mber2 kamcheng aku da taw la aku suka dia. Jd dorg nie ngn baik atie la konon nye nk tlg merapatkn hbungan aku ngn dia..konon nk bg jdk la nie. So masa lam kelas tamadun islam kot… ustazah ade soh sume tls no.tpn masing2 kat nama list,name list tu lak di staple skali ngn kertas attandance. Ktorg pn curik la no tpn dia. Tp amek masa lama gak la tok aku msj dia..sbb xtaw nk msj ap. Dak nie sume dok srh aku msj..aku jea wat cool dlu.

Pas tu aku de kwn baik ngn dorg dak laki nie. Aku tny dia psl si hadi nie da de awek ke blom..
Aik…pelik dowh,asl dia mcm cacing kpanasan neh. pastu sminggu lak la dia x cakap ngn aku. dia jwb soklan aku pn pakai laung jauh2 jea..xnk dok dekat2 borak2 mcm dlu da. Lor..ko suka aku ke bhai?? Ko xde ckp pn…kan aku da suka kat org len ko baru nak mgeletis. Tp xpe..skang da kaple ngn kwn aku da pn..hahaha. tp masa tuh aku xde msj dia lg…bberapa hr pas tue dia demam, lagi kne redah ujan g bus stop sbb keta masuk bengkel.

Kesian siot. Masa nie la aku msj,tny demam ke? Ehe…nie la 1st time aku msj dia. Tp aku mhulurkan salam perkenalan as kawan jea. Bila ktorg bcinta? Nie dia yg propose aku jdk awek dia. Lagi2?? To be continue la…penat dowh menaip neh…

my cinta pertama... and for now, he's d only one
yg len tuh...as aku mention,dorg yg ajk kapel....
aku cket pn xde ase syg kt dorg....
sy hny syg dia nie..hehehe....
sbb tue la bley btahan smpai hampir 4 taon, kalo x kompem
plg lama pn 3 bln jea...pastu samada aku rasa rimas or boring..





Photobucket

Cinta pertama, cinta kedua, cinta ketiga..part 1


17/08/2011

assalamualaikum..

hr nie masuk opis..wat schedule tok rumah. Hak3..nk carik umah tok di sewa pn kne ade schedule okeh. Nie nak myenangkn aku which one nak pilih. But entry nie nak cite sal kesah chenta lama smpai ke kesah chenta skang bkn nak cite sal umah. Sal umah letak kt entry len ja la..

erm..nk cite,xnk dgr xpe…sile skip bahan bacaan yg sgt2 x berilmiah ini okey. Kesah perhubungan aku ade tiga. Tp cinta aku de satu je.. perhubungan yg ketiga aku ade lah cinta pertama aku. n lucky me..aku pn his first love gak…

memula kesah bmula pas SPM, ms nie aku da frust menunggeng tguling sbb ak aply upu xdpt. Aku x cerdik okei..sbb tu la x dpt msk u. hua hua..aku mmg sdey sgt. Pastu aku g la keje pat time kat pam minyak. Pastue ade la sorg mat rempit yg keje skali ngn aku ajk kaple.. MAT REMPIT ok!!. Sminggu je dia approach aku. aku yg kepala biol neh mls r nk pk. Nk kaple ok r, kaple r…tp aku sket pn xde perasaan kat dia. Just suka sbb keje skali jea. Mcm hape kn?? Ap2?? Mat rempit pn manusia gak pe.. mat rempit pn ade gak blaja obesea amik engineering bagai. Erk..tp aku xde dgr lagi mat rempit g obesea amek medic, ade ke weh?? Ops..back to track, tp mcm syiall jea aku masa tue..sminggu je kaple, pastu aku boring. Hahaha…aku da ckp,kalo aku xde ase cinta xde nye nk kekal lama.. aku mntk break. Dia pn ok r..tp kalo da nama mat rempit tue…mmg la!!! Eh, mat rempit lain ok kot,dia je biol. Why?? Xsmpai sminggu dia approach member aku lak. Gile BAB r,aku cool jea.. lantak ko r kan.

So al-kesah nye, kaple la ngn member aku neh..siap merempit sama bagai kn. Ngan aku jgn harap la ko nak wat cm tue kn. Sbb tue awl2 aku da tarik diri. X sanggup aku nk jadik minah rempit awek mat rempit..xde klas dowh!! Aku kalo merempit sorg2 jea..aku yg tunggang, xde der nak dok blakang peluk pinggang bagai neh..ko gedik nk amek kesempatan kn?? Nie kira aku berjaya myelamatkan diri aku la berbekal kn akal yg aku ade neh..muahahaha

Pastuh aku dpt masuk form 6. Dpt science stream..mcm hapa okeh! Aku harap zaman nie x penah wujud dlm hidup aku. ase nak putar je msa..aku nak jadi manusia d sebalik hijab. Aku nak low profile tahap org xpenah taw pn aku penah bsekolah kat situ. Erk..tp aku mmg low profile pn, mmg xde sape pn ingt aku pnh skola kat situ. Hahaha…org g skola 5 hr sminggu,tp aku g skola 2 hr jea. Siyes aku ase down gile..aku mls da nk skola..tmbah2 kne skola jauh sket dr umah. Xde gempak nye okeh skola jauh dr umah tp form 6 jea. Tp masa tuh aku mmg toing gile. Org g exam aku tido kat umah..org g oriantasi aku tido kat umah jea..org wat presentation..owh,aku g!! aku smangat nak present okeh..
Masa aku present tuh,org sume mcm..eh?? minah nie wujud ke lam kelas neh?? hahaha… ngok kn?? Sbb kalo aku g skola aku msti lepak kelas dak fizik,aku nyesal g masuk kelas bio okey. Aku masuk kelas bio tp aku study buku fizik. Aku mereng!!! Nak tukar kelas xdpt da…

Eh..lari topik, masa form 6 neh aku de r mgalih kemerengan aku ngn minat kat sorg mamat. Aku nyesal mnt dia okey..sbb tue kalo bley aku nk putar masa jea. Blagak siot..ko ingt ko bagus??? Masuk uitm pn sangkut..pastu nak blagak ngn haku..blah la wei! Yg aku tensi nye sbb masa dia lam kesusahan,masa memula masuk uitm..pndai la carik aku nak share prob..bila da ngam kat sana..da ade awek xbagitaw aku,alih2 awek ko call warned aku ckp da xyah take care pasal ko da,sbb ko ade awek tok care psl ko..blah r wei…ko baru je kaple da nak halang2 aku kawan ngn dia. Padahal aku knl dia dlu..paria nye pempuan!! Lantak r… mls aku nk pk. Lps tue xde der aku nk kontek dia lg….

