si comel n si ensem

Selasa, 5 Jun 2012

Diy: Tutorial Bantal Hantaran Suka Hati

Semalam da janji nak wat tutorial bantal hantaran ni kn??? Walopon x siap spenuhnya tapi nak wat jugak tuto ni
Semalam siap dua, erm..mmg beli dua je hari tu sbb xley decide nak saiz yg mana, beli saiz 12' x12' ngn 11' x 11',
Sebenarnya xde beza sangat pon saiz dua ni..tp, ntah...

Hari ni mc sbb period pain, tido kat surau opis smpai lunch sbb nak teman pkwe mkn lu..
G lunch kt klcc, pas tu tengah panas terik menapak balik...g hero beli lagi alas kek tu, smpai umah rehat sat..
Mandi...bukak tv carik cite best, pas tu sambung menbalut papan2 itu menjadi bantal
Xnak cakap banyak la...teros tgk tuto je la...

barang-barang yg di perlukan
Perasan x apa yg xde??? Perasan?? Ea...pandai adik2 semua..kapas or kabu xde ea..
Apalah makna bantal hantaran tanpa bahan penting ini, but worry not ea...here come wonder me..cehhh
Sbb tu la bantal ni aku dok cakap x komplete...xtaw mana nak carik kabu and i refuse to used kapas sintetik tu..
Da 3 kali pegi bunga reben, tapi pegang letak pegang letak..last2 xjadik. Ase mck xbest je kapas tu, ase mcm nanti bantal aku turn out bulky gitu...sighh...

So apa lg yg diperlukan???
Pembaris dan pensil ke, pen ke..apa2 je yg bley guna tok tanda..
Span nipis apa ke nama aku pon xtaw tu aku beli yg tebal 8mm, konon lg fluffy n cute r bantal aku. Kat bunga reben tu ada saiz, 4mm, 6mm dan 8mm kalo x silap aku
Jangan lupa hot glue atau aku pangil gam pistol, peluru jgn di lupa..beli byk2 xpe nanti nak pakai tok mende lain lg..tp aku beli satu ikat je kat bunga reben tu
Owh..papan alas kek aku beli 8 bijik saiz 12' x 12' harga rm1.10/unit dan 5 bijik saiz 11' x 11' harga rm0.90/unit. Tapi..mcm terbeli 7bijik je saiz 12inch tu, xpe la.. total..13bijik. Byk???saje...buat lbey xpe jgn kurang.


Memula, ukur n potong span nipis tu, lebih kan setiap sisi dalam 2 inci gitu..tapi aku men bantai tanda n potong je..ikot sedap je
Pastu gam setiap tepi..potong tmpat bertemu sbb xnak bertindan kan, xpe berlubang cket sbb nanti kite nak balut ngn kain gak kn..so insyaAllah x bocor...(pandai je aku)


Gam ketiga tiga bucu, tinggal kn satu..tp make sure korang jgn gam rapat sangat...klo x nanti xley isi kapas banyak2 kasi efek tebal gitu
Masa nak gam tu tinggal lebihkan sket around 0.5'-1' gitu..


Lbey krg gini la beza dia...varies ok, agak2 je...kang jenuh nk ukur. X sama pon xpe...bukan org amek measurement tape ukur pon..
nanti da masuk kapas pandai2 la...bila da hias2 letak bunga bagai, x nampak dah satu bantal tebal satu nipis cket..


Bila ketiga2 penjuru da gam..gini la jadik dia, ada ruang bernafas...xde la sendat je kapas korang tu nanti, pastu bantal korang penyek je..nan gebus

Kalo xde kabu lak cane?? Pakai kapas sintetik, kat bunga reben 500g harga dia, rm12.50. Or korang bley wat cani..


Macam ni...


Span korang tadik tu, potong lam 3 keping..boh la dlm tu, kalo tok papan saiz 12inci tu, potong span 11' x11' da ok..klo nak tebal lagi letak la 4 ke 5 ke. Ok jugak gini...bantal korang cantik terletak, x berbonjol2..
Satu span tu, aku xtaw bape meter sbb da siap2 potong..tapi aku dapat 5 bijik yg saiz 12inci dan 5bijik @ 6bijik saiz 11inci, ada lebey lagi span tu bley guna wat sumbat 2bijik bantal saiz 11inci. Aku sumbat 3lapis, tp ok la kn??? X membazir lebihan span dan xpayah susah2 carik kabu...
klo kat kampung nun, ok la...pesan je kat makcik2 yg suka jahit bantal sendiri tu, next week gedebuk..seguni depan umah.. ritu
rm10.00 je kot seguni besar tu, fluffy lak tu kabu dia..


Hasil mc, siap gak 10 bijik, lagi dua dalam bilik..hias blom lg, nak setel benda nak sumbat lam dia dlu either kabu or span tu jerk.
Tp idea da ada..nak pakai kain satin kilat tuh...shantung pon hokey..nampak exclusive yet elegan gitu, tapi kalo pakai sarin kn licin..
And to make it nampak lain cket..niat nak beli kain net yg ada corak2 glitter tu..so xde la nampak kosong, still nampak mewah satin tu and x licin..nie planning je, insyaAllah kalo ada kesempatan nak realisasikan angan2 ni, aku share lagi hasil dia.. ok??? Bubye...

Hope membantu, ai xreti nao bertutorial ni...