si comel n si ensem

Jumaat, 21 Februari 2014

FIRST TRIMESTER : Usaha aku lakukan untuk mengandung

salam sejahtera...

hari nie nak share pasal sepanjang aku nikah sampai la pegnen apa yang aku lakukan tok mengandung. heh..ada orang cakap aku over..baru kawen dah gopoh gapah nak beranak pulak. haiihh... padahal anda2 pon sama kan..x yah nak in denial sangat..tunjuk x tunjuk je. so meh amek tau..over x usaha aku.. harap2 tok newly wed yang nak merancang tu..sikit sebanyak bley la membantu ea...

month 1 : dikira ikot first period lepas nikah
nikah : 17/08/2013
first period after nikah : 19/09/2013

masa awal awal nie xde la buat apa pon..lek2, honeymoon honeymoon. tapi seawal 2011 aku dah keep track aku nye period cycle start and stop everymonth. longest cycle aku 42 hari. tapi cool je sebab selagi period kurang dari 60 hari di kira normal, kata doc aku la.. n longest period tu bukan nya sentiasa longest pon..ada la dlm setaon 2 kali je cd42, plg pendek 30 hari.

penting untuk tau: sebab dari sini kita bley tau bila hari subur kita bla bla bla. tapi masa nie noob lagi ikot tarikh subur kat app je.

dah berapa bulan before nikah dah kurang kan makan junk food or fast food sume tu. lepas nikah terus x makan. tolak tepi la sabotaj sabotaj tu. nie sebab fast food sangat lah banyak preservative dia..

stop makan benda benda tajam, tebu, air kelapa, air gas, tapai..apa2 je la yang tajam sebab mana la tau kot dalam perut dia dah jadi tapi sebab blom lepas tarikh period, n kita x tau masa tu kita dah pegnen..kita lak p bantai je..x sempat jadi elok dah keluar as period..padahal masa tu kita dah gugur.

month 2 : second period

start hafaz doa nabi zakaria mohon zuriat tu. yang surah al-anbia dengan apa ntah satu lagi tu..

Rabbi laa tazarni fardan wa anta ghairul waarithiin

dan

rabbi habli min ladun ka zurriatan toiyibatan innaka samiq'u' du'a

ok..maybe kot BM mcm x btol cket..google lah ea. every lepas solat aku x miss baca.

mendalami ilmu baby planning. hahahahha. tips bersama. letak bantal bawah bontot time bersama, angkat kaki..something like dat la..

masa nie jugak aku minum susu kambing plus kurma 7 bijik. sekali tu je..aku minum cket, suami minum cket. pastu minum pati delima gulsan sebab member kata bagus tok kuat kan rahim cos ada sejarah baby x lekat (tanak panggil miscarriage)

masa ujung2 cycle bulan nie beli set kesuburan shaklee. zinc tok husband and GLA tok aku. masa nie start makan GLA tu pon dah lewat.. 3 hari je kot makan, lepas tu dah masuk time subur so dah stop la.

month 3 : third period

masa dah third period nie aku macam dah malas nak cara pasal hal pegnency nie..bukan dah putus asa.. tapi malas nak kejar sangat.tapi masa nie husband pulak yang bersungguh. x penah miss makan zinc.. beli lagi male formula brand kordel x silap sebab husband aku kuat sangat keje..kol 3 pagi baru nak tido.. penat. so dia beli suppliment tok bagi dia tenaga seharian.

bila tengok husband beria plak, aku pon tanak la laid back je. pikir2..apa yang kurang lagi ( selain dari belom rezeki la). puas pikir..start dari first day nikah memang dah bersama time subur. husband salahkan diri dia sebab dia terlalu obses keje smpai x peduli nak sama2 usaha tok dapat anak...aku xde apa pon...apa je dia kena buat pon kan.

