si comel n si ensem

Selasa, 30 Disember 2014

Family miskin family kaya

Salam sejahtera,

Dah hujung taon , dah Dapat gaji semua kan. Dapat bonus?? Alhamdulillah...

Ada lebih tu asing2 kan sikit buat sedekah. Buat modal untuk rezeki taon Depan plak.

InsyaAllah makin byk sedekah yang di hulur makin bertambah nikmat Allah buat kita, amiin.

Aku?? Alhamdulillah taon ni msh ada rezeki bonus tu. Mcm2 idea dok ada dlm kepala Tp xde untuk diri. Walo mcm tu aku hepy.

Al kesah family miskin family kaya. Jujur aku ckp, Dan sikit pon x malu.. Aku datang Dr family susah. Family aku susah, aku sorg je Yg bkerjaya. Beza dgn family mertua. Tp aku Bukan nk beza kn pon..dua2 pon family kn.

Tp ada Satu masa, husband mcm ckp aku terlalu lebih kan family sndiri. Erm... Cane nak ckp ea. Nape bunyik mcm aku lawan ckp suami je nih!!!

Erm...gaji isteri, sukati isteri la nak buat apa kan??? Tp, aku ni jenis Yg duit sndiri pon nk bgtau suami jgk. Nk beli apa pon mintak izin. Tabiat.

Apa aku nak Tulis tadi?? Lupa dah sebab dok risaukan family kt kelantan.

Oh, ok. Suami xde kesah pon aku nak bagi mak aku. Cuma suami ckp aku mcm beza kan dua keluarga ni. Keluarga mertua pon keluarga aku jgk.

Haisshh...Apa belit2 ni.

Tapi, mak aku, aku yang bg duit bulan2. Mak mertua suami yang bagi. Tapi apa2, Memang aku utamakan keluarga aku. Mcm keluarga mertua Boleh kira senang, adik beradik husband pon berkerjaya.

Bukan aku nak lebih kan keluarga sendiri tapi keluarga aku lebih memerlukan. Mcm musim banjir ni. Korang semua dok sedekah Kat tabung banjir sume tu kn.

Aku pandang je. Baik lah aku sedekah Kat adik sendiri. Walopon dorang x kena banjir tapi xleh keje sume so xde duit nak makan,nak beli susu anak sume.

Keluarkan zakat, sedekah anak yatim aku bagi anak sedara je. Sekurang2 nya aku senangkan keluarga sendiri.

Mcm aku pilih kasih. Macam aku kedekut nak bersedekah. Biarlah. Allah tahu. Tangan Kanan yang menghulur, tangan kiri jangan sampai tahu. Senyap2.

Eh..kang ada kata entry ni pasai aku nak risk takbur, nak cerita aku sedekah sume. Xde.

Aku pon x paham entry aku ni pasai apa. Arrgghhh....

Rabu, 17 Disember 2014

Aathif 4 bulan

Salam sejahtera,

Sebenarnya kan ummi dah draf entry lain untuk perkembangan dak aathif 2-3 bulan. Tapi separuh jalan je menaip ummi dah kena p pam. Lepas tu dah lupa.. huahuahua.

Alhamdulillah aathif dah 4 bulan. Entry perkembangan dia tu nanti2 la ummi sambung ea.

Perkembangan dak aathif paling ketara adalah pertambahan susu dia,kekeke. Semalam dia boleh habis kan 22.5oz yang ummi tinggal.

Tapi rasa itu bukan dia lapa tapi dia meragam. Budak tengah beralih bulan Katakan.

Ummi dah risau. Kot susu x ckp. Setakat ni alhamdulillah cukup lg.

Tadi ummi dah tanya abah, kot yang di pam hari2 x cukup nak tampung demand dia sampai kena usik yang dalam stok sampai habis, dengan kata lain mmg x ckp la nk tinggal untuk dia boleh tak kalau ummi nak amik cuti lama.

Haa...abah cakap boleh. Yes..so ummi x risau dah. Pam selagi daya, andai takdir x mengizinkan ummi amik cuti panjang, df je sambil buat stok balik.

Nah. Budak 4 bulan. Setakat ni memang bersyukur sangat masih susu penuh tanpa campo. Lagi 2 bulan dapat diploma la ummi.

Khas untuk mu nuffnang

Salam sejahtera,

Dok bace blog kekawan ramai dok up entry pasal nuffnang ni.

Kita pon nak jugak buat entry khas buat nuffnang ni.

Macehhh...Biasa 3 ke 4 je, ni banyak la jugak untuk blog picisan ni kan...

Thnx nuffnang

Sabtu, 13 Disember 2014

Ourlilcrib : dah dapat kunci rumah,start usha kontraktor

Salam sejahtera...

Alhamdulillah, kunci rumah dah dapat. Dah pegi check n tukar solex.

Depan pintu rumah penuh taik kucing..Hoihh. x sempat lagi nak pegi nak siram kawasan tu dengan cuka. Baru la kucing x berak situ. Erm...orang kata kucing x suka cuka. Kita try test dlu la yeh.

Sekarang ni tengah usha kontraktor nak renovate dapur Cket.x banyak pon. Nak pecah kabinet lama, dinding kan area tu untuk buat laundry area. Lepas tu buat kc baru,Dapo tu agak besar jgk la...tolak area nak buat laundry tu. Ada lg dalam 8*19 kaki. Ada lagi ruang untuk buat dining area untuk family.

Dining area yg kat lua kita buat formal dining area...gitu kekdahnya berangan. Dah mintak quotation dengan satu kontraktor ni.

Kc 8*13 kaki +/- dia quote RM8+++.00, concrete top with melamine + glass door. Erm..melamine je yop..sebab design yg aku nak tu either ko amik solid nyatoh atau pon melamine. Solid nyatoh gigil la nak mintak dia quote. Mau belas kot.. Walopon itu impian sebenar...pejamkan mata pasrah je pakai melamine dulu. In future insyaallah..

Untuk area kabinet sedia ada tu, dia quote dalam RM5+++.00, x sure ok ke x.. memang gitu eh harga pecah n tambah dinding tu?? Husband nampak ok je.. x terkejut pon bila aku bagitau..maknanya memang rege gitu la ye??

Hai la duit...buat itu je pon dah berapa habis..ikut hati nak ganti tiles baru...Tp... Kan best kalo duit boleh main petik kot pokok je...hahaha.

Ni blom part perabot lagi..hurm...ikot hati nk pindah cepat Tp macam tak leh je..

Oh...kalo sesape ada kekawan kontraktor murah kerja bagus atau pon mana2 company kitchen kabinet yg berkualiti dan x ketinggalan murah... Kabo2 la yeh... Hehehehe...macehhh

Selasa, 9 Disember 2014

Motherhood : review breast pumps

salam sejahtera mommies dan bakal mommies;

hari nie terpanggil untuk buat review pasal breast pumps yang aku guna memandangkan semalam
adik ipar ada bertanyakan pasal breast pump yang aku pakai.

tengok pada tajuk; plural. yea..aku ada  4 breast pumps, 2 manual 2 electrik. untuk electric aku
ada tommee tippee double electric pumps (dono exact name dia) dengan malish ilaria.

tok single pulak medela manual dengan NUK. dah ada electrik kenapa nak beli manual? well,
masa dalam pantang aathif x suka kalo aku tendem pakai pam letrik tu...nanti dia mesti tendang2
sampai tertumpah tumpah susu. dah macam duyung dah aku tengok dengan kaki berbedung dia tu.
so redha la beli medela. 

malish ilaria double breast pump (price : RM399)

berkenalan dengan malish ilaria nie masa pegi test pam dekat pumponthego kelana jaya. first try terus
jatuh cinta suction yang ngam ngam soii...x slow sangat x kuat sangat. bunyi motor yang terpaling senyap
compare to brand lain( ini aku x compare sendiri, budak pumponthego yang cakap) tapi; compare to tommee
tippee mmg jauh beza la.. compare dengan lacte duet pon ilaria masih terpaling senyap.

untuk shield pulak, pada pengamatan aku lacte lagi lembut kot rasa dia sebab lacte corong dia tu berbilah2,
so sedutan dia lembut x rasa corong tu. x paham??? bley p tengok corong untuk lacte..lepas tu kamu akan paham.

tok level plak, ilaria ada 9 level of suction / expression dan ada 9 level of stimulation. ok..benda paling penting untuk
di consider bila beli pump adalah..pam itu ada 2 phase which is stimulation and expression. ini sangat penting ok!!!
sebab tengah pam2, tetiba susu dah tak keluar sedangkan korang yakin masih ada susu yang tertinggal. so korang
boleh stimulate kan balik bagi susu tu keluar then express balik. kalo xde mode stimulation guane nak stimulate kan???

lagi apa ha??? pada aku la..aku sangat berpuas hati dengan malish ilaria nie; dengan harga murah dapat pam
yang heavy duty gini..quite gud la. plus dia ada dua motor so kalo satu motor rosak; motor satu lagi masih boleh di
guna kan; same as lacte.

tommee tippee double breast pump (price : RM600 +/-)

nie pump pertama aku; banyak berjasa. dah banyak berjasa dah kenapa aku p beli malish kan??? annoying betul mak incik
ini. eherm.. aku memang puas hati dengan tommee tippee..cuma nya; aku p beli malish ilaria sebab aku p steralize sume part
tommee tippee tu termasuk la valve, shield all the silicone part tu kecuali tubing dia la. which is sepatutnya x boleh sebab dia
akan mengurangkan suction pam tu..which is quite annoying. erk...annoying gila ok!!!

