si comel n si ensem

Rabu, 23 Mei 2012

Tiupan Seruling 'Tanya Sama Pokok' Yang Meruntun Jiwa

Salam sejahtera....


Google

Hari ni balik keje lambat...lepas maghrib baru terkedek2 kemas barang
Menapak...menapak...stesen masjid jamek makin dekat
Bingit mereka mereka di kedai x di endah kan...

Sayup sayup...bunyi halus menjadi santapan halwa telinga..
Tercari cari..bunyi apakah itu...otak berteka teki..
Kaki teros menapak..terpandangkan sesusuk tubuh di bucu stesen
Di tangan nya ada seruling...irama nya sungguh mendayu2...

Kaki terus menapak melewati si tua itu...
Sampai di tangga berhenti. Berhenti dan menghayati
Hanya lagu tanya sama pokok tapi kenapa air mata ku bagai mahu gugur???
Bagaikan ada cerita lain di sebalik lagu itu

Bagaikan menceritakan pedih nya hidup
Pilu...berbekalkan lagu tanya sama pokok..
Kaki kembali melangkah..menuju si tua, kaki nya kudung...
Si tua mengesat mata tanda lelah mungkin,
sebelum kembali meniupSerulingnya..

Sumbangan di hulur kan bersama secebis doa,
Moga tiada lah kutu rayau si penagih durjana
Merampas sedikit rezeki si tua,
Juga berharap, nasib si tua terbela dan tidak lagi di situ

Google..

Resepi Triple Decker Chocolate Cake (Kek Coklat Tiga Lapis) Yang Super Sedap...

P/s: entry ni kat dlm draft da lama gile dah, baru terperasan....

Salam sejahtera kengkawan...
Nak share resepi kek yang super sedap ni...sedap woihh...sampai pakwe ku mintak di buatkan lagi, offer nak wat red valvet pon beliau xmahu..

Beliau neh susah sket nak request makanan sama tok aku masak...skang ni cuma dua je yg dia dok request berulang2 tapi aku wat dono...kek nie ngn tom yam...tom yam tu da berkali2 buat pon dok request lg...haissshh..kesian lak, dah2...melalut x sudah.

Alkesah kek nie......
Bawak pi opis dua kerat pon dak opis cakap best, bagi budak umah makan pon derang kata best...pendek kate best lah,
So...sesapa yang mencari resepi kek coklat yg best...super sedap..masuk peti ais buat kua 44 kali pon still lembut, sile2... Sile buat kek nie, super coklaty jugak..

Tapi........

Ah...xnak cakap pape la....


Dont judge a book by it cover ok!!!!
Bukan salah tuan dia tangan kayu...masa uitm dlu blaja kacau simen bukan kacau kek...blaja buat konkrit bukan hias kek, salah pengkususan kah????

Abaikan...janji sedap.....so resepinya..........


Bahan2 kek coklat
(kopipes dari blog fnf, bla bla bla.blogspot.com, maap...lupa nama, gugel je fnf mesti kua

150g mentega-suhu bilik

125g coklat masakan hitam - cairkan secara double-boil atau microwave 

3 biji kuning telur 

60g tepung kek 

20g serbuk koko 

3 biji putih telur 

65g gula 

 Cara2 

 Pukul mentega hingga kembang

Cairkan coklat masakan.

Masukkan coklat masakan ke dalam mentega yang telah dipukul kembang tadi.

Masukkan kuning telur satu persatu.

Pukul hingga kembang. 

Ayak tepung dan serbuk koko. (FnF ayak sekali dengan 1/4 sudu kecil baking powder) jadik aku pon letak jugak la baking powder tuh
Masukkan ke dalam adunan tadi.

Kaup balik hingga sebati.

Dalam mangkuk lain, 
pukul putih telur dan gula hingga bertanduk... bila
terbalikkan mangkuk, adunan tak jatuh. Masukkan 1/3 adunan
meringue tadi ke dalam batter. Gaul sebati. Masukkan batter
ke dalam 2/3 adunan putih telur lagi.

Kaup balik sebati.

Bakar pada suhu 165degree C selama 25 minit (hingga masak). Sejukkan. Potong dua mendatar.

untuk kek memang aku follow sebijik sejibon akak fnf nie punyer...gigih bukak joyofbaking cari converter mandangkan aku xde scale...ada measuring spoon n cup sajork, tp alhamdulillah...kek aku jadik, mueh mueh mueh...

