si comel n si ensem

Sabtu, 1 September 2012

Me...an Owl Bride

Ngantuk oh....
Semalam langsung xley tido...erm, dengan lena nya
Selalu jadik gini...letak je kepala atas bantal, mula la otak merewang2
Pikir pasal kawen...


Baju nikah la, pelamin la, bla bla bla...sume skali lah..
End up orang da nak azan subuh baru ley lelap..(ai uzur hokey...)
Tu pon tido2 ayam jea, agak nye lagi terok dari ayam tido kot...ayam nengok pon histeria...
Siap ley sambung pikir dlm tido tuh...it not dream...
But ur thought, ur mind masih aktif berjalan...it like a flash gitu...
It not dream la....biasa alami x????
And u still alert ngn keadan sekeliling...
Macam bunyi orang umah depan bukak pintu, org umah atas switch on lampu,bunyi air dr shower org umh bawah
Damn...baik xyah tido gini......

Dekat kol 8 aku bangun, sumbat kain kotor lam mesin...
Switch on tv tgk bleach...minum vitagen.
Gdebak gedebuk...lapa....
Masak spagheti, bla bla bla...da azan zohor..
Skang da kol 2 lebeh...ingt nk tido sat...tp bantal ni puaka betol la..
Bugar teros mata aku...pikir pasal konsep kawen plak...damn.

Mata da macam mata panda dah...
Dengan dark circle bagai...kat opis da ramai dah yg tegor aku sakit ke hape..
Dengan muka pucat sume, pakej lengkap...eh, ai sehat la...pelik bila org tegor cm tu...hurmmm...

kalo panda gini xpe jugak...comey jeaaa

P/s: i feel like im alone in this journey...except for him of kos...hmmm....

Jumaat, 31 Ogos 2012

Baju Nikah Ribu Ribuan Vs Baju Nikah Murahan

Hai all...

5 minit termenung tp masih xtaw nak mula kan cam ne, boleh cm tu???
Serius skang ni macam xde hati nak menulis..bukan xtaw nak tulis apa,
Banyak sangat bende nak update tp bila tgn nak menaip tuh..pooofffsss....
Sume ilang cm tu je.....

Untuk x membiarkan blog berhabuk x berupdate,
Aku paksa diri untuk memerah otak dan kerajinan jugak...
So apa hal nye dengan baju kahwin mahal ke baju kawen murah ni..???

Kesahnye begini....
Mesti la sebab...aku nak cut cost gegila nye...stok kalo boley, org nak bagi aku baju free memang xkan tolak nye
Cess...bajet retis btol nak orang sponsor segala..
Bia la...sape xnak. Habaq maii...

So disebab kan diriku yg lemah ini bukan retis xde sape nak sponsor selain poket sendiri semata2
Maka nya, haruslah mencari alternatif lain contohnye pakai baju raya je or sebagainya..
Wehh...xkan r, kawen kot...xkan nak pakai baju raya je...plg tdk pon bia la vogue cket dr baju biasa kn????
Jadi....marilah kite mencari alternatip menjahit baju kawen kte dgn kos yang murah..
Hidup malaysia*eh...tetiba.

So benda pertama yang kte kne pikir sebelum bertindak lebih jauh (mcm bangang je ayat aku ni...).
Kte kne taw design cam ne kte nk dulu kn??? Ini penting sangat...sangat sangat penting...
Eh...sebelum tu kne lah make sure baju tu nk di pakai bila dulu. Akad nikah kah? Resepsi kah? Atau bertandang kah??
Nape???
Nape eh????

Of kos la kne taw....so that kte taw which baju suit which majlis gitu..
Eh..ke which majlis suit which baju??? Erkk...either way lah...abai kan abai kan...
For example...untuk akad nikah mesti lah simple yet sweet yum yum yum compared to resepsi yg a bit vavavoom kan??
And for bertandang can make a little santai je..(in a term to cut cost la...)
Sesape yg mampu tu..for all event sume vavavoom jerr...sume baju stok designer je...
Tp xpe..tu mereka. Ni kita, ok...kita yg bukan xmampu(???) Tp try to make it as simple as possible and try to ssve cost as possible gitu..

Ok next...
Bila da taw the baju for which event baru pikir pasal design...
Contoh, for akad nikah kita pilih baju kurung moden, kendian kena pikir how modern it will be..
Nak butang sederet kat belakang ke, sederet kat lengan ke, nak kain kembang payung ke,
Nak kain potong 8 with godet ke..or apa2 je lah...

So....bila da taw design macam mana nak, haruslah pikir material apa yg sesuai kan??
Simple way yg xpayah nak menyemakkan otak kita kita yg da semak dengan macam macam bende ni ialah dengan bertanya tailor..
Xpe tailor mana2 pon janji dia taw pasal selok belok kain nie...bukan tailor stok org bagi jahit je ea...
Kalo kurung moden yg vogue vavavom tuh sangat la gojes kalo pakai kain chifon silk kan???
Kan??? Aku pon xbape reti sangat...cuma melalui pengalaman berbelog walking je...