setiap kali nak pam, aku kne betul kan shield dia, smpai tahap aku tengah pam pon kne stop betul kan shield dia... ohooiii...
annoying yang amat!!!

tommee tippee nie ada 5 level of suction; xde stimulation. level satu tu la stimulate dia...dah susu keluar tekan la level berapa
korang nak;dia x tukar secara otomatik macam pam lain. nie x de la kesah sangat setakat nak tekan2 je kan...kurus sikit jari tu.
cuma..bila ko dah kat level 3 contoh nya..tengah syok2 pam lepas tu korang nak stimulate balik susu korang...dah x boleh ea!!
dah x boleh ke level 1. kalo korang nak ke level satu balik, korang kena off kendian on balik.

dari segi suction agak kuat..tapi ok je..pakai la level rendah kan. bunyi kuat gila..which is semua pun tegur pam aku kuat nau bunyi nya.
tapi dari segi mende lain semua pon ok. corong dia pon ok..shield tebal so tetek ngko kena sedut2 pon xde la sakit mana.

ye lah...aku dalam pantang ritu nipple crack aku boleh pi bantai pam lagi..kira orait la tu kan. gigih gitu. terketap2 bibir pon masih
teruskan jua. hohoii...dah sentuh topik nie, iklan bebelan sat : to mom yang mana annoying dengan fully breastfeeding mom ni konon
bising memekak memandang rendah pada korang yang campo susu dengan FM. aku ada baca alasan2 yang di beri... salah satu nya,
nipple crack - x tahan. oh sayang...ibu menyusu penuh pon nipple crack jugak. ada tu sampai pam keluar darah. DARAH ok... susu yang
di pam terpaksa di buang. sakit, betul x tipu...aku sokong. tapi tahan lah demi anak. susu penuh or campo tu pilihan memasing jadi x payah
la nak bertelagah antara satu sama lain. tepuk dada tanya hati; x mampu ke x sanggup?????

nie kita membebel lain kali la ea...aku bukan nak membebel kat semua yang campo susu / bagi anak FM konon nye aku nie dah bagus sangat dah.
tak..aku pon masih struggle, ntah2 esok lusa susu aku xde sape yang tau kan. tapi aku nak jawab satu artikel nie berdasar kan apa yang aku lalui.
pengalaman aku..bukan nak tentukan sapa betul sapa salah. aku pon lemah hampir mengalah jugak. tapi aku selalu tanya dia. x mampu ke x sanggup??

berbalik kepada pump kita tapi, kita cite pasal pam manual pulak;

medela manual pump aka medela harmony ( price : RM199 - beli kat butik tateh kat bangi)

well, aku dah cite kan nape beli medela nie? tapi skali je aku pakai,tu pon test x sampai seminit..aku stop. basuh2, sterilize masuk kotak. bhahaha...
sangat la x selesa untuk monmon aku. sakit okeh. mungkin sebab dah terbiasa corong dia tu ada shield. medela nie dia nye cup tu xde shield, x silap
aku untuk semua jenis. tapi kalo x silap aku jugak shield dia boleh beli asing.

dari segi handling tu agak mudah la. senang nak tekan2 sebab ringan so xde la lenguh sangat tangan tu. tapi kalo dah lama lama tu lenguh la jugak.
ingat nak let go je lah pam nie..tapi xde yang nak pulak. sekarang orang sume dah canggih, mana nak manual2 nie ea...hahahaha, cakap orang..sendiri
pon x sanggup nak memicit.

NUK manual pump/ NUK sensitive manual pumps (price RM150 +/-)

pam nie sebenarnya beli pon sebab terpaksa, masa tu keluar p OU. aathif tinggal tapi bawak pam. sekali motor aku bawak tomee tippee, amende ntah
yang tertinggal..last2 xleh pam. ingat boleh la tahan sampai balik.tapi x boleh...aku dah nak pitam dah. p beli pam manual pureen je. dah kata emergency
to pureen pon ok la, setakat nak keluarkan sikit kan. sekali bukak kotak je pam tu dh siap sedia rosak. p tukar, amik NUK ngn pigeon. mintak akk jusco tu
bukak..aku dah lemah x bermaya, en.seben yang dok tanya. aku amik NUK, belek2..tekan2. ok lulus... p bayar, lari2 pegi nursing room.

pada aku, NUK nie ok la. dia macam ada dial kat atas tu untuk kontrol speed. ergh...dah manual speed apa nya!!! macam mana nak cakap ea... dia mcm
gear basikal tu...kita pusing nombor satu pastu picit rasa ringan, suction dia lembut walau kita picit laju2 pon. kalo letak nombor tiga, picit tu rasa berat cket
dan suction dia agak dalam. erm...agak kuat mcm tu la. 

masa pam tu aku tukar2 gear ngn tangan..so xde la lenguh sangat tangan nie. dapat la dua botol dalam dok merungut lenguh lenguh..huhu. pada sape2
yang nak beli pam manual just sebagai back up, aku memang sarankan pam NUK nie. kalau housemom sekali pon, sangat2 di saran kan untuk sediakan 
pam, at least single letrik pam. kalo x leh..cukup dengan manual.  untuk yang ada pam letrik dah pom, aku tetap sarankan ada satu pam back up manual,
kita xtau kot motor pam kita rosak ke,tertinggal ke, xde letrik ke, so ada la pam back up kan.

fuhhh....panjang gila entry pam neh. nanti aku nak membebel pasal penyusuan pulak. membebel kat diri sendiri. aku suka cerita pasal breastfeed nie bukan
apa, bukan nak eksyen ke apa, jauh lagi..kalo dah lepas dua taon full, baru aku boleh nak eksyen. cuma nya pada aku, if aku cerita pasal breastfeed nie
share pasal nie, secara tak langsung akan motivated kan diri aku untuk terus pumping kat opis, untuk terus berusaha susu kan aathif.

ye...aku akui, aku pon hampir tumbang...hampir. nak2 lagi masa pam kat opis. tapi aku tepis segala lelah segala anasir negatif kepala otak sendiri. istigfar banyak
banyak dan terus pam. dapat banyak ke sikit tetap di sudahi dengan syukur Alhamdulillah. 

aku doakan pada semua yang mempunyai niat tok susu kan anak memasing semoga boleh susukan sampai 2 tahun mengikut syariat. doa kan aku sama ea...

P/s : pkai tepon xleh nk susun2 gambar ikot jenis memasing. Nanti dan ngadap laptop kat umah aku buat eh...kalau dan la..

Khamis, 4 Disember 2014

Xiomi redmi note 4G percuma dari maxis

Salam sejahtera..

Hati manyak munge munge dapat telefon best free.

Apa best bye dapat tepon xiomi ni? Lain la dapat Samsung note free ke, iPad mini free ke, kan?

Ohoii...barang free, apa pon best.

Tapi xiomi redmi note ni tepon yang memang best.

Apa banyak best la aku tulis.

Sebelum cerita kenapa xiomi redmi note ni best, kita cerita dulu macam mana maxis boleh bagi tepon ni free kat aku.

Bukan. Bukan. Bukan sebab entry advertorials. Bukan untuk mengampu aku supaya memuji maxis melambung lambung. Bukan juga aku di bayar beratus.

Al Kesah nye lama dulu. Kenapa lama? Sebab aku nk make sure tepon ni betul2 best ke tak. Ikhlas Dari hati.

Berbalik kepada persoalan kita.kenapa maxis bagi free. Ikuti perbualan di bawah :

Operator maxis : ea cik, apa yang saya boleh Bantu?

Cik azian. : saya nak buat penutupan akaun maxis saya. Erk...close akaun.

Operator maxis : boleh saya tau nape cik nak tutup akaun?

Cik azian : erk..saya pindah ke semenyih, xde line.

Operator : Erm.. X sayang ke nk tutup, dah lama pakai no ni, Dr 2011 lg kan???

Cik azian : tu lah, nk buat cane line xde.

Operator : macam ni la, apa kata saya bagi offer monthly rm28 utk 200 min call, xxx SMS Dan kita bagi telefon xiomi redmi note secara percuma.

Gitu la Kesah pendek nya.line lama aku pakai Broadband rm68/ month. So lepas gedebak gedebuk bersetuju bagai lepas 10 hari muncul la adik gdex wakil maxis hantar telefon tu.

Memula amik dengan niat nak bagi akak aku, sekali macam best pulak lahai tepon ni. X jadi bagi, muahaha.

Gitu menjaga customers nye maxis ni, x mcm brand satu lg tuh. Ni untuk main number aku. Pakai Dari 2008, ritu aku nk pegi tukar plan sebab konon nk upgrade la..loyal customer ni.

Skali bila tukar plan abis sume speciality hilang. Pakej offer best2 tu untuk new customers je. Hohoooohoi...memang mintak customers lari ni. Ni yg buat rasa nk tukar pakai maxis ni.

Kawan aku penah dapat cheque Dari maxis lepas dia tutup akaun dengan maxis. Maxis refund balik balance sen yang terkumpul selama dia dengan maxis tu. Dapat dekat 2 ratus la jugak.

Lepas la beli jubah calaqisya tuh.

Best ke idok hang habaq mai. Memang mengundang rasa nak tukaq pakai maxis lepaih tu hasut segala kaum kerabat sahabat handai rakyat jelata sekalian untuk pakai maxis.

Dah ni awat p cakap utara plak ni.

Eh...panjang pulak. Tadi kata nak cerita apa yang best dengan xiomi redmi note. Sambung nanti la ea.

Kalo korang nak tau paper pasal maxis tepon je operator dorang.

Dail 123 or bley ke laman web dorang @ www.maxis.com.my

Ni bukan entry berbayar Dari maxis. Ni entry ikhlas Dari hati.

