si comel n si ensem

Sabtu, 7 April 2012

I made my choice

Da pilih da.... Hr tu kan ad post entry ini
So pilih yg ni..


Pastu mcm menyesal sebab ase mcm cadar lak. My pakwe cakap bila da jadi baju it wilp love cute..awww...
My pakwe alwaz see me as d most cute girl in universe, lol. Stop puke gil,mcm pakwe korg x ase korang mcm tu
Kat korang, ada kn? Ada kn?

Psstt...tanak la wat entry asing2 memandangkan da ada dua entry pasal adiah besday ni, kat sini dan sini
Tanak la orang cakap kita kecoh2 padahal memang kecoh pon. Heeiii...my blog okeh!!! I can write anything i want... Kan???

My bad..i just feel very bery excited bout it... We reward each other with pricey present time besday ngn anibeseri je pon,pls bare with me la. Plus, dis time je i can ngade2 n be materialistik, muahaha. Plus, i want to spend time wit him, whole day can r??

ye la since keje, walo pon keje satu opis len department.. lunch sama2 g keje sama2 balik keje sama2 tapi conversation tu sangat la terbatas. Kadang2 pasal keje je. Msj ngn call very d limited, ada tu seharian x mesej, x call.. walo jmpa pn..masing2 wit masalah keje so diam membatu...sighhh....

Eh, sebenarnya nak bagitaw ni je,
He will give me oven...a small one je pon.. tp ok la kn??
And will still give me bday present...yeay... Sohkaaa...

Reason???
Hari ni gigih wat pavlova. 2 times hokeh... And both failed.
Damn...my maringue is just perfect ( i think la...lol.).
At first it baked so nicey... But no crack pon, nape everyone punya pavlova ad crack???
Then...it drop dead!!! Owh i mean...flat. my gosh....
I'm so keciwa...sedeh...erk, btw..i baked my pavlova in multifuntion cooker.. teeetttt...
Hehehe...dat why lor.. so i hope when i have proper tools for baking,
I come out well...hihihi...

P/s : 4 times kot buat pavlova neh...only one je yg jadik..muahahaha...damn it. Need to practise more.
P/s/s : pehal ter-speaking plak mlm ni neh...da la berterabur. My bad..

Owh..pic of da day musti ada...and the winner........


My bestie punya pelamin nikah...sheweeettt....

Jumaat, 6 April 2012

Kain cotton pilihan hati



Ini....



Atau pon ini????

Adiah besday lg...

salam sejahtera..

entry x bergambar since entry sal [adiah besday
da penuh dengan gamba.. banyaj gilos...update before dapat adiah nanti. sampai hari nie masih pening nak hadiah ap. dapat tepon pon care.. dapat jam pon care gak..dapat alatan memasak?? saya suka..saya suka masak, mostly desert dan paling xley blah, xpenah jadik..muahaha

xjadik pon bagi gak en.pkwe makan. en.pkwe lak, da nama awek masak terpaksa la makan. sebab penah terjadi dia xmakan.. mengamuk x...aku senyap jea, senyap teros..sentap hokeh!! ko xnak makan kan, da aku malas nak belaja masak dah. xyah masak.. kita kawen makan lua je..hahaha, keshiyalan betol perangai.. sian pakwe...

xde la pakwe, saya excited nak kawen, nak masak2 bagi pakwe makan, nak basuh baju pakwe, nak siapkn tempat tido pakwe, nak ngandung kan anak pakwe..erk, jom kawen??? ok stop...gelenyar eh!!!

back to the topic.. hari tuh ade tanya dak opis neh..kalo dia, dia nak apa as adiah besday?? pilih antara 3 option tuh.. dia pilih jam, haish.. tetiba terfikir, kalo aku pilih jam sama ada guess or fossil. mesti masa pakai tuh riak semacam je kan. nak2 lagi bila orang kecoh2, eh...jam baru, lawa, sape bagi, bape...wa.. wa.. wa.. oh, sangat x suka. erk..cite kat blog lain la...langsung xde niat nak berlagak. xde nak berlagak ngn sape pon..kot kalo ade member bace blog aku, ea la kot nak berlagak kan. ehem...

bila pikir keberlagakkan (??) yang bakal berlaku, ase macam xnak plak jam, tapi nak la jam..bley ganti jam yang da ting tong nie. tapi pikir balik aku neh bukan branded pnya orang pon, stakat nak tukar ja baru..pg je la vincci beli sendiri,nak beli dua pon boley..

pagi tadi pakwe tanya lagi nak adiah ap?? aaa....saya nak awak boleh???]

