si comel n si ensem

Khamis, 11 Oktober 2012

Kenapa Thailand Bukan Destinasi Honeymoon Pilihan Aku... + Serius Ase Nk Tumbuk Org..

Entry xde gmb..mls, huihuihui...

ritu kan, aku da post pasal wedding aku wedding murahan jea...
ala...yg entry nak cakap mcm mana lagi baru paham tu..
en.pkwe ada la bace pasal entry tu..pastu dia komen... ok hangin.

dia cakap la aku berlagak xnak g honeymoon kat thailand ngn indon,
nak g tempat best aje..hoiii...nie sape yg dok ckp nak bawak aku g australia nie???
meh sini aku nak cite...nape aku xnak pg thailand... why, why and why....

first, mak aku orang thailand...
walo pon last aku balik thailand masa aku abis diploma dlu,
aku masih bley ingat jalan kat thailand. aku ingat jalan ok???
xyah cite la tang aku da penah pg krabi, koh samui..bla bla bla sume..
even aku just singgah2 jea xde stay kat hotel pon, at least aku penah pegi..

aku ase aku bley sewa motor rempit balik kampung nenek aku kat yala kot..
bukan susah pn...carik signboard g yala...
da smpai yala, aku cari signboard g cabang tiga lamphaya (lupa cm ne nak eje).
xde signboard cabang tiga tu? not to worry...
kalo dari stesen ketapi yala tu...amek kiri.. straight..straight..
ada signboard ke kg nenek aku, simpang ke-3, ada pokok besar..
amek kanan..straight....straight...if not mistaken, masuk cabang tiga lam'mai dulu,
then, nt jumpa bandar cabang tiga, ada satu simpang org jual pulut kot x silap..
dekat pasar,seberang jalan org jual pulut (kalau ada lg) ada butik pengantin,
tempat akak tiri aku setting rambut masa dia kawen dlu, gile gojes..

ok da masuk simpang kan...straight jea,
nanti lalu ladang getah.. straight lg, nanti jumpa kilang orang wat arang...
straight lg, jumpa kubur belah kanan.. pas kubur jumpa sawah padi indah terbentang kiri kanan...
eh, nak dekat dah nie... lepas sawah padi nt jumpa umh siam, belah kanan..
umah ketiga tu umah nenek aku... weeee...da smpai,
ko tengok ada landskap air terjun buatan (kalo ada lg) ha... itu lah.

kalo sesat??
not to worry jugak, tepon je makcik aku...suroh dorang guide,
xpon dtg amek tros...hahaha

tengok????
aku siap leh balik umah nenek aku..siap ingat landmark sume..
memang x la..aku nak g honeymoon situ, bek aku balik umah nenek aku je kan...
bukan nak berlagak low class ke apa...dah memang tempat aku pon even da lama x balik,
x balik sebab kan kes rusuhan kemende tuh...ha, tu kat kampung aku la tu..

masa last blik tu pon, lek je tetengah malam leh dengar bunyi tembakan..
siap kat pintu masuk ke kampung kitorang ada soldadu (askar kot siam) jaga kuar masuk,
masa hari last aku kat kampung, kecoh orang kampung sebelah kena tembak masa tengah sujud kat sejadah...
mati dalam solat tuh... mau x seram, lepas tu mak aku x bagi balik dah...dia balik sorg jea...

yang indon tu plak...eh, dia yg xnak...
konon x best g indon pastu cakap aku yg berlagak..
aku siap submit proposal kat dia, lepas kawen...kita g bali, tahun 2014 baru kita g jalan2 jauh cket..
owh, xnak...nak g gak australia kan.. siap cakap lg, kita kawen simple2 jea dah la..
nt leh honeymoon best, fine... ok jea...aku x sebab tu pon memang aku nak majlis yg simple2 jea pon..

pastu kitorang dok survey2 rumah...harga rumah kan makin mahal,
so kitorang decide nak cari rumah yang tengah dalam pembinaan gitu la,
kitorang still dok ngn family dia lg..just as asset je dlu..
nt cite pasal rumah nie entry len, tengah survey2 tuh sempoi je dia cakap,
nt klo beli rumah xleh la nak honeymoon jauh2... xleh la nak holiday every year tempat best2....
danggggg....

pastu mak dia cite dulu mak dia g honeymoon kat bali dlu, best gak la g bali..
lepas g bali bru g australia.. eh, elok pulak nak g bali kan...
aku dah excited nak g australia, tetiba nak g bali kn..serius ase nk tumbok org jea...
ah..xkesah la...let time decided je lah..malas nak pikir...

tapi kalo g bali memang aku da lama dah survey...
nak duduk hotel yg ada private pool...keh keh keh...
oppss.... jangan salah sangka, aii xpandai berenang..klo ada private pool tu ok la..
kalo lemas pon public xtaw, x malu..hihihi....

