si comel n si ensem

Isnin, 25 November 2013

menanti isyak

salam sejahtera...

bosan. tu je bley cakap. laki tengah berdengkur atas katil.
bia dia. sat gi nk bangun jadik burung hantu.

bosan. tak tau nak buat apa. nak cakap ngn sape. nak kacau
laki tido tengah sentap. tak kan orang sentap nak terhegeh2 kot.

bosan. erm...ok la kot org sentap p terhegeh2 dulu. bukan org
lain pon. laki sendiri jugak.

tapi, lek r..bagi semayang isyak dlu. dah terbatal kang.. liat pulak.
mau pukul berapa baru terlaksana..

hurm... entry bosan dari orang yang tengah bosan.
ok bai.

p/s : nt kang mst ada yg cakap.dah bosan tu..p la mengaji ke apa ke.. kn?







Photobucket

Rabu, 20 November 2013

TTP : not TTC anymore

salam sejahtera....

hahahahahahaha... erk...fuhhh....

ok puas gelak boleh sambung. so im not a ttc lady lagi. not yet. tukar kepada ttp. trying to pregnant. someone blogged bout me. ini lucu. ttc was for someone yang ada PROBLEM. bukan yang TERINGIN nak anak.

betul kan aku.

korang2 yang ada PROBLEM tu bukan ke turun naik hosp. sebab teringin nak anak ke? konon nya newly wed mcm aku nie sangat terdesak nak anak. terdesak sebab ikotkan org. eh...memang la, tgk org lain ada anak..off kos la kita nak anak..

contoh kan jea..

dis lady, nikah. get pregnant, gugur. get pregnant again, luar rahim. bedah buang. get pregnant again, gugur. buat tratment itu ini...

ok, respect her.

yang aku nak cerita nya. tok newly wed noob mcm kitorang nie...need to duduk bersimpuh beriba tangan?

ada ke aku cerita aku nikah 3 bulan dah turun naik spital macam org gila?

nama pon noob, baru kawen. baru rasa apa itu bersama. belajar. how to conceive normally.. nak elak dari pregnant, time bila kena beromen. nak pregnant,bila masa nya.

belajar. precaution. ambil tahu. bukan nye menangis meraung, xde life. hidup berkurung dalam bilik bawah selimut.

bila mengadu sekadar mengadu. menulis sekadar meluah perasaan. people think kita asyik mengongoi2, tergolek terbalik tak leh accept apa orang kata, kenapa kita belom di kurnia anak. padahal.. mengadu sekadar mengadu. kalau pon apa yang di tulis x di beri balasan pon tak apa. sebab kita sekadar meluah. tulis. settle. x perlu di komen pon. x suka biarkan disitu, xperlu dikutuk.

bila kita cakap kata kita always berfikiran negatif. padahal..kita luah untuk buang. untuk hilang kan. lagi pendam lagi menjadi barah. tu je...bkn nye pisau di nadi, menangis air mata darah.

kita happy with hidup kita. kita syukur dengan apa yang Allah beri. kita period, kita cakap..ala, dah period. tapi sebab kita x tulis kita panjatkan syukur pada Allah sebab masih punya period x macam org lain.. org kata kita dah merungut.

mereka kata, biasa la tu..memula memang sentap org cakap apa. tapi lama2 dah lali. da boleh terima, dah matang tok pikir tu semua bodoh. orang ada anak lagi sakit jiwa hidup nya. x tenteram... mereka pernah alami fasa nie. so guide us thru dis phase. bukan nye kutuk kitorang xde life, x bersyukur, asyik merungut. baru dugaan kecik dah macam2.


Kita bace kisah org yg ttc. Bertahun2 lama nya, end up berjaya. Kita amek sbagai sumber motivasi. Bukan nye 3 bln nikah belom pregnant kita dah pikir kita x subur. Nauzubillah...kita berusaha. Bercinta berkasih sayang dgn cinta hati kita..kita gembira. Tp sbb x di bagitahu...org ingt kte da pk mcm2.

Kita ambil tahu. Sediakan payung sebelum hujan. Kita bace semua. Kalo pregnant apa kita perlu buat. Kemana kita perlu tuju.kalo kata kan setahon blom punya anak. Kemana kita harus pergi,apa nk buat.

kita masih baru dalam dunia nie. so bantu kita.

eh. aku tulis nie..not based pada semua yang blog tu tulis. ada betul jugak kat blog tu. ada yang aku setuju. tapi..biasa lah. menulis sekadar meluah. blog aku..aku tulis apa yang aku rasa.

x perlu nak kutuk newly wed mcm kitorang. if we are not welcome. so xpe lah...

semoga Allah merahmati kita semua...amin.....

TTC : ubah

salam sejahtera...

dis month masih belom berjaya untuk conceive lagi. piyed lepas 4 hari lewat. sekarang nie terfikir apa kena ngan aku ni?????

kamon la.....

baru 3 bulan kawen. nak bercinta cinta dengan suami dulu....

so korang2...

tolong aku boleh???

tamo la setiap kali tanya aku...eh, belom pregnant lagi ke???? tamo ea...aku bahagia sekarang, so tanak la dengan soalan2 korang tu buat aku terkejar2 sampai lupa nak berkasih sayang dengan suami.

tapi kalo korang tanya jugak....

terima kasih banyak2 la...

korang buat aku lupa anak tu kerja Allah. benda dalam perut aku xleh kontrol. korang pon lupa jugak. sebab tu tanya aku macam kan aku yang xnak anak.

so...

tamo tanya2 lagi key? aku nak bercinta berkasih sayang dengan suami dulu.

tapi....

tak bermakna entry aku sebelom nie sampah. aku masih tetap berusaha. tapi dengan gembira nya, bukan di sebabkan stress dengan pertanyaan korang2. ok?

Aku nak berusaha secara aman. Secara tenang...tanak di hantui dgn pertanyaan2 tu sume. Lagi kan periksa kita study tenang2, xnak ribut2 sbb nanti ilmu x masuk.

So korang jangan ribut2 ok...

Tp jgn ckp ngn aku tok rilex, awal lagi. Jangan. Mcm entry aku sebelum ni. Aku x leh terima. Aku usaha. Tapi aku tak nak di ganggu. Tanak emosi aku terganggu.

boleh tolong aku kan???

Aku tengah berusaha la ni. Tp xkan aku nak kena cerita apa yg aku
lakukan baru korang nak diam.
Tak payah la...

Nanti pon ad yg persendakan jugak. Katanya bergurau, tp korang xsedar. Gurauan korang tu buat aku sedih.

So?? Diam ok....

bila aku dah di beri rezeki punya anak nanti... jangan risau, satu dunia aku khabarkan berita tue... nanti kita sama2 buat sujud syukur ea...

nanti,
bila dah genap 2 tahun. kitorang masih lagi berdua jea. baru tanya balik key? tapi jangan tanya jea....hulur2 kan lah bantuan tok aku wat treatment kalau katakan aku ada masalah.

setakat tanya kosong jea...xde faedah.

Rabu, 6 November 2013

TTC : merancang

salam sejahtera..

ekceli x tau nak tulis sal apa. bosan kat opis ni..nak cerita pasal apa pn x tahu, nak update pasal life? macam malas je.. my life sekarang nie ohsem, kang kalo cite org kata overreacting plak..ngeheeee....

oh. pasai pa tajuk merancang pulak. ntah... entry ni xde kaitan ngn TTC pon. tp sebab tajuk ada TTC tu, so cite la cket. kitoang masih berusaha, inysaAllah.. dengan izin Nya, mungkin. tengah menanti..lagi 2 weeks, piyed. oh..lagi 2 weeks beday huchben jugak...:)

back to TTC, harap piyed bulan nie x menjengah...sampai next year. kita merancang kan.. nak kata kitorg da buat yang terbaik tu, xboleh jugak. sebab, mungkin kita rasa kita dah buat semua, everything is perfect...tapi mungkin belom cukup, mana kita tahu, kan? tapi yup...kita berusaha. jika positif result belom ada, next time kita usaha lagi, usaha lebih lagi.

hari ni kemuncak waktu subur, ehem2...sok cuti, ehem2...hahaha. sengal. weekend nie nak p USS ngn LEGOLAND. nak naik ride ke x ha?? nak naik x? nak naik x? huchben cakap naik je...kalo rezeki kita, insyaAllah tak de pape. erm.. erm.. rasa malas nak amek risiko. jadi potographer je la....

sampai sekarang keep asking my self. aku nie over ke ha? terlalu mendesak? am i need to duduk diam2, usaha diam2.. dont ever talk about what im doing, so that the baby can come in peace? hahaha... hape ngko mengarut ni!!! aku over ke? erm...erm..erk. hm.... i donno. i wanna share all about it in my blog so aku x lupa. but.. aku sekat diri, setakat nie je yg aku bley cerita..ikot kan banyak lagi nak cerita. nie pon aku dok tanya...over ke aku? baru cket dah nak share2 ngn org..nak feeling2 sedih.

eh...korang, aku x sedih la...i mean x sedih x bertempat. aku sedih bertempat. but most of my time.. i laugh, i make a silly joke ngn my huchben. bully my huchben. treat him like ma only big 'manja' baby. love him ma whole life, di setiap helaan nafas ku, wahh gitu. tok setiap masa aku bersyukur, berterima kasih pada Allah beri dia pada aku. not grieving over 'why aku masih belom punya baby'.

ok... next.

merancang for my hushben beday. what to do eh? nak p bercuti. but nak p mana? cuti dah abis.. nk p PD je? aku ingat nak p someplace. sewa apartment complete ngn perkakasan dapo. i wanna cook for him. something special. tapi...mana oii???

i wanna give some special beday gift for him. some good news? berita kehadiran bakal anak kami? well i can't control that. segala nya aku serah kan pada Allah. mengharap rezeki dari Nya, rahmat-Nya.

wanna give him something he want. well dia kata, nanti2 lah. early next year ke. kot ada bonus. simpanan sekarang ni simpan for our future baby. hurm...

apa ea? apa ea?

tunggu piyed datang or not.. than afta that baru decide. sebelom tu? nak bagi dia bunga? hahahaaha.... laki ambe lagi appreciate kalo ambe p beli makanan bagi dia..hahaahahaha....

lagi????

merancang masa depan? future planning. erm... ai serah kat huchben je tok buat keputusan. alalala.... macam merajuk je.. xde ah. pasal rumah. ada la jumpa kat semenyih tp huchben tamo, jauh kata nya. dia nak jugak kat taman sutera. padahal kat semenyih tu umah teres 2-storey, kat taman sutera tu serviced apartment je, tp harga sama. hurm... but, xpe lah.. huchben know best. eh...x makan hati lah. kita redha. ikot hati memang la kita nak umah atas tanah. nanti bley kita tanam bunga kengkonan our little garden. bley pelihara kucing. tp xpo lah..

cuma yang ralat nye...kalo amek yg semenyih tu...cepat la cket dapat masuk sebab yang taman sutera tu derang x bukak for sale pon lagi...pfffttt. so masih belom tau bila masa nye nak siap.. ujung taon depan? awal taon 2015? homaiii.....

Isnin, 4 November 2013

TTC : Allah sedang menguji..

salam sejahtera..

xtaw cam ne nak cite. cam ne nak start.

bismillahh...

kitorg kawen baru 2 bulan lebih. baru dua kali period. for some people, all people la kot. masih toooo early to pikir pasal anak. kan? sebab masih dalam honeymoon mood lagi. yeahh...eh, ada anak pon bley honeymoon jgk. x terhad pada awal perkahwinan je kan tok bercinta dan berkasih sayang. its forever. gitu....

so, bia je la org nak cakap. apa ko nak kejar kan...awal lagi... rilek la....

kecik2 dulu mak aku selalu pesan. cikgu2 pon selalu pesan. nak apa2, nak berjaya dalam pelajaran. everything...kena usaha. so nape bila kita nak anak, kita kena rilek??? pelik x? dari kecik kita di ajar. nak apa pon, usaha..nak pandai, belajar. tu usaha. nak cantik, beli skincare yang bagus,minum collagen. tu usaha. nak kurus, diet xmakan, exercise. tu usaha. so kenapa bila nak anak. kita cakap ngn org...ala, rilek la...apa nak kejar,awal lagi.....

aku x leh terima....

