si comel n si ensem

Sabtu, 10 Mei 2014

dugaan Allah buat kami

salam sejahtera....

bismillahirrahmanirrahim.......

tak terpilih ayat untuk di jadikan pembuka bicara... nak menulis tapi tak tahu mana nak mula.
Allah pilih kami untuk di uji..hasil detail scan hari tu... ada sikit abnormal pada baby...

masa tu menangis bagai nak mati.. Allah je yang tau. hati mak mana yang tak hancur, dengar
keadaan anak yang di nanti2 mungkin akan ada masalah.

nak di cerita apa masalah nya masih belom mampu.. sebab belom sah, anak ummi masih
belom lahir, belom tahu keadaan nya lagi. tapi ummi yakin pada Allah, anak ummi akan selamat..
insyaAllah..anak ummi xkan apa2.. kuasa Allah melebihi segala nya... ummi serah anak ummi dalam
lindungan Allah...

sehari lepas detail scan, ummi pegi jumpa doc. doc cakap possibility untuk anak ummi lahirbermasalah
sangat tipis.. walo sedikit lega...tapi ummi x putus berdoa pada Allah. Allah lah tempat ummi bergantung dan berharap sekarang nie...

apa masalah sebenar, sejauh mana risiko anak ummi atau bahaya yang anak ummi tanggung, biar lah ummi
dan keluarga je yang tau... tapi selagi daya, ummi dan abah x kan mengalah... segala doa kami panjat,
tumpah air mata kami merayu...hanya Allah tempat kami bergantung.

abah buat keputusan untuk bawak ummi jumpa pakar lain, untuk second opinion. walopon sekarang ummi rasa mcm x perlu je...sebab ummi yakin Allah ada untuk ummi, Allah ada untuk baby, Allah ada jaga kami..
Allah ada untuk sembuhkan apa musibah yang menimpa. Allah lagi berkuasa dari segalanya..

tapi demi abah, demi tok pastikan baby betul2 sihat... ummi setuju dengan cadangan abah... kami buat untuk baby, wang ringgit boleh di cari, yang penting baby sihat...

ummi mohon,
doa kan anak ummi sihat, doakan anak ummi xde pape... insyaallah berkat doa kita semua...

bismillah...

rabbi habli minladunka zurriyatan toyyibatan innaka samiq'u du'a..

ya Allah kurniakan zuriat pemberiaan Mu ini kesihatan yang baik, sifat nya, akal nya dan iman nya... aamiin..
aamiin...aamiin...ya rabbal alaamiin...




Photobucket

Rabu, 7 Mei 2014

mom2bee : he chose his own name and everybody love it.

salam sejahtera,

lamaaaa sangat x update blog. heh heh heh... xde masa aka malas. biasa tu.. mmg time rajin update berderet2, lepas tu bbulan2 plak baru nak update.

smlm kandungan genap 6 bulan. Alhamdulillah.. baby sangat aktif. aktif sampai akk pesan berkali2 suruh prepare bag hospital awal2..takut baby matang awal and kuar awal..huhuhu. 6 bulan baby dah pandai bagi respon. panggil2 sambil gosok2 perut nanti baby akan gerak2. pastu geletek2 cket perut sambil suruh baby kick, nanti baby akan kick..hehehehe...

tapi yang paling geram baby xnak pusing. dok tengok dalam gamba kalo usia cam ni biasa nya kepala baby kat atas kan? nie baby melintang lagi..kepala kiri bontot kanan. pastu bila kita tido mengiring dia marah, beria ria la dok tendang perut ummi dia nie sampai la kita tukar posisi telentang..baru la dia diam. dah tau sempit tu tukar la...kepala atas, tanak. adoiii... dia dah besar kot, semput ummi nak tido telentang je manjang.

ada sekali tu semput sebab batuk, tido je mengiring. sedar lam kol 5 pagi perut tegang sangat. rupa2 nya baby protes, dia curl up kan badan dia kot..sampai berbonjol bontot keluar. terus telentang..gosok2 sambil pujuk baby..baru la dia kalih.. adoii...sakit gila perut.

tak tau la kot sekarang baby dah pusing ke..xtau la, sebab kamis nie next check up. my mum ckp perut aku rendah. dorg risau aku beranak awal, aku ckp la sepanjang pegnen baby kat situ x penah naik pon...my mum ckp nanti dekat nak bersalin lagi sakit la tulang pelvis tu kalo baby dah siap sedia dok rendah..huhuhu...

insyaAllah baby baik, insyaAllah semua akan selamat, insyaAllah xde pape... insyaAllah...

oh...pasal nama, baby dah ada nama. hehehehe... baby AWA, hee...nie baby pilih sendri tau. masa pilih2 tu banyak gila pilihan nama, tapi yang pasti legacy Abdul tu x tinggal la. pening pilih,tp tanya baby 2 nama je.. antara N dengan A,

ummi : baby nak nama N ke A??? sambil gosok2 perut..
*gerak*
ummi : baby nak nama N x?
*gerak cket*
ummi : ummi panggil N ea? N... N... N...
*baby diam*
ummi : ummi panggil N baby kick ea? kalo baby nak nama N kick tau?? N..... N.... N....
*baby diam*
ummi: baby nak nama A???
*baby kick*
ummi : baby nak nama A ea? A... A.... kick cket....
*baby kick*
ummi : baby A ummi nie... baby A ummi pandai nie...
*baby kick lagi*
ummi : pandai baby A...kick cket...A kick cket...
*baby diam malas nak layan mak dia annoy...hahahahaha*

bagitau seben ngn akak.. end up akak g bgtau mak masa kat kampung hari tu.. mak pulak bercerita kat mak cik..abis sume dok panggil baby A dah sambil gosok2 perut nie.. hahahahha...

aku dok risau kalo tetiba scan hari kamis nie doc kata girl plak je... adoiyaiii,,,, abis la kena letak nama boy kat gigirl...dah tu baju dah puluh pasang beli semua nya baju boy..hohohoiiii... hari tu konfiden je sebab sendiri pon dah nampak bibird dia..bila dah mcm nie tetiba ase x konfiden... fuhh...fuhhh.... fuhh.... jangan la baby p tukar jadik girl plak...ritu yang ummi nampak tu sebenarnya jari tengah baby..hahahahaa adeh....