si comel n si ensem

Jumaat, 5 April 2013

WP : what if i'm not capable to give u a child???

salam sejahtera.......

Entry ni dah lama dlm simpanan. Taip taip...nk post x berani, takut...
Sebab bagi sesetengah org, berbicara soal anak sebelum nikah adalah taboo...
Mcm mengumpul barang baby before nikah...jangan! Nanti x dpt anak kang...

Itu kata mereka...

Kata aku.. rezeki dlm kekuasaan Allah. Aku tulis apa yg aku rasa..

pertanyaan aku :

what if i'm not capable to give u a child?

jawapan dia sepantas kilat :

kawen dua...

sentap ayg.........

permintaan aku :

kalo x mampu ayg nak amek ank angkat...boleh?

permintaan dia :

make sure he/she still a baby. budak2 nie banyak akal dia...dari baby senang cket nk bentuk.

penyataan aku :

if, if u want ur own child. tapi ayg x mampu. selepas sejuta usaha, selepas sejuta munajat, selepas sejuta doa..abg perlukan ibu lain, bagitau ayg. jangan tinggalkan ayg di belakang. bagitau... kerana kurang ayg, ayg x mampu penuhi peranan seorang isteri, dalam pasrah, dalam air mata, dalam renyuk hati...ayg izinkan abg kahwin.

alahai sedih nye rasa......

penyataan dia :

taw lah abg.....

tengok tu????? x de nak pujuk2 kite pon...wuwuwuwu......

bukan nak pikir mende bukan2, bukan nak merelakan yang buruk2 pada hubungan. tapi... soal rezeki, semua atas kehendak Allah.

kun fayakun...

andai dia menginginkan..andai dia melimpahkan nikmat dan rezeki, di tiupkan roh dalam rahim ku. Alhamdulillah...syukur pada Allah. Amanah yang di pinjamkan akan di didik dan di jaga sebaiknya..

andai anak itu bukan cabang rezeki kami. InsyaAllah..walau bukan dari rahim ini, harap berjodoh lah di mana2.

andai takdir untuk aku merelakan cinta hati aku punya suri lain...tawakkal tu'allah.. aku bertawakkal pada Allah, teguh kan hati aku. bukan ku janji kan keredhaan dan kerelaan..aku pasrah. remuk hati, luluh..tapi biar lah Allah yang mengubati hati, biar Allah yang menjaga hati ini. Allah.... baru terfikir, air mata sudah menitis...lemah sangat.

aku xnak...

tapi andai yang kurang nya aku...siapa aku untuk menghalang Takdir Allah.

cuma nya..

perhatian mungkin terkurang, tapi pinta ku..jangan di kurangkan cinta kita, jangan di bahagi. jangan di kurangkan rindu kita..jangan, aku x mampu...menahan air mata, menahan pedih hati andai itu berlaku, kerana aku perempuan lemah...aku perempuan cengeng

doakan yang baik buat kita, kebahagiaan untuk kita, nikmat rezeki Allah untuk kita.
Punya zuriat sendiri..dari rahim ini..terdidik terjaga menjadi anak yang patuh.. bukan pada kami
Semata..patuh juga pada yg Esa..menjadi anak yg berjasa...

amin ya rabb..

Khamis, 4 April 2013

WP : balimoon ~the itinerary~

salam sejahtera honeymooners sekalian..

eh3...macam kan ko tu baru balik dari honeymoon jek kan??? hahahaah...eh, lepas gelak terus xde idea nak tulis apa.. hurmm... jab amek mood, g BW dulu lah......

fuhhh...lama betul BW carik ilham, dari semalam bawak ke hari nie..hehehe. so back to our topic yeh... sebenarnya bukan lah itinerary apa pon. just cerita perihal kerakusan aku jo. eh.....

dah x payah nak eh sangat...bukan rakus nak duduk lam bilik berdua xnak keluar ke hape ea...nie rakus nak pergi kesemua ceruk bali tu. serius...aku nak pegi semua. eh...xde la all temple and village..just area, semua nak pegi.. bedugul nak pegi, ubud nak pegi, gunung agung nak pegi, tanjong benoa nak pegi, jimbaran nak pegi, seminyak nak pegi, saraswati ke amende tu pon nak pegi, nusa dua, sanur...semua ceruk lah senang cite. tapi ea...u can put the blame on me.. u can put the blame on me..ceeiiittt...