Pastu, aku kaple ngn sorg polis,tua 3 taon dr aku kot…baru jea kua. Mak aku la g gantung gamba kau kat restoren dia,bajet muka aku kat lua fotogedik mcm lam gmba r. nama dia HAKIM, tp dia x berperangai macam hakim okei..tp bperangai mcm bdk sindrom down,sakit jiwa aku ngn dia. Nie 2nd kaple aku r. aku tahan 3 bulan je ngn dia. Asal la aku malang sgt…jmpa sume yg x waras!! Kaple kali nie pn sbb dia gak yg dok push2 aku tnya aku bila nk terima dia as pkwe. Adoi..aku knl pn x dia neh.. mak aku r!! tp aku time gak r..sbb aku da la tensi ngn bermacam asignment,ngn da dekat nak exam lg. Owh..masa nie aku da kt uitm…sbb aku x pandai,aku dpt second intake jea.

Mamat neh pny la myesak kn jiwa, xbls msj merajuk..xnk mkn nasik. X angkat call merajuk…buntut la weh org laki nk merajuk. Papahal nak report kat mak aku,pastuh mak aku tepon bagi lecture kat aku. siot okey..aku da penat kne lecture ngn lecturer..lg nak tmbh lecture. Penat aku taw.. memula aku k gak r, aku slow talk..ckp aku nk fokus kt blaja. Kalo time weekend aku xde bende nak wat bley r nk mesej bagai lelama cket ke..tp time weekday kne r paham. Org sakit jiwa nie mana nk dgr org ckp… last2 aku ckp nk clash,aku perlu masa.. pastuh masa nie bkn main la cakap rela tnggu aku smpai abis blaja. Aku ckp la..xkesah la,nk tnggu aku xkesah. Tp kalo lam masa tue jmpa org len..sila kn la,aku pn xjnji xde nye nk jatuh chenta ngn org lain…mn la taw kn. Memula ok la, tenang la jab jiwa raga aku…kejab je la kot. Pastuh datang balik sawan dia…arrggghhhh!!!!!

Masa nie la aku bertindak di luar kawal…jadik yanzilla!! Aku geram,aku tensen,tmbah2 group mber aku wat taik bia je asignment aku siap kn sorg2 smpai aku xde masa nk stdy tok test,smpai test aku 1st time fail. Owh…mmg logik aku jadi yanzilla!! Mmg dia mntk makan julap free..nasib baik aku xde kat restoren mak aku time tuh, kalo x..aku isi julap lam air dia. Bila aku da sawan ngn kesawanan dia, aku msj dia..ayt jgn ckp la…mmg kurg ajar gile. Xde da hakim yan. Pakai ko aku jea. Siap ckp lg ko nie bodoh ke xde otak smpai susah sgt nak paham aku ckp aku da xnk kat ko..cuba la paham,cuba la ko blah dr idup aku,pastu jgn la nk mgedik g ngadu kat mak aku..aku geli okeh!. Amek ko… siot jea g menangis mengadu kat mak aku. lantak r..aku da xnmpk jalan da cm ne nak bg dia x ganggu aku, yg aku nampak pointer aku sem tuh merudum2. Yea..mmg merudum, dr dpt dean list..aku dpt 3.29 jea… tgk!!!

Dua hari pas tuh,dia g kaple ngn pekerja mak aku. 1st day kaple da usung bdk tuh nek moto dia kol 12 mlm konon nk anta bdk tuh balik. Owh..suka la ko ea?? Ngn aku jgn harap nk dpt cm tue…dpt tapak kaki jea. Hhaaha..mmg pn, 1st time kua ngn dia aku sepak dia sbb geram sgt…menyakit kn hati aku. konon manja la kn..rimas aku okeh..ko nk mgedik ngn aku kawin dlu bley??? Bila dia ckp nak kawin aku lak yg geli…sakit jiwa aku ngn laki lembik cm neh…cket2 nk nangis,cket2 nak ngadu kat mak aku, cket2 xnk makan..mcm hapa!!!

Blk cuti,perghh…bkn main berkepit jea dua tue..last2 aku yg kne tolong mak aku kat restoren amek oder bagai…hangin aku hangin!!! Aku xheran der…ko nk mgeneng depan aku konon nak revenge nak bagi aku sakit hati..aku sket pn xterase der…aku lega bkn aku kt tmpt ppuan tuh!! Maghrib2 dok berkepit lagi..aku dlu baik cket r dr skang..pas maghrib nk tnggu isyak tuh aku mengaji dlu,smayang pn awl waktu jea,xmen lewat mcm skang neh. So ade skali tuh aku bace yasin..pnye la terpekik2 aku nk perli bdk dua ekor kat lua bia sedar cket jab g maghrb da nk abs ko dua ekor x reti nk g smayang. Aku ase ade la kot jiran2 blakang umah tue pikir aku gile dok bace yasin terpekik terlolong. Tp bjaya gak.. pastuh,si ppuan tuh masuk bilik solat ngn muka masam,si hakim da blk…pehal ko nk masam ngn aku?? ko nk masuk neraka ke? Aku da ckp baik bagi hint bagi ko ingt smayang gak dlm dok berkepit tuh!

Masa kaple hr tuh byk gak la adiah dia bg kat aku..dia suka bagi barang kristal n perak. So, bila da clash aku anta blk sume adiah dia. Aku pas kat ain (pkeje mak aku a.k.a awek baru dia). Aku sayang okey!! Rantai perak ngn pendant kristal bentuk love wane pink. Bracelet perak ngan kristal bentuk love wane kuring gantung2..dua neh aku syg,novels,tedy bear..owh,dia suka beli cinta aku ngn adiah which is so wrong ok!!ko xtaw cm ne nak win hati aku! Dia de ckp xyah anta blk adiah yg dia bg tue,tp memandangkn aku de prinsip..aku anta blk gak. Xkan aku xnk kat dia tp aku nak kat adiah2 dia!! Ak ckp ak da ade penganti n aku xnk dia ingt aku ad ati kat dia lg.