Ada tu ckp, wat x tau je..rilek2 je..nt tgk2 da lekat.. wat x tau? How? How to get pragnant if buat x tahu. X tahu brapa cycle, xtahu bila time subur. Wat tahu pastu lasak2, makan x jaga. Can a?? Pastu nk berharap Allah bagi ank, Allah jaga anak tu so walo apa pon kita buat, tonggang tebalik naik tongkang p indon 40 kali pegi balik pon anak tu still x kan pape. Betul la..kalo takdir anak tu nk ada, ada jugak. Tp andai kata sebab kita anak tu x de..nk grieve pon x guna.

Siap cakap, ko lagi dok harap2 lagi la x dapat. Ko muda lg, baru je kawen..enjoy dulu..
Oh..kamon... Malas aku nk komen, wat stress je.

nak tunggu sampai bila? tanak usaha.. tunggu je bulan jatuh ke riba. tp no need to stress out la. usaha la apa patut. catat bila time subur, pon usaha. makan mende2 berkhasiat,pon usaha. doa jangan lupa.

but being me, aku sangat cengeng. sikit2 nangis. paling sedih...our little dot cannot membesar menjadi baby. eh..x paham? gini la...3 weeks + lepas period aku wat UPT, hepy nye tuhan tahu sebab naik line walopon faint. tapi aku nye cycle 5 weeks kot. so tunggu la lepas due period. but awal 5 hari before due period aku dah period. dont ask me why, aku da penat bercerita. its normal for an egg x dapat nak menempel kat dinding rahim, that egg lemah or x elok so dia akan keluar sekali ngan period.

so, bye bye our baby x jadi.

Ye..Allah sedang menguji kami. Walau sedih, kami redha. Tp anda2, jangan la mengeluarkan kata2 yg konon nye kami over..nk sedih apa kn, mende x jadik elok lg. Diam, xperlu kata apa apa. For sesetengah org je yg paham and org tu msti someone yg pernah mengalami. Sigh..even family pon x paham. Kept asking me, why kejarkan sgt?? I dont. Salah ke bersedih bila something yg kita harapkan hilang. Salah ke aku merancang? Salah ke aku nk anak cepat? Salah ke????

orang selalu cakap. ko xleh obsess sgt, rilek je dah r..kalo over sangat pon kang nanti x dapat jugak. eh...obsess ke? oh... jangan stress la kan. well aku xtau la aku stress ke x sekarang nie...tp aku hepy je. org hepy bley stress ke? oh...tipu la kalo x stress langsung, tp stress yang bley di kontrol la. kadang2 je, time..eh, aku da period...so sedih, bila sedih stress. lepas tu dah ok dah.. tp aku stress dgn org2 sekeliling aku yg x paham. Ad few je yg bg nasihat. Dont do dis dont do that. Eat this evoid that. Lain?? Hmm..stress dgn mereka. Kept blaming me for being obsessed tok dpt anak. Hm....

hari tu pg mid, p la minum petang kat delicious. so bincang2 pasal ni ngn hubby. what if i have a prob. abg akan bawak ayg buat treatment or we are hepy as we are. hubby cakap dia akan bawak aku buat treatment, bkn sebab dia,tp sebab aku, dia xnak aku sedih, wah...terus nangis dalam delicious, ada aku kesah?? hahahaha....

aku cakap la...org buat treatment bila da setahun ke atas kawen xde anak lagi. kita nak anak cepat..tp kne tnggu setahun.. tetiba husband membentak (bukan marah), nak p sekarang pon boleh...pegi klinik swasta, kita bayar dia...nape dia nak halang kita? kita check je dlu... check kesuburan...if ada masalah kita bley tau awal...kalo tunggu 4 5 tahun baru nak check, 4 5 tahun baru tahu ada masalah.. baru nak wat treatment, x jadi lagi terok ke masalah tu?

yeahh...that what he said la, but tetiba aku mcm..eh, xyah la awal sgt...lets planning it naturally dulu.. hahahaah, haaa....takut... bila somi dah berkobar2 ko pulak yang terkincit. hehehe... oh, gini la dilema org nak ank ramai tapi kawen lambat, pastu siap bley planning by 35 y/o nak stop beranak dah. hooiii...sorg pon xde lagi..hiks...

insyaAllah.. Allah knows best. Dia lagi tahu bila mana takdir kitorg tok punya anak. doa tanpa henti, minta hanya pada-Nya. insyaAllah, yakin hanya pada Allah. Ya Allah, Ya khaliq, Ya bari, Ya mussowwir..

Selasa, 8 Oktober 2013

ML : tugas seorang isteri

salam sejahtera...

lamaaaaa sgt x update blog. x berkesempatan. dah ada laki nie, ai lagi suka menempel kat laki dari menempel kat blog,mihmihmih. nampak x??? ritu WP (wedding planning) sepatutnya entry seterusnya adalah WR (wedding review) tapi jump terus ke ML (married life) heh heh heh. malas oh nak update pasal nikah sume tu. sume selamat dah..Alhamdulillah.... nak review ke eh? nak ke? malas jea.. hahahahah......

back to the topic....

tugas seorang isteri sangatttt....walopon penat, tapi enjoice. wahhh....bley la ko enjoy kan, tang masak2 sume mak mertua ko yg buatkan?? balik ranggos (melantak) jea..heh heh heh. kalo tunggu aku balik masak, alamat kol 10 la sume org bley makan. kitorg kol 9 baru sampai rumah...pekerja berdedikasi kata nya...heh. tapi weekend pon x masak jugak...heeeee.......... ai segan la, ai bukan terer masak pon. kang berkecah dapo mak mertua ai yg super kemas tu...eeeiiii... x sanggup. jalan paling mudah,ai tolong potong2 jea...heh heh heh, malas nye menantu!

makan je la...lain2 aku buat. mana yang termampu je la kot. hidang kan makan tok suami, buatkan air,kemas bilik tu of kos la.. apa kes bilik pon mak mertua nak buat kan? paling malas...kena iron baju somi..fuhhh..paling x suka iron kemeja..susah. tapi tanggungjawab kan...kalo xnak buat wat pe kawen..ye dak??? penat toksah cite la...balik keje pon da lambat. pagi2 kol 5.30 dah bangun..eh, tapi selalu gak terlajak sampai 5.50..mihmihmih. kol 1 pagi baru nak tido..tp buat jugak.. kadang kain menggunung x sempat nak lipat. nasib somi paham. mau x paham!!! lain la kalo aku x keje kn. tp aku akan settle kan within a week jgk la. kalo x lagi la menggunung..fuhh...

selalu nye, aku iron baju hari ahad. 2 helai kemeja, sehelai seluar. baju kurung n tudung aku tu xyah cite lah. hari2 aku akan iron 2 helai kemeja dia dan sehelai seluar. x kesah la esok nye dia nak pakai jeans ke..seluar memang akan di iron jgk. eh..tp aku akan iron baju dia dari ahad sampai rabu je..mihmihmih. sebab jumaat dia akan pakai t-shirt ngn jeans. so khamis malam tu bley berehat..malam jumaat kan....(sambil jungkit kening sebelah) hahahaahah. well, kita org bekerja nie, perlu carik masa tok buat keje rumah, juga berehat. so aku iron baju 4 hari je seminggu, sebab tu la aku iron 2 helai teros. nak iron banyak2 x daya je..hahaha

nape aku x iron banyak2 teros seminggu hari ahad tu? aku penat. hahahaha....korg mungkin pikir, kalo iron siap2 tok seminggu ahad tu..weekdays da xyah iron dah. betul la tu. tp...aku bosan kena iron baju kat bilik utiliti sorg2. pastu..suka hati aku la!! eh... xde lah.isnin - jumaat dah keje..travel g keje tu penat ok,perah otak pon penat. borak pon penat jugak. oh, cite cket. kitorg g opis.. drive dari saujana impian sampai LRT salak selatan. park situ. naik LRT. berdiri berhimpit dari stesen salak selatan sampai masjid jamek. pastu naik turun tangga 11 bijik, belom campo tangga umah lagi, fuhh..tinggi. aku ase nak tido kat ruang tamu je kadang tu. tang jalan tu toksah cite la..kumpul 5 hari bkerja. belom campo hari yg kena turun naik tangga opis 4 5 kali sehari lg.bley bayang kan penat dia camne?? darab 5.

sabtu pulak. pagi2 turun breakfast, masuk kan kain dalam mesin. mcm sabtu lepas, 3 mesin. sekali cadar ngn sarung comforter. ganti cadar ngn sarung comforter yg super berat tuh. sapu bilik. mop bilik. mop sekali ruang keluarga kat atas yg super besar tu dengan tangga, basuh bilik air dan jamban. x dan tolong mak mertua masak. malam aku buat apa yeh???oh..malam rehat. aku bukan penah wat keje byk2.. nie pon en.somi dah abis epy dah tgk bini dia mengemas. tp x larat dah nak lipat baju..nasib baik en.somi memahami.......

ahad, bawak anak sedara jalan2..penat sabtu x abis. penat ahad pulak. tapi selalu ahad aku xkeluar.aku akan rehat je. sambil2 lipat kain sikit2. ha...korang nak aku iron baju sebeban tok seminggu lagi?? abis bila aku nak rehat???? korang xpe la superwoman.. aku x.. aku lemah. lemah nye aku...perhimpunan kat sekolah lama cket aku bley demam...hahahaah

Kalo x pon...sabtu@ahad kitorg akn kua. Sabtu ahad la masa kitorg nk bdua2an. Eh..bukan g keje pon same ke? Bdua jgk kn? Erm...cm ne nk kata ea. Weekday is workday...setakat ngengada sondol2 kepala bley la. Nk lepak bercerita hati ke hati kne tunggu weekend jgk. Nak2 lg skarang ni keje super byk....ingt opis byr tok bercinta kt opis ke??? Hoiii.....

ok. sekarang...da abis baca. aku tau korang kutuk aku kan?? cakap aku merungut. cakap org lain pon penat jugak. cakap korang pon sama jugak. g keje nek LRT jugak. cakap macam2. dear darlings...saya bukan merungut. saya just nak bagitau, nape saya penat. setengah orang tu, pegi balik keje drive..lekat dalam jem. dah penat gileeee. padahal kereta auto. kita pon tempuh jem jugak. sapa xtaw jem dekat taman connought dengan tol batu 9 tu?? ada jgk suri rumah sepenuh masa, merungut sebab penat. buat keje rumah lagi penat dari bekerja katanya. tido 24 jam x buat pape pon penat. my point is, penat tu subjektif..depands on individu.. ok, bley terima?

kita buat demi suami...
walau penat mana pon kita, kita buat jugak. sebab kita di bagi mas kahwin tok berbakti pada suami. bukan berbakti kosong ea...setiap apa yg kita buat punya pahala. kalo ada peluang jangan tolak. suami mintak air ambil kan...setiap langkah ke dapo pahala. jangan mengelak.... jangan hanya tahu meminta..

ikotkan kita, kita nak masak tok suami kita hari2...kita nak bagi suami makan masakan kita jea. tapi sekarang nie kita x berani. sebab tu kita x sabar nak punya rumah sendiri. tapi kita x memaksa suami kita... apa yang dia sediakan untuk kita, kita terima.. kita syukur dengan semua nya...

penat kita.....

bila di usap kepala oleh suami...
bila di cium dahi oleh suami...
bila di peluk erat oleh suami...

semua terbang hilang terus...
bila suami gembira tu tandanya dia redha...
dengan redha nya kita boleh ke syurga...sama2 dengan dia...

nanti kat sana bley rehat puas2... :)

mari kita pakat sama2 berbakti pada suami... jangan merungut penat depan suami. bagitahu sekadar nak bermanja tarik perhatian suami xpe..merungut jangan. cerita kat blog pon xpe...fftttt....

P/S : pehal aku rasa entry aku mcm ke laut dalam je. tajuk, intro, isi, penutup..langsung x selari. nahhh...aku bagi 15/100..

