si comel n si ensem

Isnin, 11 Jun 2012

Random Thought And Wedding Stuff

semalam xley tido..banyak sangat random thought yg merewang2, hari nie ada satu jea...what-a-love (mencarut manja).

pakwe saya shweet (tetiba), tapi baran..kekadang jadik garang..kalo datang baran dia depan orang pn dia marah saya, dia hangin mende lain,tapi saya suka carik pasal buat dia marah time dia hangin, memang kena la..padan muka saya...xpenah serik!!!orang lelaki kalo tengah moody jangan kacau ok!

saya tulis cam ni mesti sume ingat pakwe saya jahat, stok tengking2 sepak terajang saya di khalayak ramai. x lah...saya penah tengok dia betol2 marah, once in a lifetime..eh, sepanjang saya kenal dia la...tapi tu belom all out lagi..tu pn saya da menangis bagai..terkojut beroks ai. dia marah memang kompem gugur jantung, bila dia baran tune suara naik sket..bila saya tny nape nak marah2 jea?? dia cakap mana dia marah, dia cakap biasa jea. bila dia start baran saya akan rasa dia marahkan saya walopon sbnarnya x. tapi bila dia tengok saya touching ngn dia..dia teros jadik shweet, cakap x sengaja...bla bla bla...

saya kalo marah mesti saya diam, saya xnak amalkan perangai macam bodoh. bila marah, gado..kau tengking aku..aku tengking kau. masa tu bodoh bangang sume kuar.. alhamdulillah kitorang msh blom tahap tu..eh,penah skali tu dia marah,terkeluar jugak..like, 'yang berperangai macam orang bangang ni pehal??' ooiii...x sayang mulut. saya sentap..senyap...senyap yang memang xkan cakap dan pandang dia. then he will learn.. bila da cool, kitorang da ok..saya cakap walo gadoh saya xnak dan xkan panggil dia dengan perkataan2 berunsur carutan like bodoh ke, bangang ke apatah lagi babi what so on..dan saya harap dia pn x wat macam tu kat saya. respek saya mcm saya respek dia. eheh...lepas tu dia x kuarkan perkataan carutan dah. tapi kalo kat orang lain tu mencarot jugak...mulut xley kontrol!!

bila dia tengok saya senyap..pandang tempat lain, dia akan mntk saya pandang dia, bila saya refuse dia taw saya touching tahap kritikal..nak2 lagi bila ada bunyi sroott sreett, teros cepat2 pegang tangan saya, mintak maap..tapi saya bila wat salah susah sangat nak mintak maap. erm..tu dulu la, skang da belaja. dia belaja untuk kontrol marah dari saya. saya belajar untuk mintak maap bila buat salah dari dia.

port dating kitorang... mana2 pasaraya yang ada wayang..kitorang kua dating tengok wayang je keje nye. so bila ke pasaraya tu biasa la, xde keje nak buat, telan air liur tengok orang shopping.. kiri kanan bawak paper bag barang branded. mana la dorang dapat duit banyak2 nie...jeles ai.

wedding thing... benda yang bermain2 kat fikiran saya memula aurat ngn mertua..tp da settle da. pastu terpikir nak kena tambahkan baju yang pakai kat umah.. mesti sedih kalo korang dengar. umo da 26 tapi baju duduk umah ada la dalam 5 ke 6 helai gitu. lusuh layaknya jadi kain buruk lak tu.. sebab??? dok umah saya suka pakai singlet jo...tapi, umah mertua nanti xkan nak pakai singlet jugak, mereng apo!!! so kne beli tambah baju rumah yang proper sikit..t-shirt lengan pendek dengan seluar panjang je...kedai hari-hari punya pon ok, buat dok umah je kan..

wedding thing jugak...18sx sket r, tapi...xpe kot...umo aku da 26, korang pn da cukup umo la kot kn??? dari kecik sampai da besar panjang da degree kawan aku momok kan aku dengan kesakitan malam pertama. demm...gila psiko, xley bayang!! dah xyah bayang... amboiii laju je nak bayang kn??? tapi serius aku memang takut...xpe, tnggu je la cam no nanti...

wedding thing lagi, 18sx jugak. bila pikir pasal kawen..tanpa di undang terpikir malam pertama, reaksi?? takut. pastu tetiba ase malu... malu sebab.. malu la, haisshh.. situasi tu memalukan...bagi aku, eeeiii malu ok..

wedding thing untuk keberapa kali lagi... tengah mengumpul duit nak kawen tapi dalam masa yang sama masih cuba memenuhi tanggungjawab seorang anak. punya gila nak kumpul duit nak kawen jangan sampai lupa tanggungjawab. jadik tengah divided duit yang seciput ini..planning, budgeting.. for everymonth, for year. pakwe ada hadiah, mak pn ada hadiah. plan honeymoon bila kawen nanti..plan juga nak bawak emak bercuti sebelom kawen. tapi kekangan duit selalu menghalang...kan best kalo banyak duit...

sebut pasal hadiah, aniversary kitorang yang ke-4 bulan 5 hari tu x berhadiah lagi...kitorang mencari jam... memula ke swatch, pastu ke fossil..tapi masih belom ada keputusan. balik umah.. pikir..pikir..pikir.. tepon pakwe, beli jam murah je la..casio ke (x suka design casio). kan nak jimat tok kawen...kitorang nie pengantin bajet...