 Bahan2 kek keju

 75g mentega-suhu bilik

60g cream cheese-suhu bilik

2 biji kuning telur

30g tepung kek

10g susu tepung

2 biji putih telur

35g gula

 Cara2

 Pukul mentega dan cream cheese hingga licin

Masukkan kuning telur, pukul hingga kembang

Ayak tepung dan susu tepung, kaup balik sebati ke dalam adunan cream cheese tadi

Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dan gula hingga meringue

Masukkan 1/3 putih telur ke dalam batter, kaup balik sebati. Kemudian masukkan batter ke dalam 2/3 putih telur tadi...gaul sebati

Bakar pada suhu 165degree C selama 15 minit hingga masak. Sejukkan di redai.

tok cheese kek ni, jadik jugak...tapi xase sangat cheese dia, aku beli jenama murahan kot...eh, ha...da ingt, cream cheese aku x cukup...so letak mana ad je. Pas tu tang susu tepong tu letak susu jenama anmum, buleh???? Hahahah....susu xdek, teringat budak umah nye..hhuhuh

Bahan2 Ganache coklat

 300g coklat masakan hitam

150g fresh cream fresh cream ganti ngn susu..huhuhu

50g butter, unsalted xde unsalted, pakai salted je..)

 Cara2

 Panaskan fresh cream,

Masukkan cooking chocolate yang telah dicincang kasar. Kacau hingga semua coklat masakan cair dan sebati ke dalam fresh cream.

Masukkan butter. Gaul sebati.

 Simpan dalam peti sejuk hingga separa keras.

 Bila nak guna nanti pukul balik hingga creamy. Ketepikan.

nie pon cheating, coklat masakan x cukup...so masukkan cket coklat serbuk, campo ngn coklat cip...huhuhu. rasa??? Mmg coklat pekat...coklat chip tu buat dia rasa mcm black coklat lak. Beli coklat chip kemain konon nak buat cupcake resepi fatin liyana
Sirap kopi 

 1 sudu kecil serbuk kopi segera (FnF guna 2 susu kecil
Nescafe) 

 200ml air panas 

3 sudu kecil gula 

 Cara2 - 

larutkan nescafe dan gula dengan air panas. 

Tok nescafe aku pakai yg 3in1 je..ehehe...tp bancuh pekat2 cket...kekeke
 Triple decker cake 

 Potong mendatar kek coklat Letak 1 keping di atas cake
board, sapukan rata2 sirap kopi menggunakan berus lembut

Spread coklat ganache ke atas kek rata2 

Letakkan pula kek keju, sapu lagi dengan sirap kopi 

Spread coklat ganache rata2 

Letakkan 1 keping lagi kek coklat, sapu sirap kopi rata2
Spread ganache rata2 keseluruhan kek. Sejukkan di dalam peti
ais selama 1 jam. Sedia dinikmati

Fuh....siap gak kek nie...huhuhu

Selasa, 22 Mei 2012

Orang lain sebuk ber instagram...aku pun nk jugak

Tp nan hado instagram bagai..
Apa bondo pn menatang instagram tu pn haku xtaw..
Tadi masuk play store, ada la nampak app to si instagram ni, tapi xdo ku install pong..

Tp install neh..
Korang letak gamba chun chun dalam instagram, aku install cik kak ni, lupa plak ei apa kenama nye..tp tok edit gambo la...

Meh nengok, keyboarb buruk kek opis ni ha...



Amacam????
Hehehe....

Sour cream

Sekarang tengah pening...
Pening sebab hari tu masa shopping barang dapur main capai je..
Da semalam bukak fridge...keluarkan.. bukak, eh...pehal tekstur dia lain????
Tengok badan bekas....lah, sour cream rupa nya...dang!!!

Hari tuh masa beli belek logo halal je,
Nak beli cream cheese...aiyokkk....
Da skang pening mengoogle, nak buat apa ntah ngn si sour cream neh..
Penin penin...

Anyone....
Any ideahhh????

