si comel n si ensem

Selasa, 9 Julai 2013

WP : hantaran Al-Quran

salam sejahtera...

pening x tengok tajuk langsung x tally dengan list hantaran. ngeh ngeh ngeh. well, masih lagi x nak Al-Quran as hantaran. aku just mintak telekung je dari en.tunang dan membagi sejadah dan tasbih je kepada encik tunang. ada sebab...

kalo ikot list hantaran aku. aku x cerita nape aku nak jugak telekung walaupun telekung sebenarnya dah banyak. aku suruh korang pikir sendiri kan? pikir x? betul x dengan sebab aku? hahaha...soalan mintak lempangan sangat. mana org taw sebab ko ape, kan???

sebenarnya.... adik tunang dah balik dari rusia. ada la sikit buah tangan. Alhamdulillah.... dapat Quran pink. yeay...suka2.

"ayg letak sekali ngn telekung atas dulang nanti lah...comel je"

*angkat kening*

hahahha....no komen eh? padahal sebelum nie beria ria xnak Quran sebagai hantaran kan? setiap org ada sebab kan? tinggal kan tanda tanya di belakang. meh la nak kabor apa sebab nya. tensen je korang yg baca yeh....

nape nak telekung???

well, memula....xkan la semua nak barang bersifat keduniaan kan. handbag,kasut,spek, bagi la satu benda yang boleh di guna tok beribadat sama. so antara Quran dan telekung, aku pilih telekung. sebab nya...telekung banyak xpe kan? boleh bersilih, baju pegi keje pon bersilih..xkan telekung nak jumpa pencipta kita satu jea. dok la basuh yang tu je sampai lunyai. ye dop?

lagi pon, kalo ada tetamu bley la keluarkan telekung baru kan. xkan nak bg telekung kita nan satu tu..hisshh. x patut lah..p

untuk Quran lak.

1. sebab, ramai yang cakap nie. hantaran kejadian nya tok di pamer2 kan. so kurang hormat pada Quran tu andai di pamerkan sama. mcm x bape elok la.

2. sebab, ada blogger yg share.. takut x terbaca. korang gugel la sendiri kalo nak tahu. banyak kot kawan2 kat luar sana yg share mende ni. aku just nak highlight apa yg aku rasa jea.

erm.. erm...xpe lah cite eh. bkn niat apa2 tau. nk share apa yg aku rasa jea.. aku x suka simpan Quran banyak kat rumah. xsuka. sebab aku x suka Quran tu terbiar atas gerobok tidak di selak. di biar berhabuk jarang bersentuh. ye lah kalo dah banyak kan. so, cukup satu jea.

tapi aku ada dua. satu memang aku bawak kemana2. hatta balik kampung pon aku usung dalam bag. mau x usung. kol 4 pagi kat stesen bas paling ramai 3 org je kat situ. dengan org gila tengah tersengih kejab ke hulu kejab ke hilir. dengan pakcik prebet sapu sekejab pandang sekejab kerling. ngeri hoii...kol 4, nk tido memang undang penyakit. dalam samar2 lampu, bukak Quran, mintak terang cket mata sementara tunggu azan subuh petanda lagi setengah jam bas ke kampung akan tiba.

lagi satu, Quran nya besar sikit. bukan aku punya tapi di takdirkan menjadi milik aku. harap tuan nya redha. masa tu baru pindah ke Vista Angkasa. masuk bilik tu, ada tilam, rak kayu dan atas rak kayu tu ada Quran itu. memula aku biarkan je Quran tu di rak paling atas. lama2 terpandang, aku gilirkan dengan Quran aku. xnak dia terbiar sepi.

lepas tu satu rumah nak pindah. tuan rumah tu cina. Quran tu bukan milik aku kan. so aku biarkan di rak tu. tapi.... masa tengah intai2 apa lagi barang yang tertinggal. pandang Quran tu. isshhhh.... owner rumah nie cina, xleh bayang kalo dia buang Quran tu. tuan lama nye ntah mana pegi dah. last2 cakap kat budak rumah lain, kak yan amek Quran nie. bukan curik ea... xnak benda buruk jadik. so baik kak yan amek. harap tuan nya halalkan..huhuhu....

so ada dua lah. gilir2 baca. sebab tu xnak hantaran Quran, takut x terbaca. ni pon kadang2 Quran besar tu agak terbiar. kesian dia. selalu capai yg kecik jea. hm... tp sekarang ada 3. ada Quran pink. wewewewe... tengok. Allah bagik jugak aku rezeki tok dapat Quran,ehm...tafsir ea, double suka. Bahasa melayu,melayu. Bukan indon..triple suka. sekarang nie kena lagi rajin baca Quran, ada 3 nak kena gilir nieh. nanti pass down kat anak2 plak, harap dapat anak cepat..wahahaah. pape pon, thank Farah. suka sangattt ini Quran.....

pape pon..

nie pendapat dan pendirian aku. aku x cakap pon pendapat dan pendirian aku nie betul. korang pon mesti ada pendapat dan pendirian korang sendiri kan.

semua atas hati sendiri jugak. ada yang yakin nak bagi hantaran Quran. yang penting niat masing2 kan. x perlu lah nak dengar apa orang kata padahal kita xde hati pon terhadap mende tu. xde hati tu makna nya...erm, erm, ntah. haahah... mungkin kita x tahu apa2 sekadar mengikut org. org kata boleh, boleh. org kata jangan, jangan. langsung xde pendirian sendiri. kalo xtahu, carik... carik sampai sampai ke hati. sampai muncul yakin.

oh....

sebut pasal yakin.
pada siapa nak sandarkan keyakinan kalau tidak pada Allah.
pada siapa nak sandarkan kepercayaan kalau tidak pada Allah. nanti len kali cerita..

