si comel n si ensem

Jumaat, 30 Mei 2014

mom2bee : susu??? a big NO to me

salam sejahtera...

ramai dah sedia maklum, pegnen dan susu x dapat di pisahkan... ibu mengandung sangat2 memerlukan kalsium yang tinggi untuk pembentukan tulang baby.

selain susu, ramai jugak yang amik alternatif lain untuk menambah pengambilan kalsium tuh.. ye la..kalo x amik kang, gigi sakit la, darah la, rapuh la... erk, kita letak tepi la tang tulang rapuh tu sebab x nampak kan...kita nampak tang gigi je...

sejak mengandung, dari first trimester sampai sekarang dah 3rd trimester..eh, mbohong.. next monday baru 3rd trimester. smpai sekarang la, aku xleh minum susu lagi.

kalo awal awal pegnen ritu minum susu memang muntah tahap nak terkeluar segala usus semua. tapi masuk je second trimester tak muntah dah, tapi minum susu je konfirm akan angin..bloated, sakit kepala. eh..ada la terbelahak jgk, blom tahap muntah beria la..

memang stop susu terus. masa awal pegnen aku minum soya je...hahahaha, aku pon x paham apa kaitan soya dengan susu..tp minum je la nak sedapkan hati. tp masa awal dulu baby blom absorb calsium dari badan kita, so ok lagi la..

masuk second trimester doc ada bagi obimin pluz dengan obical. dalam tu dah ada kalsium, tapi takut x cukup so amik jugak ostematrix dengan vita lea. tp masa amik ostematrix nie.. gigi still darah2... ea...gigi wa berdarah tahap mcm kena hiris je darah tu keluar. memang darah merah pekat. risau?? xde la sangat...hahahaha, sebab efek gigi bukan nyawa, kahhh....

xde lah..risau jugak, kang umo muda dah kena pakai gigi pelesu..oh, x sanggup.

alternatif lain, susu kambing. hahahahaha.....pelik x? susu lembu xleh minum..susu kambing yang hamis tu elok je minum. aku beli susu kambing fresh dekat kedai kat umah.. stok seminggu boh dalam freezer, buat mcm ebm. malam keluarkan tempat chiller, esok dah cair bley minum.. xleh tros keluarkan dari freezer letak kat lua, nanti dia berketul2.

lepas minum susu kambing, tiada lagi masalah gigi berdarah. susu dia sedap..ada rasa kurma, mangga dengan original...semua x de rasa kambing..sungguh segar di minum..wakakaka...

oh, masa nie dah stop ostematrix dengan vita lea..amik vitamin klinik je dengan natural source giteww....

nanti nanti share pasal apa yang aku makan time pegnen nie yeh..main bantai je semua, muahahaa... eh, xde la..ada la yang aku kontrol2 jugak, makan buah tin tetiap hari sebab tanak anak kuning.. bla bla bla...gitu la. eh, ha ah..selalunya orang makan buah tin 3 hari sekali. aku makan hari hari sebab buah tin tu aku potong 4, hehehehe....

sambung pasal susu.

di sobab kan susu kambing fresh tu kena topup seminggu sekali, pastu konon nak jimat cket la.. susu tu sebotol tu rm5. so konon nak bg murah cket p carik susu kambing tepung tuh.. beli yang anugerah. RM48 sekotak, ingatkan 25 sachet kat dalam..sekali 10 sachet jo.. alahai.. murah 20 sen je...pastu rasa agak masin cket..rasa kambing xde. dia masin sebab ada tambah2 mende lain la kot. ala....mcm nak kena beli yang fresh jugak je....yang fresh sedap..nak2 yang rasa mangga tu...

tp ingat lepas nie nak try susu kambing hiraq tu plak. hi goat xterasa nak try plak.. wakakaka

Selasa, 27 Mei 2014

mom2bee : bakal abah kena banyak bersabar melayan kerenah isteri mu

salam sejahtera...

mood x mai lagi nak menulis nie..tp nak tulis pasai apa dah ada. ritu cerita pasal nak jadik ummi kena kuat kan. tu baru part ummi, nak ngusung budak tecik kehulu kehilir. skang kita masuk bab abah pulak..

time binik tengah pegnen nie..memang ketahanan mental dan kesabaran banyak menguji. ye..kami tau, kami sedar..kami pon xnak la susahkan abah, bukan kami sengaja nak ngade2..tp pada siapa kami nak bergantung lelah kalau x pada abah...khen??????????????

syukur...suami sabar sangat dengan aku.nk kata manja meleleh2 xde..tp dengan ujian2, dengan dugaan2.. suami tetap utama kan bini dan anak. syukur...