Pastue, memandangkan mak aku sayang aku…dia taw aku bebulu gile tgk dua manusia xsedar diri tue dok berkepit aku yg kne wat keje x bergaji. Mak aku buang si ain tuh..pastu kua r cite aku yg hasut mak aku soh buang dak tue sbb aku jeles. Eeeww..xde kuasa aku okeh!! Mak aku yg x larat nak bayar org makan gaji bota! Mak aku x buta okeh..mak aku de otak..xkan nak gaji ko dok berkepit x buat keje??

Bberapa hr pas tue..kecoh la pasal si hakim neh dok melepak umah si ain malam2 smpai kol 6 pagi baru balik. Budak tue skola lagi okey…nk amek SPM masa tuh. Aku jugak yg kne sindir.. konon sbb aku la si hakim tuh jadi mcm nie..sbb dia frust ngn aku la dia jadi liar cm nie..kalo x dia baik. Choooiiii…asal aku yg kne tempias nie!!! Masa tue aku g tepon dia.. time tue aku baru ilang tpn aku, so aku g tepon kat public phone jea..korek syiling mak aku.

Aku ingt lagi aku ckp ngn dia..aku luahkan sume yg aku rasa..aku ckp,aku tpn bkn aku jeles..bkn aku nak kat dia lg..tp aku x suka nama aku berkait sama. Aku siap ckp lagi..ko nie lelaki yg dayus..xley wat somi..hr tue bkn main ckp nk tnggu aku xkira bape lama..baru dua hr ko dah g kaple ngn pkeje mak aku! ko nak men wayang ngn aku ke?? Aku xnk okeh..ko xlayak! Aku ckp mmg aku silap aku msj buruk2 kat dia,aku ckp dia bodoh xpaham bahasa.aku mntk maap. Tp then aku ckp kalo dia paham aku,dia taw situasi aku,  dia ptt lbey yakin ngn cinta dia,bkn blah wat dosa pastue palit kn nama aku sama..aku ckp cm tue bkn nk mntk merayu dia balik kat aku…tp jgn babit kn nama aku lg. Kalo btol sayang kat dak ain tuh,sila jgn wat dia cm tue..bkn cm tue ko respek bkal isteri ko,unless ko xde niat nk kawen ngn dia..dia skola lg, cara ko tue wat dia jdk liat nk g skola pk nk best jea..da la otak x bape pandai sgt. N kat si budak ain tuh aku ckp..jgn la dok mabuk chenta smpai terabai skola,xyah nk buktikan pape sbb cinta xperlu bukti2 bagai nie..aku xnk nye org mcm tuh!!

Tapi kn, bkn nk dgr aku ckp pn..si dak ain tue benti skola sblm amek SPM, xlama pas tue dorang clash. Staon lps tue kot si hakim kawen ngn bdk kampong dia,dak telok intan. Tua dr dia 2 taon..tp muka mcm tua 10 taon dr dia jea..hai donia!!! Pastu aku xde da nk kaple2, nk feeling2 bagai…. Wat sakit jiwa jea..






Photobucket

Entry xde tajuk

04/08/2011

seyes xtaw nak letak tajuk ap kat entry neh…
hr neh da siap keje..so ley la menaip ap yg terlintas kt fikiran. Kan best klo de tenet.. bley post je tros pape yg aku tulis neh. ini xtaw bile la lak nk post nye…tulis je dlu.. da belambak2 da entry yg x di post..tp xpe la, hehehe

erm..nape entry neh xde tajuk ek??
Sebab aku nak cakap sal penjagaan diri, erm…fokus tue penjagaan muka la kot. Memula nak cakap sal masalah muka dlu. Jerawat…alhamdulillah da x bertempek kat muka..syukur2 even ade la parut2 lama lg.

2 hr lepas..try pkai blk BB cream maybelline, kompem xley pkai..bangun tido muka ok… aku just tampal BB cream tuh after smyg zuhur n asar jea. Mksud nye pg2 aku xpkai la…ms before pakai muka aku ok.tp blk keje da nmpk muka merah2 n bengkak2 cket..nasib baik x obvious sgt bengkak2 tuh..just merah2 jea..so ok la, nt org ingt aku pakai blusher…hahahaha, sengal nye pemikiran!! Tp alhamdulillah la kali nie x nek jerawat2 mcm before..n alhamdulillah jugak sbb merah2 n bengkak2 tuh x lama, bgn tido pg..kesan tuh da xde..but still da xnk pkai da BB cream tuh. Nt blk raya bg akk la…

skang neh nak stick kat satu produk jea..erk, satu jenama. Owh,xde la produk memahal mcm org len.. xde nye sk bagai. Just loreal jea.. since cream muka da abis, so beli la cream from loreal.. hr nie 1st day pkai..stakat neh ok lg la..xde nmpk kesan mmerah ke, jerawat ke…jd skang neh da ade 3 produk penjagaan wajah dr loreal, semua dr range white perfect. ea2..i’m not so white sbb tuh kne amek white perfect. Lg pn, revitalift mcm x sesuai lg jea ngn aku..hahahaha. tp spanjang pakai dorg ase mcm best jea…tekstur cream dia pn best jea..

tok mekap pn aku stick kat satu jenama gak n loreal gak..hehehe…aku pkai range true match. Luckly true match compact powder dorg ade refill. X mcm yg lain…klo da abis kne beli baru..huhuhu. klo refill neh murah cket..tp of kos casing dia akn nmpk buruk la, x cun kn?? Hua hua hua…



smlm nk grab mascara, tp loreal nye xde stok..haishh..so ingt nk grab revlon. Tp my pkwe da bising2 da…sbb ckp ngn dia nk stick kat satu jenama jea..ttiba ase mcm falling in love ngn revlon lak..n lg satu,lipstik revlon pn mcm canrtek jea..ngn casing dia wane itam tuh..mcm klo pkai ley jadi cm jessica alba jea…hahahaha. In the end,my pkwe bg kata putus..xyah beli!! Nt kat watsons len carik loreal gak.. jgn nt..beli2, pastu xnk pkai..pastu beli lain. Hurm..org len bley je mascara 3 4 batang… eyeliner 5 6 batang..lipstik tuh ea la berbatang2 sbb wane len2 kn..

nape eea aku nk stick kat satu jenama jea??
Memula..sbb da ngeri bila muka nek jerawat..so since pkai pencuci loreal ok, try toner dia pn mcm ok.. agk nye ok la kot ngn muka aku…

Pastu..sbb nt senang en pkwe nk beli letak ats dulang hantaran, biala loreal je kt ats dulang tuh. X gempak mcm org len letak mac bagai kn..tp jnji aku pkai…xde la nt membazir je kn?? heheheeh


gmba xde kne mengena ngn entry...
meja ky opis, sgt x besh...
meja kecik....er.....abaikan plastik nasik lemak n air milo...





