si comel n si ensem

Jumaat, 27 Julai 2012

Inspirasi Baju Nikah / Sanding : Downton Abbey..

Aku suka ngat tgk drama omputih..nak2 agi time x kua dating mmg memerap kat umah je
So memang melekat depan tv je la...
Aku xsuka tgk drama melayu...mcm ntah pape

Selain tgk cite aku suka perhatikan baju2 dorang...
Kalo stok cite how i met ur mother, bones, castle, csi tuh mmg xde la baju yg lawa2 kn..stok biasa2 je la
Tp suka tgk downton abbey sbb cite dia kn cm old skol gitu...dress dorg pn vintage gitu
Selain tuh suka tgk baju amanda dlm cite revange jugak..

Sebenarnya dari drama or movie pon kte bley amek inspirasi tok baju kawen
Btoii...tp xde la 100% gitu..
Just inspirasi..amek cket2, olah2 ikot kesesuaian...
Tamo ckp byk...jom tgk sket baju dorg...


Peplum gituh...tp dr blakang baju ni mcm lawa...mcm....(???)
Ni bkn inspirasi kawen la...tp suka coat pempuan tuhb..suka suka...

Lengan dia lawo...

Grrr...mls dah nak naip...nk g lipat kain..letak all gamba without captions lah..






Tu lah...dlm dok layan drama sbenarnya bley la cedok idea, bkn tok baju kawen ja...baju harian pn sama la jgk...
Selain drama, byk rancangan2 fesyen yg kte ley tgk..contoh. project runaway ke, fashion ke bende kt channel diva ke, even top model rancangan top model skalipon sbb ada la jgk baju derang yg semenggah..uhuk...

Ok tu je...entry xde point tp tajuk mcm gah..muahahaha...bye.

halalkan je...anggap sedekah..

nie cerita pasal TM lagi nie...
td dapat mesej dr TM yg menkonfirmkan pasal rebate tuh...
si hadi cakap yg RM93 tu mungkin cas2 tersembunyi ke apa ke, servis cas ke...
ntah la...

dia suruh aku bahagikan amaun tuh ngn budak2 umah dulu...
aku pon da lupa bape org, 5 ke 6 orang gitu la...sbb streamyx tu kan share..
sbb dia bengang...time pakai sama2, time susah sorang2...

tp aii x kesah pon... dah nama aii kan..
kalo aii kat tempat dorang pon aii buat x kesah jugak.
tp kan...malas kot nak tepon2 mintak duit... RM93 je pon.

so kira sedekah je la...
dia bising lagi,
"ayg baik2 sgt ni pehal??bukan dorang taw pon"
baik ke??? x r....aku rasa aku pon salah jugak...
patut awl2 dah terminate dah... xyah pikir nak bawak g rumah baru sume.

"tp yg RM93 tu kn bukan bill2 yg lepas kabel kena curik tu...bill yg lepas kabel kne curik tu kan da clear,dpt rebate..xde kaitan kot"
"da pakai sama2...kena la tanggungjawab jugak, bukan just pakai n bayar je.."
aku diam jea lah...malas nak banyak cite..

"tgk tuh...degil, nak jugak tanggung sendiri..sbb tu sume dok pakat pijak kepala dia"
aii pon ada kurang jugak, ada salah jugak..terlebih terkurang tuh, biasa la kn...
anggap sedekah kena bagitaw dorang ke? perlu ke? diam2 dah..janji setel...
dorang pon xde amek taw pon...lagipon mende nie da lama...taon 2010 lg...

Ceri Beri Oii Jgn Lah Menggangu Pose Ku... :(

Dari semalam lg nieh...tatau sebab apa sbb dia setat memulas lam kol 6 lbey gitu..
Kan pose mana ada makan pape, eh tetiba cirit...apakah? Apakah?
Nak kata sahur...xmungkin la sbb aku makan pill minyak habatus sauda sebijik, roti ngn nutella 2 keping, kurma 3 bijik, pastu spirulina 5 bijik..air kosong je..xkan cirit. Dr sblom pose lg makan gini, elok je...

Berbuka sebelum tuh???
Erm...makan bubur lambok kg.baru jea....
Xkan jugak sbb org lain x kena pon..aku sorg je. Nk kata plastik aku lain dr org lain sbb tu aku je y bermasalah
Xmungkin sbb aku share ngn hadi..aku amek xsmpai separuh pon..
Kalo sbb bubur mesti dia lg cepat cirit nye sbb perut dia lg sensetip...

So whyyyyyy?????
Da 7 kali memerut neh....
Jgn smpai x larat nak pose dah la..........

Pic from google..

P/s: aku x paham kenapa org tergila kn bubur lambuk kampung baru...serius x paham.... (-,-?)

