si comel n si ensem

Jumaat, 2 September 2016

House decor : idea untuk home office

Assalamualaikum...

X sempat nk berblog.. idea byk tp x tercurah je. Now, curi masa untuk update idea decor dan susun atur home office. Stengah tu home opis jadi tempat main game (bg lelaki); update blog, jadi family center untuk uruskan filing bil n bajet, jadi tempat hobi, craft etc...

Sume pn boleh la kn.. home ops aku da jadi tmpt laki men game, donlod cite n family center jgk... sbb laki je yg dok uruskan bil n bajet.. bini tau mintak je...😂😂😂...

Tp x tunjuk la my home ops sbb xde apa pn lg... nanti2 la ea...hrni nk bg idea yg dok gugel2. Of cos semua dr pinterest...situ je la tempat aku dok cr idea pn...

Jumaat, 19 Ogos 2016

Guest post : the introduction aka the invitation

Guest : azie yan, gadisblur.blospot.com

Assalamualaikum...

Tetiba je rasa nak mengembangkan lagi sayap dlm dunia blogging ni. Ye lah... sendu sgt dah rasa blog ni.. terasa nak buat guest posting.. apa tu guest posting???

Guest posting :-

Tulis artikel/blog post untuk website/blog lain. Tapi untuk guest posting kita ni, kita buat secara bkelompok..klo blog owner nak specifik artikel yg relate dgn dia nye blog.. bleh request pd penulis yang kena giliran dia untuk menulis.. contoh, blog owner tu pasal parenting...so dia nak blog post pasal parenting je, psl home school ke, tips anak2.. tu bleh request direct..tp xleh la semua skali pn request...masak la org yg nk menulis, kalo buat ada 30 org dalam guest post comunity..pengsan nak tulis 30 artikel.

Kenapa nak buat guest posting ni, ada apa2 kebaikan ke??

Kebaikan guest posting / guest blogging :-


-Elak blog dari berhabuk terbiar terlalu lama, contoh blog ai ni lah...nk menulis tp kang xde idea, kang xsempat, kang malas. So dgn kewujudan guest post comunity ni..kte just rajin kan diri copy n paste artikel guest ke blog kte. So ada la new post tetiap minggu kan.

- build relationship tu ye lah.. op kos la kte akn bkenalan dgn guest post comunity kita, blogworking semua kan..

-point ni sama mcm point kat atas je..huhuhu...

- networking benefit. Menaikkan traffik ke blog kita, sebagai marketing tools jgk, bleh promote blog kita, klo sesiapa yg buat bisness bleh promote bisness..buat artikel psl bisness or selit ke kn. Sbb kte letak link dekat artikel kita, so readers akn bw ke blog kita...giteww.

-sharing is caring, yes... spread the love, eh. Spread the words...tips, story, anything lah.

-point ni pn mcm berulang je..😅

So gitu la lebih kurang kebaikan guest post ni..Need to invite few blogger before dapat spread the words dgn cara meluas. Dia mcm give and take je..

Kata kan dlm guest post community ni, ada 5 org.. joyah, minah, sara, bedah, jenab. Katakan this week giliran joyah untuk tulis artikel. Tulis la pasal apa pn, psl parenting, psl usrah, tips, holiday, or bissness apa2 la yg buat readers tertarik untuk link ke blog sendiri..

Lagi empat blogger akan post artikel yg joyah tulis siap link blog so senang readers nk link ke blog joyah. Benefit dia, klo org search pkai search engine akn kua la blog2 tersebut.. traffik naik la kn.

Minggu ke seterusnya, rotates and dalam masa yang sama tambah lagi guest dalam comunity guest posting ni so traffik akn lagi berkembang lah... post seminggu 1 artikel je utk mgelakkan guest post penuh smlai tutup post tuan umah.

Boleh jemput ramai2 blogger untuk join comunity guest post ni.. klo ramai mungkin bleh buat 3 hari skali...tp everyone kne participate lah. Jgn plak artikel dia da kua kt sume blog kekawan...lepas tu diam, xde denda...tp tamo la mcm tu... kata give and take kan...

Format artikel lebih kurang gini la, nama guest yg menulis artikel, blog link.. artikel yg d tulis. Dan last sekali sikit psl biodata author, cewah... author siap..

------

Tentang penulis :



Azian, ummi kepada 2 orang hero
Engineer with hope suatu hari nanti dpt jadi suri rumah.
Small bisness jual emas..
Email : mieyakihami@gmail.com

Ps : if anyone interest pls email me.. kte diskass how to create our community supaya senang nk berinteraksi antara satu sama lain..

Khamis, 18 Ogos 2016

idea decor : vanity tables aka meja solek yang ohsem

Assalamualikum....

biasa kan kalo kita beli set bilik tido, dia datang sesiap sekali dengan almari baju or orang kelantan panggil wardrobe dan meja solek. seketul segedebuk gitu meja solek datang,.kan?

sekarang ni zaman diy, wardrobe tu ada la yg pakai lagi...tp nak jimat? kita buat rak ala2 walkin kabinet..tp tu cerita lain, now, kita nak cite pasal vanity tables aka meja bersiap, eh bersolek. mekap.. ah...sama la tu.

okeh, now pn meja solek org da x beli seketul kn, semua pn diy. apa la...ikea mari lah. jom tengok antara idea2 ohsem yang aku save masa tengah scroll2 dekat pinterest...


dalam banyak2 paling suka yang nie...soft, simple dan teratur je... sesuai untuk orang
yang tak banyak mekap macam mak ni...hohohoho


ok...ni ala2 hipster cket, sesape yg banyak mekap dan aksesori tu,
bleh buat gini...diy je yoppp....  menariks nye tang lampu2 tu lah..
terus nampak cantik berseri muka ku....floles moles la...

nie lebey kurang yang kat atas tu la...tapi cermin dia kecik sikit..
kalo anak x kacau or xde anak, boleh la letak open shelve gitu...
kalo ank ummi yang perasaan ingin tau sangat tinggi itewww...
herm...kim salam lah.....


lebih kurang kat atas tu jgak. tp, instead of rak tu kiri kanan,dia letak
dedua seketul gitu. lawa gak... sesuai la utk korang2 yang banyak 
aksesori, banyak koleksi... ummi xde semua itewww

ni plak dia letak meja besar...letak pc terus, utk buat keje kat umah...
update blog ke kan... klo cenggini harus rajin ummi update blog...
hohoho. tp ummi suka gak gini..as simple as that. tp dapat kat dak aathif dia dari katil 
dia panjat terus atas meja...haiiiii

ha...ni plak bukan meja mekap...tp teaser utk work station. kira mcm at home
pny work station la... next kita share ea,,,

so.... korang punya vanity table or meja bersiap macam mana??? yok share yok.....

p/s : all image copy from pinterest,



Photobucket

Birthday abg aathif yg ke 2

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...dah 2 taon dah usia abg aathif, syukur pada Allah sebab kurniakan ummi abah anak yang sihat x banyak ragam..

Ummi dan abah da amik cuti awl2 dah nak bwk abg aathif jalan2..aniversary ummi abah sehari lepas bday abg aathif pn ummi x amik cuti (tp mc sebab migrain terok, abah pn mc sbb tonsil).

16/08/2016

Plan nye nak bwk abg aathif p zoo.. adk aysar tinggal ngn nenek. Tp pagi tu bawak adik aysar p kk nak amik appointment utk vaksin 5serangkai yang 2 bulan. End up..setengah hr kt kk sbb nurse suruh cucuk terus je... ni nt kte cite yeh. Now nk cite bday abg aathif kn.

So lepas blk dr kk, drive p salak selatan bwk abg aathif naik chu chu.. kemain suka abg aathif. Bwk p klcc, ummi nak mkn kat manhattan fish market, xtau plak kt klcc xde...hohoho.

Lepas tu bwk abg aathif pusing taman klcc..bg dia bjalan, layan dia main kat playground main buai n gelongsor.. xleh lama sbb nenek nak masak2 n buat kek utk abg aathif.. nenek masakkan spagheti, buat kek coklat ngn congo bars.. Alhamdulillah.

Abg aathif seronok sgt...ye lah, biasa ummi byk habiskan masa dgn adk aysar..hari tu mmg utk abg aathif je..tp ralat jgk sbb stengah hari dah kt kk kn..xpe, ganti hari lain. Jom tgk gmb jom... mls da nk menaip...

Rabu, 3 Ogos 2016

Lap habuk

Salam,

Manjang entry lap habuk kan. Nak wat camne, x bape rajin sangat nak update blog skang ni. Ni pon Xtau la ada org baca ke tak. Mcm xde je.....sbb tu lah lg malas nk menulis.. hohoho...

Xde masa jugak, tp tak de masa tu bleh di cari masa nye. Sebizi se takde masa mana pon kalo rajin mesti boleh.

Nampak tak? Malas tu culprit utama.

Oh. Hari ni last syawal kan? Selamat hari raya. Ummi pon dah 2 minggu lebih masuk keje dah.. masih rindu rinduan dekat budak berdua tu.

Paling tak leh move on, dengan dak aysar lah.. setiap kali nak tinggal dia.. hati ummi mati.. rasa macam kesian sangat kat dia, mcm x adil untuk dia..mcm.. mcm mcm lah. He such a gud boy... sangat2 gud boy. X reti nak demand lebih, or pasrah dan redha je apa org buat. Entah... tp setiap kali tengok pandangan mata dia, setiap kali pandang wajah dia, setiap kali tengok helaan nafas dia...rasa mcm x sanggup ummi nak. Masa aathif, first time tinggal.. ummi menangis, masa aysar tak...tp ummi paling terkesan time tinggal aysar. Time aathif sedih nye sekejab je...lepastu ummi bleh move on dah... hmmm.... doa kan lah ummi cepat2 upgrade jadi suri rumah.. in sha Allah, aamiin.

Eh, dah jadi entry luahkan perasaan plak. Xde idea nak up entry baru. Ada je benda baru yang bleh share tp tu lah...

Ok lah, len kali lah kita potpet lg.. apa2 yg bleh d share, kita share ea..

Jumaat, 17 Jun 2016

Motherhood : aysar dan jaundice

Assalamualaikum...

Haritu janji nk cite pasal kondisi jaundice adk aysar kn?
Xde mood nk menaip tp sbb da janji.. tunaikan jgk..

Rasa nya ad kot update pasal kuning abg aathif. Apa nak cite kat sini.. abg aathif prolonged jaundice.. standard klo prolonged kena buat investigation aka test.. utk pastikan kondisi hati, buah pinggang dlm keadaan baik dan check if Ad urine infection ke apa kn?? Ok.. letak tepi kisah abg aathif..

3 kali je p kk check kuning... da bwh 10 kira orait la kn? So ok x pegi dah. Kuning kt muka pn x nmpk sgt dah.. tp x hilang habis... sampai hari ke 20 dok tgk mcm kuning je bdk ni.. n ummi masih belom mkn any herba or maajun apa2 lah. Mkn pos masih sawi rebus letak garam dengan aym bakar letak garan semata2.

On 27days p kpmc jmp paed. Ok, ni kes lain..tp 2in1 tros. Pg skali nk check sbb adk aysar tido bunyi berkahak.. trus buat test untuk prolonged jaundice. Bacaan bwh 10, patut xpyh buat dah..tp kami decide utk buat. Alhamdulillah.. semua pn ok.. just jaundice dia turun slow, sama mcm abg dia..

Beli serum nuraz, tp x de efek..byk kali jgk pkai..turun jgk la..tp mcm tu la...slow je turun nye. Decided to stop pkai sbb setiap kali lepas pakai abis merah2 adk aysar...

