si comel n si ensem

Sabtu, 27 April 2013

sape terer sila teka apa penyakit aku???

salam sejahtera...

seminggu, 2 minggu, rasa nya dah 3 minggu kot aku alami masalah nie. masalah sukar bernafas, sukar nak tarik nafas. mcm x cukup udara gitu. ko bernafas, tapi dada ko berat. sampai satu masa kena tarik nafas dalam2 tapi end up x lepas. mcm ada sumthing yang menyekat. 2 3 kali try baru lepas. kadang2 sampai mengigil2..punya la aku x give up tarik nafas dalam2. bila dah berjaya lepas tu rasa mcm lega gila wehh...serius.

ada satu malam tu aku sidai kain tapi mengah nye mcm aku lari ulang alik dari mesin basuh ke tempat sidai, ulang alik amek baju selai2. mana ada...kain kat sebelah jea...amek, kibas, sidai..tu pon mengah. bukan mengah macam asma tu. nie mengah mcm nafas jadik pendek2. di sebabkan itu, aku tarik nafas dalam2...sambil istigfar. haru plak aku pengsan sebab sidai kain jea...serius rasa nak pitam masa tu, darah rasa mcm menyirap ke kepala, rasa muka dah panas...kept tarik nafas hembus, tarik nafas hembus..mcm org nak beranak tu. tapi xde la laju2, end up aku muntah...muntah air. pastu lega kejab...dah boleh bernafas secara normal,tp kejab je la...lepas tu dah susah balik.

dalam 3 minggu tu rasa mcm something menyekat nafas aku tu dari depan. mcm kat ulu hati tu..sekarang nie rasa kat belakang lak. tp ok lagi la dari yang kat depan tu...kira kekerapan tok menarik nafas dalam2 tu lg tinggi la dari sebelom nie.

semalam aku dah g jumpa dokter. check2 sume...tekanan darah ok, normal. check jantung..check sume injap, pon cantik. check paru2, pon cantik..xde tersumbat,xde air...dokter la cakap. dokter kate kalo stress pon boleh mengakibatkan kita rasa mcm tu jugak. pastu siap perli aku lagi. bernafas tu tindakan luar sedar. kita xsedar pon kita bernafas. tp bila kita dok perhati kita tarik hembus nafas kita jadik rasa mcm...eh x cukup udara la.

la....itu macam pon ada ke? mcm terbalik jea..aku sedar sebab aku susah nak bernafas, dada aku rasa berat. kalo aku x rasa lemas sampai terkial2 bernafas nak amek udara xde nye aku nak pikir. nak kata aku stress sgt tu xde la plak...means, xde la all day long aku stress...ada je time x stress.

aku rasa sebab urat. sebab badan aku penat. belakang aku sakit, bahu aku sakit, kaki aku sakit. bila badan lemah maka susah la nak bernafas kan....tu apa yg aku rasa la. sekarang nak carik spa yang bley bagi massage yg best. harap boleh terubat la ea...

owh..dokter ada cakap jugak, kalo seminggu dua lagi xde apa2 perubahan maka kita check darah, takut anemia. tapi setakat nie pucat xde,kate dokter lah. asma pon xde walo mak aku asma...sebab aku xde batuk. aku x penah kena batuk yang batuk. just..uhuk2 3 4 kali cam tu jea. sekali budak opis ada cerita, adik dia punya kes lebih kurang aku...sume normal, last2 cam ne ntah..check2...rupa nya ada talasemia. ok takut.

sape2??? rasa2 apa sakit aku ea??? sebab dokter kata aku normal, dia pon xtaw nape. harap2 sebab urat la kot eh...