Cekidaut..

Eh. OK bye.

Rabu, 26 November 2014

My cute baby

Salam sejahtera...

Rasa nya xpenah kot boh gamba aathif dalam blog ni. Hari ni macam teringin plak nak boh.

Dah separuh taip baru perasan guns tepon xiomi,dalam ni x byk gambo Sgt. Tepon free maxis bagi..tp xpe la kita update jugak..

Presenting...

Wahh gitu. Hahaha...tajuk my cute baby. Ea la..aku mak dia, normal kot kalu aku rasa anak aku the most cute, handsome comel kacak bergaya semua lah. Macam korang x rasa gitu...heh.

Tips paling berkesan menghilangkan jaundice

Salam sejahtera,

Kisah jaundice ni aku dah cerita dah Kat previous entry..Tp Lupa tip nan Satu ni.

Nie tip paling berkesan cara aku,bagi aku. Lain org lain cara merawat nya. Betul x??

Kalo korg biasa gugel pasal tip stay petua nak hilang kan jaundice stay bahasa kampung nya penyakit kuning ni, korang mesti Akan jumpa petua Tok titiskan air anggur hitam Kat dalam mulut baby, kan??? Nie aku xde buat plak sbb takut usus aathif xtahan dengan anggur hitam tu..kang jadi mcm bapak nye..senang sgt kena SAkit perut.

Akk aku ada beli kan anggur hitam bagi aku makan. Aku apa lagi, byk gile makan. Mau x..Itu la makanan pantang paling sedap..klo x, asyik la sawi or lobak putih masak air sama ikan bakar kosong. Bosan oii...Tp aku berjaya tempuh 44hari berpantang dengan lauk tu je.

Oh, berbalik pada anggur hitam tadi.

So cam ne keputusan nya??? Sama je.. mcm x turun2 pon ea jgk.

Tp ada Satu hari tu, hasil Google 14 round,jmpa Kat Satu fb ni ada sorg Jonah ni ckp bagi baby air ribena sket.

Hoihh..bagi baby? Air ribena Kay!!! Idok la...so aku minum sendiri je. Time makan nasi mmg aku minum air ribena je..Time lain minum air kosong.

Hasil nya?? 3 hari lepas tu..mata aathif putih susu clear bersinar bagai mutiara giteww.. xde dah kuning2 tu. Kat perut dia pon klo tekan2 x keluar dah kuning.

Alhamdulillah sangat...

So, pada yang mencari..cuba. dalam pantang Boleh minum air ribena..klo nak bawak bekal air ribena pegi spital pon boleh..

Kot la xdan keluar anak dah detect kuning tros kne tahan kan..so, minum air ribena n kerapkan nyusu baby.

Please..bagi je baby hisap.masa baru Mula2 beranak jangan dok kesah ada susu ke x. Eh..pasal susu kita cite panjang Kat entry lain eh..

Wassalam,
Ummi aathif

Khamis, 20 November 2014

aathif kena jaundice.

salam sejahtera,

imbas balik kisah aathif kena jaundice tu mcm nak cepuk muka sendiri je..hahaha,anak kena jaundice pon nangis2..hahahaha. hampeh, bukan kena masuk ward pon.

al kisah, masa paed aathif datang melawat kat wad before discharge tu, doc dah pesan kena aware pasal kuning aathif, dah nampak tapi x banyak lagi..so dia just suruh susu kan kerap2 and kalo nampak kuning teruk terus bawak pegi check. ok...ok...

sebab kan beranak di swasta so dorang ada bagi borang untuk submit dekat KK so nanti ada nurse akan datang umah check ibu dan anak. annoying hokey...

ada baik, ada annoying nye nurse nie datang umah. hari2, mende sama je dia check. tekanan darah dan kuning baby. luka masa hari first je dia check, lepas tu x check dah.

kitorang hari tu hari ke 6 baru submit borang tu. ha ha ha... nurse masa tu memang membebel2 napa lambat hantar,gurrghh. dia tgk aathif bising2 suruh pegi klinik petang tu jugak sebab aathif kuning. padahal menjak balik macam2 dah kitorang buat, kerap nyusu, mandikan air serai, jemur, tido bukak lampu. bila nurse suroh p check ritu jugak gelabah ayam la omak aathif nie.

terus call bapak nye suruh balik sebab abg ipar dah poi keje xkan nak call abg ipar suruh balik plak kan. so pegi la kita ke kk semenyih. masa aathif kena cucuk omak nye x masuk, bapak nye dengan my sister je yang masuk. bacaan birilubin aathif 13.4. 

kena pegi kk kajang hari sabtu untuk follow up. tapi sebab ada appointment kat colombia so check kat sana je..bacaan 13.1. 

pastu isnin tu nurse datang lagi, bising2 lagi sebab kuning aathif x hilang lagi, masa nie dah hari ke 10 kot, suruh pegi lagi. siap cakap nanti kalo x cepat2 ubati kuning nie bley efek otak perkembangan minda dia boleh jadi slow berbanding kengkawan sebaya dia...choiii betul mulut nurse nie. mandai je...

memang boleh efek otak, x di nafikan. tapi bukan untuk kes prolonged jaundice, itu untuk kalau bacaan birilubin tu tinggi gila dah naik ke otak..nie bacaan aathif x tahap sampai dia kena masuk wad. doc rilek je..yang si nurse nie plak merepek x tentu pasal. 

kalo ikotkan after 2 week normal birilubin akan turun dengan sendirinya. dan ye..bacaan birilubin aathif turun, tapi 11.8, bukan bawah 10. so doc, kat colombia nak wat test. amik air kencing and darah kat tangan. tok test  if aathif ada masalah hati / jangkitan pada salur kencing,kencing kotor?? something berkaitan kencing la..xde..normal. semua ok,

doc cakap aathif kena breastmilk jaundice,so no worries just susukan je..dia dah start turun tapi untuk breastmilk jaundice nie kadar penurunan dia slow. eeeiii...sakit hati ingat balik kata2 nurse tu.. kalo masa tu bacaan anak
aku 16-20 x pe la jugak kan..nie bacaan dah turun 11 lebih je...bongok nye nurse, mulut nak kena cili!!!

so, kenapa kah aathif boleh kena jaundice jugak?? x menjaga diri kah aku masa mengandung ritu?x cukup kah susu aku untuk aathif? 

marah... aku marah. kenapa xleh terima sesuatu keadaan sebagai takdir tuhan???

belom kawan aku lagi, dengan bongkak nya cakap anak dia x kan kena jaundice sebab susu dia banyak mencurah2.bukan kawan pon, dia add aku sebab kenal kat satu group nie, dah unfren pon...malas nak semak kan otak dengan
manusia yang cakap x pakai otak nie..x  sedar qada qadar Allah tu ada.

bukan aku sakit hati sebab aathif kena jaundice,bukan. tapi x suka manusia bongkak angkuh. x sedar kalo Allah kata jadi!, macam mana banyak pon susu kau..tetap anak kau kena jaundice.

kisah aku, dah takdir aathif nak kena breastmilk jaundice...aku redha. dan aku bersyukur jaundice aathif x tinggi sampai kena admit. 

time pregnant, aku hanya minum susu kambing sebab aku xleh minum susu lembu. aku banyak makan kurma,kurma tu macam snek aku hari2..sebelum tido, bangun tido, tengah tengok tv..all the time lah. sebab selera kot makan kurma..dari kecik2 lagi aku suka makan kurma, dekat2 nak bersalin lagi la kerap aku makan kurma sebab kurma kan boleh mempercepatkan dan memudahkan proses bersalin.

hari2 aku telan 1/4 biji buah tin. buah tin kan orang makan sebiji selang 3 hari..tp sebab x tertelan plak buah tin tu sebiji gitu..aku belah 4 makan hari2.

tapi tetap aathif kena jaundice. so..susu x cukup?? untuk perut kecik aathif, lebih dari cukup..siap meleleh2 basah baju..dan aathif menyusu dangan sangat kerap, paling lama dia tido pon dalam 1 jam stengah tapi selalu nye tepat sejam je dia dah bangun mintak susu, x penah miss. berak kencing banyak. pertambahan berat pon laju.cuma yang aku dok merempan kan sebab xdan buat stok je..so aku assume susu aku xde..muahahaahah...masa tu kan noob, dok pikir kalo aku pam nanti susu aku xde, nanti aathif lapa..nak2 plak dia kerap gila nyusu,
xdan nak wt stok..haaa....susu ada je sebenarnya...cukup la untuk dia, Alhamdulillah....

so?

nampak x, macam2 usaha aku untuk elak aathif dari kena kuning, oh..air kelapa pon minum jugak,hari2 sebab sepanjang jalan besar depan rumah tu berderet2 orang jual air kelapa. tapi dah takdir Allah, so xleh la nak sangkal.
jangan la nak bongkak sangat...susu awak yang mencurah2 tu pon Allah yang bagi, bukan kuasa diri sendiri pon nak mendabik dada sangat.

apa aku buat nak turunkan kuning baby?? mandi air herba sensei, x jalan. mandi daun inai jalan cket je, mandi air rebusan serai paling ok..laju je kesan dia turun tapi aathif memang bau singgang la, hhaahaha. tapi balik saujana dah x mandi kan dengan pape..just susu kan je. tu yang makin slow dia turun, dah nama
breastmilk jaundice kan..lepas tu bergantung seratus persen dekat susu badan je...so slow la cket, tapi masih turun, Alhamdulillah....