Photobucket

Selasa, 23 Ogos 2011

Mood raya..


11/08/11

assalamualaikum…

skang nie sume da masuk mood raya kn?? Mst rmai yg wat persiapan tok raya kn? Aku pn da masuk mood raya da, ehe..sbnrnye excited nak balik kampung jea lebey…erk!! Tp nk raya pn excited gak..
first time raya lps da keje..so skang neh sume di tanggung sndiri…hehehe..

mood raya tuh raya la jgk…tp sntiasa ingt kn diri agr x boros bbelanja..bia la besederhana je dlm merai kn hr raya..i mean dlm konteks berbelanja, tp meriah dengan sambutan and penuh rasa kesyukuran. Agak2 bukak topik sal mood raya nie..mcm da complete je kn sume persiapan raya aku..

hehehe…blom lagi, td baru beli baju tok adini..2 helai, dia nk gaun. Jadi aku pilih satu srh encik pkwe pilih satu. Aku pny gaun light pink, si pkwe lak pilih yg shocking pink. Nape dua2 wane pink??? Sbb dia yg request nak pink…mmg gile pink r budak tuh. Tok abg nye x beli lg..td kua jab time rehat. Jab g sambung balik..ala…beli yg murah2 jea pn.. bdk kecik wat pe beli yg mahal2,taun dpn da xley pkai, kn3??

Tok adik kesayangan aku lak..sabtu nt lah, smbil g shopping baju raya en.pkwe. hurm…tok org besar yg ssh cket neh. xkn nak beli yg memurah kn? N kalo taste aku n en.pkwe..x de la yg memurah. Ingt nak bg duit je rm100 kat dia,bia dia beli sndiri..tp,haish..ssh btol nk pk!!

Tok mak aku?? Hr tuh da beli sandal bonia,tp ase mcm x bape puas hati lak sbb beli masa warehouse sale..tp harga mmg murah gile. Ahh..xpe la kot,  mak aku da dpt meja baru da..merengkoh kot nak mbayarnye..huhuhu….

Tok akk aku and abg ipar aku lak?? Da beli kain pelikat 2 helai kat abg ipa aku hr tuh, so ase x pyh da la kot. Tok akk lak…erm, da beli sandal bata masa warehouse sale kat mid hr tuh..tp ase nye dia da pkai kot..nak beli kn ap ek?? Nk beli tudung?? Koleksi dia da byk kot…nt la tny pndapat en.pkwe…

Tok diri sndiri?? Mau beli jubah..n mesti lah wane pink. Sebab tema taun neh adlah wane pink.. nie mesti budak kecik gedik tuh yg insist nk pink gak…haish..so, ingt nak g carik kat hang tuah or kajang esok….tgk lah nt cm ne..

Biskut raya da beli 3 bekas,xnk beli byk la sbb blk ngn bas jea..ssh kot nak bwk..huhuhu, nt wat sndiri la. Akk mmg xdan da sebab dia berniaga kat bazar, kalo dan pn wat kek jea. Tp aku mcm kureng pcaya jea..mesti dia wat gak wlo x byk pn. Gigih gile kot dia tuh…

Owh..yeay..tiket da beli,erk!! Ke da gtaw?? Arrgghh…nk gtaw lg, blk klantan 26/08/2011 pagi. Blk cini balik 02/09/2011. Seminggu okeh! Pd mkhluk yg keje swasta mcm aku neh..nk2 baru lak kn, boley blk sminggu tuh mmg syiok gile da ase..

Memula ingt pas raya, lam raya ke dua kot..nak wat BBQ. Tp lom decide lagi sbb for sure aku lah yg kne kuar kn duit..uhuk3!! tp mcm nak buat jea..mcm seronok jea..tgk la cm ne nt..kiv dlu bley??? Hehe..

Since taon neh da keje,so x dpt da duit raya..tp kne bg suit raya lak. Tp okey jea sbb sedara mara x ramai..hahahaah, ank sdara pn ad la lam 5 org jea yg kne bg duit raya..hihihi, jahat who!!! X iklas!!
Eh..iklas2, so ase nye..g pecah kn rm100 ckp la kot tok duit raya…jimat2.

Taon nie semangat nak raya sbb akk ade kat umah bbanding ngn taon lepas, raya ngn mak n adik jea. Adk pg jea ade kat umah..pastu lesap, berdua ngn mak je la layan tetamu..


Photobucket

Isnin, 22 Ogos 2011

Si dia merajuk? Meh tgk cm ne nak pujuk…


03/08/2011

assalamualaikum…
ehem2..sblm kt kupas tajuk entry kte kali nie ngn lbey lanjut, ingin lah saya peringat kn disini..ini bukan berdasarkan kajian atau pun servay tp hanya lah secebis pengalaman saya je (permulaan entry xley blah so kne guna saya instead of aku,heh). Pengalaman memang cket ea, bersama ngn en.pkwe pn lbey kurang 3 taun 2 bulan ja…cket ea. Dalam mengharungi 3 tahun bersama nie ase nye dia byk beralah n bersabar ngn aku, heh..awek nye kn…sigh, xyah cite la! Eh, tp de gak la time dia merajuk tuh..

so berbalik kepada topik kita kali neh…
suma org pn taw nak tangani pkwe merajuk kn?? Xkan la xtaw…kenapa perlu wujudnye merajuk neh? pertama..sebab sayang. Ea la..klo x sayang wat pe kita nk amik port kn? Sbb kte syg dia la kte sng berkecil hati, ngn org len..xde nye cm tue kn? Pastu len2 tue sbb2 minor jea…org kte pencetus kpda merajuk jea…kn3?