sian suami malam2 tido mengigau sebab penat sangat. mana nak kejar dateline keje, mana nak uruskan bini. tp kita bini pon jgn la melampau sangat..sikit2, setakat lenguh tapak kaki kalo boleh sendiri tu..sendiri je la. dah x daya sangat tu lain la cite.

mcm pagi tadi, alarm bunyik.. time tu jgk kaki cramp. suami lak..dah nama penat kan...jam tu bunyik sampai pecah pon x sedar..jam kat belah dia. biasa aku kejut goyang2 badan dia je. hari nie mmg stok pukul sambil jerit.. mmg menyinga la kawan bangun...ampun suami...kaki tengah cramp,sakit gila tahap bley terajang org. bila aku ckp kaki cramp, suami cpt2 urut2 bagi lega...x marah pon..sebab dia tau kalo binik kejut dia sebab kaki cramp tu..mmg cramp tahap kritikal xleh urus sendiri..klo bley, mmg setelkan sendiri je.

hari tu bini teringin nak makan pulut durian. pulut durian, santan dengan gula kabung. begitu specifik permintaan nya.. dan sekarang nie bukan musim. pusing jugak kajang carik durian. 3 bijik RM86, amik kau...nak sangat kan. terus roger akak suruh masak pulut dan sediakan santan. laki pasrah...tp tengok bini makan 3 kali tambah, laki senyum je... kebahagiaan mana yang kau carik kalau bukan mengembirakan hati orang yang kau sayang...duit boleh carik ok.

emosi orang pegnen turun naik, sekejab kang gelak2, sekejab kang nangis, sekejab kang marah2, suami kena paham. kadang mende xde apa pon..suami lupa nak bubuh baju kotor dalam bakul, bebel tahap berair mata lah.. kua la ayat ayg pon keje...penat kat ops lagi, xkan baju abg pon ayg nak kena kutip..pastu dok bucu katil sambil menangis.. drama queen betul..hahahaha...suami dah paham sangat dah, dia xheran pon..rilek je golek2 atas lantai dengan boxer dia sambil main gundam dia.

selain tu..suami kena la jgk membantu isteri, mmg selagi daya isteri bawak perut kehulu kehilir buat semua benda, tp apa boleh tu bantu la...tgk bini nak p sidai kain tu, kalo xnak sama2 tolong sidai, tolong angkat bakul kain tu letak kat ampaian dah ok dah. setakat nie..suami sangat rajin tolong sidai kain. ok bukan rajin, tp terpaksa demi kesian kan bini...hahahaha...

kalo tengok bini nak mengemas, pegang penyapu tu..tolong la kutip2 barang kot ada yang kat bawah ke.. selak2 karpet ke.. sian tau dengan perut boyot2 nak tunduk2 capai barang. tolong buang sampah..tolong apa boleh, jangan tolong tengok je...

kalo bini masak, untuk awak. kalo awak stok xreti langsung apa2 pasal dapo nie..so xleh la nak tunjuk handal jadi mr.cooker buat bini tercinta, at least..tolong berada di dapur kot2 bini anda memerlukan pertolongan. xreti potong sayur.. tanya mcm mana nak buat..mcm mana nak potong..mmg sebenarnya keberadaan anda kat dapur tu merimaskan sebab lagi melambatkan keje nak masak tapi..tuhan je tau gembira nya hati bini..penat pon semangat je masak.

jadi suami, bukan sekadar tolong sediakan duit bini nak shopping barang baby semua tuh. bukan okeh... mcm aku, keje. almost semua barang baby aku beli sendiri..almost, bukan all. ada jugak la yang suami hulur2..tp kebanyakkan nya aku x amik..sebab aku tau...check up, kos beranak nanti, suami yang akan tanggung. aku x kesah..x berkira pon. cukup suami ada time aku memerlukan..bukan siang malam keje demi nak puas kan nafsu bini nak membeli sampai xde masa nak sama mengharungi indah nya 9 bulan nie.

dan..jadi superhusband bukan hanya ketika bini pegnen je.. lepas dah beranak, sebelom pegnen pon. jadi la superhusband untuk wife anda, kitorg memerlukan anda..untuk bermanja, untuk merasa kuat. dengan ada nya superhusband, x mustahil akan muncul superwife..x mustahil.....