Tp..di sebabkan kita pengantin bajet, so haruslah kain chifon silk akan membuatkan bajet kita lari..ye dak?
Nak2 lg kalo yg berbeaded siap...owh, mahal...
Jadik, alternatifnya...carik chifon jojet je ker...but not tooooo cheap nye chifon sbb aku da try test wat dress pakai chifon yg
Rm5/m tuu...it turn out ugleh...erm, xde la ugly sgt tp not as i imagine it la..
Tgk pade design jgk la kot..cos ada je b2b nye dress came out stunning...

Ahh...tetiba lak kua entry pasal tips bagai...
Padahal aku nak tanya je...perlu ke dress kawen memahal??? Perlu kah??
Sbb nye i have my design oready...and to me,
Dat dress will look good kalo guna heavy material...such as duchess
Tp gile ko...duchess mahal kot...chifon is ok tp aku nak something yg berat...
Yg jatuh tp bukan nampak kejung..paham x nie????
I want go for cheap one lah...tp....

Saya dalam dilema...baju kawen, xkan nak beli kain murahan???
Cam ne kalo it turn out not like what i want???
Kang nyesal...ikot taste memang nak yg cun over the top..
Tp kang membazir je...
Serius in dilema.........

sangat suka dis dress, but xpenah tengok org buat baju kawen using dis kind of material
Am i tooooo cheapskate????

royal blue anyone??? Cun oh..but i cant lar...kalo me and my other half putih melepaks xpe la jgk kn..nie dua dua kelam..eheh...ase nye xramai kot b2b yg pakai dis kaler. So if kamu salah sorg yg pakai. Saya salute lah..kamu sgt berani. Mesti gojes...


Some people said material yg mahal akan menghasilkan dress yg cantek..elegan, tp x semestinya jugak kn?? Jika kita pandai...
With a suitable design, beading, patching..etc etc, material yg murah pon org akan nampak stunning like it worth a thousands.. kan??? So...go for the cheap material and work hard to make it real.. or simply buy an expensive one??? Cane kalo x seperti yg kita nak?? Beli kain mahal abis dah tp...oh kecewa...

Damn..i can not think...tido ah...
P/s: hahaha...ada lg minah ni, td kate nak tido..cket je ni. Really fall in love with my sis pny kain. For her nikah of kos... Aku lupa nama kain dia, and lupa nak amek gamba jugak...tp masa beli tuh, dia segeng dengan all the satin. Its satin like, but a bit soft and not to shining.. insteads of shining satin yg biasa tu...kain tu mcm emboss gitu, with paisley pattern. Just like my dress above..but my dress tu bukan kain satin lah...serius suka kain akak aku tu...sbb aku x suka satin yg kilat2 tuh...nampak cheap n ketinggalan jaman.. eh, Ke aku je yg not in the era??? Donno...tp aku mmg xsuka satin kilat2 tuh...

Ah...banyak lak kesahnya...bye bye...

Isnin, 27 Ogos 2012

Bersiaran Selepas Seronok Di Kampung...mari Stress Pasal kerja kawen Plak..

selepas kembali dari kampung...baru la bley nak bersiaran d belog ini..
sonok oii balik raya...tp yg x sonok pon ada..
biasa la tu...biasa la tu...(angguk angguk sambil usap usap dagu)

nak cite apa eh??
bnyak yang nak cite...banyakkkkk....
tp mcm belom boleh bercerita,
padahal boleh je pon nak cerita tapi xnak cerita lagi..
erk...pening?? jangan gitu...

balik raya nie sempat la g kenduri,
kenduri tunang,
kenduri kesyukuran,
kenduri kawen.

owh,
sangat jeles pada yg tunang dan kawen...
xpe xpe...
our turn will come next..
insyaAllah.... moga di permudahkan segala urusan.....
amin..

eh,
da abis ke?
da tu apa point entry nie???
erm...ok la, tulis point je la...
cite nanti2 la ok??

kalo xde halangan, bulan 2 nanti..insyaAllah akan terikat.
merisik or tunang???
we'll see...
kesah nya akan cite next entry..kang panjang plak..

ritu nak wat kat dewan, pastu kat umah...
pastu mak nak wat pelamin kat khemah jea...
pastu tempat macam limited sbb paling kurang kena ada 3 bijik khemah..
pastu terfikir nak wat kat dewan lak..
gini lah...gini lah....*geleng-geleng kepala..
gini lah kalo mende x kompem lagi....sigghhh....

next...
ritu nak DIY mende kecik kecik jea...
skang mak ngn akak dah beriya sampai ke pelamin, meja VIP, meja tetamu,
bilik pengantin..sume nak DIY sendiri...
ikot lah...aii suka jea...jimat duit *senyum lebar-lebar

tapi....
ada tapi....
tapi malas nak cite skang... boleh??? *wink wink.
skang tengah semangat sketch2 pelamin...
hambek kau...setaon lagi aku da sketch pelamin...

excited weii nak kawen..
orang lain da bercucu aku baru nak terhegeh2 nak kawen...
tu pon bkn dlm waktu yg terdekat ni..ha!!!

k r...stakat ni je la dlu,
bye bye...

p/s: mesti sakit hati bace entry neh...mcm ntah pape...hew hew hew

tetiba tergilakan warna tema ini..light lime plus soft yellow..
tp agak tidak tahu nak match kan dgn baju kaler apa...nanti r pikir...hermm