si comel n si ensem

Jumaat, 28 September 2012

alhamdulillah....rezeki kawen.....

syukur sangat....dapat la tambah duit tabung kan...
tgk orang lain tok buat list nak shopping, kita telan liur je la..
xpe...xrasa terbeban pon..ase seronok dan excited plak..

tu la org kata, bila kita da bersedia nak melangkah ke situ..
insyaAllah Allah permudahkan jalan kita, andai ada ombak badai tu
biasa la kan...ujian Allah. kalo itu pon xley nak tempuh mcm mana nak hadapi
alam rumahtangga nanti, betol x?

walopon sume staff dapat, tapi aku still cakap nie rezeki kawen and
syukur sangat. dapat la RM1xxx.xx...xsmpai stengah bulan gaji pon
tapi still hepy..

nie kira rezeki kedua untuk taon nie lepas dapat kenaikan gaji tengah taon ritu.
yang nie x semua dapat, jadi hepy sangat sbb me and pakwe antara insan2 terpilih itu..
semoga bertambah2 rezeki nak kawen kami nanti.... amin.....

Khamis, 27 September 2012

Tailor baju kahwin sayeee.....

siapa dia tailor pilihan saya, tailor pilihan saya nama nya kak lin, chan mali chan oii.. chan mali chan oii..

jom nyanyi2 riang ria senang hati walo pon hati gundah sebab takut outcome dia terok. eeiii..mintak2 la x, mintak2 la ok...

sebenarnya aku pon xtaw kak lin nie penah jahit baju nikah or not.. aku gamble jea...sebab da biasa hantar baju g opis kat dia.. erkhh...baju kurung la.. aku bg dia jea..

tp still berat hati nak bagi kain chiffon, sbb... sume taw kan kain chiffon lemah gemalai not sume org bley jahit.. owoohh...owoohh...takut2, ingat nak beli chiffon beaded... so kalo hancos memang menangis lar... kalo chiffon kosong tue..menangis stengah hari je la..huhuhu...

redha je la..redha, nak murah kan? plus..dress aku y dia jahit tu lawa apa, bagi aku la, aku suka...org lain lantak lah.. da tanya dah kak lin, bley jahit x? 3 pasang.. ermm...mungkin lebih, sebab xtaw nak design cam ne.. hua hua hua.. dia kata bley..and since aku nak nikah seminggu lepas raya, dia suruh aku hantar kain plg lewat pon a month before puasa, so dia bley concentrate kat baju aku jea..

eh..eh..eh...saya nak bagi bulan 2 la..awal sangat ke? eheh eheh eheh...tp gtaw kat kak lin nanti paling lewat pon dalam bulan 5 la kot aku bagi. eh..bulan 5 tu memang a month before puasa la kan? apa da....

kak lin cakap boleh...tp kena ada gambar la cm ne aku nak, dia takut aku imagine mcm lain, cakap macam lain, dia jahit lain... hanco hanco...uhuh..

dia tny siap2 nak baju cm ne?? erkk...mcm awal lagi je nak bincang sal design, tp yg pasti kurung moden untuk nikah, untuk bersanding ngn bertandang dua2 pakai dress, material plak, ada chiffon beaded, chiffon, lining satin, bridal satin, lace..

untuk beading lak, aku bagi kat ex-hausomate aku kot.. mintak harga kawan2 la..xkan xley kot.

ok settle aku punya..dia punya lak??? ntah...x pikir pon baju dia mcm mana nanti, hua hua hua.. nak survey2 taoilor baju melayu. design da ada tp x finalize lagi. material..xnak satin shining2 tue, tp untuk sanding nak pakai bridal satin.. bridal satin cantek kan?? huhuhu... harap ko jangan naik rege kain...kang aku pakai apa ada jea...

Selasa, 25 September 2012

Sape lah aku...

Yess...sape lah aku nak menilai orang..
Tadi aku da taip entry panjang gile..pasal sorang hamba Allah nie..
I called her perempuan bodoh. Not cos dia bodoh tp bagi aku dia telah
Melakukan sesuatu yang bodoh.

Aku x post pon lagi entry tu..
Tp td otw nak balik umah aku berfikir...
Berfikir dan berfikir...sebelom nie aku fikir aku kesiankan dia..
Aku nak tolong dia..

Kemudian aku sedar..
Siapa aku nak nilai orang? Bagus sangat kah aku??
Ya Allah berdosa nye aku. Niat nak menolong da terpesong..
Dah dia di dalam kegelapan aku lagi korek kan lubang hitam untuk dia...

