si comel n si ensem

Isnin, 3 September 2012

our efforts... Redha, Pasrah Dan Berserah...


nak bercerita pasal tema nikah, nak cite pasal, wedding plan, nak cite pasal budget timeline...
tp cite pasal ni dulu la, nie pon nak cite kan??? bia la...
senang nanti bila da kawen, gadoh2...pastu bace balik belog.. pastue ingat balik
betapa susahnya kita nak sampai ke situ..ke mahligai yg di namakan perkahwinan itu..

sekarang nie kitorang masih mengumpul...
tp die hard saving nye..memang sehabis mungkin cut mende yg bukan2 every month..
susah...susah sangat, nie week 2 baru, tp ase macam ya Allah ampuh nye aku....

bagi orang yang asyik makan luar jea hari2...
dalam seminggu tu keje dok tawaf old town, papa rich, secret recipe, nandos etc etc..
sangat la susah bila suddenly, extremely suddenly kne masak, g opis bawak bekal..
hari2 kena masak, kalo dulu makan malam pon makan kedai...
selalu before balik kitorang akan singgah makan dulu, tp skang makan malam apa ada jea,

penat sangat...penat gile...
kua dari opis da lambat...smpai umah da ujung2 maghrib,
belom hilang lelah, letak bag teros berkejar smayang maghrib,
berteleku kejab atas sejadah...da isyak, lepas smayang masak nasik..
masak siap2 untuk bekal esok sekali..mandi,
terkadang da penat gile mandi tanpa cuci muka pon...(selalu cuci muka after da mandi,before amek wudhu')
belom pape dah dekat pukul 10, perut da lapa..
masak2...masak teros untuk bekal esok, da kol 10 lebey baru ley..
da makan xley nak tido teros nanti sakit perut...baru la bley duduk jab lepak depan tv..
tgk jam da 11 lbey, boncit pon boncit la...nak tido gak..
hooiii...da taw boncit why g makan malam??? why????

kol 6 bangun..mandi, smyang subuh..iron baju. panas kan nasi ngn lauk, masak sayur
masuk lam tapauware, g siap2..tepek bedak ala kadar sbb pakwe da call da dekat plaza pheonix so da kne pakai
tudung...da g keje...ulang balik aktiviti sama smpai seminggu... penat gilos,
tp bila pikir balik, nanti da kawen lagi terok kot rutin aku...and i xnak, kalo bley xkan bagi my family makan makanan
kedai..sekali sekala tu lain cite lah...

for weekend lak, memang dari dulu ktorang akan kua dating 2 minggu sekali jea..
tp pakwe saya kan shweet...shweet sangat...bila time kitorang xkua tuh dia akan datang petang sabtu
teman aku makan, sebab bila weekend aku mmg sesorang je kat umah..
yang dua orang lagi tuh dah berlaki, so weekend mmg la balik jumpa laki..
kalo dulu kua dating makan, nak best ajer..tony roma's la, chilli's la, nasib aku x merengek ajak g
victoria station,eh...pa beza?
tp skang nie...kurang kan cket la...makan nando's je ke, secret recipe je ke...food court ke, xpe la.. da weekday da berjimat
weekend makan best cket la..tp masih dalam mood berjimat.
kalo dulu skali kua abis plg kurang 150 makan ngn tengok wayang jea..skang nie limitkan 50 jea..
kalo lebeh? jeling poket pakwe lerr...hew hew hew...

shopping???
bende2 yang terpenting jea..tiap2 minggu nak membaking macam dulu?
no no no...baking kek cekelat simple okey...baking kek fancy2 is a big no...
nak2 lagi kalo bahan asas nye cheese. sebulan skali boleh...

macam orang x berduit je gaya nya kan??
memang kitorang nak menyimpan lebih dis 6 month nie...
and also, ia salah satu cara hadi nak mendidik aku supaya berjimat cermat dan tawadduk dalam menabung..
hahaha..nampak sangat la aku nie boros dan kedekut nak menabung...kui kui kui...