Rabu, 5 November 2014

tips make up minimalis buat ibu bekerjaya


salam sejahtera...

wah wah...nak bagi tips kecantikan nie, berapa ramai ibu bekerjaya yang baru lepas pantang or punya anak kecik sempat nak make up tetebal? sempat pakai bulu mata pelesu, sempat tepek eye shadow dan bershading bagai? habaq mai berapa ramai..RCW je kot, hew3...

dalam pantang or punya anak kecil bukan lah bermaksud kena pucat pucat, kena serabai serabai bau masam susu semua. bukan ok, bukan. sebagai contoh, yang pasti bukan aku, hak3.. aku serabai, tapi pegi keje pagi tetap make sure  make up  nipis ada kat muka. so, contoh yang bagus..sape kenal yuyu zulaikha??? ada kenal? tak kenal...rugi, p follow instagram dia. dalam pantang masih boleh cantik2.

so cam ne nak cecantik dalam masa yang singkat?? sila la guna konsep make up secara minimalis, konfirm x pucat macam mayat juga x over 'heavy' macam nak naik pelamin sekali lagi. eh...sekarang nie pengantin pon pilih untuk di  make up  secara natural / minimalis untuk menaik kan lagi seri semulajadi or natural beauty..giteww..

antara tips yang boleh di apply untuk mendapat kan make up secara natural nie macam berikut.

- pastikan korang pakai foundation warna lembut atau cerah seperti natural beige mengikut tona warna kulit wajah korang. juga pastikan ia merupakan water-based untuk warna yang sekata.
contoh produk :  make up for ever , HD invisible cover foundation flesh

- lepas tu, guna bedak asas / compact powder yang mempunyai warna hampir sama dengan warna kulit muka anda.
Contoh produk :  sephora mattifying compact powder 8hr No.10 light



- gunakan blusher / pemerah pipi yang berona lembut seperti light pink or light brown baru lah berseri seri.
Contoh produk :  Tarte exposed amazonian clay 12-hr blush



- sapu kan eye shadow dengan rona kaler yang lembut je tau..kang x jadik natural plak.
Contoh produk : sephora mono eyeshadow no.65 lazy afternoon



- kendian boleh la calit kan eyeliner nipis nipis lepas tu guna kan mascara untuk mendapatkan
bulu mata yang lentik lagi cun melecun.
Contoh produk :  wet n wild mega liner liquid eyeliner dan la colors perfect curved mascara

- last skali, jangan lupa pakai lipstik. Boleh pilih warna pink lembut juga warna nude. Wah wah...comey dahhh..
untuk lipstik plak korang bley try :  stila color balm lipstick vivienne-terracotta rose



senang sangat kan??? lepas tu bley la fefeling fresh cute miut cantik bergaya walau ada anak kecik, makeup x perlukan masa yang lama kalau tau cara nya..wokeyy????

selain follow teknik makeup yang betul, korang kena la guna produk kosmetik yang berkualiti supaya dapat hasil makeup yang chantikk. X punya masa nak p shopping? So cam ne nak cantik2 nie???

haaa..... jangan risau, korang boleh cuci2 mata juga kocek korang dekat ZALORA Malaysia sekarang jugak. Sekarang tau..bleh klik je dekat link yang aku bagi tu..klik sekarang!! melambak
lambak makeup apa korang nak dengan harga yang berbaloi2.

Ok??? jom...ummi aathif pon perlu barang makeup baru jugak supaya menten cantik abah aathif
bertambah cinta...gitew...

Photobucket

Jumaat, 31 Oktober 2014

Ummi's corner : kisah pantang

salam sejahtera

hari nie nak update pendek pendek jea.. kalau boleh. harap boleh la ea... hahahaha. sebab kisah dalam pantang nie xde apa sangat pon,
orang nak baca pon x fun, hew3. so update pendek pendek je la. tapi sebelum tu, meh nak list kan next entry yang bakal ummi up kan.

- aathif kena breastmilk jaundice
- ummi pejuang penyusu yang gemok + milkbooster si pembantu.
- rutin mengepam di opis.
-  etc etc .. next tu nanti2 lah... kang x terpost plak kang...

ok back to kisah pantang.

lepas balik dari hospital, aku pantang umah akak kat semenyih. mak datang sini jaga kan. masa baru2 keluar hospital tu aku telan ubat hospital je. xde la ubat apa pon..telan obimin, ubat angin dengan ubat berak je. Alhamdulillah, kentut
tanpa segan silu, siap doktor tekan2 perut nak check kedudukan rahim pon kentut boleh keluar tanpa boleh di kontrol..macam keretapi plak tuh. berak pon xde masalah..lancar je. nasib baik luka x banyak so xde la ngeri sangat nak membuang.

eh..tapi ngilu jugak la memula tuh..tapi ok je, xde la stok lama2 dalam jamban abang besar xmo keluar, laju je meluncur,
hew3...

aku pantang yang bebetul pantang nye 2 minggu je... jangan di tanya kenapa, nanti aku sedih,ngehehe. so basically sepanjang 2 minggu tu aku listkan je la yeh...penat nak cite banyak2...hahahaha.

pagi2 : mak aku dah siapkan breakfast, air horlick ngn biskut tawar tu jeh. mak aku dah siap kan nasik tapi x lalu la nak makan pagi2 tu kan.

sudah makan, aku netek kan budak kecik tu dulu. siap tido kan semua, mak aku dah siapkan air rebusan untuk mandi. ntah apa daun2 aku pon xtau,syok...segar badan. siap mandi...mak dah siap bakar tungku. mak tolong tungku kan memandangkan aku x reti nak bertungku sendiri. dah siap tungku tu baru mak letak kan garam kunyit dan berbengkung semua.

dalam masa yang sama akak akan mandi kan dak kecik tu...kira proses mandi, tungku, bengkung tu selang seli dengan netek kan dak kecik tu, lepas tu dia tido..aku lak p makan. lepas tu ZZZzzzz sebelah dia, tapi jarang sangat nak tido sebab x biasa tido siang kan,so mata x moh lena. 

hari ke 3 / 4 cam tu, tukang urut datang. urut selama 3 hari berturut2..bessttttt. dia cover satu malaysia, gituh... sape2 nak urut dia bley searh norhidayu dekat FB. nak bagi no contact x dapat plak sebab dalam tepon lama. untuk 3 hari tu dia amik RM540. pakej termasuk urut, tungku, bengku, pilis sume. oh..mandikan aathif n tuam aathif jugak. masa lepas urut tu badan rasa segar gila.... sekarang nie???x payah tanya...huhuhuhu....

untuk 3 hari pertama je mak aku rebus air daun2 dengan bengkung pakai garam kunyit. lepas tu mandi pakai mandian sauna anugerah,best gila kata kau...... bau harum semerbak je lepas mandi. kat perut pulak sapu krim barut nona roguy. pilis pakai anugerah punya..best sangat.

eh..dah lah, malas nak cite...mesti korang sakit hati je baca kan. aku x reti nak cite sebenarnya...korang nak tau kaedah pantang yang proper jenguk blog kawan2 yang lain lah...aku nie macam hape je pantang nye...

makan memang x jaga..eh, bukan x jaga main bantai makan. amaun nasi memang banyak gila.. sbb nak bagi susu banyak so kena makan byk.pengorbanan seorang ibu katanya..hew3. sebab sebelun pregnant lagi memang niat nak susu kan anak sampai dia umo 2 taon. semoga di permudahkan.... 

Rabu, 29 Oktober 2014

Ummi's corner : pengalaman bersalinkan Abdul warith aathif b. Abd hadi (part 2)

Salam sejahtera..

ok sambung dari pengalaman bersalin part 1,

memula aku amik gas je... tengah syok sedut tu ase nak berak, mintak p toilet. si ketua mid wife tu x bagi pegi, dia takut terberanak dalam toilet. dia kata tu bukan sakit nak berak, tu tanda baby nak kua...lepas tu sakit makin kerap..makin kuat, badan ase gigil2 dah masa nie...sakit sangat. doa2 ayat2 malas nak cite sebab semua pon dah tau kan..masa nie terpikir awat la sakit sangat nie..last2 mintak betadine tu dengan mid wife, niat hati memang x nak amik epidural. nurse cakap kalo nak amik epidural amik sekarang. aku cakap aku nak betadine je.
lepas cucuk tu mid wife siap tutup kan lampu konon nak bagi aku tido. cam dah kol 1 something masa tu. tapi aku x rasa ngantuk pon...sakit pon x de ase kurang pon..sakit ya rabbi...

sakit semacam nie, tanya mid wife dah bukak bape cm?? ye la xkan dari kol 11.30 tadi nie dah pukul 1 lebih xde progress lagi kan.
nurse tu kering je jawab masih lagi 3 cm, dalam hati ase nak nangis...sebab masa tu mmg ase sakit macam nak terkeluar isi perut.
last2 x tahan suruh husband panggil mid wife, nak amik epi..dah x tahan. nak epi jugak.. mid wife datang bagi kertas pasal baik buruk epi kat husband suruh baca sementara mid wife check VE sekali lagi... sekali, dia kata dah xleh rasa pintu rahim..dia panggil ketua mid wife, seluk2 dia kata dalam 8 cm,ketuban dah bulging..dah x boleh amik epi. masa nie x sedih sebab dengar dah 8 cm kan, even sakit gila sampai tubuh mengigil2. serius tubuh aku mengigil, xleh kontrol..sampai kaki ase nak terkejang, tapi lega..sebab dah 8 cm kan, means x lama lagi dah boleh teran.

lepas mid wife keluar dari bilik LR tu p tepon doc suruh datang, aku panggil husband..aku mintak ampun maaf segala dosa aku, nie ntah kali yang keberapa juta ntah.. tapi kali nie lagi syahdu. mintak dia halal kan semua, jangan ada skit pon rasa terkesan di hati. husband pegang tangan aku sambil gsok2 kepala, cakap dia sikit pon xde rasa terkilan ke apa ke kat aku, aku x penah ada salah dengan dia. habis je dia cakap, contraction datang..terus, bufffhhh... bunyi ketuban pecah. kalut en.suami p panggil si mid wife tu..masa nie doc x sampai lagi. dorang bersihkan katil aku, masa nie aku dah merayu2 kat mid wife,
x tahan sangat...ase nak teran tapi aku x tau macam mana nak cakap. x tau tu ada lah perasaan nak teran. aku just cakap ada benda nak keluar, x tahan..xtahan.. hahahaha.

si mid wife tu pon kalut nak check VE tapi dalam hati aku ckap x de guna, hahahaha...sebab mmg aku dah rasa kepala dah kat bawah sangat dah.. bila mid wife tu tengok terus dia kalut tahan kepala anak aku, jerit2 panggil ketua dia, dorang halang aku dari teran sebab kata nya baru 9 cm, xleh teran lagi.. konon nye nanti koyak banyak. yang si ketua dia plak lari2 ke pintu sekali bunyi bell pintu. terus dia jerit..doc dah sampai, doc dah sampai..cehhh, rupa nya dorang nak tunggu doc..
saje dok psiko aku ckp x bukak penuh lagi.

