si comel n si ensem

Ahad, 22 April 2012

My life: current me, stop using perfume avoid using make up

current me :
stop using perfume,and stop pakai mekap. hohoho (gelak ala ala misae).
why eh?? dapat hidayah dari Nya kot..huhuhu. xde r...

al-kisah nya...
balik dari keje, atas LRT.
aku dok la perati sorang minah nie...perrgghh...mekap tebal gilee. comel..nampak flawless tapi aku wonder cam ne muka dia tanpa mekap ni. aku bisik2 kat pakwe aku, tanya tebal x mekap pempuan tuh? dia jengilkan mata wat muka macam nampak pocong, ok da taw jawapan dia. pastu aku tanya lagi, mekap aku tebal cam tu x?? dia kate x..biasa. nampak lagi muka x cantek aku..dehhh.

everyday, g keje aku mesti tanya pkwe aku tebal x mekap aku? ok x? etc etc.. penat. nak mekap tapi nak kontrol amaun mekap kat muka. pastu xyah la cite apa hukum pempuan mekap ngan memakai wangian bagai kan, sume da pandai kan? sume taw...aku pun taw, tapi buta kan mata hati pekak kan telinga, tengok orang cantik. aku pun nak cantik.

perempuan di beri kelonggaran kan? bley mekap dan memakai wangian tapi untuk suami. aku? belom kawen kot. dan si bodoh aku cakap..aku cantek tok pakwe aku,wangi tok pakwe aku..free je dapat dosa kan? pastu si bodoh aku jugak carik excuse len lak. bermekap and berwangi tok ngelak ase rendah diri, bagi diri lagi konfident.

heeiii...sila sedar diri wahai nor azian, seindah maksud nama mu, perhiasanku.. ko da cantik..Allah da jadikan ko sempurna..jerawat? ada sebab dia di situ. syukur bley x..syukur!! kenape nak ase rendah diri sedangkan Allah da cipta kau da cukup sifat bagai.. aduh!!!

so start dari hari tu, aku confidently g keje tanpa mekap..tanpa perfume. badan aku bukan tengik pon..deodorent da cukup. so wat pe nak berwangi2an. da berapa ramai laki yang aku jumpa sepanjang hari dok hidu bau perfume aku..ooohhh.. dosa free lagi.

tapi aku xde la g keje muka kosong cam tu. xde la aku lupa teros tok menjaga muka. aku jaga, rutin harian mingguan tetap di teruskan. tu termasuk dalam menjaga kebersihan ok. kang belom tua da kerepot ke, da kusam ke..lg la suami x syg, so jaga bia sentiasa fresh je. g keje plak just pakai moisturizer, bedak cket, lipstik sket bagi x nampak pucat..ok done.

pastu skang nie ase bahagia je..xde stress nak mekap bagi nampak flawless..xde stress nampak jerawat sebijik smpai x tido2 malam ( eh, contoh je..xde la smpai mcm nie). rutin penjagaan wajah masih di teruskan. masih bertoner, scrub, mask, bla bla bla.. tapi x mekap, ok paham? mekap...foundation, bb cream, tepek lagi, concealer, eye shadow, blusher, eye liner. oh..letak lagi bulu mata pelesu (contoh lg..aku xde la smpai pakai bulu mata nie sume).

rutin penjagaan wajah aku yang berubah?? pagi aku x pakai pencuci muka. cukup ngn air + selawat 3 kali jea, cukup ngn wudhuk je. malam baru aku pakai pencuci muka. tu pun sebelum tu sapu sisa2 bedak kat muka pakai baby wipe..masa lap2 muka tu berbayang bontot baby kat muka..eeewwww...tapi baby wipe neh wangi..suka, muka pun xde kering2...jerawat je yg kering..alhamdulillah.

aku hepy ngn muka aku...aku mmg xkan pakai mekap sampai bila2?? eh..xla, aku akan mekap nanti..bila da kawen. perfume pun, aku akan pakai..bila da kawen, for my lovely husband..kalo pakcik tu cakap time kua ngn abg kena mekap, so mekap la kite..kalo x aku mekap ngn wangi2 kat rumah je..kan abg???

Pic of da day harus ada

Bday diner