si comel n si ensem

Sabtu, 24 September 2011

aku ase mcm nk mencarut je!!!

ak ase sgt2 stress..
n sgt2 ase nak mencarut!!! 
sesape yg xnk jd mangsa carutan aku..sila 
jgn carik pasal ngn aku hr ni!!!!

google


meluat!!!
aku benci ngan manusia yg hanya pk nk senang sendiri!!
ko alim warak..smyg nk kat surau aje..
tp sesama manusia ko bebal!!

Photobucket

My engagement: theme colour

Yes I know I’m over excited…hover sgt2!! Tunang pn nk berkaler2 theme bgai kn.
Heii..!!! suka hati I la, yg u nak jeles tu nape? U xde ea? Hahaah…ok gediks…bru pas bace artikel lola lam intrend..
So update entry nie pn ter-ikot gaya lola..hihi.

Ak de cite sblm nie sal aku nak tema tunang aku wane peach kn?? Siap dok pikir nie kalo cat umah wane cream ke..mesti naik r wane  peach tue. Tp harapan x kesampaian sbb bru perasan majlis kawen member aku pn wane peach gak..xpe lar, I ngalah…hehehe, besides aku kn tunang jea…so harus la mengalah pada yg nak kawen kn, heeee…….

peach yg sgt cumil..but now i fall in love wit baby blue..
so long peach..till we meet again...

So decide to choose wane febret en.pkwe which is blue..
Hurm…memula terbayang wane turqouise…but it a bit greeny cket kn…turqouise kn combination of green n blue..but more green than blue… kn3??
Aku mn taw..pada mata kasar ku yg rabun sebelah nie gitu lah gaya nye.  Ttiba ase mcm xnk lah turqoise,boleh?
Heh…

kan agk kehijauan dr kebiruan tue...
herm..

Pastu google2 for the colour palatte,tu dia…wane peach, telan ayaq liuq je la eh. Nk tgk combination kaler peach yg cumil2?? Mn taw kot korg nk wat theme tok wedding ke..

Pikir2,google la wane baby blue…uish, byk gak..cumil2 lak tuh. Then jumpa neh…
Baby blue + silver
Suka…heart kat this kaler even lg suka kaler peach..huhuhu,… ha!! Da taw wane tema aku kn?? Pasni jgn nak wat kaler same ngn aku lak… erk, nie for those yg sekampung ngn aku la..xpn member2 uitm tuh,batch aku r…org lain aku x kesah.  So, korg jgn curik idea aku taw…eh, bkn ad copyright pn kn? Ap la aku neh..padahal aku  pn copy google jek,idea org lain gak..huhu. ok2, korg ley amek idea neh tp tnggu r pas aku da tunang, ek3??? Pleaseeeee…. (^_^) arigatoooo.

baby blue..even da g usha kain kat jackel...



baby blue silver...heart sgt..


letak byk2 supaya korg nmpk ap yg aku mksudkn..
huhuhu...


So baju aku nanti, combination of this kaler.. baby blue tok the skirt, silver with sky blue or maybe powder blue/baby blue lining tok top,, hah!!! Cam no tuh??
 Hahaah…kte tgk la nanti bjaya ke x kn??


Photobucket

Jumaat, 23 September 2011

My engagement: design baju tunang.


Kan aku da ckp aku akan post sal baju tunang aku..hehehe. Masih terlalu awl kah tok aku post sal design baju tunang aku?? hehehe…nie x final lg. Dia akan jadi final bila baju tu da siap di jahit and da xley nak alter2 bagai dah…

Priority aku..aku kn nak skirt maxi cut, ala..yg ade efek flowy2 tuh..aku ase mcm cun jea. Aku da cite ke kat post sblm nie? Anggap blom je la kn..hehe. skang org dok pkai kain duyung or A-cut kn? Beza dia,,kain duyung or A-cut nie..dia just kembang tang lutut ke bawah kn? Tp ad nampak baju sample kat jackel smlm dia wat kain A-cut pastu dia tmbah lagi pleat kat belah blakang tue..jd efek flowy tu btambah cket la… n they used chiffon, fo xde la nmpk kembang kn. Kain cm nie klo jln xde r nampak vogue sgt…tp klo trn tangga, efek princess tuh mmg menyerlah la. eheh…tp umh aku xde tngga…haruskan aku wat tangga artifial semata2 nak dpt efek princess tuh?? Ap ntah…
konon efek flowy2 tuh lbey krg cm ni la...
credit:google.com

pastu amek gamba pusing2 cm ni...gah mak taw x!!