Ahad, 7 Julai 2013

procedure mengisi borang nikah lelaki selangor

salam sejahtera...

Ps : entry dah siap lama gile tp lupa nk update..teheee...

procedure la sangat kan. padahal nie nak cerita apa yg berlaku kat kitorang je. procedure nya sama je semua bagi rakyat selangor. tp kecerewetan tu mengikut imam dan pejabat agama masing2. x sama ea...

sebelom pape kita perkenalkan dulu pengantin lelaki dan perempuan ea.

pengantin lelaki : rakyat selangor. alamat IC cheras, alamat rumah, kajang (kariah lain) pengantin perempuan : rakyat kelantan. alamat ic ngn rumah masih dalam mukim jeli (pindah kampung jea)

seperti biasa, rakyat selangor kena isi online. memandangkan tunang alamat dalam ic dan alamat rumah dan berlainan kariah makanya kena isi borang mastautin. maka bermula lah episod pening mencari JKK kampung. eh...dok area saujana impian, dalam kawasan perumahan tertutup mana ada JKK. tok penghulu apa tah lagi.

pening nak carik, kitorang x banyak cuti. keje mcm sampai kiamat xkan habis, nak cuti bos marah. lain la kalo dok rumah je nak pegi mana2 pon boleh, so boleh la ke sana ke sini. haihhlaaa......

last2 decide nak p mintak pengesahan nazir masjid jea. huiii... bercinta hokey. dok saujana tp nak kena amik nazir masjid jamek kajang. so memang xtahu la sape nazir dia. tunang pon selalu pegi masjid dekat umah jea. so acane?

search tenet for nazir masjid jamek kajang. call, rupa nya kawan dah x jadik nazir kat situ. muahaha...last2 call pejabat masjid jamek. lembut je orang yang angkat nya tp kurang mesra. xpe...kita call je, tny mcm mana nak sign borang mastautin. dia bg no nazir tp xbagi nama terus letak.

ok xpe...nak kawen kan, so xleh amuk2. call nazir. call. call. call. x berangkat. last2 sms. esok nya call lagi. x bernagkat. call opis balik. cakap nazir x angakt. dia suruh sms. dah sms tp x balas. pastu akak tu ckp datang opis. ohhh....baik awal2 awak suruh saya pegi opis je. petang tu nazir sms, cakap suruh pegi pejabat je tinggal borang kat kerani dia. so en. tunang pegi la drop borang tu, kata nya bila dah siap akan call balik.

tunggu. tunggu. dah dua hari xkan x siap lagi. call. oh...dah siap dah. haikkkkhhhh... fuhh fuhh.. org masjid. org masjid, jangan di sangka buruk. mungkin sibuk maka x sempat nak call. esok nye tunang pg amek borang tu.

call plak tok imam tok pengesahan borang nikah. tok imam nie ok... 2 thumb ups wa bagi. call sentiasa berangkat. tp tok imam xleh jumpa malam tu, ada hal. tp ok la...dia asyik la dok cakap maaf, maaf, maaf sangat2. ye lah...tok imam paham kita nak kejar masa kan. xpe tok imam, kitorang x marah...tuhan ada tolong kitorang. walo org lain yang kawen sama batch ngn kitorang borang dorang sume dah setel. kitorang sentiasa yakin dalam hati yang kitorang akan sempat setelkan borang2 itu.

oh...nak dapatkan nombor tok imam pon bercinta ok. sebab x tahu kariah mana. tepon pejabat agama daerah hulu langat x pernah berangkat. sabar jea. terus dail. terus dail.pikir mcm mana nak buat. last2 gamble je masuk opis lambat pegi pejabat agama daerah hulu langat. pusing2 jumpa la list nama imam nikah dan penolong pendaftar jurunikah. amek nama, alamat dan no fon imam kariah saujana impian. call je..senang keje dengan imam nie. imam zul.

semalam tunang dan dua saksi nya pegi jumpa imam zul. senang jea. xde tanya pape pon. tanya nie saksi ke? pastu sign2..dah. tadi kitorang dah pegi hantar borang nikah tu. pon senang. cuma nya kitorang x bawak fotostat copy. so kena g fotostat dulu. hantar. dah... esok dah boleh amek. sape2 pon boleh amek kan. so xde la nak kena masuk lambat lagi, fuhhh....perlu meminta bantuan bakal pak mertua.

belah aku nya???

senang jea. dah complete kan borang tu. ada 2 helai jea. kat situ ada terus akuan dara (tok pempuan dara bukan bujang, hahaha). akuan mastautin. siap isi semua, sign kecuali saksi ngan wali. pos balik kampung. nanti mak hantarkan p umah imam. nanti imam akan sahkan sekali gus tok mastautin, akuan dara dengan permohonan nikah.

pastu pak imam akan hantarkan ke pejabat kadi. tok pengesahan. pastu pak imam akan p amik surat kebenaran nikah dari pejabat kadi. pastu pak imam akan bawak p umah pengantin time nikah. senang kan? pak imam yg uruskan. hehehehe.....ada untungnya jugak dok kampung tempat mundur. x banyak cekadak....

ok panjang. bye.....