si comel n si ensem

Sabtu, 15 Disember 2012

rentetan baju tunang yang berbulan x siap siap lagi..

salam sejahtera semua...
mende yang di luar kekuasaan kita, kita tolak tepi je la..malas nak pikir. malas nak amuk, kot kalu baju tu x siap sampai bila2 pon lantak lah. pakwe pon da warning dah makwe dia nie, jangan bagi lagi kat dia...sbb dia x jaga costumer, bek pakwe....

pakwe jugak da bagi greenish green light (mmg setuju keras la nie) supaya aku carik baju lain jea. sama ada jahit or beli siap. yeh..mari kita survey baju tunang...nasib baik aku jahit baju yang lama tu awal, so dia disaster pon awal, so ada masa lagi la aku nak jahit/carik baju lain. memula mari kita menuju ke kedai kain...lalu depan tailor nie, teruja tunjuk kat en.pakwe.. baju aku tuh..baju aku..erk, baju yang macam aku nak wat la..bukan baju aku, baju aku.

en.pakwe pon macam berkenan je tengok jahitan baju tu. tapi lalu je la..rege dah survey kat tenet, bulan lepas orang tu jahit rm120. tetiba masa gie tanya dia tue rege da naik rm250. fine xpe... kita jalan tunjuk baju peplum yang da siap kat en.pakwe plak. g la kedai tu..sebelah kamdar jalan tar tu kot. amek saiz s, pakai test atas baju je..still besau. wahhh...nie badan mengurus ke apa nie???? aku tanya la kat en.pakwe, cam ne?? dia da tergeleng2.. tergeleng2. hoihh....ok la

sambil jalan bincang2, cam ne...x ok ke baju peplum yang da siap tu??? dia cakap dia da berkenan baju kat tailor tadi. fine... aku cakap ngan dia, kos campur rege kain sume maybe dalam RM350 gitu. dia tanya if pakai kain lycra macam baju tunang aku yang sebelum nie xleh ke. oiii...jahit memahal sampai rm250, bia la berbaloi cket,bia la cun teros. kang x lawa sbb kain murah..awak plak bising.

ok..mari pegi osman house of exclusive textile. yea..aku beli kat sini jea, nape sini?? next entry cite. aku sua kain chiffon yang rege rm10.80 kat dia, warna sama ngan yang lama la...lilac. then dia dok tunjuk tunjuk kain yang rege rm19.80 warna lilac dull. lol...memang la itu lawa sbb rege pon mahal kan!! tu pon rege lepas less. dia dok ckp lawa yg tu..fine, kita amek yang tu 4 meter. carik lace teros. lace gold tok baju nikah kita hold dulu...masa xde, pegi time lunch jea. nasib semalam bos xde so bley la masuk lambat cket.

dah dapat kain chiffon ngan lace, kita lari2 pegi kamdar lak. carik lining. x berbaloi beli lining memahal.. kita beli kamdar jea rege rm6.80 jea. no hal lah...lining belah dalam, shining? eh...dok bawah kot, plus dia bagi efek shine dull shine dull...bagi aku cantek jea. xde la pucatttt jea. ok dah dapat lining, lari2 g kedai jahit tu balik. cakap nak macam2 tu, kua kan kain amek measurement. tapi kan.... nape eh akak tu macam penah nampak jea...mcm familiar,kat mana eh tengok muka dia??? dia ada blog eh???

tanya if buat kain godet, kena tambah berapa?? RM50 yeww. huihuihui..then pakwe cakap xyah la, nanti buat tok nikah jea, baik...saya yang menurut perintah. kat situ pon bley wat patch ngn beading skali. patch RM250, beading RM150. erk...xpe la..saya buat sendiri nanti.and paling hangin klo jahit pakai kain dia segala kos baru rm399. Nie aku beli kain aku dah kos dia jadik RM4++ adoiyaii...tp xpe, kain dia xbest..chiffon kasar. Kain aku best....huuuuu

so sekian la cerita, dua minggu lagi siap..30hb/12/12 siap. fine xpe. balik semalam gunting2 lace sume, gunting tudung nak wat half moon shawl sebab x jadik pakai purple biru. pakai lilac and pastel but dark purple. hah!! donno la nak cakap...tapi purple purple la.. head to toe..