So..jom share cm ne nk tangani situasi  neh, x kira la time tue dia tengah merajuk ke moody ke, hangin pasang surut satu badan ke…..

Memula… ce make sure time tuh si dia da mkn ke blom? Klo blom ce ajk g mkn…plg afdal blanje skali. Herm..ini bagus tok kaki makan la kot. Since my pkwe neh suka mkn…so sonang je..merajuk ke hangin ke ap ke…sogok je ngn makanan…sure jalan, erk..tp jgn la ajk blnje karipap 20sen.. klo bley ap yg dia suka la.

tu hah..kalo dpt mknn kompem x dulik dah kirik kanan..
ni kalo aku wat strip dance pn kompem dia x layan nye...

Pastu..kalo dia kaki manga, ce bukak cite psl manga tuh…tp anda pn kne suka bce manga gak la… contoh nye…my pkwe moody sbb bos dia, so aku pn bkak la cite sal deadman wonderland.. since kte org bc manga sama…so sng la, ttiba jea jadik ceria balik..cite2 psl skill hero lam manga tuh.. plot2 lam manga tuh

Pastu..nie sama jea ngn manga tuh..tp bincang sal muvi febret dia, xpn ajk g tgk muvi. Xpon psl game febret dia ke? Aku not into game…erm, xde la not into game tp game yg ktorg men x sama.. aku men game yg lbey kpada strategy mcm murder case investigation, xpon game mcm sims tuh.. ala.. game org ppuan taw la cm ne kn?? Lawan2 pn xde la yg hardcore gile…jadi xde bende sgt nk bukak topik sal game. Plg kuat pn tny ngah men game ap n best ke x..tue jea.

Pastu….plg penting!! Klo korg ase korg salah…korang mintak la maap…tp aku akn mintak maap pas da blanje mkn r…sbb mood dia da ok, so bla kite mintak maap time tuh dia time ngn muka yg ceria lah..hehehe

Lg….wat tatau jea… kekadang ngengade jea lbey…hahahaha, pastu dia bek sendiri la..xyah susah2 pujuk..

My pkwe klo merajuk pn xde la major pny merajuk la..xde la merajok terok pn..so nie je la yg aku taw..ehehe…mcm xley pkai jea tips kn? Depend la, korg lg taw pkwe korg cm ne kn…pkwe aku cm nie lah…klo dia dok moody gak, hangin gak…last2 aku nangis sbb tensen tgk muka dia cm tuh, pastu dia la pujuk aku blk….hahahahahha, sengal gile!



P/s:
hihihihi…pny la rilek hr nie kat opis kn? Skang nie tnggu nak pindah nek ats, blakang en.pkwe lak tuh. Haiisshh…xsuka btol la dok ats, nnt xley wat keje smbil bsenang lenang. Aku xsuka wat keje in pressure..a.k.a, wat keje ikot suka aku..janji siap. Smpai2 nak menempek kt meja bulat smbil bace paper ke..pastu baru wat keje xde org mrh. Nk wat keje smbil mkn ke… nt klo kt ats msti da xley wat cm tue dah..isk isk isk..mcm x bagus kan stail aku wat keje? Ok ap..keje siap, bkn mcm stengah org dok dpn pc dr pg smpai petang tp keje x jln gak…a.k.a. men game, tue lg naya tuh!!!

p/s/s: x jadi pindah ats..still kat meja lama....hoishhh...mau pitam aku dok kt bwh nie....why?? nt2 akn tercerita la jgk...






Photobucket

Adab tak pose


04/08/2011

xnk tulis sal adab berpose tp nk cite sal adab x pose. Nie bagi ppuan2 yg uzur..abb de ssetengah ppuan neh mcm slamber jea, konon nye open minded r..org ppuan xpe, xpose bersebab. Ase dlu mak2 kita didik kte dah ckp kot ap nk wat klo xpose. N lagi satu..ms kte kecik2 dlu xde pn mak kte makan selahap2 nye depan ank2 kn??kadang2 tuh kte pn xtaw mak kte xpose..

Maap aku bukan alim warak nk cite hal keagamaan neh takut ade mulut2 yg lantang bersuara.. mn taw la kn ade yg ckp ala…ko tu pn bkn baik pn, x pn..aku bkn ajk ko mkn skali pn,ko tu yg iman x kuat etc etc etc… ea, aku x warak..x arif psl ilmu agama. Tp aku taw ap yg boleh n ap yg x boleh. Aku xnk cite pung pang pung pang kua hadis bagai..aku just nk tulis berdasar kn logik jea.

Sume taw org ppuan special…tp x special pn, sbb mende alah tue ibadat jd kurang kn? Ok tolak tepi. Semua org ppuan yg akil baligh akan uzur..tp jgn jd kn alasan tok mkn depan org.. makan la sembunyi2,skurang2 nye hormat la org yg berpuasa. Xkan la akal pendek sgt smpai nak pikir tue pn xboleh kn??

Plg xley bla…gelak2,pastu ckp ‘ilek r..ppuan ade hari yg ley xpose,klo laki makan logik r nk pelik,’ ok..betul tuh,tp x bermaksud korg ley mkn terang2. Jgn la nk undang dosa free…memang la x salah pn klo nk mkn..tp skali lg di tegaskn, hormat la org yg pose. Xde nye org2 yg pose nie terliur smpai meleleh2 air liur tgk korg makan..tp korg mcm scara sengaja mengugat iman org2 yg pose neh.. baik ke cm tuh???

Kalo dulu2…org tua2 sboleh2 nye xnk org taw dorg ngah uzur..bkn bnd yg nk d bangga kn pn… uzur tuh kn darah kotor. Mkn pn sembunyi se sembunyi nye la..kalo masa tuh kat lua…tahan jea, bkn slambur je mkn. Jd kalo uzur, xyah la datang opis ngn muka ceria…pastu wat announcement yg korang tuh x pose..org lain ngn penuh tawadduk n gembira menyambut ramadhan, korang x sabar n gembira bile x pose..haishhh…kot ea pn, simpan sendiri jeaa…xyah nk tunjuk2. Korang wat org pikir korang neh xde manner..