Khamis, 26 Julai 2012

alhamdulillah....rezeki bulan ramadhan lagi..

kakitangan kerajaan dapat bonus stengah bulan kan?
kitew dapat bonus setengah taon..hew hew hew...
poyo yek...kang x memasal sume berebut anta resume kat opis aku, haru beb
mana ado bonus pon tongah taon nie..sabo je la yo jang..eh yan.

kitew kan kerajaan leeng, so kena ikot leeng lah..
ikot sedap dia la kan nak bagi ke x..uhuk uhuk uhuk...
why xdo? why? why madam whyyyyy???

kalo ikot kan memang bonus ujung taon jo...
sekali tu je jangan nak mengade..
tp taon lepas tetiba dapat lak..bonus tengah taon tu la...
raya sakan la kan... yg dapat sebulan gaji tuh lagi sakan, sakai teros.

tapi....
ada tapi ye adik2, kakak2 juga abg2 sekalian...
di sebabkan bonus x sama, ada yg dpt sebulan, stengah bulan, kurang dari setengah bulan,
lebih sikit dr setengah bulan..gitu la ea,
so ada la yg x puas hati...siap g komplen kat bos lagi...

ini x syukur nama nya ea...
xmo cam ni..no no no...
org da bagi tu kena bersyukur banyak2 ok...
sbb sepatutnye kan xde pon bonus tu...
ada tu sbb bos macam terbaik hati sikit...

tp...
owh tapi lagi....
kalo da g komplen gitu, agak2 bos akan sentiasa berbaik hati ke?
x de cakap tenkiu pastu komplen2 agak2 bos nak bagi lg x?
ce pikir, awak masak nak bagi org makan, org kutuk awak masak..
awk nak masak lagi ke?
erm..kalo untuk org tersayang akan improve la..tp kalo org yg baik gitu2..
ad nak bagi lagi? ada??? kalo aii x kuasa nak melayan...

walo pon bebudak opis yg lain masih mengharap kot ad bonus...
aku sikit pon xletak harapan...
sebab ai ada informer, informer ai cakap xde bonus...
bley caye x? op kos la boley.....

pakwe ai yg gitaw..
mana pakwe ai taw?
bos dia yg gitaw..
mana bos dia taw?
heeiii...banyak soal pulak...
op kos la bos dia taw sbb bos dia yg fight supaya madam approved bonus tuh..
tp staff opis nie xtaw..
yg berbakti mempertahankan hak pekerja di caci,
yg lain di puji...

eh,
whateva la...
aii thank all the directors kecuali bos kecik.
eh, bos kecik pon berbakti jugak...walo ciput.
so ok la...walo x suka bos kecil x sedar diri tuh... tp sebab ramadhan kan..
so..thank kat dia jugak lah.

kang sape bace blog aku mesti mencebik..
"ala..aci la, awak dapat increment..boley la..."
erm...kalo xdpt increment pon aii diam2 je...
tp kalo org lain dpt aii plak x dapat berangin jugak la.........
he he he...
ni sebab sume x dapat kan???


eh....................... (baru sedar)
ni pehal tajuk lari gile ni..
so apakah rezeki yg haku dpat ni???

pasal TM,
malas nak cite pasai pa...
problem da lama da pon...dari 2010 lagi..
da buat report gedebak gedebuk sume...
problem gak lagi...end up bill 800 lebey... gila apa!!!

so berlakulah amukan ablasa kat TM center hari tuh...
buat report lagi...kali ni kalo xsetel mmg carik org atasan la plak...
kne tunggu 15 hari, ok tunggu...
semalam call tm tnya progress report...

yeay...dpt rebate 700 lbey...
so kne bayar balance 93 jea.... alhamdulillah...
walo pon kne tepon org tuh sendiri, tp xpe la...sbb gud news kn...
yeay yeay duit balance bley soping...wuhuuu...*lompat bintang*

eh...istigfar istigfar....
simpan duit nak kawen weh...jgn lupa diri...uhk3..

Muka hepy bajet cute sbb dpt nek gaji...eheh...da lama benar xpakai shawl, smlm saje pakai shawl dr mekah FPIL yg belikan. Suka shawl ni sbb besar...tp sejukkkk...suka ngat...

Isnin, 23 Julai 2012

Food Requested

Hr ahad hr tu tetiba en.pakwe msj ckp nak request supaya aku belaja masak makaroni n cheese, ramen dan jugak udon
Baru dua hari pose da requested makanan pelik2...
Yg ramen ni yg aku plg xley tahan. Megi instant je kot...owh, xnak...
Nak srh beli megi instant yg xde rencah...kari dia nak srh aku buat from zeroo...
Apa ingat ai zorro??? Eh, ea la...zorro mn ada masak kn...hm....
Konon nak kuah kari yg sama ngn kari jepon nye..ah sudah, datang da tebiat dia...
Tp aku suka yg sapporo ramen tuh...sedap, kimuchi ramen kureng cket...jepun ramen ea, korea nye mcm tasteless cket.. uhuhu
Yg daging dlm gmb tu im not sure daging apa, it can be daging ayam, lembu...or...u know what i mean. Keje aku nak cari gamba ramen with chicken n halal one...gmba je pon...so kte anggap n yakin yg dlm gmb tu ayam eh... (^_^)Y


Udon ni pon byk jenis udon jugak..tp ok la, bley goreng...cicah sos kicap yg cairkan cket pkai air (???)
Pastu bley pgl cold udon kn?? Uhuk3...pehal x requested nak makan kimchi teros, meh nak sinsing lengan baju..
Request la nak makan nasik ujan panas ke, ribut taufan ke...ni x, mcm org jepon tu pose.
Eh...yg islam nye pose la..erk, org jepon ada islam kn?? Tu ada mesejid tuh...mesti ad kn? Kn? Urm....