Isnin, 21 Mei 2012

Xley Tido Maka mari la Kite Membebel Xtentu Pasal..pastu Sambung Lagi Tulis Kat Email Opis, Saje Je Nak Pecah Rekod Tulis Entry Merapu Berpuluh Cerita Dalam Satu Entry

Salam sekalian...
Cane...panjang x tajuk??? Banyak benda lam kepala yang nak di keluarkan tapi feel menaip xde, nak kne ada keyboard jugak bley dengar bunyi ketak ketak..makin laju bunyi nye makin feel menaip...ayooo...
Haruskah saya usulkan pada en.pakwe si gagah perkasa saya supaya bagi lappy as one of my wedd gift??? Nak kena tangan sile la...kalo berani..eh, pape ntah...cakap macam selalu kne tangan je...di pegang tangan ea, aip aip...aurat aurat...erkkk...huhuhu

Tp kn...sebenaq nya...asal usul perbincangan haku mintak smartpong sebagai mas kawen. Ha kau...penah di buat dek orang x??? Xnak as hantaran sebab xnak letak atas dulang hantaran takut orang kata riak nak menunjuk2 khannn....so jadikan sbagai mas kawen...hahaha...
Gelak pehal???...pape ntah
Mas kawen wajib duit ke??? Xkan???...tapi memandangkan xjadik mintak tepong sebab da dapat nokia cikai tapi saya syukur dan suka sangat...maka, berhasrat agar di ganti ngan lappy...macbook air voley???
yeaaa....boley berangan...tapi mcm sangat x praktikal la, pakwe da ada lappy, juga pc yang super canggih..abis riban2 semata2 mahukan kepuasan bermain game...pape ntah.
So nanti da kawen, nak jalan di blog (blogwalking), hapdet blog, fesbuk, etc etc pakai dia punya jor...fine, fine
So...ganti duwet lah...hehehe, kot dapat...tengok la cam no nanti.


Airasia ada promo rm200 je..tapi sampe bulan 6 jo penerbangan dia...adeh, mmg la...bley book a year je. Bulat mata tengok jepon n korea rm200 je. Try la masuk gak site airasia tuh...verangan la ko, sampe setengah jam enggak buka2 doang site nya...hampess.. tapi kn...xpe la, terbang max pon bulan 6.. xkan la ko. Kot jadik kawen nya bulan delapan...idak nya ribut mau bejalan. Fine fine

Bluahaha...ada hati nak book airasia online..kedit kad pon xdo, maybank2u atau apa2 yg berkaitan online banking pon xdo.. huhuhu...sungguh ko ketinggalan jaman. Nama je engineer...tapi.....fine fine..


Sila tengok saya...xde pape, tepong xcanggih. Weeiii..pehal nak ikot orang, orang pakai tepong canggih ko pon nak.. sila tepuk dada, tanya hati...perlu ke??? To me...tepon is tepon. Nak kamera? Eh...da ada, even bukan dslr pong. Erk...mintak dslr as hantaran pon cara gak, tetiba..pape ntah. Sambung..nak smartpong??? Da ada tablet, xbest la...orang sume pakai ipad. Besau...alahai, nak yang besar2 aje..dah dah. Ipad or iphone, htc or galaxy tab...jadah nye..xley bwk mati. Eh...tetiba emo.

Saya jugak x berfesyen berstail menjerit...hey look at me...im cute today, please praise me. Aduh....be me, i dont like people praise me..pelik kn??? People means orang luar especially lelaki. Lelaki bahaya...apa yang dorang pandang kita xtaw. I like being by myself.. i wear apa yang aku suka, apa yang aku selesa pakai dan ase selamat. Im not attention seekers, xkesah la...jaman kanak2, jaman teenage or da tua2 ini. My mums used to say that aku ni berat mulut..dulu la, skang aku banyaks mulut...like if i have 3 mouths...(eww... mutants) all of them akan bercakap.serius im not attention seeker...sampaikn ada yang x perasan kewujudan aku dalam kelas, da ujung2...or when kne soal, kena present, kne denda(oppss)... Baru la dorang sedar, eh...sape budak ni??? Ok x lawa...xyah feduliks...jahat nya kamu...