Termelalut lagi…
Ok…so second priority was,bentuk leher baju..even aku xtaw nak baju cm ne,tp bentuk leher idaman aku da ad..ehe..
Aku pn xtaw nama ap ntah leher cm tuh…dia mcm leher V tp ad curve cket…mcm V slim tuh..argghh..ap ntah aku ngarut.
Aku nak baju aku simple je tapi dua bnd neh kne ad..aku sgt2 nak bnd neh. so aku de la google2, search2..masuk kua blog B2B, xde plak yg wat kain maxi-cut neh…majoriti pkai kain A-cut. Aishh…

Tp ad la aku jmpa design2 baju yg mcm ok ngan kain maxi-cut tuh. Aku print out n sketch2 kn kain kembang mcm aku nak tuh..hihi. en.pkwe da pelik, nak tunang ap kemaruk nye nak pkai kain kembang2 neh!! hihi…da nm nye pkai kain chiffon,so efek kembang tuh xnmpk…yg wujud hnya lah efek flowy2. Aku ade gak jmp dress kawen minah saleh ngan kain flowy2 cm tuh..tp ko taw je la kn kalo da dress minah saleh tu of kos la seksi meksi. But its ok.. aku pn sketch2 la konon2..da jadik muslimah minah saleh tu.

First choice: mini dress a-like, a.k.a kurung moden kontot. (aku tatau kebende nama baju cm tuh)
Di ulangi..aku kn nak baju yg simple tp vavavoom gak la kn. Ingt nak pkai chiffon jea tok bju n kain..mksudnye kain yg sama je la kn. Pastu..mcm xngam je kalo kain chiffon nk buat baju cm nie…sbb chiffon mbawa aura flowy n lembut. Cutting cm nie mbawa aura vogue agak2 aku pkai skali pastu xpkai dah sbb fit kat badan tp cutting baju cm nie mcm agk ngam ngan lace…but I go for lace without beaded. Xnk r nt org ckp aku hover ngalahkan nak kawen kn!

But en.pkwe yg cerewet tuh mcm x setuju lak. Dia kte xkena..sbb baju tuh ujung dia straight kosong cm tuh je. Salah aku gak, aku g tunjuk gamba baju yg cm tuh ad bow with the flower kat ujung baju..so bla dia imagine without that bow, dia ase tooooo kosong. Lah….tunang je kot!! N baju yg aku tunjuk kat dia tuh.. one pieces a.k.a dress..so okey la letak bow kat ujung tuh..sbb baju n akin attach sama..haishh…berhari2 dok consult dia sal baju cm neh.. dia still xsetuju.
hoisshh...penat aku nak google nk cari yg lbey kurang upe dia..
kirenya lbey kuang cm nie la...tp bju tu labuh cket tang bontot..
xde la senteng aci tunduk je nmpk bontot tuh..
p/s: sile bayang dis baju wit kain flowy2 kat ats tuh..


Second choice: kebaya pendek
Dia setuju yg ini..tp yg aku tunjuk kat dia ad sash and bow kat tepi pinggang…dia kte that sash is ok..klo xde nmpk kosong lak, but a bow is a big no no..
Lor…baru pikir nak wat baju kawen nati ade big bow kat blakang attach with trail..mcm baju kate tuh… tp aku agk kurang cket kebaya pendek neh…
Lgpn xley nak aplikasikan leher g mcm aku nak tuh… tp yg ini KIV dlu.


kebaya pendek mesti sume org tau kn...
tp nape sume baju nak pendek2, kontot2??
sbb kalo labuh x match lak ngn kain flowy2 aku 
[x sudah2 ngan dat flowy thing]


Third choice: mini dress a-like or baju saloma
Ini aku nmpk si comel irine marcelo pnye baju tunang…tros heart. Tp syg dia xde review sal baju tunang dia. Dlu ade nmpk ad B2B yg wat baju saloma nie..tp agak singkat n x guna chiffon..so nmpk image kejung kat baju tue. Tp si irine nye bju mmg marvelous…dia labuh cket mcm mini dress korea tuh..n pkai chiffon so efek flowy dia sgt lah menusuk kalbu..KIV sbb x tnjuk kat en.pkwe lg…


aku try search yg sopan cket xde plak... tp baju tuh kembang2
cm nie la lbey kurang.. korg byg je ppuan tu ngah pkai kain..