jadi...
ini usaha kitorang, gatai nak kawen kan? (statement mcm kn awak tu baru 18taon)
emang benar..tanggungjawab terakhir mak bapak adalah kawenkan anak2..
menyediakan walimah anak2..tang makan2 tuh...yg lelebeh pelamin fancy2, baju vogue2 tuh
pengantin yg gatai nak kan so pengantin kne kua duit sendiri la...
mak bapak sapot kenduri jea... betol...memang betul...

tapi...xkan lah, xkan ko nak wat muka x malu mintak kat mak ko kn...
xkan ko xde effort harapkan mak bapak je kan.. ko sedia duit nak beli coach la, gucci la,
nak tempah baju ngn hatta dolomat la..eeeiii eeeiii (jeles)

eh, x lah...selagi boleh, bia la kita berusaha sendiri dulu...
dah kalu xdapat gak? erm... erm... erm... ntah, hahaha....
orang kata...berusaha sendiri dulu, kalo ada yang nak sponsor tuh alhamdulillah lah...
kalo xde nak wat cam ne...kita yang nak kawen, pandai2 la ejas.
mak bapak lak...dah anak mampu takat tu, xyah lah nak demand bagai2 kan...

nak suruh anak wat kat hotel bagai la, pelamin nak tempah yang paling bling2,
xnak kalah ngn orang satu taman katanya..sila la kesian kat anak2,
terok memendam rasa tahu!!
bila ada yang kawen lari la, kne tangkap basah la, masa tu mula la bapak jadik singa..
belasah anak cukup2, mak pulak mula la wat drama air mata, menangis tersedu2..
'kang kalo bagik dorang kawen jea xde kita malu tahap nie kan bang,'
dah bubur dah kak, dah xde guna di tangisi dah..itu lah. anak awak pon ada napesu jugak!

eh..untuk mak bapak je ke?? anak2 xde ke?? ada...ada...
anak2 tuh..dah gedik nak kawen, duit dalam simpanan ada la seratus,
mak bapak da baik hati la nak sapot kan..oh,teros terkinja kinja la...
sape xsuka weeiii...aku suka..tp xdapat je (ayat orang jeles cum x puas hati, hah)
tp sila beragak la ea, pikir2 la sikit..dah mak bapak nak sapot ko kawen jangan la demand lelebeh,
buat mende bia la atas persetujuan mak bapak, macam mana pon derang nak, ikot je la..

jangan la kang mak bapak ko nak wat garden wedding (kelas mak ko jah!!)..tp ko punya
la degil keras kepala stok hentak2 kaki nak kan beach wedding..hoiii..nak kne tsunami ke??
durhaka lagik!!!!
da tu kalo ko xde duit nak kawen, mak bapak ko lak..lek lek je kan..padahal ko punya r
da gelenyar(gatai tahap xley garuk dah) nak kawen kan, ko jgn la p memberontak redah sungai golok
memalam nak g pattani la konon, kawen lari...sehati sejiwa katanya, rela segala2 nya..
woii..jgn bodoh la, nk g patani tuh jauh, kat golok tue je da boleh kawen la..(eh???)

no no no...sabar la, ada sebab kot mak bapak awak buat cam tu.. nak suruh awak
berdikari dulu ke, belajar menyimpan, work hard to get ur other half tu..
heeiii...sedar diri okey, makan pon mintak mak ayah ada hati nak kawen..
xkesah la awak pempuan ke laki, jangan cakap laki je kena menyimpan..
pempuan pon sama...nak demand macam2, make sure awak pon ada duit jugak..
jangan taw tarah jea....xlama kang!

wh...kemerapuan kat atas tu xde kaitan ngn sape2 pon...
tu berdasarkan situasi semasa kat drama2 dan pilem2 melayu jer..