Turun byk bila ummi minum air ribena.. byk pn dari 13 ke 11, lepas tu da turun 10 xnak dah dia turun..xpe lah nk, janji awk sihat... xnk la semata2 nk bg hilang kuning smpai bg awk susu tepung...doc pn ckp xde apa..x bhaya, so ummi teruskan je bf awk..

Berak kencing banyak..no worries..

Sabtu, 4 Jun 2016

Motherhood : cukur kepala dan nama baby AWA : hari ke 8

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Nak cerita pasal jaundice adik baby tp teringat pasal x share lg nama adk baby.. so kita cerita psl ni dlu lah..

Alhamdulillah...Hari ni dah 15 hari bersalinkan adik baby. Memandangkan hari ke 7 jatuh pada hari jumaat. Dan abah adk baby ada urgent task nk kne siapkan dekat opis..maka, sabtu lah baru abah adik baby p buat surat beranak dan cukur adik baby. Xpe lah hari ke lapan pn, ada org buat majlis cukur jambul kendian baru cukur licin kepala baby. Ada org, time akikah baru cukur kepala baby... ada org p jmp bidan la, sesape la utk cukurkan kn..

Kitorg cukur sendiri je... sbb akikah xtau bila lg nk buat kn..

Oh, nama.  Ehem3... nama di beri...

ABDUL WARITH AYSAR BIN ABD HADI

yang membawa maksud hamba Allah yang mewarisi yang senang/yang mudah.

Alhamdulillah..setel sume, tinggal akikah je.. eh, dgn nk p timbang rambut adk aysar..x timbang lg...

Ok, lepas ni bleh update psl jaundice adik aysar plak...

Khamis, 26 Mei 2016

Pengalaman bersalin anak no.2 (ringkasan)

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah, hari ni dah hari ke enam bersalin kan putera kedua cinta hati ummi abah...

Nak update sikit rentetan pengalaman bersalinkan baby awa. Macam ringkasan je la dlu sebelom kita bebetul menaip secara panjang lebau (kalau ada masa). Sebenarnya, ni post dekat group momy pregnant dekat fb.. alang2 tu copy paste je la terus sini..

@36weeks: perut asyik dok mengeras secara consistently. Hati kecik dok ckp mcm x lama je dak kecik nie nak kua

19/05/16- amik cuti sbb dok berkira adk baby akn keluar cepat. So nk kemas rumah, nak kemas beg. 

Pagi tu x rasa kepala baby dekat area ari2 tu, rasa kosong je..risau sgt takut adik baby pusing blk jadi songsang. Rupanya, kepala adik baby da masuk sarang.

Setel mengemas.. pinggang start sakit menyucuk2. 

Malam tu offer bersama dekat husband sebab rasa mcm xlama je.. tp dok bajet dan la ckp 37weeks. Lepas tu, contraction dtg..ok abaikan.. cuba tido, klo false nt dia akan hilang..

20/05/16

4.30: badan mengigil2 tahan cirit n contraction, ckp ngn husband mcm hr ni jgk beranak ni..

6.00: bangun sesiap semua, bwk apa patut, hantar abg aathif pegi umah nenek. Breakfast. Semua...

11.00: dok lengah2 kol 11 bru sampai spital.. x rasa plak sakit contraction, mcm hilang plak. Lepas ctg n ve, contraction ada tp sendiri xrasa sakit. Ve dah 3cm. Mintak nak balik nt petang dtg blk sebab nye nak tengok x-men (😅😅). 

Doc x bg dah sbb ank first jarak x smpai 2 taon lg, progress mungkin cepat kata nya. Ok la, masuk la wad kita..

2.00: doc check ve, bukaan 4cm. Doc pecahkan ketuban n masuk kn ubat berak. Lepas selesai urusan dlm bilik air, nurse check ctg.. amikkau..td belagak x rasa sakit siap bleh tido selesa. Sekarang ha.. contraction ase nk putus pinggang. 

Masa ni try prektis dok mengiring kiri n tarik punggung. Untuk 2 kali yang pertama membantu jgk, lepas tu x tahan sakit sgt..

3.00: panggil nurse ckp xtahan, sakit..suruh nurse buat ve. Nurce check da bukak 5cm. Masuk lr.. cucuk drip, nurse cucuk pethadine.. masa ni x pikir apa dah, xleh nk natural ke apa ke.. pikir sakit nk melayang nyawa je.

Nurse suruh baring, tp xnak.. duduk je atas katil sambil peluk husband tahan sakit.. nasib husband gemok, kalo x mau patah riuk semua tulang2 dia.

Nurse paksa baring sbb nk pasang ctg, siap mengadu kat husband xnk baring..xsuka sakit, hahahah.. mengade lebih ni.. last2 baring jgk.. bila contraction dtg, tarik kepala husband peluk.. tertonggeng lah kawan tu...hahahaha. bila contraction dtg je tarik napas dlm2  sambil peluk husband mcm peluk teddy bear.. 2 kali contraction, contraction ketiga rasa mcm ada benda nk keluar, ase nk teran..husband tny nk pgl nurse x? Ckp xnk sbb dok pikir bukaan baru 7cm mcm tu. Contraction ke empat pon sama..

Tetengah dok peluk husband sambil dok tarik napas dlm2 dan lepas tu(sambil dok imejin adk baby dok kua pelan2 kt bwh), tetiba nurse masuk..buruk sgt kot bunyi dok tarik lepas napas tu..huhu..

Nurse ckp klo nk teran bleh dah teran.. muka bsahaja je. Eh, dah bleh teran ke nurse???dia buat ve tp x bgtau pape pon.. terus mcm tertanya2 xpe ke??? Tetiba dlm dok peluk husband tu nmpk muka doc. Eh lg..haha. 

X berapa teran sgt, just breath in and out je..teran sikit2 je.. da kua kepala, doc ckp bagus xde koyak.. xyah teran dah..bia doc tarik baby.. tetiba ase sakit gila nk meneran jgk... x kira, nk teran jgk.. doc suruh dok posisi bersalin, kaki pegang buku lali pon x dengar dah.. teran jgk sambil peluk husband kuat2( aka meremukkan tulang belulang husband). Nurse da bising, doc plak ckp xpe lah dah dia selesa mcm tu..huhuhu...

Sekali teran campo tarik napas lepas, alhamdulillah.. kol 4.35 selamat adk baby melihat dunia.. luka cket sgt doc ckp, kne jahit cket kt bhagian lua je. Doc jahit sambil berdiri kat sebelah je..sempoi sungguh... pape pon padan muka x dengar ckp doc jgn teran, klo tak bleh rasa bersalin xde koyakan...

Alhamdulillah..esok nye dah bleh discharge.. sangat ok dok kpmc, nurse sangat baik.. doc pn baik. Lagipon x banyak isu so just jumpa kejab je ngn doc.. ok2 sume than dah.. bill dekat sini?? Rm22++, lupa belakang berapa.. rasa nya dalam rm2260 gitu kot. Bilik single deluxe..alhamdulillah selesa.. husband bleh tido selesa.. x kacau org, x rasa di kacau..

Tengok la nanti kalo rajin update asing pasal review beranak dekat kpmc kajang ni.. kalau rajin la...

Selasa, 17 Mei 2016

Second pregnancy : check up @ 35wks

Salam sejahtera...

Ok update laju2 checkup 35wks, nie kira second checkup dgn doc anita. Ikotkan nak up post psl abg aathif admit sbb dehydration ritu..tp tu nanti la kte cite ea... cite psl checkup ummi dlu...

Hrtu Sampai lambat, so agak bercinta jgk la menunggu.. dekat kol 2 jgk la siap, kitorg smpai dlm kol 10 gitu kot. Org mmg ramai la, n doc anita ada kt kpmc siang hr sabtu je..sebab tu la kot.

Berat naik lg 1.3kg, hohoho... total berat dah 62.4kg, dah naik 15kg sepanjang mengandung ni. Berat adik baby plak 2.4kg, ngam2 soi dengan usia kandungan, alhamdulillah. X kesah adk baby beso ke kecik ke, janji sihat.. janji lepas 2.5kg masa bersalin so xyah masuk incubator..

Masa checkup tu, doc anita dok ulang2 ckp xdan puasa ni awk dah beranak, xdan puasa ni, pastu dok ulang2 pesan soh prepare pape sume sesiap.. tp dia x bgtau pon baby dah engage ke blom. Ummi pon confius la, ni beranak awl ke mcm mn ni? Mcm time abg aathif ritu, doc shida akn ckp..baby dah engage. So ummi pon confident la nk prepare sume, nk buat xcercise sume...

Tp xpe.. ummi rasa baby x lama lg dah nk kua ni.. ummi pegang kata2 doc.. klo x lama lagi maksudnya, hujung bulan ni @ awal bln 6 lah.. insyaAllah. Skang ni pon ummi dah start dah ummi nye plan utk mudahkan bsalin. Wahh... plan sgt, xde lah.. mcm xcercise2 tu... lite2 supaya xde la hilang tenaga nt.. xde la urat2 kejang ke apa ke kn..

Ikot planning ummi... minggu depan last ummi keje, next checkup 37wks ingt nk mintak mc smpai bsalin ngn doc.. klo doc x nk bg, ummi redha dlm pasrah amik unpaid leave lah. Klo ikot abah, skang ni pon dia dah soh ummi unpaid leave je.. kesian dia kata, tido mlm pon mengerang2.. xpe lah, bleh tahan lg..kte tahan la.. yg x tahan klo org x phm kita tgh sarat ni...

So 30/05 tu ummi dah start cuti lah.. hrp2 ummi dpt la mc tu.. belakang dah start menyucuk2, kadang2 perut dah start cramp sengugut tu.. ummi layan je.. tu tnda nya, body ummi tengah prepare untuk labour phase.. insyaAllah.

Moga2 mudah dan senang lah semua.. insyaAllah.

Kwn ummi, dah beranak hr ahad hrtu @37wks, alhamdulillah.

Lg sorg kwn opis ummi, edd seminggu awal dr ummi, dah start mc dah minggu ni... ummi ni dtg opis bukan rajin buat keje pon.. dok gam bontot dekat kerusi je.. lepas tu mengunyah.. hohohoh... mcm xde pekdah je dtg opis pon...

Tgk la cane nt yeh... btw, esok ummi dah genap 36wks...

Rabu, 4 Mei 2016

Second pregnancy : update minggu-34, first check up dengan dr.anita, last check up dengan dr.shida

Assalamualaikum...

Panjang tajuk entry hari ni... hari ni genap 34 minggu dah. Lagi 4 minggu nak beranak, hahahaha... aku aim nak beranak minggu ke 38. Amboihh... mcm bleh set2 pulak bila budak ni bleh kua kn...

Xde lah. Kita merancang.. berdoa, mintak pada Allah. Harap2 38 tu kua la.. xnak lewat sgt, xnak awal sgt..

Okeh, cerita pasal checkup dengan dr.shida dlu @ 33weeks. Checkup malam rabu sebab sabtu dr ada seminar ke apa ntah. Berat naik dlm 1.6kg dalam masa 3minggu ni. Total berat masa tu 60.4kg, hohoho... berat kau. Tp mandangkan org normal pon dok ramai yg berat 60kg, so me chillex je lah. Masuk, xde check apa pon.. scan check heartbeat adk baby dengan berat je.

Berat adk baby naik 300g je..masa ni ummi mcm sedih cket..masa scan 30weeks, berat adik baby 1.62kg, scan kali ni dalam 1.85kg je.. bawah pada paras average utk baby 33minggu.. tp xpe, ummi rilek je..ckp2 ngn adk baby siap buat lawak. Ummi yg nk kne jg makan, sbb xnk kne minum air gula kat kpmc..adk baby bleh je mkn byk2..  hihihi...