Forth choice: kebaya with flowy efek at the bottom..
Yg ini dress kawen minah saleh mn ntah…tp en.pkwe sgt suka. N minah saleh nie pn pkai kain chiffon gak…cma her dress tuh kain bertingkat…so aku srh dia
Imagine dat kain wit just 1 layer jea…n dia sgt suka. Org tue nie hover kau, ckp kat aku nk jahit baju tunang jea tp mcm nak kawen.. tu ha! Dia nye choice lg la.. mmg sesuai tok kawen. Tp aku pn suka baju neh. the top used lace without beaded… ikot cutting badan smpai pinggang, pastu ade sash with big chiffon flower kat tengah. Lps sash tue, dia wat mcm kabaya..tp xde la muncung mcm kebaya nyonya n yg plg heart sgt, bahagian bwh dat top tuh agk lose. Sgt sesuai tok si buntut manthop mcm haku..hahaha. aku ckp la ngn en.pkwe yg tang bunga tuh kte omit la…letak sash jea..dia ckp bnga tu la yg mencantik kn baju tuh. Tu dia..bkn main kn??? Ase nye xdpt gak nk leher cm yg aku nk if he insist nak aku jahit baju cm nie.. huhu.. n kat dress nie dia letak butang putih2 sederet kat belah depan..sgt cantik..mari lah kte kawen tros xyah tunang da sbb baju da sgt cantik.. hahaha…


penat aku nak google baju yg lbey krg mcm tuh..xjmp lak..
tp dat lace lbey kurang mcm nie la..n instead of dat ribbon sash,
dia letak fabric flower...


Last2 aku mcm..ala,kte jahit kurung moden je la..tp pkai kain chiffon, klo nak ad perincian kte patch simple border lace.. risau gak terover vogue time tunang nanti..then he said, xyah la kurung moden..kan ayg nk kain flowy2 tuh..just go for it tp simple2 je la..xsemestinye kne pkai baju kurung moden… huhuhu…

Plg mls..beli jea yg da siap kat jln TAR neh..xde nk susah2 pn…hr2 dok lalu lalang kot situ kot. Huhu…pd sape2 yg nk beli la…tp to me,yg kat jln TAR neh blom cukup men-satisfy kn aku lg…bkn ap, baju dia mmg cantek tp bg aku kualiti kain dia kureng kalo compare ngan price dia. Aku kn cerewet…

pd aku la, why go for baju siap yg pkai crepe chiffon or gorgatte (btoi ka aku eja neh??) ngan harga yang ko bley dpt kain chiffon yg chiffon tuh. Harga lbey kurg… tmbh ko bley jht ikot suka hati ko xde sape kesah n mmg cutting badan kau…so, B2B, better ko g tempah r…erk, tp sila la carik tailor yg reasonable price stunning jahitan nye…klo ko go for hatta dolmat…mmg harga a bit wow la klo korg banding ngn baju yg da siap tu. But remember dear… klo korg go for designers, kualiti n kekemasan sgt terjamin. Tp to me..xde la g carik designers…sakan gile kn..but g tempah la for my own satisfaction..hihihi…

very the stunning kn dis dress..
minah saleh nie kalo kawen dorg wat dress pkai fabric ap eh?? mcm suci jea..
clean cut gitew.. mcm kate middleton tuh fabric ap ea...


Photobucket

Rabu, 21 September 2011

my engagement theme..

aku wat theme sarkas..havoc kau, aku siap panggil org wat lagak ngeri jalan atas wayar letrik depan umah lg...
.
.
tipu!

lepas da bincang pung pang pung pang ngan en.pkwe, da accept wane tema yg mcm hokey.. kaler febret dia,
tp ok la...aku da ingt nk go for apricot or watermelon jea..kang nanges kawan tue kne pkai wane like pink.
yg tang wane tema tuh nt la update..nk kne upload gamba bagai...ngantok da nie...huhuhu...

credit:google

design baju cm ne pn en.pkwe da setuju...aku kn xnk kurung moden..nk kain flowy2 yg gediks gitew..
tp tang baju tatau nk wat cm ne! so da tnjuk contoh yg d-google n d-print mgunakan harta benda opis kat en.pkwe tok d-decide-kn..tang baju pn nati la update...design da ad. so...haruslah pk nk jht kat ne lak... eh,over lak kn!..