Tuh je la kot. Tang mende len tuh pikir sendiri lah…hahahahha…






Photobucket

Orang ketiga dalam perhubungan
04/08/2011

topik yg agak sensetip….
Aku ase bukan kes org ketiga pn, susah r nk cakap..
Beberapa minggu lepas..erm, mungkin sebulan lepas la kot..
Aku teradmire someone, mcm sengal kan? Da ade en.pkwe yg baik msh nk admire org len..
Tp skang nie da xde da, tgk muka dia pn da xde ase pape da… pas tu dpt solution,
Bkn admire sbnrnye tapi hati celaru, sebab en.pkwe extra busy..tanpa sedar telah men-ignore-kn diri neh. sgt cdey okey…tp xsalah en.pkwe pn.. dia byk keje…aku ase mcm di abaikan.sbb dia manjakan aku sgt kot,so bile dia busy and xde masa tok aku, mula la macam2 kn??

Bkn nye admire bdk tuh pon..cma memula ase kagum cket ngn cara kerja dia. Cm ne dia komited dlm keje dia…lg satu aku mcm nak grab attension from my love la kot. Jahat betol hati aku kn? Tp xpe..admire sorg2 jea,xde sape taw pon..eh,bkn admire la…suka as opismate jea walhal xpenah bercakap pn ngn dia..serius,mcm stupid kn?? Hehehe…

In the end, ckp jea kt en.pkwe…why u ignore me? Abaikan ayg? Xsyg ayg da eh? Then baru la dia mcm..oh dear,I’m sorry…abg busy so scara x sengaja bnde neh blaku,abg mntk maap key??

Even dia da sedar dia da xmcm dlu…tp dia still mcm tuh gak, but then I realize after read 1 of the article bout how woman and man think. We speak difference language, cara pemikiran lelaki n pempuan pn lain,suma berbeza la…its not mean to argue wit each other but to complete each other, to love more. So..kne la phm cm ne dorg pikir,cm ne dorg bertindak…bukan tok ubah cara kite pikir mcm dorg or what..tp tok kebahagiaan bersama,kn3??


gamba xde kne mengena ngan topik... dia suka aku masak ni, dia kte sedap.
dia suka aku masak spagheti,dia suka aku masak mee rebus...dia suka...
senang cite dia suka kalu aku masak.
aku pn suka masak tp x brape rajin. aci?




Yeah…xkire cm ne pn berlaku..i love him n I hope I can love him forever..i want to love him forever,
Nk kawen ngn dia…nk lahirkan anak dia. Semoga jodoh kami panjang….amin..

P/s: my mum de ckp.. aku ade urat kt tapak tangan yg menunjuk kn tanda2 aku akn bermadu.. tp x kuat, if kat tangan dia pn ade dat urat gak..kuat la ia, I mean bermadu. Haisshh…semoga di jauh kan Allah..amin.. tp kalo da takdir aku, lari la smpai hujung dunia..in the end,bermadu gak kn? Klo takdir.. aku harap aku kuat..tp kalo boley xnk la…
lagi gmba xde kne mgena ngn entry..
saje gedik nk letak gmba sndiri...
aksi senget benget adalah normal





Photobucket

Ahad, 21 Ogos 2011

Rupa atau harta?



Assalamualaikum…

Topik yg sgt2 unrelevent..ok, some might not agree with me sbb dlm islam sndiri menetapkan memilih pasangan hidup memula mesti lah tgk agama nye,btol2. Tp nie bukan nk ckp sal ciri2 lelaki acuan al-quran or wanita pilihan pendanping d syurga..bukan ini kesah nye…klo sesape nk cari ciri2 wanita n lelaki pilihan ke..melambak2 ok kat intenet, search jea..kat mjalah2 pn melambak2 hokeh!!!

Before bercerita lbey lanjut..nk gtaw awl2..aku plh my pkwe sbb padanye aku lihat wajah seorg suami yg akn mbimbing aku,juga terpancar wajah seorang ayah, juga seorang anak yg menghormati org tua nye.mesti korg ingt aku tipu kn…xkesah,tp dia seorg yg mampu bertahan ngn kerenah aku n aku tanpa sangsi mencintai dia. InsyaAllah..semoga rumahtangga yg bakal kami bina nanti di sinari kebahagiaan dunia dan akhirat..amin.

Adoii…melalut2 lak, okeh kembali kepada topik kita…jeh,tp sblm tuh..cari lah pasangan yg menjaga solat nye, apa bile dia menjaga solat nye insyaAllah lain2 jugak terjaga.back to the topic(kali nie btol2 da), jgn kte x percaya bile ade yg memilih pasangan berdasarkan harta n rupa semata2. Ade yg nk pkwe hensem…baru sepadan ngn diri nye yg ayu (ayu ke?). ade yg nak pkwe kaya..nanti ley la pow beg guess barang sebijik dua. Korg ase mana lg bagus? Harta or rupa??

Ap yg aku nak cite kat korg neh berdasarkan pengamatan aku la…

Pilih harta: hati korg berkemungkinan besar akan sakit..nie kalo korg dengan iklas mencintai dia n berharap dia pn mencintai korg (bkn hanya bg barangan branded semata2)

Kenapa??
Sebab..(xsemua yea), berkemungkinan dia akan di ejas oleh pepuan materialistik x ingat dunia mcm korg. Berkemungkinan besar jugak dia akn memancing ppuan mata duitan ngn duit2 dia (playboy la neh). tp…bg ppuan yg mementingkan duit nye smata2..xpe la kot kan…

Pilih rupa: ok..tok yg pilih rupa nie mmg paling sakit.. sakit sangat. Harap rupa jea..poket kosong,
Korang bukan setakat sakit hati jea, berkemungkinan besar duit korg akn habis!!