Aku mula menilai diri...
Aku halang dia buat loan, untuk kebaikan dia. Aku geram bila dia x dengar nasihat.
Kemudian aku sedar, aku dulu pon penah offer kat pakwe aku nak watkan loan guna tok kawen nanti
Cuma aiu bernasib baik sebab pakwe aku menolak keras2 personal loan nie.

Aku geram dia nak beli kereta, nanti pakwe dia dok lenjan kete tu..
Kemudian aku sedar, aku penah nak beli kete..untuk kegunaan bersama la konon
Walau belom kawen lagi.. aku xkesah kalo dia nak pkai kete tu...
Tp lucky me, pakwe aku xnak... Bukan dia xde kereta cuma kereta dia xley jalan jauh.
Tp kalo aku beli kete pon xguna jgk, ktorg kn blom kawen..jauh mana je pon nak berjalan kn.

Then aku sedar, aku pon sama je ngn dia,
Beza nye aku agak bernasib baik dpt pakwe yang baik.
Niat nak menolong da jadi menghukum..
Aku rasa bersalah gila..sape kita nak menilai orang kan..
Sape kte nak tentukan betol salah apa orang buat...
Itu hak mereka, biar mereka je yg tentukan hidup sendri..

Td, aku call dia...
Bia lah dia nak marah...bia la dia xnak cakap ngn aku dah..
Aku xnak tanggung dosa..aku takutkan neraka Allah.
Aku cakap ngn dia, aku mengaku aku telah mungkir janji..
Aku mintak maaf..and aku harap lepas nie keadaan jadik sperti biasa balik..
Cukup la...aku xnak mende ni berterusan lagi...
Xnak dah....niat untuk menolong da jadi bahan mengumpat...
Mulut...cukup2 lah, jangan tambah dosa lagi...

Aku x kesah dia nak cakap apa pasal aku lepas nie..
Aku da mengaku, aku da mintak maaf..
Kalo dia xnak maafkan..itu urusan dia dengan Allah..

Sebab tu lah aku xnak keje...
Xnak rapat dengan sesiapa, xnak berfacebook..
Terkadang kita x niat begitu..terkadang x sempat berfikir panjang,
Terkadang hanya borak kosong, terkadang hanya bergurau senda,
Tp bila muhasabah diri, ada khilaf yang terjadi...masyaAllah..
Istigfar banyak2...memalam mula la membilang dosa...
Tu yang sedar...yang x sedar???

Astagfirullah....
Ya Allah....banyak nye dosa aku

Ahad, 23 September 2012

Rumah @ Kereta???

Semalam, otw g opis...sabtu pn masuk opis weh..klo ada ot xpe gak..
Lalu depan satu taman perumah..cantik mcm style british cket umh dia..
Pastu ad signboard for sale..

Me: abg...bila nk beli umah??
Him: banyak duit.
Me: ala..org len sume tu bkn beli umh cash gedebuk pon.
Him: ye la...beli umh nt xley la beli kete u syg. Nt kte blk klantan nek flight je la eh??
Me: hurm...ye la...beli kete. Xnk r blk nek flight..kte dok la ngn mak abg smpai tua
Him: xde la smpai cm tu skali...
Me: apa kata mintak beli umah bapak abg kt bangi tu. Wat agreement byr bulan2. Kira sewa beli je la.
Him: xnak la...susah. *sambil sengeh2.
Me: ha..nie mesti takut ngelat sbb bapak sendiri ni..

Fakta.
Ye..lepas kawen duduk ngn mertua.
Ye..lepas kawen baru aku nak beli kete.
Aku ke?? Tp komfem bukan aku yg bwk. Konon nk kete import tp xnk amek risiko kne makan bercatu.
Jadi beli kete mesia je. Persona kot.
Tp bila pikir blk..dia pon nk beli kete jgk. Skang ni pkai kete
Bapak dia bg je,civic lama. So...decided. beli satu kete je..civic jgk kot. Or... Or...whateva lah..
Jadi bukan kete aku, kete bersama.

Nape xbeli skang??
Nak settle kn hal kawen dulu...

Rumah pulak???
Akan difikirkan kemudian.
Nak menyewa??? Xkot..sebab nanti duit abis bayar sewa, rugi..
Kalo in the end rumah tu jadik rumah kami xpe jugak.
So baik simpan duit dulu..
Erk...kalo kami dedua jauh dr family xpe la nk menyewa.
Itu mungkin akan tgk keadaan nanti.. :)