ehe...lupa,more or less staun lg nk tunang...so kat mn nak jht tue kte letak tepi dlu..
ok r..tanak cakap byk, mao tido..kang ad esok aku curik2 tido kat surau...join venture ngn kak su..
muahaha...bye. nyte all...

sleep in peace bebeh..
google.com


Photobucket

Ahad, 18 September 2011

my tunang theme kaler need to be change..

huhuhu...baru je post entry td nak theme kaler tok tunang wane peach....
tp nmpk nye kne mbatalkan niat la memandangkan my fren telah memilih wane peach tok majlis kawen dia... td ber-BW kat blog beliau baru lah terperasan tersama plak...huhuhu....
uhuk3...cdey ok!!! xpe la cik ct purple...beralah, lgpn sy tunang je...kamu kawen kan... kamu lg penting... hehehe... ap bley buat kte suka kaler yg sma...me pn suka purple but i know u love it more... so awl2 lg da x plh purple....go for peach but...uhuk2....tpksa lpa kn juga dat kaler... then need to find the new one..... :)
Photobucket

saya xmo tunang

gedik kn??? hari tue gedik nk bertunang.. skang gedik xnk bertunang lak..
ea sy mmg nk bertunang... tp xtaw nape ttiba ase mcm xnk lak...
da cakap da pn kat en.pkwe...siap ckp lam nada serius n this decision not becos mengedik mntk kena sepak ke ap kn..nie btol2 neh. si dia terkojut..ea la, supposed to be aku la blk gile gembira sbb bley kte every n each second aci call je tny bla nk kawen. en.pkwe bilang,' abg nk tunang..kan da decide,' owh.. ingtkn dia gembira aku meng-offer-kan status not-yet-to-be-tied, rupa nye dia siyes nk tunang. eh...erk.. nie bukan propaganda tok menguji en.pkwe either dia siye ke x. mmg aku xnk..i feel not ready...yet.

aku bilang la aku xnk,n dia still ckp dia nk tunang next year. huh...tunang la sorg!!! ops..ops.. aku xde der nk ckp cm ni..nk kne bye2?? pastu aku yg meroyan, blk kampung hari2 siram pokok bunga plastik sbb da mereng. ok,over!! dia tny la why?? so aku ckp la i'm not ready. ap lagi kuar la hujah2 yang mmg xley d sangkal pn kbenaranye tuh. btol ap dia ckp...benda lambat lg..mid year taon depan kot..it about a year lg, so bley jea get ready. but then smbil nangis2 aku ckp susah...ea saya taw sy ratu air mata,drama queen..huh!

family aku kat kelantan.. memula aku ingt nk srh akk dtg cni tok wat preparation nt. but then, laki akk aku sakit..which is TENAT, BIL aku ad kenser. huhuhu..xkan aku nk pentingkan diri srh akk aku tinggal kn laki dia yang tengah sakit n uruskan hal aku?? no no no...so dengan kata lain aku kne uruskan sorg.. all the this, my baju,my hantaran,my everything. ea aku taw...bnd kecik jea,tunang je kot. tp aku taw aku...nk buat keputusan tok pilih sepasang kasut pn aku menangis2 sroh en.pkwe pilihkan sbb aku gile ngeri xtaw pilih sendiri a.k.a human with no...erk...sense??or taste?? whateva la...i cant trust my taste,bkn not gud tp tooooo expansive,memerlukan pengorbanan duit yg sgt byk..not me la kn?? aku akn bli brg yg memurah gile di mana en.pkwe akn ckp jgn la berkira sgt..bli la yg elok cket. tp tu lah...klo ikot taste aku..memang melangkau kedalaman poket,kalo ikot akal pendek aku nie..mmg murah semurahnya la...

aku xtaw cm ne..aku pikir,pikir,pikir n pikir...tp xde solution. mcm baju..aku nak tempah..aku nak wane peach which is not pinkish peach..but peachy pink or peachy orange lbey kuang la. ok, tang kaler mngkin not the problem la...en.pkwe pn da ckp ok. xnk yg too heavy with the beads yada yada but not too simple like nt org yg dtg tercarik2 which one yg nk tunang neh memandangkan i'm not so stunning kn. blom masuk bab design cm ne kn?? pastu pk blk,nie bju tunang je kot..so xyah la design pelik2 with all the train all the trail. tp i heart skirt maxi cut chiffon...sy nak skirt itu no matter what, tp xkan baju kurung nk di padankan ngn kain cam tuh..mmg x sesuai la kn?? bertambah pening. blom masuk bab kain lagi..chiffon,beaded chiffon, lace.. all the fabric yg ntah pape tuh.