Kenapa??
Sebab…(pn xsemua jugak!), lelaki yg mempunyai rupa cenderung menjadi playboy. Demi nak menjaga pakwe yg ensem takut lari..korg laburkan duit korang…mmg choiii okeh! Sila la pikir secara waras wahai wanita2..xkira la dia bakal suami anda ke suami anda ke. Lelaki xde hak untuk menyentuh duit anda!! XDE HAK! dorang bley taw bila korang ase nk bgtaw…dorg bley guna bila korang dengan iklas bg dia guna (duit korang ea..). tp jgn la smpai korg kering kontang smpai korang yg tanggung dia dengan kata lain, korang yg bg nafkah kat dia…
Eh…ter-emo lak!!! Xnk ulas byk2…

Wahai wanita,
Jangan cari lelaki dayus…jangan senang2 cakap..xpe la..da takdir Allah, da Allah jodohkan kami..
Choiii lagi! Perkahwinan bukan untuk menyeksakan..sbb tu la wujudnye cerai. Mmg cerai x bagos, tp kalo da xde pilihan lain…cerai la pilihan terbaik. Tp kalo da belom kawen, korang masih mempunyai peluang untuk membuat pilihan yang terbaik...kalo boley di ubah..ubah la, kalo bley d bentuk..bentuk la…jangan seksa diri semata2 kerana cinta..jangan buta hati..kalo xbley ubah/bentuk.. berdoalah.. dan ubah la diri sendiri, kalo dia bercakap kasar, korang jgn la bercakap kasar juga..insyaAllah berkat kesabaran..dia akn berubah.

Wahai perempuan,
Saya dah melalut2 da..perempuan yg baik tok lelaki yang baik n vice versa so, pk2 kn la..
Xyah la nk harap yg warak berjubah berserban bagai..cukup lah yg menjaga solat nye, yg menghormati kedua orang tua nye. Kalo bley tambah,tambah lagi..cari yang bertanggungjawab, yang bersabar, yang bley melayan kerenah korang sbb pempuan nie bayak kerenahnye



Photobucket

No eye liner = mata bengkak


03/08/2011

assalamualaikum…

hari nie agak bersenang lenang sbb bos g johor, keje pn da settlekan..skang neh tengah tnggu drawing GA tok box culvert dr draughtman sbb nak extract data tok bg kat QS, haisshh…QS neh, keje dia kot…nk extract data tue pn mls..alasan,byk keje len lg…da tuh?? Tp sbb bos srh kn, buat je la. Nk senang aku wat jea spreadsheet tok mendealah tuh..sonang idup eden. Just masuk kn width,depth, n length jea.. xde susah2 nak kira satu2 mcm yg di gambarkan oley QS n my bos tuh…hurmm….sng idup, shari da siap.

Erk…lari topik lagi!! Mmg ratu lari topik la aku neh,mmg xley r nk berangan tok tulis artikle kat magazine klo cm neh.

Aku ase sume org pn da taw la kot…perbezaan antara pkai eye liner ngn x pkai eye liner. Klo x caye..korg2 yg biasa pkai eye liner tuh cuba g keje or kua or pape la x pkai eye liner lak.. mesti ade org akn tegor mata korang nampak bengkak or sembab..erk, sembap..xtaw weh nk eja cm ne!!

Contohnye…
Aku biasa g opis make up, xde la make up sgt pn…eye shadow pn xpaki, aku just ber-eye shadow time kua dating jea. Tp compulsory pkai eyeliner, mascara(tp da abis,xbeli2 lg…mcm xde pn xpe), blusher ngan lipstik. So, time pose neh..aku omit pkai blusher ngn eyeliner..owh,ngn perfume. Pose2 neh bia la plain seplain plain nye…tp lipstik still kne pkai sbb nt org x tego mata bengkak lak…org tego pucat!!
3 hari xpkai eye liner, every day de org tego  mata nampak bengkak! Erm…ke mata aku nie jenis mata bengkak? Ase xla kot….hurm…

yg pasti klo pkai eyeliner ngn btol, mata akn nampak lg besar n galak. So…kalo lps nangis or mlm tuh nangis smpai ttido, aku akn beratkn sikit touch up kat tang mata tuh. Berat cket jea…aku bkn pndai make up mcm org len pn…

so long…..

p/s: hr tuh pnh mintak I phone as one of barang dulang hantaran. Dia ckp ap taw??
      ‘ hek!!!’, owh…uduh bahasa. Aku pn cakap la, ayg snggup tnggu abg 3 thn, lama kot.. abg x pkir pn perasaan ayg bkorban tok abg.’
    Pastu dia ckp,’klo abg ikot ayg…abg isi sume brg hantaran tuh dlm 3 bijik traler pn blom tentu ckp,’
Erk!!!…erm, ade ke aku ckp nk bape2? Seingat aku..aku baru jea ckp nk 3 bende, erm..4 bende, ha….baru 4 kot!!



Photobucket

Dugaan di permulaan ramadhan.


03/08/2011
(entry y da lm gile terperam lam pendrive tp x publish2,skang baru bkesempatan)

Assalamualaikum dan salam ramadhan..
Harap x terlambat la nk ucap selamt menyambut ramadhan al-mubarak neh.
Ramadhan datang dengan bermacam dugaan..erk! bermacam kea? Ade la dua tiga macam kot.
Di sebabkan dugaan dua tiga macam neh xsempat nk settlekan adiah contest hari tuh..
Gomenasai..gomenasaii…gomenasaaaiii… sgt2 byk bnd menyemak lam kepala otak neh smpai menghalang diri dari mengambil sbrg tindakan. Dengan kata len..terlalu semak smpai xtaw nak wat ap..

Nie pn taip kat opis je..klo penulis tuh wat draf dlu sblm submit hasil nukilan kpada auditor kan?? Hehhe..eh! aku pn penulis gak la..menulis semua pasal aku, dalam blog aku, untuk diri aku..eheh.. auditor dia aku sndiri la kn?? Hihihi….

Okeh…back to topic,
Apala..dugaan yg besar sgt kn smpai amik keputusan tok membekukan hati.. erk..bkn membekukan hati, cma mendiamkan diri sbb tatau nk wat ap..huhuhu, waaa…asal ckp mcm belit2 neh.
Pening2…okeh,nk cite ap yg berlaku…

Al-kesah nye begini…
Sabtu hr tuh aku kua..sperti biasa la,ngedate la..plus ngedik, muahaha… da taw cimb card xley cucuk kat atm2 yg ade kat mid tuh kecuali kat atm dia sndiri. Nie satu hal yg aku pelik..ke mmg skang neh dia nk atm cimb gak? Xnk bank len? Hurm…..no answer lah,ignore je la. Pas kua duit tgk resit (aku mmg akn simpan resit transaksi, after a month bru buang). T.E.R.K.E.J.U.T… sangat2 TERKEJUT, baki akaun kurang RM400.00, waterparksssssss!!!! Where my money? Ptt la lam hati ase xsedap jea sbb a day before g RHB bank nak kuarkan RM400 tp transaksi x berjaya..resit pn x kua. Dam dim dum btol la..  Arrgghhh…tensen okeh! Mula la wat muka tensen kan? Pastu kne mrh ngn en.pkwe(keje nk mrh jea skang neh..humph). en.pkwe mmg x ptt okeh, even duit tuh ley dpt blk..still in shock n logik la klo wat muka tensen kan? Xkan nak wat muka ceria lak. En.pkwe mmg jahat..huhuhu,smpai nangis kat GSC kat mid tuh...