Khamis, 13 Disember 2012

menangis bengkak mata sebab baju tunang

kakak tu sekarang dah hampeh! dengar kata banyak masalah,
so jahitan kurang..xpe, aku masih boleh beralah lagi. aku ikot je rentak dia.
eh..aku memang lembut hati pon, xde nye aku nak amuk x tentu pasl.
dah jahitan ada masalah, sila la alter. tapi..............sebulan aku tunggu,
baju aku x buat. baju orang lain yang siap. Ya Allah nak marah nye...end up, aku nangis.
huuu...nak marah x dapat, so nangis la..

flashback balik rentetan cite baju aku nie.. aku bagi kain kat dia awal bulan 10 kalo x silap. aku bagi 4 pasang. dress purple aku nak segera. means, dalam masa seminggu kena siapkan. yang baju songket ngan kain cheongsam aku nak before raya haji. sekali dress aku dia x jahit, dia g jahit baju orang lain dulu...which is orang tu xde pon nak segera, siap bising2 lagi nape jahitkan cepat sangat. pastu orang tu dah la bagi kain lambat dari aku,bebulu x???tapi aku diam kan jea, sebab nak pakai dating je pon...xkesah sangat la.

before raya haji, siap lah ketiga2 baju aku. outcome ok..kain godet dia memang menjadi pojaan dara sunti kat kampung aku (kah!). cuma nya, baju aku a bit besar cket. for dress and kurung moden tu aku xde la kesah sangat. sedapkan hatii nanti kot tetek nak membesar so bleh la pkai lagi baju tu. time ngandung pon rilek je boleh pkai lagi kan.

pastu bermula la kisah baju tunang aku. balik dari kampung, baju aku dah siap..dia pass ke akak opis aku, sbb aku cuti lama kan. which is baju tu totally out. kot ea pon ko tengok aku pakai baju gedobos2...tapi xde la dari S ko g jahit baju aku saiz XL. hangin jea...benci gile tengok baju sendiri. dah la bahu jatuh gegila...baju besar. baju senteng. which is aku da ingatkan berkali2, aku xnak baju senteng..aku nak labuh. labuhkan baju aku. sekali dapat!!!!

ok sabar. mintak alterkan baju tu. mengelupur nak datang amek baju aku tu segera. masa tu hari rabu, dia ada cakap next dia datang hari isnin nanti. so aku pon cakap r ngn dia, xpe la..xyah datang minggu nie. dah isnin depan dia nak datang so, amek masa tu la. aku bagi masa dia siapkan 2 minggu. isnin 4hb dia amek kain. jumaat 9hb tu xpe xyah bagi lagi, aku xnak dia rush sbb aku nak dia jahit baju aku betul2. so, jumaat 16hb dia akan datang. ok xpe...cun la tu. 2 bulan untuk aku jahit lace and bead sume.

sekali isnin 4hb tu dia x datang, dia datang jumaat 9hb tu amek kain aku. pastu dia kata jumaat 23hb baru dia datang balik. aku pon mcm pasrah je la...sedapkan hati, short seminggu jea...xpe lah. yang geram nye bila sampai hari jumaat 23hb tu, dia xbuat lagi baju aku...owh, geram nye....dia g buat baju orang lain...konon urgent nak pkai ujung bulan 12, hoiiiii.... aku x kira la orang tu urgent nak pakai esok ke apa. siapkan la baju aku dulu!!!!

pastu dia datang lagi 30hb, still baju aku x siap...ya Allah. aku dah masam,aku tanya la jugak xsempat jugak ke nak alter baju aku tu? dia cakap nanti dia datang masa birthday sultan selangor,dia cuti. ok la...sabar lagi, aku cakap xpe lah aku g beli lace je la.. gamble la baju x siap pon.