Saya jugak x suka hutangs...heyyy...mana ada orang yg suka berhutangs...rite??? Serius...hutang saya hanya la bill tenet saya, kontrak of kos...juga bill tepong..kalo x pikir kan digi gila weng ohsem sbb tepong n mesej pakwe free all the time, idok nye saya nak pakei bill. Kalo digi da jadik macam si biru dan si merah...ada limits free dia tuh...memang kompems aku potong line neh, install whatapps tros.. muahaha...dengan dua bill nie ( tolak sewa umah, bill letrik ngn anta balik kampung...mende wajibs) aku da pening...bukan pening xde duit..tapi menyampah, ase xsabar gila nak abis kn bayar hutangs iteww. Erm...tp next month baru nak bayar hutang ptptn..(-_-")
Oit oit...bukan salah saya baru nak bayar ptptn walo da 2 taon grad, salah ptptn x ngantor pape surat maka nya saya idok tau mau bayarnya mcm mana...check tenet suda...nama ku takde dalam list sebagai peminjam..apakah??? Free kot...hahahaha..

Tapi selepas bertungkus lumus nak membayar, insyaAllah bulan depan start la membayarnya. Sambung cerita hutang.. nak lari tros dari berhutang xboleh sbb kita manusia kecil je..kekadang, ada benda kita kena berhutang, kn? Lain la kalo mak pak stok jutawan...ko dok ngangkang kat umah tido bangun mandi pon x, mak pak bagi alaun 5 ribu sbulan. Ok la...everything cash sajork..kedai mamak teros pandang sebelah mata.so, sebagai manusia kecil..terkadang kita xbley lari dari berhutang. And for me as manusia kecil jugak la...aku sangat perticular ngn mende ni, as manusia kecil..takot xmampu bayar. Ea...gaji ribu riban..da tu x reti2 beli cash??? Erk... Kita xtaw bila masa Allah akan uji kita kn? Tetiba ditariknya rezeki tu...???, jangan di salahkan takdir. So, pada aku....kalo benda x penting..xkan sesekali aku beli ngn cara berhutang or installment.

Macam kn nak kawen nie. Ada sesetengah tu siap wat personal loan lagik. Erm...aku pon hampir terjebak ngn personal loan nie, tp bukan lah untuk kawen. Nak repair rumah mak aku kat kampung.. nasib, otak mu masih ligat memikirkan pro and kont dia, haissh.. kalo x skang ni aku keje bulan2 membayar utang je la. Dan syukur sangat...ngan menyimpan sedikit demi sedikit, walo sikit x banyak..dapat la jugak repair umah mak aku..syukur, syukur..walo x gah macam orang lain punya, janji kita hepy..ui ui..

Saya sedih tengok orang diet sampai rela berlapar, sangat2 sedih. Mungkin saya x paham perasaan mereka mereka kerana saya bukan di tempat mereka. Tapi...bagi saya mereka2 yang obses kurus tu da kurus, da cantik. Saya??? Entah...saya xtaw saya kategori mana, tapi apa yang saya taw,saya suka makan, tapi saya xley makan banyak dalam satu masa, nanti saya muntah. Walo set lunch mcd, amek mc chiken regular pon saya x abis. Ayam kepse lagi la, makan seketoi ja da cukup...bukan perot cepat kenyang apatah lagi berdiet..tapi da xley masuk. Sedey bila tengok makanan...saya nak makan tapi xboley. Sedey bila tengok orang yang boley makan tapi xnak makan. Kalo tuhan nak jadikan kita gemoks, kita kebulurkn diri 44hari pon xde guna. Tapi skang perut saya sedikit muncit, aww...comels. mcm perut pakwe saya...hahaha, sebab...saya suka makan dekat nak tido, mkn..basuh pinggan, tido...muahaha

blom lagi yang cakap aku da gemok..haisshh...wahteva la, aku x pedulik pon...tapi kalo cakap dalam nada dan niat nak persenda aku. memang aku hangin.. ko sape??
jadi, biar macam kamu..cantik bercurve, dari jadi tiang.

Saya xsuka manusia yang berlumba lumba. Berlumba lumba ni maksudnya berusaha bertanding berlawan sape lagi bagus, lagi lawa, lagi uptodate, lagi banyak duit, lagi bla bla bla.. kalo berlumba ke arah kebaikan tu bagus. Ini...berlumba nafsu, di selangi hasutan syaiton. Haisshh...dek kerana di kelilingi manusia manusia ini, saya jadik terikot2..kat fesbuk..kat blog, kat alam maya juga alam realiti. Dulu saya tersasar jugak...bila orang tunjuk barang, mention mahal..tunjuk itu pakai ini, bla bla bla...lipstik baru, baju baru.. saya pon teruja, tunjuk juga saya punya..ase seronok mcm makcik2 je perangai. Da lama2, ase annoying ngn diri sendiri..skang ni tunjuk pon kat blog je..orang lua?? Terperasan sendiri xley elak la kan, tapi xde saya nak tambah kuah..senyum, cakap sikit2. Sbb terkadang boley jadik riak kan..orang fesbuk??? Abaikan...after hampir 3 minggu, baru tadi sign in fesbuk. Tu pon takut member tag jempot kawen..
Paling x suka kalo orang mention..ai beli MAHAL taw???. So skarang amek inisiatif tok cakap mende tu murah je..untuk elakkan riak.

