si comel n si ensem

Jumaat, 8 Jun 2012

Letak diri anda di tempat orang tu bley???

seriously aku xpaham ngn sesetengah orang nie..mulut pedas berdesing..bila orang bagik hint2 jangan la cakap lepas sangat... dan2 la cakap,' sorry ea, mmg stail ai mcm nie..kalo sentap nasib la, mmg ai sorang yang bercakap lepas pon. ai pedulik apa orang nak terasa ngn ai ke hape kn..ko terasa ke??' cakap macam orang sentap..

fine, kalo stail ko cakap mcm tu xpe...tapi bila orang cakap mcm tu kat kau sila la terima. tapi x..nak orang cakap ngn dia baik lemah lembut berbudi bahasa, kita bagi balik apa yg dia cakap kat orang..sentap. xpaham betol aku...

kalo ko xnak orang cakap macam tu kat engko.. ko pn jangan la cakap ngn orang cam tu.. nie x...

ko cakap ngn orang gaya orang tu hina gila la kn... macam orang tu tarik kuli lap bontot ko je... pastu ko nak orang tu cakap ngn ko pon selayak nya kuli lap bontot cakap ngn tuan nya je.. weiii...xde beza pon ok..manusia sama je, apa?? ko engineer dia drafman? ko bos dia staff..eewww..plis la....

ko engineer, nanti ko nak wat keje ko carik drafman jugak kn? ko bos..keje ko staf ko yang buat kn? ko senior?? nie lagi aku xley blah..senior tu bukan bermakna ko kne berlagak ngn junior ok.. ko as senior kne guide junior..nie x, perasan.. cakap macam ko bagus..semua orang kne respek ko..

tune suara nak kuat aja.. orang tu nak malu ke, dapat aib dengan apa yg kau kata ke, ko heran apa kan... senior or junior to me kalo da perangai cam tu..ko layak di layan spertimana ko layan orang je.... cuba la berperangai semenggah sikit..

Kalo x suka org layan awak macam sampah, jangan layan orang mcm sampah dulu..
Macam mana awak treat orang mcm tu la org akan treat awak balik..
Jadi xyah la nak sentap bagai, ok???

Khamis, 7 Jun 2012

Tudung Bawal Rm5.00

Bajet nak beli tudung satu tone dari aidijuma, murah..RM7.00 shelai. Kt central market ada..
Budak opis jual RM8.00, tp bukan dr aidijuma la..cap kangaroo kot
Aku bantai je..janji bawal, bley pakai n xde la bawal kejung stok nombor bape ntah..

Owh...plg benci kalo pekedai cakap bawal yg dia jual, bawal no.1
Benci...aku ada byk bawal no.1, aku taw kain dia cam ne...so jgn tipu..
Benci jugak bila pekedai x bagi tawar/kurangkan harga tp cakap amek untung seringgit je..cket je, x amek untung pon
Xnak bg kurang aku x kesah tp jgn menipu, nk carik rezeki tp menipu..choiii

Hari tu masa merayap kat jalan tar, jumpa tudung ni.. rm5.00. Murah...teros rembat 6 helai
Akk tu x mention bawal no. 1 ke apa, xyah cakap..aku taw.
What do you expected ngn harga rm5.00??? Akal ada kn???
Bagi aku ok jea...tp kne pilih2, sbb ada yg kain dia licin sket..ada yg kualiti dia lbey kurang aidijuma nyer tudung..
So take ur time, pilih smpai puas hati...

Ai like my tudung..xperlu yg mahal setakat nk pakai g keje kua jenjalan.. bukan nak hadap VIP hari2 nak pakai tudung mahal je manjang..
Nak tunjuk ko banyak duit??? Murah pon no hal la...


Tetiba ase nak beli kaler terang n gelap..most of my bawal kaler light2..


Senang di bentuk..xtengok cermin pon jadik..xde jab jab betulkan tudung..jab jab betulkan tudung
Juga bley tutup bahagian depan biar la xmekar mana pon. Tutup ok...bukak2, ingat cantik ke bonjol2 tu???
Plg penting.....di ulangi, murah dowh...kalo beli 10 dapat rm4.50..
Sape nak bagi??????

Selasa, 5 Jun 2012

Diy: Tutorial Bantal Hantaran Suka Hati

Semalam da janji nak wat tutorial bantal hantaran ni kn??? Walopon x siap spenuhnya tapi nak wat jugak tuto ni
Semalam siap dua, erm..mmg beli dua je hari tu sbb xley decide nak saiz yg mana, beli saiz 12' x12' ngn 11' x 11',
Sebenarnya xde beza sangat pon saiz dua ni..tp, ntah...

