si comel n si ensem

Sabtu, 19 Mei 2012

Ceritera Bantal Hantaran

Elooo...deary dears sekalian...
Eh...xde orang, dem...berhantu jugak blog aku xde orang singgah pon
Nevermind nevermind...aku menulis bukan kerna nama....eh,
Well,its for my own reading jugak nanti...

Menyelam ke alam maya ke blog blog brides sekalian, terjengah kn hantaran2 mereka yg super comels..
Semua nya berbantal cantek tersusun...ada yg pakai polisterin yg berbentuk bantal...cantek, tegap dan utuh gitu..
Ada jugak yg pakai kekabu...diy lapik dengan papan kek tu, boley tahan jugak...nice.

Antara dua bahan tu aku xtaw nak pilih yang mana, kalo yang politerin tu..da siap bentuk bantal, tnggu nak balut ngn kain je
Harga sebijik??? Antara belog2 yang aku terjah..rata2 cakap harga dia dalam 4.90 satu, kalo 11 bijik...kire sendiri. Ok la kn...xde la mahal sangat. Tapi dekat kedai bunga reben depan kfc jalan tar tu xde la,pulak, ada cakap kat semua house ada. Ntah...xmencari plak, so tunggu Beli kain je la...nak nampak mewah carik la bridal satin ke, cuma mahal la. Kalo satin biasa berkilat tu, bagi aku nampak murah..dan licin, paling cantek kalo pakai kain valvet gitu, xpon thai silk ke, perrgghhh...

Kalo pakai kekabu or kapas lak...kita bley ejas tebal bantal tu ikot suka kita nak macam mana..nak leper ke, nak tebal ke.. tapi aku suka bantal yang tebal2 cket...mcm politerin punya, cma kalo pakai polisterin dia nampak mcm kaku, di mata aku la. Masih blom boley decide nak pakai polisterin or kekabu.

Sebab nye..

Dua2 mcm lawa, ada kelebihan masing2
Hati lebih berkenan kat bantal kekabu
Tapi...
Xtaw nak cari kekabu kat mana..

Alasan je kan...padahal x berusaha mencari pon lagi...haaaiiissshhh
Semalam da beli lapik kek tu, beli dua je...yang 11" dengan 12", saje nak test dlu...
Kalo ok, baru proceed 11 bijik...nape 11??? Ntah...saje je, xley pikir pon nape...buat lbey xpe kn..xrugi pon...
Skang ni nak mencari kekabu...mungkin akan pkai kapas fiber dlu kot, xbape suka sangat...sbb mcm mengelembung,

Nanti try tengok la cane...kalo susah sangat nak carik kekabu tu, mungkin akan pakai polisterin je
Eh...pape pon jom layan gamba...antara yang tersimpan dlm flyer skang




Dua2 bantal nie dari tepak sireh...rupa bantal nie mcm dari polisterin je..cantek dan tegap...tapi x sure la btol ke x dr polisterin... Huhuhu...



Dari...erk...erk...uhuhuhu...maap tuan punya, ai lupa...




Dua2 dari arma...yg pepel tu sangat la tempting....

Jumaat, 18 Mei 2012

Ceritera TQ (Thank You) Tag


tq tag bentuk petak, sorry tuan punya...lupa link, da lama save lam flyer..tq ea tuan punya


Tq tag bulat...suka ini, sorry tuan punya jugak....
Nie jenis sticker, aku nak wat yg gantung2 je kot...huhuhu


Tq tag nanti aku xnak berkartun bagai...mcm skang ni kang stail letak katun2 kn, jadi trademark gitu. Katun sama kat tq tag, bunting kad kawen etc etc etc....tapi for our wedding nanti aku nak simple je. Aku suka jenis yg berkerawang simple2 gitu...or pastel flowery macam lady noe punya tq tag...tapi lady noe punya petak. Owh...lagi skali aku lupa link blog dia, huhuhu....

Semalam ada mintak akak kat opis try carik scallop puncher kot ada kat kedai craft yg dia selalu pg tu...
Kalo ada puncher tu senang cket kan, kalo nak gunting satu2 memang penat la kan....
Belom ketahuan lagi ada ke x, hari tu masa pg pavilion ada masuk kedai buku kat situ, lupa lak nama kedai apa, ada la jumpa puncher tu tp saiz dia kecik dan sedang je...saiz yg aku nak xde plak...huhhhu....
P/s : da buat senarai tok diy...ntah jadik ke tidak, tp yg simple2 je la, mcm tq tag ni. Kalo yg susah2 tu tempah je la...uhuk3... Pengantin bajet tapi pemalas...haiissshh..