Hari sabtu @ 33weeks3days pulak checkup dekat kpmc dengan dr.anita. first time jmp dr.anita, sebelom ni dengan dr.mimi. Ya Allah, suka sgt.. memula tu mcm2 andaian dok buat, mst dr anita ni pendiam, mesti serius.. xde..sangat2 peramah, mcm dr.shida jgk...rasa selesa..

Terus lepas tu decide xnk sambung dsh check up dekat colombia. Bukan apa, ada 2 lg check up sblom beranak, rm400 bleh save kt situ ha.. memula ingt nk checkup je smpai last sbb dah selesa sgt dah dengan dr.shida kn. Tp ni dah selesa dgn dr. Anita ni, kita p kpmc je lah..

Oh..masa checkup kt kpmc tu, berat 60.4kg jgk. Ummi dah dup dap dup dap dah.. sbb dr.mimi ckp klo naik lebih sekilo nt ummi kne minum air gula..ayorrkk..bdebar2 la kn ms jmp dr.anita tu.. tp x kena pon, dr.anita x ckp apa pon.. muahaha. Berat adik baby plak.. 2.1kg. Yeayy...

Ok, untuk minggu 34 ni.. dok terasa2 bila adk baby gerak je menyucuk2 pundi kencing. Rasa mcm bawah dah kepala dia, tp xde la turun lg. Kaki dah berkilat sebab sembab. Tido malam2 xleh nak lena sgt dah.. nak buat urutan perineum x tercapai dek tgn ku dah.. huaa.... cane nih, gigih jgk la ummi sampai senak perut.

Byk lg..tp tu je lah yg terluah.. doa kn yang baik2 ea untuk ummi dengan adik baby.. doakan di permudahkan ummi nak bersalinkan adk baby.. aamiin

Isnin, 25 April 2016

Our lil crib : bersepah nye rumah

Salam sejahtera...

Dah berhari dah mode membebel ni on, tp x terluah je...sebelom kita lanjutkan bebelan kita, kita tegaskan sesiap. Ye.. rumah kita sangat la bersepah tahap sakit mata sgt2.

Sangat jeles ok dengan orang yang balik keje kol 6 dah terpacak kat umh. Paling tak pon, maghrib tu bleh angkat takbir kt umah sendiri. Jeles sgt.. sampai umah sempat la nak masak, double the food terus utk bekal esok. sempat la load baju dlm mesin basuh. Paling lambat pon kol 9 dah boleh sidai kan. Boleh kemas2..best nye... so that xde la bertimbun semua nak buat hari sabtu ahad je.

Aku? Kol 10 bru betul2 sampai rumah. Yes..kol 10. Apa sangat ko nk buat. Time belom pegnen dlu, lepas da tidokan dak aathif, berlari p dapo prepare bekal esok. Abah aathif load baju dlm mesin basuh. Isyak pon da kol 12mlm, so agak2 tido kol bape?? Mmg x la nak kemas2 sikit tu.. bia je, kemas dapo je tu pon basuh2 je, kilat2 pon x de la beria sgt. Tu pon nasib baik abah aathif tlg sidaikan baju. Kol 12 bru start menyidai, agak kol bape baru dia tido?

Kol 5.30 kitorg dah bangun, aku nyusu kn aathif. Abah aathif mandi, masak nasi, iron baju.. siap semua, abah aathif take over aathif, aku p mandi.. panas kan lauk, masak sayo..pack bekal. Sesiap semua.. kol 7 mandi kan dak aathif sbb kesian lah nk mandikan dia awl2 sgt. Kadang tu, aku mandi sama ngn dia. Again, kua umah tinggal je sepah2 sakit mata tp simpan dlm hati paling dalam je.

Begitu la rutin hari2. Penat toksah cakap la..kang kalo ckp kang org kata, merungut. Mcm aku sorg je yang keje, mcm aku sorg je yang ada rumahtangga, fine. Korg blk keje kol 6 dah ada kt umah boleh la...

Now, tengah sarat lagi lah aku x jamah apa.. nak jamah pon kang laki sound soh rehat, ye lah.. time buat tu x pikir apa, lepas tu mula la melepek xleh gerak. Ok ni bukan ngande ok. Jgn nak ckp org lain pegnen elok je. Nie rezeki aku utk kali ni, jgn nak persoalkan. Syukur la klo perjalanan pregnancy korg lancar sebelum ni. Dan jgn lupa, setiap pregnancy tu berbeza ea. Eh..mcm jahat plak, mcm doakan yang x baik2 utk org plak..eh xde la. Aku teruk pegnen kali ni sebab nyusukan dak aathif, byk tido ngiring one side.. baby besar cket kali ni, body bkerja keras nak tampung n prepare utk labour nanti. Alah.. normal stuff utk pregnancy mom je..

Ah.. mn kita? Oh ea.. so tinggal weeken je la utk kitorg laki bini nyental rumah. Tu pon kalo xde benda kat lua, klo xde benda apa nak attend. Akk aku tau dah..klo nak ajk aku buat apa2 weekend mmg kne bagitau awal sesiap, klo bleh seminggu awl..klo x memang aku amuk tahap laki aku pon mls nk campo..hohoho... ye, tlg lah.. bgtau awl yeh. Weeken je masa kitorg nk uruskan rumah kitorg, nk gomol2 spend masa ngn dak aathif..

Bayangkn, weeken tu lah nk buat semua benda. Benda seminggu tu, pack semua dlm masa 2 hari. Klo abah aathif xlarat nk mendobi time weekday, weeken la longgok semua. Hari ni la nk mengutip semua, nk susun, nak sapu, nak vacum, nak mop, nak kilat2. Kalo untung sabtu ahad dok umh je tambah badan kuat, dapat la 2 hari umah tu jadi mcm umah manusia. Kalo kne kua sume, mmg setel major thing je la. Vacum je dlu, len kali mop. Susun pon apa ada je..xpe, setel dlm umh dlu.. lua umh biarkan..

Yes.. org kata, sapu la umh hari2.. kejab je sapu nye.. lemak plak kol 11 mlm nak menyapu umah kan.. korg robot sukahati korg la, aku manusia.. reti penat. Ni pon untung laki banyak tolong. So bila org pertikaikan.. awat umah aku x kemas merelit xde habuk seinci pon aku marah.

Bukan marah sebab mengutuk rumah aku. X pon, mmg realiti umh aku sepah pon, tp aku marah sbb cakap x pikir. Eh.. buat apa pikir kan.. nk ngata org xpyh pikir, klo pikir x best la.. x sampai essence nak ngata tuh. Dah2, xpyh la nk usha hal umah aku sangat. Syukur la umh korang kemas, hari2 korang ngemas umh kn..anak ada 10 pon no hal.. sbb korang pandai..

Kesimpulan dia disini ialah, korg tau tak memana company consultant area kajang bangi cheras ke.. nk pakai engineer. X leh up gaji, just bayar mcm gaji sekarang pon orait dah.. janji aku dpt blk awal.. hihihi

P/s : x sabar tunggu MRT siap.. erm.. tp still kol 10 jgk la kot smpai umh

Jumaat, 22 April 2016

Beauty regimen : pengaruh hormon mrngandung terhadap skin care regimen ( regime penjagaan wajah )

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Wahh...tajuk x menahan, beuty regimen gitu, padahal xde la beauty sgt pon. Lately ni macam baru mangkit dari tido je.. tengok muka dah malap semacam je..haih, xleh jadi ni. Yer lah.. menjak pegnen ni, nak hadap muka mmg malas berganda2, kuasa 40 juta tahap kemalasan. So, lepas ni kena lebih istiqamah..

Umoq pon dah cecah 3 series dah, so kne la rajin2 sikit belek muka ye dop?. Oh, menjelang umoq 3 series nie, ada beberapa agenda hidup perlu di update.. need some improvement gitu..itu nanti kita ceta. Lari tajuk sejaoh 80km dah ni..

So, selain pegnen membuatkan diri ini tersangat malas, apa lagi pengaruh dia ea? Herm...mls je la kot. P opis mmg bareface abis. X de cleanser, xde moisturizer, hence nak solat kat opis pon no need to wash ma face..sampai cleanser kt opis da expired tanpa sedar, hohoho..

Xde la cleanser tu tahan 4 bln je, tp mandangkan mmg jarang touchup p opis, ada hari yang malas tu, so xde la cuci muka time nak solat tu..xde apa untuk di cuci. Orang lain wajib, sebab nak menjaga kesejahteraan kulit wajah, aku..malas.

Tapi, dedua kali pegnen..dedua kali jgk muka xde masalah. Xde jerawat, klo ada pon mcm gegata dekat one spot, garuk2, dua hari hilang la. Lepas tu tau2 kulit muka da kusam. Rasa mcm kusam, tp kekadang tu rasa mcm cantik jgk...hahahaha.

Tapi ada orang kalu pegnen muka teruk, kn?. Aku rasa, aku ni sebab regularly amik vitamins n rejeki la kot. Ye lah.. cukup nutrisi semua, atomatikly muka pon xde la masalah, kesihatan dari dalam gitu.

Tapi lepas ni, kne lebih istiqamah la.. bukan untuk cantik wow wow wow..tp untuk dapat or menten healthy skin gituh, kulit sehat. Ye la..klo ada kulit yang sihat, atomatikly mekap la mcm mana or x mekap pon muka akan cantik glowing berseri wow wow..

Oh, nape beauty regimen? Sebab penjagaan kulit wajah bukan sekadar luaran semata. Kan da ckp td. Merangkumi lua dan dalam. So lepas ni, akan ada update dari aku psl supp ke, pemakanan, penjagaan wajah, mekap regime (ini touch up bodoh je..x update pon xpe). Ha... semua2 lah, bia lua dan dalam. Tu pon kalo rajin la... hiks.

Sebagai permulaan, kita back to skin care regimen dari sebelom pegnen dlu.. n improved mana yang patut. Sila lah rajin. Lepas tu, langkah kedua.. beli cleanser ganti cleanser yang kat opis yang dah expired tu.. hohoho...dah beli semalam. Nt kita cite ok ke x..

Ok lah, panjang nau nau dah... nt seksok kita update lg beauty regimej kita. Ni sekadar panas enjin je sebab xtau nak update blog topik apa... wahahahaha....

