si comel n si ensem

Sabtu, 27 April 2013

sape terer sila teka apa penyakit aku???

salam sejahtera...

seminggu, 2 minggu, rasa nya dah 3 minggu kot aku alami masalah nie. masalah sukar bernafas, sukar nak tarik nafas. mcm x cukup udara gitu. ko bernafas, tapi dada ko berat. sampai satu masa kena tarik nafas dalam2 tapi end up x lepas. mcm ada sumthing yang menyekat. 2 3 kali try baru lepas. kadang2 sampai mengigil2..punya la aku x give up tarik nafas dalam2. bila dah berjaya lepas tu rasa mcm lega gila wehh...serius.

ada satu malam tu aku sidai kain tapi mengah nye mcm aku lari ulang alik dari mesin basuh ke tempat sidai, ulang alik amek baju selai2. mana ada...kain kat sebelah jea...amek, kibas, sidai..tu pon mengah. bukan mengah macam asma tu. nie mengah mcm nafas jadik pendek2. di sebabkan itu, aku tarik nafas dalam2...sambil istigfar. haru plak aku pengsan sebab sidai kain jea...serius rasa nak pitam masa tu, darah rasa mcm menyirap ke kepala, rasa muka dah panas...kept tarik nafas hembus, tarik nafas hembus..mcm org nak beranak tu. tapi xde la laju2, end up aku muntah...muntah air. pastu lega kejab...dah boleh bernafas secara normal,tp kejab je la...lepas tu dah susah balik.

dalam 3 minggu tu rasa mcm something menyekat nafas aku tu dari depan. mcm kat ulu hati tu..sekarang nie rasa kat belakang lak. tp ok lagi la dari yang kat depan tu...kira kekerapan tok menarik nafas dalam2 tu lg tinggi la dari sebelom nie.

semalam aku dah g jumpa dokter. check2 sume...tekanan darah ok, normal. check jantung..check sume injap, pon cantik. check paru2, pon cantik..xde tersumbat,xde air...dokter la cakap. dokter kate kalo stress pon boleh mengakibatkan kita rasa mcm tu jugak. pastu siap perli aku lagi. bernafas tu tindakan luar sedar. kita xsedar pon kita bernafas. tp bila kita dok perhati kita tarik hembus nafas kita jadik rasa mcm...eh x cukup udara la.

la....itu macam pon ada ke? mcm terbalik jea..aku sedar sebab aku susah nak bernafas, dada aku rasa berat. kalo aku x rasa lemas sampai terkial2 bernafas nak amek udara xde nye aku nak pikir. nak kata aku stress sgt tu xde la plak...means, xde la all day long aku stress...ada je time x stress.

aku rasa sebab urat. sebab badan aku penat. belakang aku sakit, bahu aku sakit, kaki aku sakit. bila badan lemah maka susah la nak bernafas kan....tu apa yg aku rasa la. sekarang nak carik spa yang bley bagi massage yg best. harap boleh terubat la ea...

owh..dokter ada cakap jugak, kalo seminggu dua lagi xde apa2 perubahan maka kita check darah, takut anemia. tapi setakat nie pucat xde,kate dokter lah. asma pon xde walo mak aku asma...sebab aku xde batuk. aku x penah kena batuk yang batuk. just..uhuk2 3 4 kali cam tu jea. sekali budak opis ada cerita, adik dia punya kes lebih kurang aku...sume normal, last2 cam ne ntah..check2...rupa nya ada talasemia. ok takut.

sape2??? rasa2 apa sakit aku ea??? sebab dokter kata aku normal, dia pon xtaw nape. harap2 sebab urat la kot eh...