Tp berkat ramadhan jugak..hr nie da dpt balik RM400.00 tuh, yeay….alhamdulillah. dlm hati ms jalan nk g opis x abis2 dok ucap syukur lam hati..bg org lain RM400.00 tuh mngkin cket, tp aku..besar tuh… nk simpan duit wat kawin lg..huhuhu.

Kepeningan kedua bila, kontrak umah sewa da abis, n bbudak yg pegang kontrak tuh nk pindah.. uhuhu. Mula ingt nak sambung kontrak tuh pkai nama aku. Tp masalah nye yg remain 3 orang jea.. yg len sume nk pindah. Arrggghhh…haru biru ase, mmg la ley sambung, da mntk ngn tuan rumah nk sambung tok staun jea..takut da smpai jodoh kawin taun dpn ke. Tp masalahnye dia da nek kn harga deposit. RM4750 okeh!! Byk tuh bagi ktorg bertiga..takut xdan nak carik org tok masuk lam master bedroom tuh. Erk…ok,sesape nak carik bilik, ktorg ade master bedroom kosong..rm600 per month, ley dok sberapa ramai yg korang ase mampu. He…pastuh deposit utilities RM1000 akn di bahagikan sama rata ngn sume yg ade.. so kalo kat umah ade 5 org, jadi rm1000/5 = 500 sorang. Eh?? Btol ke? Erk…btol la kot..

So..skang neh ktorg bertiga neh tengah pening lalat, nak stay…risiko besar gile. Yg plg risiko aku la.. sbb aku yg sign kontrak. Nk pindah…ssh kot, barang byk lg..nk carik umah yg working distant lg.. nak2 aku neh nak dok blk single..xsuka share2, ssh kot nak carik blk single yg harga RM200 per month.. hasihhh..

Lagi…kecik ati ngn encik pkwe. Herm…asal la ppuan sng sgt kecik ati.. kang lama2 xde hati. Tp xtaw la kot aku je minah sng kecik ati..nasib baik la en.pkwe jenis paham jiwa perihal awek nye neh. extraordinary manja..extraordinary keanak2an. Erk..tp kat opis aku profesional okeh..xley manja2, xley keanak2an. Kne berlakon matang..hahahaha. nasib la, nama lg bongsu ppuan..

Logik la aku kecik ati kn, da la kua ngedate 2 minggu skali jea. Masa tue la nk wat sume bende. En.pkwe pikir dia je nk wat sume bende,da aku? Dia pk nk g tgk wayang,food hunting sampai pecah perut,usha game,usha anime. Da aku? Aku klo x kua ngn dia, mmg xkua la… jd masa tuh la aku nk beli kelengkapan diri, nk bli barang makan…nak beli baju bagai…kesian aku taw. Last2 blk tgn kosong…aku diam jea, mls nk bertekak…sendiri mau pikir la….huhuhu..

He…tp smlm da g beli da, dia bwk g carrefour.. beli brg mkn jea…beli cornflake ngn susu tok sahur jea. Pelembap muka yg da tinggal bekas tuh x beli lg..so,pkai krim yg aku ms malam (bkn krim mlm,tp pkai waktu mlm). Compact poweder yg da berlubang besar,tinggal tepi2 cket jea pn x terbeli lg refill dia. Haisssshhh….korek2 je la kn…

Dua tiga hr neh aku kena penyakit gatal. Ops..ops..ops..bukan gatal nk kawen ea!! Aku pn tatau ap kne,tp abis satu bdn gatal..merah2 sume…klo pas mandi lg obvious biji2 tuh… mmg x cantek gile..
Smpai ke muka gatal2, tp kat muka merah2 jea..xde bintik2. Yg x tahan nye time tido tangan mesti otomatik dok garu2 kat muka smpai mengelupas kulit muka…huhuhu. Kat badan toksah cakap la…

Tp smlm da g jumpa doc. Siap selak2 kaki seluar lg…ade ke patut doc tuh tny aku sbb shave ke? Hasih..aku mana shave! Kalu aku shave pn,xkan shave satu bdn kot..smpai blakang2 sume. Doc bg antibodi,klo xde efek lam masa 2 minggu kne jmp dia blk…

Lg….owh, tiket blk raye x beli lg….hr nie baru nk g beli. Tp org ckp tket da abis da…huuuuaaaaa !!!
Sodeh makcik…baju raya xbeli lg…pn makcik sodeh gak, 1st time kne beli baju rayo sndiri. Sblm neh tnggu pkai jea..sume mak da sedia,siap ngn tudung lg..isk3. haku mn pndai beli baju raya neh.. baju t-shirt ngn blous tuh pndai la…

Lg…..cukup la kot. Da panjang benar da…so, gomenasai wat winner contest. Aku cuba tok settlekan lam waktu terdekat okeh. Sbb klo weekday aku mmg la extravagant ssh nak wat pape. Pg g keje…abis keje,blk umah…nk singgah2 pn xtaw,xde tmpt nak menyinggah. So…InsyaAllah klo dis weekend ley kua ngn en.pkwe, I try to fullfill it. Huhuhu…

 p/s: kak nida nye topup da settle, tinggal cik kaki n syafiqah kot nm nye...
hr tuh da g celcom,line xde kebenda ntah. so sorry...xnk bg excuse kbenda sbb aku mls nk taip..
insyaAllah aku akn setelkn jgk..cma bla aku x pasti sbb mood raya ngah mgeletis lam diri aku, aku jd lpa kt bnd lain da....





Photobucket