si comel n si ensem

Rabu, 23 Julai 2014

mom2bee : set pantang pilihan hati dan cara / step penggunaan


salam sejahtera...

hari nie nak share ngan korang set berpantang pilihan hati. eh..bukan beli set pon, beli loose.. tehee...

tanak beli set sebab takut ada yang x terpakai dalam set tuh. so baca review sana sini, study take note.. sort out, wahh...semua sekali la. pilih mana yang betul2 akan pakai, mana yang mungkin pakai mungkin tidak.
so beli yang betul2 akan pakai je.

nie antara barang yang di beli...

nie pon dah berapa kali buat list, berapa kali sort out. miahahaha...kalo ikotkan nanti husband kata nenek dia akan datang bawak daun2 untuk mandi, tungku sume...tapi beli je la, bley pakai len kali. lagi pon nenek sekarang nie x berapa sihat, segan la nak susahkan dia kan...heeee......

ikot list memula, ada brang nona roguy, tanamera, dengan anugerah. tanamera tu yang boreh scrub dengan sabun tu je...sekali cancel, sebab pikir sekarang nie pon x kuasa nak berscrub bagai apa ntah lagi nanti. lagi pon tanak peningkan kepala dengan banyak2 brand. so kekal dengan NR dan anugerah je la.

set bersalin nona roguy (NR) : 

untuk NR nie antara yang aku beli :

1. minyak herbanika - banyak sangat kegunaan dia sampai rasa macam x cukup je sebotol tuh.
2. uncang cuci herbanika - boleh pakai 2 - 3 kali kot, entah la...
3. krim barut herbanika - beli krim sebab renyah oii nak berserbuk bagai, nanti sape nak bancuh kan??
4. phytonatal - sebab ramai yang rekomen, bley melawaskan jugak..penting ea....
6. barra gel - extra item : saje tambah, nie macam famine wash gitu.
7. minyak berubat - macam minyak angin gitu kot, entah...x bukak bau lagi..tp minyak berubat la.

set bersalin anugerah : 

untuk anugerah pulak aku beli :

1. herba mandian sauna anugerah : air mandian, daun2 tuh..xde la kena sauna masuk dalam bilik sauna bagai
2. minyak pilis - sebab dia minyak. dah try hari tu, pening kepala sangat so bantai je guna.. ok la,syok je rasa
3. minyak telon anugerah - nie untuk dak eby, harap serasi x payah p beli minyak lain dah.
4. tungku anugerah ( baby) - untuk dak eby jgk, nie pon nenek cakap dia nak buatkan, tp beli je la bagi ada.
5. tungku anugerah (ibu) - sebenarnya dah ada tungku batu sungai, tapi beli nie sebab ada daun2 sume tu. plan nak pakai weekend je nie.

jamu apa semua pon xde..mungkin akan amik vitamin c shaklee je beserta dengan phytonatal tu. jangan cakap aku tak jaga dalaman, ada la terpikir jugak tapi tengok la cane. sekarang nie terpikir nak beli lulur NR dengan akar herbanika je nie. yang lulur tu sebab lepas pantang orang mandi x bersabun kan? nampak tak.. terus tak keruan. tadi bukan main, malas nak berscrub bagai..ke mungkin akan p beli sabun yang ada scrub sesiap..wakakaka....

yang akar herbanika tu, air minum..boleh la kot wat panaskan badan. husband bancuh sesiap boh dalam flask sebelom p keje ke kan. orait jugak..tp takut x serasi ngn baby...kang rugi je. x kan nk suruh husband minum...ye dak??? nie pon dah beranak nanti, husband akan amik cuti half day setiap hari selama seminggu untuk uruskan aku, siap2 mandi, bengkung, breakfast, lunch sume..baru husband p keje... harap bos bagi la..
sebab baby dah serah kat MIL, xkan diri ini yang tua bangka nie pon nak suruh MIL cara jugak..huuuu....

eh, jom tengok cara / step penggunaan dan penjagaan diri dalam pantang nanti. nie pon aku cilok internet je..
pastu ringkaskan bagi husband senang nak follow..so xde la aku nak kena cakap banyak apa nak buat dalam pantang nanti.

SELEPAS KELUAR DARI BILIK BERSALIN (DALAM WAD)

1   1. Minyak berubat mustajab – sapu ke bahagian kulit kepala serta tengkuk, ikat/sanggul rambut dengan rapi.

