si comel n si ensem

Jumaat, 2 Mac 2012

Apple cider vinegar (cuka epal) - day 1

Bismillah... Dan assalamualaikum

Terpanggil tok mencoba dis apple cider vinegar bila terbaca psl post sorg blogger neh. Owh...byk khasiat. Pastu ad la wat some research, google sana sini. Dari yg berbahasa melayu ke bahasa omputeh..suma baca. Pastu aku mcm ok gak mnde ni, n cuka merupakan amalan rasul dan nabi2 sblm nya, nie cik blogger tu la yg tulis, eheh. Erk...
Ap ntah aku ni...cik blogger tu nama dia nurul hanim ea, ad info2 kcantikan kt blog dia, aku suka baca...tapi dia jarang update entry :'(

Owh ea...klo korg berminat sila la ke blog beliau ea blog cik nurul hanim
Ms bc review mat dan minah saleh tu cuak gak la..sbb ad kte elok, ad kte x...
Da bc btol2, search dan search lg.. owh rupa ny yg ckp bmasalah tu sbb dorg x dilute dat cuka, patut lah!!! Mmg burn la ko telan cuka idup2 kn. Erkk...tanak ckp byk, nk bg review tok hari ni.

kenapa kitorg mengambil cuka epal sebagai satu rutin harian??? (apa ayat aku ni???)

-weight loss. U heard me gil, owh..boy jugak. Cuka epal ley tlg pecah kn lemak dlm bdn, tp ada sgelintir mat/minah saleh membagitau(???), yg dorg amek tu tadek efek. Tp majoriti ad! Ad yg ckp xnampak ketara. Dr ap yg aku bc, sume yg stok gemuk, lemak mengelebeh tu review ckp mmg dorg loss weight. Ad segelintir yg amalkan ni tp mencekik masih di tahap yg sama, still bley hilang berat badan dorg tu ( kagum!!!). So aku come out with dis bernas out come yg puak2 yg complain ckp xde kurus pn amek mnde alah ni msti dorg ni da stok kurus tp obses nk kurus lg. Paham x??? Mmg xdpt la nk kurus dey!!! ACV ni fungsi dia memecahkan lemak, bukan bagi kurus smpai otot2 sume di pecahkan. Some claims dorg gemok padahal tu otot dorg,xley time hakikat!! Some claim gemok padahal rangka besar, xley time hakikat jugak!! Pastu hari2 kalo boley elak nasik, kurg mkn..telan oat berkati2, deyyyy...kalo tu otot korg bley la tried unhealthy way of diet cmtu sbb nk ilgkn dia. Tp kalo tulang...wat penat je. Tgk aku, aku ase nk mkn..aku mkn. X pk pn...pastu bsenam r cket, ko taw bdn fragile xley lari keliling malaysia 40 round tok bakar lemak, ko wat senaman kardio da la. Aku??? Aku regang2 je..fokus tu which part of my body..tp alhamdulillah..bdn aku x naik. It not dat bdn aku jenis susah nk naik, tp the way aku treat bdn kot, mkn ap nak tp bkn in a pelahap way.people claim aku kurus, pd aku x..aku ad lemak gak..peha ngn bontot aku besar. Tp nasib la.. rangka aku kecik..so org dok la jeles ngn aku ckp kurus padahal aku jalan 3 langkah da mengah ( kalo jadi cm ni tnda2 berat badan naik..) mak ai...ap sku merepek nie..
owh..bila da amalkan ACV ni,aku harap bley la kurangkan lemak kt peha cket.. tp yg nk membuang lemak nye hadi pakwe ku yg tercinta..aku xde la nak espek dia kurus pun, cuma..bakar mana2 lemak yg ad jea

Second,
it can treat sinus, allergik,asma,resdung
Dis funtion pn tok hadi jugak, sbb dia mmg ad masalah sinus. Aci pepagi je bersin, berhingus.. xbley sejuk. (Da tu cane nk honeymoon kt alaska yang???awww..) Dr dulu lg, kalo ad org ckp mkn ubt ni bley ubati sinus elergi dan seangkatan ngn nya, aku mesti interested. Tp bila di buat research n sbagainya, nothing yg aku confident nk bg dia..oho, mesti la nak bagi yg terbaik tok pakwe kn???mcm korg x..

Pastu,
bagus tok control blood pressure, kolestrol, gout, bla bla bla (x ingat)
Erk..korg xde la sakit kronik lg, tp amek dis ACV ngn harapan xde la sakit2 ni menyinggah ye dak??

Ad lg...lupa.

So apa ada ngn day 1??
-he claim that his sinus, kahak2 pagi berkurangan. Not all gone but almost xde la...ad cket2 je, slightly gitu jea..
-he breakfast hr nix a bowl of cornflakes and he burrppp kekenyangan. Slalu kalo bekfes cornflake kt umah mesti ajk aku g tapau nasik lemak..aku lak nasik lemak ni on all d time je. Selalu dlm kol 10 dia akn bancuh oat,tp today dia kate kenyang smpai lunch. Erk...nie besar mana mangkuk yg u mentedarah ni syg??? Mcm pelik jea...
-as for me??? Hahaha...ntah, tp ak ad ulser, bru 2 hari kena. Slalu nye after 2 minggu la baru dia baik, tp ulser aku da nmpk mcm nk baik je..slalu kalo nek ulser nak2 dekat pipi berhampiran bibir tu, sakit nya tuhan je yg taw.. bercakap ngn org pelat semacam je pastu air liur berjejer2 je ( tipu je...mn de air liur berjejer2..huhu). Tp today, xde pon..ilekcje mcm xde ulser..xsakit,just aku sedar aku ada ulser sbb kewujudan bonjolan nya jea.

Nt review lg perkembangan.


Ni cuka epal yg ktorg mkn..organik dan raw..y heinz kurang di yakini (bc kt mana ntah) takut proses pembuatan dia x organic,ada tambah yis ke ap kn. Kitorg beli ni kat guardian. Beli 2 percuma satu madu asli 250ml, madu tu aku bagi pkwe aku..so aku tatau rupa dia nak tepek kn gmba kt sini. Tp pkwe aku ckp rasa dia sangat asli, raw honey..and x manis sbb da nama pn raw kn, xde gula tambahan la. Madu aku???


Bkn bkn..ni bkn madu aku walo pon masa memula dating dlu aku sangat la jeles ngn minah nie.. sbb pkwe aku puji minah ni lawa...oooo...ada hati nak kat jessica alba ea, pang kang!!! Owh...dan jgn sesiapa barangan nak jadi madu aku, kesian kat korg nt..xpepasal seksa nak kne bermadu ngn org cam aku..betol ni, sakit jiwa korg nt.


Jenama eva, buatan malaysia..tp packaging mcm lain je. Manis...xde tulis raw ke asli ke, so mesti ada guka tambahan kn. Da harga pn rm7 lbey je.. xpe la, kte murah2 je..kte lg concern psl dia..tp dia pk kte penting kn diri, penat kte tahu ( eh..tetiba kua sesi meluahkan perasaan lak).

Ok lah..entry aku sume pjg..xpenah pendek. So sesiapa yg beminat..google google la some info..aku nye info mmg xde info pn..merapu je lbey. Da sure and kompiden pakat ramai2 g guardian n watson sume...

Bubye..