Jumaat, 26 April 2013

WP : cuti cuti cinta : gateway to maldives

salam sejantera...

ramai dah b2b yang booked tempat honeymoon masing2? ke mana korang? xkesah la mana2 pon yek? janji berdua..hehehe..... eh, ada je yang p honeymoon ramai2...p honeymoon cum family holiday gitu..seronok jugak yeh gini..hehe.

kitorang, mcm yang dah di tulis pada entry yg lepas2 la. pre-honeymoon kitorang ke bali. wah...pre-honeymoon ke? x kesah la pre ke honeymoon ke post ke. ikot plan, ada la lagi yang bakal menyusul, tu pon kalo sempat kumpul duit. kot semput jea..hehehe..

tajuk tu x payah cuti cuti cinta sangat lah. saje je...sebab xtaw nak tulis apa. zaman bila la plak kitorang bley pegi maldives kan? Allah izin pegi, Allah x izin x berkesempatan la nk tengok island cantik ciptaanNya tuh. ikot hati banyak la tempat nak pegi, sampai 30 tahun ke depan dah ada planning nak pegi mana dan mana. nak ke Greece, nak ke Amsterdam, nak ke Paris, nak ke Istanbul, nak ke jepun, nak ke korea...wahhh...tapi, ehem.. ingat ai kawem ngn tan sri ke???? hahahaha.....

InsyaAllah InsyaAllah...

kalo nak usaha, xde usaha berangan je la lebih. ye dop? banyak nie nak pakai duit... nak beli rumah, dah dapat rumah mcm2 plak planning nye...mcm2, mampu x mampu je.. harap2 mampu la ye...again, usaha..tawakal, usaha...redha, usaha..syukur.

eh...panjang pulak intro nye...

sebenarnya semalam saja la bukak agoda. tengok hotel2 kat maldives tu..which time yang boleh pegi. ehem...boleh pegi dari kaca mata kitorang ialah low season, muahaha... time tuh murah cket la kan...hehehehe...

tapi mcm terkujat pulak. sebab sebelom nie tengok booking cost, nanti dia kira2 terus bed tax, service tax dengan transportation cost.

contoh :

korang pilih

kurumba maldives resort : 3 nites rate per night : RM 1008.00 ( tak fix eh..berubah2 ikot season) bed tax ( 3 malam x 2 org ) : RM 146.64 ( ikot season jugak ) hotel tax dan service fees : RM 189.49 ( ikot season jugak ) transportation fees ( either speedboat or seaplane x 2 org ) : RM2000 ( contoh )

total cost : RM 5739.08 ( jgn tny nape dapat gini, aku copy je total kos kat agoda pastu tambah 2ribu)

sekarang nie, yang transportation fees tu da xde, so aku pening...adakah kena uruskan sendiri transport itu, atau dah masuk siap2 dalam kos hotel atau macam mana??? dia punya transportation cost agak mahal ea...eh, nie kalo hotel kat island la..naik seaplane lagi mahal..huhuhu.

sape taw sekarang nie sistem dia mcm mana????

tetiba je terfikir, merancang..kot la....rezeki segedebuk Allah bagi, Allah je yang taw... huhuhu

Khamis, 25 April 2013

WP : hantaran nikah

salam sejahtera...

hari nie xde topik best pon nak bercerita. tapi..boleh la cerita pasal hantaran. dah penah cerita ke eh?? xpe la cerita lagi...dari angan angan kepada kenyataan. apa yang teringinkan, apa yang terbelikan.

pilihan hantaran.

kalo ikotkan banyak taw pilihan hantaran yang aku nak.biasa la tu...manusia kan tamak, ngeh ngeh.. makanya banyak la list nye kan..berderet2.

1. sireh junjung
2. handbag
3. kasut
4. kain pasang
5. telekung dan sejadah
6. coklat
7. buah
8. kamera
9. purse
10. set perfume
11. set barang mekap
12. jam tangan

nie apa yang aku nak la...talifon, laptop, ipad bagai tu aku xde terasa nak. sebab tepon aku masih baru walo bukan smartfon, tp boleh la nak search tenet, nak fesbuk, nak whatapps sume tu, sume xleh stagrem je la. laptop pon x perlu walopong laptop aku dah rosak, sebab nanti dah tersemat dalam hati nak pau laptop tunang jea,sbb dia dah ada pc baru..so bila dah kawen, laptop dia jadi hak milik aku..muahaha. ipad, tablet bla bla bla pon x perlu sebab aku dah ada HTC flyer, tablet from HTC, so no need. dia pon ada satu, so wat pe banyak2 kan...

antara list yang di ingini, apa yang tinggal...

