si comel n si ensem

Jumaat, 23 Disember 2011

aku, kereta & dot dot dot

Dulu....hajat hati nk beli kete..

Yg plg murah je kt pasaran malaysia neh..


Hasrat ht nk bli kete kne pendam dulu..nk tunang, ase2 kte tu pelan2 kayuh pn xpe..

Gtu gini kemana mana mmg ngn en.pkwe pn,ak nk drive kt key el neh...ermmmm...

Skang x jd tunang..so duit y simpan tuh ley la wat downpayment kete..

Tp still kne pendamkn gak hasrat ht nk ad kete sndiri sbb jnji ngn mak nk bg duit wat repair rumah..


Jadi...

Xpe lah xde kete pn..memana ngn dia, sesorg dia bkn hrp..ad kete pn kne g ngn dia gak ( alasan sdpkn ht sndiri)

Lgpn...bln2 tnggungan aku da byk.. maka, jd la aku engineer murahan g keje nek LRT jea..

Btol ap!! Bla org taw kte xde kete ngn umo mcm ni org pandang kte ttp dua2 belah mata aka x pandang tros..

Erm....ad aku kesah ko x pndang ak??? Erk!


Bulan ni...nk kne pkai duit byk..total up sume bape ringgit je nk cecah 3k..aduh!!! Botak kepala.

Yg tgl ckp2 tok mkn pakai bln tue jea..kan best klo bonus sbulan gaji, plg afdal dua bulan..

Bley angkat satu tpn/ lappy baru..uhuk3!!.. angkat i phone mmg sgt cara...


Published with Blogger-droid v2.0.1

Khamis, 22 Disember 2011

Alahaiiii…bos aku!!! perlu ke aku ngamuk g jumpa bos besau????

Aku ase kalo org len kat tempat aku mesti da mengamuk da..mesti da g nek jumpa big bos da nie. Aku ngamuk gak…tapi aku ngamuk depan en.pkwe je la…klo depan org len aku malu. Erk..malu ke?? X pn…tapi aku x ngamuk la, more tue meluahkan perasaan. Aku da moral down kot ngn dis company…da ase nak g carik keje len da pn…tp still sayang, so aku diam kan jea…tnggu je la…

gmba xde kaitan ngn entry..
from google


Wat epen eh???
Actually…da nak masuk 7 bulan aku still x dapat surat comfirm aku. bukan aku xdpt kompem. Klo mmg aku x kompem mmg da kompem2 la aku da benti kn. The letter ada cuma ada sedikit kecuaian kat gaji aku. cket ke??? Aku ase kalo kne kat org lain, kurang rm50 pn da bising da kot..tapi bile kne kat aku sng la cakap… soh aku sabar bagai..chet!!! cam ne nak cite eh… nie kire aku nak cite as contoh je la kan…

Masa intebiu hari tuh..my boss ad ckp, dis company mmg offer rm5 tok fresh grad. Da nama fresh grad kn?? X kira la ko dr unibesiti mana pn…ko nye ranking gaji sama jea which is rm5.But since aku ada la keje 6 bulan, so bos aku offer aku rm5.20.  tp masa nak sign offer latter hari tuh aku tgk aku nye salary dia bagi rm5 jea. Kurang 20sen. Aku diam kan je la…20sen tuh kalo darab 12 bulan da jadi rm2.40 okeh. Kalo org len kne sebulan pn da bising kn??? Kalo korg wat loan,contoh kne byr fee pape2 rm50/year mst bising kn..it money babeh..skang neh 1sen pn org berkira okeh!!.

Back to the story..
Even gaji aku lack 20sen,aku x de r cakap pape kn. Pastu aku tgk kat offer latter tuh,dia tulis aku nye gross salary was rm4.50 jea..bukan nye rm5. Tapi dia bagi meal allowance 50sen so aku pn pikir nie just dorg nye format je la kot sbb still total salary aku rm5. And meal allowance tu pn tolak socso and kwsp gak. Kira nya..sbnarnya rm5 je la..tp dorg just saparate2 jea…so aku diam je lagi.