sebut pasal pengantin bajet lak... ea, memang...sume kne sendiri, kne bajet lebeh. ritu mak cakap anak kawan dia kawen pelamin 6 ribu. teros ase macam bodoh masa tu, dapat hidayah kot. memang kawen sekali seumur hidup tapi untuk sejam di atas pelamin dan meja beradap yang sesuap dua tuh ase x berbaloi berhabis begitu. sejam jea...duit melayang beribu2.. kita dapat?? album gambar...vendor dapat free 6 ribu gitu jea. kang best kalo 6 ribu tu buat g honeymoon ke...teros ase nak carik pelamin paling kecik dan paling murah.. venue pon tukar rumah jea. bilik pengantin?? hias sendiri...amek pakej buat apa...bukan bley beromen atas cadar dia pon ko bayar ribu2..time nak tido kne bukak gak cadar tu...so, stop la...stop membazir...erk, atau pikir benda2 pembaziran seperti itu.

pernah terfikir?? nape hidup kita begini, kanapa begitu? tengok orang dengki...bukan busuk hati, tapi jeles..nape orang senang, nape kita susah. nape orang bekerja napa kita menganggur,nape kita di uji saat orang lain bersenang lenang. nape kita menahan tangis, sakit di hati sedang orang lain menahan tawa menyulam bahagia. nape? pernah tanya pada diri? muhasabah diri...mungkin ada dosa kita pada Allah. mungkin kita kurang bersyukur saat dia turunkan nikmat maka nikmat itu dia ambil. mungkin jugak..Dia turunkn nikmat kita dalam bentuk lain, tapi dia uji kita dalam bentuk lain pula. contoh:- keje best dah, tapi jodoh belom sampai. jodoh da smpai keje da best tapi anak xde, ataupon jodoh da smpai anak da ada tapi keje xkunjung tiba. tapi jangan lak keje da best, jodoh xsmpai lagi tapi anak dah ada..itu mencari bala sendiri nama nya.

nape macam tu?? nape kita xley dapat sume? jangan la begitu, jangan tamak...satu2 ok...insyaAllah kita akan dapat jugak...berusaha dan tawakal. berdoa. mungkin kita nak anak kandung, tapi Allah bagi kita anak angkat..simply depan pintu rumah cam tu jea. mungkin kita nak keje as engineer tapi ada je xkena..Allah turunkan rezeki kita melalui bisness online. mungkin kita nak kawen ngn robert pattinson tapi dapat abd.hadi mok mok jea (eh, ai lagi syuka dpt abd.hadi la..). semua yang Allah tentukan tu adalah yang terbaik tok kita. lambat cepat...insyaAllah akan ada nanti. jadik, sebelum menyalah kan sesiapa atau menghukum sesiapa apatah lagi diri sendiri, muhasabah lah.. sama ada kita ada dosa tanpa kita sedar,belom sampai masa nya, atau memang bukan milik/ hak kita untuk memilikinya. atau Allah sedang menguji kita, Allah sayang kita sebab tu dia uji kita..dan Dia taw kita mampu menempuhnya...jadi yakin..

macam aku. nak kawen, duit xde...nak mengumpul ada je yang menghalang...tp aku yakin, membina ikatan memang perlukan pengorbanan. biasa la, buat mende baik halangan nya banyak...tapi buat maksiat ada rm50 ok da, hotel murah melambak. aku anggap sume nie ujian tok kitorang...lepas x kitorang melaluinya sebelom kitorang menempuh alam perkahwinan nanti..mungkin nikmatnya lebey terasa bila perit jerih yang di lalui di anugerahi dengan keluarga bahagia, mungkin. dan mungkin masing2 akan lebey menghargai pasangan sebab sedar betapa sukarnya kita nak melalui fasa itu. bukan senang2 dapat jea...

sebut pasal hak pulak.. pernah terfikir korang dapat duit ke, hadiah or durian runtuh la senang cite... belom pape duit tu lesap...korang xtaw mana dia pegi. kadang x nampak pn kemana duit tu di belanja kan.. mungkin duit/hadiah or whateva mende tu sebenarnya bukan hak korang. sebab tu dia di ambil balik... jadi....ada baiknya bersedekah juga bersederhana sebab dengan bersedekah rezeki tu akan datang balik kat korang jugak.. tapi bila ko amek hak orang....x mustahil ia akan hilang gitu jea, dan x pepasal jugak ko dapat dosa sbb tu bkn hak ko.

contoh??? malas plak contoh...senang cite amek je la contoh yg xde relate ngn sape2... ko amek duit anak yatim...gedebak gedebuk, xlama lepas tu umah ko masuk perampok ke, terbakar litar pintas ke...whateva la kn, pastu ko mengamuk...marahkan perampok, marahkan tnb...tp pernah terfikir x yang terampok ngn litar pintas tu mungkin tools dari Allah sebagai balasan atas dosa korang tu??
k la, gile banyak random thot yang ntah pape...
P/s: untuk yg xtaw....perempuan mmg excited pasal kawen mawen neh...kompem aku akn up entry psl ni pas ni

Kejab saya kejab aku adalah perkara biasa dlm blog nie...pls jgn pening...