si comel n si ensem

Jumaat, 2 Mac 2012

Apple cider vinegar (cuka epal) - day 1

Bismillah... Dan assalamualaikum

Terpanggil tok mencoba dis apple cider vinegar bila terbaca psl post sorg blogger neh. Owh...byk khasiat. Pastu ad la wat some research, google sana sini. Dari yg berbahasa melayu ke bahasa omputeh..suma baca. Pastu aku mcm ok gak mnde ni, n cuka merupakan amalan rasul dan nabi2 sblm nya, nie cik blogger tu la yg tulis, eheh. Erk...
Ap ntah aku ni...cik blogger tu nama dia nurul hanim ea, ad info2 kcantikan kt blog dia, aku suka baca...tapi dia jarang update entry :'(

Owh ea...klo korg berminat sila la ke blog beliau ea blog cik nurul hanim
Ms bc review mat dan minah saleh tu cuak gak la..sbb ad kte elok, ad kte x...
Da bc btol2, search dan search lg.. owh rupa ny yg ckp bmasalah tu sbb dorg x dilute dat cuka, patut lah!!! Mmg burn la ko telan cuka idup2 kn. Erkk...tanak ckp byk, nk bg review tok hari ni.

kenapa kitorg mengambil cuka epal sebagai satu rutin harian??? (apa ayat aku ni???)

-weight loss. U heard me gil, owh..boy jugak. Cuka epal ley tlg pecah kn lemak dlm bdn, tp ada sgelintir mat/minah saleh membagitau(???), yg dorg amek tu tadek efek. Tp majoriti ad! Ad yg ckp xnampak ketara. Dr ap yg aku bc, sume yg stok gemuk, lemak mengelebeh tu review ckp mmg dorg loss weight. Ad segelintir yg amalkan ni tp mencekik masih di tahap yg sama, still bley hilang berat badan dorg tu ( kagum!!!). So aku come out with dis bernas out come yg puak2 yg complain ckp xde kurus pn amek mnde alah ni msti dorg ni da stok kurus tp obses nk kurus lg. Paham x??? Mmg xdpt la nk kurus dey!!! ACV ni fungsi dia memecahkan lemak, bukan bagi kurus smpai otot2 sume di pecahkan. Some claims dorg gemok padahal tu otot dorg,xley time hakikat!! Some claim gemok padahal rangka besar, xley time hakikat jugak!! Pastu hari2 kalo boley elak nasik, kurg mkn..telan oat berkati2, deyyyy...kalo tu otot korg bley la tried unhealthy way of diet cmtu sbb nk ilgkn dia. Tp kalo tulang...wat penat je. Tgk aku, aku ase nk mkn..aku mkn. X pk pn...pastu bsenam r cket, ko taw bdn fragile xley lari keliling malaysia 40 round tok bakar lemak, ko wat senaman kardio da la. Aku??? Aku regang2 je..fokus tu which part of my body..tp alhamdulillah..bdn aku x naik. It not dat bdn aku jenis susah nk naik, tp the way aku treat bdn kot, mkn ap nak tp bkn in a pelahap way.people claim aku kurus, pd aku x..aku ad lemak gak..peha ngn bontot aku besar. Tp nasib la.. rangka aku kecik..so org dok la jeles ngn aku ckp kurus padahal aku jalan 3 langkah da mengah ( kalo jadi cm ni tnda2 berat badan naik..) mak ai...ap sku merepek nie..
owh..bila da amalkan ACV ni,aku harap bley la kurangkan lemak kt peha cket.. tp yg nk membuang lemak nye hadi pakwe ku yg tercinta..aku xde la nak espek dia kurus pun, cuma..bakar mana2 lemak yg ad jea

Second,
it can treat sinus, allergik,asma,resdung
Dis funtion pn tok hadi jugak, sbb dia mmg ad masalah sinus. Aci pepagi je bersin, berhingus.. xbley sejuk. (Da tu cane nk honeymoon kt alaska yang???awww..) Dr dulu lg, kalo ad org ckp mkn ubt ni bley ubati sinus elergi dan seangkatan ngn nya, aku mesti interested. Tp bila di buat research n sbagainya, nothing yg aku confident nk bg dia..oho, mesti la nak bagi yg terbaik tok pakwe kn???mcm korg x..