Selasa, 12 April 2016

second pregnancy : first check up @ KPMC dengan Dr. mimi

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

semalam dah update pasal harga package bersalin dekat KPMC kan, dan dah janji nak update lepas perjumpaan pertama dengan doc mimi. so here we are....

so hari ni pagi2 dah ada kat sana. appointment from 9-11 am. so pukul 8.58 dah ada kat sana, hihihi.
dapat no.6, masa sesiap register tu patient no.1 tengah dalam bilik doc.
ok, tunggu no panggil untuk kaunter saringan ke apa ntah. mcm kat kk, p kaunter no.2 amik berat, tekanan darah dan nanti nurse tu akan bagi bekas untuk urine lepas tu masuk toilet kedek2 p letak kat lab.. urgh..standard procedure lah..tu pon nak cite.

ok. penantian agak lama, kol 11 something mcm tu kot baru dapat masuk jumpa doc.
masuk tu dr, mimi tengah pegang buku rekod yang dah siap berdetail, oh... masa awal2 hari tu ada jumpa dr haizal sebab kes beeding, masa tu doc shida xde so p kpmc jmp doc haizal.

dr.mimi tanya nak beranak mana nanti? insyaAllah kat sini, hehehe... nampak tak ada insyaAllah tu.. so x 100% confirm lagi la. then, pass buku checkup colombia asia kat dr.mimi, dr,mimi transfer detail masuk buku rekod kpmc. nasib baik rekod yang di kehendaki ada semua akt situ, so dah x payah buat blood test lagi ke apa..

kendian scan. terus ha.... kepala adik baby kat atas. aduhh... songsang pulok budak ni. last week checkup dengan dr. shida elok je kepala dah kat bawah, dah kat laluan pon dr.shida cakap.. tunggu nak engage je... skali hari ni,songsang plak. rasa sebab hari tu aku sakit perut dan adk baby x gerak. mengeras tapi x gerak. lepas tu aku amik ais sapu2 dekat perut area ari2, lepas tu arasa adk baby gerak2, agak pandai aku di situ...patut nye kalo nak sapu ais kena sapu area atas perut..bukan ari2 adoiii..... xpe lah, harap2 lepas ni adik baby pusing balik. kena gigih la ummi tertonggeng balik..

di sebab kan adk baby breech jgk, ummi kne refer doc anita untuk second check up. ok lah, x payah dah mintak refer doc anita, doc mimi dah siap2 refer kan. lagi satu, based pada rekod dekat buku checkup hosp colombia, berat aku naik agak banyak last month, 3kgs for 5 weeks. eh.. pada aku ok je, tapi doc mimi cakap, next check up lagi 2 minggu...dalam masa 2 minggu nie kalo berat aku naik lebih sekilo maka kne minum air gula...aduhhh.....

yes, kpmc quiet like kk, but better is dapat jumpa doc pakar la everytime checkup. mcm doc mimi eventho dia MO dan bukan doc pakar, tapi dia dalam bidang o&g dah lama, dah macam pakar dah. tapi still, husband soh beranak dengan doc. anita...hahaha. aku x kesah mana2 pon, janji doc pempuan.

oh..paling membuatkan en.suami gembira bila tengok bill hanya lah RM64 sahaja, x amik pill. agak murah la kan...mungkin sebab doc mimi MO je. last week check up dengan doc shida, bill dalam RM202 without pills jgk. erk..pill tu vitamin lah. lepas tu kitorang shoot ke colombia, jumpa customer care dorang tanya pasal package bersalin. miss tu cakap dorang xde pakej tapi untuk bersalin normal dalam range 3k-5k dan untuk czer 7k-10k.

so hujung bulan ni ada 2 check up, 27.4 dengan doc shida.
30/4 pulak dengan doc anita. yes, decided untuk continue je check up dengan doc shida sampai beranak, hehehe...



ada 3 buku kali ni... hehehe. yang kk tu, skali je pegi.. buat ada2 je...

nah belanje gamba abg aathif, muka tak puas hati kena dok belakang sesorang, tp x nangis la..
ummi bagi  jambu kat dia, diam la dia dok kokak jambu tu..dah habis jambu dok tengok lua pulak.
ikot plan nye..nanti car seat aathif nak pindah depan sebab nanti nak letak car seat adik baby kat belakang...tp bila seat dia dok depan, dia menangis nak datang belakang.. haih....
tengok la mana2...

Photobucket

Isnin, 11 April 2016

Pre-beranak : kos bersalin di kajang plaza medical centre KPMC 2016

Assalamualaikum...
Hari ni nak cerita pasal pencarian hospital untuk bersalin nanti. Pencarian lah sangat padahal xde la mencari mana pon.

Ok, sepertimana sedia maklum. Aku check up dengan doc shida, dekat hospital colombia asia cheras. Kali ni plan nye nak beranak kat situ jugak lah.. tapi, survey2 kos untuk tahun 2015 pon rate untuk normal atas 3k. Hoihh... n ada yang ckp rate normal sekarang dalam 4k-6k. Alooo... kpj pon rate 2.5k. Xtau la betul ke idok. Ingt nak p tnya dekat customer care dorang..tp sampai sudah x tertanya... huhu....

Dok ckp ngn husband nak p hospital serdang je memandangkan labour room dorang da siap renovate. Tapi husband berat hati. Nanti lepas bersalin dia xleh teman, ye lah..boleh request bilik single tp husband tak nak amik risiko bilik penuh time aku nak beranak nanti. Dia x sanggup nak tinggal bini dia sorang2 kat wad.. alooo... cheweet cangatttt.

Nak bertegas nak p hospital serdang jugak kang, dah ingkar perintah dan kehendak suami. Dah la nak beranak kena dapat redha suami, dah melawan cane suami nak redha...kang x pasal besar dugaan nak beranak nanti.. huhu.

So kitorang list la dlm 3/4 spital yg mungkin antara nya :

1. Az zahrah
2. An nur
3. KPMC
4. Colombia asia cheras.

Ye, colombia asia masih dalam list. Nanti nak p tny jgk customer care dorang cas untuk bersalin mcm mana.

Survey an nur, untuk 2016 starting harga bersalin dekat annur adalah RM2500. Agak mahal jgk la kn, sama dengan kpj. Rasa starting price ni untuk 2 bedded. Kalo 4 bedded maybe murah sedikit. Tapi, kalo quad n triplet room of kos husband xleh meneman la kn???. Nie kang kalo aathif mengamuk xnak tido umh nenek dia, so aathif pon tido wad ngn kitorg jgk...

Untuk az zahra pulak starting price untuk pakej aliya RM1999 kalo x silap. 2k lah senang cerita. Untuk triplet room, 4 bedded kalo tak silap. So agak pricey jgk la kn.. tp masih dlm consideration lg..

Then, survey plak kpmc. Starting price untuk 3 bedded Rm1700. Dan every room dia da state sesiap berapa harga pakej bersalin normal. Ok, agak menarik sebab jelas dan terang..so boleh la kita nak membajet kan.



So semlam pegi lah kitorg ke kpmc nak bertanyakan pakej dengan lebih lanjut juga mengusha bilik. Bincang2 cket, booked appointment untuk esok dengan doc mimi sebab sesi dengan doc anita full. Nurse dekat bahagian pendaftaran tu da ckp, esok jmp doc mimi untuk first check up dan mintak dia refer doc anita. Heh..memula mcm ok je beranak dgn sape2, then husband ckp..alang2 bayar baik lah pilih doc pakar..price dia sama je. Ok lah.. bini yang baik haruslah mengikut cakap suami.

Nanti esok kita cerita mcm mana first check up dengan doc mimi ea... oh, btw checkup dgn doc shida masih d teruskan.. mcm segan je nk ckp ngn dia nk continue check up dengan kpmc n nk beranak kat sana..wuwuwu. bia lah kita check dedua, lepas tu time nak beranak kita decide p mana.

Lepas setel daftar check up semua, kitorg request nak tengok bilik. So naik la level 2. Yang kosong hanya lah bilik single deluxe room. Bilik agak kecik banding colombia (2 bedded). Tp ok je. Colombia haritu yang 2 bedded xde sofa ke apa untuk pelawat. Kat sini ad 2 seater sofa bed. Walo kecik n mcm dah season tp nmpk ok la..

Lepas tu nurse tunjuk bilik family room. Ok kenan yang ni, bilik beso.. ad 2+3 seater sofa ke L shape sofa. Agak ok jgk la..tp bilik tu close to patient sbb jamban ad leaking cket.tp untuk family room dekat level 1 ad lg 4 bijik. So kalo nak family room jgk, lepas beranak dorang akan transfer ke sana. Oo...ok.

Tapi husband ok je dengan deluxe room sebab kata nya, kalo my mum nk teman dlm wad, bleh tido sofa.. dia bwk toto tido bwh..mana2 lah janji bilik single.. hosp agak ol skool tp nampak selesa, bilik pon nampak bersih. Ye la.. compare dengan spital baru..xleh la kn. Yang baru tu mmg sah2 la baru.

Satu yang husband suka, spital ni xde bau funny.. bau funny dia tu bau ubat ke, bau pencuci lantai ke.. dia kan sensetip...hahahaha...ok, nanti pape kte update lagi mana kita beranak.. hehe..

P/s: lupa amik gmb wad... nt beranak lah kte amik suasana dlm wad kn...

Rabu, 6 April 2016

Our lil crib : plan nye

Kita manusia biasa hanya mampu merancang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Hehehe... mukadimah xleh blah. Yes.. sebagai manusia biasa, kita mampu merancang. Allah yang menentukan segala nya.

Beli rumah subsale, dengan tabung ayam x berapa besar.. terpaksa la berplan2. Rumah subsale, tau2 je lah.. banyak yang nak kne repair. Haritu repair part dapo pon berpuluh K habis. Sekarang ni, nak penuhkan tabung ayam balik. Xpe lah..slow2 kan. Nie pon dah boleh syukur banyak nie ada rumah, orang lain rumah pon xde lagi.

Tapi, jeles dengan org beli umah baru. Tiles dah cantik. Umah bersih lagi. Xnak reno pape lagi pon boleh..sedap mata memandang. Renovate pon tambah depan belakang je. Boleh fokus pada deco2.. best...

Rumah skarang ni, mmg memerlukan major reno la kalo nak puas hati. Tapi, berdikit2 lah. Antara planning nye :

Nak tukar furnishing ketiga2 toilet.

Nak besarkan bilik air master bedroom.

Nak extend depan sikit lg, owner lama dah extend tp x kenan design tingkap dia.

Nak extend porch sampai gate. Kira fully covered la porch tu nt.

Nak tukar tiles porch.

Nak tukar roof dapo- owner lama extend jgk, n x berkenan kat roof dia..rendah.

Ok, nie yang major nk reno lah.. harap2 ckp la tabung hayam kami.

Untuk masa sekarang ni. Bleh deco2 simple dekat dalam rumah je la. Nak deco melebih pon, x boleh jgk.. perabot apa pon xde, ada pon shelve diy2 je..sebab da dekat nak bersalin nie, banyak nak pakai duit kan.

InsyaAllah lepas bersalin, nak saving untuk tukar gate n cat pagar dlu. Tp xtau la bleh ke tak cat pagar tu.. sbb gutter side kiri rumah da tercabut, so kalo hujan memang macam waterfall la kat situ. Cat pon kang sekejab nt berlumut balik. Nak suruh husb pasang gutter tu dulu. Tp ntah la, husb kita budak bandar.. jenis dok lam rumah bc komik, men ps. Mana la reti nak menukul segala ni.

So....

Itu planning nye lah. Lepas tu ckp ngn husband, kalo boleh lepas ni nak jarak cket la untuk anak no.3, besarkan dua ni dlu. Bia adk baby cerai susu dlu ke kan. Nak deco umah bg puas hati, nak p bercuti. Ank kecik, ngn pegnen.. nak bercuti pon renyah.. nak melawa jgk, hahahaa...sebab nye aku kalo pegnen, x de hati nak melawa... muka memang terabai 100%, nasib la mandi masih bersabun bersyampu...hahaahaha...

Tapi, kita merancang je la... harap Allah makbul kan, aamiin..

Selasa, 5 April 2016

Second pregnancy : detail scan adik baby

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Esok, genap 32 minggu @ 8 bulan. Syukur Alhamdulillah.. setakat ni semua pon baik baik je..

Dok kelebet2 blog ni, ingat kan dah share pasal detail scan ni.. rupa nya belom. Rasa nya share kt ig je kot or fb, ntoh la..
Buat detail scan hari tu on 22weeks klo x silap, doc suruh buat detail scan sebab on 5 mth pegnency pon masih bleeding. So nk check adk baby nye conditions la konon nye..

Ps : pasal bleeding. Yes, pegnen kali ni bleeding jgk..tp x berkala mcm time aathif. Aathif smpai 4 bln, tp dok kua je..sikit2. Pegnen kali ni, mcm period.. sebulan skali selama 3 hari.. ha...

