si comel n si ensem

Khamis, 4 Oktober 2012

design baju tunang saya...eh, da hantar jahit da pon..

salam sejahtera b2b sekalian....

Entry xde teaser teaser dah..
Nah amek kau sume skali aku cite, cume nak tunjuk baju xde lg la sbb
Kat tailor lg kn....

semalam tailor datang amek kain,
anta baju tok kenduri nikah akak ngn adik, anta sekali dress tok dating.
alang2 bagi teros baju tunang, awal ke? ase mcm x kot...
sbb suruh dia siapkan ujung bulan 11 nanti,
means..ada 2 bulan lagi la untuk jahit manik bla bla bla..
saje bagi awal sbb sakit mata tengok kain..huhu

design baju tunang saya?
nak buat kurung moden peplum tp bukan mcm zery zamry ke mende tu.
mostly baju peplum sume senteng2 dan singkat.
errggkkhh...xnak la gitu, x best lah...
dari awal taon lagi da ada design nie..masa tu x jumpa lg org wat baju gini,
mungkin ada cuma x jumpa jea..

sekali hari tue beli buku inspirasi perkahwinan ke pesona pengantin ntah,
ada baju flower girl kot..dia nye kurung peplum lbey kurang mcm baju tunang impian.
kendian, si cantik fatin suhana pon ada pakai kurung peplum
masa majlis kawen abg dia kalo x salah...
teros suka sbb design yang aku nak tu x weird, ada jugak yg terpikir nak wat cm tu..

fatin suhana wit gojes kurung moden peplum..


tp kurung moden peplum aku lain cket kot,
sbb aku suruh dia wat labuhkan belakang,
pastu, kain cutting duyung with godet.
sebenarnya nak kain potong 8, cutting duyung with godet tp takut mahal lak.
so xyah potong 8...huhuhu, hope outcome dia masih ok.

untuk tangan, akk tu tanya nak wat tangan ikot tangan pastu belah letak godet x kat hujung?
erk..akk nie macam taw je apa yang aku nak kan??
aku cakap la, tu design untuk baju nikah nanti...teeetttt....x rahsia dah.
so, tok baju tunang nie..tangan biasa, yang kecik ikot tangan tu..

aku pakai kain lycra murah jea, lycra rm10 je kat jakel.
beli 3.5m jadi harga dia RM35, baju tunang aii murah je hokey..
aii x kesah orang opis nie nak pandang aii mcm x berduit, whattevaaaa....
da discuss2, tanya harga berapa, nanti senang nak sedia kan duit.
dia cakap total semua RM240 je lah. JE LAH okkkk!!!!

RM240 bahagi 4 pasang berapa??? RM60. ok??? mahal? pada aku x...
kurung moden peplum, with princess cutting, kain peplum with godet..
rm60 je...x mahal la..
sbb ada sorang akak nie, dia amek more than RM300 kot tok kurung peplum,
tp kain aku rasa just duyung biasa xde godet. beza RM240 okey!!!

lagi tiga tu,

aku jahit dress macam irine nadia marcello pakai masa khatam quran,
tp aku pakai kain lycra denim warna purple nila kot, aku xtaw warna dia apa.
tp sangat la menjerit dat kaler..dress aku penah jahit ngn akk nie, aku suka.
sebelom nie aku jahit sleeveless tp kali nie aku jahit ada sleeve with cuff besar.
mcm irine lah, tp the cuff tu xkeras. aku xnak cuff yg keras tu,
aku just suruh dia wat cuff pakai kain tu jea.
erm...selalu lycra denim nie orang wat tudung, aku gamble wat dress sbb suka kaler dia,
huuu...hade aku kesah???
harga kain RM25/m, tp tawar2 dpt RM18/m terus angkut 3.5m.
harga jahit RM60 jugak..

mcm ni tp lain cket

untuk nikah adik aku, aku jahit kebaya songket biasa jea.
pegi jakel carik kain songket..amek kau, paling murah rm38/m..nangis.
redha jea la...tp xde kaler yg nak sbb nak warna hijau lumut masam aku pon xtaw kaler apa,
pastu amuk2 dengan pakwe, dapat la pegi plaza city one..
amek kau..kain sebijik kat jakel..RM65 je sepasang.
murah gile ok... erm...ok, nie bukan songket terengganu or kelantan, songket india what u expect?
tp ok la...sebijik jakel ok...beza RM80 tu..

