si comel n si ensem

Jumaat, 2 November 2012

dah dapat baju tunang...tp xberapa nak yeayy...

salam sejahtera b2b, hari nie nak cite pasal baju tunang.. xtaw nak ckap cam ne...nak kate x ok, baju tu ok..jadik seperti yg aku nak, tp....fitting lari. aku pon xpaham kenapa, padahal bukan dia x biasa jahit baju aku pon..

kain duyung with godet sangat jadik..memang xnak sentuh pon, the flowy sangat cun..bagi aku la. tapi baju dia...xyah try, aku tengok pon tahu. besar gile...bukan besar seinci dua ok, ada la dekat 12 inci kot besar dia, aku dah cakap ngn dia buat fit cket bagi ngam2 badan sbb baju peplum nie x lawa kalo besar. nampak gedobos ok..nak2 lagi pkai lycra. dah la sepatut nya ada lining, so that baju tu akan lebih sturdy, tp xde plak...padahal, design sama je ngn baju yang penah aku jahit sebelom nie.

bahu besar, siap jatuh...bahu aku kecik, badan aku kecik. bila bahu jatuh dan besar, aku nampak pelik. lagi....kepanjangan baju depan x cukup...singkat, pendek. padahal aku da cakap dah, dia siap ukur lagi, dalam 10 inci, tp bila aku ukur balik panjang dia dalam 8.5 inci jea. ok je rupa dia, tp aku x suka pendek...tang aku nak panjang kat belah belakang da cantik dah.

aku taw, kalo g jahit baju kat designer pon ad yang 2 3 kali kne fitting kan? tapi aku agak x puas hati sebab aku memang biasa jahit ngn dia. td da anta mesej kat dia, cakap apa yg kena betulkan, dan aku akan beli kain lain dalam 1 meter untuk ganti balik yang singkat tuh..x balas plak.

aku syak sebab akak tu da start keje kot..so fokus dia pada menjahit lari... tp xleh la wat cam tu kan...geram aku. nie da berkira2 nie...cam ne aku nak hanta baju nikah, baju sanding ngan baju bertandang kat dia kalo dia da xleh fokus pada menjahit dah? jahit cincai2, x amek kira apa yg org nak.

yang paling x puas hati bila aku nak pesak ke mende tu, aku mintak dia buat princess cutting dari bahu dekat ketiak kebawah..tp dia buat dari atas bahu straight ke bawah.. aduh...aku dah la cutting bahagian atas kering, tetek leper..ko buat cam tu, memang xde cutting langsung.. grrrrr....geram gile. xpe..sabar, nt next week dia dtg aku pkai depan dia, cakap kat ne aku x puas hati.. suruh dia jahit balik. senang...jahit baju tu balik..xyah alter2, sakit hati aku.


xyah teaser2, letak tros tp edit r cket, kang org kate baju tunang aku murahan cikai xlawa lak, so kte sephiakan je
Kalo ikotkan, most peplum kat luar sana labuh2 tu la..btol dah akak tu jahit..tp aku x puas hati sbb aku nak labuh..da ckp byk kali dah, nie pon rupa dia ok bila aku da pin pin kat belakang...baru la ada rupa baju aku, klo x rupa baju pinjam saiz xl..adoyaiii... Smlm akak tu tpon, kelam kabut dia ingt aku nk pakai dlm waktu yg terdekat, aku ckp la sempat lg nk alter nie..
And dia bg cadangan tok tambah satu layer kt belah depan je..jadik berlayer la, tgk la cm ne nt....

kenduri kahwin akak bersekali dengan majlis bertandang adik. + lg2 pasal planning x sudah..

P/s:entry semalam
salam sejahtera semua... hari nie first day kat opis lepas cuti raya hari tue.. badan masih sakit2, penat sangat...penat hati tok sah cite, tp malas nak pikir rajuk hati, anggap je benda yang berlaku secara x sengaja.

dah buat yang terbaik...untuk kebaikan semua, biar lah kan...kenduri ok je, nak kata berjalan lancar pon x jugak...tp settle lah.

susah buat kenduri serentak, nak2 lagi kalo x bersatu hati, ad sifat dengki dan ingin menyaingi, aku tengah2 yang tersepit.

tengok kan adik kahwin, sedih sangat...serba kekurangan. walau adik xde apa2 gembira dan syukur apa ada je...tp sedih, bila dua majlis serentak, satu menonjol, satu terpinggir, hati terguris. aku tengah2 serba salah..banyak hati yang ingin di jaga smpai hati sendiri terluka.

tinggal kan rumah dengan air mata, kecil hati... x nak di ikutkan sangat rasa hati, tp aku x kuat melawan rasa terkilan. biar lah...semua nya secara x sengaja. biar lah...xpe, diri ini berkorban cket, biar lah org x nampak, biar lah org xtahu..Allah tahu.

di sebabkan tu jugak, rasa xnak kawen menebal sangat.. rasa xnak buat apa2...rasa lelah sangat. lelah badan boleh hilang, lelah di hati...pendam sendiri. sabarlah hati...

rasa nak akad nikah jea, majlis yang di rancang simple ingin simple kan lagi, cukup dengan akad nikah jea, jemputan pon jiran tetangga terdekat jea.. majlis biar lah santai2..

penat berfikir, penat merancang, pasal tunang, pasal kahwin, pasal rumah, pasal honeymoon.. end up...majlis di compress bia jadi simple, cepat dan mudah.. xde bersanding beriya, xde merenjis bagai, x ingin kn pelamin tp xpe lah...kita adakan pelamin kecil untuk majlis batal air sembahyang dan sarung cincin, g makan..dan sudah lah. majlis settle di situ.

pikirkan kereta tua si pakwe, xleh berlasak bagai sedangkan, nak kesana kemari perlukan kereta, slow talk ngn pakwe, cm ne nak overcome the issues, bukan x mampu.. mampu, cuma x ingin, kereta bukan kepentingan pon. tp dalam hal ini, peratusan kepentingan kereta meningkat. ntah...bincang pon xde jawapan, xde penghujung.

berfikir panjang juga pasal honeymoon. di kira, di tolak, di bahagi, 10k perlu ada, bukan xboleh adakan..boleh. tapi kenangkan dengan 10k tu dah boleh buat deposit rumah..maka sebulat suara xnak honeymoon. tempat xpenting, yang penting kita bersama. xnak pikir keseronokan, inginkan keselesaan rumahtangga di kemudian hari.

pikir juga pasal rumah. tolak honeymoon, tolak itu tolak ini, konon nak beli rumah. yea...beli tapi bila tu belom tahu. xde rumah yang di inginkan, banyak benda kena konsider. maka nya, kita menyimpan dulu...bila ada rumah yang berkenan, senang.. grab je teros.

Allah je tahu perasaan hati ini, penat..lelah. nak bergerak, tp xnak mendesak. nak biarkan dulu.. dekat2 nanti baru kita uruskan takut terkejar2, nanti hati ini yang lelah. semua benda kena pikir sendiri, semua benda kena uruskan sendiri, pada sapa nak sandarkan lelah diri, mengharap sedikit ketenangan,

serasa ingin pergi...pergi dari semua ini, tapi smpai bila... sampai bila nak lari dari menghadapi semua ini.. sampai bila nak tertangguh, menangguh..

biar lah...biar Allah yang tentukan segala nya... kemana arah tujuan diri ini, kemana kesudahan cerita hati ini...
Banyak benda nk kena konsider, banyak hati nk kena jaga, smpai terkadang hati sendiri di biarkan terluka..