Isnin, 26 Mei 2014

mom2bee : demam

salam sejahtera...

olohh...olohh...demam pon nak wat entry, keh keh. nie kira rentetan dari entry dugaan Allah buat kami tu la..ala, tu yg kat bawah tu je... nampak nau xde idea nak taip entry kan...ngakuuuu.....

seperti dalam entry sebelum, kan aku cakap hari tu aku demam. so jumaat tu, berjemaah demam ngan suami..teros dua2 mc.. miahaha...dua2 melepek sorang ngiring kekiri, sorang ngiring kekanan,tido sepanjang hari. tp da maghrib cam tu suami dah ok..aku lak masih ko. smpai ahad, rasa dah baik cket... puiii baik...hahahhaha,

berlakon demam dah baik sebab nak ajak suami p baby fair kat mid valley. semangat kata kau. p rembat bedding set tok baby cot, bersekali dengan set mandian brand bud, memula nak beli baby bump balm tu je..sebab mandian ingat nak beli brand tropika tu je.. wangi cket bau nya...klo yang bud nie xdo bau...kalo amik yg 9+% organic tu ada bau oren. tp suami nak yg 100% organik maka nya xde la bau. masa tu protes jgk, nanti eby kita xwangi....xde bau..

sekali husband smash dah kalo mcm2 bau tah jadi apa la pulak, sebab ada beli bedak ngn losyen pigeon sakura tuh. yeee.... tau, x elok pakaikan bedak kat baby...ye...kita x pakai kan. tp time baby2 belom cukup sebulan tu la... lepas tu dah besar cket kita nak pakai kan jugak..feduliksss.. eh, kita dulu pkai je bedak baby..elok je x sakit pon.. kita xde la p taruk lam lobang idung dia ke apa ke.. takat sapu2 kat belakang tu...ok lagi la kot kan...hahahaha...

so lepas dah kena smash ngan suami, kita amik trial set tok newborn tu ngn mandian head to toe saiz besar tok newborn jgk. suami soh amik g infant...booo...dia ingat trial set cinonet tu cukup eby pakai sampai 6 bulan??? lagi beli apa yek?? xde dah kot.. baju bajan x beli dah sebab dah banyak sangat dah...siap dah beli yg 12 month dah pon...hahahaha....

balik dari baby fair, demam blik, pffttt. tapi ingatkan dah bley p keje la..bangun pagi senin tu mmg xleh angkat kepala.. badan panas balik, terus decide p colombia asia.. kena amik darah. doc risau kena denggi...saya pon risau jugak doc..5 hari dah x kebah2 nie. rupa nya ada virus dalam darah..org panggil demam virus la.. siap ada dua jenis lagi, satu extra 25% dalam darah. Y satu jenis lg tu lebih 4 ekoq..tapi xdak apa lah...xkena warded ke apa..sebab badan x panas sangat.

cuma nya..batuk tahap anak dalam perut pon stress..mak batuk anak tendang macam main passing baton plak. dpt mc 2 hari. rabu masuk keje tapi jejak je kaki kat opis..terus ase nak pengsan. patut dah ok...antibiotik ada tok 2 hari lagi. so turun p klinik panel..dpt lagi 2 hari mc.. total mc 5 hari...syabas beta...aku kalo dah demam xde cket2.. dari kecik cam tu. tp nak dapat ke demam mmg makan tahun.

cuma nya lepas kahwin hormon jadi haywire cket...biasa la.. biasa tu...biasa...hahahaha, paham2 la ea... nak2 lagi tengah pegnen nie kan...lagi la..dah macam energy tu divided by 2. tp xde apa...yang pasti budak cerdik nie kat dalam ok, sakit pon xpe...seronok... cerdik sangat oiii....

mcm hari tu kitorg ada p tgk show house kat semenyih.. everything is ok cuma nya jarak tu sedikit jauh. masa aku dok lepak baring2... bapak nya baring sebelah gosok2 sambil cakap2 ngn dia..tanya nak x kalo abah beli umah kat semenyih... kalo nak baby kick.. wahhh...beria ko dia kick.. mcm kan dia tu paham je mende orang cakap kan...nie kalo kat lua nie mmg mintak picit2 nie...comey sgt perangai mcm bapak nya...

aku gelak je la kan..aku mmg la nak umah tu, jauh pon bukan aku drive..aku tido je. skali bapak nye bagi ayt pasrah.. kalo abah beli umah tu nanti jauh, nanti abah balik keje lambat, nanti tkde masa nak main ngan baby..nak lagi x umah tu? kalo baby ok, nak umah tu baby kick.. diam ko...diam sampai sudah..tros x kick dah..hahahahaha... bajet comel la tu..serius nie mintak picit..sabar je la aku...

dah...nak cite pasal demam je..dah melalut sampai mana dah...

btw, doakan kami dapat umah dalam masa terdekat nie.. umh semenyih tu cket je lagi nak booking, cket je lagi..tp pikir anak... xjadi la..insyaAllah ada rezeki kami..insyaAllah..

mom2bee : demam

salam sejahtera...

olohh...olohh...demam pon nak wat entry, keh keh. nie kira rentetan dari entry dugaan Allah buat kami tu la..ala, tu yg kat bawah tu je... nampak nau xde idea nak taip entry kan...ngakuuuu.....