tp aku berkenan kat satu songket tu.. RM75, cantek.. cuma nye,
benang silver...aku nak benang emas. ase kaya sket,
haha tp sebab pakwe pon suka gak, amek jugak la yg tu..dapat harga RM70.
jahit kebaya labuh, x muncung bawah sbb x suka kebaya muncung,
tangan loceng..kain susun depan biasa je.. RM60 jugak.

untuk nikah akak lak, family pakai merah.
nasib si dia ada baju melayu merah, so xyah beli dah.
tp aii kan gedik. nak baju baru gak.
pegi nagoya, pusing2 nampak kain baju cheongsam warna merah.
merah cili tuuuuu...with bunga sakura wane pink kecik2, comehhhh angat..
teros grab 2m dapat rm26. g jakel beli lycra rm10 x 1.5m
jahit baju kurung moden, kain duyung with godet jugak.
sekali lagi akk tu suruh wat tangan ber-godet, godet with kain lycra,
so nampak beralun2 tangan tu, nyaris2 hilang kawalan.
haisshh.. akk nie...kang nanti da sama ngn baju nikah..xnak la... harga rm60 jugak.

settle 4 pasang.

sekarang tunggu outcome je nanti camno...
hope ok, akak nie xley rush jea...kalo rush nanti jahitan kureng...
if x, memang jahitan kemas..pastu masa cakap tu kne cakap lelok.
tunjuk gamba...takut dia salah tafsir. cina memang jahit kemas pon...

tanya baju nikah dia cas berapa.
kurung moden kain godet jugak. kain chiffon with satin lining.
dia kata sama RM60, tp kalo full lining tambah RM35, kalo half RM25 jea.
pastu tanya if pakai chiffon beaded ada kena cas ke???
dia kata x....harga sama, hahahaahha.... aii is double hepy.

nanti da siap baru leh wat valuation kat akk tuh.. bape star nak bagi..

lagi pasal baju tunang ngn kawen...

entry ni pasal komen2 and feedback dari orang orang. ceh..bajet ko retis je ad orang nak bagi feedback apa ko buat. x la...saje menulis berdasarkan apa yg berlaku around me.

pasal baju tunang aii... ada yang tanya, why not beli yang da siap jea??? why susah2 kan diri nak jahit sume? why x go for dress/ peplum what so over kat poplook? why why why?????

nape ye??

memula, sebab aii kan b2b with tight bajet.. so kalo jahit kos dia less then 100, memang la aii akan go for the cheaper one kan?

second, sebab kalo beli da siap the size is not fitted me well, s is gelobos, xs is too sexy to me, so how??? ea...boleh alter, tp xsuka. kadang tangan singkat, kain jongket..

lagi, sebab aii can get design mcm mana pon aii nak, kadang kurung moden kain duyung je. peplum plak singkat, or bla bla bla... lagi pelik baju tu lagi mahal la kan? as simple as that je..

last, eh...suka hati aku la nak tempah ke apa kan???

Xpe..baju tunang aku murah je,
Jahit pon murah..xkesah. klo outcome buruk,
Baru beli y da siap..no hal lah.

P/s: aku tunang tema purple pink.. biasa je kn, org byk pkai dah kaler ni..x bajet pon nk pkai kaler ni..masa p jakel borong kain lycra, beli kaler soft purple..then xtaw nk pkai bila. Or nak jahit tok apa..
Last..decide pkai tok tunang je...senang.

Nak cakap mcm mn lg bru paham....???

those around me nie kan...
materialistik semacam sket.
materialistik ke ha??? nth la...xtaw nak panggil apa..

sebut je pasal kawen, everything must grand, mahal, lotsa money..
duit hantaran, wehhh...mintak 20k la, apa mintak murah2 nie???
barang hantaran, wehhh...xyah mintak makanan cokelat2 ni.. mintak ipon, kamera, ipad, bla bla bla.
baju, ko beli kain yang 3++ semeter baru la grand, baru lawa..kawen skali semumur hidup jea.
pelamin, apa barang pelamin kecik2...yg mcm irma tu la baru grand..

maaf ea, x cakap pon salah nak mintak mcm2....
sebelom mintak kat orang mcm2, kita boleh ke nak bagi kat orang mcm2??

aku ase da banyak kali aku cakap...
aku kawen simple jea, kos murah jea..duit hantaran aku sikit jea,
barang hantaran aku mostly makanan jea,
baju aku kain murah jea, jahit pon tailor opis jea, pelamin aku,
pelamin nikah dan sanding dua2 DIY, tp skang xde pelamin nikah..
mcm xperlu lak ase. bertandang pon xde pelamin, makan beradab jea..
mcm mana lagi la aku nak cakap nak bagi orang paham...
aku xkan habskan duit berpuluh ribu pada mende yang x penting begitu.