Hari ni mc sbb period pain, tido kat surau opis smpai lunch sbb nak teman pkwe mkn lu..
G lunch kt klcc, pas tu tengah panas terik menapak balik...g hero beli lagi alas kek tu, smpai umah rehat sat..
Mandi...bukak tv carik cite best, pas tu sambung menbalut papan2 itu menjadi bantal
Xnak cakap banyak la...teros tgk tuto je la...

barang-barang yg di perlukan
Perasan x apa yg xde??? Perasan?? Ea...pandai adik2 semua..kapas or kabu xde ea..
Apalah makna bantal hantaran tanpa bahan penting ini, but worry not ea...here come wonder me..cehhh
Sbb tu la bantal ni aku dok cakap x komplete...xtaw mana nak carik kabu and i refuse to used kapas sintetik tu..
Da 3 kali pegi bunga reben, tapi pegang letak pegang letak..last2 xjadik. Ase mck xbest je kapas tu, ase mcm nanti bantal aku turn out bulky gitu...sighh...

So apa lg yg diperlukan???
Pembaris dan pensil ke, pen ke..apa2 je yg bley guna tok tanda..
Span nipis apa ke nama aku pon xtaw tu aku beli yg tebal 8mm, konon lg fluffy n cute r bantal aku. Kat bunga reben tu ada saiz, 4mm, 6mm dan 8mm kalo x silap aku
Jangan lupa hot glue atau aku pangil gam pistol, peluru jgn di lupa..beli byk2 xpe nanti nak pakai tok mende lain lg..tp aku beli satu ikat je kat bunga reben tu
Owh..papan alas kek aku beli 8 bijik saiz 12' x 12' harga rm1.10/unit dan 5 bijik saiz 11' x 11' harga rm0.90/unit. Tapi..mcm terbeli 7bijik je saiz 12inch tu, xpe la.. total..13bijik. Byk???saje...buat lbey xpe jgn kurang.


Memula, ukur n potong span nipis tu, lebih kan setiap sisi dalam 2 inci gitu..tapi aku men bantai tanda n potong je..ikot sedap je
Pastu gam setiap tepi..potong tmpat bertemu sbb xnak bertindan kan, xpe berlubang cket sbb nanti kite nak balut ngn kain gak kn..so insyaAllah x bocor...(pandai je aku)


Gam ketiga tiga bucu, tinggal kn satu..tp make sure korang jgn gam rapat sangat...klo x nanti xley isi kapas banyak2 kasi efek tebal gitu
Masa nak gam tu tinggal lebihkan sket around 0.5'-1' gitu..


Lbey krg gini la beza dia...varies ok, agak2 je...kang jenuh nk ukur. X sama pon xpe...bukan org amek measurement tape ukur pon..
nanti da masuk kapas pandai2 la...bila da hias2 letak bunga bagai, x nampak dah satu bantal tebal satu nipis cket..


Bila ketiga2 penjuru da gam..gini la jadik dia, ada ruang bernafas...xde la sendat je kapas korang tu nanti, pastu bantal korang penyek je..nan gebus

Kalo xde kabu lak cane?? Pakai kapas sintetik, kat bunga reben 500g harga dia, rm12.50. Or korang bley wat cani..


Macam ni...


Span korang tadik tu, potong lam 3 keping..boh la dlm tu, kalo tok papan saiz 12inci tu, potong span 11' x11' da ok..klo nak tebal lagi letak la 4 ke 5 ke. Ok jugak gini...bantal korang cantik terletak, x berbonjol2..
Satu span tu, aku xtaw bape meter sbb da siap2 potong..tapi aku dapat 5 bijik yg saiz 12inci dan 5bijik @ 6bijik saiz 11inci, ada lebey lagi span tu bley guna wat sumbat 2bijik bantal saiz 11inci. Aku sumbat 3lapis, tp ok la kn??? X membazir lebihan span dan xpayah susah2 carik kabu...
klo kat kampung nun, ok la...pesan je kat makcik2 yg suka jahit bantal sendiri tu, next week gedebuk..seguni depan umah.. ritu
rm10.00 je kot seguni besar tu, fluffy lak tu kabu dia..


Hasil mc, siap gak 10 bijik, lagi dua dalam bilik..hias blom lg, nak setel benda nak sumbat lam dia dlu either kabu or span tu jerk.
Tp idea da ada..nak pakai kain satin kilat tuh...shantung pon hokey..nampak exclusive yet elegan gitu, tapi kalo pakai sarin kn licin..
And to make it nampak lain cket..niat nak beli kain net yg ada corak2 glitter tu..so xde la nampak kosong, still nampak mewah satin tu and x licin..nie planning je, insyaAllah kalo ada kesempatan nak realisasikan angan2 ni, aku share lagi hasil dia.. ok??? Bubye...

Hope membantu, ai xreti nao bertutorial ni...