Sabtu, 14 September 2013

lagi 3 hari genap sebulan kahwin...alhamdulillah....

salam sejahtera... lama kan aku menyepi...sekarang dah paham kenapa b2b bila da kawen lama...baru dpt update blog. kesah nye bukan tak nak...tp x sempat. sebenarnya aku dah draft entry pasal akad nikah tp.. draft tinggal draft je la...dok dlm flyer, malas pulak nak bukak sementelah lagi gamba akad nikah belom siap lg..

sedar x sedar dah nak genap sebulan dah kan??? syukur alhamdulillah...settle semua. syukur jugak sebab kawen tanpa menyusahkan sesapa dari segi kewangan lah. semua pakai duit simpan sendiri. walau susah...
tapi bangga jugak la dengan diri sendiri. the most proud person of kos la my mum...sebab, aku langsung 
x susahkan dia..even adik beradik lain pon. korg datang time kenduri jea..nk bawak hadiah xnak.. x kesah.
yang penting aku kawen..hahahaha...

abis je kenduri..hari ahad tu p bayar pelamin teros,just tinggal RM400 je tok secured deposit gamba.. kang
bayar total habis gamba xde. settle kan payment khemah, bagi mak tok sewa van dengan duit makan bertandang nanti, isnin aku dah gerak balik kajang. tolong apa patut kat sini plak.

rabu baru g depositkan cek mas kahwin dengan hantaran. aku dah keluarkan duit aku sendiri untuk semua
benda. barang basah macam daging, ayam, sayur etc aku beli cash. sume sekali cash. so sume duit mas kahwin and hantaran aku yang punya. aku dah cakap susah mana pon aku akan kumpul duit gaji aku tok settle hal2 kahwin,aku xnak usik duit mas kahwin ngn hantaran aku tu...alhamdulillah..tuhan makbul, berjaya jugak...heheheeh.

yang duit salam berisi plak...aku x amek pon, aku bagi semua kat mak aku. apa dia nak buat itu hak dia,
terserah.aku xnak..akak siap cakap lagi, aku kuarkan modal..untung mak aku amek..hahahaha. ikotkan..
awal2 dulu pon aku xnak wat salam berisi,nak wat kenduri kesyukuran jea..kira sedekah. tapi mak aku
nak wat gak. so kiranya aku sedekahkan sume duit tu kat mak la, cam tu la kot. 

aku xnak la amek sebab walo mak x kuarkan duit, tapi mak kuarkan tenaga. kuar idea tok bilik pengantin, hehee. mak aku bagi kat adik aku seratus, abg ipar aku seratus, sebab dorg banyak membantu. padahal aku
dah bagi awal2 dah kat adik aku tu...tp xpe lah. itu dari mak aku kan...lain.

overall nya...tok kenduri aku nie..sume org hepy, sume gembira nak berkenduri. even family mak aku belah
thailand pon datang sampai 40 orang. keluarga belah arwah ayah aku pon datang... 

alhamdulillah.... kegembiraan nya masih terasa sampai ke hari nie... :)








 Photobucket

Jumaat, 2 Ogos 2013

WP : final fitting baju bertandang.

salam sejahtera..

semalam dah fitting baju betandang. heh. ok tu je nak bagi taw.....

hahahaha....xde lah. semalam dalam kol 6 gerak dari opis, bukak waze carik jalan paling less jam nak ke putrajaya tuh. fuhh....tersesat sesat lah jugak. bukan sesat apa. bila aku cakap, masuk kiri elok je mr.hadi jalan terus, pastu tanya..simpang ni ke? hoihh...hangin beta!!! pastu suroh masuk smart.. dia plak konfiden cakap x masuk smart. wah...dia lagi taw. last2..pakai jalan yg taw je.. masuk MEX, kalo gini kalu...baik x payah bukak waze! awal2 lagi tuju MEX memang konfirm2 la x jam sebab tol mahal!! tapi nak tuju ke situ dekat bulatan tu bercinta jugak la...sume bawak cam hareeemmm...

sampai putrajaya 5 minit kol 7. so p alamanda, konon nak bukak pose kat sana...tp sume full house. sume nampak mcm local resident je, korang nie x masak ke?????? wah wah.. tetiba nak marah org kn? even food court pon full..last2 beli boost ngn auntie anne je. boleh la...isi perut.

masa fitting tu, dan2 akak tu tanya pakai korset x? halahaii...pakai kak, saya tengah terseksa jiwa raga ni.last2 akak tu suroh bukak baju dia nak tengok korset tu. erkk...ooookkkk. pastu akak tu cakap aku xleh pakai yg kancing first tu..sebab longgat, tu rasa x selesa. pastu bebel2. awak nie kurus sangat. pakai nombor 2, kalo bley pakai nombor 3 tapi mesti awak x selesa so pakai nombor 2 je. baik kak...huh.

dah fitting2 tuh..akak tu just measure hujung kain je. tang pinggang, tangan sume xkan di alter. pastu aku try gak la kenen2 kot boleh kalo x pakai korset kan. x boleh...memang la awk dah kurus, pakai korset nie bukan nak sembunyi lemaks mcm org lain tp tengok bila awak pakai korset, badan awak nampak tegak..postur pon cantik je. elehhh....cakap je la nak suruh org pakai jugak,nak puji2 org kurus konon. fine2.

tetiba masa keluar posing2 depan FPIL, akak tu betul2 kan kain pastu tanya...nie apa tertonjol keluar ni?? erk... siap cakap kat kat MIL sambil di perhati oleh FIL, dia dah kurus sangat dah nie, tengok tulang pingul pon timbul. ai was like..erkkk...??? bukan semua org pon sma ke?

masa balik tu ngadu domba kat mr.hadi, malu aii..acane akak tu cakap kurus sedangkan perut ku.. cough cough..boroi. erm...mr.hadi cakap maybe ayg da kurus sangat sampai nampak usus. yang boroi tu bukan buncit tapi usus. hahahahaha...mengong!!! bley plak cam tu.tapi tang bontot kim k ngn peha beyonce tu xleh wat pe la, mmg signature, hahahahha.

di sebab kan akak tu x alter tang pinggang. so nanti majlis boleh jea kalo wat2 terlupa nak pakai kan? bhahaha....tp akak tu berkali2 pesan. jangan lupa pakai korset taw? nanti masa akad nikah ngn sanding belah yan pon pakai jugak taw?? erk... erk... ok la... ye la...

Isnin, 29 Julai 2013

WP : korset untuk bakal pengantin lebih menawan

salam sejahtera...

tolak hari nie, tinggal 3 hari lagi nak balik kampung.. weewee.. cuti.... cheq cuti sebulan no...jgn jeles. haahahha. well xde la seronok mana pon. semalam xleh tido sebab pikirkan balik nie kena berhempas pulas, nak kena kejarkan semua benda...semalam dah rasa penat siap2 dah. huhuhu....

ok, berbalik pada korset. well, to be truth sangat x suka korset. aku kalo boleh bra panties pon tanak pakai, ko nak suroh aku pakai korset?? duhh... rimas oii... rasa mcm x bebas hidup. terseksa jiwa raga...omaaiii...banyak lg lah!

ye aku taw. wanita suka cantik. wanita rela terseksa demi cantik. aku pon wanita. aku pon suka cantik. tapi nak terseksa demi cantik?? erk... erk... exercise aku bley lagi (yang lite2 je la), kontrol makan aku MUNGKIN boleh lagi (bhahaha). tapi.... korset..erm, aku xsuka...di ulangi, aku rimas....

tp....

jemaat hari tu FMIL mesej. tanya ada korset ngan girdle x? of kos la xde... pastu FMIL gtau en.tunang yang akak butik mintak pakai korset time final fitting. maka nya?? harus lah pakai korset time nikah nanti kan?? omaaiii..... FMIL suroh p beli korset, yang murah2 je...tok di pakai time nikah tu je..

berdendang sayang berlagu riang jugak la kat telinga en. tunang, boleh x kalo xyah pakai korset tu...sebab masa fitting hari tu elok je baju tu...ngam2 jea. da x payah alter apa dah, cuma kurang tinggi jea. hahaha. tapi x berjaya, kena beli korset gak.. grrr....supaya baju tu nampak tegap terletak cantik. yeee laaaaa......

so sabtu ritu g mines, amek cincin nikah en.tunang yang berjaya mengkopak kan lagi poket ku yang sedia rabak ini. dah nak setara cincin aku dah!. lepas amek cincin, pusing2 carik apa kedai ada. jumpa minoshe ke apa nama kedai tu. x masuk sebab x kenal...hahahah. en.tunang ajak p mid, suroh carik kat triumph. eh...triumph ada korset eh? tu bukan body shaping ke?? ntah... pastu jalan lagi...

jumpa skiva. masuk...tanya2, makcik tu mcm x tahu je apa yang dia jual. dah..jom blah. pusing lagi, jumpa intimas by skiva. ok skiva jugak. tapi xpe lah... jom masuk. ala... barang sama je pon, nama kedai je lain. ok itu kakak sangat membantu... pung pang pung pang, siap testkan pakai..ok la, skiva je la. nama pon nak pakai skali je kan...

last2.. rembat korset ngn girdle yang made in taiwan ke apa..yang teknology nano, bamboo?? ntah...dia ada dua, made in malaysia kain mcm nipis sket. ala...nak nipis2 baik beli body shaping, spanx tu. so amek tu. amek bra jugak 2 lai, panties match ngn bra. dah tu jea... rega?? erm.. erm.. ntah. 3 ~ 4 hundred something, ai is lupa. en.tunang yang bayar so ai is no bother to tengok da price..bhahaah.. but ok la kan...ritu rembat 2 set of bra kat la senza pon rega lebih kurang. setakat nak wat belasah beli skiva tu ok la kan?


teros dapat member kad valid 2 years, yeay...da ad member kad la senza, da ada skiva. Hajat hati nak aim vic secret ngn xixili...huhuhu, tp xdpt dah la...bising bakal sekatil, asyik bli bra je,mihmihmih

amek korset ngn girdle saiz paling kecik. tapi hari ni da test pakai korset tu.. sebab nak bagi biasa, kang ada pulak pengantin amuk tengah2 panas nanti. pakai kancing memula tu. tapi dah petang jadik loose, kena pakai kancing yang nombor dua tu. bhahaha...baru pakai sehari dah kurus, mabeles lah!! hik hik.. alaa... sebab pose, memang la dia longgar. ce lepas bukak sat g...jadik ngam balik la...

bertabah je ni ha aku pakai. pasrah jea... ikot hati nak je lari masuk tandas bukak.. hahahah...sabar2, sabar...tp yang best nya hari ni x rasa sejuk pon. selalu nya rasa mcm beku dok lam ekon. tp masa pakai semalam kat umah, xde ekon.. xde rasa panas plak. mcm adapt dengan suhu plak ea.. eh...tipu la, belom betul2 pakai tengah panas lagi...hahahah.

P/S : tetiba hari nie terasa nak makan lamb. menjejeh jejeh dah ailio nih. rasa mcm dah kurus cket so mula la mencari inisiatip tok tambah berat..ngahngehngoh... :)

Jumaat, 19 Julai 2013

WP : weekend nie punya xtvt

salam sejahtera...

sebenarnya nak update invitation yang aku PM kawan2 kat FB tp kad tak scan lagi, so nanti la.
ea..aku pm. aku pm semua kawan2 aku. sebab aku malas nak create event, rasa mcm...erkkhh.
ok..aku xde ayat nak menyatakan kenapa aku tak nak create event kat fesbuk. aku lagi suka PM,
rasa mcm lebih closed. sape2 yang aku xde akaun fesbuk aku sms mintak alamat je lah.

soooooooo............amacam??, blom weekend dah update pasal xtvt weekend, muehmuehmueh.
ada sikit2 lagi benda perlu di settle kan. ada dua weekend lagi and dua2 occupied.
tetiba xtaw nak tulis apa. erm... jump tros pada apa kita nak kena settle kan. mesti!

sabtu.
1. amek bunga telor -metro kajang
2. beli kasut nikah - sebab nikah kat masjid, xkan pengantin nak pakai comfort shoe je!
3. pegi fah lean - ada sikit lagi barang nak kena beli.
4. last hantaran dia

ahad.
1. tulis nama jemputan kat kad kahwin.

untuk weekend depan plak..

sabtu.
1. amek cincin dia - sebulan tempah, sebab design yg dia nak tu xde blue topaz.
2. amek HB - dari mila @BTHO

ahad.
1. packing.

Sebelum balik nak kena pg final fitting tok baju bertandang, bila xtaw la sbb FMIL yg uruskan.
Lepas tu....yehh...lepas tu da boleh balik kampung dah.

bismillahi tawakkal tu'alallah..

dengan nama Allah aku berserah diri kepada Nya, semoga semua nya lancar... amin....