2   2. Minyak herbanika – sapu ke bahagian peha, lutut, betis dan tapak kaki, pakai stoking.
-          Sapu ke bahagian perut, ari –ari (kecuali baahgian pembedahan), tundun bahagian sulit, celahan peha, pinggul & pinggang.
-          Tuangkan ke bahagian sulit (luka), tuang pada pad dan pakai.

SEMASA DI RUMAH.

            MANDI PAGI :-

1    1. Uncang cuci herbanika -  Bercebuk, rendam uncang cuci dalam air panas suam 2 paket dan 2 gengam garam.
      2. Lulur -  sebelum mandi : campur lulur dgn air suam & sedikit minyak berubat mustajab
      3. mandian sauna herba anugerah : lepas lulur bilas dengan mandian herba / air suam
      4. Barra gel – beryampu dengan 3-5 titis, bilas dengan air suam
      5. bilas dengan mandian herba.
      6. minyak herbanika – kesat kering, sapu minyak herbanika dan tuang pada pad, pakai.

BERTUAM / BERTUNGKU ( 4 HARI LEPAS BERSALIN) :-

1. Minyak herbanika – sapu seluruh ulu hati, perut, pinggang, celahan peha, pinggul, peha sebelum                  dan selepas bertungku.
2. Bertungku – tungku batu : balut daun mengkudu, tungku anugerah : steam/panas pakai iron

BERBENGKUNG (4 HARI LEPAS BERSALIN) :-

1.  Minyak herbanika – sapu ke seluruh ulu hati, tulang rusuk, belakang pinggang, pinggul, punggung, perut, ari ari, tundun kemaluan,celahan peha, peha
            2Krim barut – sapu perut, ari ari, pinggang, pinggul, peha.
          3. Ikat kain bengkung.

p/s : biar dari pagi sampai pukul 7 mlm, ulang pemakaian bengkung sebelum tidur.

            MUSTAJAB PHYTONATAL & AKAR HERBANIKA ( 4 HARI LEPAS BERSALIN) :-

            1.  Mustajab phytonatal – 1 bijik sebelum sarapan.
          2. Akar herbanika – bancuh dengan madu.

          BARRA GEL :-

1. buat cebok untuk yang seterusnya. so uncang cuci just pakai sekali time mandi tu je.

           MINYAK BERUBAT MUSTAJAB :-

1. minyak nie universal, bley ganti minyak telon untuk baby, buat minyak urut baby pon boleh kot. so x payah dah la beli baby oil.
2. buat minyak urut, campo dengan minyak herbanika.

banyak kegunaan dia tapi kalo dalam pantang orang jarang beli pon. dia lebih kepada harian. kalo dalam pantang minyak herbanika tu dah cukup dah. saje beli tambah..bley tambah2 untuk buat minyak urut ke, apa ke nanti.

aku pon x sure dangat turutan dia. biasa ada orang buat, bertungku dan berurut dulu baru mandi semua lepas tu berbengkung kan? tapi macam busuk la pulak orang nak urut kita x mandi lagi. macam tungku tu..kalo x boleh buat sendiri, kena orang tolong tungku kan..pon busuk jugak. better mandi dulu lah. lagi pon.. bertungku tu bukan kotor pon sampai nak kena mandi lagi sekali kan????

harap nanti mudah la aku berpantang...dapat la turun balik, banyak rezeki anak aku nak menyusu. ah... semua la...doakan yang baik2 je buat kita....





Photobucket

Selasa, 22 Julai 2014

mom2bee : entry bulk : mendobi baju baby + checklist beg hospital baby dan ummi


salam sejahtera...

nie entry schedule eo...alang2 idea tengah banyak nak nulis nie, so tulis je la terus...pastu wat schedule post,
time malas pon orang ingat check rajin..muahahahaha......

..................................................

rasa nya dah ada ke belum kisah mendobi baju yeh??? lupa pulak. xpe lah...kita ceita lagi sekali lah kalo dah ado. start mendobi pada minggu ke 26 kalau x salah. nak mendobi nie macam drama sket, sebab MIL nak suruh mendobi dalam bulan pose. check tak mau...nanti penat ( masa nie pikir nak pose full, skali pose seminggu je, kahhhhh)

memula planning nak rendam kat umah, bilas lepas tu p keringkan kat bodi yang self servis tu. tapi MIL bising. suruh sumbat je washing machine, kitorang tanak...mesin basuh MIL xleh tukar2 mode, memang satu mode tu je. risau jugak baju kecik2 kang rabak pulak. baju kita yang dewasa nie pon dah berapa helai dah rabak. masa tu aku nak ikot je..xkesah la.  