Masa tu sakit diaaa... Nk teran x dpt, tp aku Bkn tahan pon..x teran, n x tahan. Kira dak aathif dok push dr dlm, Silap hr bln bley tkeluar..ngehee...masa ni gas tu husband Yg pegang sebab tangan aku sume ad tugas memasing. Belah Kanan pegang rail Katil, belah kiri pegang tangan husband. Smpai kuku aku tertikam isi lah, berhari jgk nk ilang bekas gengam tu.Bila SAkit contraction datang je husband sua gas. Beria2 aku sedut sampai habis napas. Konon hilang la SAkit, psiko je sume tu..

Tp mmg mbantu jgk la untuk alih kn minda kita dari dok ttumpu Kat rasa SAkit tu. Cuma bila nk teran x dpt tu....perrgghhh.......

Masa doc sampai tu dorang terus angkat kaki aku, doc azlin cakap ngn aku bila dah ase nak teran, terus amik nafas lepas tu teran kuat2. aku siap bley cakap ngn doc.. tunggu jab doc x rasa sakit lagi..hahahaha. than bila rasa tu datang aku terus grab buku lali aku, dagu ke dada sambil pandang perut kendian teran sekuat hati. masa tengah teran tu
dengar ketua mid wife jerit suruh curi nafas jangan lepas, aku curik nafas 2 kali terus meluncur laju anakanda beta. ya Allah hilang segala sakit. Alhamdulillah...

xtau mana datang segala tenaga, tetiba jadi pandai..doc pon pelik mcm kan dah penah beranak before, padahal anak first, kelas antenatal pon x penah join. syukur....x sia2 belek2 buku, baca2 pasal cam ne nak meneran tuh...

Masa tengah teran tu jelas dengar suara husband dok bg semangat.. yea, Dr awal aku sakit dia x putus2 dok ckp, Ayg Kuat, Ayg Boleh, demi aathif sambil Usap2 Ubun2 aku. Lepas aathif kua husband tros kiss dahi n pipi as reward bjaya lahirkan seorang khalifah Allah ke dunia ni.

masa jahit tu aku xde rasa ngantuk ke apa..siap borak2 dengan doc azlin lagi..dah siap jahit tu, nurse datang bawak air milo..minum sampai habis lepas tu nurse hantar pegi wad. Husband mana Ntah, mengekor nurse p nursery sbb nk azankan dak aathif tu. Dpt wad double tapi dat nite aku sorang je penghuni nya..so bley la asben teman kan tido. oh.. dalam kol 3 lbey cam tu dorg bawak dak aathif
tok di susu kan. comel sgt mulut dia bukak katup bukak katup carik tetek. lepas tu panggil nurse bawak p nursery balik, kitorg tido...tido pon sekejab je, dengar orang azan dah bangun...mandi2 semua, tunggu nurse bawak kan dak aathif balik...dah siap mandi pagi dah...wangiiiii sangat. 

x sangka prosess nye sekejab je walo pon sakit nye rasa xnak beranak dah lepas nie..hahahaha. ye la, kol 11.30 mlm sampai spital, kol 1.37 pagi air ketuban pecah, kol 2.08 pagi 
kot dak aathif keluar. alhamdulillah...pagi kol 7 cam tu mak datang, mak siap pelik sebab tengok aku ceria je..bertenaga je x macam orang baru lepas beranak. mak siap tanya lagi, masa jahit x de ngantuk ke apa ke? x de pon..even masa tido tu pon xde la tido mana pon, tu sebab trauma lagi, hahahaha. pejam mata je teringat diri terkejang kejang atas katil.

kisah2 sampingan tu xyah cite la ea...alhamdulillah semua ok, kisah cina sebelah bukak econ sejuk gila sampai aathif x leh tido sampai ke pagi tu malas la nak cite, wat sakit hati bila teringat balik. kitorang sampai balut aathif ngn kain pelikat bapak nye,pastu balut lagi pakai sweater, peluk dia sampai pagi..huuiiii....mmg x tido itu malam.

bill semua, x mahal seperti yang kitorang bajet. aathif nye bill termasuk nursery sume rm700 lbey, bill aku rm27++ cam tu kot. kitorang bajet ada la dalam 5k kot abis, hahahaha...so duit balance tu masuk tabung Tok ank second pulak...ngehehe

ok la sampai sini dulu. sekarang dah dua bulan nie...pikir macam boleh kot tambah lagi. aim lagi dua taun, ehehehe....

Selasa, 28 Oktober 2014

Ummi's corner : pengalaman bersalinkan Abdul warith aathif b. Abd hadi (part 1)

salam sejahtera...

hari nie genap 2 bulan setengah bersalin kan si putera hati. 2 minggu dah masuk keje.first day masuk keje
nangis2 dalam kete sebab masa kitorang kua dia nangis meraung2...huaaaa.... 
tapi MIL msj kat FB cakap dia dah tido..peluk baju busyuk masyam ummi dia, uhuk3...

dah masuk keje nie baru la sempat nak update blog. benda yang boleh ringkas kita ringkas kan je la ea...

28/07/2014

pagi raya, tengah cakap tepon ngn dear mom tetiba rasa ada air keluar..bila p toilet check siap ada darah lagi,
tapi sikit je la... cool lagi siap p smyang raya sume...tp pinggang dah start sakit la. erk...x sure la kot sebab dok atas
lantai, kan dah lama x dok atas lantai....

tengah hari gitu, msj2 kat group pregnancy pasal tu.. ramai yang suruh p hospital segera, dan2 terus cuak. bgtau MIL, 
terus satu rumah kalut...hahahaha, so p la spital. check CTG dan VE sume..belom ada bukaan, balik.

09/08/2014

perut ase mengembang mengecut. sakit...tapi x teratur. blom contraction, just sakit tipu2.. braxton hicks orang kata.
tapi masa tu kat umah akak dengan mak sume, sume pon dah kalut2 suruh p spital. again p spital. still xde bukaan.

reality nye....

yang kat ataih tu bukan lah sakit nak beranak tapi sebab semua dok kalut, kot la mende lain yang x di ingini berlaku..
so better p spital check. kot kita ok, tapi baby x ok kan....

13/08/2014

masa nie start ase sakit perut yang kerap. tapi x konsisten, dalam 5-10 minit. dan sakit nye x kuat sangat..ase mcm sengugut
yang mild datang dan pergi. husband ajak p p hospital, lagipon pegi hospital yang 2 kali tu x jumpa doc pon, jumpa mid wife
je..so nie nak pegi hospital nak jumpa doc skali.

check CTG ade contraction tapi x kuat, masih boleh tahan,  check VE bukaan baru 1 cm, masa tu doc shida xde, kan dia p palastine..
so yang check aku doc ganti, doc azlin..lembut je orang nye. doc azlin cakap lagi seminggu aku akan beranak, so ok lah...
tapi mid wife yang dah biasa sangat dengan muka-aku-yang-pantang-sakit-terus-p-spital-macam-duit-tu-petik-kat-pokok-je cakap 
x sampai seminggu lah, sambil geleng2 belakang doc azlin takut doc tengok....

