si comel n si ensem

Selasa, 11 Jun 2013

Once in a while...

Salam sejahtera.

Hari ni nangis lg. Aku stress. Aku nangis. Aku makan. Aku lega.
Cam gitu la turutan dia. Nape aku stress eh? Ntah...dr pada cerita kat org, tp org
X paham baik aku nangis. Pastu lega lah. Eh...tp kalo cerita kat org pon
Mesti beriringan dengan air mata...baru feel.

Apa guna ada duit memang semua boleh setel sendiri. Kena setel sendiri.
Tp kalo dah mcm org xde family. Mcm ank terbuang. Mcm adk tiri. Buat apa.

Aku tahu. Mak aku bukan x cara pasal aku. Tp dia xnk memandai. Sebab dia
X boleh nk uruskan majlis aku mcm mana dia uruskan majlis kakak n adik aku,
Makanya dia xnk memandai. Memandangkan aku yg keluarkan semua kos maka
Dia xnak memandai aturkan itu ini. Aku paham. Tp terkadang stress. Terkadang
Aku perlukan family aku. Aku perlukan mak aku. Aku perlukan adk beradik aku.

Ntah...cm ne nk ckp ea. Bukan dorg x amek tahu pon. Tp semua keputusan aku kne
Buat. Sometimes menstresskan aku. Plus duduk jauhkan, lagi la terasa mcm terpinggir.
Aku x harapkan pape dr mak aku pon. Dia da byk berhabis tok akk n adk aku.
Tp bila stress mjelma rasa mcm x adil. X adil bg aku. Walau berjuta pon duit aku,
Biar lah adil, x mintak lebih pon.

Eh...

Tp rasa nya aku bising, perli kakak aku pasal why both of them da kawen terus
X cara pasal mak. Why??? Kenapa nk ungkt apa yg di buat pada masa silam.
Yang penting masa depan. Mak belom mati kot nk cerita benda2 past nie.
Yan penting esok. Next week. Next month. Next year. Xkan sampai situ je nk
Senangkan mak. Xkan aku sorang yg kena ingat jasa mak sebab aku sorg je yg berjaya?
Abis korang xyah balas jasa mak.

Berapa kali pesan. X byk. Sikit. Janji ingt. Jgn kata bkn tanggungjawab ank perempuan
Jaga mak. Jangan. Abs apa jasa kita pada mak? Xkan bila malaikat tanya apa jasa kita
Pada mak kita, kita nk ungkit benda yang 4 5 taon lepas.

Berapa kali pesan. Kita jauh. Menjenguk jarang. Bukan nak ukur jasa di balas guna
Wang ringgit. Tp tu je tanda yg kita ingt dia. Jangan Da keluar dari rumah dia. Dah terus lupa dia.

Mcm mana nk tegur. Kita adk. Macam mana. Kita je lah yg buat. Adk laki untung. Walau di marah
Habis kan beras di rumah. Kurang2 sakit demam mak. Di bonceng nye ke klinik. Pahala yg dapat lg besar
Dr kita. Kita apa dapat. Kalau sebulan rm50 pon berkira. Di bilang2 apa yg dah lepas.
Apa kita bawak. Di sana nanti bila kita bertemu kembali dgn nya. Tersenyum kah kita, atau
Menangiskah kita.

Susah kalo org xnk paham. Da dapat keluar dr rumah da rasa bebas. Dari bebelan. Dari tengkingan.
Ok bebas. Tp jgn lupa. Jgn sesekali lupa..

Bila kita jatuh tersungkur. Bila kita tiada tempat bergantung. Bila kita tiada apa untuk di jamah. Pada siapa
Kita pulang. Siapa yg terima kita kembali. Rumah siapa kita tumpang berteduh.

Walau kita dah luka kan dia. Walau dia menangis dek degil nya kita. Walau dia da bersiap sedia dengan
Bebelanya. Dengan amarah nya. Dia masih tetap terima kita kembali. Dia tetap sedia kan makan kita.
Tetap pastikan perut terisi. Tidur berbantal. Ingat tu...

Bila tiba masa nya...

salam sejahtera...

bila tiba masa nya sangat lah kan. but its true. terkadang tu rasa mcm..eh, ingat kan dia x peduli. he...tetiba kantoi dia tengok mag interior design. eh..mag ke? mamat tuh suka donload mag luar negara or baca online jer. arrhh..dulik la, yang penting kantoi. ingatkan dia x peduli pasal id rumah nie sume. ngeh2...

" ha tuh...warna mcm tu la ayg nk cat living room rumah kita nanti (rumah xde lagi, berangan je dlu) "

"iskhh...x suram ke warna cam tu. "

*diam sambil buat muka*

*pandang aku pastu gelak* "xde la, tok living room carik la warna cat yg cozy tp warm, xsuram and malap sangat"

lol....

"warna nie ok??" sambil tunjuk gambar satu living room rumah mat saleh mana ntah.

"erm..nie ok, tp ayg nk perabut warna apa?? x match nanti nampak x lawa.."