Khamis, 18 Julai 2013

WP : dugaan nak kahwin. bahagian masing-masing

salam sejahtera...

salam ramadhan..

dah ramadhan ke 9 baru nak ucap salam ramadhan kat korang. heh....lama x terupdate blog. stress tahap kritikal so nak tunggu ze problem solve dulu baru nak update blog. amek mood nama nya... kalo jiwa ngah kacau nak nulis pon xde mood..khenn???

back to the topic. rasa nya semua orang ada dugaan bertunang aka dugaan nak kawen unless u're blur enuff to think dat u're in ze situation. cuma nya...besar dan kecik jea. kadang2 nak carik paper bag yang diingini pon boleh jadi punca tercetus nya masalah yang lagi panjang. pastu meleret meleret...nak2 lagi kalo dua2 keras kepala. or...sorang blur, blur sampai x tahu pasangan tengah sentap..last2 pasangan memendam perasaan.

eh..pehal aku dari tadi dok sebut blur je ni. senang cite. kalo kita amek things too lite. kadang2 x boleh jugak. susah. tapi kalo pikir all the things tu susah. berat. pon x boleh jugak.

back to dugaan bertunang. well...dugaan bertunang nie. maybe antara korang dan pasangan. macam mana korang tangani emosi masing2. jugak dari orang luar yang boleh menggangu gugat hubungan korang dua. orang ketiga ke....mulut kawan2 ke. cam tu la.

macam aku. aku xnak pikir sangat pasal benda2 kecil. macam pelamin, mcm baju mcm doorgift. eh...xde la x pikir. pikir la...tp xde la sampai stress sampai boleh bawak gaduh. biasa2 je la. cuma nya yang betul2 menguji kitorang pasal nak settle borang nikah. perrgghh.. menguji keimanan. sentap..gadoh..xyah cite la....

patut nye benda boleh jadi senang. tapi ye la...think positively, bahagian masing2 kan. so ni bahagian kitorang. sesetengah orang, isu duit yang jadik masalah. kalo yang perfectionist sangat tu..semua benda jadik masalah. baju nak mcm nie.pelamin nak mcm ni. harus begitu kalo x gitu turn to be a bridezilla.

alah...benda kecik je tu. xyah la pikir sangat. tapi xyah la ignorance sangat sampai pasangan nak mcm nie tapi awak langsung xnak ikot. nak ikot kepala awak jea. kang kawan sentap terus cancel kawen acane?

sesetengah orang tu dugaan bertunang dia sangat berat. sangat2 berat sampai kita orang luar ni pon boleh mengalirkan air mata. banyak kes yang kemalangan la. putus di tengah jalan la. dugaan bertunang nie banyak jenis. berat dan ringan semua dari Allah.

memang masa kita hadapi tu..kita stress tahap nak gile (aku la nie). serius..stress sampai tetiba air mata keluar tanpa sebab. tengah gelak2 tetiba teringat benda yang x settle lagi. badan penat, masa x ada..tetiba air mata mengalir. lap2 air mata tapi still gelak. ok...gile! hahaha.... tapi bila dah settle tu jangan lupa senyum dan ucap syukur juga reward mereka2 yang banyak membantu. paling tidak pon cukup lah dengan ucapan terima kasih yang iklas dari hati.


For him. Nie rasuah nama nya. Eh x la...tanda terima kasih...

aku xde la kaya duit berkodi2. tapi Alhamdulillah...walau susah, tapi rezeki sentiasa ada. setakat sekarang masih mampu survive. masih belom perlu menahan lapar. dengan kata lain, duit belom menjadi masalah besar tok di panggil sebagai dugaan dalam nak settle kan nikah. susah susah, usaha sendiri, duit sendiri, gaji sendiri.Alhamdulillah...sikit2 masih mampu.

jadi...nie lah bahagian kami, harap2 sampai sini je lah.. harap xde dah. sekarang dah boleh senyum2, sekarang dah rasa kepala ringan x berkerut dah walopon surat kebenaran nikah tu blom keluar...dorg slow, nk wat cam ne..tunggu je lah. Tp pape pon.. Alhamdulillah...bergantung harap hanya pada Allah. yakin hanya pada Nya. insyaAllah....Dia ada untuk kita..


Stress betul. Hahahahahaha....

Selasa, 9 Julai 2013

WP : hantaran Al-Quran

salam sejahtera...

pening x tengok tajuk langsung x tally dengan list hantaran. ngeh ngeh ngeh. well, masih lagi x nak Al-Quran as hantaran. aku just mintak telekung je dari en.tunang dan membagi sejadah dan tasbih je kepada encik tunang. ada sebab...

kalo ikot list hantaran aku. aku x cerita nape aku nak jugak telekung walaupun telekung sebenarnya dah banyak. aku suruh korang pikir sendiri kan? pikir x? betul x dengan sebab aku? hahaha...soalan mintak lempangan sangat. mana org taw sebab ko ape, kan???

sebenarnya.... adik tunang dah balik dari rusia. ada la sikit buah tangan. Alhamdulillah.... dapat Quran pink. yeay...suka2.

"ayg letak sekali ngn telekung atas dulang nanti lah...comel je"

*angkat kening*

hahahha....no komen eh? padahal sebelum nie beria ria xnak Quran sebagai hantaran kan? setiap org ada sebab kan? tinggal kan tanda tanya di belakang. meh la nak kabor apa sebab nya. tensen je korang yg baca yeh....

nape nak telekung???

well, memula....xkan la semua nak barang bersifat keduniaan kan. handbag,kasut,spek, bagi la satu benda yang boleh di guna tok beribadat sama. so antara Quran dan telekung, aku pilih telekung. sebab nya...telekung banyak xpe kan? boleh bersilih, baju pegi keje pon bersilih..xkan telekung nak jumpa pencipta kita satu jea. dok la basuh yang tu je sampai lunyai. ye dop?

lagi pon, kalo ada tetamu bley la keluarkan telekung baru kan. xkan nak bg telekung kita nan satu tu..hisshh. x patut lah..p

untuk Quran lak.

1. sebab, ramai yang cakap nie. hantaran kejadian nya tok di pamer2 kan. so kurang hormat pada Quran tu andai di pamerkan sama. mcm x bape elok la.

2. sebab, ada blogger yg share.. takut x terbaca. korang gugel la sendiri kalo nak tahu. banyak kot kawan2 kat luar sana yg share mende ni. aku just nak highlight apa yg aku rasa jea.

erm.. erm...xpe lah cite eh. bkn niat apa2 tau. nk share apa yg aku rasa jea.. aku x suka simpan Quran banyak kat rumah. xsuka. sebab aku x suka Quran tu terbiar atas gerobok tidak di selak. di biar berhabuk jarang bersentuh. ye lah kalo dah banyak kan. so, cukup satu jea.

tapi aku ada dua. satu memang aku bawak kemana2. hatta balik kampung pon aku usung dalam bag. mau x usung. kol 4 pagi kat stesen bas paling ramai 3 org je kat situ. dengan org gila tengah tersengih kejab ke hulu kejab ke hilir. dengan pakcik prebet sapu sekejab pandang sekejab kerling. ngeri hoii...kol 4, nk tido memang undang penyakit. dalam samar2 lampu, bukak Quran, mintak terang cket mata sementara tunggu azan subuh petanda lagi setengah jam bas ke kampung akan tiba.

lagi satu, Quran nya besar sikit. bukan aku punya tapi di takdirkan menjadi milik aku. harap tuan nya redha. masa tu baru pindah ke Vista Angkasa. masuk bilik tu, ada tilam, rak kayu dan atas rak kayu tu ada Quran itu. memula aku biarkan je Quran tu di rak paling atas. lama2 terpandang, aku gilirkan dengan Quran aku. xnak dia terbiar sepi.

lepas tu satu rumah nak pindah. tuan rumah tu cina. Quran tu bukan milik aku kan. so aku biarkan di rak tu. tapi.... masa tengah intai2 apa lagi barang yang tertinggal. pandang Quran tu. isshhhh.... owner rumah nie cina, xleh bayang kalo dia buang Quran tu. tuan lama nye ntah mana pegi dah. last2 cakap kat budak rumah lain, kak yan amek Quran nie. bukan curik ea... xnak benda buruk jadik. so baik kak yan amek. harap tuan nya halalkan..huhuhu....

so ada dua lah. gilir2 baca. sebab tu xnak hantaran Quran, takut x terbaca. ni pon kadang2 Quran besar tu agak terbiar. kesian dia. selalu capai yg kecik jea. hm... tp sekarang ada 3. ada Quran pink. wewewewe... tengok. Allah bagik jugak aku rezeki tok dapat Quran,ehm...tafsir ea, double suka. Bahasa melayu,melayu. Bukan indon..triple suka. sekarang nie kena lagi rajin baca Quran, ada 3 nak kena gilir nieh. nanti pass down kat anak2 plak, harap dapat anak cepat..wahahaah. pape pon, thank Farah. suka sangattt ini Quran.....

pape pon..

nie pendapat dan pendirian aku. aku x cakap pon pendapat dan pendirian aku nie betul. korang pon mesti ada pendapat dan pendirian korang sendiri kan.

semua atas hati sendiri jugak. ada yang yakin nak bagi hantaran Quran. yang penting niat masing2 kan. x perlu lah nak dengar apa orang kata padahal kita xde hati pon terhadap mende tu. xde hati tu makna nya...erm, erm, ntah. haahah... mungkin kita x tahu apa2 sekadar mengikut org. org kata boleh, boleh. org kata jangan, jangan. langsung xde pendirian sendiri. kalo xtahu, carik... carik sampai sampai ke hati. sampai muncul yakin.

oh....

sebut pasal yakin.
pada siapa nak sandarkan keyakinan kalau tidak pada Allah.
pada siapa nak sandarkan kepercayaan kalau tidak pada Allah. nanti len kali cerita..

Ahad, 7 Julai 2013

procedure mengisi borang nikah lelaki selangor

salam sejahtera...

Ps : entry dah siap lama gile tp lupa nk update..teheee...

procedure la sangat kan. padahal nie nak cerita apa yg berlaku kat kitorang je. procedure nya sama je semua bagi rakyat selangor. tp kecerewetan tu mengikut imam dan pejabat agama masing2. x sama ea...

sebelom pape kita perkenalkan dulu pengantin lelaki dan perempuan ea.

pengantin lelaki : rakyat selangor. alamat IC cheras, alamat rumah, kajang (kariah lain) pengantin perempuan : rakyat kelantan. alamat ic ngn rumah masih dalam mukim jeli (pindah kampung jea)

seperti biasa, rakyat selangor kena isi online. memandangkan tunang alamat dalam ic dan alamat rumah dan berlainan kariah makanya kena isi borang mastautin. maka bermula lah episod pening mencari JKK kampung. eh...dok area saujana impian, dalam kawasan perumahan tertutup mana ada JKK. tok penghulu apa tah lagi.

pening nak carik, kitorang x banyak cuti. keje mcm sampai kiamat xkan habis, nak cuti bos marah. lain la kalo dok rumah je nak pegi mana2 pon boleh, so boleh la ke sana ke sini. haihhlaaa......

last2 decide nak p mintak pengesahan nazir masjid jea. huiii... bercinta hokey. dok saujana tp nak kena amik nazir masjid jamek kajang. so memang xtahu la sape nazir dia. tunang pon selalu pegi masjid dekat umah jea. so acane?

search tenet for nazir masjid jamek kajang. call, rupa nya kawan dah x jadik nazir kat situ. muahaha...last2 call pejabat masjid jamek. lembut je orang yang angkat nya tp kurang mesra. xpe...kita call je, tny mcm mana nak sign borang mastautin. dia bg no nazir tp xbagi nama terus letak.

ok xpe...nak kawen kan, so xleh amuk2. call nazir. call. call. call. x berangkat. last2 sms. esok nya call lagi. x bernagkat. call opis balik. cakap nazir x angakt. dia suruh sms. dah sms tp x balas. pastu akak tu ckp datang opis. ohhh....baik awal2 awak suruh saya pegi opis je. petang tu nazir sms, cakap suruh pegi pejabat je tinggal borang kat kerani dia. so en. tunang pegi la drop borang tu, kata nya bila dah siap akan call balik.

tunggu. tunggu. dah dua hari xkan x siap lagi. call. oh...dah siap dah. haikkkkhhhh... fuhh fuhh.. org masjid. org masjid, jangan di sangka buruk. mungkin sibuk maka x sempat nak call. esok nye tunang pg amek borang tu.

call plak tok imam tok pengesahan borang nikah. tok imam nie ok... 2 thumb ups wa bagi. call sentiasa berangkat. tp tok imam xleh jumpa malam tu, ada hal. tp ok la...dia asyik la dok cakap maaf, maaf, maaf sangat2. ye lah...tok imam paham kita nak kejar masa kan. xpe tok imam, kitorang x marah...tuhan ada tolong kitorang. walo org lain yang kawen sama batch ngn kitorang borang dorang sume dah setel. kitorang sentiasa yakin dalam hati yang kitorang akan sempat setelkan borang2 itu.