15/08/2014

malam tu dah x leh tido, sakit sangat perut... tapi boleh tahan lagi. bangun pagi husband tanya..ok x? klo x ok dia nak EL.
cakap ngn dia ok lagi, p la keje. dalam kol 10 mcm tu kot, kua darah yang banyak nye.. darah ketul2 berserta fresh blood.
terus kalut call husband suruh balik, pegi mandi sume siap2. cakap ngn PIL nak p spital sebab turun darah. contraction dah
5 minit sekali.

p hospital check CTG ngn buat VE lagi. contraction 5 minit sekali..masa nie sakit yang boleh tahan lagi. check VE pon x penah sakit..
sebab aku x penah kalut nak kena check...tenang je, so xde la sakit...kalu kita dok stress pikir sakit, memang la akan sakit kan.
masa nie dah ada bukaan 3 cm. tapi doc azlin suruh pilih either nak admit or balik, dia suggest kan aku balik je dulu sebab
nanti bosan dok spital kata nya. dia check VE lagi tok kali kedua, dia kata dalam tengah malam nie or pagi2 esok beranak la nie..

ok, kita balik dulu. masa nie..kawan2 kat group sume kalut, dok bising nape x admit je, klo spital gomen dah kena tahan dah, mana
bley balik lagi...huhuhu, doc suruh balik sebab contraction aku x tinggi walopon 5 minit sekali, boleh tahan lagi...

balik tu, ajak seben pegi OU, pegi makan seoul garden..tapi x makan sangat sebab perut sakit, sekejab tersenget ke tepi sekejab 
tersenget ke kanan, sekejab terbongkok, sekejab terkebelakang. lepas makan, p jusco usha barang baby lagi..usha je la, pegi
beli churros, pusing2 ulang alik old wing, new wing sampai husband ajak balik sebab kesian sangat dah tengok. masa nie xde la
sakit sampai xleh jalan lagi tapi orang tengok memang pelik la..stok jalan macam baby dah nak terkeluar dah.

balik umah, siap2 mandi sume...masih boleh baring2, kendian lepas maghrib ajak husband p bangi nak cari air kelapa. celah mana
air kelapa nye malam2 nie.. tapi x jumpa pon. contraction makin kuat.. sakit sampai x cukup nafas. husband nak pusing carik lagi
tapi x tahan ajak husband balik. husband ajak spital tapi berkeras nak balik, nak tido..hahahaah. konon lepas subuh esok baru nak
pegi spital. sampai umah tido x sampai 15 minit kot, tergolek2 atas katil tahan contraction.

terus ajak husband pegi spital, sampai spital masuk labour room pukul 11.30... check CTG dah tinggi, dah seratus lebih dah bacaan,
check VE wid wife cakap masih lagi 3 cm. dia masuk kan ubat berak n suruh p berak, aku dah terkangkang2 pegi toilet.. berak sume,
ase kalo dia x masuk kan ubat pon, senang je kot aku berak sebab mcm cirit je dari pagi tadi. mid wife tu tanya mauh pape x? ada pilihan gas, 
epidural, dgn ubat tahan sakit..betadine kot dia sebut..dia bagi ase ngantuk...

sambung part 2 plak lah ea....konon saspen aku amik ape..cehhh...x saspen pon. cuma, ase macam dah panjang dah.. so nanti2 lah pulak...

Selasa, 2 September 2014

Kelahiran putera sulung ummi abah

Salam sejahtera...

Hari ni hari ke 17 baby of nor azian lahir ke dunia...

Alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah..

Syukur pada Allah..

Lahirnya putera ummi nie pada tanggal 16 ogos 2014, sehari sebelum ulang tahun perkahwinan ummi ngn abah
Pada pukul 2.06 pagi.

Nama putera di beri

Abdul warith aathif bin abd hadi.

Abdul pilihan abah nya

Warith pilihan ummi nya

Aathif pilihan baby sendiri...

Bermaksud hamba Allah yang mewarisi sifat belas kasih.

Byk yg nk di cerita ni..nk kongsi pengalaman bersalinkan aathif, pasal aathif kne kuning, pasal
Detail scan yg dah lama ummi simpan sendiri.. insyaAllah ummi akan kongsi semua

Rabu, 23 Julai 2014

mom2bee : set pantang pilihan hati dan cara / step penggunaan


salam sejahtera...

hari nie nak share ngan korang set berpantang pilihan hati. eh..bukan beli set pon, beli loose.. tehee...

tanak beli set sebab takut ada yang x terpakai dalam set tuh. so baca review sana sini, study take note.. sort out, wahh...semua sekali la. pilih mana yang betul2 akan pakai, mana yang mungkin pakai mungkin tidak.
so beli yang betul2 akan pakai je.

nie antara barang yang di beli...

nie pon dah berapa kali buat list, berapa kali sort out. miahahaha...kalo ikotkan nanti husband kata nenek dia akan datang bawak daun2 untuk mandi, tungku sume...tapi beli je la, bley pakai len kali. lagi pon nenek sekarang nie x berapa sihat, segan la nak susahkan dia kan...heeee......

ikot list memula, ada brang nona roguy, tanamera, dengan anugerah. tanamera tu yang boreh scrub dengan sabun tu je...sekali cancel, sebab pikir sekarang nie pon x kuasa nak berscrub bagai apa ntah lagi nanti. lagi pon tanak peningkan kepala dengan banyak2 brand. so kekal dengan NR dan anugerah je la.

set bersalin nona roguy (NR) : 

untuk NR nie antara yang aku beli :

1. minyak herbanika - banyak sangat kegunaan dia sampai rasa macam x cukup je sebotol tuh.
2. uncang cuci herbanika - boleh pakai 2 - 3 kali kot, entah la...
3. krim barut herbanika - beli krim sebab renyah oii nak berserbuk bagai, nanti sape nak bancuh kan??
4. phytonatal - sebab ramai yang rekomen, bley melawaskan jugak..penting ea....
6. barra gel - extra item : saje tambah, nie macam famine wash gitu.
7. minyak berubat - macam minyak angin gitu kot, entah...x bukak bau lagi..tp minyak berubat la.

set bersalin anugerah : 

untuk anugerah pulak aku beli :

1. herba mandian sauna anugerah : air mandian, daun2 tuh..xde la kena sauna masuk dalam bilik sauna bagai
2. minyak pilis - sebab dia minyak. dah try hari tu, pening kepala sangat so bantai je guna.. ok la,syok je rasa
3. minyak telon anugerah - nie untuk dak eby, harap serasi x payah p beli minyak lain dah.
4. tungku anugerah ( baby) - untuk dak eby jgk, nie pon nenek cakap dia nak buatkan, tp beli je la bagi ada.
5. tungku anugerah (ibu) - sebenarnya dah ada tungku batu sungai, tapi beli nie sebab ada daun2 sume tu. plan nak pakai weekend je nie.

jamu apa semua pon xde..mungkin akan amik vitamin c shaklee je beserta dengan phytonatal tu. jangan cakap aku tak jaga dalaman, ada la terpikir jugak tapi tengok la cane. sekarang nie terpikir nak beli lulur NR dengan akar herbanika je nie. yang lulur tu sebab lepas pantang orang mandi x bersabun kan? nampak tak.. terus tak keruan. tadi bukan main, malas nak berscrub bagai..ke mungkin akan p beli sabun yang ada scrub sesiap..wakakaka....

yang akar herbanika tu, air minum..boleh la kot wat panaskan badan. husband bancuh sesiap boh dalam flask sebelom p keje ke kan. orait jugak..tp takut x serasi ngn baby...kang rugi je. x kan nk suruh husband minum...ye dak??? nie pon dah beranak nanti, husband akan amik cuti half day setiap hari selama seminggu untuk uruskan aku, siap2 mandi, bengkung, breakfast, lunch sume..baru husband p keje... harap bos bagi la..
sebab baby dah serah kat MIL, xkan diri ini yang tua bangka nie pon nak suruh MIL cara jugak..huuuu....

eh, jom tengok cara / step penggunaan dan penjagaan diri dalam pantang nanti. nie pon aku cilok internet je..
pastu ringkaskan bagi husband senang nak follow..so xde la aku nak kena cakap banyak apa nak buat dalam pantang nanti.

SELEPAS KELUAR DARI BILIK BERSALIN (DALAM WAD)

1   1. Minyak berubat mustajab – sapu ke bahagian kulit kepala serta tengkuk, ikat/sanggul rambut dengan rapi.

2   2. Minyak herbanika – sapu ke bahagian peha, lutut, betis dan tapak kaki, pakai stoking.
-          Sapu ke bahagian perut, ari –ari (kecuali baahgian pembedahan), tundun bahagian sulit, celahan peha, pinggul & pinggang.
-          Tuangkan ke bahagian sulit (luka), tuang pada pad dan pakai.

SEMASA DI RUMAH.

            MANDI PAGI :-

1    1. Uncang cuci herbanika -  Bercebuk, rendam uncang cuci dalam air panas suam 2 paket dan 2 gengam garam.
      2. Lulur -  sebelum mandi : campur lulur dgn air suam & sedikit minyak berubat mustajab
      3. mandian sauna herba anugerah : lepas lulur bilas dengan mandian herba / air suam
      4. Barra gel – beryampu dengan 3-5 titis, bilas dengan air suam
      5. bilas dengan mandian herba.
      6. minyak herbanika – kesat kering, sapu minyak herbanika dan tuang pada pad, pakai.

BERTUAM / BERTUNGKU ( 4 HARI LEPAS BERSALIN) :-

1. Minyak herbanika – sapu seluruh ulu hati, perut, pinggang, celahan peha, pinggul, peha sebelum                  dan selepas bertungku.
2. Bertungku – tungku batu : balut daun mengkudu, tungku anugerah : steam/panas pakai iron

BERBENGKUNG (4 HARI LEPAS BERSALIN) :-

1.  Minyak herbanika – sapu ke seluruh ulu hati, tulang rusuk, belakang pinggang, pinggul, punggung, perut, ari ari, tundun kemaluan,celahan peha, peha
            2Krim barut – sapu perut, ari ari, pinggang, pinggul, peha.
          3. Ikat kain bengkung.

p/s : biar dari pagi sampai pukul 7 mlm, ulang pemakaian bengkung sebelum tidur.

            MUSTAJAB PHYTONATAL & AKAR HERBANIKA ( 4 HARI LEPAS BERSALIN) :-

            1.  Mustajab phytonatal – 1 bijik sebelum sarapan.
          2. Akar herbanika – bancuh dengan madu.

          BARRA GEL :-

1. buat cebok untuk yang seterusnya. so uncang cuci just pakai sekali time mandi tu je.