tapi kan..tapi kan...isk3, srroooott*efek nangis sebab menyesal gila siput nye menyesal dengan perbuatan sendiri,
ni da kira tahap sesal dulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna lagi ker ni??..
why lar?? what epen???
sebabnye kan...hari tuh masa balik raya aku stress gile siput sbb asyik dok pegi kenduri org jea..
kenduri aku? aku pon nak kawen gak weii...stress aku stress... di sebabkan aku stress maka aku telah durhaka kat mak aku..
aku tanya mak aku nak sponsor apa kat aku?? aku lupa dah mak aku cakap apa...
then aku cakap, x aci la..ritu akak aku kawen sume mak aku tanggung, akak aku mana ada duit..
mak aku smpai bergolok gadai,aku siap cakap lagi, aku pon anak dia jugak, dua tiga kali gak la aku dok ulang
ayat tu..nape aku nak kawen, aku kne uruskan sendiri macam aku xde family..xmacam org lain..
gile jahat aku...stok kalo kena panah kilat tuh memang padan muka r..
then mak aku cakap r, xpe la..mak sponsor ayam (kitorang rewang je, 100 ekor ayam, lembu dalam bape kilo ntah,
xde r smpai seekor)..

bila otak aku da boleh berfungsi, baru la aku pikir apa ke jahat nye la aku nie...
terkadang aku rasa terpinggir sebab mak aku lebih cara kat akak ngn adik aku..susah woi jadik anak tengah.
tp mak aku x cara kat aku bukan sebab dia x sayang kat aku, cma dia yakin aku ley handle hidup
aku sendiri xmacam akak ngn adk aku. tp terkadang tu..ye lah, lelah la jugak..
pastu mula la terkedek2 mintak maap ngn mak aku..kita anak, beralah lah..

memang dalam bajet aku akan bagi total sum untuk kenduri kat mak aku pon..cukup untuk cover sume,
tp tu lah..bila stress teros jadik gini..ampun mak...tp xde la membentak2 tinggi kan suara...
suara aku sayu je masa cakap tu..macam org kecik ati, tp sape la kita nie nak kecik ati ngn mak
sendiri...jangan kurang hajar sangat boleh x?????????????????????
dah mintak mahap ngn mak, da mohon ampun, da redha, da pasrah...lepas nie berserah,
kalo mak nak sponsor ai hepy..wink3, kalo xde pon xpe..ai sediakan duit...

entry kelaut dalam dah..ntah pape2 trademark awek hadi kalo up entry..
gini lah...gini lah...sbb nie malas nak taip entry nie...
k r...da ad cite sal tabung menabung, pasni kita cite sal budget timeline lak..hui hui hui

p/s: xpe la kita susah2 dulu kan bang? berdikit2 nak kawen..harap nanti kte lebih hargai satu sama lain,
bila nak gaduh je,bila nak marah jea, bila ase lelah dan penat ngn masing2, bila kita kenang balik susahnye kita nak melangkah
ke situ..mungkin xjadik marah dah, jadik sayang, jadik miang, jadik....yeeehhooo...dapat adik sorg lagi, kah!!!!

p/s/s: matik la org kata aku nie suka lawan cakap mak...its not like what u think la, aku kalo mak aku x angkat tepon pon aku da sedih
ingat mak aku kecik ati terasa ngn aku, lagikan aku nak durhaka macam korg pikir. x puash ati mana pon aku, geram mana pon aku, aku tetap dulukan mak aku, mak weeiii...sape x sayang mak...setiap kali kalo aku rasa aku bersalah, buat salah or apa apa aku akan mintak maap ngn mak aku.. terkadang tuh mak aku
pelik ngn aku, dia xtaw pape pon aku je yg rasa bersalah sorang..terpinga2 lah orang tua itu...

ok bye.


abaikan gigi bersepah, standard r org kalo ad bau bau bacang ngn edward cullen gini r..
Mak aku lek lek gitu je, aku je yg gelabah lbey..huhuhu...maap mak,stress mak
Tambah stress tetiba org masuk minang akk aku, tetiba nak kawen bulan 11 ni, tetiba???
Xde r tetiba sangat tp proses tu cpt, x di sangka2...second time kawen hokey...mau x stress aku!!!