Pastu,
bagus tok control blood pressure, kolestrol, gout, bla bla bla (x ingat)
Erk..korg xde la sakit kronik lg, tp amek dis ACV ngn harapan xde la sakit2 ni menyinggah ye dak??

Ad lg...lupa.

So apa ada ngn day 1??
-he claim that his sinus, kahak2 pagi berkurangan. Not all gone but almost xde la...ad cket2 je, slightly gitu jea..
-he breakfast hr nix a bowl of cornflakes and he burrppp kekenyangan. Slalu kalo bekfes cornflake kt umah mesti ajk aku g tapau nasik lemak..aku lak nasik lemak ni on all d time je. Selalu dlm kol 10 dia akn bancuh oat,tp today dia kate kenyang smpai lunch. Erk...nie besar mana mangkuk yg u mentedarah ni syg??? Mcm pelik jea...
-as for me??? Hahaha...ntah, tp ak ad ulser, bru 2 hari kena. Slalu nye after 2 minggu la baru dia baik, tp ulser aku da nmpk mcm nk baik je..slalu kalo nek ulser nak2 dekat pipi berhampiran bibir tu, sakit nya tuhan je yg taw.. bercakap ngn org pelat semacam je pastu air liur berjejer2 je ( tipu je...mn de air liur berjejer2..huhu). Tp today, xde pon..ilekcje mcm xde ulser..xsakit,just aku sedar aku ada ulser sbb kewujudan bonjolan nya jea.

Nt review lg perkembangan.


Ni cuka epal yg ktorg mkn..organik dan raw..y heinz kurang di yakini (bc kt mana ntah) takut proses pembuatan dia x organic,ada tambah yis ke ap kn. Kitorg beli ni kat guardian. Beli 2 percuma satu madu asli 250ml, madu tu aku bagi pkwe aku..so aku tatau rupa dia nak tepek kn gmba kt sini. Tp pkwe aku ckp rasa dia sangat asli, raw honey..and x manis sbb da nama pn raw kn, xde gula tambahan la. Madu aku???


Bkn bkn..ni bkn madu aku walo pon masa memula dating dlu aku sangat la jeles ngn minah nie.. sbb pkwe aku puji minah ni lawa...oooo...ada hati nak kat jessica alba ea, pang kang!!! Owh...dan jgn sesiapa barangan nak jadi madu aku, kesian kat korg nt..xpepasal seksa nak kne bermadu ngn org cam aku..betol ni, sakit jiwa korg nt.


Jenama eva, buatan malaysia..tp packaging mcm lain je. Manis...xde tulis raw ke asli ke, so mesti ada guka tambahan kn. Da harga pn rm7 lbey je.. xpe la, kte murah2 je..kte lg concern psl dia..tp dia pk kte penting kn diri, penat kte tahu ( eh..tetiba kua sesi meluahkan perasaan lak).

Ok lah..entry aku sume pjg..xpenah pendek. So sesiapa yg beminat..google google la some info..aku nye info mmg xde info pn..merapu je lbey. Da sure and kompiden pakat ramai2 g guardian n watson sume...

Bubye..

Rabu, 29 Februari 2012

Wordless wednesday



Very fluffy pancake anyone???

Selasa, 28 Februari 2012

No shopping, but hunting for baju kawen can r???

Erm...entry xde kaitan ngn tajuk...tp xtaw nak letak tajuk ap.. muahaha..
Hr tu ad tny dia sal bley x aku start2 planning for our wedding, erk..aku ad cite kt entry dirty soap part 2 psl nie..
Dia da bsetuju...ok je..stakat survey2..xde la g beli brg bagai kn...staon lg kot!!
Kira plan la..nk mjlis mcm ni baju mcm nie bla bla bla...jog down all d thing dlm buku, tu je la kot.

Lg pula..aku mmg ad buku yg...not so diary sbb apa bala sume aku tulis kt situ.. resepi, design tudung, design baju raya, shopping list,bajet bulanan, hutang (all d bills), minit meeting pn kekadang tmasuk sekali. Erk...aku mmg ad planner khas tok kegunaan keje. Tp kekadang time bkejar nk g meeting tu capai ap dapat je...ehehe...