masa nak membooking hari tu, en. tunang dah tanya dah..cukup ke 4 hari je? x nak pegi 5 hari je ke? sebab nak kan free and easy jugak kan..masa tok kitorang jenjalan berdua gitu..aku nie konfiden ya amat. cukup....ETA kat hotel dalam kol 2 petang.pastu da bley free and easy... hari ke dua dan ke tiga bley jalan2, hari last check out kol 12 tapi flight kitorang amek kol 4 something so bley jalan2 lagi kat area denpasar tuh..ha gitu la...

sekali.....

tok masa dua hari jalan2 tu...aku nak guna pegi semua tempat. aku da mention before aku xnak pegi uluwatu. jangan tanya aku kenapa..aku just rasa xnak pegi. memula aku pikir hari second tu nak pegi kintamani. dan hari second nak pegi bedugul. korang taw kan dua2 tempat tu area gunung. abis hari apa nak pegi area pantai??? semua nak pegi..tapi nak ada banyak masa tok free and easy..ko rasa dapat x??? x dapat....pening aku pikir...

cut the crap short...

xyah la aku cite planning perjalanan aku cam ne kan..serabut korang nanti. serius... last2 aku pikir, aku nie nak ber-backpack jelajah bali ke apa sampai semua tempat aku nak pegi kan?? aku g bali tu kan tok melepaskan lelah lepas penat2 kawen..so santai2 dah. si tunang aku pon setuju... so yeahh...decided, kitorang akan pegi tempat yang tercapai jea. malas nak rush2 kejar2 nak kejarkan semua tempat..

before planning where to go, kita kena taw ini dulu....

bali ada 6 region, south bali, central bali, west bali, north bali, east bali dan southeastern islan. so pastikan hotel kita kat region mana tok mempastikan kita bley pegi kat tempat around regionkita dengan hanya menyewa motosikal or bley by kaki or nek teksi xde la mahal gilos.

nie jugak tok mempastikan kita pegi ke region lain dengan pak supir kita..kalo x, rugi yo...sila demand ngn pak supir tok bawak kita ke tempat jauh2 jea...yang within our hotel region bley pegi sendiri..wahhh...cakap sonang!!!

south bali nie consist of, kuta, bukit pensula, canggu, denpasar, jimbaran, legian, nusa dua, sanur, seminyak dan tanah lot. south bali nie memang the most visited part kat bali nie lah..hotel kitorang kat south bali lah, kat kuta...so mostly semua within reach la kan..bley gagah sendiri tanpa pak supir..tapi, mcm jimbaran tu bawak pak supir lah...mahal lak kalo amek teksi. hahaha...

central bali plak consist of ubud, bedegul, tabanan. central bali di kenali sebagai culcural heart of bali dengan central mountain range. ubud dah area central bali ea...tapi kalo dari kuta, mengikut perkiraan en.gugel xde la jauh mana..around 30 minit jea.. kalo bley bawak speda tu bley g sendiri jea...

west bali plak terdiri daripada negara, gilimanuk, medewi beach, oemuteran, west bali national park. mengikut kata apps ( hahaha... aku taw semua nie melalui apps la, ingat aku terer ke apa) west bali nie macam port tok dapatkan feri ke jawa. so sape2 keturunan jawa nak tengok tanah kelahiran tu ini lah tempatnya..hehehehe..en.tunang bley g sini. owh... juga yang menarik off kos la west bali national park.

north bali mengandungi lovina dan singaraja sahaja. well x penah dengar kan? x berapa femes sangat la sebab selalu pegi pakej tour ngan agen mana ada pegi sini kan? x de apa yang menarik kot...tapi kalo nak pegi pantai pasir hitam, pegi lovina. tengok dolfin pon kat sini jugak..kira pantai nie memang tok bertenang2 la...

east bali plak ada amed, besakih, candidasa, kintamani, klungkung, mount agung, padang bai, tirta gangga. malas nak tulis banyak. apps kata : laid back coastal villages, an active volcano and the mighty mount agung.

last is southeastern island consist of nusa lembongan dan nusa penida, nusa ceningan. apps kata : quiet offshore islands, popular for diving activities.

ok???? fuh...penat taip....banyak ok tempat boleh pegi...tp kita pegi yang termampu je la ea...

so back to planning awal...

on the second day...

kuta - ubud = ETT : 30 min
ubud - kintamani = ETT : 1 hr 18 min
kintamani - sukawati = ETT : 1 hr 41 min
Sukawati - tanjung benoa = ETT : 59 min
Tanjung benoa - kuta = ETT : 26 min.