"sofa warna coklat cair mcm umh mak abg, arm chair warna putih, perabut warna putih / kuning cair"

"ok, cantik..sejuk jea....lena la abg tido...haha"

then, the conversation goes on. the kitchen kabinet warna apa. cat dapur warna apa. bilik kitorang kaler apa. which barang rumah nak kena beli dulu. bla bla bla. oh... i tot dia x peduli. i tot dia pikir bia ada rumah dulu tu yang penting. id sume nie, tunggu la setaon dua baru kita tgk apa yg termampu. x sangka...x sangka dia peduli. tetiba bangga dengan tunang sendiri. eh..pehal lak bangga. erm.. terharu. hahahaha.

"abg, hari tu sesaje je bukak laman web hospital kpmc. saje tgk2, kos beranak normal dalam RM1500. kalo c-sec RM5000, kalo induce,vacuum cas lain la. mahal woh"

"private mcm tu la. nt mmg kita akn bukak satu akaun saving tok ank2. kos beranak, barang2 dia. tp pas kawen je amek je terus insurance yg cover maternity."

"ad review,dorg ckp dr.jamil bagus. dia pakar kat situ. sape bersalin ngn dia kejab jea. kalo vacum pon cantik je dia buat, kepala baby x lonjong pon. tp tu la..dr. laki, kalo bley nk dr. pempuan"

"yang pempuan tu bagus ke? ayg tu bukan tahan sakit"

T_T

banyak lagi borak pasal beranak nie. mcm2...tp x payah la cerita. rasa nak gelak pon ada. selalu dia mesti cakap.. "ala...lambat lagi, toksah pikir la". aku sesaje je cerita. xtahu plak perbincangan tu berpanjangan. dia pon nampak serius jea..mcm x caya. hari tu masa pegi OU, lalu depan sale barang baby n mom. lalu depan breastpump. dia tanya ayg nanti nak beli yang mana? aku ckp la maybe tomme tippe (gane ntah eja) murah cket. padahal aku pon x survey pape pasal nie. pastu dia tanya elok ke brand tu. bley pakai ke? jgn pikir murah je tp nanti x elok. hahahaahha. x sangka.

aku xde la beria nak survey itu ini bla bla sume. tunggu la mengandung dulu kan. mana taw rezeki lambat ke. lepas setahun kawen baru bley anak. mana tahu kan? rezeki tu Allah je yang tahu. tp kita berusaha la. cuma nya xde la org kata beria mcm konfirm2 bunting pelamin ke apa kan. over sangat. kita lek2 sudah.

dulu aku selalu bising. selalu pelik. sebab dia mcm x peduli. tapi sekarang, kekadang tu dia yang tanya dulu. dia yang bagitaw dulu. tu org kata, x payah nak push sangat orang laki nie. bila tiba masa nya dia akan peduli benda tu sendiri. mcm kawen jugak la..kalo dah dia kata belom tu, x payah la push. ada sebab la tu...so bagi la dia masa tok dia mendalami diri dia..sampai dia jumpa cahaya dan bisikan yang dia dah bersedia untuk kahwin. tok pikul tanggungjawab sebagai suami... ha... gitu.

Isnin, 10 Jun 2013

WP : meeting with photographer

Salam sejahtera...

Lately, mcm x ramai dah kawan2 kat bloglist update blog memasing. My life pon bosan je sbb xleh nk
Berblogwalking. Nk kne tambahkan bloglist bru ni. Tp tu la, suka bace blog derang2 nieh. Update la
Belog...

But mmg nk update bloglist pon. Byk blog2 b2b yg menarik untuk di follow. Cuma masa nya ngak mengizinkan.

Back to cerita pasal photographer, last nite da jumpa ngan our official photog. Dia bawak contoh album.

Komen setakat nie. Lawaaaaa....hahahaha. kitorang x banyak tanya pon sebab memang dah berkenan.
Dia je yang dok bercakap. Suka tgk cara dia amek gambar. X kaku...x nampak pengantin cuba sedaya upaya
Tok posing. Nampak flow dalam storybook tu natural je. Kita yang tgk gambar pon bley feel yg majlis tu meriah
Dan harmoni. Suka sgt....

Tp memandangkan kitorang nie majlis makan2 jea. So agk risau la, sebab takut shot nya terhad. Tp dia da ckp,
Nanti hantar detail majlis so dia bley have a first draft lam kepala dia nanti shot yg mcm mana dia nk amek.
Rasa nya dia sendiri yg tangkap gambar...so hasilnya pon sama la.

Mcm setengah photog tu, dorg ad 3 or 4 photog yang amek gmb. So bila tgk every album dorang. Style nye x sama.
Tok org nie nye album, style amek gmb nye lain. Tok org nie plak lain. Mcm x consistant. Ad yg cantik ad yg x.

Ngan nizam ni tgk mcm consistant je...so ok la, en.tunang pon suka. Tunang sya cerewet hokey!! Sebab kita bayar kan.
So of kos la kita mengharapkan yang terbaik.

Setakat nie bersandarkan previous album dia. Puas hati la tgk. Kitorang harap tok majlis kitorang nt pon puas hati jugak la..huhhu.




Pictures credit to nizam zailan. Aku xtaw korang cm ne. Tp aku suka style mcm nie. Pengantin x over posing (btw ni gmb tunang, tab aku slow so xley pilih gmbr kawen). Plus x over edited. Aku suka. Smpai kan kat photog belah aku pon aku bgtaw aku xnk edit byk2 sgt..huhu.

Pada aku dia da ckp sweet begitu. No need to edit gegila...

Kalo berminat nk tgk hasil kerja dia bley bukak webpage dia : www.nizamzailan.com