Saya cepat terasa ngn komen orang..ntah, dulu saya jenis xamek kesah pn, ko nak cakap apa, lantak. Mingkin faktor usia kot, tetiba salahkan usia.tapi xpenah nak simpan dalam hati. Pakwe saya cakap saya jenis pemarah tapi xtaw nak marah.. pening x??? Means, kalo orang wat taik ngn saya memang saye hangin..maki hamun sume kuar..tapi belakang2..bila kat depan, saya x sampai hati nak marah.. tapi family saya taw saya sorang yang garang, kah...nampak sangat baik luaran. Eh, xde la...kalo korang family saya, pah tu wat taik..korang pon kena. Saya rasa x berbaloi nak marah orang lua, baik saya xde pape kaitan tros...wat semaks je.

Saya sorang yang cepat jemu..susah nak jatuh cinta, senang admirer orang. Kehh...dat why la pakwe saya sekarang cinta pertama saya tapi pakwe ketiga saya. Gitu...pening di buatnya. Saya memang jenis senang admirer or suka kat orang, tapi bila orang suka saya balik..saya da mcm, eh..xbest la ngko..bajet hot kan..padahal ko legam orang x pandang pon. Sbb saya x hot la saya sedar diri, minat orang sorang sorang je..tapi saya cepat jemu. Tahun ni minat boy next door, taon depan minat boy next table in the class,taon sterusnya minat boy next class..eh, itu pakwe saya..ehehe. xtaw la, bila saya admirer orang rasa macam pendorong gitu.. jadik rajin g sekolah. Pehal ntah.

Susah nak jatuh cinta...senang suka kat orang tapi susah nak cinta. Saya penah wat pakwe lama saya menangis sebab saya xboley cinta kn dia. Hahaha...kapel dlu, baru nak bercinta...tapi dok cari2 cinta tu x muncul2. Tambah..saya x suka orang pakse..lagi cinta tu liat..3 bulan je kapel, lepas tu saya bosan. Ase mcm xboley terima dia dalam hidup saya..jahat kn??? Sian dia...nangis2 sbb saya marah2 bila dia merayu supaya saya x tinggalkan dia.

Pakwe skang??? 4taon bersama..alhamdulillah, walo gaduh..berperang, berombak badai..utuh jugak cinta ni. Tapi andai takdir Allah dipenghujung perhubungan ini sebuah perpisahan, maknanya...tiada jodoh. Apa boley buat kn. Harap2..berjodohla hendaknya..

Saya x suka bila orang persoalkan, kenapa saya kena bertanya pakwe saya almost everything. Perlu ke tanya dia dlu, pehalkn kawen pon belom. Bia la...saya mendidik diri agar patuh pada suami bila berkahwin kelak. Kalo x jadik kawen dengan dia??? Biar la, sekurang2 nye..memang sifat saya begitu..siapa pon suami saya, saya ingin patuh pada nya. Bukannye mendabik dada persoalkan hak isteri sebagainya. Pakwe saya xpenah menghalang...cuma, amanah mak saya untuk menjaga saya dibahunya..sebab itu, terkadang dengan pertimbangan yang rasional dia menganjurkan pada saya agar x begitu. Menganjurkan ea, kalo saya stok keras kepala nak buat jugak, or pegi jugak..dia xpenah menghalang.

Ini cara saya, cara awak saya x campo jadi jangan campo cara saya. Taat seorang isteri pada suami, walo dia belom suami saya..tapi saya belajar mentaati dia. Lagipon bukan cara saya kehulu kehilir, x kesah la bukan ke tempat maksiat pon.. sebagai wanita.. rumah adalah syurga. Bukan nak kata xboley keluar, tapi elok wanita tersimpan di rumah...keluar berteman mahram. Eh, bukan nak cakap kamo dan kamo kehulu kehilir tanpa mahram mcm perempuan x baik, saya lagi xbaik..keluar bersama pakwe, bukan mahram. Saya cakap tu hal bila da kawen. Lagipon bila keluar sendiri, saya rasa x secure..