But then, lepas 6 bulan…segalanya terjawab…
Gile ko!! Lepas 6 bulan aku baru taw…tu pn aku baru nak bertanya org sal gaji org len…
Ye lah…x best r g tny2 gaji org kn..ak x suka org tny gaji aku..so aku xde la nak g tny gaji org.
Bile ak x dpt lg srt kompem aku sbb masalah kat aku nye gaji…aku pn jadi curiga la…tp sill aku curiga sorg2 jea… pas tuh si setiausaha boss nie g curik tengok surat aku. dia tny la..gj aku rm4.50 eh??? Dia kte increament aku rm1.50. kire tambah meal allowance 50sen, so sama la ngn org len yg xde meal allowance, yg gross salary rm5. Erk….paham x aku cite neh??? xpe r..jnji aku phm…huhuhu.

Pastu aku ad tny budak2 yg masuk se batch ngn aku tp department len…padahal under same company and same boss and if look closely, my department exactly under dat division. Aku tny sal increament dorg..sbb ms tuh akk setiausaha bz body tuh cakap balik dia tgk increment aku 20sen jer…which is x logik sbb increment after comfirm pn fix…all will get rm1.50. yg beza increament for end of the year…tu akn ikot ko pny performance. Ko bagi aku 20sen jea???? Aku ilek lg…tny2 dorg, rupa2 nya.. dorg nye gross salary rm5 plus meal allowance 50, which is rm5.50.  aku??? rm5 with meal allowance…so aku nye gaji sbnarnya adalah rm4.50 jea. Engineer yg paling bergaji rendah kat sini…nie aku mmg sentap gile, terkejut okeh!!! Beruk terkejut pn xde macam aku.

Aku mmg nangis habis la…kire masa tuh aku da tekad la, bila da dapat surat komfem nt..if my salary rank x berubah lagi…x sama ngan org len..aku nak benti..mau carik keje len. Tp skang ntah…xde lak ase nak benti, cma kte tgk la nnt cm ne, if x berubah gak after da dpt srt tuh..aku nk nek jmp boss besau..nk tny dia, nape aku terpinggir cm neh. kot sebab aku bkn anak pengarah mana2 company so aku dpt srt kompem lambat n gaji rendah as sorg kakak neh cakap…mmg fuhki la!!! ko nak srh aku sabar (padahal aku lek2 cm neh jea).. ko bagi ayat cm tuh. Konon nye..dorg dapat srt awal sbb anak pengarah LLM, pengarah jkr bla3….shihial okeh!!!..
Astagafirullah….ok, ttiba ase hangin!!!

Srt aku lambat sbb boss nak kne review blk gaji aku. da naama boss, ko ingt boss nak datang jmpa aku admit dia ad wat salah..bos besar kate bagi rm5 plus meal allowance 50sen, jadi nye rm5.5 ko bagi rm5 dimana rm4.50 plus 50sen meal allowance.  Boss aku kte srt aku ad, tp dia nak bagi ujung taon skali ngn srt2 len.. ko agk srt ap??? aku ngn en.pkwe telah membuat analisis and hipotesis..tp bnd x pasti so xnak cite..and aku xnk letak harapan tinggi2..so kte tgk la cm ne nanti ek…




Photobucket

bila benci mereka jgn salahkan dunia...

cket je kne mgena ngn entry..google larrr

Pernah dengar/ guna pkataan kt bwh ni???

Nape la dlm dunia ni ad org bengap cm ni????
Nape la byk sgt org bodoh dlm dunia nie???
Nape la byk sgt manusia bongkak,bodoh sombong, suka menyusahkan org wujud dlm dunia...

Mcm kn dunia la y bwk dorg2 neh...

Scara x langsung....
Kte mcm myalahkan dunia dgn kewujudan mereka2 ini tnpa kte sdr...