so google here and there,learning, researching, untuk period badan akan keluarkan hormon A (sorry lupa), otak yang keluarkan hantar ke apa ntah..aku lupa, nak tau google sendiri. so sometime badan xcukup hormon tu..so tu guna nya EPO/GLA, untuk pegnen plak..bila dah lepas hari period nak masuk waktu subur..hormon B plak. which is EPO/GLA x bagi. kalo continue je makan epo/gla tu,kalo pegnen bley gugur..sebab mcm2 mana pn dia tetap akan squeeze perut/rahim kita tok turunkan period.

so aku pon goole, apa yang di perlukan tok tambah hormon B tu. and dalam masa yang sama terbaca artikel yang menyatakan even everymonth period datang pon belom tentu kita akan subur/ telor kita matang..mcm tu lah. so aku consider diri aku and treat diri aku as mungkin period aku regular tapi telor aku x cukup matang untuk di senyawakan.

lepas google aku jumpa tok matangkan telor mmg kena cukup hormon B tu and tok tambah hormon B, zinc bley membantu. terpentingnya, zinc membantu balance kan hormon level yang kita perlukan untuk all menstrual cycle. so no irregular period dah. which is kalo tanya kawan2 yang jadik distributor shaklee even bukak blog2 shaklee..sume x suggest pempuan amek zinc. tanya kawan n kat blog pon sume cakap zinc tu tok lelaki..pempuan cukup ngn GLA. memula aku argue jgk.. GLA tu mkn smpai time subur je..lepas tu? berserah? aku search how zinc help in woman fertility..

how zinc help in woman fertility

In women, zinc plays a vital role in many key reproductive health areas including:

Egg production: a woman’s body needs a certain amount of zinc to produce mature eggs that are ripe for fertilization

Maintaining proper follicular fluid levels: without enough fluid in the follicles, an egg can not travel the course through the fallopian tubes and into the uterus for implantation.

Hormone regulation: zinc is just one of the minerals that the body uses to keep hormone levels (like estrogen, progesterone and testosterone) levels stable throughout the entire menstrual cycle. It is especially important during stage 2 and 4 of a woman’s cycle.

Low levels of zinc have been directly linked to miscarriage in the early stages of a pregnancy, according to The Centers for Disease Control’s Assisted Reproductive Technology Report which tracks the results of numerous fertility research reports being administered throughout the nation.

Here is another reason why women should get enough zinc: it can help to reduce the size of fibroids. Since fibroids are a cause of infertility themselves, doing what you can to reduce their size can help to make getting pregnant easier for some women. Taking just 30 mg of zinc a day may help to decrease the size of inflamed fibroids; thus increasing the chance for a pregnancy to occur.

cukup dengan zinc je..tapi aku tetap amek GLA dari first day period sebab penting nya GLA dia membantu menambah cecair/bendalir/pelincir masa nak bersama time subur. which is penting jugak sebab kalo x cukup...sperm xleh berenang ke arah telor and acidic condition kat kita nye netnet tu bley membunuh sperm. and aku start amek zinc masa CD9, lewat dah sebab tau pon dah lewat..tp ok la, aku amek sebijik pagi before makan untuk menyerapan optimum gitu.

masa nie jugak husband ajak baca yasin tetiap malam, dia lead..isyak memang kitorg akan make sure berjemaah. waktu lain dah susah kan. maghrib pon x dapat, smpai umh dah ujung2 waktu..berkejar masing2..xdan nak tunggu jemaah sesama. so isyak kita jemaah. subuh pon sama..berkejar nak bersiap..so xpe lah, at least ada satu waktu kita jemaah kn. eh..panjang plak.. padahal nak cite tetiap malam bc yasin. tp ada kekadang tu aku ngantuk sangat..xleh bukak mata..so husband sorg yang bc aku tido..teheee....