Back to cerita detail scan. Buat detail scan dekat hospital colombia jgk, apa ntah nama sonographer tu.. x amik dulik tp sono yg sama utk time aathif dlu. Rasa dia pon x ingt kot.. but i remembehhh.

Ye lah, time aathif dlu dia detect ad foci kt heart kawan tu. Siap ckp ada possibility utk sindrom down. Hoiihhh.. menangis bebulan2. Padahal kebarangkalian tu dlm 0.0001% gitu je. Xpe, abaikan.. yang pasti alhamdulillah aathif sihat sempurna ceria pandai, semua ah...

Ok, untuk check up adk baby kali ni. Memang berdebar2 la.. aku dok bc mcm2 dlm ht siap zikir tahmid semua.. 

Allahuakbar... xnak hadapi situasi yg sama. Memang aku da well prepared, banyak ilmu aku gali pasal detail scan ni. So lebih bersedia la, tp tetap bedebor. Masa dia check jantung, salur darah in out.. memang sangat2 mencemaskan.



Tp Alhamdulillah, adk baby doing well. Syukur... semua pon baik2 aja. Kua dari bilik doc tu, tangan kaki semua sejuk abis.. hahahaha... bukan apa, aku ni kan jenis cengeng. Walo tau benda nya xde apa, tetap nangis jgk.. mcm satu kemestian pulak, koh3. Time aathif hari tu, aku menangis sampai demam...esok jumpa doc shida sebab nak diskas result detail scan, doc bg mc 2 hari..hihihihi.

InsyaAllah, yang penting anak2 ummi sihat sempurna. Membesar jadi anak2 yang soleh, cergas, cerdas, rajin, all the good thing... aamiin

Jumaat, 1 April 2016

Resepi : tomyam untuk dewasa dan tomyam untuk kids

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Bosan pulak dok redah jem ni, so kita up resepi satu kali. Ok bukan satu sbb tomyam byk cara membuat nye..

My mum pure thailand, datang malaysia sebab..panjang aih nak cite pon..skip situ. My mum ni jgk tukang masak, ms kt thailand dia memang p kursus masak pon, so bkn lah tukang masak sekadar boleh masak je kn.. setengah tu claim org thai, masak ala thai konon tp hampeh x sedap..geram aih..

Ops ops..pd org lain mungkin sedap. Dah tekak aku, musti lah dah biasa dengan air tangan masakan mak aku kn...hohoho.

Ok jom tengok resepi tomyam. Ada 2 cara masak tomyam, cara rebus dan cara tumis. Mak aku aja cara rebus je.. dia kata tu cara org thai masak tomyam sebenar,
wallahualam xtau la aku..tp pesen mak aku dia masak ringkas tp sedap.. yang penting, dlm tomyam jgn letak bwg merah...

Resepi tomyam rebus - paling simple paling senang.

Bahan-bahan :
1.Ayam/daging/seafood
2. Serai
3. Halia
4. Daun limau purut
5. Tomato
6. Cili padi
7. Cili paste for colouring purpose
8. Limau nipis
9. Sayur sayur
10. Bawang putih
11. Bawang beso.

Cara masak :

1. Bersihkan ayam/daging/seafood

2. Mayang bawang beso.

3. Smash cili padi, bwg putih pakai pisau beso tu.. tumbuk pkai lesung pon boleh. Tumbuk sekali setengah biji tomato, bg rasa masam manis tomato n pekatkan kuah..tu yg buat sedap tu..

3. Dah siap tumbuk, campak je semua bahan dalam periuk yang berisi air. Boh jgk serai yang di ketuk, halia ketuk jgk, boh cili paste aka cili giling cket aka cili boh.. bia mengelegak sat. Klu pkai daging bleh boh awl..daging tu rebus dlu, nk pkai air rebus daging buat kuah pon boleh.

4. Time bila nk boh sayo tu pandai2 sendiri la ea.. klo pkai keret potong pon beso gabak bleh la boh awl, ayam ngn seafood pon sama. Ni kaedah campak2 je..

5. Campak terus, daun limau purut yang di siat pakai tangan. Nak boh sos ikan pon bleh, dah bleh perasakan. Boh jus limau purut. Bleh la rasa mana kurang.

Tomyam penting dia, pedas dan masam..ikot selera la. Tp klo pakai paste sampai berserdak kuah..tu cheating nama nya.

Lupa nak ckp :
1. Kalo pakai tomyam paste, tlg la jgn boh paste semata.. walo itu cara masak kt belakang plastik. Tp kalo nak pakai tomyam paste jgk, cili paste aka cili giling tu ganti dengan tomyam paste. Tp xnk la just tomyam paste semata bancuh air mengelegak boh ayam tu..tanak3.. jgn mls okeh...

2. Halia nak boh pon boleh, xnak pon boleh. Sama jgk dengan lengkuas. Klo buat tomyam boh isi ikan, bleh boh lengkuas..tanak bg rasa hanyir ikan tu kn..tp x boh pon xpe..

Ok. Tomyam tumis pulak. Ni mak aku tak ajar.. pandai2 blaja sendiri sebab husband suka makan tomyam tumis.

X berseri tomyam pon..ni bento anak beranak bila ntah. Amik gmb lampu pon x bukak...
Resepi tomyam tumis - kalo tumis rasa dia lagi 'deep'

Bahan-bahan

1.Sama je mcm tomyam rebus.

Cara masak :

1. Mayang bwg beso, bwg putih, cili. Bwg putih n cili nak smash cket bg hanco pon boleh.

2. Tumis bahan2 yang kt no satu tu sekali dengan serai ketuk, daun limau purut yang d carik2 n halia yg di ketuk.. tumis sampai naik bau..

3. Boh tomato setengah bijik yang d lenyek. Ikot suka nak lenyek pkai tangan ke, nak pukul pakai lesung ke.. janji dia hanco berkecai mcm paste tomato tp kaso2 cket.

4. Xyah lama terus boh paste.. kali ni kita guna tomyam paste ea.. tumis sekejab bg naik bau n paste tu masak cket.

5. Katakan hrni kte buat tomyam ayam. So, boh ayam.. gaul2 dalam bahan tumis bagi ayam tu setengah masak n serap bahan tumis tu..

6. Nak smpai pecah minyak boleh, xnak pon boleh sebab paste ty dah sesiap pecah minyak dah.. klo pakai cili giling, bg la can dia pecah minyak sekejab..kata nk tomyam tumis merah pekat berminyak mcm kat kedai tu..

7. Ok bleh boh air agak2 tenggelam ayam, jangan banyak sgt kecuali nak kuah banyak nak buat steambot..hihihi

8. Agak2 kuah mengelegak cket, boh la sos ikan klo nak, jus limau nipis, rasa, nk tmbh gula ke garam.. penambah perisa, secukup rasa, ajinomoto xyah la..x gud for health pon..

9. Sayur2 pon sama jgk. Agak2.. klo sayo keras letak awal..klo sayo cepat lembut bleh la boh hujung2..

Ha...sonang je kn. Yes..aku masak mmg senang. Xpyh susah2, janji sedap tekak sendiri makan. Now, tomyam for kids pulak.

Resepi tomyam untuk kanak kanak

Alahai..x tulis pon xpe.. step dia sama je.. cuma, xde cili padi dengan cili paste/tomyam paste. Budak kan xleh mkn pedas. Klo dah bleh mkn pedas tu bleh la boh paste tu sikit. To taste org kata....

Hah..ok siap resepi tomyam simple. Mcm bagus je ayat poyo bagai.. hahahaha....lain org lain cr masak. Iyedok? Tp xnak cheating msk terus dari paket. Malas macam mana pon, bawang kne kupas..ok??? Aku xde la pndai masak pon, tp aku x suka skip benda penting. Oh, aku x suka jgk kalo terlampau renyah sampai benda2 x penting pon nk adakan..x pyh, x pyh..

Ok sekian resepi tomyam perasan bagus dari chef dapo yang amatur...

Khamis, 31 Mac 2016

Second pregnancy : suppliment sepanjang kehamilan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Xtahu la ada orang baca ke tak blog ni. Ea lah..hapdet pon jarang2 lepas tu topik x hot plak tu. Tp.... kesah pulak, mak hencik update je.....

Pepetang ni, semua opismate da balik. Tinggal 3 orang je..eh, tadi kata semua dah balik?? Ok...x semua, yang memang kaki pecut awal semua dah balik. Hah...aku pon kalo sampai awal pecut awal jugek. Tapi hr ni, tag mengong. Ceh...salahkan tag pulek. Tag in pukul 9.01 maka terpaksalah kita balik 6.30; geram hoi semenet je.. org kata alang2 nak lewat bia la bebaloi..

Eh, tp x boleh..sebab seben kne ontime. Ni x ontime la ni (seben satu opis department lain). Ni pon kira syukur lah kn lewat seminit je, padahal hari ni lemau nak mampos, terbangun lambat..husband plak kesian, dia bantai bio je bini dia x mangkit. Baik nye Allah tolong kita selalu... syukur Alhamdulillah...

Dah. Back to ze topik.. asyik marathon kelain je, sbb tu la org x suka bc blog kome..ciss...

Ok, masa memula tau pegnen ritu. Aku just mkn acid folic je dengan jus delima gulsan. Kali ni, suppliment aku lain cket dari masa pegnen dak aathif.

So hari2 sepanjang first trimester tu aku telan acid folic n pagi sblom p opis telan sesudu jus delima gulsan. Aku x mkn delima sebab malas nak mencari. N yang ni senang..konfirm2 dia x buruk kat dalam.. tawakal je dengan harapan khasiat dia walo x 100% sama, at least hampir sama.. gitew...

Masuk second trimester...


Kali ni doc bekalkan aku dengan elepro tab. ??? Pelik lah jugak.. time aathif dpt obimin pluz tu. Tp xpe lah.. blk gugel, ok lebih kurang je...telan je lah tanpa banyak soal. Pastu dok kira2 nanti dah 7 mth nk beli neurogain, sbb elepro ni xde minyak ikan mcm obimin pluz.

Lepastu telan jgk kalsium. Beli ostematrix shaklee sebab x berapa minum susu.. hohoho. bukan x minum langsung tapi jarang2. So ostematrix ni aku just amik 2 biji je la.. dah ada susu tu kn. Lepas tu x minum dah susu, xleh telan. Dan2 tu kne simpul biawak,sakit betis oii smpai xleh jalan. Sakit sampai nangis2.. aku plak masa ni cerdas gila..kemas umh tu ilek je mcm xde apa, padahal keje weekdays p pagi blk mlm. Seben pon naik risau nengok.

Ok, alang2 cite psl simpul biawak ni. Review produk cket lah. Kebaikan minyak herbanika NR. Masa kne simpul biawak ni, seben urut pkai minyak panas wane merah beli kat langkawi. Menjerit2 sampai kua air mata la nangis, ilang kejab. Lepas tu p majlis tahnik sepupu sepapat seben, kne dok bersila.. lepas tu berjengket balik... mlm tu before tido soh seben urut pkai minyak NR tu. Esok nye x sakit dah..bukan la ilang tros, ad la cket2 tp xde la sampai x leh jalan tu kn..2/3 hari lepas tu x sakit dah.

Lepastu...tambah dose oste, dr 2 bijik kepada 3/4 biji.. teros sampai sekarang xde kne simpul biawak langsung dah.. alhamdulillah...

Selain tu, amik jugak spirulina elken. Ha.. ni sebab dok bc review klo mak amik spirulina baby xde kuning, insyaAllah..so mentry la. Ok..tang ni xmo ckp byk sbb ingt nk review bila da abis pantang nt..btol ke tak kn, kang x betul..ajaran sesat plak. Tp sebab paling utama, sbb nak tambah energy badan. Lemau btol lah bila pegnen ank kecik ni. Tu yg gugel psl spirulina, bleh tak mkn time pegnen, tu yg terjumpa pasal kuning tu.

