si comel n si ensem

Khamis, 8 Disember 2011

Hukum berinai dan melukis tangan.

Assalamualaikum sekalian alam….
Nuffnag aku rm0.70, hahaha orang lain da ratus2, aku baru 70sen da kecoh seantero dunia…aku pn x pecaya aku nye traffic da 2 ribu lebey…ea la…blog aku kn x pemes…so bla mcapai angka tu dlm masa yg xde la lama mana..so agk teruja la..even xde yg follow pn.. xpe2…korg ley ber-BW kat blog aku sesuka hati..aku x pksa korg follow pn….aku pn suka melepak berbelogwalking ke blog org yg aku x follow pn..huhuhu,yang aku follow aku x bace pn…muehhehe..btw thanx pada yg sudi singgah..

Ok berbalik kepada isu kita kali neh… aku siap tulis tajuk hukum berinai dan melukis tangan lagi. So, korg bley paham kan? Hukum berinai nie bkn just tepek2 inai kat jari jea..tapi termasuk gak lukis2 kat tang2 tangan tuh.  Tapi sblum tuh aku nak cakap awal2 yg aku xnak mengguna kan perkataan haram, sunat, wajib, harus neh..sbb takut tersalah hukum..tp mnde yg aku nak cakap nie insyaAllah btol. Nape?? Sile bace kat bwh ea….

Sebenarnya byk versi pasal berinai neh…berinai kuku bagi wanita tuh boleh..ada yg cakap tang lukis2 tuh haram teros. Tapi aku ada wat research2 cket and hari tuh ada beli buku al-islam, dalam tuh dia ada bercerita sal hukum berinai2 neh. …ad sorg ustaz tuh cakap wat pe nak lukis2 macam hindu…x lukis pn xpe…tp ustaz tuh xde cakap dalil or hukum lukis tangan tuh…which is dia xde la cakap haram ke, boleh ke… jawapan dia x bulat. Erk…korg paham x??? x muktamad la sng cite. Dia just cakap wat pe nak lukis2…inai kuku dah la…tu je, so kte still x taw klo kte lukis tuh bley ke x..

Melalui ap yg aku bace kat dalam al-islam tuh..yg lukis2 tuh..di boleh kan kalo setakat pergelangan tangan dan buku lali jea.. kalo lebih pergelangan tangan da jatuh…erk, ok xnak cakap…tp x boleh lebih pergelangan tangan.  Dan motif ukir2 tuh xboleh binatang ke..orang ke..yg macam tatu2 tuh…fauna2 neh x boleh. Bley ukir bunga or daun jea. Klo yg mgambarkan berhala ke penyembahan ke mcm matahari bulan bintang tuh x bley..bley bunga2 daun2 jea..


nie contoh je la..yg boleh..
credit mr.google

ni pn dr google

ni cnth kt kaki
google gak

So nape korg agak2 bley smpai pgelangan tangan? Ni mengikut pemahaman aku la, ppuan kan bley berhias, berhias untuk suami… so, kira kte berhias untuk suami la tapi x bley over..smpai pergelangan tangan jea sbb takut jatuh kepada riak or takbur sume…jadi setakat bersederhana je la.selain tuh,  rasulullah s.a.w jgk melarang umat islam mengikut jejak kaum lain. Sbgai contoh hukum dalam hal mewarnakan rambut. Org yahudi melarang kaum nye mewarnakan rambut. Tapi bagi umat islam di sunat kan mewarnakan rambut. So kire gitu lah jugak tok hukum berinai neh. kite bley berinai ukir tapi setakat pergelangan tangan and buku lali jea sbb xnak sama dengan kaum/agama len. Okeh…tu pendapat aku la…erk, pendapat aku nie pn bile aku da kompem kn yg boleh atau x berinai neh…kang x pepasal kuar pendapat palsu.

Tuh la yg aku taw….exactly hukum, ana pn x bape sure tp melalui research dan pembacaan yg x seberapa.. tu je la yg aku ley gtaw. Klo bagi laki lak??? Orang lelaki di larang memakai inai tapi ats sebab2 tertentu di boleh kan. Lelaki xley berinai sebab perbuatan berinai sama ngan cara pempuan berhias. Rasulullah kan melarang kita menyerupai berlainan jenis…no, nein..xbley!! ada paham??? tapi di boleh kan berinai atas sebab2 berubat dan pada sebilangan jari masa nak kawen. So, pengantin lelaki pkai inai 3 jari tuh bley la.. xley full jari, da nama nye xley menyerupai pempuan,klo da inai sume tuh ko paham2 sndiri la kn.