SIC : amalan dipercepatkan bertemu jodoh

note: SIC = sharing is caring entry berunsur kebaikan harus lah di mulakan dengan bismillah.

hanya sekadar ingin berkongsi. sape saya kan, kawen pon blom ada hati nak berkongsi amalan ditemukan jodoh. saya google je pon..dan pendapat saya, apa pun amalan kita, usaha kita agar di kurniakan sesuatu, semua nya bergantung pada kekuatan will kita.

will kita kuat. kita berusaha. kita bersungguh2 dalam amalan kita, kita tawadduk, kita menangis meminta pada Allah agar di makbulkan doa kita, di penuhi permintaan kita. insyaAllah, janji Allah setiap amalan dan kebaikan akan di balas, lambat dan cepat. as what we want or better.
[image_01]
tapi kekadang, bila kita dapat lain dari apa yang kita nak, kita merungut.. kita mengeluh.. doa kita x termakbul, amalan kita sia2..padahal, Allah knows better. dia beri yang terbaik untuk kita. kekadang bila da terlambat baru kita sedar, itu lah yang terbaik untuk kita.

berusaha.
berdoa.
tawakkal.
syukur atas apa yang kita peroleh.

done with intro. move on....

amalan pertama
perbanyakkan selawat keatas nabi muhammad, minimum 1000x sehari semalam. ini x susah kan. kita orang pempuan mmg elok sentiasa berselawat..x kira dalam apa keadaan pon. and bagi ibu2, sambil wat keje rumah sambil selawat..sambil masak sambil selawat..masyaAllah...baguskan.

amalan kedua
membaca surah yusuf ayat 4. surah yusuf memang terkenal untuk menaikkan seri wajah jugak. -boleh baca surah yusuf ayat 4 nie pada semangkuk air pastu lap/ sapu pada wajah. -boleh jugak baca sambil bercermin/berbedak.

-mengikut satu ceramah dari ustaz fadzillah kamsah. pada ayat 4 nie, start dari,'inni ro'ai tu ahada ashara...' bukan dari permulaan ayat. teros sampai ' li syajidin'(baca tujuh kali dalam satu nafas) kemudian hembus kat orang yg kita syok, perrgghh...ayat pengasih nie.
warning: make sure orang tu bukan laki/bini orang. kekasih orang pon bukan.
masa baca 'lisajidin' and hembus tu niat dalam hati semoga Allah buka hati orang tu untuk terima kita ke ap ke,bagi syok kat kita ke.

tapi kan, aku x bape suka cara nie...kang orang tu da syok kat kita, tetiba kita mcm x berkenan kat orang tu selamber je tinggal orang tu. oh, sebelum nie beriya dok doa bagai da dapat bongkak! cis...

-selain tu bley jugak cara kat atas hembus kat air bagi laki/bini/anak dengan niat tok kebahagiaan rumahtangga, bagi anak jadi anak yang soleh/solehah.

reminder: from ceramah yang aku tengok tu la, bukan dari aku.

amalan ketiga
setiap malam bace surah yasin, sebelum baca tu niat dalam hati supaya Allah menyegerakan jodoh, jumpa jodoh yang baik etc etc etc.

amalan keempat
baca surah Al-Fatihah sebanyak yang mungkin sambil niat dalam hati di segerakan jodoh etc etc.

amalan seterusnya sila tengok kat amalan dan doa bagi dioermudahkan bertemu jodoh. boleh jugak baca kat sini amalan mendapatkan jodoh

[image_02]
terkadang kita kena berusaha jugak. xley la muka bongkak tunggu je jodoh datang. sesetengah orang jodoh ringan, setengah orang lambat sikit...biasa la tu.

macam ad sorang dak opis aku nie, umo da 30 tapi still x berteman. kawan pun xde apatah lagi kekasih mahupun calon suami. dan dia selalu menjadi mangsa gurauan, aku annoying ok!! kesian dia...korang bukan kat tempat dia so xtaw cm ne dia rasa. gurau2 gak tapi kalo selalu, sampai satu saat gurauan tu bley wat dia ase moral down. beragak la nak bergurau pon kan. and aku ad tanya tuan punya badan, dia pasrah je..nak marah x boleh...nasib badan.

aku cakap ngn dia aku nak tolong dia if dia nak. xnak ke? nak la kan...tapi, sepertimana yang aku cakap kat intro tadi jugak la.. everything is depend on kita punya will sendiri jugak. aku xde la kenalkan dia ngn mana2 mamat ke apa kan. aku just bagi amalan ayat yang mak aku ajar kn je. and setakat nie, alhamdulillah lah...anak dara umo 40 pun da kawen, da ramai yang bertemu jodoh.