1. sireh junjung
2. handbag - dah di beli
3. kasut - dah di beli
4. kain pasang
5. telekung dan sejadah
6. coklat dan cookies - sebab time raya kan..hehehe
7. buah
8. kamera

tinggal 8 jea, tapi hantaran dia 7 dulang jea. so kena combine 2 benda dalam satu dulang. mungkin kasut dan handbag..ntah, tu dorang akan decide. tinggal ini jea...nape???

sireh memang kena kot..ntah, aku pon xtaw...ada org kata sireh junjung x termasuk dalam bilangan hantaran, ada yang masuk. malas nak pikir, kira je la sume sekali. purse dah di hilangkan dari list sebab bila belek2 purse sendiri..macam masih elok. handbag banyak ok lagi...purse banyak aku malas nak tukar2 kad sume..renyah. so potong. set perfume pon sama, nie yang first aku buang dari list kot, sebab aku jarang sangat pakai perfume, nanti depan laki je la pakai perfume tapi, flora hari tu ada lagi..dah abis aku beli sendiri jea...

set mekap plak memula memang aku nak. tp selepas berfikir panjang...aku bukan suka mekap tetebal 14 inci, terkadang nak ber eyeshadow, ber blusher pon malas..apa ntah lagi nak ber mascara. aku suka pkai bedak ngn lipstik jea..so xperlu la kot, yang dah ada nie pon bila nak abis pon x tahu. masih banyak...kang beli lain tok hantaran membazir la plak. nanti bila yang dah ada nie dah habis baru kita mintak mekap baru..hehehe. jam pulak..memang nak jam baru. nak yang tali besi..tapi baru je dapat jam fossil dari dia, walopon tali kulit tapi masih baru..aku kan manusia yang x suka membazir (mati la...perasan). xde lah...rasa mcm x perlu jea.. tapi tang jam tu masih dalam pertimbangan lagi..tgk masa majlis nanti, kot last minit dapat jam.. teheee....

dan jugak, disebabkan aku dah mintak kamera dari dia...makanya yang lain biasa2 jea. handbag biasa, kasut biasa. telekung dan sejadah tu memang top of the list, xperlu lah cakap kenapa eh? memang la aku ada telekung, siap 3 lagi...tapi, nak telekung jugak. korang paham sendiri la yek kenapa...

pasal kain pasang tu, memula ingat nak beli office wear je. seluar dan kemeja. sekali dah beli seluar carven ong kot x silap. pusing2 carik kemeja..mcm x berkenan. sebab kemeja nya senteng2. ada je yang labuh tapi mcm x berkenan. pastu dah terbekenan blaus dekat forever 21. warna baby blue..lawooo gile ko taw. tp last2 decide, beli kain pasang je la. lagipon aku banyak g opis pakai baju kurung kan. yang seluar dah beli tu jadik seluar keje sekarang. ha...gitu la cerita nya..

kek xde...sebab nya jauh. kan lunyai kek tu. mak dia boleh je bawak bahan2 icing pastu deco kat homestay. mak dia terer baking okeh!!! tapi mcm nyusah je kan...dah penat2 jauh perjalanan, smpai2 kena mendeco lak. so xpayah la..nanti dah jadi menantu dia kita menuntut la ilmu baking tu..pastu baking la sendiri smpai bosan.

dalam list sume tu..baru kasut ngn handbag je yang di beli..hehehe. orang yang kena beli rilek. aku pon rilek jugak la...owh, dia tanya nak beli sunglasses dop?? aku cakap la xmauh...kalo nak, aku beli sendiri nanti, hahaha...gile berlagak, sume nak beli sendiri. eh....aku keje kan, yang mana bley beli sendiri tu aku beli sendiri je la...xkan sume nak mintak jea...ye dop?????

ok la...nak cerita pasal hantaran dia, tp lain kali la pulak eh...kang panjang plop.