kitorg bersama on 2 days before subur and a day after subur. tu je....sobab, its not all about kuantiti tapi qualiti..giteww... xde la, masa nie aku xberapa nak ok. x sihat. kalo ikot kan..start CD13 dah bersama selang sehari smpai hari subur CD16 continue smpai CD18/19 then stop..sebab nanti sperm boleh bunuh telor yang di senyawakan tu. tapi masa tu..mcm byk halangan. and aku subur on CD19/20 (expected). tapi pada malam CD19 aku kena alergik...satu badan gatal.

masa tu dah sedih sebab bulan nie xdapat nak bersama time subur..pasrah je. on CD20, bangun pagi badan x sihat lagi..demam pulak and pagi tu aku perasan ada brown spot, risau. tengah hari brown spot makin pekat, petang cket dah mencair, petang lagi dah egg white means subur. so google nape aku ada brown spot masa time subur.. rupanya it my most waktu subur..maksudnya telor aku dah matang, dah keluar ke tiub dan dah ready tok di senyawakan.. lagi la kecewa sebab dengan badan lemah, smlm x bersama. tapi redha.. xde bulan nie..bln depan konfirm aku akan continue makan zinc..nekad.

bagus hoii zinc nie, kalo ada masalah period x regular..ada abnormalities mcm fibroid, Pcos,cyst.. zinc ni bley bantu.. aku penah bc.. pesakit pcos,6 bulan x period..makan zinc, sebulan kot kalo x silap dia kuar eggwhite..dia subur, siap buat opk test n basal chart lagi.. bila dah subur, dia datang period..nie sebab zinc stable kan hormon lam badan kita.

bila ada problem, cari la jalan. bukan kerap bersama, buang apa x perlu or berdoa je. badan mungkin kurang pape..x tinggalkan kesan pon kalo amek supplimen..jgn la p makan jus jus yang baru keluar kat pasaran tu..kita belom tau jangka panjang nya macam mana tapi usaha la...Allah pon suruh hambanya berusaha..usaha doa tawakal.

mcm aku, mungkin dah tertulis aku akan pegnen jika usaha aku begini. bukan aku x kan punya anak..bukan. tapi aku kena buat mcm ni baru boleh..walopon usaha lain dah macam2 doa dah berbakul2..tapi sebab takdir aku mcm nie..maka bila aku buat macam nie baru rezeki tu ada. so korang pon pikir la mcm tu jgk..usaha tanpa henti, jangan hanya tunggu waktu subur, bersama, tunggu pegnen. tunggu..tunggu..sambil doa. aku dah lalu fasa tu, fasa subur,bersama,tunggu pegnen..dah.

tapi badan mungkin lack of something yang kita xtahu...xnak makan pelik pelik, mkn zinc je..zinc tu vitamin yang kita ada dlm makanan2 kita je. bukan nya jus perawan ke(contoh je ea), apa ke yang kita xtau apa kandungan dalam dia tu...

oh..satu lagi, tiap kali lepas bersama..angkat kaki sandar kat dinding tu kan(ase semua tau)..at least setengah jam kan, so dalam masa setengah jam tu aku zikir Ya Allah, Ya khaliq, Ya Bari, Ya Musowwir sambil usap2 perut,sambil doa2 moga ada rezeki blan nie.

month 4 : sepatutnya period

dah di sahkan pegnen. x bother to beli clear blue digital pastu amek gmb post kat stagram, Fb, tweeter bla bla... aku p scan tros..bhahaha. nah komfirm dot kecik lam perut. rezeki aku perut nipis, scan x penah ada masalah, terang je. Alhamdulillah... selamat melepasi first trimester...

syukur..syukur..walopon bulan nie x bersama time subur..tapi ALhamdulillah, rezeki aku...mungkin jangka hayat telor aku n sperm husband panjang..kualiti da best tu yang tahan lama x mati...syukur, Allah maha tahu.. segala usaha walopon kecil kecil tapi alhamdulillah rezeki Allah buat kami.

so over kah usaha aku? aku rasa biasa je...naturally je..xde beria p jumpa doc ke apa. nie pon berdua ngn husband je dok usaha..