like, hari tu ada jiran aku. dia penah frust, nak kawen pastu x jadi. pastu teros tutup hati kat lelaki,erk..xde la jadik lesbian. dia nak kat laki lagi..tapi tawar hati nak kawen. mak dia risau,nak dia kawen, xtaw nak wat ap g jumpa mak aku. and mak aku ajarkan dia ayat nie suruh baca kat alat mekap dia sume..alhamdulillah kawen pun. pada akuu, doa mak dan kesugguhan mak dia nak dia kawen tu memang...erm, memang...apa ea ayat yang sesuai??? doa mak, mesti la mujarab....mak oke, mak...

owh, berbalik kat budak opis aku nie, baru je pon aku share amalan ayat tu..xtaw la cam ne kan..tengok la nanti. kalo dia bertemu jodoh..alhamdulillah, kira hadiah istimewa tok aku sebab mampu membantu walo pon cket. moga di makbulkan doa..amin. owh...surah yusuf gak,ayat berapa aku lupa..and ada cara2 nk mengamalkan nya and ad pantang larang. erk.. pantang larang ke?? ntah...aku bantai cakap pantang larang. mak aku cakap xbley mcm tu, buat mcm ni...aku xtanya lak mak aku nape xbley...huhuhu.

p/s : silap hari tu masa nak bagitaw all the pantang larang (???) x mintak dia bawak ayam mcd ke...hahaha

p/s/s: arwah tok aku dulu kira ada la ilmu berubat orang sume, tapi memandangkan anak2 dia pempuan (mak aku ngn mak ngah) so ilmu berubat tu x di perturunkan, alah..ubat bace ayat2 quran je pon..bukan bomoh2 ptuih ptuih sume tu. cuma arwah tok aku ada la bagi petua rumah tangga, amalan2 tok umah tangga ngn ubat2 baby demam2 biasa tu. mcm campak ke ap ke cam tu la..

p/s/s/s: owh, yg akk umo 40 tu, mak aku ada wat mandi bunga kot tok dia, masa tu aku kecik lg...maybe da lewat sangat so bagi mandi bunga bagi kuat cket aura jodoh dia melekat..eh, apa ayat aku nie!!!

p/s/s/s/s: eh, nak ke ayat bape surah yusuf tu? pm bley? susah la nak taip sbb takut tersalah tafsir lak.

Pic of da day


Rindu ngn my lappy...huhuhu...nak kawen nye pasal, xley beli lappy baru..saving saving

Khamis, 5 April 2012

Wedding planning : wedding theme + colour theme

sebelum membuat perancangan kat mende2 len kena la decide tema majlis ngan warna tema untuk satu satu majlis tu kan?. bila da set nak kawen konsep yg macam mana nak warna macam mana so bley la decide tang baju, hantaran, doorgift, bla bla bla bla sume.. tapi tang design hantaran cam ne aku nak, doorgift macam mana nak bagi kat guest terpaksa lah di omit kan dlu. ye r mana taw kang taon depan kua design baru lak...stail hantaran kua api2 ke. doorgift plak trend org bagi sampul duit raya je ke.. owh, mengarut.

nie kira aku tulis entry ikot susunan seperti dalam wedding planner aku la. memula pasal wedding date,wedding budget wedding,timeline kat. da ad tarikh,budget ngn susunan/perjalanan majlis baru la bley pilih wedding venue plak. nak nikah kat mana, resepsi nye kat mana bla bla bla segala bagai. next, wedding theme ngan colour theme lak. aku combine skali dua mende alah nie sbb: xde perancangan dan keputusan lagi, muahahaah (abis ko pehal nak up entry kalo xde mende nak cite) erk...sory2.

ea betol aku xtaw nak cite cm ne..tp.....ah, jom la sambung verangan

tok akad nikah

aku tengok skang nie macam slumber je g akad nikah pkai baju merah cili, menyala trang tang tang. ade gak yg pakai oren la, kuning di raja yg silau mata tok kadi pon ada. its ok, trend hokeh...tapi for me, aku nak pakai baju yg kaler2 pastel je..bia tok kadi tgk sejuk mata.. majlis akad nikah aku nak simple and cozy jea (ada ke wedding theme cozy). kira aku nak kaler2 pastel je la..mostly white, pastu ada campuran kaler2 pastel..exact colour? xde...so warna tema tok majlis akad nikah? xde.. eheh...ap la aku mengarut nie.




