si comel n si ensem

Jumaat, 6 April 2012

SIC : amalan dipercepatkan bertemu jodoh

note: SIC = sharing is caring entry berunsur kebaikan harus lah di mulakan dengan bismillah.

hanya sekadar ingin berkongsi. sape saya kan, kawen pon blom ada hati nak berkongsi amalan ditemukan jodoh. saya google je pon..dan pendapat saya, apa pun amalan kita, usaha kita agar di kurniakan sesuatu, semua nya bergantung pada kekuatan will kita.

will kita kuat. kita berusaha. kita bersungguh2 dalam amalan kita, kita tawadduk, kita menangis meminta pada Allah agar di makbulkan doa kita, di penuhi permintaan kita. insyaAllah, janji Allah setiap amalan dan kebaikan akan di balas, lambat dan cepat. as what we want or better.
[image_01]
tapi kekadang, bila kita dapat lain dari apa yang kita nak, kita merungut.. kita mengeluh.. doa kita x termakbul, amalan kita sia2..padahal, Allah knows better. dia beri yang terbaik untuk kita. kekadang bila da terlambat baru kita sedar, itu lah yang terbaik untuk kita.

berusaha.
berdoa.
tawakkal.
syukur atas apa yang kita peroleh.

done with intro. move on....

amalan pertama
perbanyakkan selawat keatas nabi muhammad, minimum 1000x sehari semalam. ini x susah kan. kita orang pempuan mmg elok sentiasa berselawat..x kira dalam apa keadaan pon. and bagi ibu2, sambil wat keje rumah sambil selawat..sambil masak sambil selawat..masyaAllah...baguskan.

amalan kedua
membaca surah yusuf ayat 4. surah yusuf memang terkenal untuk menaikkan seri wajah jugak. -boleh baca surah yusuf ayat 4 nie pada semangkuk air pastu lap/ sapu pada wajah. -boleh jugak baca sambil bercermin/berbedak.

-mengikut satu ceramah dari ustaz fadzillah kamsah. pada ayat 4 nie, start dari,'inni ro'ai tu ahada ashara...' bukan dari permulaan ayat. teros sampai ' li syajidin'(baca tujuh kali dalam satu nafas) kemudian hembus kat orang yg kita syok, perrgghh...ayat pengasih nie.
warning: make sure orang tu bukan laki/bini orang. kekasih orang pon bukan.
masa baca 'lisajidin' and hembus tu niat dalam hati semoga Allah buka hati orang tu untuk terima kita ke ap ke,bagi syok kat kita ke.

tapi kan, aku x bape suka cara nie...kang orang tu da syok kat kita, tetiba kita mcm x berkenan kat orang tu selamber je tinggal orang tu. oh, sebelum nie beriya dok doa bagai da dapat bongkak! cis...

-selain tu bley jugak cara kat atas hembus kat air bagi laki/bini/anak dengan niat tok kebahagiaan rumahtangga, bagi anak jadi anak yang soleh/solehah.

reminder: from ceramah yang aku tengok tu la, bukan dari aku.

amalan ketiga
setiap malam bace surah yasin, sebelum baca tu niat dalam hati supaya Allah menyegerakan jodoh, jumpa jodoh yang baik etc etc etc.

amalan keempat
baca surah Al-Fatihah sebanyak yang mungkin sambil niat dalam hati di segerakan jodoh etc etc.

amalan seterusnya sila tengok kat amalan dan doa bagi dioermudahkan bertemu jodoh. boleh jugak baca kat sini amalan mendapatkan jodoh

[image_02]
terkadang kita kena berusaha jugak. xley la muka bongkak tunggu je jodoh datang. sesetengah orang jodoh ringan, setengah orang lambat sikit...biasa la tu.

macam ad sorang dak opis aku nie, umo da 30 tapi still x berteman. kawan pun xde apatah lagi kekasih mahupun calon suami. dan dia selalu menjadi mangsa gurauan, aku annoying ok!! kesian dia...korang bukan kat tempat dia so xtaw cm ne dia rasa. gurau2 gak tapi kalo selalu, sampai satu saat gurauan tu bley wat dia ase moral down. beragak la nak bergurau pon kan. and aku ad tanya tuan punya badan, dia pasrah je..nak marah x boleh...nasib badan.