Aku nak highlight cket point2 yang aku pick dari al-islam neh. ye lah..kot korang pening ngan ayat aku yang ntah pape tu kn..so aku bagi point tros..

Lelaki:
1.       dilarang berinai kerana perbuatan tuh menyerupai cara perempuan berhias.
2.       Hukum memakai inai sama dengan memakai za’faran, bukan sebab bau tapi sebab warna (lelaki sunat berwangi-wangian)
3.       Terkecuali bagi sebab berubat, maka di haruskan.
4.       Tidak di haruskan memakai inai kecuali sebilangan jari bagi pengantin masa majlis perkahwinan (di bolehkan)

Perempuan:
1.       di haruskan bagi perempuan.
2.       Terhad hingga pergelangan tangandan buku lali sahaja.
3.       Warnanya tidak bersifat kekal seperti tatu.
4.       Inai tuh xde unsur yang meragukan, kalo yakin all organik dan xde bnde2 yg haram dan mudarat, so boleh la.
5.       Inai bercorak dengan ukiran daun/tumbuhan adalah di benarkan.
6.       Corak haiwan,lambang dewa / agama lain ataupun gambar yg bertentangan ngan syarak, dilarang.

ni cnth yg xbley tok kaki..ingt,tang buku lali je..
google

google


ni cnth tgn..d bolehkn smpai pgelangan tgn je..
so ni xleh la..
google 

corak binatang..
google 

unsur agama len..
nie cnth jea ea...
from google

P/s: sorry if salah information sbb pengetahuan aku pn melalui pembacaan aku jea… (^_^)/

P/s/s: pas nie kalo rajin kte cite sal hukum tatarias kening and menyambung rambut lak. Dua mnde neh sume da taw..tapi sebab berkaitan ngn aku, so aku akan tulis gak nanti..erk, wehh…ada kaitan tuh bukan aku ad wat mnde alah neh…apada…yg psti klo de relate2 sal nikah kawen aku akn tulis la kot…wuhhuuuu…..


Photobucket

Rabu, 7 Disember 2011

Married issues

Xde la isu mana pn..tp this is what I’m facing rite now. It not big deal pn…saje je nak menulis, da lama x luah kan ap yang terpendam. Asyk bertambah jea x pernah berkurang…so hari nie nak pot pet kat sini biar kurang cket ap yang terbeban dalam hati..erm, tp xmo la cite detail smpai all the personal things.

The first thing is:
Bila org tny aku bila nak kawen?
Heeiii…sape yg xnak kawen!!!
Ea aku taw, wanita yg baik yg awl kahwin nya..aku x sure kat mana, tp aku ad la terbaca sal nie. Ye lah…ppuan kawen awal da hilang satu beban fitnah ats diri dia kn?
Tp…..

Ko dok kejar nak kawen ko tu da bersedia ke? Bersedia maksud aku bkn dari segi cukup duit cukup mas kahwin n hantaran suma so da bley kawin.
Maksud aku…korg da cukup mampan untuk memimpin sebuah keluarga ke?
Ekonomi korg da stabil?
Dah? Ok check..
Korg sndiri da btol da terbimbing sblom membimbing isteri?
Dah? Ok check..
Korg da cukup terdidik, bkn sahaja dari segi pelajaran tapi jga sifat and sikap x lupa jga adab, sebelum mendidik anak2 korg nanti?
 Dah? Ok check..
Korg da bersedia dari segi mental dan fizikal, korg da mempunyai sifat sabar yang tinggi sblom korg menangangi kerenah org2 dalam dan luar kuarga korg?
Dah? Ok check…
Korg dan awek korg da berbakti kpada kdua mak bapak korg?
Dah? Ok check…
Owh…jgn pndang korg jea..
awek korg da bersedia menjadi isteri dan ibu? Jgn ckp dah jea..aku bley cakap dah..tp agk2 klo g letak umh ko sminggu dia bley uruskan hal umh tngga x? bley? Bagus…aku sndiri pn x yakin ngn diri aku even aku ase aku x la sterok org len..msk dapur pn x pernah.
Alhamdulillah…korg da layak tok kawen, so aku xley cakap ap la sal korg.