Cop2, ni bkn planner aku, nie cilok google. Planner aku lg manthop...erk! Hee....
Sebab kucar kacir segala mak nenek scribble ad dlm tuu, nk tgk??? Ehe.... Bla da ad official wedding planner la kot. Klo ase nk tunjuk...muahahaha


Pic:google
Owh, td ms balik opis pesan kt dia suroh larang aku shopping bulan nie, n aku mmg x sediaksn bajet shopping pn bln ni. Sbb nak save duit lbey cket. Uhuu...why??? Sbb ingtkn nk belikan something tok diri sndiri smpena bday next month.. erm... X decide lg nk beli ap.. nt la cite next entry..boley??? Hehehehe...


Dia siap perli tuh... Boley ke aku hidup sbuln x shopping??? Huh.... Kte da menanam azam dia plak cm tu. Xpe2... Shoppi
ng betolll..erk, tp ritu baru je tgk kemeja jeep kt sogo, uhuk3!!! Cobaaannnn...gambbate!!!!

Pastu kn, td bru je msj tny bley x klo ak beli siap2 kain tok wedding nt ?? Simpan dlu...kalo x jadi pkai pn,bley wat raya,baju g kenduri kwn2 kawen (sadddddd), wat g opis...mcm2 la. Lgpn, nt kn nk kne pkai byk kain.. baju family, baju bridesmaid, baju bla bla bla...so kalo beli segedebuk mmg gugur la bulu ketiak,ye dak??? Hahahah...bru je ckp xnak shopping kn??? Xsmpai sehari da ad idea nk shopping..huhuhu.. aku ingt dia nk ckp xbley la...dia just ckp ok je, klo yg bead2 tu xyah beli lg..takut nt ad design yg lg lawa.. ok, bek boss sy yg menurut perintah!

So lps nie....lets survey kain lak.
P.s : org len dlm masa staon nie gigih ber-diy kn??? Dulu cm rajin gak, pastu tetiba ase malas...hahaha...beli je la sume, ehe...

Isnin, 27 Februari 2012

Substitute app For those yg using blogger-droid app.

Memandang kan semalam aku menghadapi situasi yg mcm celaka..pastu godek2 flyer aku tok carik d solution. And i found it..ala, install new bloggerdroid app je pn.. so let review cket pasal blogger-droid and bloggerdroid. Sound same rite?? Da tu ap y beza ny? Tuh tuh..x nmpk ke satu ada sengkang satu x de..hahaaha, ok joke joke jerr. So ap y best sgt ngn bloggerdroid ne?? Meh kte tgk..

Blogger-droid


Nie ikon untuk blogger-droid ea kekawan..
Kalo kat android app dia di rate kn sbyk 3 stengah bintang..muahaha




So, nape dia xbest??
1. Korg perasan x ruang tok menaip entry tu kecik. Terkial2 la nk tulis entry, mst kte nk taw ayat kte ok ke..ap ke kn?9
2. Kalo upload gmb kn..sume gmba beratur je kt ats tu kn..korg xley nk letak kt mana2 yg korg suka kn??
3. Yg ni ak geram ok, butang publish tu betol2 la kt ats keypad yg delete tuh, so bila ngah menaip lelaju..tnp sedar tertekan butang publish...aiyorrkkkk...tensen hokeh!!!
4. Kalo da letak gmb tu mesti la nk add caption kn?? Satu keje la plak ok refer to gmb yg ke 48, bla bla bla.. gile ko!!!
5. Pastu tok org yg inesen mcm aku ni,tehee..aku xsuka setiap end of d entry mst ad publish by blogger-droid bla3..




Ni contoh entry yg aku penah tulis letak gamba. Mcm hape hokey.. boring tgk.

bloggerdroid



Ni icon tok bloggerdroid.
Kt android market dia dapat 4.5 bintang.
Pada aku compare to satu lg tu yg ni kira my saver la..huhuhu