Average time travel plus minus 5 hours. Will lunch at kintamani and dine at..may be tanjung benoa or back to kuta... Maybe. 2nd day agak pack. 5 hours journey...balance 5 hours tok jalan shopping makan solat...agak2 cukup la kot. Ke tanjung benoa tok tgk Org surfing. Eh...kat pantai kuta pon ada org surfing. Not sure tanjung benoa ad x...tp xpe, jenjalan jea...petang2 angin sepoi2 bahasa.. merancang ke sana...mungkin x berlama2, janji tahu keadaan kat situ mcm mana..cukup lah.

on the third day...

kuta - seminyak / legian = ETT : 20 min
seminyak - bedugul = ETT : 1 hr 34 min
bedugul - jimbaran = ETT : 1 hr 50 min
jimbaran - kuta = ETT : 12 min

Well...hari ketiga x pack sgt. More to bersantai2. Last nite nak pegi candle light dinner di jimbaran. Eh...nie hanya planning ea, keadaan nt x taw la cm ne...sebab kitorg pegi time peak season. Takut la jalan jam gile stok sesak x ley gerak ke apa kan...da terbazir masa, so mana yang tersempatkan je lah...

ETT = Expected Time Travel using google map of kos...everything is google maa......

macam panjang jea kan??? nak cerita tempat2 yang boleh di kunjungi plak kat area ubud, bedugul bla3.. tapi nanti lah ea.. next entry ok....yang second day memang fix la kot kalo xde yang nak ubah perjalanan lagi kan ( en.tunang la tu). yang third day tu x konfirm lagi...mungkin ada pertambahan tempat lagi. en.tunang nak pegi tengok org surfing. kat legian tu boleh sebenarnya...tp tengok la cam nea.....

Rabu, 3 April 2013

WP : done with march now let continue with april checklist

salam sejahtera..

lately perasaan nak ngapdet blog nan hadoo...dono why. hari tu kata la bizi. sekarang da x bizi pon xde mood jugak. hari nie lagi terok, xde mood nak bukak mulut, xde mood nak senyum, xde mood nak makan...xde mood sume. nak kata due nak piyed da dekat memang mbohong sgt la kan... tengah subur nie...erk, maknya nye baru lepas piyed hari tu...

tapi mandangkan rini 1 april. so meh la kita rajin kan diri aka paksa diri hapdet pasal checklist untuk bulan 3 dan bulan 4. yang sudah berlalu dan yang akan di lalui. malas la nak buat checklist terus sampai wedding day..mesti ada yang berubah2 kan. eh...nie timeline checklist ea...bukan what to do nye checklist.

update march checklist

02/03/2013 - beli cincin dan gelang - done

09/03/2013 - 10/03/2013 - kursus kahwin - done

15/03/2013 - buat passport dan fitting baju akad nikah - (dah call akak tu, da boleh g fititng) -done buat passport tapi akak fitting hampeh, baju aku nan hado di kedai nya...

20/03/2013 - fitting baju. datang rabu...test2 baju ada alter cket - done

16/03/2013 - ke MATTA FAIR dan BBQ kat umah nenek tunang - done

23/03/2013 - food testing - done

24/03/2013 - sewa baju bertandang - deposit done

30/03/2013 - ambik baju akad nikah - x pegi amek...muahaha.

yess...baju akad nikah aku masih ada kat butik, tetiba aku malas nak pegi amek. masa kuar sabtu ritu aku diam kan jea, tunang memang x ingat nya..mende berlaku pagi petang dia da x ingat. aku memang rasa malas nak buat pape yang berkaitan dengan nikah kawen nie. memang nak kua berdating jea...da balik tu baru aku ckp ngn tunang...supposed ari nie kita g amek baju akad nikah.. tunang da kalut.. ingt sebab dia lupa so x g amek baju tu.....hehehe. memang aku xde hati nak g amek pon...nanti lah baru g amek..huuu.....

so untuk april...not much kot. start bulan may baru banyak cket mende nak kena settle. meh tgk apa nak kena buat tok bulan april.