oh...nak dapatkan nombor tok imam pon bercinta ok. sebab x tahu kariah mana. tepon pejabat agama daerah hulu langat x pernah berangkat. sabar jea. terus dail. terus dail.pikir mcm mana nak buat. last2 gamble je masuk opis lambat pegi pejabat agama daerah hulu langat. pusing2 jumpa la list nama imam nikah dan penolong pendaftar jurunikah. amek nama, alamat dan no fon imam kariah saujana impian. call je..senang keje dengan imam nie. imam zul.

semalam tunang dan dua saksi nya pegi jumpa imam zul. senang jea. xde tanya pape pon. tanya nie saksi ke? pastu sign2..dah. tadi kitorang dah pegi hantar borang nikah tu. pon senang. cuma nya kitorang x bawak fotostat copy. so kena g fotostat dulu. hantar. dah... esok dah boleh amek. sape2 pon boleh amek kan. so xde la nak kena masuk lambat lagi, fuhhh....perlu meminta bantuan bakal pak mertua.

belah aku nya???

senang jea. dah complete kan borang tu. ada 2 helai jea. kat situ ada terus akuan dara (tok pempuan dara bukan bujang, hahaha). akuan mastautin. siap isi semua, sign kecuali saksi ngan wali. pos balik kampung. nanti mak hantarkan p umah imam. nanti imam akan sahkan sekali gus tok mastautin, akuan dara dengan permohonan nikah.

pastu pak imam akan hantarkan ke pejabat kadi. tok pengesahan. pastu pak imam akan p amik surat kebenaran nikah dari pejabat kadi. pastu pak imam akan bawak p umah pengantin time nikah. senang kan? pak imam yg uruskan. hehehehe.....ada untungnya jugak dok kampung tempat mundur. x banyak cekadak....

ok panjang. bye.....

Isnin, 24 Jun 2013

WP : checklist 54 days before our big day

tarikh & tempat :
nikah - 17/08/2013 / rumah pengantin perempuan
bersanding - 17/08/2013 / rumah pengantin perempuan
bertandang - 24/08/2013 / rumah pengantin lelaki

tema :
nikah - pink, peach
sanding - pink, cream, gold
bertandang - merah, gold

*nikah dan sanding sekali jea, lepas nikah terus sanding so xde beza sgt la.

legal documents :
kurus kahwin (him) - done
kursus kahwin (me) - done
HIV test (him) - done
HIV test (me) - done
borang nikah (him) - not yet *stress
borang nikah (me) - not yet *double stress

catering/canopy :
nikah dan sanding : rewang / canopy mak uruskan - not yet bertandang- DJU katering - done

pelamin :
nikah & sanding : mat bridal - done
bertandang : xde pelamin, makan beradab jea : DJU catering - done

photographer :
nikah dan sanding : mat bridal - done
bertandang : nizamzailan photography - done

Wedding outfits :
nikah : bride : butik dzihni (kurung moden peach) - done
groom : ah..omar ali, ali omar, something like dat - done
bersanding : mat bridal (kebaya gold & dress royal blue) - done bertandang : puteris bridal (kebaya putih) - done

make up :
nikah & sanding : mat bridal (binik dia makeup) - done
bertandang : munie ahmad - done

doorgift :
nikah & sanding : variety of [paper bag + bunga telor + jar with agar2 kering + a bag of candies + kek apollo] - isi nye belom beli bertandang : bunga telor pindang,kot. (mak mertua uruskan) - done bunga nya.

hantaran :
bride to groom : 9
cincin & sireh junjung - not yet
kasut - done
working attires -done
sling bag - done
spek mate itam & belt - done
sejadah & tasbih - done sejadah
pulut kuning - not yet
cookies - not yet
buah - not yet

groom to bride : 7
sireh junjung - not yet
gelang dan cincin - done
handbag & kasut - done
kain pasang - done
kamera - done
telekung & sejadah - not yet
cupcake - not comfirm yet

invitation card :
pesonaz card - done draft, tunggu printing

cake :
sanding : done booked *tatau rupa cane sbb mak yg tempahkan bertandang : mak mertua buat sndiri - consider done

jurunikah/wali/saksi :
jurunikah : borang pon x isi lagi...grrrr
wali : abg sendiri - done
saksi : abg ipar - done

hand bouquet :
nikah : mila AAWD - done booked
sanding : mat bridal - done
bertandang : puteris bridal - done

bilik pengantin :
bed set - not yet
decoration - done

honeymoon :
1st honeymoon :
date -26/08/2013
location - bali
flight tix & accommodations - done

2nd honeymoon :
date : october 2013
location : krabi or singapore
transport & accommodations - not sure yet
* well ekceli, nie trip company..bhahaha

3rd honeymoon :
date : 23/nov/2013
location : maybe melaka, PD, or cameron highland
transport & accommodations - not yet
*well ekceli, 21.11.2013 tu bday si dia, so ingat nk belanja dia g bercuti tp sbb cuti tahunan da abis, so kte g dekat2 je la yo..ngehngehngeh..

4th,5th,6th honeymoon :
eh...melampau!!! hahahah....

tragedy june

Ekceli, entry ni da lama...da sminggu pon...

salam sejahtera...

kita letak tajuk perbincangan kita hari nie sebagai tragedy june lah. well, mende nye berlaku semalam tp hari nie baru nak menulis sebab tunggu cool dowb dlu baru bley nak cerita. takut kalo cerita time panas kang ayat yang keluar pon panas jea...

macam mana nak mula yeh?

berminggu dah. berminggu dok syak. ada lelaki dalam rumah. berminggu. tapi kemudian positifkan diri. bau rokok, tapi ingatkan budak rumah tu la merokok.

semalam, xtaw macam mana. nekad. nekad nak pecah bilik budak rumah. jangan marah cakap aku x taw jaga privasi org. tp sebab dah lama, aku pecah niat nak carik rokok. kalau betul rokok, lantak la.. just pesan jgn hisap dalam rumah. aku takut ganja, sebab bau pelik..bau busuk daun terbakar. busuk. kang kalo kena serbu x pepasal semua dalam rumah kena naik mahkamah.

lain yang aku carik. lain yg aku jumpa..terkejut beruk aku weh... terus menjerit aku. sepantas kilat lari keluar rumah. laju2 kunci grill. x lama pastu keluar laki lengkap berbaju. nak keluar x dapat. padan muka kau.

aku masa tu memang mengigil2 la. terus call tunang suruh naik. masa tu dia ada kat bawah. memang smpai habis suara aku, memang aku jerit kat situ jugak. serius. aku terkejut, aku takut.

sungguh aku x sangka budak rumah aku bley sembunyikan pakwe dia dalam rumah. bukan sehari dua, dah sebulan rupa nya. ngeri gila bila ingat balik sebulan ada lelaki yang x di kenali dalam rumah.

nak menangis rasa. kitorang x report polis. kitorang x report jais. tp kitorang halau budak rumah aku tu keluar. kitorang suruh dia kemas barang keluar masa tu jugak. kitorang xnak amek risiko. kang x pasal benda lain plak yang jadik.

semalam, aku duduk rumah sorang. mengigil2 aku keluar bilik. terasa2 lagi ada orang kat rumah. trauma rasa..serius takut.

nasib baik Allah lindungi lagi aku. lindungi kitorang dari menda buruk.

tp semalam. akak kat opis tegur pakai apa kat muka, muka nampak licin. wahhh.....pandai amek hati yeh. hahahaha. padahal lately mcm kurang cara kat muka. kurang ber-scrub,mask bagai. pastu semalam aku just tepek bedak jea. selalu lepas solat aku pakai foundation ngn bedak. tp semalam malas. sekali akak tu puji..teheee...bright up my day lah u sista....

Maybe sbb nie kot.


Walo pon lately sgt stress. Pastu malas nk cara pasal muka. Ea malas. Dulu rajin sgt mask ngn scrub, skang tadop.
Huu...but my face not in best state pon senaq nya. klo tgk dekat2 bley nmpk bintik2 merah jerawat mcm ruam kat tang
Pipi tepi hidung tu...sighh...acane, malas sgt. Owh, maybe seri penanten kot...ecehhh...

Luar senyum. Dalam gelora. Ada seri lg ke? Sighhh... Xmo jadi bridezilla kn? So keep smiling..uhuk huk huk

Selasa, 11 Jun 2013

Once in a while...

Salam sejahtera.

Hari ni nangis lg. Aku stress. Aku nangis. Aku makan. Aku lega.
Cam gitu la turutan dia. Nape aku stress eh? Ntah...dr pada cerita kat org, tp org
X paham baik aku nangis. Pastu lega lah. Eh...tp kalo cerita kat org pon
Mesti beriringan dengan air mata...baru feel.

Apa guna ada duit memang semua boleh setel sendiri. Kena setel sendiri.
Tp kalo dah mcm org xde family. Mcm ank terbuang. Mcm adk tiri. Buat apa.

Aku tahu. Mak aku bukan x cara pasal aku. Tp dia xnk memandai. Sebab dia
X boleh nk uruskan majlis aku mcm mana dia uruskan majlis kakak n adik aku,
Makanya dia xnk memandai. Memandangkan aku yg keluarkan semua kos maka
Dia xnak memandai aturkan itu ini. Aku paham. Tp terkadang stress. Terkadang
Aku perlukan family aku. Aku perlukan mak aku. Aku perlukan adk beradik aku.

Ntah...cm ne nk ckp ea. Bukan dorg x amek tahu pon. Tp semua keputusan aku kne
Buat. Sometimes menstresskan aku. Plus duduk jauhkan, lagi la terasa mcm terpinggir.
Aku x harapkan pape dr mak aku pon. Dia da byk berhabis tok akk n adk aku.
Tp bila stress mjelma rasa mcm x adil. X adil bg aku. Walau berjuta pon duit aku,
Biar lah adil, x mintak lebih pon.

Eh...

Tp rasa nya aku bising, perli kakak aku pasal why both of them da kawen terus
X cara pasal mak. Why??? Kenapa nk ungkt apa yg di buat pada masa silam.
Yang penting masa depan. Mak belom mati kot nk cerita benda2 past nie.
Yan penting esok. Next week. Next month. Next year. Xkan sampai situ je nk
Senangkan mak. Xkan aku sorang yg kena ingat jasa mak sebab aku sorg je yg berjaya?
Abis korang xyah balas jasa mak.

Berapa kali pesan. X byk. Sikit. Janji ingt. Jgn kata bkn tanggungjawab ank perempuan
Jaga mak. Jangan. Abs apa jasa kita pada mak? Xkan bila malaikat tanya apa jasa kita
Pada mak kita, kita nk ungkit benda yang 4 5 taon lepas.

Berapa kali pesan. Kita jauh. Menjenguk jarang. Bukan nak ukur jasa di balas guna
Wang ringgit. Tp tu je tanda yg kita ingt dia. Jangan Da keluar dari rumah dia. Dah terus lupa dia.

Mcm mana nk tegur. Kita adk. Macam mana. Kita je lah yg buat. Adk laki untung. Walau di marah
Habis kan beras di rumah. Kurang2 sakit demam mak. Di bonceng nye ke klinik. Pahala yg dapat lg besar
Dr kita. Kita apa dapat. Kalau sebulan rm50 pon berkira. Di bilang2 apa yg dah lepas.
Apa kita bawak. Di sana nanti bila kita bertemu kembali dgn nya. Tersenyum kah kita, atau
Menangiskah kita.

Susah kalo org xnk paham. Da dapat keluar dr rumah da rasa bebas. Dari bebelan. Dari tengkingan.
Ok bebas. Tp jgn lupa. Jgn sesekali lupa..

Bila kita jatuh tersungkur. Bila kita tiada tempat bergantung. Bila kita tiada apa untuk di jamah. Pada siapa
Kita pulang. Siapa yg terima kita kembali. Rumah siapa kita tumpang berteduh.

Walau kita dah luka kan dia. Walau dia menangis dek degil nya kita. Walau dia da bersiap sedia dengan
Bebelanya. Dengan amarah nya. Dia masih tetap terima kita kembali. Dia tetap sedia kan makan kita.
Tetap pastikan perut terisi. Tidur berbantal. Ingat tu...