           MINYAK BERUBAT MUSTAJAB :-

1. minyak nie universal, bley ganti minyak telon untuk baby, buat minyak urut baby pon boleh kot. so x payah dah la beli baby oil.
2. buat minyak urut, campo dengan minyak herbanika.

banyak kegunaan dia tapi kalo dalam pantang orang jarang beli pon. dia lebih kepada harian. kalo dalam pantang minyak herbanika tu dah cukup dah. saje beli tambah..bley tambah2 untuk buat minyak urut ke, apa ke nanti.

aku pon x sure dangat turutan dia. biasa ada orang buat, bertungku dan berurut dulu baru mandi semua lepas tu berbengkung kan? tapi macam busuk la pulak orang nak urut kita x mandi lagi. macam tungku tu..kalo x boleh buat sendiri, kena orang tolong tungku kan..pon busuk jugak. better mandi dulu lah. lagi pon.. bertungku tu bukan kotor pon sampai nak kena mandi lagi sekali kan????

harap nanti mudah la aku berpantang...dapat la turun balik, banyak rezeki anak aku nak menyusu. ah... semua la...doakan yang baik2 je buat kita....





Photobucket

Selasa, 22 Julai 2014

mom2bee : entry bulk : mendobi baju baby + checklist beg hospital baby dan ummi


salam sejahtera...

nie entry schedule eo...alang2 idea tengah banyak nak nulis nie, so tulis je la terus...pastu wat schedule post,
time malas pon orang ingat check rajin..muahahahaha......

..................................................

rasa nya dah ada ke belum kisah mendobi baju yeh??? lupa pulak. xpe lah...kita ceita lagi sekali lah kalo dah ado. start mendobi pada minggu ke 26 kalau x salah. nak mendobi nie macam drama sket, sebab MIL nak suruh mendobi dalam bulan pose. check tak mau...nanti penat ( masa nie pikir nak pose full, skali pose seminggu je, kahhhhh)

memula planning nak rendam kat umah, bilas lepas tu p keringkan kat bodi yang self servis tu. tapi MIL bising. suruh sumbat je washing machine, kitorang tanak...mesin basuh MIL xleh tukar2 mode, memang satu mode tu je. risau jugak baju kecik2 kang rabak pulak. baju kita yang dewasa nie pon dah berapa helai dah rabak. masa tu aku nak ikot je..xkesah la.  

cuma, husband berkeras jugak. tanak masuk mesin basuh. last2 dia suruh aku rendam dalam bilik je. lagi pon baju baru kan, x perlu la nak sental bagai, just rendam2 je. masa tengah membilas aku dah nangis2 dah. dengan husband macam tu, dengan MIL berkeras macam ni, aku tersepit tengah2. 

masa tengah nangis tu MIL masuk bilik tengok aku dok mencangkung bilas baju, wuwuwu... kantoi nangis.
last2 mil suruh jugak masuk kan dalam mesin basuh. keringkan dalam mesin basuh dulu. siap2 bilas aku panggil husband suruh wat turun bawah. bila aku turun, tengok mil dah siap masuk kan dalam mesin. pastu kuar p beli cepit baju yang kecik2 tu sekejab, tengok mil dah siap sidai.

wuwuwuwu..aku bukan apa, aku tak nak la susahkan mil, aku larat lagi buat sendiri. dan aku nak la buat yang terbaik untuk anak aku nie, anak sulung kan...dia beria terlebih la cket. tapi aku x kesah pon, aku ikot je.. bila husband berkeras, aku plak yang tersepit. wuwuwuuw...mmg drama btol la. dah siap dobi, lipat2 boh dalam bakul, tapi nie belom packing beg spital lagi nie...


rendam dalam bilik..gamba masa sidai xde, sebab dah xde hati nak amik gamba..
wuwuwuwu...

...........................................................................


dah, stop pasal kisah drama ayaq mata tue, cheq memang ratu ayaq mata... pantang lepa mesti nangis.
start packing beg eby on 32 weeks kalo x silap. tapi complete on 33 weeks. ngehehe.... nie bukan apa,
baju2 sume dah masuk, cuma x pack minyak telon dengan mandian dia je lagi. dok postpone je keje nye.

now, dah selamat masuk bonet kereta dah pon.


checklist beg hospital baby ( secara ringkas nya ) :

1. satu set baju lepas delivery : sepasang baju lengan pendek, barut, bedung, mitten & booties, diaper.
2. satu set baju extra : sepasang baju lengan pendek, barut, bedung, mitten & booties, diaper.
3. satu set baju keluar wad : sehelai jumpsuit lengan panjang, barut, bedung, mitten & booties, diaper
4. satu set baju keluar wad extra : sehelai jumpsuit lengan panjang, barut, bedung, mitten & booties, diaper
6. extra diapers : 8 keping.
7. sapu tangan : 4 helai (ikot bilangan baju)
8. tuala : 1 helai
9. barut dan bedung extra : 2 helai setiap satu.
10. mandian : buds trial kit
11. ubat-ubatan : minyak telon anugerah + minyak yuyi
12. grooming : bedak ngn losyen pigeon.
13. baby wipe - 1 pack besar sebab x beli yg kecik..wuwuwuwu

bungkus sepasang2 senang, nak pakai terus capai je, x payah nak godek2 beg nak carik



bawak baby wipes pek besar sebab mcm malas pulak nak beli yang kecik semata2.
trial set bud tu ada mandian head to toe, losyen dengan bum balm tok montot.
untuk grooming plak ada bedak ngn losyen pigeon, minyak telon, minyak yuyi,
putik kapas pek kecik ngn tisu pek kecik saje bawak.


checklist beg hospital ummi : 

1. baju keluar hospital - bawak dress sebab senang. one piece je...
2. blouse butang - 2 helai, bawak je walopon dok spital nanti pakai baju spital.
3. kain batik - 2 helai jugak.
4. disposable panties - 2 pack, x bawak spender biasa..malas. hahahaha
5. bra - 4 helai, 1 je nursing bra sebab nursing bra huduh so x beli byk, eheh....
6. tudung - 2 helai (tudung instant)
7. stokin - 2 pasang
8. toiletries - bawak shower cream, ubat gigi ngn berus gigi walopon spital dah sedia kan.
9. tuala - 1 helai. pau dak eby punya sebab kecik..mihmihmih.
10. maternity pack - 1 pack jenama intimate.
11. breast pad - 10 pasang kot yang disposable punya.
12. sweater - 1 helai pau husband punya sebab sendiri punya da x muat nak pakai.
13. selipar - x payah boh lam beg..memang kehulu kehilir pakai selipar jepun buruk tu je pon.
14. minyak angin - bawak minyak berubat mustajab NR dengan minyak herbanika NR


beg breastpump :

1. breastpump : tommee tippee double breastpump
2. botol susu newborn - 1 jugak brand tommee tippee jugak sebab dpt free kan.
3. bottle storage - 4 ketul.

note: bawak botol susu in case susu xde n baby kena bagi formula. bukan doa, bukan mintak just sebagai persediaan. bawak breastpump sebab kawan cakap right after deliver tuh..lepas baby dah netek dalam 2 jam macam tu dah bley start pump pump dah. bawak je la...


beg terakhir (paperbag je) :

1.  minyak VCO - tanamera
2. air selusuh - air zam2 yang di baca kan surah yasin dan doa selusuh oleh suami, lagi afdal bagi binik x dengar kata macam aku nie...wuwuwuwu.....kena banyak mohon ampun ngn suami before beranak nie.
3. kurma - alas perut sebelom beranak and untuk husband tahnik baby nanti. biar la bapak nya tahnik sendiri..pada aku lagi berkat dan afdal.
4. surah yasin - untuk sebelom beranak tengah sakit2 tu..bley jugak suruh husband bacakan kalo x tahan nak baca sendiri.
5. milo 3 in 1 dengan biskut - saje bawak walo spital dah bagi cukup makan, ngehehehe...

ok, tu je la overall sume..ringkas dan padat..yang perlu perlu je bawak. tp breastpump tu aku x nampak pon kat mana perlu kecuali kena dok hospital 4 5 malam ke..mintak jauh la kalo boleh kan. insyaAllah.. semoga di permudah kan..harap baby sihat, matang elok, xde kuning, xde sakit, xde apa...sihat dan normal insyaAllah... aamiin...






Photobucket

Isnin, 21 Julai 2014

mom2bee : check up 35 minggu + progress dak eby


salam sejahtera...

hari nie genap 35 minggu, raya pertama genap 9 bulan. cepat je masa berlalu. nie entry bulk nie, nak cerita yang mana dulu eh?? mcm malas pulak nak wat entry asing. erm.. kita cite pasal check up dulu la eh.


