si comel n si ensem

Rabu, 23 Mei 2012

Resepi Triple Decker Chocolate Cake (Kek Coklat Tiga Lapis) Yang Super Sedap...

P/s: entry ni kat dlm draft da lama gile dah, baru terperasan....

Salam sejahtera kengkawan...
Nak share resepi kek yang super sedap ni...sedap woihh...sampai pakwe ku mintak di buatkan lagi, offer nak wat red valvet pon beliau xmahu..

Beliau neh susah sket nak request makanan sama tok aku masak...skang ni cuma dua je yg dia dok request berulang2 tapi aku wat dono...kek nie ngn tom yam...tom yam tu da berkali2 buat pon dok request lg...haissshh..kesian lak, dah2...melalut x sudah.

Alkesah kek nie......
Bawak pi opis dua kerat pon dak opis cakap best, bagi budak umah makan pon derang kata best...pendek kate best lah,
So...sesapa yang mencari resepi kek coklat yg best...super sedap..masuk peti ais buat kua 44 kali pon still lembut, sile2... Sile buat kek nie, super coklaty jugak..

Tapi........

Ah...xnak cakap pape la....


Dont judge a book by it cover ok!!!!
Bukan salah tuan dia tangan kayu...masa uitm dlu blaja kacau simen bukan kacau kek...blaja buat konkrit bukan hias kek, salah pengkususan kah????

Abaikan...janji sedap.....so resepinya..........


Bahan2 kek coklat
(kopipes dari blog fnf, bla bla bla.blogspot.com, maap...lupa nama, gugel je fnf mesti kua

150g mentega-suhu bilik

125g coklat masakan hitam - cairkan secara double-boil atau microwave 

3 biji kuning telur 

60g tepung kek 

20g serbuk koko 

3 biji putih telur 

65g gula 

 Cara2 

 Pukul mentega hingga kembang

Cairkan coklat masakan.

Masukkan coklat masakan ke dalam mentega yang telah dipukul kembang tadi.

Masukkan kuning telur satu persatu.

Pukul hingga kembang. 

Ayak tepung dan serbuk koko. (FnF ayak sekali dengan 1/4 sudu kecil baking powder) jadik aku pon letak jugak la baking powder tuh
Masukkan ke dalam adunan tadi.

Kaup balik hingga sebati.

Dalam mangkuk lain, 
pukul putih telur dan gula hingga bertanduk... bila
terbalikkan mangkuk, adunan tak jatuh. Masukkan 1/3 adunan
meringue tadi ke dalam batter. Gaul sebati. Masukkan batter
ke dalam 2/3 adunan putih telur lagi.

Kaup balik sebati.

Bakar pada suhu 165degree C selama 25 minit (hingga masak). Sejukkan. Potong dua mendatar.

untuk kek memang aku follow sebijik sejibon akak fnf nie punyer...gigih bukak joyofbaking cari converter mandangkan aku xde scale...ada measuring spoon n cup sajork, tp alhamdulillah...kek aku jadik, mueh mueh mueh...

 Bahan2 kek keju

 75g mentega-suhu bilik

60g cream cheese-suhu bilik

2 biji kuning telur

30g tepung kek

10g susu tepung

2 biji putih telur

35g gula

 Cara2

 Pukul mentega dan cream cheese hingga licin

Masukkan kuning telur, pukul hingga kembang

Ayak tepung dan susu tepung, kaup balik sebati ke dalam adunan cream cheese tadi

Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dan gula hingga meringue

Masukkan 1/3 putih telur ke dalam batter, kaup balik sebati. Kemudian masukkan batter ke dalam 2/3 putih telur tadi...gaul sebati

Bakar pada suhu 165degree C selama 15 minit hingga masak. Sejukkan di redai.

tok cheese kek ni, jadik jugak...tapi xase sangat cheese dia, aku beli jenama murahan kot...eh, ha...da ingt, cream cheese aku x cukup...so letak mana ad je. Pas tu tang susu tepong tu letak susu jenama anmum, buleh???? Hahahah....susu xdek, teringat budak umah nye..hhuhuh

Bahan2 Ganache coklat

 300g coklat masakan hitam

150g fresh cream fresh cream ganti ngn susu..huhuhu

50g butter, unsalted xde unsalted, pakai salted je..)

 Cara2

 Panaskan fresh cream,

Masukkan cooking chocolate yang telah dicincang kasar. Kacau hingga semua coklat masakan cair dan sebati ke dalam fresh cream.

Masukkan butter. Gaul sebati.

 Simpan dalam peti sejuk hingga separa keras.

 Bila nak guna nanti pukul balik hingga creamy. Ketepikan.

nie pon cheating, coklat masakan x cukup...so masukkan cket coklat serbuk, campo ngn coklat cip...huhuhu. rasa??? Mmg coklat pekat...coklat chip tu buat dia rasa mcm black coklat lak. Beli coklat chip kemain konon nak buat cupcake resepi fatin liyana
Sirap kopi 

 1 sudu kecil serbuk kopi segera (FnF guna 2 susu kecil
Nescafe) 

 200ml air panas 

3 sudu kecil gula 

 Cara2 - 

larutkan nescafe dan gula dengan air panas. 

Tok nescafe aku pakai yg 3in1 je..ehehe...tp bancuh pekat2 cket...kekeke
 Triple decker cake 

 Potong mendatar kek coklat Letak 1 keping di atas cake
board, sapukan rata2 sirap kopi menggunakan berus lembut

Spread coklat ganache ke atas kek rata2 

Letakkan pula kek keju, sapu lagi dengan sirap kopi 

Spread coklat ganache rata2 

Letakkan 1 keping lagi kek coklat, sapu sirap kopi rata2
Spread ganache rata2 keseluruhan kek. Sejukkan di dalam peti
ais selama 1 jam. Sedia dinikmati

Fuh....siap gak kek nie...huhuhu