si comel n si ensem

Jumaat, 27 Januari 2012

kata ganti diri dalam blog

Ehem ehem ehem...tajuk entry mcm serius,mcm jea...x serius pn. Erm...dlu dlu kn masa skola dlu,aku memsng susah nak cakap pakai 'aku', ceh!

Biasa r,nama pn skema alam kn..so susah r nk ber aku kau neh. Slalunya aku pkai 'saya' or 'yan' jea...tp mostly yan la, kira mcm nie.. " yan nk pegi kantin nie,ida kirim x???" Gitu ea...
Klo ngn orang asing y xde la rapat mana or ngn orang y lbey tua n berpangkat,ak akan guna 'saya', ikot kesesuaian la kn. Tp mmg pelik la sbb mostly org kelate ckp 'mung' (kau) ngn 'ak' jea. Tp ak still guna nama jea, mcm sopan cket kot.. huhu..even ngn member skepala pn ak guna yan gak. Member ak layankn je la..dorg ckp ssama sndiri berkau aku je tp bila ngn aku jea jadi sopan, boleh?? Hahaha...smpai ngn lelaki pn xde berkau ak,even dorg berkau aku,tp aku still yan jea. Tp sku skema kot...sepurnama skali pn blom tentu aku cakap ngn lelaki. Klo ter-bercakap tue org kata mmg berpeluh la ketiak, padahal kawan tue nk mintak tiru keje skola yg cikgu bagi je pn...huh!! Kesian jadi aku...erm,wateva lah!! Tp smpai skang still dok pkai yan jgk..cma ngn geng skola n kawan rapat tuh aku da beraku kau da..ber aku kau tanda kamceng ea...lama kot nk terpengaruh tue, btahun2 bkawan bru bley guna aku kau tue..heh.

Dalam berbelog aku lagi senang guna 'aku' jea as kata ganti diri. Even orang cakap x cute gile or kurang ajsr or kasar..herm...ada aku kesah?? Heh...to me, dis blog is my second diari, so dalam diari aku lg senang guna aku je..weird hokeh diari bersaya awak..nampak sgt mengharap, secret admirer ( pkwe ke somi ke pasangan hidup la) terjumpa diari tuh pastu terbaca so heart gile kt kite sbb tulis comel2 pasal dorang, guna ayat sopan2 jea..hurm..no komen lah. Tsk kesah la org cakap aku kasar or rude, xkan la dlm blog pkai kata ganti nama comel2 bagai tapi kt luar pung pang pung pang, ko, aku, lu, gua jea..tp....xkesah la kn, msg2 pnya hal... We're dont have d rite to comment others, kn???

Siyes ak suka guna 'ak' je, sebab it sounds more to sharing a stories instead of telling a stories..kalo 'saya' tu nampak mcm bercerita dari berkongsi cerita, erk. Asal cm pelik je bnyi..erm, hanya pendapat murahan saya jea..heh. tetapi... Mulai hari ini, saya ingin menukar kebiasaan saya itu...mungkin saya akan menggunakan yan sebagai kata ganti diri saya, memandangkan ada yang berfikiran saya seorang yang kasar dan kekurangan pengajaran (siapa mereka untuk menilai hanya dari satu entry,dan siapa mereka untuk saya kesah apa yang mereka cakap...), see...mcm xbest jea... Saya tu nampak macam kaku,akward..x kamceng..huuuiii.

And serius aku lagi selesa berpeleseran di blog orang yang pakai kata ganti diri 'aku' dari i/saya/gua/nama. Sebab rasa rapat..rasa mcm kenal padahal tuan blog xtaw pon ad kutu rayau kat blog dorang...tapi itu lah,rasa dia sharing dat story wit full heart, ase mcm iklas je dia bercerita bukan just nak menambahkan entry tok tarik perhatian orang follow blog dorang..gitu. erk...ak tade la ckp org y xpakai aku tue x iklas...just my feeling jea..waduh3!!!

Contoh blog y aku suka..

Cik purple aka akmar ramli

Kak diana

Fatin liyana

Nurulbadiah lai

Eh, tp suka jgk baca blog yg comel2 guna nama as kate ganti diri dan jugak blog2 info and islamik sperti

Irine nadia marcello

Farah lee

Dan x dilupakan juga blog bride to be..nie ko pakai la kata ganti nama apa pn..ak tetap baca..muahaha..
Ekceli,xde sape kesah ap nama ko nak pkai,kn?? Tu blog ko,suka hati ko la, kn?? Tp nape ad org kesah sal blog aku??? Huh..

Erk...ok dah la merapu, useless jea..xde fact pn.
P/s : kne delete/edit entry y emo2 kutuk someone some people...bahaya,kang ad y terjumpa blog aku nie naya jea...haiiissshhh...

Published with Blogger-droid v2.0.2