Khamis, 17 Mei 2012

Kasut Kahwin Yang Suits Semua Majlis

Before sleep nak post gamba ni je...
Marahkan diri sendiri sebab lupa nak bookmarks website si tukang kasut
Gerams sangat...ada la beberapa pasang yang aku suka aku save gamba dia, tapi nak tunjuk satu je dlu


Simple nice comey chun sangat...putih, suits ngan sume kaler baju...kan3????
And pakwe cakap kaki aku x sesuai pakai peep a toe nye kasut as for sekarang ni most of wedding shoes trend pakai peep a toe kn???
Tapi xpe la aku pon rasa kaki aku x lawa pkai kasut tuh, susah2...aku end up pakai heels je...pakwe aku pon suka,
rege?? Lupa..uhuk3...sume lupa,
Tapi around 150-300 camtu la kot...boley la, for ketiga2 majlis satu kasut kan....
Kalo satu majlis satu kasut, harga plak 300 sepasang, memang bengkok!!!
Nape bengkok???apa kaitan mahal ngan bengkok??? Ntah...aku pon x paham...nie ayat pakwe aku la, dia kalo bm memang terencat cket, orang bajet mat saleh padahal xsedar kita tu senja...upss...terkutuk buah hati sendiri plak...huhuhhu, sory abangnda...hahaha

Tadi pakwe cakap sok nak datang opis awal...
Maybe dia rasa bersalah...siggghhh...sebab, tadi aku ajak dia balik awal cket..aku nak carik barang2 tok bantal hantaran
Tp end up balik kol 8 jugak..
Da banyak kali...tapi aku xde cakap pape pon, diam je...
Mungkin sebab tu dia rasa bersalah kot....sian pakwe
Padahal bukan priority thing to do pon...not now la...mende lambat lagi, aku saje nak wat awal...saje je.
Tapi dia lak excited...siap suruh aku try wat pakai kecik2 dlu...sabar je la pakwe aku nie..
Maka nya...datang awal so bley balik awal (-_-), pakwe...pakwe...

Sorry ea sayang...ai x marah pon, ai diam bukan sebab kecil hati..memang ai x kesah..
Nanti2 boley...weekend ni boley cari lagi, lagi pon...kne pg hunting kapas lagi...so, man man ok???

Rabu, 16 Mei 2012

review : bio essence bird's nest Nutri Collagen & Whitening sleeping mask

Salam sejahtera sayangs sekalian, eeehh..gediks tuh, hehehe... hari tuh aku ada cite pasal new produk yang aku beli kat entry durhaka dengan l'oreal beralih pada bio essence, huihuihui...

warn: ok harus ada ini, sebab kulit muka ai not very purefect chun melecun wow so mabeles flawless porcelin skin, huhuhu...takut orang kate mengeletis xsedar nak wat entry pasal skincare, padahal..owh, please...saya cuma nak bercerita cara saya, dari teruk kepada lebih baik. bukan macam orang lain dari ok kepada goges..huhuhu, so, i'm sorry if entry nie x membantu anda memiliki kulit menawan bak telor rebus kupas kulit cantik2 licin memikat iteww..

so hari nie aku nak wat sedikit review pasal sleeping mask aka topeng tidur ini...



- harga: rm69.90, erm..ase hari tu ad less dpt 50 lbey... - kat mana beli: watsons la, kumpul point - kata women's weekly: -wake up to a rosy and radiant complexion with the bird's nest nutri-collagen & whitening sleeping mask (hoihhh...ko xde nama panjang lagi ke ha???), as it stimulates skin cell renewal, restores skin vitality and elesticity, rejuvenate and brightens dull skin, and keeps skin throughy moisturised over eight hours nonstop.



kata saya: > rupa macam gel alike cket. bukan creamy kaler putih mcm sesetengah moisturizer tuh. tapi bila da sapu2 kat muka, gosok2..tepuk2, memang fully absorb. best... hasil serta merta yang aku nampak? muka memang lembap jea..best sangat. kulit muka macam gebu2 cket dan nampak macam glowing cket...cket je la, kalo tahap lebam macam aku nie xde la nampak sangat glowing dia tue.

kata pengeluar, kne pakai 3 kali seminggu jea macam pakai mask biasa cuma nya mask nie bley bia overniite xyah susah2 ko nak basuh. nak2 lagi malas macam aku kan..tepek2 mask sume teros bumm....atas katil, bye3 dunia reality welcome alam mimpi..eheh.. memula aku pakai mask nie macam kata pengeluar la, tapi aku pakai selang sehari, and aku still pakai mask skinz aku pada setiap hari jumaat jea. pastu ase macam x puas hati lak, time pakai sleeping mask nie bangun tido, muka nampak soft, lembut, gebu..glowing cantek tertarik aww..cubit2 pipi gebu macam baby (ok hover!!).