kitorang lagi fokus pada hidup lepas kawen..
ada orang ckap, xpe...kawen is kawen..lepas kawen nanti rezeki lain plak..
keje kan...start simpan duit from beginning balik la.. yes..x salah.

tp...kitorang da plan,
nanti nak g honeymoon kat aussie..
erkkhh..apa sangat la aussie tu kan??? biasa je, tp itu je yg kitorang mampu..
kalo kawen grand gegila,duit abis berpuluh ribu..pastu honeymoon bali je, wat pe kn?
mesti ada yg pikir, ala...honeymoon anytime bley g.
yes...tp honeymoon is moment korang berdua, berdua ok..private. hahaha...gataiii..
tp ok la...korang pamper ur self, bukan abis duit bagi mak andam/ vendors
untuk duduk atas pelamin berapa jam je. free je korang abis duit..dapat la gamba?

plan gak nak ber- backpacker round eropah.
tp kalo kawen da all out, backpacker round thailand je la dapat.
kawen is penting, sekali seumur hidup, tp xperlu la smpai membazir kan??

ikot plan kitorang, dekat nak kawen or after kawen kitorang nak amek kete. insyaAllah..
kitorang nak beli rumah jugak..tp bila pikir2, nanti la..not in the short time la kot.
tinggal ngn mertua dulu la..
setaon sekali kitorang try hard to bercuti luar negara..
berdua jea...time to enjoy to max. da setaon keje, kena la bercuti kan.

xkesah la kawen simple kos murah x grand..yang penting life after tu,
mengharapkan kebahagian berkekalan abadi,
bukan di dunia jea... together till jannah gituu...

Xtaw cm ne lg nk gtaw dorang nk bg paham cket....
Jgn nk excited sgt expect aku kawen grand2, habis duit jota jota...harapan sgt.

Rabu, 3 Oktober 2012

Lelah dan rebah..Allah sentiasa di sisi...

Salam sejahtera semuaaa....

Hati banyak hepy hepy sebab Allah permudahkan urusan hari ni...
Syukur alhamdulillah..
Keje bos nak dah setel walopon kne sama2 turun padang men-drafting kan diri,
Eh, engineer wat keje drafman ok wat..no hal lah,
Ikotkan bos nak dat drawing tok meeting ngn client after lunch td,
Tp drawing problem, abg drafman pon mcm xde daya usaha nk bg dapat,
So aku kekah sendiri la, nampak aku dok wat tu dia pon start wat gak..

Tp aku suroh dia wat arrangement tok layout plan, aku berusaha me-magic-kn topomap,
Fuhhh...berjaya..walopon sengsara, da petang bru siap...
Tp still lega sbb bla bos tny, bley tnjk da siap..so ok cket dr xde langsung..
Nk harap lepas kat abg drafman, erm...sengih je la kat bos esok.
Bukan dia xbuat, tp pc dia mmg xboleh..
Klo engineer lain, dorg xpeduli pon psl drawing ni...xdpt nasib r..
Salah drafman la..tp to me, mcm one of my responsibility la plak if mende tu xsiap...

Sekarang dah lega setakuk, ada setakuk lg...
Harap bos ok la sok, untuk make sure dia puas hati..aku da prepare drawing
Layout plan with survey only, with survey and topomap juga...
Drawing Typical escp general arrangement, owh..standard drawing da lama sudah..
Then suruh bos pilih nk guna yg mane pastu ask abg drafman tok draft the rest lah..

Pepagi mmg da stress...siap ayaq mata meleleh tnpa di pinta lagi..
Stress keje, plus stress kawen...pikir harga kain mahal aku dah stress,
Pikir berapa la rege nak upah jahit...tmbh stress,
Tp hal nikah kawen letak tepi...pikir keje dulu..

Da setel keje smbung pikir pasal kawen...
Sms my other half, suroh dia convince me yg
Everything will be ok...Allah akan permudahkan urusan kawen ktorang nt..
Dia reply, insyaAllah everything will be fine.
Masih stress...terkadang stress smpai rasa xnak kawen.. stress sbb everything
Within my 10 fingers jea, semua urus sendiri.....