Masuk 5 bulan, doc shida add on EPX 10/50 pulak. Ni minyak ikan lah.. so xpyh nak beli neurogain dah.

Pati delima gulsan masih tetap mcm biasa..
Kurma dan epal tu mcm biasa la...time ingt mkn, time lupa..tak lah.

Now, dah masuk trimester ketiga..

Baru semalam, ostematrix ngn spirulina abis. So hrni telan elepro dengan minyak ikan je. Memula ingt nk tambah spirulina, tp mcm mls plak.. hohoho...

Pastu pikir, cukup2 lah kenyang pil. Aku ni klo ngn pil anti benar tp mikir kn ank telan jgk lah.. utk trimester ketiga ni kita fokus utk bersalin plak...

Continue telan elepro dengan minyak ikan.
Continue telan jus delima, tambah telan evoo selang seli dengan vco. Start minum air kelapa, seminggu sekali je lah.. ingt dok kampung boleh main kait2 je??? Haahaha...nt dah 36wks kte minum hari2 ea..

Lepas tu nk start minum susu kambing. Kalo time aathif dlu dr awl pegnen minum susu kambing. Sakan minum susu kambing dr awal sebab nak elak dr kena kuning, tp rezeki nak kena kuning, kena jgk.. Alhamdulillah walopon prolonged jaundis tapi bacaan kuning aathif x penah cecah 12. So x penah kena admit ward, syukur disitu...Allah dengar doa aku xnak aathif masuk wad. Tu kata kali ni lain cket pengaturan dia..

Apa lagi ea?? Itu je la kot. Sekarang ni fokus untuk penyediaan bersalin. Bukan dari segi shopping3 kebenda tu. Preparation bdn la.. nak normal, insyaAllah..dpt natural lagi bagus, syukur Alhamdulillah. Walopon anak fist normal, tapi tetap jugak buat persediaan utk make sure kali ni tetap normal jugak.. insyaAllah, semoga di permudahkan.

Ok, untuk persediaan bersalin tu nt lepas bersalin lah kita cite kn. Xkan nk cite sekarang..bersalin pon belom. Xtau lagi rezeki mcm mn...

Selasa, 22 Mac 2016

Second pregnancy : perut mengeras aka braxton hicks

Salam sejahtera...

Sekejab je rasa masa berlalu. Alhamdulillah..adik eby dah 27wks6days. Maksudnya..esok 28wks. Maksudnya esok genap 7 bulan la. Alhamdulillah... adik eby sihat2 hendaknya sampai la bersalin nt. Eh..mohon sampai bebila lah.

Hari ni, terasa perut mengeras dengan agak keras. Dari pagi tadi. Tp selang masa xde la kerap sampai kena pegi spital bagai.. memula mcm x selesa sgt. Dah apa kena asyik nk mengeras je ni.

Lepas tu baru teringat pasal braxton hicks yang juga d kenali sebagai praktis contraction. Sbb nak prepare utk real labour nt..so xde la kalut sgt kn, hiks.

Awl la jgk kan da start braxton hicks. Tp ase nye sebab adik baby beso kot. Esok baru ngam 7 bulan which is baru masuk 3rd trimester, tapi sebab adik eby beso..so dia start awl la kot. Normal je, sbb ad je yg start braxton hicks on 2nd trimester tp most case nye start time 3rd trimester lah.

Tp x menganggu keje pon.. boleh je ummi dok terlanguk depan pc siapkan design tu..keje byk, x sedor.

Doa kan untuk labour kali ni pon mudah jgk mcm abg dia ea.. insyaAllah.. aamiin.

Isnin, 21 Mac 2016

Resepi : apam pisang bakar kelantan

Salam sejahtera...

Tetiba nak up resepi plak ea..
Okeh, nk share resepi apam bakar simple dan mudah resepi my mum. Apam bakar ni kuih kelantan je kot, tp kt bandar ni pon ad je kuih apam bakar ni...

Byk versi sebenarnya klo versi simple..just rasa apam pisang masam2 lemak2. Kalo versi susah tu..rasa mcm pedas2 rempah gitu..sedap jgk. My mum pgl apam orang mati sbb kata nya biasa org buat apam tu time org meninggal utk minum petang, cicah kopi kaw paw waw..best.

Jom cekidaut resepi apam bakar kelantan :

Versi simple mimple :

-Tepung beras
-Pisang masak (maap xreti nk beza jenis pisang, hrtu buat pkai pisang awak je)
-yis aka mauripan
-gula n garam

Cara2 membuatnye :
1. Lenyek pisang sama gula n garam..campo mauripan n tepung beras. Gaul2..

2. Tambah air sedikit untuk mendapatkan consistency sama mcm buat pankek.

3. Biarkan semalaman, pepagi sok nye.. boleh la di bakar atas pan yg di gris dgj sedikit minyak.

4. Makan dengan kelapa parut + sedikit gula n garam.

Versi susah sedikit.

Bahan2:
-bawang merah
-halia
-serbuk lada hitam aka blackpaper
-lengkuas
-tepung beras
-tepung gandum
-pisang n tapai ( tapai klo xde pon xpe, klo ad bleh boh..apa2 jenis tapai)
-gula n garam
-yis aka mauripan

Cara membuatnya :

1. Tumbuk bawang merah dengan halia sampai lumat, tumbuk lengkuas bancuh sikit air..perah amik pati dia.

2. Lenyek pisang, boh garam n gula, boh bawang n halia tumbuk, serbuk lada hitam dengan pati lengkuas

3. Boh yis, 1 cup tepung beras, half cup tepung gandum. Gaul2, tambah air untuk mencapai consistency mcm penkek.

4. Biar perap dlm 1-4jam, stengah hr pon boleh. Bakar atas pan gris dengan sedikit minyak.

Ps: sukatan pandai2 sendiri ea.. tp utk sukatan tepung n tepung beras, mcm tu la 2:1, 2 tepung beras. Satu tepung gandum..pisang, suka hati..4-5 bijik.
Gula, klo xnk manis sgt..pkai 2 sudu taufufah tu (kat umah sukat gula pkai sudu ni je.. 😭) lain2 tu sume agk2.. yis pkai half tea spoon kot hrtu...

Ok tu je..nt kte share resepi mende lain plak..yg pasti semua masakan kita simple dan cepat.. penting utk ibu bekerja.

Rabu, 9 Mac 2016

Second pregnancy : bersalin di mana?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

hari ni genap 6 bulan 2 minggu, maksud nya 26 minggu lah. alhamdulillah..setakat ni semua ok. ok means, sihat semua. ummi sihat, adik baby sihat.
cuma this month berat ummi naik banyak sikit, 3kg. heh heh heh... berat adk baby pon ok, Alhamdulillah..semoga adik baby sihat sempurna, aamiin.

ok, lagi 14 minggu nak cecah due date @ 15/06/16. tapi kalo ikot sama macam abang aathif, 38weeks da bersalin. kot adik baby ikot jejak abang
dia kan..nak kua awal sikit. sekarang ni ummi dok pikir2 dah nak bersalin kat mana. ye lah, company x cover. insurans pon xde. kot ada orang nak
sponsor pon, tak mungkin. hahahahha.. semua cash sendirik je. 

aathif dulu, memang teguh dan tekad nak bersalin kat colombia. Alhamdulillah, proses bersalin nye di permudahkan. tapi, ada je cerita tak best nye,
cuma minor2 je..staffnurse garang tu, biasa la..dah pukul 1 pagi. ngantuk la kot kan...

untuk adik baby nie, checkup masih lagi kat colombia. pertama tama nya sebab bleh p checkup hari sabtu lah. so x kacau waktu keje. kalo gomen, klinik
ibu n anak hari isnin smpai khamis je kan? pegi skali je buat buku pink lepas tu rasa serik dah nak pegi lagi. sebelom next check up tu, call kk bagitau
nak sambung checkup kat private je...hohoho.

so sekarang ni masih berkira2 nak bersalin kat colombia ke kat hosp gomen. kalo pegi colombia setel la semua, doc memang konfirm2 pempuan dah,
memang konfirm2 takde doc pelatih, memang konfirm2 utk check ctg n ve terus masuk labour, xyah p pac ke apa ke. yang tak best nye, bill memang konfirm2
lah mahal..hahahaha. duit ada, bukan takde...tp dok berkira2 jugak.. kalo situasi nye sama, why not pegi gomen je then boleh jimat around 1k++ kan?
ank dua nie..kena pikir utk max kan tabungan bukan perbelanjaan.

dok berkira2 nak pegi hospital serdang. ada yang cakap serdang elok. boleh request first class single bed, kalau ada kekosongan lah. tapi sama la jgk
dengan private, klo ward full x dapat single bed jgk. macam aku hari tu la..dapat double bed. tapi masih ok la double bed dari kne dok dalam wad ramai2 kan?
tapi dok pikir jgk, cane kalo semua wad penuh? lepas tu yang available wad ramai2 tu je? cane? hohoho....

serdang pon husband boleh masuk jugak time labour, cuma risau tang doc ngn doc pelatih je la..tanak la jadi bahan pembelajaran dan pengajaran..huaa..
kalo p hosp gomen, kalo sakit sikit2 tu kne dok pac dlu. hurm... masih belom decide, husb soh p colombia je..bini masih dalam dua. cuma sekarang ni,
bleh doa n tawakal je..mintak2 di permudahkan segala urusan, ke mana kita nanti bia bila da sakit nak bersalin nanti kita decide..

tapi plan nye,

untuk dedua hospital. x kesah private ke gomen ke..kalau boleh, kalau di izinkan Allah..bia betul2 sakit contraction n dah ada bukaan yang boleh terus
masuk labor room, baru nak pegi hospital. tak nak dok spital lelama, dok tahan sakit tapi xleh gerak sbb nak check ctg, adoi... nak gerak x boleh. sakit Ya
Rabb, kalo boleh gerak2 rasa ok la cket kot. harap kali ni di permudahkan lagi urusan bersalin ni... aamiin.

Jumaat, 26 Februari 2016

Second pregnancy : masih menyusu walaupun hamil

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Tetiba mood rajin plak nak bebel2 dekat blog ni. Ha... sebenarnya, mood keje da kelaut. Lagi 15minit nak balik kan, plus hari ni jemaat. Memang tak la nak rajin2 sangat kan.

Hari tu ada post dekat group soal jawab ibu hamil kat fb pasal ni. Ada setengah orang, dah pregnant mmg stop terus menyusu sebab nak jaga kandungan kan. Ada setengah orang, memang tak boleh sebab risiko kat anak dalam kandungan. Ada setengah orang Alhamdulillah, masih boleh menyusu sampai deliver.

Aku? Kategori tetengah..hahaha, sebab belom delivery tp Alhamdulillah aathif masih menyusu badan. Nak kata kandungan kali ni tak berisiko, sama macam aathif dlu jgk.. bleeding dari awal pregnant. Tapi berlanjutan sampai kandungan 5 bulan. Mcm period pulak..keluar darah fresh banyak tapu sehari je, sebab dah ada pengalaman so rilek2 je la. Eh, xde la rilek sgt.. pegi hospital jgk, bed rest jgk..cuma jiwa tu lebih tenang la.