tapi time x pakai sleeping mask nie bangun tido muka nampak biasa, xde la beza sangat..tp x puas hati. ai nak muka ai macam baby everyday..huhu. so pkai hari2..gamble je. ber-experiment ngn muka sendiri..tp ok la, xde la muka jadi berminyak ke, kering ke, jadi terok ke..tapi hari2 muka ai lembut gebu, bila time bangun tido je la. so, mmg pakai tiap2 malam before tido.. pakwe ai pon cakap muka ai da gebus..hihihi...siap cuit2 pipi aku, muahaaha...harus la ai sookaa...

as for bintik2 parut lak, kalo yang light or parut baru, parut tu nampak la macam cerah cikit...tapi ase nye nie kolaborasi bersama produk2 lain. and for parut degil tahap nak mampus, which kat situ mmg port jerawat tumbuh..xnak kat tempat lain, naik surut naik surut naik surut, pastu parut dia menempel2..pergghh... so untuk ilang memang susah cket la, parut tu macam soft skit. sebelum nie ase bonjol mcm berkeping tapi sebenarnya x berkeping pon. lepas pakai all the produk, parut tu macam sekata..kalo usap2 x rasa ada parut..macam smooth je..tapi kalo tengok nampak jelas lagi nyata la parut. mungkin amek masa sikit tok ilang. xpe2 i x rushing pon..
untuk jerawat plak...jerawat kurang naik dah...tu je bley cite, malas da nak menaip..huhuhu...

And yes it make my skins even even and brightens my dull skin..

p/s :lepas nie aku review sal marvel gel dari ginvera yang sangat marvelous okeh???
P/s: muka sendiri xyah letak la ea, bukan mabeles pon....
Erm... Ea la, letak sekeping...uhuhu

Gamba crop sebab nanti nak wat entry len pasal my dress tu...gamba full bila crop takut pecah sbb pkai tpn en pakwe je.. kalo clear n bernasib baik, nampak la parut kat rahang dekat dagu tu, alhamdulillah kat pipi ok, xberjerawat and berparut...parut kat dahi da hampir hilang kesemua nya. Even my pakwe pon ckp muka ai da ok, tinggal parut je...huhhuu

Isnin, 14 Mei 2012

Baju Akad Nikah Pilihan Hati - kurung Moden

Salam sejahtera kalian kalian sekalianBaru semalam cakap sal nak wat entry pasal design baju akad nikah, hari ni da buat da..hehehe, semangat tol.

Padahal copy paste orang punye je pon..erk...nie bukan menciplak ea, ini sebagai sumber inspirasi sajork!! Huhuuu...
Tok akad nikah aku memang nak pakai baju kurung moden jer..malas la nak design pelik2, nanti bley pakai raya lak kn... Kaler..
spertimana yang aku khabarkan dalam entry kat bawah ni...aku akan pakai kaler cream, tapi perincian dia tu belom decide..sama ada kaler light lime, light brown, silver white or gold. Tapi rasa nye...mungkin light brown kot.


So jom lah mencuci mata design2 kurung moden yang aku ada save...


Simple jea, just nice kan...tapi macam simple sangat, tok tunang ok kot..tapi tok kawen letak beads lagi bagi lagi meriah gitu, heh heh heh



Walopon macam geli je nak letak gamba dia nie, tapi sebab baju dia cantek...letak jugak, bagi aku cantek la...tapi macam retis plak..


Inipon cantek...tapi body akak nie cantek...boley la..eh, akak ke??? Ntah2 lagi muda...maap...tapi mmg cantek..kain dia tuh chun gile ok


Ini pon chun...baby blue kan tuu???tapi kalo baju cream mcm x in je ngn wane biru..uhuk2..



Design baju kawen jimmy pon mabeles..tapi kalo aku wat gini mungkin akan di labuhkan sikit kot...nie kurung moden ke?? Moden la kot..ntah...bantai je la.

Cukup la dulu ea..kang banyak plak..huuhu...