seperti dalam entry sebelum, kan aku cakap hari tu aku demam. so jumaat tu, berjemaah demam ngan suami..teros dua2 mc.. miahaha...dua2 melepek sorang ngiring kekiri, sorang ngiring kekanan,tido sepanjang hari. tp da maghrib cam tu suami dah ok..aku lak masih ko. smpai ahad, rasa dah baik cket... puiii baik...hahahhaha,

berlakon demam dah baik sebab nak ajak suami p baby fair kat mid valley. semangat kata kau. p rembat bedding set tok baby cot, bersekali dengan set mandian brand bud, memula nak beli baby bump balm tu je..sebab mandian ingat nak beli brand tropika tu je.. wangi cket bau nya...klo yang bud nie xdo bau...kalo amik yg 9+% organic tu ada bau oren. tp suami nak yg 100% organik maka nya xde la bau. masa tu protes jgk, nanti eby kita xwangi....xde bau..

sekali husband smash dah kalo mcm2 bau tah jadi apa la pulak, sebab ada beli bedak ngn losyen pigeon sakura tuh. yeee.... tau, x elok pakaikan bedak kat baby...ye...kita x pakai kan. tp time baby2 belom cukup sebulan tu la... lepas tu dah besar cket kita nak pakai kan jugak..feduliksss.. eh, kita dulu pkai je bedak baby..elok je x sakit pon.. kita xde la p taruk lam lobang idung dia ke apa ke.. takat sapu2 kat belakang tu...ok lagi la kot kan...hahahaha...

so lepas dah kena smash ngan suami, kita amik trial set tok newborn tu ngn mandian head to toe saiz besar tok newborn jgk. suami soh amik g infant...booo...dia ingat trial set cinonet tu cukup eby pakai sampai 6 bulan??? lagi beli apa yek?? xde dah kot.. baju bajan x beli dah sebab dah banyak sangat dah...siap dah beli yg 12 month dah pon...hahahaha....

balik dari baby fair, demam blik, pffttt. tapi ingatkan dah bley p keje la..bangun pagi senin tu mmg xleh angkat kepala.. badan panas balik, terus decide p colombia asia.. kena amik darah. doc risau kena denggi...saya pon risau jugak doc..5 hari dah x kebah2 nie. rupa nya ada virus dalam darah..org panggil demam virus la.. siap ada dua jenis lagi, satu extra 25% dalam darah. Y satu jenis lg tu lebih 4 ekoq..tapi xdak apa lah...xkena warded ke apa..sebab badan x panas sangat.

cuma nya..batuk tahap anak dalam perut pon stress..mak batuk anak tendang macam main passing baton plak. dpt mc 2 hari. rabu masuk keje tapi jejak je kaki kat opis..terus ase nak pengsan. patut dah ok...antibiotik ada tok 2 hari lagi. so turun p klinik panel..dpt lagi 2 hari mc.. total mc 5 hari...syabas beta...aku kalo dah demam xde cket2.. dari kecik cam tu. tp nak dapat ke demam mmg makan tahun.

cuma nya lepas kahwin hormon jadi haywire cket...biasa la.. biasa tu...biasa...hahahaha, paham2 la ea... nak2 lagi tengah pegnen nie kan...lagi la..dah macam energy tu divided by 2. tp xde apa...yang pasti budak cerdik nie kat dalam ok, sakit pon xpe...seronok... cerdik sangat oiii....

mcm hari tu kitorg ada p tgk show house kat semenyih.. everything is ok cuma nya jarak tu sedikit jauh. masa aku dok lepak baring2... bapak nya baring sebelah gosok2 sambil cakap2 ngn dia..tanya nak x kalo abah beli umah kat semenyih... kalo nak baby kick.. wahhh...beria ko dia kick.. mcm kan dia tu paham je mende orang cakap kan...nie kalo kat lua nie mmg mintak picit2 nie...comey sgt perangai mcm bapak nya...

aku gelak je la kan..aku mmg la nak umah tu, jauh pon bukan aku drive..aku tido je. skali bapak nye bagi ayt pasrah.. kalo abah beli umah tu nanti jauh, nanti abah balik keje lambat, nanti tkde masa nak main ngan baby..nak lagi x umah tu? kalo baby ok, nak umah tu baby kick.. diam ko...diam sampai sudah..tros x kick dah..hahahahaha... bajet comel la tu..serius nie mintak picit..sabar je la aku...

dah...nak cite pasal demam je..dah melalut sampai mana dah...

btw, doakan kami dapat umah dalam masa terdekat nie.. umh semenyih tu cket je lagi nak booking, cket je lagi..tp pikir anak... xjadi la..insyaAllah ada rezeki kami..insyaAllah..