Saya x suka orang push saya. Cakap x push, x paksa tapi x lelah juga mengalah push saya sampai saya lemas. Bukan peribadi saya untuk mengatakan tak. Xtaw kenapa..terdidik kot. Saya sangat2 susah nak cakap x, x boleh, xnak bla bla bla.. sampai orang amek
kesempatan..terkadang pakwe saya marah sangat ngn saya, kate nye saye lemah sangat sampai orang pijak kepala.
Herm...please, jangan push saya...sebab saya bukan menerima,tapi menjauh..contoh..orang2 berniaga, dari elok berkawan...tetiba saya menjauh. Sebab saya x sanggup cakap x, maka elok la saya menyepi..win win situation..no one hurt..

Owh..ada pengunjung misteri kat blog saya. Sape?? Haisshh...nama pon misteri, mana la saya taw. Tapi saya nak sangat taw sape.. buat awak, bley x??? Sebab..everymonth keyword yang sama kat nuffnang ni mesti ada. Taip full url aku kat google search. Memang la masuk nuffnang kn. Aku agak..orang yang aku kenal..kawan2 mungkin. Ke abang???? Kan da ads url..taip je la kat ruang http mende apa tu..bila taip kat google mmg aku taw la khan..so u, angkat tangan please, ai bukan nak marah..nak bagi token of appriciation sbb follow every entry yg carca merba kat dalam ni. And...i think, orang yang sama je kot...kn???
Ok da ngantuk, sambung esuk laks...

semalam masak ayam percik, arang xdok jadi bakar ayam dalam oven sat lepas tu panggang atas dapur gas. first time masak percik..nak kata fail terok teros dapat E x la kot..bley la dapat C. cukup bahan..cukup rempah, cuma... bila mak aku cakap santan, aku ingat santan cair..memang cair habis la santan yang aku pakai tuh. da la pakai santan kotak je..siap tambah air sama amount ngn santan lg. kacau3...bia mengelegak mendidih...da kering tapi still cair lagi, dan2 tu jugak la flashback zaman kecik2 dok tolong mak bakar masak tok meniaga kat bazar ramadhan, mak pakai kepala santan jo...siap masa perah santan tu, sedia dua besen lagi..satu kepala santan wat percik.. satu lagi tok masak mende lain. dem...time nie la jugak nak flashback, asal x flashback awal2?????

laju2 tepon mak...nak nangis x guna...kuah percik da macam kari cair abang jual nasik ayam kukus kat depan umah, eh...hahaha, kantoi x suka abg tu masak, tapi beli jugak sebab lapa..huhuhhu

bila tanya mak..mak gelak2, apa la mak nie...gelakkan anak sendiri. x nak kawan kang. lepas dapat penyelesaian dari mak, jadik jugak percik saya. ayam tolak tepi..of kos la rupa nya x macam bakor atas arang kn. rasa lak???? bluuueeekkkhh..tawar gile. cop cop...ai pose hokey!!! lepas da bbuka, tambah garam sume...ok la, xde la segempak mak aku punya..tapi for first timer tu kira ok la kn, C tu lulus la..
Tadi bawak g opis tanya pakwe, of kos la dia cakap ok. Tanya lagi, dalam rangking A smpai E dapat la C kn???, dia cakap dapat B+, wink2..teros ase nak masak tomyam lak esok, memang da lama pakwe request tp malas nak masak mende yang da pandai, eheh..
Tapi xdapek jugak pakwe nak makan tomyam...sbb esok puasa, satu rejab kan????
tok sah menjeling mencebik aku engineer x berkereta. penat aku nak cakap mende sama ulang2. bukan aku x mampu hokey..kalo aku berjiwa berlagak macam orang lain..selamber je angkat fiesta...da la setiap kali tengok fiesta air liur air mata sume x ley kontrol...meleleh...
tapi....apa guna berkereta tapi makan berkepit, apa guna berkereta tapi lokek duit dengan mak...alasan, bulan nie kne servis kete..bla bla bla.
asbab paling utama, apa guna berkereta andai kereta tu hanya tersadai di petak parking jea. tiada kepentingan pon, sekadar nak berlagak orang ada kereta aku pon nak..maap la, nak ngata nak ngutuk..konon engineer tapi duit xde nak pakai kete pon xbley...plsss la, ai x heran ok.
sekurang2 nye aku da tolong mak aku repair rumah, berbekalkan duit gaji aku je tanpa pinjaman ke hape, kau ada???