Bila tiba masa nya...

salam sejahtera...

bila tiba masa nya sangat lah kan. but its true. terkadang tu rasa mcm..eh, ingat kan dia x peduli. he...tetiba kantoi dia tengok mag interior design. eh..mag ke? mamat tuh suka donload mag luar negara or baca online jer. arrhh..dulik la, yang penting kantoi. ingatkan dia x peduli pasal id rumah nie sume. ngeh2...

" ha tuh...warna mcm tu la ayg nk cat living room rumah kita nanti (rumah xde lagi, berangan je dlu) "

"iskhh...x suram ke warna cam tu. "

*diam sambil buat muka*

*pandang aku pastu gelak* "xde la, tok living room carik la warna cat yg cozy tp warm, xsuram and malap sangat"

lol....

"warna nie ok??" sambil tunjuk gambar satu living room rumah mat saleh mana ntah.

"erm..nie ok, tp ayg nk perabut warna apa?? x match nanti nampak x lawa.."

"sofa warna coklat cair mcm umh mak abg, arm chair warna putih, perabut warna putih / kuning cair"

"ok, cantik..sejuk jea....lena la abg tido...haha"

then, the conversation goes on. the kitchen kabinet warna apa. cat dapur warna apa. bilik kitorang kaler apa. which barang rumah nak kena beli dulu. bla bla bla. oh... i tot dia x peduli. i tot dia pikir bia ada rumah dulu tu yang penting. id sume nie, tunggu la setaon dua baru kita tgk apa yg termampu. x sangka...x sangka dia peduli. tetiba bangga dengan tunang sendiri. eh..pehal lak bangga. erm.. terharu. hahahaha.

"abg, hari tu sesaje je bukak laman web hospital kpmc. saje tgk2, kos beranak normal dalam RM1500. kalo c-sec RM5000, kalo induce,vacuum cas lain la. mahal woh"

"private mcm tu la. nt mmg kita akn bukak satu akaun saving tok ank2. kos beranak, barang2 dia. tp pas kawen je amek je terus insurance yg cover maternity."

"ad review,dorg ckp dr.jamil bagus. dia pakar kat situ. sape bersalin ngn dia kejab jea. kalo vacum pon cantik je dia buat, kepala baby x lonjong pon. tp tu la..dr. laki, kalo bley nk dr. pempuan"

"yang pempuan tu bagus ke? ayg tu bukan tahan sakit"

T_T

banyak lagi borak pasal beranak nie. mcm2...tp x payah la cerita. rasa nak gelak pon ada. selalu dia mesti cakap.. "ala...lambat lagi, toksah pikir la". aku sesaje je cerita. xtahu plak perbincangan tu berpanjangan. dia pon nampak serius jea..mcm x caya. hari tu masa pegi OU, lalu depan sale barang baby n mom. lalu depan breastpump. dia tanya ayg nanti nak beli yang mana? aku ckp la maybe tomme tippe (gane ntah eja) murah cket. padahal aku pon x survey pape pasal nie. pastu dia tanya elok ke brand tu. bley pakai ke? jgn pikir murah je tp nanti x elok. hahahaahha. x sangka.

aku xde la beria nak survey itu ini bla bla sume. tunggu la mengandung dulu kan. mana taw rezeki lambat ke. lepas setahun kawen baru bley anak. mana tahu kan? rezeki tu Allah je yang tahu. tp kita berusaha la. cuma nya xde la org kata beria mcm konfirm2 bunting pelamin ke apa kan. over sangat. kita lek2 sudah.

dulu aku selalu bising. selalu pelik. sebab dia mcm x peduli. tapi sekarang, kekadang tu dia yang tanya dulu. dia yang bagitaw dulu. tu org kata, x payah nak push sangat orang laki nie. bila tiba masa nya dia akan peduli benda tu sendiri. mcm kawen jugak la..kalo dah dia kata belom tu, x payah la push. ada sebab la tu...so bagi la dia masa tok dia mendalami diri dia..sampai dia jumpa cahaya dan bisikan yang dia dah bersedia untuk kahwin. tok pikul tanggungjawab sebagai suami... ha... gitu.

Isnin, 10 Jun 2013

WP : meeting with photographer

Salam sejahtera...

Lately, mcm x ramai dah kawan2 kat bloglist update blog memasing. My life pon bosan je sbb xleh nk
Berblogwalking. Nk kne tambahkan bloglist bru ni. Tp tu la, suka bace blog derang2 nieh. Update la
Belog...

But mmg nk update bloglist pon. Byk blog2 b2b yg menarik untuk di follow. Cuma masa nya ngak mengizinkan.

Back to cerita pasal photographer, last nite da jumpa ngan our official photog. Dia bawak contoh album.

Komen setakat nie. Lawaaaaa....hahahaha. kitorang x banyak tanya pon sebab memang dah berkenan.
Dia je yang dok bercakap. Suka tgk cara dia amek gambar. X kaku...x nampak pengantin cuba sedaya upaya
Tok posing. Nampak flow dalam storybook tu natural je. Kita yang tgk gambar pon bley feel yg majlis tu meriah
Dan harmoni. Suka sgt....

Tp memandangkan kitorang nie majlis makan2 jea. So agk risau la, sebab takut shot nya terhad. Tp dia da ckp,
Nanti hantar detail majlis so dia bley have a first draft lam kepala dia nanti shot yg mcm mana dia nk amek.
Rasa nya dia sendiri yg tangkap gambar...so hasilnya pon sama la.

Mcm setengah photog tu, dorg ad 3 or 4 photog yang amek gmb. So bila tgk every album dorang. Style nye x sama.
Tok org nie nye album, style amek gmb nye lain. Tok org nie plak lain. Mcm x consistant. Ad yg cantik ad yg x.

Ngan nizam ni tgk mcm consistant je...so ok la, en.tunang pon suka. Tunang sya cerewet hokey!! Sebab kita bayar kan.
So of kos la kita mengharapkan yang terbaik.

Setakat nie bersandarkan previous album dia. Puas hati la tgk. Kitorang harap tok majlis kitorang nt pon puas hati jugak la..huhhu.




Pictures credit to nizam zailan. Aku xtaw korang cm ne. Tp aku suka style mcm nie. Pengantin x over posing (btw ni gmb tunang, tab aku slow so xley pilih gmbr kawen). Plus x over edited. Aku suka. Smpai kan kat photog belah aku pon aku bgtaw aku xnk edit byk2 sgt..huhu.

Pada aku dia da ckp sweet begitu. No need to edit gegila...

Kalo berminat nk tgk hasil kerja dia bley bukak webpage dia : www.nizamzailan.com

Jumaat, 7 Jun 2013

WP : cincin nikah lelaki.

salam sejahtera.

hari sabtu ritu ke mines. nak pegi tengok fast 6 je pon. tp alang2 tu pusing2 tgk metrojaya clearance sale. pastu survey cincin budak demok tu sekali.

mahal wohhh...baik beli kat kelantan. murah cket. dia plak demand. nak batu yang batu. x kesah la, zamrud ke topaz ke ruby ke. yang penting real batu. xnak kristal. kristal murah la cket...dapat la rm500 tuh.

dalam banyak2 cincin tu aku mcm boleh agak je dia suka yang mana. adooiii.... rege lepas less dah sama dengan sling bag dia dah. aku siap cakap lagi. kalo gini handbag ayg pon kena sama rege ngn cincin ayg la...bhahaha. dapat la p beli coach new arrival kat the garden tuh..heh. jeling kau...jeling. ambooiiiiii!!!!

walopon handbag aku lagi mahal dari sling bag dia. tapi sebab ada less maka nya handbag aku lagi murah dari dia nya. cehhh. tp xpe lah...sekali nie je pon kan aku bagi dia. tp bila time aku nak pilih barang hantaran tok dia nak bagi aku, aku akan carik yang x gegila nya. sebab...lain kali pon ada lagi. hahahaha...

sebab kawen bukan time tu je nak dapat mende2 best kan? lagi pon bila dah sah jadi bini lagi la saham tok mintak barang2 best tu lagi besar..kan? so x yah la mcm orang hilang akal sangat sume benda nak over dari orang lain.

again. ukur kemampuan diri dulu sebelom meminta dari orang, walopon orang tu partner kita sendiri. kalo kita rasa kita mampu beri apa yang dia beri ke kita...setimpal. nah..silakan. minta lah semahu nya. jangan sampai dia terpaksa berhutang sebab sayang kita nya pasal. kang bila dah sah jadi bini nanti baru tahu dapat pakej sekali dengan hutang. xnak la cam tu kan.

kawen kan banyak nak pakai duit. setakat nak pakai PRADA RM8ribu tuh. tunggu mintak time aniversary la.. sebab masa tu dia xde la nak keluarkan RM20ribu tok bayar katering kan. so berpada2 lah. tutup mata, tutup telinga...jangan di dengar apa orang sekeliling kata, jangan di ikut apa orang sekeliling buat. sebab kita je tahu apa yang terbaik untuk kita. x perlu lah nak bersaing dengan orang. ntah2 orang yang kita saing2 tu sikit pon x ambil peduli..kita menang sendiri jea, sakit pon sendiri jugak.

berpada2 tapi jangan berkira atau kedekut. pada kita mungkin cukup la sekadar mini pelamin. tapi pikirkan jugak mak bapak. selagi x melampau, x salah senang kan hati mereka. kalo ingin nya terlalu tinggi cukup la sekadar yang termampu. jangan macam sesetengah orang tu. dah mak bapak nak macam tu so mak bapak la keluarkan duit. dehh...

memang mengahwinkan anak adalah tanggungjawab terakhir ibu bapa. tapi xyah la tebal muka sangat biarkan majlis mak bapak yang tanggung semua. duit sendiri berbelanja berlebih pada barang hantaran. biar gah di mata yang melihat. x perlu la kot...

aku sekarang nie pon macam dah terlebih dari bajet asal jea. hurm...biasa la tu. tapi as long as x licin duit simpan..di kira ok la kan. kalo boleh bia semua senang hati. mak aku puas hati, en. tunang puas hati, aku puas hati. semua dapat harap xde yang tertinggal. lepas nie boleh la mak aku bangga ngn aku. yehhh... aku bangga bila mak aku bangga kan aku..kembang bontot. ngehngehngeh....

mcm sorang akak kat kampung aku tu. bila mak aku cakap aku kawen mak aku x kuarkan duit seposen pon sume duit aku sendiri. dia pon sama naik. anak dia pon kawen duit sendiri. bila mak aku cakap aku kawen sume duit simpan aku x kacau duit hantaran pon. dia pon lagi lantang. wah...aku dengar gelak je la..orang kampung kan. mana ada kerja nak buat.

masa pergi butik, akak butik tu cakap ngn aku pasal anak akak tu nak kawen, akak tu sume yang keluarkan duit,anak dia mana ada duit. aku senyum jea. xnak kalah nya orang. tapi biar lah...hidup dia, hidup aku, x sama... aku x kacau dia, dia x kacau aku. dah tu jea.....

Khamis, 6 Jun 2013

WP : side story HIV test

salam sejahtera...

sebenarnya ada satu lagi entry x terpublish lagi. tapi nak cerita pasal nie dulu. side story yang...saje2 jea.

kesahnya masa g hiv test hari tu la. masa tunggu nak daftar tu. lama hokey. masa ngah tunggu2 tue, lalu sorang akak mengandung nie. erk... 2 3 kali jugak la lalu depan kitorang.

" nanti ayg ngandung cam nie tiap2 bulan kena lalui bila nak check up, kne tunggu lama2, ngan bawak perut sume"

" nape?"

"ye la..hari tu abg cakap nanti ayg beranak kat hospital kerajaan je kan. checkup pon kat klinik kerajaan la. "

"ayg rasa ngn perangai abg, abg biar cmtu ke? ank abg sendiri jgk kan? mesti la abg nak yang terbaik tok anak abg"

"ye la....."

hikhikhik....pandang kiri, cover muka...senyum sampai telinga.. bhahaha. ye.... aku taw dia sgt2 sgt2 sgt2 caring. aku taw xkan di biarkan aku melangut di anak tirikan oleh hospital kerajaan. eh...jangan salah paham, kan ada Q yang di khaskan tok pekerja kerajaan kan. selalu jugak time pegi klinik kerajaan ( walopon jarang sgt pegi). kalo staff kerajaan mesti di beri keutamaan. so kita org2 swasta nie.. kena la melangut menunggu turn sambil pandang staff2 kerajaan nie bersenang lenang jea.

ok, no offend here. aku cakap apa yang aku alami jea. mungkin tempat lain, waktu lain bukan mcm tu. apa2 pon kita mahukan yang terbaik kan. maybe ada yang kata, ala.. berbaloi la dengan bayaran RM1 tu. mcm pegi swasta xyah tunggu. erm...kena tunggu jugak. tp xde la daftar pon makan masa sejam.

tp untuk kes2 berat yang memerlukan belanja besar mcm c-sec ke, mungkin, mungkin akan ke kerajaan jgk. sebab xnak habiskan duit laki sendiri.

tp mengikut perkiraan aku, kes2 berat tu lagi la kita nak ke swasta kan? yang mempunyai doktor pakar yang pakar dalam bidang tu. bersalin normal, mana2 pon boleh.

eh....pendapat jea, mana aku taw mana lagi bagus sebab aku x penah mengalami situasi beranak di mana2 hospital.