Kira gini la wane pastel dia..eh, dua org tu gay ke??? Owhh...bestman upenye...

tok sanding lak

kalo kawen kat dewan bley la wedding theme len ngn akad kan..aku xnak tema yg serabut2 yang pelik2. xde nye nak ala2 morroco ke ap ke...simple je..pilih pelamin yg cantik kat butik. discuss tok meja guest n meja beradap...all one go, setel. tapi tok centerpiece tok meja guest kne la DIY kan. dorg xde nye nak provide sampai centerpiece bagai. tok kaler plak...pelamin aku x pikir lagi nak kaler ap.. kalo nikah da warna pastel (tu pon kalo ada mini pelamin) pelamin tok sanding aku nak yang meriah cket. and family aku sangat la gila kat kaler merah..damn, xkan merah lagi! dulu akak aku kawen pon kaler merah.



tok warna pelamin and all the hiasan kat dewan aku akan bincang ngn mak aku dlu. ye la..aku ngn en.pakwe kan x bape cerah.. so kne la mintak pendapat orang yg lebey tua agar x nampak lagi kelam..huhuhu. tok warna baju plak aku suka warna dusty pink + itam. uhuhu...tapi en. pkwe xnak pakai pink...xkan aku pkai pink dia pkai baju itam lak kan, tensen aku...bukan nye nak pkai yg pink terang ke fushia ke, dusty pink comey kot.. geram!!!

tapi yang pasti, tok sanding aku nak pakai kebaya labuh meleret2 tuh...muahaha


Gamba pelamin xde kaitan...saje letak hasil google.

tok bertandang

ntah...tapi aku nak konsep moden cket, nak pakai dress. tapi nak yg moden dress erk..tapi yg berlengan la. xnak yang design kembang2 tu. nak yang sleek dress...tp still bertutup...xde la melekat kat body tu kan. warna? bagi orang tua gak yg decide.. muahaha...


Cantek x????aku berkenan gile pelamin pelamin kat ahkak nie..hr tu ad tny rege bape tok pakej dewan n rumah.. nanti len entry cite eh.

Suka ini mag.


Inspirasi perkahwinan. Banyak wo info...pastu baju2 dalam tu sume stok cecantik..ai suhkeee...

Pic of d day harus ada..


Aku terima nikah nya,
My pakwe bagi buku ni masa decide nak tunang ritu...kira dia melamar la kn.
Skali...tsskkk

Rabu, 4 April 2012

La tahzan.. Allah bersama ku.

emo... geram.. sakit hati... x tergambar dek kata2...

tp....

sabar je la... mendiamkan diri..

hanya di luahkan bila di tnya, jangan tanya bayak2 sebab nanti saya emo.. kalo saya emo saya akan lagi benci dia.. walo sekarang memang saya x suka dia..

tapi... cukup la ngn x suka je..xnak la sampai membenci..

heiii.... nie ap kes nie???? saya xnak membenci, rasulullah s.a.w menyuruh kita menghormati kaum lain, agama lain,

ea, saya hormat mereka, hormat dia.. tapi mereka, dia...wat taik ngn saya..damn u.

kesah nya? bos suruh saya tolong dia sbb dat mrt project da nak kene submit.. saya tolong, iklas.. lagi pun arahan bos kan.

masa dua hari saya kne siapkan.. ok.. data x cukup, drawing ntah pape, x complete.. ok.. saya wat sendiri, calculate, extract, taip, draft.. ok..

due date esok, malam tu saya balik kol 9 mlm, kalo saya ada suami, kompem saya berada di tebing kemarahan suami, durhaka saya malam tu walo suami kata xpe sebab keje, nasib saya belom kawen.

kol 7.30 sharp saya tag masuk opis, bak kata pakwe saya, beruk pon x bangun lagi, hari tu g keje sendiri, x ley tunggu pakwe g keje sama.. xpe la keje nye pasal.

kol 9 camtu saya email kepada dia, satu kepada draftman. alhamdulillah sempat gak siap..

sebulan.. dua bulan.. ntah da lupa.. sorang kaum dia datang jumpa saya.. tanya sal keje...saya iklas menolong.

sorang kaum dia nie tetiba cakap 'yan, yang drainage schedule tok mrt dulu u x complete kn eh??' saya terkejut, just cakap siap la.. 'tapi dia kata u buat separuh je, lagi separuh dia wat sendiri,' wahh..tetiba nak mencarut. xnak cakap banyak. just konfidently cakap i dah complete kan my job..

nak percaya, percaya.. xnak sudah.. sakit... sakit sbb usaha kita di balas begitu, iklas kita tolong, di balas tuba..

masa berlalu, dapat cerita yg si dia tu memang banyak problem, sume x suka dia.. sume kalo boley xnak wat keje dia..

diam, malas nak amek peduli, tuhan je taw.. dalam hati da nekad..xnak tolong orang mcm tu lagi.

sorang kaum dia nie datang lagi jumpa saya, mintak tolong saya tok ajarkan dia design silt trap, saya tolong, iklas.

sorang kaum dia nie bukak cerita, sakit hati kerja ngn dia, mintak ajarkan dia xnak, mcm2 masalah.

saya senyum, sekarang awak rasa sendiri mcm mana saya rasa, biar la orang mcm tu...saya x suka, tapi saya x membenci..

selari masa, harap x suka akan menjadi suka, jangan pula menjadi benci.


la thakhaz wa la tahzan, innAllah huma ana.
saat kau menguji kesabaran aku. tuhan ku bersama ku, memberikan aku kekuatan.
saat kau menjatuhkan aku. tuhan ku bersama ku, memberikan aku perlindungan.