aku cakap ngn dia aku nak tolong dia if dia nak. xnak ke? nak la kan...tapi, sepertimana yang aku cakap kat intro tadi jugak la.. everything is depend on kita punya will sendiri jugak. aku xde la kenalkan dia ngn mana2 mamat ke apa kan. aku just bagi amalan ayat yang mak aku ajar kn je. and setakat nie, alhamdulillah lah...anak dara umo 40 pun da kawen, da ramai yang bertemu jodoh.

like, hari tu ada jiran aku. dia penah frust, nak kawen pastu x jadi. pastu teros tutup hati kat lelaki,erk..xde la jadik lesbian. dia nak kat laki lagi..tapi tawar hati nak kawen. mak dia risau,nak dia kawen, xtaw nak wat ap g jumpa mak aku. and mak aku ajarkan dia ayat nie suruh baca kat alat mekap dia sume..alhamdulillah kawen pun. pada akuu, doa mak dan kesugguhan mak dia nak dia kawen tu memang...erm, memang...apa ea ayat yang sesuai??? doa mak, mesti la mujarab....mak oke, mak...

owh, berbalik kat budak opis aku nie, baru je pon aku share amalan ayat tu..xtaw la cam ne kan..tengok la nanti. kalo dia bertemu jodoh..alhamdulillah, kira hadiah istimewa tok aku sebab mampu membantu walo pon cket. moga di makbulkan doa..amin. owh...surah yusuf gak,ayat berapa aku lupa..and ada cara2 nk mengamalkan nya and ad pantang larang. erk.. pantang larang ke?? ntah...aku bantai cakap pantang larang. mak aku cakap xbley mcm tu, buat mcm ni...aku xtanya lak mak aku nape xbley...huhuhu.

p/s : silap hari tu masa nak bagitaw all the pantang larang (???) x mintak dia bawak ayam mcd ke...hahaha

p/s/s: arwah tok aku dulu kira ada la ilmu berubat orang sume, tapi memandangkan anak2 dia pempuan (mak aku ngn mak ngah) so ilmu berubat tu x di perturunkan, alah..ubat bace ayat2 quran je pon..bukan bomoh2 ptuih ptuih sume tu. cuma arwah tok aku ada la bagi petua rumah tangga, amalan2 tok umah tangga ngn ubat2 baby demam2 biasa tu. mcm campak ke ap ke cam tu la..

p/s/s/s: owh, yg akk umo 40 tu, mak aku ada wat mandi bunga kot tok dia, masa tu aku kecik lg...maybe da lewat sangat so bagi mandi bunga bagi kuat cket aura jodoh dia melekat..eh, apa ayat aku nie!!!

p/s/s/s/s: eh, nak ke ayat bape surah yusuf tu? pm bley? susah la nak taip sbb takut tersalah tafsir lak.

Pic of da day


Rindu ngn my lappy...huhuhu...nak kawen nye pasal, xley beli lappy baru..saving saving

7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam.....boleh x kongsikan ayat surah yusuf tu? :)

Tanpa Nama berkata...

Salam blh kongsi x..surah yusuf tu yg jd amalan..akak ni pun lbh kakak kat ofis tu slu jd bhn gurauan..n kadang2 ada yg bersangka buruk ngan akak..

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum.... Blh kongsi tak ayat surajh yusuf tu dgn akak... Akak ne pn.sering hadapi maslh putus cinta.. Hati pn da penat nak bercinta... Tp spt org lain.. Akak pn harapkn sum1 dlm hidup akak...

Tanpa Nama berkata...

SalAm...share la Surah Yusuf tu...plis

Tanpa Nama berkata...

Salam.. mohon share surah yusuf tu.. nurtashya_eddeleen@yahoo.com. . Tq in advance.. smoga dirahmati dgn sgala perkongsian tersebut..

Tanpa Nama berkata...

Salam..mohon perkongsian ayat surah Yusuf di arulleen11@gmail.com. terima kasih..

Tanpa Nama berkata...

Salam sis :) sudi kah sis share ayat yg sis ckp kan tu kat saya di hananmedina7@gmail.com? Terimaksh sis :)