Pose2 berselera ke nak sumbat cheese lam tekak abg oiii??? Dpt ikan bakar cicah air asam tu baru care (ckp mcm awk tu mkn ikan..uhuk3.. tersedak)

Tp aku teringin nak mkn mende ni...

Kuih talam, semalam sanggup redah lautan manusia kt param bangi semata2 nk beli kuih talam ni..smpai nak pitam siap,
Siap pucat segala muka sbb xley pose tp xmakan...berlagak mcm awk tu pose,padan muka aii
Tp kecewa sbb x jumpa pakcik yg slalu jual kuih talam mabeles itu...huhuhu
So kalo buat sendiri ni agak2 jadik x??? Hurm....


Juga ini...apakah ini??? Puding kentang ea adik2... First time makan kamis hari tuh...masa ada potluck kt opis tu... Perrgghh...
Aku ase separuh dr puding tu aku sorg je kot makan...da ptg2 ad yg ckp xdpt mkn...
Erm...ntah sape la yg mkn byk tuh..*sambil buat muka blur plg sial atas muka bumi ini, uhuk3...
Tp yg ini xsusah kot nk membuatnye...insyaAllah ada rezeki nanti nak masak cket, buh lam tapaware yg lutsinar tuh bg2 kt budak opis...
Amal jariah cket...bg mkn kt org bbuka ni pahala dia besar, kan???
Sbb tu dulu2 time pose makanan lalu kot tingkap je...passing
gitu je, bukan terbang kne baling lah!!
Owh...teringat zaman kecik2 dulu...skang ni ada lg ke ha???
Amalan membagi2 makanan tuh???

P/s: stress melayan kerenah org tu puasa...aduhaiiii, mcm bdk kecik! Nak kne pujuk2...kang da kawen ada anak stok perangai sama, mau kurus kering aku nak melayan.

P/s/s: pot luck hr tu wat japanese cheese cake. Nanti cite...first time buat, kira berjaya la jugak... :P

All pics from google.

Ahad, 22 Julai 2012

Nape Saya X Gembira Dapat Naik Gaji???? Why????

My bos da pesan kept it as a secret... I do
Tp aku x jangka ada yg sanggup curi2 baca surat y aku selit dlm my diary
God..im freak rite now...

Nape nak takut, nape nak stress dpt naik gaji kot.. it supposed to be gud news la kn??
Yeah rite...gembira..tp bila segelintir je dpt and mostly xdpt.. mesti ada yg x puas ht, even dorg x cakap...
Serius risau gile...ase nak suruh bos ak amek balik increament tuh...tanak, stress gile kot...

Ase bersalah sebab i cant kept it as a secret...
Da la lepas tu siap kena keliling ngn akak2 level atas, kne soal siasat siap..mampos aku
Xtaw la camne nak hadapi mende ni esok...

Mesti kecoh kat opis esok..
Mesti kne soal siasat lg...damn r korg, jgn buat aku ase nak benti boleh x??? Aku stress ok!!!
Plg xley blah bila ada yg x puas hati g jumpa bos siap...damn r!!!
Serius aku x taw hati manusia...ingtkn da taw diam2 je...

Lepas my pakwe cite what will happen if people know bout it,
Baru aku taw...it not possible people pretend to be nice to us just to know our secret...
And they will back stab us...urrgghh...
Im not say that dorang tu jahat...tikam belakang whatso..

But...i dont want to be the center of attention nanti...xsuka.
And xnak mende ni jadik kecoh, jadik isu...
Plus increament tu bukan byk pon...for those yg masuk dlm company tu with pay less than what i should get..
I just get what i deserved je pon...for a year, aku dpt kurang dr org lain... Now, i dont know if it even or maybe they get more seiring dgn masa..idont know..but, saya dpt ni..setelah lama bersabar...so please dont envy me...please berkongsi gembira dengan saya...

Really hope that esok, everything is normal...
Jgn la sampai mende ni smpai ke pengetahuan bos...jgn la kecoh satu opis pasal ni...
For the first place i should open my letter at home jer...
I dont blame those yg curik baca my letter, it just out of curiosity so its ok..saya maafkan.
I dont blame those yg ramai2 pakat interview with all the question smpai saya x mampu nak protected myself n denied it.

I blame myself sbb xtnggu baca surat tu kat umah je..
I blame myself sbb xpandai menipu..even i dont say a word but my face and reactions give them d answers..damn me..

O god please help me...
Ase xnak g keje je esok...how im supposed to kept up a gud work kalo cam ni????