Isnin, 3 Jun 2013

WP : done HIV test @ klinik kesihatan kajang.

salam sejahtera

hiv test dah komplete. weehoo... ala...da seminggu berlalu dah pon. g buat hari senin lepas kat klinik kesihatan kajang.

dekat2 kol 2 la sampai, sebab dengar kata hiv test start dr kol 2 smpai kol 4.. tp sebenarnya x sure kat kajang nie macam mana..so assume sama je ngn tempat lain. kitorang smpai, amek no...tunggu daftar je dah lama gila. sebab ramai bebudak nak masuk u buat medical checkup..bleerrggghhhh....penat tunggu. dengan x makan sume.

dah daftar pegi letak borang sume dekat bilik no. 20, tunggu lagi..sebab bebudak yang nak wat medical checkup pon kat sana jugak..rupa nya nak wat test tu kejab jea...tp yang lama tu sebab nurse tu slow, and dia x campo pon org2 yang nak wat hiv test nie dengan bebudak wat medical checkup tu. dah siap buat tu kena tunggu lama gila lagi..... tunggu result keluar.

rupa2 nya..dia siapkan semua yang nak wat HIV, pastu dia bagi result sekaligus sume. ala...mcm cikgu panggil nama sorang2 masa nak bagi kertas ujian tuh...bervulu je rasa. nasib xde cakap ngn opis keluar kejab jea, nanti dah siap masuk balik. klo x memang x sempat la. kol 1.45 +/- camtu sampai, kol 5 baru siap. bosan gile mengunggu....

tp sebab da settle so tetap senyum sampai ke telinga. fuhhh....sekarang nie barang2 semua dah siap. tinggal lagi nak settle kan borang jea. x sabar nak kawen...bhahahha....

ok ke topik lain plak.

kalo korang ada baca entry aku yg sebelom nie pasal period masa akad nikah tu. well... emosi turun naik jugak la..eh, emosi ke? xde lah. memula hepy la sebab uzur time akad nikah so x yah berkejar sangat la, mana nak tanggal mekap apa sume kan. lepas tu cycle period bertukar..

x period time akad nikah dah tapi awal lagi. malam kedua tu jatuh time waktu subur. ngehngehngeh... still excited. walopn kena berkejar time akad nikah tapi bila jatuh waktu subur rasa mcm, eh...ok gak. hahahhaha.....

pastu sekarang nie cycle bertukar lagi. balik kepada asal, period jatuh hari akad nikah. tapi still rasa gembira. mana2 pon ok...mihmihmih.

Khamis, 30 Mei 2013

Yang sebenarnya aku seorang blogger y gile annoying

Salam sejahtera...

Sebelom kita berbincang dengan lebih dalam berkenaan tajuk kita dia atas. Berbesar hati nya saya nk buat update cket pasal progress nikah sampai masa sekarang. Complete entry akan di ceritakan kemudian bila punya waktu.

Weekend ritu balik kelantan. Settle few things. Plg penting dah amek borang nikah.

Hari isnin hari tu dah complete kan hiv test...yeayy even kematu montot menunggu.

Dah survey kain pasang. Survey dulu. Nk p beli esok xdpt sbb dia g smyg jumaat.

Dah beli sejadah tok dia. Suka sgt sbb kaler dia soft je, wane cream biru muda gitu kot.

Ok.

Berbalik kepada aku blogger paling annoying. Nie aku sendiri yg rasa. So korang xyah susah2 nk ia kan pon eh.
Kecik atie....sobsss sobsss.

Aku kan...kalo up entry, xpenah nk check blk n bls komen org. Nk2 lagi kalo entry lama.
Lagipon blog aku bkn ramai yg suka tnggal komen pon, tu yg ter drag je kemalasan tu.
Maap ea pade sesape yg aku x balas komen tu.

Pastu..lately, aku malas nk up entry, tp rajin bace balik entry lama. Gile annoying prangai.

Pastu..aku perasaan. Most entry aku mesti permulaan dia. Aku bizi, aku banyak keje, aku xde masa
Nk update blog. Gitu la lbey kurang...gile annoying, xde modal lain ke???

Di sebabkan itu....entry kali nie aku x mencerita kan kebizian aku kat opis dah. Hehe

Lagi....bab malas update blog tu toksah cite la.

Owh...ad ralat dalam entry lama, entry pasai baju akad nikah tu. [Http://gadisblur.blogspot.com/2013/05/wp-solemnization-outfit.html]. Aku tulis baju lelaki RM180 kan?? Sebenaqnya cheq lupoo..

Cheq beli hari tu RM280 lepas less kot. Bukan RM180 no.. mahap sgt. Masa cheq p beli tu org nk beraya taon
Baru chino. Org x pakai baju melayu pasai tu afta less pon mahai lagi...huhuhu.

Tp cheq sangsi lg ni. Takut tbagi salah infomesen kang jadik menipu pulok..nt kalu cheq ingt,
Cheq tny tunang cheq, kot dia ingt la..sbb dia lg la pelupa dr cheq..bhahaha.

Rasa nya x penting pon exact harga baju tu. Yang penting apa y aku cuba sampai kan tu sampai.
Pasal baju akad nikah jahit sendiri or amek butik. Pilihan di tangan anda.

Ok lah..blogger semput x berapa femes nk tido...nite all.

Khamis, 23 Mei 2013

WP : dah booked homestay...yeayyy....

salam sejahtera...

kerja banyak nie..tp boleh la sambil2 buat keje, sambil main 4 pics 1 one, sambil update blog. multitasking sangat.

ok, pasal homestay. Alhamdulillah..semalam dah bank in deposit tok homestay. sebenarnya melibatkan emosi yang turun naik jugak la nak pilih homestay nie.. bertabah je la.

memula nak amek area kajang perdana, sibuk la pakcik tu bebel2 takut rumah kat situ kecik. halahhh...nk tido semalam je pon..bukan sebulan nak besar2, selesa2.

pastu akak opis suggest kan homestay area rumah dia. aku ok je..janji ada tempat rombongan aku nanti nak tido. bising jugak...jauh. nanti susah nak gerak pegi sana sabtu nie..lagipon nt MUA akan ke rumah saujana then kitorang akan bawak dia ke homestay tok mekap sume. mcm pusing2.. so xnk.

then jumpa homestay area desa baru, cheras..around 10 minit dari saujana. ngan area kg dato abu bakar baginda. satu rumah semi-d satu lagi rumah superlink. tp yg dato abu bakar baginda tu rumah setingkat. tengok pada living room mcm besar so boleh la.

call yang semi-d dulu. rupa nya dia da x buat homestay. dia nak jual. akhirnya booked dekat kg abu bakar baginda jea...jauh cket la kot, dalam 18 minit. tapi sebab tu dekat ngn sg. merab so suruh abg ipar yang escort rombongan ke saujana nanti.

kitorang mungkin akan tunggu dekat somewhere...mungkin akan sewa hotel bajet belakang tesco sebagai one stop centre..ngehngehngeh. mekap kat sana n rombongan akan berkumpul kat sana.

ok settle. alhamdulillah..da x payah pening ngn homestay dah....

Rabu, 15 Mei 2013

WP : checklist april and may. progress so far

salam sejantera...

dah minggu ke tiga di bulan 5 baru nak update checklist tok bulan april. ngeh ngeh ngeh.. biasa la..lately mcm kurang mood nak berblog. sekarang aku paham nape sesetengah org tu time awalan rajin nau update belog, ujung2 dekat2 nak nikah makin xde update. stress...xde masa...xde mood. semua sekali lah. eh...tp ada je yang rajin update. pagi sebelum nikah pon sempat update lg...tu memang respek lah.

so mari lah kita tengok update tok bulan 4 jugak bulan 5.

april checklist.

deco hantaran - done (beli je, hias nt kakak yang buat)

doorgift =

1.bunga telur - done booked 100 kuntum(hujung bln 6 siap.)
2.paper bag - done
3.beg bunjut budak2 (tunang ai bagi nama) - not yet
4.jar - done

may checklist :

hantaran dia : cincin - not yet (masih mencari)

kad kahwin -booked (dah settle pilih design,tunggu dorg hantar draft kad je)

sampin - not yet (aku nak dia pakai sampin peach gold, dia nak sampin hitam silver-punya percanggahan di situ)

hantaran dia : sejadah dan tasbih - not yet ( belom jumpa yang betul2 berkenan di hati)

hantaran aku : telekung - not yet ( belom rasa nak pegi carik lagi)

hantaran aku : kain pasang - not yet (aku nak kain batik sutera boleh???)

kasut nikah aku - not yet (susah jugak eh nak carik kasut wane putih suci bukan kasut nurse tuh)

hantaran dia : sling bag - done (sepatut beli bulan depan, tp sebab aku stress and need shopping therapy, aku beli bulan nie...sekarang kopak, jom gelak kan diri sendiri..hahahaah)

ujian hiv - not yet (nak pegi 27/05/2013 nie tapi x pegi wat appointment lagi.)

nampak macam sikit je yang dah done. tapi sebenarnya banyak. mcm barang2 tok bilik pengantin dan dessert korner aku x masuk dalam list. itu beli time kuar dating, kuar jalan2..ternampak, ase nak beli..beli, hehehe. byk wohh...cuti wesak day nak balik kelantan. rasa mcm x muat je camry MIL ambe...huhuhu.

Selasa, 14 Mei 2013

WP : solemnization outfit

salam sejahtera...

finalize solemnization outfit. yeahhh...finalize dah. tapi ada sikit lagi nak jahit. cuma nya nekad dan berpuas hati dah dengan apa yang ada. sebab nya??? the bump kat perut da xde.. heh heh heh. eh...bukan xde, tapi xde la nampak macam orang mengandung 3 bulan. heh heh heh.. sebab nya??? aku dok bising2 ngn en.tunang, last dia cakap balik iron dulu baju tu.. iron, pakai tengok..kalo x puash ati kita jahit lain...wahh gitu.

tapi lepas dah iron, perut dah kembali flat, terus puas hati. cehh...x berpeluang nak pakai prada lace time nikah. xpe lah....puas hati dah.

veil dah 100% siap. tanak letak touch up pape dah..the heavy beads dah buat veil tu nampak sarat gilos, baju tu around 85% lagi la kot...cket je lagi. tinggal nak jahit lace kat hujung baju je lg, pastu nak letak pearl kat bahagian leher dan pinggang. hujung tangan, bahu dan hujung baju x payah letak pearl lah. hujung kain pon xde wat pape. nanti nak pakai balik senang. alter part kain, tang ekoq tu.. pastu buang lace kat bahu...walla, my baju raya for 2014, tu pon kalo x mengandung lagi..ngeh ngeh ngeh.

nak cite x total cost baju aku?? cite eh...so nanti korang bley decide baju nikah korang mahu kan yang bagaimana. heh.

kain chiffon (5m) + lining satin (4m)= RM170
kain chiffon (veil-1m) = RM30
heavy beads lace (1m) = RM350

total material = RM550

upah jahit (butik dzihni) = RM330

total (Bride) = RM880

baju groom = RM180
sampin = RM299 (xsure nk beli yg ini ke yg mana tp letak dlu la)

total sepasang = RM1359 ~ RM1400

mahal x??? aku rasa biasa jea. sebab baju tu aku punya. korang boleh murahkan lagi. beli lace without bead kalo nak jimat, beza harga 2 kali ganda. beli half meter, kurangkan pengunaan patch lace. limited kan design. xperlu full. veil pon sama, xperlu full, xperlu jadik singa jantan macam aku, hahaha...

kalo amek designer harga around RM1500 - RM3000 kan? sepasang ke baju perempuan je? wallahualam aku pon x sure. kalo sewa aku biasa dapat quotation RM900 sepasang. dress with a simple lace. cantik...sweet jea. murah la kan??? tapi bukan aku punya..just pakai tok beberapa jam aku bayar RM900. nie...walopon RM1400 baju tu aku punya.. walopon lepas nie konon dah gemuk xleh pakai...baju tu tetap milik aku. hope dapat la pakai time raya taon depan. paling kurang pakai time dinner opis nanti.

lagipon, RM1400 tu bukan nye aku keluarkan segedebuk. sikit2..so xterasa la sangat. eh...memang x terasa langsung kot sebab aku just bayar baju melayu pengantin lelaki jea...muahahahha. yang lain2 sume en.tunang yang bayar.. hahaha..

so pilihan tu atas tangan korang sendiri. nak senang sewa, nak puas hati jahit sendiri...eh tp puas hati ke??? hahaha...