Rabu, 19 Februari 2014

first trimester : simptom awal pregnancy

salam sejahtera...

patut nya sebelum share pasal simptom2 awal sebelum aku tahu aku pegnen, aku kena share pasal usaha aku buat untuk pegnen kan? baru betul...tapi malas plak sebab usaha2 tu banyak berdasarkan fakta so tak boleh nak merapu meraban sangat.

and patutnya jugak simptom awal nie sekali je ngn morning sickness kan..tapi... malas nak buat sekali..nanti pening...aku pening nak tulis kome pening nak baca..wakakaka...

ok, antara early pregnancy nye simptom yang aku rasa before aku tau aku pegnen..

antara nya, mcm biasa rasa mcm sakit senggugut tu...tapi lain. x sama, kalo nak period rasa sakit tu menyeluruh...seluruh perut..kiri kanan sekali. sakit pinggang pon sekali. tapi kalo time pegnen sakit dia kat point tertentu je. contoh nya macam kalo sakit belah kiri..belah kiri je, pastu jab ada, jab xde..pinggang pon sama.

second, bila malam je suhu badan tinggi. memang tetiap malam kol 9 aku akan amek suhu. n memang tinggi..mcm warm fever gitu...37C lebih gitu. kalo turun 36C pon x kurang 36.8C.

third, kerap kencing malam. biasa aku jarang sangat la bangun tengah malam kencing. kecuali kalo makan malam tu memang teguk air bergelas2..memang dalam kol 3.30 tu akan bangun kencing la. nie macam mana pon tetap akan bangun kencing malam.

keompek nye, vaginal discharge. ok nie pempuan2 nye stuff. as perempuan sangat penting tok alert kita nye vaginal discharge. banyak meaning dia..kita sihat or not, apa2 la. so kalo rasa keputihan mcm terlampau tu smpai hari2 berganti pantiliner..sila amek tindakan. xperlu makan jamu bagai. cukup dengan membasuh kita nye private part tu dengan air suam. kalo teruk, basuh dengan air rebusan sireh letak garam bukit cket. bila dah ok..cukup ngn air suam letak garam..dah betul2 ok, basuh pakai air suam je.

kalo boleh, elak kan guna pencuci wanita yang ada kat pasaran tu..xkesah la org ckp bagus ke apa sebab sepanjang aku berkampung kat guardian dok bc satu2 ingredient kat pencuci wanita tu. xde rasanya yang xde SLS. SLS tu x elok ea...ada sabun. better pakai mandian baby tu..yang johson n johson yg original biasa tu.. tapi aku mmg x pkai pn..kecuali time period baru aku pkai baby johnson tu. time tu je.

why penting tok jaga? sebab dari situ kita bley trace bila kita subur, kita pregnant,kita nak period sume. kalo org yang ada keputihan, nak tau subur sama je ngn org yang xde keputihan. time subur vaginal discharge akan sama seperti putih telor. putih clear dan likat..kalo nak period, vaginal discharge akan sedikit lumpy.. berketul and pekat. kalo pregnant vaginal discharge mcm creamy like..kaler susu2 cair.

kelima, mimpi. mcm aku cerita sebelum nie. aku mimpi bersama orang pregnant. tanak cerita panjang sebab dah cerita before kan.

ke onam, sakit and cramping kat ari ari. juga tulang bontot rasa sakit..normal which its mean kita nye ligamen di tarik2 untuk menyediakan tempat baby duduk..wah.ayat...hahahahaah.

ketujuh, nipple sore. nie pon kne peratikan bebetul. sebab kalo period pn breast kita akan sakit, nipple pon kekadang bley sakit. so beza dia, kalo nak period breast seketul tu yang akan sakit. kalo nipple sakit pn breast tetap akan sakit jugak. and kalo pegnen, nipple je yang sakit. pakai bra pon rasa nak lempang orang.. tapi breast seketul tu x sakit..tapi membulat. penuh. ada paham?? hahahahah....

lagi apa yang aku rasa ea...demam, ea aku demam selsema. aku susah nak kena selsema. before kawin orang dok selsema jangkit sana sini, aku ada la kot..konon eh,demam..petang dah ok. tapi bila kawen, p bali aku demam..terok. and masa pegnen pn demam terok.

itu la kot...ada lagi rasa nya tapi lupa... itu je la dulu....