Besday present

halooooyaaaa...
sebelum tuh, jangan pelik ngn entry nie k. bday aku senin depan..
tetiba cibuk dok cite sal hadiah bday bgai kn..erm...
kitorang mmg gini. xde derr...tetiba eh, ada kotak berbalut cantek atas meja ke.. bukak2,
wahhh...excited dapat adiah...senyum sampai ke telinga sepanjang hari...

hohoho...xde xde, xde makna nya nak cam tu k.
kalo surprise cket pon masa bday aku taon lepas la kot..
dia berdiri depan gate umah sambil pegang kek, sambil nyanyi2..
aku bantai gelak jea..hhahaha.

bday dia?
lagi la.... xde surprise pape pon,
n seingat aku bday dia taon lepas aku lupa nak belikan kek..
upsss...mesti dia pon lupa gak..uhuk3..
lupa sbb aku da bagi adiah bday dia awl2..
(takut duit gaji abis shoping barang sendiri..huhuhu)

up kan entry nie sbb nye...
xtaw nak adiah ap..huhuhu.
ea, kitorang sendiri yg decide nak adiah ap..
kalo other half ok, so dapat la..kalo x, carik adiah lain.
reason???? kitorang nak adiah yg kitorang mmg kompem akan suka n pakai..

kitorang rasa baik beli kan ap yg kitorang nak
dari decide sendiri nak bagi ap konon surprise sangat da la.. tapi...

so, bek beli ap yg si dia nak,
dan mmg mende tu dia guna..
contoh: jam ke, handbag, kasut, perfume,
yee...mmg kalo korang bagi adiah pon..
ini ini jugak choice korang kan.

tapi bagi kitorang..
better si dia pilih sendiri.
contoh: bday dia taon lepas. dia nak jam fossil. so ok la...
tapi aku cakap tok adiah bday dia bajet rm250 je..balance bayar sendiri.
memandangkan dia mmg nak sangat jam fossil tu..so dia ok.
aku hepy sbb xyah pening nak pilih design ap yg dia nak ( dia pilih sendiri)
dia lagi la hepy dpt jam idaman, mmg heart abis..smpai skang sayang gile kat jam dia tu.

uish...panjang nye intro.
sbnarnya aku tengah pening nak adiah ap...
adiah first, nie yg first choice dia nak bagi aku..
kalo aku xde nak mende lain dia akan bagi tepon..
tepon nie je pon:



tapi ok la...
aku da ada tablet, nak tepon baru pon sbb tepon lama nie da mcm hape da...
nama pon tepon rm99 je kn.
and dia kte bia la ad tepon yg cantek cket..
kang masa meeting ngn client tepon bunyik..
segan nak angkat, hua hua hua..
skang nie dak skola pon tepon canggih..

tapi...aku mcm nak nie...

jam aku mcm da bangai je..
still gerak dan berfungsi ngn sempurna,
cuma..sebijik diamante kat dalam tu tercabut,
dok la tergolek2 kat dalam tu..mcm hape!


ala...
jam aku skang nie jam vincci je pon.
nie pon dia bagi masa blaja dlu.
nama blaja kan, xkan aku nak mintak jam memahal..
bek simpan duit wat makan.


dia ok je,
dia tny nak jam fossil ke guess..
ah sudah..nie yg susah nie..

Jam ni pon mcm cantik jugak....
Grrrrr......

pastu tengah berbelah bagi ngn mende nie..
[image _6]
Stand mixer ngn oven kenwood sgt la adoroble..
Erk...blander tu xde la nk kenwood punya. Tefal punya pun chun, eheh.

nak tiga2 bley??
xpon dapat oven pon jadik la....
yang stand mixer beli sendiri..
yang blender, budak umah ad beli hari tu so bley pinjam ngn dia je.
tapi dlu dia ad cakap nak bagi oven,
adiah good behave ( awek dia mmg good behave pon..hehehe) bukan adiah bday.
tapi xkan nak mintak banyak2, kesian dia. nak kumpul duit kawen lg.


Letak lg standmixer yg meruntun jiwa...
Pink u....drooooollllll!!!!!

beli nie untung..
blaja masak.
suami sayang.
mak mertua suka.
saya bangga.
huhuhu...nanti da kawen da ad sume barang..
bila tinggal sendiri nanti xde la nak kena beli sume benda kan??