Hari tu ada la anta kain chifon corak aku kat akak tailor yg selapu datang opis kitorang nie, aku cakap tok raya..tapi wat kurung moden kain flowy2 tuh. Aku mintak dia wat kain potong 8, tapi dia cakap xley wat kain chiffon sbb takut benang senang tetas.. hmmm... (-_-")
So mintak wat kain flowy je...aku pon xtaw nama dia ap...ada orang panggil kain maxi cut, kain payung...mcm2.. tp end up dia wat kain duyung...hurm....xpo la,tapi part ujung kain x flowy mana pon...kecewa ai, huhuhu...kain agak sengkat dan x kemas.

Baju lak cutting ok walopon loose ckit, tp ok la...aku kureng fit2 nie...tapi pehal ntah baju tu nampak kembang...tang ujung dia tu..
Padahal aku tengok baju orang lain ujung dia cantek je terletak..macam baju wane kuning bunga itam kat atas tu.baju aku, mengerbang... Tengok ka sendiri...

Terpaksa crop sbb x pakai tudung dan sebab...sebab...erm...bilik bsepah...hahahah, tapi mmg...
Orang cakap x sume tailor bley jahit chifon kan??sbb nie la...xsedap...ase senget mcm mana ntah...dia potong kain tu mcm lari2 ke macam mana, bila jahit dia jadi x btol..sigghh...so terpaksa la carik tailor lain tok jahit baju nikah ai. Eh, dan2 ai bila cakap sal hal kawen..sebelum nie elok je ber aku aku bagai...huhuhu....

Tapi akak nie jahit dress ok plak...maybe sbb pakai kain lycra kot...pas nie nak try pakai kain chifon plak..

Ahad, 13 Mei 2012

Kat mana kita nak tinggal selepas kawen...

Tadi a minutes before maghrib call my love,giler r...org dekat2 maghrib sebuk mandi bersihkan diri, aku sebuk mengetis tepon pakwe...ok sat je, bkn lama pon...huhuhu, tp end up mandi lepas azan maghrib, sigh...erm, tp sempat menghabiskan surah al-waqiah pastu main game sementara tunggu azan isyak, hu...apa ntah, tu pon nak cite!!!

Erk...ok sebenarnya nak cite pasal intipati perbualan ngn en.pakwe, soalan wajib setiap kali tepon adalah where r u??? Adoyaii...macamkan aku nie queen control stiap kali tepon tny kat mana ni??? Padahal saje je tny, mana taw masa tu dia ngn kawan2 ke, ngn mak bapak ke, x available to talk kn..so xde la aku beria bercerita tetiba dia ckp nanti call balik sbb ngan lepak segala..ha, hangin la haku!! So bek tanya awal2, eh...pehal x tny teros available x nak cakap sampai g tanya kat mana tu pehal??? Erm...lantak lah!!

Setiap kali...mesti meleret2 ntah kemana entry aku, dah dah back to tajuk entry sebelum kena jentik bontot..haisshh..

Me: abg nak tanya, nanti akad nikah nak pakai baju kaler putih ke krim??? Ke.....nak kaler pink?? (Nak jugak mention pink walo ko taw xkan nye pakwe ko tu xkan pkai pink, saje je kn???)

Him: krim la...putih kang x ley wat belasah, cepat kuning kat ketiak (adoyaii pakwe aku, ada baju akad nikah dia nak pakai g belasah orang. Owh...hehehe, belasah means re-wears afta d wedding. Ceh...omputih la sangat, aku kn...suka sangat perli orang kalo orang tu guna perkataan belasah. Dan orang tu selalunya pakwe aku la...)

Me:baju krim beading wane ijou limau nipis yg ijau dia bila belah yang tang tengah bukan kulit dia(read:light lime) tu ke kaler cekelat (read:brown). Bantai je sebut krim ngn cekelat padahal xpenah tengok kaler palet krim+cekelat pon. Krim/light yellow+light lime ada la tengok...serius shweet...tp make sure light kaler for both la.

Him:coklat (eleh...rase otai la tuh, org sebut cekelat dia sebut coklat!!!, da la jawab sepatah2 stok malas aku nak layan pempuan neh..muahaha)

Me:nanti abg nak pkai baju melayu biasa ke yg ala2 kot tuh???

Him:ntah...mana lagi hensem???(alololo..pakwe aku, hahaha..)

Me:*gelak kuat2 tapi make it sound manja2 gitu, eeiii...annoying hokey* pakai baju melayu biasa je la, mana ada orang pkai yg ala2 kot tuh. *sambung gelak* tapi jgn abg buang tebiat pakai tuxedo siap bow tie pastu pakai spek itam bagai.. memang ayang gelak guling2 depan tok kadi...*sambung gelak lagi*

Him: ayg gelak abg balik r...bia ayg nangis xdpt kawen...*gelak jahat*

Me: ala...mana bley gitu!!! Nanti abg nak pkai baju melayu kain satin kilat2 ke satin dull?? (Saje sebut dull x sebut satin x kilat bia dia pening..hahaha)

Tp he refused to jawab..and aku paksa dia pilih..tp dia xnak..