april checklist

06/04/2013 - appointment with akak butik baju bertandang

07/04/2013 - ke nilai 3 carik bunga telur dengan paperbag

09/04/2013 - my 27th birthday. perlu ke masuk dalam checklist jugak??? bhahaha

20/04/2013 - settle barang2 tok deco hantaran dan bilik pengantin

itu jea....see antara sabtu 6 haribulan dengan sabtu 20 haribulan tu ada satu lagi sabtu 13 haribulan kan? aku gap kan satu minggu sebab dengan harapan dabtu 13 haribulan tu boleh la aku berehat2 just kua dating berdua tanpa perlu berpenat2 pasal urusan perkahwinan. harapan ea...harapan, setakat nie harapan tinggal harapan jea..kecuali sabtu ritu, tu pon aku diam kan jea...pejam mata malas pikir, nanti la pikir bila nak g amek baju tue...hehehehe.....

Selasa, 2 April 2013

WP : food testing

salam sejahtera...

nie nak share pasal pegi food testing hari sabtu hari tu. untuk belah aku x payah la nak ber-food testing bagai sebab rewang kan..malas aku nak pikir, ikot suka la...lagipon mak aku yang handle...

nie food testing belah laki, tok bertandang lah. ikot aku pon sebenarnya malas nak ikot. aku ok je macam2 mana pon...tapi memandangkan pihak katering nak bakal pengantin ada sama, so ikot jugak la. everything sume en.tunang dah discuss dengan parent dia..so aku sekadar g makan je la.. ngahaha..aku ok jea..malas macam2, nanti di cop cerewet. wahhh...nie dah kali kedua aku guna perkataan di cop cerewet. adakah aku cerewet tapi takut di katakan cerewet???

xde lah...aku ok jea mcm2 mana pon...so FMIL aku pilih DJU CATERING / DJU KATERING??? specialist in nasi bryani johor, wahh..specialist gitu..hahaha. memula aku try nasi kosong. ko mampu? aku kalo makan nasi berkaler / berperisa mcm nasi lemak, nasi minyak or segala macam nasi aku akan makan nasi kosong dulu..eh, nampak sangat cerewet. hahaha...aku x cerewet derr, tapi alang2 mende dah depan mata and its my habit nak wat cam ne. so nasi dia aku bagi star, sedap.. nasi kosong pon sedap,

macam nasi ayam..kalo nasi ayam yang sedap..nasi kosong pon da sedap. ko bley makan nasi jea. aku xde nak makan nasi ayam xde perisa tapi warna je yang melebih..bagi aku tu x sedap, so xyah la nak beria cakap nasi tu sedap kat aku.

pastu aku amek kuah dalca and sikit sayur dia. gaul2 cket ngn nasi. ok.....sedap, kuah nya pekat. pastu second aku amek daging rendang hitam, ini super sedap..aku suka, tapi kuah dia mcm agak kering cket la...kurang minyak. eh....bagus la kurang minyak kan..kurang penyakit, wahahaha.....

then aku amek ayam sambal..ok kot, tapi ayam sambal mak aku lagi power, kakakaak....diam ah!! ayam sambal dia aku mintak portion en. tunang je sikit, nak rasa je kan. pastu last aku amek kambing briyani...pada aku kambing nie mcm masin sikit la..tapi tengok org lain elok jea makan so aku diam kan je la..cakap ngn en.tunang lepas da balik, wakakaka...depan2 x berani nak bersuara..hehehe.

tapi yang best kambing dia, rasa hamis kambing tu xde sangat..xde la xde langsung.. still ada tapi xkuat...and daging dia lembut gila. owh...daging rendang tu pon lembut gila. overall memang puas hati. eh...ada satu yg x puas hati.......xde dessert, sepatutnya ada bubur kacang dengan sagu tapi hari tu xde...ala............dessert pon kne test jugak................ :P


ok itu jea......so sape2 nak amek dju nie memang recommanded lah. dia nye service xleh komen lagi, pas majlis baru ley bagi star...so sekarang nie tok sume lauk dapat star kecuali kambing ngn ayam, dorang terpaksa berkongsi star..woott woott...

oh ea...mcm malas je nak up entry pasal fititng baju bertandang. x payah la eh? lepas majlis baru kita review...boleh????heeee............