semalam dia datang, tapi xde pon baju aku. ya Allah...sakit nye hati, aku boleh konsider lagi la kalo ko xleh alterkan baju aku. aku pon xde la jahat benar,tapi tolong la cakap awal2 ko alter lagi baju aku tu, nie x...aku semangat la ingat kali nie dapat la baju aku tu kan. ko kena kayap, x menjahit. ok...xpe,aku terima. xleh mesej awal2 ke bagitau??? aku nie dah la pantang kalo orang janji ngan aku pastu pandang rendah kat janji tu.. huiii pantang sangat.

lepas kak lin tu balik, aku nek atas...g tempat pakwe aku, pastu merembes keluar air mata laju2. geram ok...dok kejarkan baju orang lain, pehal??? aku jahit x bayar ke? duit aku xlaku ke? kalo ko rasa xleh jahit baju aku ko cakap je.. aku bleh g anta tempat lain, nie x...semua ko boleh jahit. tuhan je la taw...dah ko buat pekasam je la baju tu... memang x la aku nak pakai lagi.

and, harapan lah kalo pas nie aku nak hantar kat kau waima jahit singlet bodoh je sekali pon.. x kan dah. aku lagi rela g jahit baju kurung rm80, double dari harga kau kalo gini lah ko layan pelanggan. bye2 kakak.. jahitan akak memang mabeles tapi......

P/s : decide to jahit lain...new one. Memula nk beli yg dah siap je, tp pakwe suroh jahit sbb nanti baju akad nikah akan dihantar ke situ. So kira ngetest dlu la...redha, pasrah...hoiiii, x sabar nk kawen.

P/s : prop tok pelamin almost complete. Tinggal jambangan bunga jerrr lg, sabtu g fah lean lg. Sape nk p sana jgk???

Rabu, 12 Disember 2012

ke fah lean trading sdn. bhd.

salam sejahtera... sekarang dah terkedek2 menguruskan hal tunang.. malas nak cite rentetan, lompat terus ke fah lean je la.. nak kata heaven tue...boleh je la, xde la heaven sgt,plus ngan x berapa sihat, pening2 lalat... ngan lantai berkeriuk keriuk..memang la x best...

nak ke sana senang x?? erm...senang ke x eh? mcm senang jea... aku bukak navi search fah lean trading, eh...ada la. terus depan kedai. tapi bukak waze sebab nak taw keadaan jalan, ada jem ke, eksiden ke, so convenient. tapi waze xde fah lean tuh. so search je jalan apa ntah nama dia. jalan taman perindustrian selesa jaya kot. masuk simpang dah mengagau... mana nak pegi eh, sebab waze tu just bawak smpai simpang jalan tu je.. si pakwe dah tanya pastu nak g mana? nak g mana? erk...aku mengagau bukak navi lak sebab navi ada teros smpai depan kedai kan....tapi..........

eh, nape navi nie suroh pusing...waze tuh salah ke???? si pakwe drive je straight sbb tengah tunggu arahan seterusnya dari co-driver yg selalu salah jalan..tengok gps pon bley salah...deyyyy!!!! sekali..eh, tuh kedai dia...ha, kat belah kanan tu jea...senang je. lot paling tepi. nasib betol... kang kalo kena pusing mau kena bebel sehari suntuk. dah parking depan kedai, si pakwe cakap ' nie bukan kedai bunga nie, nie kilang....' whateva...aku jalan jea,tengah xsihat nie...keterujaan kurang.

dah masuk dalam, tengok pasu..erm...pasu plastik putih yg besar cket dari semua house rege rm15.++ kot, kalo kat semua house tuh rege dia RM6.50. tapi ye lah..kecik cket la.... tp xpe..memandangkan nak pakai tok tunang je..so beli semua house je.

tengok bowl kaca..rege pon belas2 jugak. so....decided beli kat shinode jea..lagi murah. hahaha... pastu nek tingkat atas. tengok bunga...pakwe aku excited gile dah...tapi aku kan x sihat, so lek2 jea.. (nie bape kali nak cakap x sihat nie??????)

memula pusing jea...tengok apa options yg ada, x decided pon lagi. tapi dah taw la apa nak... nak bunga rose kaler dark purple tok pelamin. pastu tok hantaran tema pink biru, nak carik bunga hydrangea kaler biru, rose kaler pink. pusing2....decided carik yg tok hantaran je dulu, yang tok pelamin 2nd round plak.