Selasa, 18 Februari 2014

kesian kat diri sendiri...

salam sejahtera..

kesian kat aku... tetiba rasa nak nangis sebab kesian gile kat diri sendiri...

sekarang nie keje aku dok kumpul resepi je.. mcm2, dari nasi maqhlooba la, nasi mandy la, panna cotta la, salmon grill, roti naan dan ayam tandoori..eh,semua la... tapi cari je... dengan harapan nanti dah ada rumah boleh masak macam macam...dah banyak menu nak sumbat lam perut laki... oh, x sabar.

tapi lagi kesian kat laki aku...tetiba nak nangis tok kali kedua sebab rasa diri loser...

menjak kawen,sekali je kot rasa air tangan binik dia ni..kawen bkn main mahai..berabis berpuluh ribu, 7 bulan nikah sekali je aku masak..tu pn bila ahli korga sume p ipoh..so kitorg berdua. mengeletis laki mintak aku masak tomyam,kata nya dah lama x makan tomyam aku masak..aku pon mengeletis jugak dapat masak untuk laki.. siap pakej ngn telor bungkus febret laki lagi...

tapi...

itu je lah. itu sekali je la bley di banggakan pon. huaaa....masa belom nikah kemain hari2 masak bawak bekal bagi tunang makan.dah nikah hampeh. isk3...sedih. aku bukan apa...x berani nak sentuh dapo MIL aku, merelip sangat. lagipon segan ai nak bagi korga rasa aku masak..huhuhu...bukan sedap pon. laki aku xpe la... dia bantai je...asal jangan boh garam berkilo2 ok la dia..

ada la jgk berangan nak masak kan. beranikah diri sbb mil pn ada je offer kalo nak masak masak je la.. tapi, husband mcm x berapa nak encourage plak..sebab takut mil bising kalo pape jadi kat dapo tu.. huuu....

alasan je kan???

hurm. alasan je....tapi, mmg mil masak stail lain...cermat. aku masak memang akan tongkang pecah lah dapo tu...so agak risau di situ.

kesian nye jadi aku.....

bila la nak ada umah ni....nak ajak p beli area selain kajang pon mcm x berapa daya je sebab husband dah nekad nak beli area kajang jgk. kalo beli kawasan lain..agak2 dah bley kunci dah kot...skang nie tengah cat umah... oh berangan. kitorg bukan set bajet low pn...bukan 200k. masalah nya ada umah kat kajang tu, teres biasa 20 x 70 dah 1.2mil, apa cer????

ahhh...balik nanti ajak husband makan roti naan cheese ngn ayam tandoori lah.

p/s : NO SEWA!!!!!!

a week past 3 monthsary

salam sejahtera...

hr nie dah seminggu lepas 3 bulan dah. kawen? eh...tak, kawen dah 7 bulan dah..

ni pasal anugerah Allah yang terindah selepas anugerah anugerah indah Nya yang lain.

eh..eh..nk mystery misteri plak..padahal dah gtau kan kat entry before. hehehe... sebenarnya nak bagitau masa minggu ke 11, lepas nampak heartbeat baby..tp hold, hold, hold...smpai dah 3 bulan seminggu baru nak ceritera pada khalayak blog..