Tp jgn sbb ko da ckp bagus ko nak rendah2 kan org, nak perli2 org… plss… la, ktorg msh blom sangap nak kawen lagi la…ad benda yg harus d dahulukan so ktorg kne mengalah. Slow2 r beb..nie x, sbb nak kawen nye pasal, korg letak tepi sume bnd2 len.
Kot kalu korg jenis yg nak kawen harap mak bapak sponsor aku x taw la.. x pn…ad duit ngam2 cukup tok kawen jea, tros kawen…abis kan all money..nak makan pakai yg tok pas kawen kte pk kemudian, come on la..  I’m sound like org yg x puas hati?? Ea aku taw korg byk duit..mak bapak da kaya so xpyh nak sara bagai. Korg mampu..whateva! aku admit..yess, ktorg msh blom ckp duit sbb ktorg dahulukan bnd yg harus d dahulukan…

P/s: ok I’m sound like a stupid whore!! Gile r…nie entry sbb x puas hati nie.. actually, kte tgk la cm ne nanti.. bila da discuss sume ngan family..plg awl ktorg kawen ujung tahun depan plg lambat tahun 2013..insyaAllah.. smoga di permudahkan…kawen ok!! Bkn tunang…tunang lain cite…n mls nak cite, tnggu la mak bapak bercerita dlu.

The Second thing is:
Mas kahwin ngan duit hantaran ko bape???
Hurm…nak aku cakap jujur ke? Dlu masa aku skolah…aku aim 15 ribu. And sperti yg maklum tahu klo kat kelantan, mas kahwin ngn hantaran tu skali. Contohnye, ‘aku terima nikah nya si polan bte si polan dengan mas kahwin nya 15 ribu tunai’. Ad paham??? Aku mmg nak 15 ribu neh smpai r skang. Seb bek r skang 15 ribu tu ad lah amaun standard..nama lagi aku aim masa skolah dlu kn. Xde nye la aku nak g wat research bagai pada tahun bla bla bla jumlah hantaran adalah bla bla bla..aku men hentam jea..and aku xtaw nape 15 ribu. Whateva la kn…

Ok tu cite masa aku ngah bodoh..aku mmg bodoh pn..nak2 lagi dlu konon cam baik la..mn nak amek tahu hal2 munakahat bagai neh…hal2 nikah kawen yg terperinci…padahal bodoh. Skang aku da pndai cket da. And one thing yang aku siggghhh… sgt2 adalah sal hal mas kahwin nie. Korg pn msti tahu kn?? Aku ase org lain xde la bodoh cm aku.

‘perempuan yg baik adalah yang rendah mahar nya,’

nah kau…pdahal aku da lama da taw sal mnde alah nie..tp sbb masa tu bodoh so xde la mnde ni meresap ke dalam sanubari aku. so korg da ley pikir sndiri la kn nape ssetengah negeri tu mas kahwin dia rendah gile.. RM20.++ pn ad…ak xnak jadi masyarakat kampung yang bersaing sesama sndiri sbb kbodohan mereka. Aku xnak sama2 bodoh ok. Erk..aku ase org bandar pn da sama terikut kebodohan nie…artis2 lagi la…toksah cakap. wang hantaran tue sbnarnya hadiah sang suami buat sang isteri, sama gak ngn barang2 hantaran..hantaran2 tue sume kn sbnarnya hadiah…so ap hal ko nak letak amaun bape2 smpai klo xde byk tuh dia xley kawen ngn ko.  Tp ea la…sbb kte manusia yg bertoleransi, si gadis bincang ngn si jejaka if klo nak hantaran cm nie2…nak duit hantaran byk nie byk nie..bincang2, da dpt kata sepakat..dua2 stuju, so ok. Jd ap kes ngn org kelantan neh?? nak mas kahwin mhl2 bagai?? Owh…ok, sorry…korg mampu..korg yg nk kawen ikot sedap hati korg la kn. Fine..

but don’t ask me pasal aku nye mas kahwin,bape nilai hantaran aku…x mahal pn. Aku hanya ingin kan perkahwinan yg barakah.