Selasa, 23 April 2013

WP : update preparation setakat nie + nak let go mesin jahit mini

salam sejahtera

nak cerita pasal progress nikah kawen setakat nie tapi mood kelaut. serius nie...makin dekat nak kawen makin kelaut..

hari sabtu hari tu kita just round and round area kajang cheras jea. sepatutnya ke ikea jugak tapi x sempat sebab orang tu sayang nak bukak mata..kol 12 baru bangun. ea...tunang bertuah saya..tp xpe, saya x bising sebab saya taw dia penat..walopon saya xleh terima sebab bagi saya lelaki kena kuat dari perempuan, perempuan lemah..so perempuan penat tu logik, lemah2 perempuan in the end perempuan yang kena banyak buat keje, perempuan yang kurang rehat...kan ibu2 sekalian? truth is..perempuan nampak je lemah tapi kuat..

stop.

memula g makan, g makan kat AP ayam penyet. well, nie last time dah aku pegi situ. teruk dah sekarang nie... nasik RM1.50 tapi sikit gile...sikit tahap x sampai sesenduk pon. tauhu mcm dia belah 4..teruk sangat. sebelom nie xde la sampai mcm tu...taste wise memang la x berapa sangat tapi setakat nak makan tu boleh la... sekarang nie, xnak g makan dah situ. pas makan kitorang pegi gunting rambut en.tunang then pegi BTHO amek paper lantern dengan bayar deposit hand bouquet. settle....

next destination...fah lean sdn bhd balakong.

misi utama, menyetelkan deco tok hantaran juga mensurvey doorgift. memula tuju ke belah bunga telor, ada yang murah 3 kotak RM100, murah la kan...dalam RM0.70 sebatang. ok la..perlu 3 ke 4 kotak sahaja. tapi bunga telurnya x lawa. heh...nak yang murah tapi nak yang lawa..mampu? x pe...kita survey dulu, lagipon bunga telur dia x banyak choice sangat.

pusing2 carik paper bag plak...aku nak carik warna peach n cream juga pink and cream. xde...ada pink hitam jea. xmauh.. xlawa...last, naik pegi tingkat atas, pusing2 carik bunga peach...pon xde. kat sini jumpa paper lantern warna merah. yeayy... harga mahal cket la dari mila punya tapi xpe lah...nanti susah dah nak carik. ada paper lantern lobang2 kaler pastel purple jugak.. lawa....soft jea....tapi sebab nak merah kan..ada paper ball. ala...yang kertas lipat2 macam origami tu, kita just bukak je nanti dia jadik bulat2 mcm paper lantern tu..cantik, banyak kaler jugak...nak amek tapi di selamatkan oleh en.tunang dari nafsu serakah sendiri..heh, selamat duit wa.....

riben yang di inginkan xde...beli daun kaler gold, daun paku pakis RM0.60 sebatang. bunga warna pink, bakul 5 bijik. pergh... ritu bakul yang sama aku beli RM9.90 sekarang RM6.50 ke RM8.50. rugi....lupa dah beli apa lagi. tapi semua ada diskaun sebab fah lean tengah sale kata nya, tapi dapat lagi 10% diskaun sebab tunang kan ada member card.

lepas pegi fah lean..pegi kamdar, beli kain pongee makcik ind buat sari tok buat backdrop bilik...hahaha. hade aku kesah, rege dia RM2.00 je kot semeter. aku nak pakai 14 meter. memula nak kain chiffon, ala...kat kamdar chiffon biasa yang rm6.80 tuh. tapi xpe lah..pongee pon pongee lah...jimat duit haku. beli kain langsir jugak...tok tingkap bilik aku jea..huehuehue...

last pegi tesco kajang..carik mini sewing mesin. dah dapat, beli mee goreng sedaap, juga bateri AA. end up.. nyesal beli mesin jahit mini tu..sebab aku beli tu tok jahit lace kat veil jea...sekali x ley sebab lace ada manik dah, mcm susah cket la... lagi cepat jahit jelujur pakai tangan jea. nak guna mesin nie jahit mende lain macam xde jea...rasa rugi je beli..


so ada sesape nak x? kalo nak..nak let go. tapi xde la desperately nak jual pon...kalo ada org nak berguna la jugak mesin tu.. kalo dok ngan aku memang x keluar dari kotak dah la nama nye..tp xtaw la kot pas nie tetiba nak menjahit plak.. mungkin masa tu aku g beli dia nye eletrik cable la kot..

ada sesape yang berminat?
email

mieyakihami@gmail.com