Masa tu doc pon xde la cakap suruh stop bf, x tau la kot doc lupa yang aku masih bf dak aathif. Tp aku x rasa pon aku bleeding sebab aku bf aathif. Sebab time bf aku xde rasa cramp perut ke apa ke, rasa biasa je. So tawakal lillahitaala je la.. tp awl2 tu ad la tng beberapa org doc, ok tak nak bf while pregnant. All of them ckp boleh. Bf n pregnancy tu 2 saparate thing, xde la setakat bf bleh induce contraction semua sebab untuk berlaku kontraction tu perlu kan hormon n faktor2 lain jgk. So aku lebih confident.

Aku still berjaga2, setiap kali bf aku akan alert keadaan dak baby, ad sakit perut ke, ada cramp ke, ad bleeding right after bf ke. Alhamdulillah semua tu xde, so keep bf. Cuma aku stop pumping. Walopon doc ckp xde efek kat pregnancy, aku stop jgk sebab susu dah tak de.. ade la sikit2 tu, tp mcm tak berbaloi nak pam. Plus, sakit oii nipple klo pam time pegnen.

Usahkan pam, time direct feeding pon rasa nak menitik air mata walopon dak aathif x gigit pon. Kalo pregnant, nipple kita kan sensetif. Bayang kan, korang merungut sebab nipple sakit, melecet dalam pantang sebab baby x reti latch lg..lepas tu korang give up. Cuba korang bayangkan aku dan mak2 yang menyusu while pregnan ni. Aku 6 bulan menahan sakit.. korang 2 minggu dah give up..shame on u. Okey jgn kecam aku..just lil bit kecewa bila ada yang buat alasan tak nak bf sbb x tahan nipple melecet.

Ah, aku a bit menyesal stop pam sebenarnya. Salah aku, bila stop.. susu makim drop makin kurang makin kering. At 3 month susu aku kering. Mermet pon xde apa keluar. Kosong.. kosong..kosong..tapi aathif masih tetap netek. Kalo weekend aku rasa nak pakai bra besi sebab sakit nya Allah.. bayang kan, susu tak de. Anak ko plak dari pagi bawak ke malam bawak ke pagi esok bawak ke malam 2 hari dok nyet2. Nasib la nipple aku tough, x berdarah ke luka ke.. syukur. Tp sakit tetap ketap2 gigi.

Genap 2 month 2 weeks, masa tnggu check up. Aku p feeding room sebab malas nak kejar aathif satu spital. Offer la nenen kat dia. Dia nyet2 kejab dia lepas. Aku tgk mcm ada air keruh2 kat situ. Pelik la, so try mermet.. sekali kua air jernih. Try mermet sebelah lagi, sama.. Allah. Gembira nye rasa... hasil aathif dok x putus asa nyet2 jgk walopon xde hasil.

Tak banyak yg keluar. Tp penah weekend dia nenen sampai sendawa. Seronok nye...berbaloi menahan sakit. Now, aathif masih minum susu btol. Tp bila nak tido, or bila2 dia nak manja.. dia mintak nenen.

Penah skali aku mermet, lepas tu try. Hahaha..sebab pelik,Setiap kali lepas netek dia akan minum air kosong. Buat mulut mcm dahaga. Tu yg aku rasa, sebab orang kata susu orang pregnant ni masin, hahahaha... yes. Memang masin. Macam minum air garam. Keh3.

Tapi satu je la.. skang ni, dok ada rasa nak pam je.. sebab kadang tu rasa x selesa. X bengkak..tp rasa x sedap..rasa nk kne keluarkan. Sabar je.. balik umah kang, offer kat aathif. Baik dia, lepas susu dah ada balik ni.. aathif dedar2 pon tak jadi demam. Nak selsema pon skejab je lepas tu kering.. nak batuk x melarat. Ada lagi la khasiat susu ummi tu untuk aathif.

Cuma nya, pening dok pikir cane nak wean dak kecik ni. Makin sayang dia kat nenen dia..hahahaha....

Our lil crib : susunatur kabinet dapur

Salam sejahtera...

Tetiba je terajin nak update pasal rumah. Deco2 rumah semua. Xleh nak update semua sekali gus sebab setel kan sikit2. Ye lah.. beli umah subsale duit byk habis utk repair je.. deco kne la setel sikit2 pakai duit balance belanja bulan2, hew3.. ni nak beranak pulak. Duit belanja tu lah nak beli barang baby, nak mendeco, nak beli pape2 kehendak hati.

Memang gini, xnak susahkan husband. Benda kecik2 tu pakai je duit belanja sendiri. Walopon husband da ckp. Tu duit belanja ayg, ikot la ayg nak buat apa dengan duit tu. Beli pape yang ayg nak. Tapi...tetap bukan untuk diri sendiri. Tak sanggup la nak bia husband setel semua. Kan?? Kita orang pempuan gitu la.. bia la husband cover cost besa2, mcm kos renovate umah, kos beranak. Kos kecik2 ni, kita cover sendiri la...

Ok back to our main purpose.. susunatur cabinet dapo..

Lain belalang lain padang. Lain orang lain citerasa. Gitew.. taste aku. Aku x suka banyak2 benda atas kc. Semaks mata memandang.

Nak cerita lelebih gambo xde. So kita tunjuk satu part je. Sebab situ je ada gmba..side last lepas dapo. Kc aku ni jenis L utk bwh. I untuk top cabinet. Ada gamba top cabinet je.. hahaha.


Ok. Ni kesah hari tu beli tapaware la ni. Susun2 semua.. ha.. memacam ad dlm tu. Level atas belah belakang ada tapaware ikea, letak gandum, corn flour, etc etc x ingat dah. Belah depan susun la bekas tapaware tu.. comel la cket kan. Dlm tu mcm2 ad. Semua tepung.. haahaha.

Utk level bwh tu plak. Dlm bakul plg kiri tu, ad stok VCO virgin dan pure, habatussauda, madu, pati delima dan kwn2 nye. Bakul no.2 tu pulak, stok serbuk kari, kurma etc etc beli paket kecik2 tu sebab berdua je kan.. beli yg beso, kalo boh dlm bekas pon..nt rasa dia x best dah , ada meggi jgk.
Dlm bekas ikea tu, ada bilis belah nipis utk food aathif, sambal nasi lemak. Ada bilis belah gemok2 untuk sambal kering, untuk buat stok. Stok udang kering, serbuk lada sulah byk gila sebab abah aathif p beli plastik beso. Apa lg ea? Dlm bekas ikea kecik2 tu ad rempah 4 beradik. Stok coklat masakan.. sumbat je.

Esok plan nye nak ke ikea lg. Nak beli bekas lain, yg kaler biru tu..baru la matchy2 dengan bakul tu. Bekas sedia ada ni, kita boh lam peti ais. Itu pon kne organize blk...huru hara haha hihi dah petiais mak.
Ni kes, nak beli tuppeware yang set utk fridge tu tapi xde geng nak share. Kan skang promosi beli 2 set dpt less 20%. Demi mengubat hati yang lara. Husband offer belanja bekas ikea. Boleh la...x mahal xpe, janji kemas. Kan?

Ok, utk atas table top tu.. hurm...
Letak water heater, jug air, bekas tin tu buat rendam susu aathif. Sebab aathif minum fresh milk.. skang kat situ ada toaster jgk.. sakit mata tgk toaster tu.. hahaha... nt klo da duit berlebih nk pasang coway..sini la tempat dia, letak terus seketoi. Xyah letak menda lain dah..



Okeh.. utk side sini plak. Nie je gmb yg ad.. agak bersepah. Bekas tin buat bubuh segala mak nenek senduk. Xnak gantung, so ini je la solution dia. Ada Pokok bunga ikea penyeri time masak, hahaha... blok pisau. Ikotkan blok pisau ni dlm kc kt bwh tp menjak aathif da pandai bukak pintu kc, so naik atas la.. bahaya kang dia capai.. fuhh..nauzubillah.

Ada jgk blander food aathif cum blander utk food yg x pedas. Blander untuk cili or pape2 yang berperisa agak kuat mcm belacan, dok dlm kc bwh dapo. Periuk nasi pon lepak situ. Huh... x kenan btol. Hahaha... nak beli rak kayu ikea, nak letak segala mak nenek barang letrik situ.. clear cket kichen top ni..

Nanti kita update blk susunatur satu kc ngn dlm peti ais eo.. amik gmbo dlu.. 

Tp basicly mcm gini la susunatur dia.

Top kabinet side belah sana kosong x pakai sebab tikus durjana p masuk kot bumbung, lepas tu koyak kan salur hood kitorg, turun kot situ. Sbb hood kne turun ke dlm kc, tebuk cap dia kt situ sbb belah atas tu beam. Paham ke dop? X paham abai.. tp mmg jahanam pny tikus.

Utk kabinet bwh plak. Start dr kanan, ada drawer. Plg bwh letak pinggan mangkuk segala.. tengah tu letak segala gelas, mug, cawan, paling atas utk pisau yang x pakai, sudu2 semua.

Sebelahnye.. bawah dapo. Situ letak oven, segala mak nenek periuk, blender cili, mixer.. kan da ckp x suka barang letrik ke barang2 byk2 semak atas kitchen top..
Sebelah lagi, rak spice. So situ mmg landing spice segala la. Letak jgk stok makanan dlm tin mcm susu pekat manis, susu ideal, sos spagheti utk time tdesak, cendawan, kcg pis..gitu la.

Utk side sini plak, bwh sink.. letak segala, plastik beli kat kedai runcit, tesco ikea.. semua dok dlm bekas plastik ikea tu. Lepas tu. Ada besen2, bekas sejat, tapis santan. Side sebelah masih bawah sink, letak rak bertingkat letak spray utk bersihkan dapo tu..apa nama ntah. Spray serai wangi, fabreeze, ad plastik wrap, aluminum foil, plastik sampah.

Last, ad stok utk botol2. Mcm stok kicap, sos, cuka, kordial. Stok bancuh air pn kat sini jgk.. ovaltine, gula, teh, semua la..bwh dia plak, ad bekas tapis minyak, minyak masak, bekas bawang.. hahaha.. semua pon boleh.

Gini la klo kc limited. Dapo besar dah.. tp kc kecik. Bak buat besar, skali klo nk kc beso lg kne hack plaster siling. Kne buat plaster siling baru. X kuasa.. dengan usia muda remaja, tabung bukan tinggi sgt.. so buat setakat mampu je.. hehehehe... alhamdulillah...

Nt len kali kita share gmb penuh ea..


Selasa, 23 Februari 2016

Macam mana nak elak baby kena angin pasang

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Dah dapat idea nak tulis blog. Nak share pasal cara nak elak dari kena angin pasang di kalangan baby. Ummi xde la handal, tp share sama2 untuk mencegah, ummi pon ank laki baru sorg, time aathif dlu pom byk silap sana sini, nasib baik aathif x kena angin pasang. Harap adk baby ni, ummi lebih berhati2.

Angin pasang aka hernia atau orang kelantan panggil sarat. Untuk baby lelaki.. sangat3 lah perlu di titik beratkan penjagaan bebird dia..hew3. Memang la klo operate pon minor je..tp tanak la kan, selagi boleh usaha, kita usaha dulu ea...

Antara perkara2, tips dan amalan untuk mengelakkam baby kne angin pasang ni... oh, kejab. Kembung pon boleh membawak ke angin pasang..xtau la btol ke x, org tua kata..angin tu turun ke anu dia. So elakkan baby kerap kembung..sambil2 jaga taknak bagi kembung, jaga tak bagi kena angin pasang teros. Serampang dua mata gitu..

Ok,

Benda pertama kena buat, tuam.
- penting2 sesangat. Tuam perut, betis, tapak kaki utk elak kembung. Untuk baby boy, sila tuam telo dia, kiri kanan..tp tungku baby tu jgn panas sgt ea..dah lepas tuam perut tu..ad haba2 panas sikit2 tu, tuam telo dia..