Ap yg aku ingin kan kebahagian afterward.. kebahagiaan selepas kahwin. Aku xnak macam artis, kawin grand2…wedding of the year la konon…kahwin xsmpai setahun bercerai berai. X pn smpai la stahun…tp in the end, bercerai gak! Aku xnak cm tue…biar la aku ngn kesederhanaan ngn family yg aku bakal bina. So xyah la..nak teropong aku, nak jaga tepi kain aku..kot2 aku terlebeh dari korg…mn la taw kn?? Manusia kan suka bertanding2 nie. Tp xyah la nak bertanding ngn aku..xmakan pn..wat penat korg jea.

Third thing is:
Ko kahwin nanti nak wat grand x? kat dewan ke? Ko nak amek gamba outdoor x nanti? Pre-wed?
Nie tanda2 aku da malas nak menaip so aku bulk kan sume under third kategori je lah.. mueh3… owh..nie pn tanda2 hati aku da sejuk..da xder ase nak marah kat org da….alhamdulillah…xde aku wat keje gile g hambur org.. nasib ade blog bley hambur kat sini jea…huuu… erk, heiii…aku mn penah hambur org!!! org je yg slalu pijak kepala aku…huuuu….

Eh…continue continue…

Jgn tnya aku…korg penat nanti. Kan aku da ckap, klo korg nak bersaing..korg carik org lain. Sbb aku seket pn x heran ok…korg wat la grand gile smpai abis puluhan ribu pn..aku just ley cakap tahniah..
Majlis aku?? insyaAllah sesederhana yg mungkin. Kan da cakap..aku nak prkahwinan yang barakah, so sederhana tu lebeh sweet ok. Aku x jeles pn ngn sape2 yang wat grand…korg mampu,syukur la. aku?? aku nak save money tok hari2 depan…mana taw tetiba nak pkai duit yg byk ke…kte x taw kn?? Ikot aku xnak berpelamin bagai..just makanan jea sedap sket sbb nak meraikan kn…so aku nak tetamu sama2 hepy dapat makan best. Sesetengah tetamu bkn pandang pn kte dok tersengih2 ats pelamin macam monkey tuh… tp…
Terpaksa la jadi monkey gak sbb my mum nak ad pelamin gak wlo pn simple jea sbb kte nye nanti family nak kenal pengantin,xkesah la belah laki or ppuan senang bila pengantin dok ats pelamin…ok la, alasan bley d terima…tp pelamin kecik jea ok…xde tukar2 baju sume…satu baju jea.

InsyaAllah majlis aku nanti akn d buat kat rumah..no dewan, sbb mak aku cakap nanti klo kuarga datang jauh… n belah laki datang jauh2 kte x bawak g rumah adalah x patut..macam org datang umah kte..tp kte bwk org tue g tmpat lain. Padahal org nak kenal umah kte..x patut la kn..ok la…

N for outdoor nanti lak..ntah, x pikir jauh lak. Haro tue ad la bincang ngn en.pkwe.. aku xnak sbb…xde sebab.. ase macam xnak. Pastu en.pkwe kte amek jea..tp x yah la over gile..n dia xnak amek gmba outdoor pkai baju pengantin.dia ase mcm org bodoh lak..erm,xde la sesape yg amek gmba outdoor tu bodoh. Dia je yg ase cm tue.. tp syg la kn…klo nak amek gmba outdoor tp xnak pkai baju pengantin..xlawa la. so, klo ad gmbar outdoor pn..ktorg x pkai baju pengantin la…mngkin baju biasa jea.. pre-wed??? xde kot…

P/s: da mls nak menulis..klo ade lagi aku update lg lah…
p/s/s:da ngntuk..so entry  x bergamba je la..nt letak len kali lah





Photobucket

Ahad, 4 Disember 2011

what happen??

Byk bnde y blaku..tp y pasti we need to rearrange Blk psl tunang bagai neh.. sighh..

Well not rearrange Blk on sbnrnya..Erm, cm ne eh...kira dia nk kne discuss heart to heart with his parents. He tu before parents dia berangkat mngerjakan haji..dia da gtaw, Blk 5 nt. But, just ckp2 jea..AK xnk pksa n ak xnk mndesak. Its all up to him..dia kte dia akn discuss dlm ms y tdekat ni..so kte tnggu n lihat je la cm ne nt...dia Tkt..xtaw cm ne ne nk ckp kt parents dia..dia Tkt dorg x stuju..eheh..whateva la...


P/s: msg kekok mgunakn dis flyer..huhuhu...

P/s/s: gmb sengal using flyer camera, owh..gmb boling tournament x granted lg..huhuhu


Published with Blogger-droid v2.0.1