So ap yg best ngn dis app?? Mesti la opposite ngn mnde yg ak tulis kt ats kn??
1. Ruangan entry yg besar..puas la nk tgk tuh..
2. Important, korg bley upload gmb kt mana2 korg suka. Tp stakat penggunaan aku la kn, kalo nk upload gmb tu teros je upload..sbb kalo korg da taip taip sume pastu, eh tetiba nk letak gmb kt tgh2 paragraph korg tu, mcm xjln der.. tp xtaw la..sbb bru shari aku pkai mnde neh..x abis blaja lg..
3. Butang publish nun di atas sana which is korg xyah risau tertekan pa bala kn, ehe..aku je kot..org len rilek jea..
4. Sama ngj no.2, kalo da bley susun atur gmb dlm body pn petak ni maka bley la di letakckn caption kt gmb tu kn.. nk elaborate ke nk kutuk ke nk puji ke..sume boleh la...
5. Yeay...korg bley pilih u letak 'publish by bla bla bla', (aku x suka...hahaha)
6. Owh..no.6 ssh nye dia ni, dia agk berformat html cket.. so kalo nk bold tulisan, korg kne letak star star-ayat yg nk di bold-star star. Dia mcm susah cket sbb korg xley la guna yg slalu refer as command, nt dia pening..tp dia just xley post n mintak korg tukar dat command je



Tengok...da bley letak gmb kt tgh2 entry..suka sgt...sbb app yg senang nk pkai n x menyakitkan hati, stakat nie la...



So....
For those yg pkai blogger-droid, its ok if korg suka itu..dia pn ok2 je..
Tp kalo da tensi mcm aku, meh pakat2 install and uninstall..hehehe...

dirty soap part 2

Lol...i'm not making a soap opera la..nie btol2 rancangan dirty soap kat E! Tuh.. jumaat ritu dpt mc cos migrain, yeay.. my migrain da up one step..from ponston to synplex..wuhuuu...taniah to my own self sbb bjaya carik penyakit,lame. Padan muka aku degil..da taw migrain tp still everyday minum kopi and kalo dating wajib ke coffee beans and tea leaf, starbuck?? Not my fav la..duno why, and my honey bunny pn sama. Eh...lorrr...nk cite mnde len mnde len yg di cite, maap...da after 25thn, kemeleretan tu melampau batas cket, tehee.

Ok back to the story, yg nk cite d sini ialah..brandon sgt la men-drool-ing kn, muahaha...hensem tok!! Ok stop. Nk cite nye sal john paul ngn his girlfren,lupa nama. Masa tuh dorg g camping kot..then dat blondie,let call jp girlfren blondie ok?? Cakap sal isu kawen, asking jp for a marriage. Then jp just said, erm... I want to be wit u. Which is mmg hundreds persent x menjawab soalan. Dan ad la cket arguing bla bla bla. Dat blondie da nangis2, claiming dat jp hanya nk men2, xnak serius bagai la kn..si jp sengal nie bley la tny, 'why u crying??', da terang terangan kawan tu nangis ckp tny sal kawen ko wat mcm org mereng je...mmg la nangis.

Kemuncak pergaduhan dorg mlm tu bila si blondie tuh mintak putus, ckp dorg xbley bsama sbb jp xnak berkomitmen. Jp dia tade ckp pape..ughhh...geram haku, padan muka ko!! Da blk umah sume, dua hari dorg x tego satu sama len, smpai la dorg mcm gaduh2 kecil kt dapur. Si jp standard r, ngn muka toya dia tu kn, yg si blondie ckp nak pedas2 aje.. pastu jp pn ckp 'da nak kawen sgt jom la kawen, skang.' Terer jp aku, ley cakap melayu ko!!! Si blondie ckp la, dat not wat she mean bla bla bla. Maka berkata2 la si jp 'yes, we will merried, definately..one day, one day we'll merried'. Si blondie tu da..yeayyyy,dalam hati jea,cm ne aku taw??? Aku agak je...muahahaha. Pastu terus kiss muah muah muah si jp n ckp i luv u.

See???????
Nampak x wahai kaum2 adam sekalian? Senang je nak menangani ragam orang pempuan nie. Ko kne la pandai mengawal situasi..kate terer ngayat??? Masa nie la nk guna skill tuh..bkn dok pewit pewit tepi jalan tu. Bkn nk suruh korg bbohong..just, say something like, jgn mengelak..klo jp ckp camtu awl2 xde la smpai x bercakap dua hari kn???

And pleaseeee.....
Don't u ever say xboleh!! flat cam tu je without second tot, and emotionless...duhhh!! Girl hate it,aku je kot. kot nak ckp x bley pun bia la wat2 pk dlu ke, amek masa..muka tuh bia la berperasaan cket. And klo bley twiss la d answer tu.. dr pada korg ckp straight no baik korg ckp 'sorry dat dress is tooooo mahal, jom carik yg lg cantik dr tu tapi lagi murah..berbaloi,nt balance bley g makan kat chili's ke' ok??? Contoh je...