Benda kedua, pakai barut.
- xde pengesahan tulus ikhlas penah di buat oleh sesape pon pakai barut bleh elakkan angin pasang. Tp petua org tetua, pakai barut bleh elakkan dari kembung. Ikot je la ea, jgn jadi mcm ummi aathif. Aathif bru sebulan, da x pakaikan barut. Sebab ada satu nurse cina tu p bukak barut aathif, ckp nie amalan mengarut je..angin masuk kot mulut bukan pusat, huhu. Senang terpengaruh. Harap adk baby nanti ummi lebih berhati2.

Tapi, abah aathif sampai setaon kot pkai barut (barut gantung) elok je kena angin pasang masa kecik dlu.. ok tu cerita lain.

Yang ketiga, minyak.
- baby boy or anybaby xleh sejuk2. Nt kembung. Nt kne angin pasang. So kne selalu selalu sapu minyak kat perut, pinggang, betis, tapak kaki n ada orang dia sapu vicks cket kt telo baby utk elak kan angin pasang. Ok, bleh tukar dari vicks kepada euky bearub ea.. letak cket je

Yang ke empat, tangis.
- bukan baby kne menangis. Tapi elak kan baby menangis terlalu lama dan kuat. Klo bleh dia dah start press motor nak cecah skala tangis tu terus tgk apa masalah. Jgn di biarkan. Mcm abah aathif kne angin pasang sebab menangis terok sgt. Selain boleh mengelakkan sawan tangis.. boleh jgk mengelakkan dari terkena angin pasang.

Yang ke lima, sireh.
- nie klo da nampak bird dia mcm bengkak sikit. Ada baca kekawan share. Tuam bird n perut baby pakai daun sireh yang d layur sambil selawat2. Mudah2 an bengkak dia surut.

Yang ke enam, ubat kampung.
- orang kelantan panggil ubat sarat. Macam serbuk arang je rupa dia.. kalo search kat fb ada orang jual. Sebotol soda bicarbonate tu berapa ntah. Bleh cuba search, ubat sarat kalo berminat.

Mine ada banyak..sebotol air mineral 1.5liter tu. Mak abg ipar pandai buat so alang2, mintak dia buatkan. Bagi rm50, skali amik ko, byk betol dia buat. Anak sepuluh pon berbaki lagi ni.. bleh simpan ke cucu cicit. Time aathif ad jgk dia meragam2, sapu sikit alhamdulillah..hilang kembung, selesa tido.

Penting : sapu minyak or ubat kampung ni.. sapu area perut, area pusat, area tundun, ari2 celah peha tu sikit, pinggang.. sebab angin pasang bleh terjadi kat area tundun/ari2 tu jgk..ank kawan naik bengkak kat situ la..bkn kt bird..

Harap2 nanti ummi istiqamah la mengodek adik baby, harap2 time ummi dok godek tu adik baby x meragam.. demi anak ummi sihat selalu.. mohon jauh apa2 yang tak di ingini...aamiin.

Tak de idea

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Nak update blog tapi xde idea..
Bosan rasa...

Oh. Boleh je nak tulis pasal angin pasang pada baby, kan? X la handal sgt..ank laki baru sorg. Tp boleh la share2 kan.

Ok. Next topik ea..

Bye3.

Selasa, 16 Februari 2016

Second pregnancy : checklist barang adik baby

Salam sejahtera...

Next week genap 6 bulan pregnant tp barang adk baby da hampir complete dah. Ala, beli tambah2 je..barang abg aathif ada yang bleh pakai lagi.. insyaAllah.

Okeh, meh kita list kan cket checklist kita. Mana yang da setel, mana yg belom. Mana yang kiv.

Barang adik baby :
1. Botol susu kecik - abg aathif pakai set tommee tippee, adk baby ummi nak beli avent sbb xnak bertukar. N botol susu japlo. Sebab. Japlo ad 2oz, lepas tu puting japlo bleh masuk dalam botol avent. Japlo tu utk botol train, ye lah ummi keje kan - ⭕ not done yet.

2. Cotton ball - untuk ganti wipes, time abang aathif lg ummi x suka palai wipes, walo organic mana wipes yg di beli..totap ad sikit chemical kn. Pkai cotton ball sama air suam sudah..puas hati, x ruam - ✔ done

3. Towel - xkan nak pkai towel abg aathif, dop? Beli 2 helai dulu. Nt abis pantang beli lg 2 helai untuk umah nenek dia - ✔ done

4. Lapik getah - org lain da x beli kn. Pakai yang da ada. Ummi kne beli memandangkan abg aathif punya nenek aathif masih guna utk lapik time nak pakaikan pampers abg aathif. Tp xpe, mmg kne satu rumah satu pon kn - ✔ done

5. Wipes kecik - ha, td kata x suka wipes. Nie beli utk travel, sbb tu beli pack kecik je.. kali ni beli brand bebe, time abg aathif dlu beli brand pigeon. Both from jepun x silap. N both claim paraben free, organic la kira nya..dia jual segugus pack kecik2, ada 5 ke 6 - ✔ done

6. Pampers newborn - belom setel. Puas pusing, semua pon habis. Apakah? Ramai sgt yang beranak ke??? Time abg aathif dlu beli mamypoko, tp pampers mamypoko beso cket. So kali ni ingt nk beli drypers je, sbb abg aathif pkai drypers ok je..xde bocor ke apa..dah stengah hari x tukar bocor la jgk kn, standard la tu. Tp ritu tgk akk pkai kn ank dia pet pet nb, ok jgk tgk saiz dia..kecik molek..bleh la beli pack medium buat try2 - ⭕ not done yet

7. Pampers size s - sama kes mcm pampers nb - ⭕ not done yet

8. Minyak bayini / telon - time abg aathif serasi dgn minyak bayini ni.. so beli minyak bayini jgk buat spare, ngelak kembung - ⭕ not done yet

9. Bedung - ✔ done

10. Madian tropika - dok dlm dilema nak beli buds or tropika. Tp beli tropika kot. Abg aathif dlu beli buds, da 6 bln mcm tu baru pakai sabun pigeon..sekarang, men bantai.. utk set mandian adk baby, ummi mak beli cream herbal, head to toe wash dgn baby oil - ⭕ not done yet

11. Tilam - tilam kne beli baru sbb tilam abg aathif dlu dia masih pakai umah nenek dia..tido siang depan tv - ⭕ not done yet

12. Car seat - abah nye nak beli brand sama dgn abg nye..tp ummi rasa nak beli sweet cherry je.. x decide lg. Ini last2 baru beli pon ok - ⭕ not done yet

13. Stroller - yg ni lepas pantang baru beli pon ok - ⭕ not done yet

14. 5 pasang baju siang, 5 pasang baju malam - ha, walopon baju abg aathif byk tp demi adil dgn ank2, ummi beli jgk. Ala..beli time sale, murah2 je. Lg satu, ummi suka sgt shopping baju baby..ngehngeh. setel 10 pasang, beli saiz 0-6mth je semua. Lepas tu p jusco jmp baju lubang2, 2 baju satu seluar rm19. Grab lagi 3 pasang.. muahaha.. - ✔ done

Ok, untuk barang ummi dalam pantang plak. Tak banyak pon sebab dolu2 pny ad lg..

1. Bengkung panjang - ✔ done

2. Akar herbanika - time aathif dlu tak beli pon nie..beli luaran pny je..tp kali ni, decide nak beli - ⭕ not done yet

3. Vco tanamera/ tropika - well, nie bukan utk dlm pantang tp persediaan senang bersalin nt. Cuma nya smpai sekarang x terbeli lg..huaaa - ⭕ not done yet

Untuk barang2 kiv plak..

1. Coolerbag - nak beli backpack gabag groovy, senang nak angkut naik lrt nt. Tp kiv, sbb ini kehendak bukan keperluan - ❓kiv

2. Breastpam - breastpam lama masih berfungsi cuma ad barai cket. Bleh la bertahan lg, tp nt nak kne beli jgk.. so kiv dlu - ❓ kiv

Isnin, 15 Februari 2016

Second pregnancy : kisah bedung adk baby

Salam sejahtera,

Post yang lepas pasal hunting kain untuk bedung adik baby, sampai ummi nye menangis2 bagai. Buruk benor.

So, dah jumpa kain nye.. sambungan dari cerita yang lepas. Balik dari keje tu pegi jakel kl, gedung baru bukak tu. Selamber je masuk parking tepi jakel tu, dah ad kosong kan..masuk je la. Skali valet parking. Amikau..rm10. Masuk je terus cari kain flannel, yang ada plain je..tu pon 2 kaler je. Satu kuning diraja, satu merah cili pekat sikit tp cerah cikit dari maroon. Erkhh..merah la.

Amik 3 meter wane merah utk buat bengkung ummi. Hah.. org lain pakai kain belacu aku p bantai beli kain flannel. Dah kata flannel ni selesa lembut dan sejuk. Ummi pon nak selesa jgk..giteww...

X puas hati sbb xde yg bercorak. So p parking kt sogo, jalan kaki nk p nagoya..otw tu singgah la gulatis. Saje la tny, kot ada x pyh la nk lintas jalan bagai kan. Masuk gulatis, promoter dia tny, so ckp la nk cr kain flannel, ad tak??. Beria ni dia ckp ad..level 2.

Naik level 2, dia tnjk kain ciffon baju kurung. Haihh..ckp blk, sy nk cr kain flannel. Dia p tnjk kain baju kurung jgk..corak baru2 ni kak.. ko tnjuk la corak canggih lukis tgn ke apa, aku nk cari kain flannel. Lepas tu aku ckp, xpe la .xde kain yg sy cari. Lepas tu dia ckp, kat basement ad lagi kain flannel. Aku pon, ok kali ni betul la kot. Sama..dok tnjk kain baju kurung. Mak inchik da bengkak dah.. terus ckp xpe lah, xde kain yg sy nak tros blah. Malas nak layan, x paham bahasa rupanya.

Keluar je terus pegi nagoya. Dah nk tutup pon ms tu..selamber je aku naik terus tuju mana nak pegi, tanya promoter kain flannel ad x? Akk promoter tu bengkak je siap sound tutup2. Hahaha...hade aku kesah. Ko tutup kol 8 kan? Ni bru kol 7 lebih. Smpai depan kain. Pilih corak terus suruh dia potong. Ai dah ada aim nak apa, bukan nak merayap2 dalam kedai usha2 kain. Siap beli 4 corak 1m each, kua kedai blom kol 8, hah..korg xleh blk jgk...hahahahaha.

Setel bab kain. Setel potong bedung, buat beso, 1m x 1m. Member komen 1m beso, buat pekak je sbb yang kecik dah ada lampin, yang beso cket dah ad bedung jaman aathif, ni nak yang beso..senang nk selit2 taknak bagi terburai.

Buat blk kg, pass kat adik ipa mintak mak dia jahitkan bengkung mengikut design dan citarasa aku dan mintak jahit tepi bedung tu skali.. hah hah hah. Jimat duit aku. Utk bengkung kain 3m = rm16.50 je. Untuk bedung plak 4m = rm25. Ad ke patut bedung 3 rangkai tu sampai rm50 lebih. Nah..jahit sendiri, puas hati. Eh.. bkn jahit sndiri jgk, haku mana reti pegang mesin..hehehe.

Setel secoet barang adik baby. Barut pon dah complete..tempah ngn puan mah ritu. 5 saiz kecik, 5 saiz sederhana..semua amik yg velcro sbb yg tali aathif pny elok lg. Eh..tu barut jaman bapak aathif lg..masih elok. So pkai lah smpai 7 keturunan skali pon.. ho ho ho ho