Xdapat kenwood dpt nie pon ok

Tapi y stand mixer tu dpt yg cikai cam ni pun da kira syukur


tapi..... mana satu pujaan hati???
tepon?
jam tangan?
oven+stand mixer + blander?

Perfume mmg aku xnak la kn...
Stop pakai sbb...
Erm...nanti la wat entry len pasal perfume ni mcm da panjang je ni..

Perfume gucci ritu pon byk lg...
Tsskkk...
Still pening....

ke xpayah beli pape...
sbb penah cakap ngn dia dulu,
xyah la bagi adiah pape taon nie kata nak saving for kawen kan?

tapi...
pkwe saya...
xpe abg bagi ayg amek..
hahahaha....

P/s : all pics from google.


Pics of da day...
Susah la hai nak amek gamba budak ni...
X duduk diam, shot berbelas dua je yg ok...
Ishh..
Pakwe saya comel kan???? Hahahaha

Isnin, 2 April 2012

Wedding planning : wedding venue

okeh...da cite sal wedding budget, date ngan timeline sume kan. so skang nak cite sal wedding vanue lak. huhuhu...

again : dis is planning je.

nikah:

= for nikah nie kena pilih antara masjid and rumah je. aku macam nak kat masjid tapi pikirkan mak aku aku decide nak wat kat umah jea. sebab aku ingat nak sanding kat dewan je (je???).mak aku kan orang kampung, dia macam cerewet sket. erm...cam ne nak cite eh, bg dia, orang datang nak sambut majlis kita, kita bwk pi dewan..xkenal rumah bagai, mcm x iklas je nak sambut guest (keluarga belah laki la)

= so kalo sanding kat dewan maka mungkin aku akan nikah kat rumah. and kalo sanding kat umah memang aku akan nikah kat masjid la..amek berkat hari jumaat and barakah kawen kat masjid gitu.

= kalo nikah kat rumah maka nya akan ada mini pelamin, tp akan DIY je la. sbb pelamin dewan da makan belanja besaq. sighh...

sanding

= kalo sekarang nie memang bersetuju tok sanding kat dewan.

= even akak aku da g tanya vendor kat kampung aku sal nak wat kat umah ke dewan. haisshh...kompem la dia akan kata dewan kan. nak2 lagi dia taw bakal pengantin dua2 engineer. haisshhh...ingat engineer kaya ke?? junior kot....da senior ke veteran ke kaya la...haaiisshh..

= owh, kat kampung aku ade dua vendor je (kesian kan?) dua2 aku da tengok hasil kerja yg terbaru derang. and aku suka ngan si abang dari si akak sbb pelamin dia mcm shweet je and pengcahayaan dia cantek ( harus ok untuk orang yg berkulit kelam mcm kitorang nie)

=tapi si abang tu punya price up cket la banding si akk, xpe la...tgk la cm ne, nt kita try nego2 bila da smpai masa.

=bilik pengantin akan di-DIY je.

= owh...lupa benda penting, sewa tok dewan MDJ yg super besar tu hanya la rm200 (sila jeles).. hahahha...nie untung tinggal kat kampungan..murah derrr. tapi xtaw la kot nanti menjelang aku nak g sewa harga dia naik kan. saje la tu nak pedajal aku!!

= kalo nikah kat umah lak...erkk..nape hati aku mcm kuat mengatakan yg si abang tu akan tetap jadik vendor aku?? sigh..family aku mcm suka hasil tangan dia, even akak aku kawen dulu pun hired dia. aduhh...kalo derang sponsor xpe gak..fully duit aku kot,sigh again.

=kalo nikah kat rumah jugak xley la bakal pengantin nak feeling2 ber-DIY bilik pengantin sendiri since mak aku mesti akan amek pakej lengkap skali ngan bilik pengantin. sure bilik aku bling2 nanti..huhuhu

=kalo kawen kat rumah jugak, xley la nak bercenter pieces bagai sbb macam tanah lapang agak terbatas je kat umah aku and kne pinjam halaman rumah jiran tok jadik parking space..da la jalan umah aku kecik jea..aduh. korang xyah feeling2 diva g umah aku nek alphard bagai...nanges nanti kete kne gores ranting kayu...hahahaah...

bertandang

Nice pic

=as for bertandang aku sebenarnya malas nak amek taw, serah kat mak si dia yg decide sume. but then dia ckp, 'bukan nanti saya kawen ngn awk ke??,' hambik ko..so campo tangan la jugak kan, just wat2 bizi body je..tp keputusan still mak dia gak yg wat. Xnak la fussy sgt..xkan sume benda nak ikot kehendak sendiri kn (padahal malas nak pikir, hahaha)

=tapi dia cakap belah dia memang kompem akan sewa dewan,sbb senang abis majlis xyah susah2 kemas rumah bagai.