Bila korg ckp cm tu xde la panas sgt orang ppuan dengar. Nie tak, teros x boleh! No!! Hell nooooo!!! Go to hel!!! Kiss my ass!! Ko ingt org ppuan ap??? Silap2 korang bley kiss a gud bye..x ke haru????

Erm...sbenarnya,
Masa tgk siri dirty soap kali neh...tetiba bontot ase panas, telinga panas, muka panas, idung panas.. sbb mcm penah alami je situasi cm tuh..hahahaa...

And yess girl..
Aku penah mintak putus ngn dia. Bukan sekali tapi berkali2,huh.
Jom la putus, dah jgn carik ayg lg,ayg xnk abg, stop care bout me, stop texting me, stop loving me..eeeeiiii...Kalo jantsn len da lama la aku kne hai hai bye bye. Tapi lucky me, dia lelaki. Aku bukan ap,Aku geram.!!! Perangai dia sejibik macam si jp tuh..bkn nak mintak putus pn sbnr nya...tp nk kn perhatian dia. Bengkak je aku..pastu kite da amuk bagai bley plak dia tny, ayg nape? Ayg nape? Ayg nape????? Eeeeiiiii geram aku...

Tp syukur dia sgt2 kuat.. sgt2 sabar ngn perangai aku yg ntah pape neh. Skang aku x amuk da...hahaha, dia xde la pujuk bagai pn. Kira situasi kitorg sebijik sejibon la ngn kisah blondie ngn jp tuh..mcm mana bley ok pn aku xtaw... Aku bosan kot..amuk amuk dia mcm gitu je..last2 baik ngn sendiri nye.

Owh..last nite msj dia, tny if i can planning or surveying for majlis kawen nt since lambat pg pn nk kawen nye.. then dia ckp..ok but not too detail. Hurm...ea la mana taw trend brubah kn. So from now on, mngkin akn ada entry pasal wedding stuff dr haku..saje suka2 nk review.

Huyoh...entry pjg bjela..da macam opera cina gamak nye,penat nak taip..klo sesape y membaca nie mesti penat gak...muahaha...




Brandon n nadia.. brandon sgt macho hokey....





Nie la jp,john paul.owh bru ingt awek dia nama farah...tehee..





Nie pulak pelakon clean soap...muhahaha...

Trying new app

Some random pictures


Just trying my luck..if it ok then i will never hate my htc flyers anymore.



In love wit dis shawl..from mekah. Besar...senang nk adjust to cover thing...

mencarut!!!!

Maafkan saya...hm...







Babi rrrrrr!!!!!!!
Mcm sial... Babi.babi.babi!!!!!
Arrrrggggghhhhh......
Penat aku taip entry sambungn dirty soap tuh, ttiba sume entry aku ilg...
Mmg babiiiiiiiii!!!!!!!!!





Hm....
Tarik nafas. Hembussss....
Tarik... Hembussss...


Astagfirullah hal azim...
Sory again.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Ahad, 26 Februari 2012

dirty soap

Lol...i'm not making a soap opera la..nie btol2 rancangan dirty soap kat E! Tuh.. jumaat ritu dpt mc cos migrain, yeay.. my migrain da up one step..from ponston to synplex..wuhuuu...taniah to my own self sbb bjaya carik penyakit,lame. Padan muka aku degil..da taw migrain tp still everyday minum kopi and kalo dating wajib ke coffee beans and tea leaf, starbuck?? Not my fav la..duno why, and my honey bunny pn sama. Eh...lorrr...nk cite mnde len mnde len yg di cite, maap...da after 25thn, kemeleretan tu melampau batas cket, tehee.

Ok back to the story, yg nk cite d sini ialah..brandon sgt la men-drool-ing kn, muahaha...hensem tok!! Ok stop. Nk cite nye sal jp (john paul) ngn his girlfren (lupa nama). Masa tuh dorg g camping kot..then dat blondie ( let call jp girlfren blondie ok??) Cakap sal isu kawen, asking jp for a marriage. Then jp just said, erm... I want to be wit u. Which is mmg hundreds persent x menjawab soalan. Dan ad la cket arguing bla bla bla. Dat blondie da nangis2, claiming dat jp hant

Published with Blogger-droid v2.0.4