cuma, husband berkeras jugak. tanak masuk mesin basuh. last2 dia suruh aku rendam dalam bilik je. lagi pon baju baru kan, x perlu la nak sental bagai, just rendam2 je. masa tengah membilas aku dah nangis2 dah. dengan husband macam tu, dengan MIL berkeras macam ni, aku tersepit tengah2. 

masa tengah nangis tu MIL masuk bilik tengok aku dok mencangkung bilas baju, wuwuwu... kantoi nangis.
last2 mil suruh jugak masuk kan dalam mesin basuh. keringkan dalam mesin basuh dulu. siap2 bilas aku panggil husband suruh wat turun bawah. bila aku turun, tengok mil dah siap masuk kan dalam mesin. pastu kuar p beli cepit baju yang kecik2 tu sekejab, tengok mil dah siap sidai.

wuwuwuwu..aku bukan apa, aku tak nak la susahkan mil, aku larat lagi buat sendiri. dan aku nak la buat yang terbaik untuk anak aku nie, anak sulung kan...dia beria terlebih la cket. tapi aku x kesah pon, aku ikot je.. bila husband berkeras, aku plak yang tersepit. wuwuwuuw...mmg drama btol la. dah siap dobi, lipat2 boh dalam bakul, tapi nie belom packing beg spital lagi nie...


rendam dalam bilik..gamba masa sidai xde, sebab dah xde hati nak amik gamba..
wuwuwuwu...

...........................................................................


dah, stop pasal kisah drama ayaq mata tue, cheq memang ratu ayaq mata... pantang lepa mesti nangis.
start packing beg eby on 32 weeks kalo x silap. tapi complete on 33 weeks. ngehehe.... nie bukan apa,
baju2 sume dah masuk, cuma x pack minyak telon dengan mandian dia je lagi. dok postpone je keje nye.

now, dah selamat masuk bonet kereta dah pon.


checklist beg hospital baby ( secara ringkas nya ) :

1. satu set baju lepas delivery : sepasang baju lengan pendek, barut, bedung, mitten & booties, diaper.
2. satu set baju extra : sepasang baju lengan pendek, barut, bedung, mitten & booties, diaper.
3. satu set baju keluar wad : sehelai jumpsuit lengan panjang, barut, bedung, mitten & booties, diaper
4. satu set baju keluar wad extra : sehelai jumpsuit lengan panjang, barut, bedung, mitten & booties, diaper
6. extra diapers : 8 keping.
7. sapu tangan : 4 helai (ikot bilangan baju)
8. tuala : 1 helai
9. barut dan bedung extra : 2 helai setiap satu.
10. mandian : buds trial kit
11. ubat-ubatan : minyak telon anugerah + minyak yuyi
12. grooming : bedak ngn losyen pigeon.
13. baby wipe - 1 pack besar sebab x beli yg kecik..wuwuwuwu

bungkus sepasang2 senang, nak pakai terus capai je, x payah nak godek2 beg nak carik



bawak baby wipes pek besar sebab mcm malas pulak nak beli yang kecik semata2.
trial set bud tu ada mandian head to toe, losyen dengan bum balm tok montot.
untuk grooming plak ada bedak ngn losyen pigeon, minyak telon, minyak yuyi,
putik kapas pek kecik ngn tisu pek kecik saje bawak.


checklist beg hospital ummi : 

1. baju keluar hospital - bawak dress sebab senang. one piece je...
2. blouse butang - 2 helai, bawak je walopon dok spital nanti pakai baju spital.
3. kain batik - 2 helai jugak.
4. disposable panties - 2 pack, x bawak spender biasa..malas. hahahaha
5. bra - 4 helai, 1 je nursing bra sebab nursing bra huduh so x beli byk, eheh....
6. tudung - 2 helai (tudung instant)
7. stokin - 2 pasang
8. toiletries - bawak shower cream, ubat gigi ngn berus gigi walopon spital dah sedia kan.
9. tuala - 1 helai. pau dak eby punya sebab kecik..mihmihmih.
10. maternity pack - 1 pack jenama intimate.
11. breast pad - 10 pasang kot yang disposable punya.
12. sweater - 1 helai pau husband punya sebab sendiri punya da x muat nak pakai.
13. selipar - x payah boh lam beg..memang kehulu kehilir pakai selipar jepun buruk tu je pon.
14. minyak angin - bawak minyak berubat mustajab NR dengan minyak herbanika NR


beg breastpump :

1. breastpump : tommee tippee double breastpump
2. botol susu newborn - 1 jugak brand tommee tippee jugak sebab dpt free kan.
3. bottle storage - 4 ketul.