Published with Blogger-droid v2.0.1

Isnin, 19 Disember 2011

hari ni start keje lps sminggu g kursus


Excited??nah...nangis je,sbb konon merajuk ngn pkwe tp sbnrnya gedik sbb da lama x ase di pujuk, d manja mcm ank kecil. Semenjak keje bmesra mcm tipikal couple bru nak up da xde da..skali skala rindu gak kn. Blk keje da tbongkang layan lelap,bkn aku tp dia. Msj jarang sgt,tpn apatah lg..mau ny aku x meletop. Tambah haru sbb pelamin mini anganan ku musnah..tmbah luluh hati lg la ase mau d pujuk. Dia di atas ak di bwah..erkk, department dia level 5 ak pula 4..jd keje ak msj dia..x bls ak msj lg..sian dia..produktiviti keje hr tuh sdikit merundum. Ak?? Tgk gmb kt ats..sharian lukis gmba tengkorak jea.. da ase metal sgt da,padahal..hingus meleleh2.

Sblm blk da warn nak g diner dlu,ak plh uptown..saje nk pekena steak murah kat pirate tambah saje nk bls dendam. Dia blk lmbt, kne mrh ngn bpk dia..pdn muka. G keje esk dia membebel ak wat muka toya,pastu wat lg.. aku byk skill tsimpan. Klo ckp baik x jln, ak wat sad puppy dog eyes, xjln gak? Trk muncung 14km smbil merajuk2 mnja,x jln? Leleh2 air mata,kompem jln. Kot time tue dia sengugut xjln..kasi raung2 sket..esak2 kasi kuat..kompem jln. Ok tipu..aku kalo nangis xde der nak blakon neh..kompem btol2 nye..

Blk..da ok, da senyum gelak2 siap kepit kepala dia bwh ketiak kasi bau aroma spanjang hr..sbb ko aku x lunch..lapa kot!!! Hati da bbunga2, xde nye nk pksa dia g uptown..just nk mkn sama jea..mamak pn jadi la. Skali dia ofer bli beger otai tepi jln jea..owh sweet!!! Nie kalo aku jln hempas2 blk umh..konon merajuk kompem dia bia je. Arrrgghh... Pkai wedges super tinggi kot ( bg aku la ).. jln hempas2 menuju kereta..merajuk bia berpada.. dr sakit kaki menapak, bek aku dok diam2 lam kete. Dlm hati smpt lg doa harap2 dia stop old town ke kejab..dpt hirup mee kari pn jd la.

Skali elok je kete landing kat bahu jln. Tros kua dr kete x ckp pape..ttp kete pelan2, nk memberontak pn kne pndai..kete org bru cat,kang salah hempas ak y di hempas nye ke jln..haru beb,wlo dia xde rekod jenayah..tp bwaspada adslsh perlu. Abg tny nape??? Aku blah je x ckp pape...huh!!  Smpai umah masak sadin...nasib nasik semalam elok lg...

Smpai skang dia xde tpn ke msj ke tny nape aku blah bdoh xde ckp bubye love u kis tangan...aaaarrrggghhh...

Tpn x angkt lak..org tua pn xde tdo awal cm dia neh...

In the end, pdn muka ak!!! Keje nk mberontak jea... Kang kne tgl haru!!

Taw takut!!! Klo da syg wat perangai lelok!!!! Sian pkwe ak dpt awek superb gedik extra degil extravagan mgada... Huishhh...

Published with Blogger-droid v2.0.1

mini pelamin angan ku musnah..

Assalamualaikum...

Tuh..tajuk yg mgunyah jantung sndiri. Nape xjadi???

'Saje je nak peram dosa bg byk cket'.

Cdey...sbb aku da tny dia,da bncg dan dia ok...ktorg tng dlu..argghh...mls nk ckp byk, pas ni ad jodoh ktorg ad la...klo xde smpai cni je la..

Bkn x syg tapi kcewa. Bkn memaksa tapi berpegang pd jnji..

Ak cma hrp dia lbeh concern, bkn bgtaw ak mcm org xde prasaan pastu diam mcm xde pape yg blaku...

Tuhan je taw btapa ak syg dia...

Published with Blogger-droid v2.0.1

penerbang ku...

Da sbln pkai flyer neh...bru saat dan ketika neh jmp kt mana nk off kn auto text dia..ala,yg klo kte taip aku dia auto change jd one tuh..hah,ok admit..aku mmg sengal.


Btw...xjdk tunang..next entry la cite...nk tdo.


Published with Blogger-droid v2.0.1