=nie yg aku risau gak, takut mak aku sound..nama org kampung kn. da bwk bala tentera jauh2, last2 dapat kenal dewan je. orang kampung nie macam2 cket pikir nya, keje nak ngumpat je...dorang mcm da wajib lak kena kenal rumah macam la nanti dorang nak datang bertandang bawak beras 40kg ke..xde nye!!

=berfikir tok menebalkan muka tok discuss sal nie ngn mak si dia..hati mak kne jaga hati mak mertua pon kne jaga, just buat special request tok bagi rombongan dari kelantan kenal rumah..wat minum petang ke tok derang.kalo xdpt nak wat cam ne kn...

reminder: planning je hokeh!!! lepas nie kita follow the flow..
P/s: all piccas from pakcik google..sory to owner...xdpt link.


Tetiba gedik nak letak gmba sendiri, nak letak gamba bedua tapi...xde. btol nie x tipu..
Last gamba berdua masa diner erm...awal taon hr tu kot...uhuk uhuk..

Wedding planning : wedding date + wedding budget + wedding timeline

planning...planning..planning.. baru planning sal hal nikah kawen nie aku da pening, pening memikirkan budget yang ciput. bley ke nak mengumpul nie... dengan expenses bulanan yang macam lintah hidup..ibarat air terjun mencurah2...dalam masa dua hari bley abis 400, adoyaiiii....parah mak!! cam ne nak kawen kalo gini gaya!!! huwaaa...shopping pon x bley,dpt gaji masuk tabungan...uhuk2..cdey la ini mcm...

ok fine, org len abiskan 1000 sehari pon x bising.. lantak ko la..korang kaya, gaji juta2..nie aku nak cite sal aku, sebuk je nak cakap sal dia gak, marah nie!! erk... melalut,pang sedas kang!!!

kawan2 sekalian, entry aku under wedding planning hanyalah planning semata mata ea.. kita hanya merancang ea kawan2, tuhan lah penentu segalanya. mak bapak pun memainkan peranan jugak. so marilah kita sama sama verangan x hengat donia...

wedding date

al-kisah wedding date nie sangat2 meruntun jiwa, kalo cite kat korang sure nangis nye (eheh...xde la). ada la aku dok merempan kat cini dan cini dan juga cini ..emo je keje

planning awal, tunang bulan 5 nie, which mean 28days to go (plan nak on same date ngn tarikh kapel), and kawen lak bulan 5 taon depan.

tapi ea la, kita hanya merancang mak bapak yg bagi cop pelepasan,huhuhu...xpe2 kita kan anak and bakal menantu mithali, mendengar cakap...derang lbey makan garam,lbey taw idup bekuarga neh...so kita pasrah je la (redha iklas, pasrah half iklas,uhuhuh)

mak bapak cakap, tunang max up to 6 month je, so kalo ikotkan bulan 5/2013 kawen, jadi bulan 12/2012 la tunang kan??

tapi my pkwe simpan kemas2 dia nye planning, cetttt...mcm nak kawen sorang2 je simpan sorang2...

after few discussion, argument, fighting, kickboxing, karate-ing (ok tipu!!!) so aku pun dengan penuh pasrah (nampak sgt x iklas) terima planning si dia, set kan a period ( xnak fix tarikh sbb for sure bila bincang ngn mak bapak mesti ada changing here and there...sighhh)

maybe bulan 2-5 for tunang (2013) ( tu pon kalo tunang sbb kitorg mcm da malas nak tunang2 sume nie...kawen tros je la)

maybe bulan 9-11 for kawen (2013)

kalo kena tukar lagi for 2014, aku xtaw la aku bertukar jadi apa lak nanti..godjilla???

kitorang nak pilih tarikh yang dekat ngan tarikh penting kitorang likes besday and anibeseri, senang nak ingat tarikh bila dekat2. kot tua nanti da nyanyuk sape taw kan..

beday aku bulan 9 (ehem...sminggu lagi da 26,grrrr). anibeseri kitorang kapel bulan 5 (hari buruh ea kawan2) jadi pilih dis period of time for tunang.

ase x adil lak kalo sume benda dekat ngan bday aku kan..byk la aku dpt adiah dlm satu masa..muahaha. so, tarikh kawen pilih dekat ngn bday dia which is bulan 11 (huh..adik, lg muda dr aku 4 bulan..muahahaha...hormat kakak kawasan bley!!)

p/s : perancangan kitorang jea, mungkin jadinya lain, mungkin awal tapi lambat?? silakan kalo berani, kalo cukup tabah tok menahan second wave aku mengamuk, cukup kuat dan kental mental dan fizikal! sila... sila....