alhamdulillah... rezeki Allah, Bertkat usaha, Berkat doa semua, bulan ke empat perkahwinan aku sah pregnant. syukur..syukur..hari2 selama 7 hari straight wat sujud syukur.. Allah je tahu gembira nya perasaan tu so pada Allah juga aku panjatkan kesyukuran.

cerita cket eh, overall pegnency cane bley tau pegnen smpai sekarang. apa usaha aku untuk pegnen len kali kita cite yeh??? sharing is caring...i love to share ze ilmu with others, pls dont say aku eksen ke apa....

cane ley tau pegnen? nie bukan simtom simton awal pegnency la..itu len kali kita cite bersekali ngn perjalanan morning sickness.. kalo x lupa lah. ok...cane tau pegnen. masa tu dah CD34 (cycle day) kalo x silap. period aku memang dr 30-42 hari. so bulan ni x berapa nak berkejar nak buat test. tapi dalam 3 bulan nie CD aku tetap 34,tp keinginan nak test tu x membuak2 la..

malam sebelum tu aku mimpi aku jumpa ngn akk akk pegnen. mimpi biasa je, borak2 dengan budak opis yang pegnen, biasa je la. tapi ada sorang akk tu dia pegnen twin,n siap tunjuk gmb scan twin dia lagi.

malam esok nya tu plak aku mimpi main2 dengan anak sedara aku. aku pegang dia and dia dok lompat lompat atas aku, standard la budak kecik kan..suka lompat lompat, lompat lompat sampai aku rasa sakit perut. sakit perut sampai tersedar dari tido. tapi bila sedar xde pulak sakit perut. cuma lenguh satu badan. lenguh gile, kaki tangan belakang..everything aches. masa tu tengok jam kol 4 pagi, tetiba terdetik ase nak wat upt test.

terus bangun, capai upt test brand clear blue tapi bkn yg digital nya..yg biasa. mamai2 test...laju je naik tanda pangkah. laju laju aku keluar bilik air bukak lampu. terkejut husband tido,tetiba bilik cerah. aku apa lagi..panjat katil tunjuk kat dia. dia terus usap peluk usap rambut and peluk dahi. aku ulang2 dok tanya sah la ni kan, sah la kan??? dia cakap tu line naik tu..laju je tadi ayg cakap, sah la tu...hheehhee....

lps tu aku sambung tido n husband bangun men game..xleh tido dah dia cakap..hahahaha..bangun subuh aku test lagi, pkai brand yang sama.. sama jugak..n dalam kol 9 mcm tu aku suruh husband p 7e beli lagi 2 yang strip bodoh tu..nk make sure. sama jugak..naik double line dalam beberapa saat je...

bahagia. tapi beberapa hari lepas tu aku bleeding. ya Allah risau sangat.. masa tu aku mc sbb kenapa ntah. MIL bwk p klinik tp klinik biasa je la..n doc tu pn mcm xde gaya nak bantu pon. siap ley cakap..kalo dah nak gugur tu gugur la dia..kita bley tunggu dan lihat je. aku was like..eh, xkan xleh buat pape kot????masa tu dpt duphaston tp sbb doc tu mcm noharam asyik dok ulang kalo nak gugur gugur jugak patbelas kali, aku mkn n stop..mcm x yakin.

lps tu bleeding dah stop. tp aku demam lak. so ahad tu husband bwk p annur.tp klinik biasa la jumpa pon doc laki, aku cerita la pasal bleeding n pastu skang nie demam plak..so dia bagi mc lagi 2 hari tok bedrest. masa nie x p jumpa gynea lagi walopon dah decide nak p jumpa gynea mana.

balik dari annur, aku bleeding balik. esok nye pagi2 husband terus bawak p jumpa doc shida kat colombia asia. doc bagi mc n duphaston and terang2 yang baby ok dah nampak kantung semua cuma maybe rahim lemah so aku masih akan di di rawat as threaten miscarriage. and duphaston tu kne makan xleh miss. week 8 baby dah nampak heartbeat...nampak seketul daging and kat tengah2 nampak kelip2 jantung dia berdegup..masa nie baby xde bentuk lagi...