for now, berjaya mengelak kan muka dari di contengi mekap. tapi...tapi...sangat x suka tengok muka sendiri sebab xflawless..bila di tepungi bedak nampak bercepuk cepuk, muka dan bedak x bersatu..haissh...macam musuh pula. maka nya berkira2, perlu ke saya dapatkan foundation?? kan nanti muka nampak berat..kang nanti muka nampak tebal...xsuka. nak bia nampak natural...sigghh...kalo pakai foundation nanti kira bermekap ke?? apa mau buat nie??
mugkin mekap base dapat membantu...mungkin, janji ai nak nampak natural...x over.


sekarang tengah pelik dengan diri sendiri, penyakit apa ntah, kejab aku kejab saya...sabar je la korang eh... huhuhu

aku paling xsuka orang yang bergurau bodoh,suka komplen dan komen orang, bercakap kasar. konon mesra la...helooo...time tengah rancak bergurau boleh. tapi, eh tetiba nak komen orang, nak bergurau x tentu pasal, bercakap bahasa kasar macam kita nie kamcheng gile. sorry eh, saya x suka. saya baru kenal awak, saya nampak mesra tapi masih ada gap dalam berkomunikasi antara kita, serius x suka. bukan nak cakap saya angel gile sampai cakap kasar sikit x boleh, kalo anda rapat ngn saya mcm family, mcm kawan skola dulu lain cerita. bila anda cakap begitu ngan saya..x semena mena anda rude di mata saya. erk...tapi x kesah la mcm la penting sangat apa aku pikir kan..huhuhu

ah..penat la menbebel. Merapu je lebey..cakap pung pang pung pang, padahal luaran bukan cam tu, sape taw... aku je taw aku mcm mana...tapi orang nampak aku macam mana aku xtaw kn.

da macam karangan mari mengenal saya je...
tapi perasan x?? identity sebenar aku xde pon relate kat blog aku nie, gamba tu lain cite la. maksud aku. sesengah blog tu letak nama sendiri besar2, profile name nama sendiri. so belom pape orang da kenal aku sape. search je nama korang..eh, minah nie ada blog la...ha gitu. tapi aku..ce search nama aku, xkan muncul eh. profile name aku, awek hadi...gile obses ngn pakwe sendiri, angau ke hape..xde la. xley nak pikir nama apa. kalo search yan awek hadi..kuar la blog aku, kalo search awek hadi, kua nombor 4 dalam list kot..punya la x searchable.

aku ada tanya pakwe boley x tukar letak nama sendri.. x dapek!! dia xnak dak opis jadik stalker...xnak jadi buah mulut, ea la..mcm2 aku dok bercerita kat sini kan. tanya dia bley x tukar header dari piece of me kepada pape2 yang relate ngan perkahwinan. ok boleh..yeay...maka, termuncullah walimah kami..heheheehe

nanti wat entry khas mari mengenal saya lak la..sneak peak throuh my life..not just a kemerapuaj je...huhhu,


dah la...gile panjang aku merapu..
Owh...entry ni xde secara universal ea, saya bukan mengutuk mengata or sewaktu dengan nye kat kamu kamu dan kamu..x, x...xde kaitan dengan sesiapa secara terus pon..tapi, nak jugak mintak maap kalo ade yg terasa...saya menulis semherono je ni, aci taip tanpa berfikir pon. Anggap je la ni bebelan yang ntah pape...bila da ok, bia kn ea berlalu di angin lalu..huhuhu

Ahad, 20 Mei 2012

Aurat Dengan Mertua

SOALAN :
Saya ingin bertanya apakah hukumnya berkahwin dengan bekas ibu mertua atau bekas bapa mertua?

Bolehkah menantu bersalaman dengan ibu bapa mertua?

Apakah batas aurat di antara isteri dan ayah mertua, saudara lelaki sebelah suami dan adik ipar lelaki?

Bolehkan ustaz/ustazah terangkan secara terperinci.

Terima kasih.