note: bawak botol susu in case susu xde n baby kena bagi formula. bukan doa, bukan mintak just sebagai persediaan. bawak breastpump sebab kawan cakap right after deliver tuh..lepas baby dah netek dalam 2 jam macam tu dah bley start pump pump dah. bawak je la...


beg terakhir (paperbag je) :

1.  minyak VCO - tanamera
2. air selusuh - air zam2 yang di baca kan surah yasin dan doa selusuh oleh suami, lagi afdal bagi binik x dengar kata macam aku nie...wuwuwuwu.....kena banyak mohon ampun ngn suami before beranak nie.
3. kurma - alas perut sebelom beranak and untuk husband tahnik baby nanti. biar la bapak nya tahnik sendiri..pada aku lagi berkat dan afdal.
4. surah yasin - untuk sebelom beranak tengah sakit2 tu..bley jugak suruh husband bacakan kalo x tahan nak baca sendiri.
5. milo 3 in 1 dengan biskut - saje bawak walo spital dah bagi cukup makan, ngehehehe...

ok, tu je la overall sume..ringkas dan padat..yang perlu perlu je bawak. tp breastpump tu aku x nampak pon kat mana perlu kecuali kena dok hospital 4 5 malam ke..mintak jauh la kalo boleh kan. insyaAllah.. semoga di permudah kan..harap baby sihat, matang elok, xde kuning, xde sakit, xde apa...sihat dan normal insyaAllah... aamiin...






Photobucket

Isnin, 21 Julai 2014

mom2bee : check up 35 minggu + progress dak eby


salam sejahtera...

hari nie genap 35 minggu, raya pertama genap 9 bulan. cepat je masa berlalu. nie entry bulk nie, nak cerita yang mana dulu eh?? mcm malas pulak nak wat entry asing. erm.. kita cite pasal check up dulu la eh.


.........................................................................................


sekarang nie dah start check up 2 minggu sekali dah. progress ummi alhamdulillah, xde pape yang x normal. syukur semua masih normal. tekanan darah normal, air kencing normal, HB normal. sampai sekarang tak kena minum air gula lagi..alhamdulillah. dalam masa dua minggu nie ummi naik 1.8kg, berat sekarang dah 58.8kg, wieehiiii....menjelang beranak nanti capai la kot berat ummi 60kg, hahahaha.

condition eby A plak? alhamdulillah...berat eby dah bertambah. kalo 2 minggu lepas berat dia 1.6kg je.
hari nie check up dah naik 2.1kg. kalo sebelum nie, dak eby naik 500gram dalam masa sebulan. nie dak eby naik 500gram dalam masa 2 minggu. doc cakap ok, dak eby ada progress, so x risau sangat.

ummi teka berat dak eby dalam 2.3kg, abah teka dalam 2.1kg. tak sangka abah yang betul. xpe2.. ummi x sentap pon. nak ikot ummi pon boleh, nak ikot abah pon boleh..janji dak eby sihat..alhamdulillah...

doc estimate berat dak eby dalam 2.8kg bila kuar nanti. tapi ummi dok pakat ngn dak eby mintak dia kua 3.1kg, heh heh heh. so ummi kena makan banyak lagi la nie...insyaAllah..have faith in Allah.

sekarang nie dok pujuk dak eby kalo nak kua awal pon tnggu seminggu pas raya sebab doc shida p palestine. plus nak dak eby kua dalam 3.1kg kan, so kalo awal sgt xdan la nak naik. dalam 39 minggu cam tu la kot kalo berat dak eby naik constantly. 39 minggu tu dalam 18/08/2014. first aniversary ummi ngn abah on 17/08/2014..hehehehe...

ummi hati bunga2 sebab baby A mendengar kata. abaikan selipar jepun buruk iteww..
x kesah la brand apa pon sandal/kasut yang di beli..selipar buruk tu jugak yang selesa di kaki.
nampak nya anak aku nie sangat la low profile..keh keh keh...
jangan tak tau, p meeting ngan authorities pon aku p bantai pakai selipar buruk tu jugak.
p opis apa ntah lagi...hahahaha

.................................................................................
terpaksa wat entry asing jugak, xleh wat bulk skali ngn cerita pasal beg spital sume.. nie pon macam panjang ke....len kali la cerita, oh.. nak serita pasal set bersalin lagi. grrr.... banyak benda yang x tercerita. progress umah lagi..ah, nanti2 la bila  teringat....

Photobucket