Isnin, 4 Jun 2012

Teaser: Diy Bantal hantaran



Nah gamba sebijik...sory ea, ngantuk ngat..so mls nak wat tutorial lg. Ala..lai pon x complete sume lg.. blom hias2 apa pon lg..
Lagipon baru siap dua bijik..uhuhu
kecoh je..siap dua bijik pon da sebuk nk bertutorial bagai...erkkhh..
Ok..ok, ngantuk..nk tido, kang terbangun lewat cam tadi kang bebel pakwe ku kne tunggu lama...

beza lelaki dan perempuan bila bercerita soal kawen

salam sejahtera blog ku yang di tinggal sepi.. wahhh..ayat berbunga tuh..hak tuii.. bizi manjang jea aku nie, badan abis sakit2...otak senak, haiiisshh la... saba je la... da tu elok je merapu meraban kat blog pasal manusia yang x berakal tuh..ala, last entry aku hari tu, bukan main lagi merepek ntah pape, segala carutan kuar. hilang pertimbangan jab..huhuhu...

k la, forget all the tensi tensi stuff...lets talk bout marriage lor...fun issue ma... orang puang bila bercakap soal kawen lebey kuang gini la bunyik nye...

minah: nanti ai nak kawen ai nak kaler tema itam ngn putih, taik cicak giteww...
senah: waaa..best u, ai plak nak kaler pale pink...ala....kaler belacan kew, hawt ai nanti. hihihi (gelak tutup mulut bajet chung)
minah: nanti hantaran ai nak buat sendiri jew, bantal hantaran, hias2 dia, ai beli artificial jerk.jimat cket...
senah: waa...sama la kitew..kelasss gitew, kita kn kreatip..bilik titow ai nanti pown ai nak hias sendiri jew...
minah: betol2...best nye nak kawen...

see??? pempuan....aku pon same...tp xde la gelak gedik gitu, ai ganas u...bak kate pakwe ai. siap panggil ai nyah lagi bila ai mengedik. konon ai lelaki tetiba jadik lembut..iskk..x sanggup mak!!! mak x layan kaum sejenis..ha..kau!!!! Weiii...pakwe aix gay ok, sepak kang...imaginasi xmo kalah!!!ok, tu lawak bengong bila 2 pasangan bercintan nie da xde idea nak bercakap..lol.

minah: ling, nanti kita kawen buat simple2 je la kn??
mamat: a'ah...janji setel benda wajib da la..
minah: nanti ai nak DIY sendiri la hantaran, tq tag, bilik penantin..bla bla bla..
mamat: ok la tu, ai sapot 200%, ley jimat2 cket..wit lebey tu bley wat mende lain..

mende biasa la kn, merpati sejoli berbincang perihal kawen..org excited la kata kan... bila laki lak berborak???

bedol: mat, tengok kekawan kawen mcm nak kawen jugak. tapi awek aku belaja lagi. aku ase nak ikat dulu la...
mamat: eh..ko xnak lek2 lu ke..tunggu dia abis lu. ikat lama2 x elok gak..saving ko da cukup ke??
bedol: belom lagi...
mamat: ko saving la dlu...nanti byk kot nak pakai wit..itu ini bla bla bla ( ceramah seikit)
bedol: betol gak, aku pening gak nie..wit xde lagi..aku tegok seman kawen abis 30k simple gitu je...
mamat: ha..tu la, ko kne plan la..kat mana bley cut kos, apa yg perlu apa yg xde pon xpe..yg penting kne saving dlu, kne wat bajet ( x abis2 ngn saving dia, pkwe sape ntah...)
bedol: tu la...saving aku da xde da aku wat modal jual kepok lekor, xley untung lagi..wat rolling modal...
mamat: ala..bley je, bila ko nak insyaAllah bley...ko wat macam minah, mende yg dia bley DIY, dia diy je...mcm hantaran..bla bla bla.. bedol: betol gak kn...ko memang kawan terbaik r..sory kne dengar mende merepek neh.. (lol...nothing is merepek when berkaitan ngn kawen..huhuhu)

lelaki....banyak kot dorang kne kuarkan duit. kita as pempuan nie jangan la demand lebey2 ok...

bedol: u, kalo ai tunggu u abis blaja baru kita tunang bley x??nanti u jgn noty2 ngn org lain plak
timah: ai ikut jerk..ai x noty la..ai lap u sorg jeww....
bedol: kawan ai cakap kn..kalo nak jimat kitew kne bajet..kne DIY, kne bla bla bla..
timah: ok...nanti kitew plan...kitew wat same2..

morale of da story:

korang pikir sendiri bley x??? malas lak nak naip...huhhuhu...

ok,first. pempuan memang excited bila berbicara perihal kawen kn? mende yg di pikirkan nak pakai baju ap, majlis macam mana..kaler apa..bla2

lelaki lak bila sebut pasal kawen mende pertama dorg pikir duit. duit ada sume jalan kn?

sharing is caring....minah ingat dia dok cite bla bla bla kat mamat, mamat x amek port...upenye ada guna nya jugak..

orang laki bila dia nak share probs dia akan carik sorang je yg dia btol2 percaya,

lagi...ntah, tetiba xde idea bila tengok muka bos masuk opis..urrgghh...nyampah..

k la, bye..nanti2 la cite lg...