.........................................................................................


sekarang nie dah start check up 2 minggu sekali dah. progress ummi alhamdulillah, xde pape yang x normal. syukur semua masih normal. tekanan darah normal, air kencing normal, HB normal. sampai sekarang tak kena minum air gula lagi..alhamdulillah. dalam masa dua minggu nie ummi naik 1.8kg, berat sekarang dah 58.8kg, wieehiiii....menjelang beranak nanti capai la kot berat ummi 60kg, hahahaha.

condition eby A plak? alhamdulillah...berat eby dah bertambah. kalo 2 minggu lepas berat dia 1.6kg je.
hari nie check up dah naik 2.1kg. kalo sebelum nie, dak eby naik 500gram dalam masa sebulan. nie dak eby naik 500gram dalam masa 2 minggu. doc cakap ok, dak eby ada progress, so x risau sangat.

ummi teka berat dak eby dalam 2.3kg, abah teka dalam 2.1kg. tak sangka abah yang betul. xpe2.. ummi x sentap pon. nak ikot ummi pon boleh, nak ikot abah pon boleh..janji dak eby sihat..alhamdulillah...

doc estimate berat dak eby dalam 2.8kg bila kuar nanti. tapi ummi dok pakat ngn dak eby mintak dia kua 3.1kg, heh heh heh. so ummi kena makan banyak lagi la nie...insyaAllah..have faith in Allah.

sekarang nie dok pujuk dak eby kalo nak kua awal pon tnggu seminggu pas raya sebab doc shida p palestine. plus nak dak eby kua dalam 3.1kg kan, so kalo awal sgt xdan la nak naik. dalam 39 minggu cam tu la kot kalo berat dak eby naik constantly. 39 minggu tu dalam 18/08/2014. first aniversary ummi ngn abah on 17/08/2014..hehehehe...

ummi hati bunga2 sebab baby A mendengar kata. abaikan selipar jepun buruk iteww..
x kesah la brand apa pon sandal/kasut yang di beli..selipar buruk tu jugak yang selesa di kaki.
nampak nya anak aku nie sangat la low profile..keh keh keh...
jangan tak tau, p meeting ngan authorities pon aku p bantai pakai selipar buruk tu jugak.
p opis apa ntah lagi...hahahaha

.................................................................................
terpaksa wat entry asing jugak, xleh wat bulk skali ngn cerita pasal beg spital sume.. nie pon macam panjang ke....len kali la cerita, oh.. nak serita pasal set bersalin lagi. grrr.... banyak benda yang x tercerita. progress umah lagi..ah, nanti2 la bila  teringat....

Photobucket

Rabu, 16 Julai 2014

mom2bee : officially tak puasa

salam sejahtera,

Ps : dah tulis lama tp baru hr ni nak up dlm blog, huhuhu....

hari nie dah hari ke 5 tak puasa. al kesah nya p check up hari isnin hari tu. check up 33 minggu. seperti biasa, everything was fine. elok2 aja...tekanan darah ummi x penah lari jauh, cantik je... x kira la tengah stress kepala berdenyut pon, tekanan darah maintain...alhamdulillah...

bila part check baby, tetiba doc wat muka risau, ummi pon gelabah la.. apa2 pasal anak memang la kita sebagai ibu akan gelabah kan. doc cakap eby A kecik sangat... dia pny growth untuk bulan nie sikit sangat..doc risau kot eby A beranak nanti x sampai 2.5kg je. alahaiii....

doc xde bagi pape ubat ke vitamin tambahan ke, doc just suruh makan protein je banyak2. doc tanya puasa x? of kos la ummi puasa, ummi puasa dengan eby A, sama je rasa nya ummi puasa masa dulu2..xde penat ke, apa ke..biasa je. rupa nya..all nutrient ummi yang amik, mmg la ummi rasa biasa, eby A x makan sbb semua ummi bolot...huhuhuhu..... (ummi agak je)

doc cakap, nak pose boleh...tapi, masa sahur, kena makan banyakkkkkkkk.. nie yang lemah nie. nak makan banyakkkkk pepagi buta mmg x la kan. lepas bincang2 dengan abah, ummi decide tok x pose sampai next check up. sebab doc cakap nak tengok progress growth baby, kalo ada pertambahan berat badan maka ok la, kalo sama jugak...mungkin ada masalah. menangis lagi la ummi...

tapi ye la..ujian Allah nie, menangis pon setakat tu je lah. ummi tanya kat group kat fb, google2.. walau ada yang menakutkan..tapi ummi positif. nak2 lagi ramai je yang bersalin baby dorang bawah 2.5kg, alhamdulillah...ok je. so ummi positif, tapi ummi tetap amik keputusan untuk x pose. sampai 21 julai je...ummi cakap2 dengan eby A, kena makan banyak...ummi bagitau dia target berat yang ummi dan eby A kne capai...lepas dah capai berat tu, bley la ummi start pose balik..

start dari check up tu, ummi google apa sumber protein yang paling baik. ummi x makan ikan, ummi xleh makan seafood, ummi xleh minum susu...ummi memang elak any food dari soya, erm.. kecuali tempe la...hahaha.

tapi, demi eby A..ummi telan jugak. ummi beli susu anmum perisa mangga untuk nausea tuh, ok la...untuk satu mug kecik ummi bancuh 3 sudu susu x rasa manis pon. ummi minum masa sahur dengan lepas bbuka. esok nak ajak abah p beli susu kambing fresh, sebab masa minum susu kambing fresh tu..berat eby A terlebih seminggu.. tapi masa minum susu kambing anugerah, berat eby A kurang seminggu, sekarang kurang 3 minggu.

time kat opis xde la ummi makan beria sangat, hormat orang puasa walau pon semua kawan2 paham. tapi ummi beli coklat, kekacang, roti dan cheesedale..dengan buah avokado, semua dalam kategori protein tinggi. selain tuh, ummi ajak abah p beli durian kat tesco, 3 ulas je makan..banyak sangat kang ummi kena kencing manis plak nanti. ummi beli ikan keli kat bazaar, beli kerang bakar.. paksa diri telan udang, erk... sekoq je ummi telan, tu kira perkembangan baik la tu...telan sekoq tanpa muntah...hahaahahha.

memula ummi makan vitalea jugak, tapi sekali ummi tengok kandungan vitalea sama dengan kandungan obimin, so ummi stop makan vitalea, takut overdosed vitamin plak.

harap2 bertambah la berat baby A dalam masa 2 minggu nie... ummi target naik 700gram... insyaAllah, selalu cakap ngn eby, x mustahil eby...kita yakin hanya pada Allah ea... Dia yang menentukan segala nya..

Khamis, 10 Julai 2014

Our lil crib : alhamdulillah..loan rumah dah lulus

salam sejahtera,

nak update pasal rumah kitorang buat setakat sekarang nie. kalau ikot pada entry aku yang lepas, aku kan risau kot loan x lepas sebab lately gaji banyak kena potong kan...

alhamdulillah...syukur sebab alliance bank dah lepas, tapi nie tau dari agent je la.. mana dia tau kitorang sendiri pon xtau, banker tu kawan dia la kot.

dalam masa yang sama, owner plak wat hal. x tau apa motif dia, sengkek sangat dah kot. tempoh untuk sign SPA masih berbaki, tapi owner dah bising2 nak sign SPA cepat...gerams.

pastu cakap dalam masa 3 bulan sebelom tukar nama kat geran tu, dia nak bagi sewa kat kawan dia. fine, kitorang masih xde hak kat atas rumah tu selagi nama kat geran umah tak tukar lagi.. tapi yang x sedap dia kata if ada kerosakan kitorang yang kena tanggung. haaa.... nie yang time boyot2, bulan puasa plak tu ase nak carut orang nie.

tapi xde la....

dok la ulang2 cakap kat husband, xpe la..bulan2 puasa dia nak aniaya kita mcm nie. xpe la... Allah tu maha adil, xpe la.... hahahaah... nie sedap kan hati sendiri nama nya.

ikot pada clause yang kitorang letak dalam LOP, owner kena make sure the house if well maintained seperti yang di janjikan dan bersih segala baru boleh sign SPA. so tengok la... kalo penyewa tu main duduk tapi x jaga..mmg kitorang akan drag lagi la tok sign SPA smpai rumah tu memenuhi clause tu... bukan salah kitorang, owner pon sign LOP tu so, maknanya owner setuju dengan syarat kitorang.

dan di sebabkan owner x sabar nak duit sangat...tanpa pikir kebajikan kitorang, sampai nak aniaya kitorang macam nie...dekat SPA nanti pon akan ada clause yang sama. tapi, kitorang akan mintak keadaan rumah tu sama seperti yang di janji kan baru la bank akan release kan baki payment 90%. selagi rumah berkecah/ ada rosak, lawyer x kan instruct bank untuk release duit tuh. kitorang bukan nak banyak cekadak, cuma demi menjaga kepentingan dan hak kitorang.

dalam dok pening, serabut lawyer pon x pilih lagi. akhirnya isnin hari tu dapat call dari banker OCBC, cakap loan kitorang dah lulus. alhamdulillah...semalam kitorang dah sign letter of offer pon. terus sign surat tok potong terus dari gaji aku. so monthly, by 1st day of the month gitu...lesap la 2k+ dari gaji beta.. hua hua hua...

selasa hari tu dah call lawyer, tok deal pasal loan and SPA. yup...kitorang amik satu lawyer je tok dedua mendalah nie. amik lawyer panel OCBC, tok loan punya legal fee tros absorb dalam loan, tapi tok SPA kena korek tabung hayam. tabung baby A x usik ea... tadi husband cakap dah submit semua legal document yang lawyer mintak untuk draft SPA tuh... alhamdulillah... banyak2 dugaan, Allah permudahkan sesetengah nya.. syukur... moga kami terus di rahmati Allah..

senang berurusan dengan banker ocbc dengan lawyer nie... dua2 pon tolong bagi cepat. mcm banker ocbc tu, hari2 update ngn kitorang, loan kitorang dah release ke, pending ke, mcm mana.. yang lawyer pon sama, cakap akan buat SPA tu cepat, harap seperti yang di janjikan la. paling best, dapat 40% less dari legal fee, part mana x pasti...dapat la kurang dalam 3k+, syukur....xkisah la dapat cash ke reduce dari fees SPA tu ke or tolak amaun loan, janji dapat diskaun. dapat cash pon ok gak...bley beli perabot..ngeheeee.....

so sekarang nie...boleh dikatakan complete dalam 60% dah. kira konfirm la...sedang tunggu lawyer je buat keje...pastu setel...dapat kunci, dapat rumah...alhamdulillah...semoga jalan di depan kami lepas nie pon sentiasa di lapang kan, sentiasa di permudahkan segala urusan kami... aamiin....