tue baru baju..blom lg bab hantaran...da ckp ngn dia brg2 hantaran tok tunang more to foods jea.. nt kawen bru pk nk mengabiskan duit,tu pn kalo ad duit tok d habiskan. nt nk g usha bunga tok dulang hantaran tu ngn sape?? ngn dia?? xnk r....susah!!!mcm2...nk itu nk ini, kmudian xjd..kemudian nk..last2 otak meletup kepala berkecai..cant think at all...so xnk tunang!

ok...ni bkn kisah majlis tunang pn nk gah bagai...nie kisah nk wat majlis tunang yg simple pn aku ase susah.
cma dat baju sile jgn bagi komen 'ala baju kurung moden biasa sudah!!! g jea beli yg da siap,xpn srh je mn2 tailor jahit,suma tailor ley jahit kurung moden,' ok....not helping here! di ulangi aku nak skirt chiffon maxi cut, if dat skirt masuk ngan dat kurung moden...so ok,i'll make it wit no fuss. n aku xnk pn ade perincian meriah bling2 sume...but then en.pkwe bilang, 'la....itu rupa nye,dah2...jgn nangis(smbil tepuk2 kepala), mak abg kn ad,makcik abg ad...nenek abg ad,nt bla da smpai masa bley je kte ajk dorang g usha kaen ke, carik kedai tailor ke...jgn risau lah,' erk....bley ke?? sy kayu? sy takut bla berdepan ngn sy nye parents-in-law-will-be, mcm ade aura menakutkan jea...huhuhu....

ea sy jeles tgk org lain ngn dorg nye PILWB or dorg nye MILWB, sbb sy nak bercakap ngn mak en.pkwe pn da mengeletar sbb mak dia pn xde nk byk cakap ngn sy...memula sy pikir mak dia x suka sy... siyes, sedeh ok!!tp dia ckp mak dia mmg cm tu...so sila la byk cakap ngn mak dia, bukak any topic...
erk...kelu!! wlo kat opis aku la paling kecoh smpai bos dok terintai2 aku ley sengeh je kat bos mcm kekecohan aku tu adalah heavens..tp bla ngn PILWB,aku sgt kekwat...ade satu virus tertanam kat kepala aku nie...meh kte berkenalan ngn dat virus. its name was....virus-dorg x suka aku. siyes susah nk buang..
smpai en.pkwe da touching ngn aku ckp aku had bad impression,tanggapan buruk kat mak bapak dia. bukan la..i feel like i not worth to be with u but i want to be with u...huhuhu... i want to throw away dat virus thing.. i dont wanna kept it bcos one day i will live under same roof with them...huhuhhuhu...adakah ini di nama kan..
permasalahan antara menantu n mertua?? tp aku rasa nie sbb xknl maka x cinta, da kenal tp not enough time spending to know each other la kot...erm, his nenek sgt baik..aku suka!! hahaha...sbb nenek dia byk cakap, byk bercerita so aku ase kurang kekwat..

huhuhu..da nk kawen nie...so harus pikir jalan gi mana mau buang the virus thing...i can do it. td en.pkwe merajuk sbb aku ckp xnk g raya uma dia taon nie...aku ralat,aku ase kekwat gila even da byk kali g uma dia. his mom n dad sgt ok...sgt baik, i think it only me yg bermasalah...ea la,da nama nye dat virus thing bsarang lam kepala hangguk aku neh...mmg aku je la yg bermasalah.. hm....harus pg beraya wlo kekwat camane skali pn ase...wlo ketaq lutut, wlo janggal...demi pkwe tercinta n demi bangsa yg di sanjung tinggi..eh? bukan...demi membina ikatan kekeluargaan bersama...

la...lari topik, erm...so en.pkwe kte itu jgn risau la, when the times come...bla da gtaw kat his parents..
dorang xde la lepas tangan...so bley mntk dorang nye suggestion for my side... insyaAllah...
majlis pertunangan akn d teruska..bila? bila dia da gtaw his parents..dia da bersedia tok berikatan, tp msh blom bsedia tok bgtaw parents dia, erk....sbb awl lagi, eheh.....

ini peach kan?? sgt suka... 
skang nie trend kain duyung ke?? ase dr aku zaman skola da ade
kain duyung...tp mmg cantek tgk b2b nye baju kawen...
sy blom mau kawen so perlu pk baju simple2 aje...



Photobucket