Then dia turun, bincang2 cket pasal kawen dengan menguna kan bahasa isyarat
Sbb xnak bg opismate taw..
Pasal kain dia kte nanti survey cr yg murah..if xde xpe la..kita kawen skali je,
Its ok. Bincang2...tergantung jugak, tp sedikit reda...

stress sbb buat bunga nie banyak, around 200plus skali decide xnak pelamin nikah,
Teros xtaw nak pakai untuk apa sbb bilik theme pink purple shweettt, sanding lak hijau kuning
Bendera kedah...adoiiii...

Pastu around 4.30 tailor datang, hantar baju tunang dan lg 3 pasang baju lain,
Hepy sbb murah gile..nanti cite next entry pasal ni..
Bila da petang, keje da siap hati da bertenang baru teringat patutlah jiwa kacau..
Tengah uzur, dapat zikrullah je la. Time keje banyak teros alpa, zikrullah bergema dlm hati je..

Menjadi b2b yg extraordinary jimat cikit lagi nak jatuh gaung kedekut,
Memang sangat memenatkan dan menstresskan..
Harus ingt, hati kena tenang..biar lelah mahupun rebah..
Allah sentiasa bersama kita, InsyaAllah..

everytime lepas smayang
Amalkan baca surah al-insyirah,
Mohon permudahkan segala urusan, lapangkan hati juga di murahkan rezeki,
Juga...doa nabi yunus dalam perut ikan tuh..
Mohon terlepas dr segala kesusahan dan dipermudahkan segala urusan juga..

Xdapat selalu...time free,
Buat sembahyang sunat hajat..pohon lancar segala urusan,
Buat sembahyang sunat tahajjud..
Sembahyang sunat taubat..

InsyaAllah jika pertolongan Allah yang kita cari...
Allah xkan biarkan kita rebah sendirian, akan ada tangan yang mengapai...
InsyaAllah...

Selasa, 2 Oktober 2012

breast enlargement

salam sejahtera
; tetiba tajuk sal tetek..huhuhu, entry nie bukan nak promote produk
tok besarkan tetek...
no no no..tidak sesekali...

erm..nie kira open open nye entry la eh..
kesah benar nie, kalo tipu2 kang x sampai lak apa yang nak di sampaikan. kn??
nie kira entry b2b la jugak huhuhu...
ritu aku ada la search google tips for bigger chest gitu..huuu....
ada la video eksesais yang ok, aku pon gigih la eksesais hari2..
pepagi sbelom g opis ngn memalam sbelom tido, bukan lama pon.. 5 minit je kot.

cite2 kat akak kat opis nie, dorang dah mcm..
"ala...ko xyah sibuk2 nak besarkan, nanti da kawen...dapat dek adi, besar teros,
aiyoohhh...terus kua blue yellow green mcm2 kaler ada
ea la...itu memang la... tp xnak la malam petama nt suami (at that time),
terkejut ingatkan bini dia pond, huh!!!

aku xde la nak besarkan smpai saiz 36 cup D ke apa kan...
tp xnak la tunjuk flat land kat suami nanti..mati nafsu dia nanti, uhuh..
tp ok la...da wat eksesais eksesais nie...ok la, xde la flat land sgt..
sblm nie pakai teenage bra plg kecik pun longgar, skang nie padan dah la..
huhuhu..ok dah...syukur dah. xde flat land sgt dah...


erk..over khau!!
Xder r nk besar yg smcm tu, kang nt org ckp da kne sentuh before kawen plak...
Kesian orang y cakap tu, x pepasal dpt dosa pitenah..ai kesian u...


preparation tok malam pertama....hik hik hik..
aishh...jgn ckp aku gatai lak, semua yg kawen mesti lalui saat tu kan..
so bia la suami puas hati kan...huhuhu....

bila da centek baru la boleh nak pikir pasal lingerie ke mende kan...
nak g spa ke hape ke kan, ala...nie kira mcm orang diet nak kuruskan badan la,
untuk nampak cantek depan suami kan? ke nak bagi nanpak cantek depan tetamu2..
depan lelaki x cantek pon xpe? da lepas kawen da gemuk pon xpe? eh... jangan cm tu...
cantek untuk suami dapat pahala, cantik depan orang lain dpt dosa kang nanti..


nanti bla badan da cantek bley pkai cute lingerie...hik hik hik

erk...tp kne tambah baju dok rumah la...dok ngn family mertua
kne la ada baju proper cket. xkan nak bersinglet ngn sua pendek je kn?
skang xpe la..sewa ngn bebudak 2 orang nie serupa macam aku sorang je kat umah..
dua2 da kwen, PJJ lah...jadi masa kat umah x banyak sangat.

nanti2 la..shoping baju rumah....