JAWAPAN :

Hukumnya adalah haram. Anak menantu diharamkan berkahwin dengan bekas ibu mertua atau bapa mertua kerana status mereka adalah seperti ibu dan bapa sendiri.

Firman Allah SWT dalam surah an-Nisaa’ ayat ke-23, yang bermaksud, “Diharamkan atas kamu (mengawini) ibu-ibumu; anak-anakmu yang perempuan; saudara-saudaramu yang perempuan, saudara-saudara bapakmu yang perempuan; saudara-saudara ibumu yang perempuan; anak-anak perempuan dari saudara-saudaramu yang laki-laki; anak-anak perempuan dari saudara-saudaramu yang perempuan; ibu-ibumu yang menyusui kamu; saudara perempuan sepersusuan; ibu-ibu isterimu (mertua); anak-anak isterimu yang dalam pemeliharaanmu dari isteri yang telah kamu campuri, tetapi jika kamu belum campur dengan isterimu itu (dan sudah kamu ceraikan), maka tidak berdosa kamu mengawininya; (dan diharamkan bagimu) isteri-isteri anak kandungmu (menantu); dan menghimpunkan (dalam perkahwinan) dua perempuan yang bersaudara, kecuali yang telah terjadi pada masa lampau; sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Surah an-Nisaa’ 04: 23)

Berdasarkan ayat ini :

1. Anak menantu bersalaman dengan ibu bapa mertua tidak membatalkan air sembahyang. Ini kerana ibu bapa mertua telah menjadi mahram muabbad (mahram selama-lamanya iaitu tidak batal wudhu' dan haram berkahwin antara anak dan ibu tiri tersebut selama-lamanya) atas sebab perkahwinan anaknya. Oleh itu, sekiranya berlaku perceraian sekalipun, bekas menantu perempuan tersebut TIDAK BOLEH bernikah dengan bapa mertuanya, bahkan ia boleh bersalaman dengan bekas bapa mertua tersebut.

2. Bapa mertua sama taraf dengan bapa sendiri. Oleh itu, aurat menantu perempuan dengan bapa mertua adalah sama seperti auratnya dengan mahramnya iaitu bapanya sendiri atau adik-beradik lelaki yang lain. Auratnya terbatas daripada pusat hingga ke lutut. Ini bererti menantu perempuan boleh (harus) membuka rambutnya di hadapan bapa mertuanya.

3. Bagaimanapun, saudara lelaki suami atau adik ipar merupakan bukan mahram bagi si isteri. Oleh itu, auratnya di hadapan mereka adalah sama dengan auratnya terhadap lelaki ajnabi lain iaitu seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan.

Sumber : Soal-jawab JAKiM

Saya amek dari
Sebenarya ramai yang da taw kan??? Saya pon taw...tapi mcm 'rasa2 nye kn...bla bla bla',
Bila perkataan rasa nye tu muncul better cari kepastian ka kn, apa lagi googling la..

Sape2 yang tinggal ngn mertua,Harusla amek taw pasal isu aurat ni, aku pon nanti nanti akan tinggal dengan mertua, walo aku still xnak percaya and nak jugak berharap nanti da kawen akan tinggal kat umah sendiri...huhuhu

Tapi aku ok sket la, adik2 dia pompuan so bley la dok umah free hair dan berbaju lengan pendek je..tapi bila adik2 dia da kawen kena la kembali bertudung dalam rumah..erk, teringat masa hapik kampung time nenek sakit dulu...time tido je bukak tudung, tu pon tudung letak sebelah bantal..bangun tido, terus sarung tudung...kedek2 pegi tandas...tapi xley lawan kakak ipar ku, xkira masa sentiasa berpurdah. Bukak purdah dia time semua lelaki kat rumah keluar je...tu pon still bertudung labuh in case ada tetamu ke apa..
Aku ni....huhuhu, kena pkai tudung dan baju lengan panjang dalam rumah pon da resah, da menghitung hari bila nak balik.. haisshh..

So, kalo kena tinggal ngn mertua..once adik2 dia kawen bley la usul kat si dia tok mempunyai rumah sendiri kn...hehehe..


Erk...gamba xde meaning pape pon...search in law kat google kuar gamba ni, siap search loving in law la, sweet in law la...nan hado gamba sopan..erm, gamba ni pon boley la. Nak letak gamba in law sendiri??? Ai mana hade in law lagi dek non oiii....