Me:ala...baru nak bahan, abg kan comels mok mok, pakai baju kilat2, nanti nampak lagi comels...hahaha...

Him:eeiii...tacing la..xnak cakap dah...

Me: nak cakap..nak cakap..banyak lagi nak tanya nie..nanti kawen, xley ke kita dok umah bapak abg kt bangi tu??? Xley lama 3 bulan jadik la, pastu kita dok la ngn family abg...

Him: entah...

Me: ala...xkan xboleh, kejab pon jadik la...nak jugak ase tinggal berdua, bley lari2 golek2 dalam rumah sambil nyanyi lagu industan xyah kontrol ayu..huhuhu...

Him: abg x cakap x boleh, x cakap boleh jugak..tengok la nanti cam ne..

Me: hihihi...nak kawen da, ye ye..kawen...

Him: hahaha....hepy btol dia nak kawen ( mmg la hepy...kalo x hepy xde nye saya ngamuk bagai bila awk men teka silang kata ngn saya pasal hal kawen. Padahal nak kawen ngn saya pape ntah nak berahsia bagai..

Me: ye la...even kawen nye taon depan..huhuhu. ada lagi 14bulan je abg, kejab je masa berlalu. Ase semalam baru bulan 12, alih2 da nak masuk bulan 6, da nak puasa da,pon...14bulan, 14bulan, kejab je tuh?? Stress x?stress x??

Him: xpon...abg hepy jugak ( ok part dia hepy tu aku je yg tambah..huhuhu....)

Aku xpaham....dia ni sangat berahsia... Ada sekali dia tercakap nanti dok umah lama dia kat bangi. Pastu cakap umah tu bapak dia nak sewakan. Then bila aku cakap bia kita je la yang sewa. Kalo duduk situ xkan nak duduk free since bapa dia berniat untuk sewakan kn? Then, dia cakap xnak kacau rumah tu..kira bia la bapak dia sewakan kat orang lain. Kita duduk ngn family dia je...aihhh...pening haku, kejab cam tu kejab cam ni. tp xpe lah, aku sayang dia. And apa yang dia buat tok kebaikan kami juga... X sabar nak kawen...huhuhu, geletis sungguh..

P/s: sangat berharap kali nie, rancangan kitorang membuahkan hasil. InsyaAllah...

P/s/s: nanti aku post pasal baju akad nikah yang aku dok intai2...erk, padahal sume pon kurung moden je..huhuhu. 14bulan..tapi aku da excited macam lagi 4bulan nak kawen padahal mak bapak masing2 xtahu...membuat kerja gila itu lumrah hidup. Harap kali nie mak bapak bersetuju...mak aku,ase x banyak masalah..so aku decide tok bagitaw mak aku bila belah dia da setel..

P/s/s/s: kitorang mcm xnak bertunang..since tunang kan untuk saling mengenali hati budi. Da x cukup kenal lagi ke 4 taon bersama tu???yang ada maybe merisik more tu mak bapak dia datang bincang2 kenal2 hafal jalan gi rumah,so xde la nanti pengantin lelaki lambat sampai sebab sesat. Carik2..eh, elok je ngah shopping jersi kat rantau panjang...pastu bley tengok pengantin pempuan datang siap berbaju pengantin sepak eggs pengantin laki, eh...xboley...kang xde keturunan plak!!

So...merisik je la kot, tapi ini pon atas kehendak orang tua juga, mana taw...dorang excited, nak ada jugak majlis bertunang. Aku cakap kat dia, nanti taon baru cina taon depan elok la mak bapak awk datang merisik..kira cun2 6bulan before kawen la. Eh, elok pulak orang tua nie sakit perut nak po-po bagai (ase comel je tulis po-po padahal pakwe aku strait je cakap nak berak..huhu, siap kentut..kuat lak tu...sabar je la aku dapat pakwe x semengah cam gini (-_-")

Ok enuf said...till then, nak tido... Projek MRT buat aku gile...tapi memandangkan dia lalu kajang..so lepas kawen leh feeling g keje sama2, naik lrt xyah lalu jem...gagahkan juga diri melayan kehendak gamuda neh. Eh...skang pon g keje sama2 naik lrt jugak ap!! Apa ntah...k la, kali nie btol2 stop... married issues, tunang n kawen-QnA, wedding planning