wedding budget

tanak cite bley?? baru planning aku da pening...byk weh duet nak kena kuar..orang len ad la sponsor dari mak pak, dari mak lang pak lang, dari kak long abg long..kitorg x mengharap pon...sume urus sendiri, kalo ada lepas nie syukur la...tp ada ke??

aku de wat spreadsheet tok wedding budget nie...roughly amaun je aku letak..mauh 30K hokeh...adoiii....

tapi harap harap bila da dalam masa kejadian, bley la cut cos mana yang bley kan.

skang nie bajet kasar, harga pun letak yg tinggi2 jea...kat mana ley potong, kita potong tapi still WOW... arrggghhh.. tapi kitorang nak yang simple simple jea, wat pe membazirkan..

30k only for my side, his side mauh almost 50k..haissshhh..apajadah ntah yg simple sampai 30k... 5k je belah aku bley???

**wedding timeline

erm...wedding timeline ke mnde alah nie?? wateva la kan hr tu kn ad ckp nk cite sal ni kt sini ....

nie pon perancangan je ea...xde fix tarikh, tapi da submit kat si dia and dia cakap ok. tok submit kat big director aka mak pak ok la..pastu tgk apa derang komen lak...ley proceed ke kne amend lg..cehh.. da macam nak setelkan project lak. eh...project gak la nie kan, project nak membina masjid...uhuhu...

aku and si pakwe plan nie based on bulan 11/2013. tapi tarikh dan bulan tak fix..yg fix hari... mcm aku nak akad nikah hari jumaat and sanding hari sabtu, belah dia pon sabtu. mungkin sabtu next week nye or next two week..gitu la ea..

meh la tgk perancangan based pada bln 11 ea kawan kawan :

annual leave :akan di apply sebanyak 10 hari a.k.a 2 weeks tok kawen (kalo xde public holiday)
:4 hari tok tunang (kalo jadi tunang and kalo tunang bulan 5)

= (8hb/2013) - Otw balik kelantan (jumaat malam a week before majlis tok last minute nye preparation)
= (14hb/2013) - berinai (khamis malam)
= (15hb/2013) - 10am :bertunang (jumaat)
3pm / 9pm : akad nikah (jumaat)
= (16hb/2013) - 3pm : bersanding (sabtu)
= (22hb/2013) - bertandang (sabtu next week nye)

honeymoon : fullmoon on 2014 (CNY)
simplemoon : every weekend bley??? Dekat2 je...hahahaha

p/s : saje je letak tarikh..dummy je tarikh tu ea sbb tu letak kurungan...kang x letak kang pening plak sat sabtu sat kamis..which sabtu? which kamis? so letak la tarikh tok x nyusah kn sesape nak membaca dan memahami..ceh, cam penting je nak paham2 kemerapuan aku neh..huhuhu...

p/s/s : yang bertunang tue aku ngn pakwe aku saje je letak, incase tetiba mak pak nak ad jugak small ceramony tok tunang sume kan. ikot kan aku nak akad nikah pagi jumaat, jadi tunang tu akan di anjak siang kamis,tp aku mcm kesian kat mak pak dia lak lama nak kne stay kat jeli yg sangat pendalaman tuh..huhuhu. tapi kalo akad pagi, xde la dok berdebar2 masa semayang jumaat kan, kang x khusyuk smyg..org baca fatihah dia dok hafal akad, cam no tuh???

p/s/s/s : honeymoon pon mesti la ado dalam list, hahaha....tapi memandangkan cuti da habis tu pon ase nye nak kne amek unpaid leave jo, so kita honeymoon taon 2014 jo la yo...huhuhu

p/s/s/s/s: skali lagi..nie hanya la perancangan dua budak hingusan yg nak berkawen je.. perancangan ini mungkin xkan terlaksana walo 1% pon, cuma nye bila di tanya oleh mak pak, bley la kitorang bentang kan..xde la orang kata gatai nak kawen je, mende hape pon x amek taw...uhuh.]

P/s/s/s/s/s: aku da taip entry nie cantik2 pkai pc opis, siap ad bullet sume. Pastu email ke gmail skali sume bullet ilang.. sbb tu la entry aku mcm pendek2 je sbb aku intend to buat point2, huhuhu...x bjaya nampak nye...

Ahad, 1 April 2012

Nak update tapi malas

Ok tgk tajuk pon da taw..... So mls ckp byk... Arrrggghhhh....
Nk update sal nikah kawen tp aduh....xtaw cm ne nk ckp since lambatttt lg...
Nak letak tag b2b mcm kt blog b2b yg len tpi aku bukan lah b2b 2012, aku mungkin b2b 2013.. mungkin okey... Sbb everything is just between us je...sigh...penat pikir...whateva la kn...