week 10 kot, aku bleeding balik..p jumpa doc shida balik..dia pon pelik sbb dah lama x bleeding kan..baby pon dah bentuk so hormon akan di supply ikot dia nye tali pusat dah..tp just in case doc sambung duphaston balik. masa nie baby dah nampak bentuk cket.. dah nampak mana kepala nya mana badan, and kat tepi baby ada satu benda bulat kecik..doc cakap tu nanti akan membentuk jadi uri dia.

check up week 12, which is check up untuk 3 bulan. pagi tu aku dok atas sofa sambil tunggu husband bersiap. sambil2 minum air. dok atas sofa, bukan dok sopan atas sofa ea...tp bersila atas sofa. tetiba aku rasa cm kat aku nye private part sakit n berdenyut2 mcm kalo kita period darah ketul nak keluar tu..gitu la sakit dia. tapi abaikan je la..ingat xde pape. smpai klinik kne test urine, masa tu terperasan ada darah kat pender. calit2 ngn tisu bwk p tunjuk kat doc...dpt lagi 3 hari mc..sampai weekend tros. and kena sambung mkn duphaston balik sampai minggu ke 14.

masa scan nak tengok keadaan baby..mcm aku nak melompat bila cecah je alat scan tu atas perut. nampak jelas baby dok melompat lompat dalam tu...ya Allah, aktif sangat..x berenti renti dok melompat..nampak tangan dok tergapai gapai, nampak jari jari genggam lepas. baru 12 weeks kot, dah nampak jari semua, semua pon x percaya bley nampak se awal tu..tp alhamdulillah...dia x pape...risau dok bleeding kan. baby sihat, aktif sangat..seronok tengok sampai lupa nak amek video baby gerak gerak dalam perut tu...hehehehe....

apa pon. doa kan baby saya dan saya sihat sentiasa...selamat sempurna hingga di lahirkan dan melahirkan...aamiin..

Isnin, 17 Februari 2014

its a good sign to quit.

salam sejahtera,

working is not fun anymore. makin hari kat opis makin rasa terpencil. rasa macam everyone dah x semesra dulu.

cam ne nak cakap nie...

ntah la,

macam merahsiakan semua nya dari aku. bercerita hanya pada mereka mereka, rasa di pinggir kan.

mungkin sebab aku banyak mc lately so aku banyak ketinggalan cerita. so dah x best nak berkongsi dengan aku..nanti kena repeat dari awal.

mungkin.

kadang mereka di sana berkumpul bercerita, aku terperosok di meja sendiri, dari jauh cuba memancing cerita, lastly aku mengalah..biar lah.

kadang aku approach mereka, cuba bertanya cerita tapi hendak x hendak je, mcm aku ni menyibuk pula.

mungkin mereka sudah x suka berkongsi dengan aku sebab aku punya pendapat sendiri dan mereka x leh terima.

mungkin aku lantang. tapi apa boleh buat, aku lantang tapi aku ikhlas, aku xsuka jadi manusia hipokrit,depan memuji belakang di gelakkan. tapi siapa tahu...

pada yang memuji pada yang baik depan itu yang di suka..

makin hari makin rasa di pinggirkan.

aku dah x tahu apa yang jadi kat opis nie. berkongsi antara mereka.

makin hari makin x seronok datang keje.

makin hari hati makin rasa bagai di paksa paksa, badan bagai di heret heret untuk ke opis.

hati dah x ada, rasa macam dah xde tempat aku di sini.

rasa sangat ingin berhenti. patut kah aku?

aku x suka bergantung penuh pada suami. memang. tetiap bulan x penah miss belanja di hulur. cukup, kadang berlebih sebab makan semua suami tanggung. tapi, benda kecil, benda bukan2.. aku x suka meminta minta pada suami..