memula carik riben, riben satin saiz sederhana wane light pink and light blue. dedua RM2.80. pastu riben organza warna light pink ngan light blue jugak, beli satu percuma satu. RM10.++ kot satu. nak pair kan, organza light pink ngan satin light blue and vice versa.

pusing2..nampak rama2, tanya dia xnak rama2 ke? laju je geleng. lam kepala otak dah pikir, nak rose eva foam kaler light pink. x dulik. pusing2...ok jumpa. satu besar, satu kecik..yang besar RM11.90, yang kecik plak RM5.50, satu jambak tu ada 10 kuntum. amek yang ada organza, comey...yang ada daun x lawo.

pastu pusing lagi...carik bakul, tengok bakul kayu..mahal. dalam range RM2+ ke atas. x moh lah. so g carik bakul yang konon mcm rotan tu, ok la..murah cket..paling mahal pon belas2 jea. so beli 2 bakul bujur tok baju akad nikah ngan kain pelikat, bakul petak tok buku, nak letak yg bujur gak tapi takut x tahan, buku berat...kang tergolek hantaran aiii. pastu beli bakul buah yang bujur jugak. si dia xnak bakul typical petak ngan bulat. nak ada bentuk2 cket...ea, baik...ikotkan jea.

dah dapat bakul, carik shredded paper kaler light pink n light blue (pembaziran padahal kat opis ada mesin shredded tuh...) tapi light blue xde, so beli light pink sajork RM9.90. pastu pusing carik bunga kecik2 wane purple. macam comel lak kalo hantaran wane pink biru pastu ada slightly warna purple. pusing2...berkenan kat bunga lavender rm5.90 kot satu, beli tiga jambak.

ok dah jumpa, jom g carik bunga hydrangea lak. ada 4 kaler of blue kot. pening2 lalat nak yang mana...last2 si dia g amek bunga rose eva foam kaler light blue. pairkan ngan bunga rose pink tue..terus owaahh...lawo eh. tanya si dia...sebab kan mahal, nanti kena pkai banyak....si dia suroh amek bunga rose,hydrangea xyah...rose tu lg lawo. baik2..saya kan mendengar kata..muahaha. tapi yg kaler biru xde yang ada organza,ada yang berdaun, so amek je..sekali masa nak bayar.....tengok rege RM15.90 sejambak. puiiii....padahal yang organza tu lg lawa kot,xpe lah.... so beli rose pink 2 besar, 2 kecik. yang biru pon sama.

pegi kaunter...tet tet tet...hamek kau. RM165. rugi je x cukup kan RM200, tapi xpe lah...bukak beg duit... konfident nie x cukup RM15 je lg nie...skali double hamek kau, rupa nye kusangka kan ku ada RM150, rupa nya...ada RM52 jea. pentipu betol duit RM1.00 baru tu..mati2 aku ingat tu duit 50, huaaa...gabra haku. pastu baru teringat pagi tadi g bayar bill ayo...homakkk. kedit kad xde sbb... xyah cite lah. last2, tanya dia...bley pakai kad atm x??? nasib boleh...pkai kad cimb lak tue..aku dh la ada dua kad jea... cimb ngn ocbc jea..kalo ada maybank tu konfiden la cket sbb maybank kan ada yg kad debit tue. fuhh..fuh... berpeluh ketiak.

dah dalam kete...dua2 termenung, eh...bia betul nie tok tunang...macam vogue semacam jea. hoiii... ko nak tunang je weii.. bukan kawen...huaaa....fah lean telah membotakan mata kami.... last2 decided guna tok kawen jea. tok tunang beli lain. yang lagi simple..isk isk..so kawen kena la bertema pink biru.. bye2 tema kuning hijau ku... :'(

so, sekian cerita fah lean trading sdn.bhd ku yang panjang berjela... huhuhu.....

Hoiiiii....bebulu betol la, nk upload gamba dr tadi xdpt..nasib korg la, xde gambar. Sekian