xdapek private pool pon atleast nk kena ada bathtub...hahahaah...
gatal oh....hempuk kepala kang...ada org tergeliat pinggang nanti..huuuu....

so tahu dah anda nape thailand bukan lokasi honeymoon pilihan saya...
dan bali is ok je to me... sebenarnya, ai lagi prefer maldives dari australia tue...
tp dia yg nak kan....ada ya survey...wat bajet,
Oh..amek kau, at least 10k..di sebabkan aii kedekut, so mcm berat hati je...
Ni topup cket ni da bley bayar downpayment umah da ni...hahahah,

td da ckp ngn en.pkwe, aii ok je nk g bali...kompem ke? aii booked hotel skang ( mood x sabar)
eh..xleh decide lak...nak g australia gak... ko memang la, kang bila aku da mengharap...xdapat,
suka taw buat aii kechewa...
Nie nk pg mn sbenarnya ni??? Ce firm cket..so sponsor ai is ok jer..hahaha

eh...anyone ada idea tempat honeymoon yg best x???
share meh...aku bukan expert sgt pasal mende2 nie sume...
tp yg pasti aku more pada beach...no themepark bagai...
dia plak prefer honeymoon yg santai dan relak..sighseeing gitu..
ala...beach la tu.. beachmoon gitu...any idea??????

Rabu, 10 Oktober 2012

kenapa bloglist blog korang penting bagi saya..

mcm da lama je x hapdet blog....
bz dan malas...hahahah

progress nikah stakat ni??
erm...biasa r, masih di peringkat preliminary study lagi,
masih dalam mood planning lg, sediakan all the checklist...
gile banyak checklist aku, cakap je..sume ada...

budget timeline checklist
misc shopping checklist (misc sbb kalo xde pon mcm xpe jea...)
checklist by month
hantarans checklist
saving checklist pon hado...
overall checklist
diy checklist

ada lagi checklist kecik2...
checklist tok pelamin (item2 yang kne ada kat pelamin)
checklist deco bilik pengantin
checklist rewang..apa yg nk kne ada, beras bape kampit nak beli bla bla bla....

fuhh...banyak gilos....
tapi sekurang2 nye part aku ada la yg di tick tu,
part dia? haremmm...satu pon xjalan.
pastu beriya soh aku watkan checklist tok dia, aku da buat cantik2,
da print...eh, ada amend lagi tu...siap suruh aku taip balik...
oh bagus nye la...pakwe sape la nieh...


antara isi kandungan wedding planner aku, wahh...wedding planner gitew..haha
Ritu nak beli dua, untuk pakwe satu, eh...eksyen...xnak. pastu da tgk aku nye planning proper elok
Mengedik nak jugak...nah, aku fotostat buku nie, buatkan booklet satu tok dia,eeiii...sabo je la haku

konon nanti nak bentang kat mak bapak dia, so kne la cantik2...
saba je la hati....ikotkan je la, dia tengah semangat nak kawen kan..
aku xde kesahkan sangat..sbb kitorang x tunang lagi kan,
tp tgk b2b setahun nak kawen da prepare mcm2...gerak gak la pelan2 kan...

ingt lepas tunang tu baru la nak marathon, 3 bulan before kita pecut teros...
tp yang penting skang nie...nak konfirmkan tarikh dan booked dewan jea...
nak booked lepas tunang, lagi 6 bulan nak kawen...eh, sempat ke???
kang dewan da kne booked...susah woooo....
da ada dewan dekat rumah, ok la..
kang tetiba kne sewa dewan kat ceruk mana nanti...
susah...susah guest la nanti....

eh...gile panjang termelalut... nak cite pasal nape bloglist penting untuk aku...

sebab nye...aku x suka tgk update blog yang aku follow dekat blogger.com tu,
ala...dekat profile tue...sbb ada blog yang aku follow aku xsuka pon bace, tp follow gak...
saje nak meramaikan follower dia,

so blog2 yang aku suka baca aku akan link kat bloglist aku...
hari2 aku akan bukak blog aku dan tengok new update korang2...
semua yang kat bloglist aku, sume aku suka bace,
memang hari2 aku akan spend masa tok baca blog yang berapdet satu2..

pastu bila da abis..
aku akan tengok bloglist kat blog korang plak..
terkadang ada blog yang aku x link kat blog aku,
erkk...bukan x suka, tp x sempat...lagipon susah nak update profile pakai tab,
so....dari bloglist korang, aku akan tengok blog2 yang best, tajuk best,
topik menarik... aku akan bace...kalo suka, aku follow....
pastu rantaian itu berterusan berterusan dan berterusan..

see???
aku memang suka baca blog korang...
aku xde la letak link korang kat blog aku just amek syarat
sbb korang letak link blog aku kat blog korang.. no no no..
ada je yang x follow aku, x letak link blog aku kat blog dorang,
malah xtaw pon aku wujud, tp aku still follow blog dorang daily sbb aku suka...

kan?
aku suka berblogwalking...
apa bley buat...