Ahad, 12 Mei 2013

WP : dilema wanita sangat.... (akad nikah attires)

salam sejahtera...

sampai sekarang aku masih struggle dengan baju akad nikah aku. rasa nya ada post kot pasal aku x berapa puas hati dengan baju akad nikah aku. well, sekarang nie tengah tengelam timbul tengelam timbul balik dengan design veil dan baju akad nikah aku. berbelah bagi rasa hati.

dapat baju tu memang gantung kat luar almari je sambil pikir apa nak buat. lama okeh pikir. last2 amek lebihan lace..gunting2, acu2 kat baju..amek pearl susun2.. look gud lah. tambah accessories cket ok la kot.so letak tepi, mari kita settle kan veil dulu.

as for akad nikah, aku nak pakai short veil. pakai anak tudung masuk dalam baju then letak veil, walla.. done. gigih jahit okeh. siap 2 kali jahit sebab tetiba veil tu mcm senget cket, so bukak balik.. jahit balik. now settle. tapi still x puas hati. why? erm...potongan veil tu senget. nak salahkan sape? mungkin aku gunting senget.

bila dah siap letak lace sume rasa mcm...owahhh...meriah betollll. rasa mcm pokok krismas pon ada, rasa macam singa jantan pon ada. sebab aku pakai heavy beads lace pastu letak border yan besar tiga ketul kat bahagian kepala. terus kembang...aumm aumm.. wahaha.


sekali rasa mcm ok, sekali rasa mcm over. tetiba rasa mcm x cukup panjang. adooiii... pening kepala weeiii...rasa mcm nak beli kain jahit balik bagi panjang cket. tapi malas nye la hai.. banyak benda lagi nak kena buat nie. sekali rasa mcm nak beli kain net je so x payah nak jahit tepi dah..gunting jea. tapi tangan aku bengkang...kang nampak lah guntingan aku yang mcm ulaq kena palu tu. haisshhh...letak tepi dulu veil tu, amek baju plak.

tang leher jahit chunky bead sederet. pastu rasa mcm..errghh...mcm x elok plak tetiba ada chunky bead kaler silver walhal lace and pearl kaler gold. tp mcm...ok lah. pastu pin2, lace yang border tu kat bahu sebab tang bahu nampak kosong sangat. letak jugak lace yang kuntum2 kat hujung baju. the drape tu kita biarkan dulu.. sbb xnak nampak kosong. sekali lace x cukup. mengikut perkiraan kat tang kain pon nak letak lace jugak, sebab ada ekoq, so nanti nampak x balance. baju ngn vail merian..tetiba tang kain kosong... kosong... kosong...

nak beli lace lagi tu yang haru. x ingat exactly harga lace tu dulu tapi yang pasti 3 ratus lebih semeter. masa tu kitorang amek half meter jea sebab masa tunang hari tu beli half meter siap berlebih lebih. sekali x cukup. x cukup sebab lace kat net tu jarang2 banding lace yang untuk tunang dulu. maybe sebab dia heavy beads so dia mahal. mungkin. alah... beads satu kaler kot, kalo beli yang warna warni tu lagi mahal...mau 5 6 ratus satu meter.


bincang2 dengan en.tunang decide tok bukak balik border lace kat veil tu, pastu jahit lace straight je pakai lace seketul2 yang kat hujung baju tu xde ekor kat tang kepala..pastu lace yang di cabut dari veil tu letak kat bahu. nanti tang hujung baju xde lace..kosong. tang kain pon xde lace..kosong. tapi tu lah..pikir2, mcm x balance. lace start from pinggang ke atas jea. meriah lak tu... arrgghhhh...pening.

dilema wanita sungguh!!!

Selasa, 30 April 2013

5th Year Anivesary A.K.A Our Last Aniversary

Salam sejahtera...

5 tahun bersama...syukur.

And dis year will be our last aniv.
InsyaAllah akan kawen bln 8, maka nya hari buruh hanya setakat hari buruh je...

Terima kasih Allah, jatuh bangun masih di kuatkan hati ini untuk terus pertahan cinta







Well, walopon da 5 tahun. Walopon nie last hidup bercouple (walo da tunang), lepas nie ingt tarikh kawen jo..
Tp nothing special pon ngn esok. Pegi kenduri member, settlekan bills, try booking tiket ironman..xdpt plak. Ingt dpt la Buat something tok dia...tp xpe lah.....xde rezeki.........

Sabtu, 27 April 2013

sape terer sila teka apa penyakit aku???

salam sejahtera...

seminggu, 2 minggu, rasa nya dah 3 minggu kot aku alami masalah nie. masalah sukar bernafas, sukar nak tarik nafas. mcm x cukup udara gitu. ko bernafas, tapi dada ko berat. sampai satu masa kena tarik nafas dalam2 tapi end up x lepas. mcm ada sumthing yang menyekat. 2 3 kali try baru lepas. kadang2 sampai mengigil2..punya la aku x give up tarik nafas dalam2. bila dah berjaya lepas tu rasa mcm lega gila wehh...serius.

ada satu malam tu aku sidai kain tapi mengah nye mcm aku lari ulang alik dari mesin basuh ke tempat sidai, ulang alik amek baju selai2. mana ada...kain kat sebelah jea...amek, kibas, sidai..tu pon mengah. bukan mengah macam asma tu. nie mengah mcm nafas jadik pendek2. di sebabkan itu, aku tarik nafas dalam2...sambil istigfar. haru plak aku pengsan sebab sidai kain jea...serius rasa nak pitam masa tu, darah rasa mcm menyirap ke kepala, rasa muka dah panas...kept tarik nafas hembus, tarik nafas hembus..mcm org nak beranak tu. tapi xde la laju2, end up aku muntah...muntah air. pastu lega kejab...dah boleh bernafas secara normal,tp kejab je la...lepas tu dah susah balik.

dalam 3 minggu tu rasa mcm something menyekat nafas aku tu dari depan. mcm kat ulu hati tu..sekarang nie rasa kat belakang lak. tp ok lagi la dari yang kat depan tu...kira kekerapan tok menarik nafas dalam2 tu lg tinggi la dari sebelom nie.

semalam aku dah g jumpa dokter. check2 sume...tekanan darah ok, normal. check jantung..check sume injap, pon cantik. check paru2, pon cantik..xde tersumbat,xde air...dokter la cakap. dokter kate kalo stress pon boleh mengakibatkan kita rasa mcm tu jugak. pastu siap perli aku lagi. bernafas tu tindakan luar sedar. kita xsedar pon kita bernafas. tp bila kita dok perhati kita tarik hembus nafas kita jadik rasa mcm...eh x cukup udara la.

la....itu macam pon ada ke? mcm terbalik jea..aku sedar sebab aku susah nak bernafas, dada aku rasa berat. kalo aku x rasa lemas sampai terkial2 bernafas nak amek udara xde nye aku nak pikir. nak kata aku stress sgt tu xde la plak...means, xde la all day long aku stress...ada je time x stress.

aku rasa sebab urat. sebab badan aku penat. belakang aku sakit, bahu aku sakit, kaki aku sakit. bila badan lemah maka susah la nak bernafas kan....tu apa yg aku rasa la. sekarang nak carik spa yang bley bagi massage yg best. harap boleh terubat la ea...

owh..dokter ada cakap jugak, kalo seminggu dua lagi xde apa2 perubahan maka kita check darah, takut anemia. tapi setakat nie pucat xde,kate dokter lah. asma pon xde walo mak aku asma...sebab aku xde batuk. aku x penah kena batuk yang batuk. just..uhuk2 3 4 kali cam tu jea. sekali budak opis ada cerita, adik dia punya kes lebih kurang aku...sume normal, last2 cam ne ntah..check2...rupa nya ada talasemia. ok takut.

sape2??? rasa2 apa sakit aku ea??? sebab dokter kata aku normal, dia pon xtaw nape. harap2 sebab urat la kot eh...

Jumaat, 26 April 2013

WP : cuti cuti cinta : gateway to maldives

salam sejantera...

ramai dah b2b yang booked tempat honeymoon masing2? ke mana korang? xkesah la mana2 pon yek? janji berdua..hehehe..... eh, ada je yang p honeymoon ramai2...p honeymoon cum family holiday gitu..seronok jugak yeh gini..hehe.

kitorang, mcm yang dah di tulis pada entry yg lepas2 la. pre-honeymoon kitorang ke bali. wah...pre-honeymoon ke? x kesah la pre ke honeymoon ke post ke. ikot plan, ada la lagi yang bakal menyusul, tu pon kalo sempat kumpul duit. kot semput jea..hehehe..

tajuk tu x payah cuti cuti cinta sangat lah. saje je...sebab xtaw nak tulis apa. zaman bila la plak kitorang bley pegi maldives kan? Allah izin pegi, Allah x izin x berkesempatan la nk tengok island cantik ciptaanNya tuh. ikot hati banyak la tempat nak pegi, sampai 30 tahun ke depan dah ada planning nak pegi mana dan mana. nak ke Greece, nak ke Amsterdam, nak ke Paris, nak ke Istanbul, nak ke jepun, nak ke korea...wahhh...tapi, ehem.. ingat ai kawem ngn tan sri ke???? hahahaha.....

InsyaAllah InsyaAllah...

kalo nak usaha, xde usaha berangan je la lebih. ye dop? banyak nie nak pakai duit... nak beli rumah, dah dapat rumah mcm2 plak planning nye...mcm2, mampu x mampu je.. harap2 mampu la ye...again, usaha..tawakal, usaha...redha, usaha..syukur.

eh...panjang pulak intro nye...

sebenarnya semalam saja la bukak agoda. tengok hotel2 kat maldives tu..which time yang boleh pegi. ehem...boleh pegi dari kaca mata kitorang ialah low season, muahaha... time tuh murah cket la kan...hehehehe...

tapi mcm terkujat pulak. sebab sebelom nie tengok booking cost, nanti dia kira2 terus bed tax, service tax dengan transportation cost.

contoh :

korang pilih

kurumba maldives resort : 3 nites rate per night : RM 1008.00 ( tak fix eh..berubah2 ikot season) bed tax ( 3 malam x 2 org ) : RM 146.64 ( ikot season jugak ) hotel tax dan service fees : RM 189.49 ( ikot season jugak ) transportation fees ( either speedboat or seaplane x 2 org ) : RM2000 ( contoh )

total cost : RM 5739.08 ( jgn tny nape dapat gini, aku copy je total kos kat agoda pastu tambah 2ribu)

sekarang nie, yang transportation fees tu da xde, so aku pening...adakah kena uruskan sendiri transport itu, atau dah masuk siap2 dalam kos hotel atau macam mana??? dia punya transportation cost agak mahal ea...eh, nie kalo hotel kat island la..naik seaplane lagi mahal..huhuhu.

sape taw sekarang nie sistem dia mcm mana????

tetiba je terfikir, merancang..kot la....rezeki segedebuk Allah bagi, Allah je yang taw... huhuhu

Khamis, 25 April 2013

WP : hantaran nikah

salam sejahtera...

hari nie xde topik best pon nak bercerita. tapi..boleh la cerita pasal hantaran. dah penah cerita ke eh?? xpe la cerita lagi...dari angan angan kepada kenyataan. apa yang teringinkan, apa yang terbelikan.

pilihan hantaran.

kalo ikotkan banyak taw pilihan hantaran yang aku nak.biasa la tu...manusia kan tamak, ngeh ngeh.. makanya banyak la list nye kan..berderet2.

1. sireh junjung
2. handbag
3. kasut
4. kain pasang
5. telekung dan sejadah
6. coklat
7. buah
8. kamera
9. purse
10. set perfume
11. set barang mekap
12. jam tangan

nie apa yang aku nak la...talifon, laptop, ipad bagai tu aku xde terasa nak. sebab tepon aku masih baru walo bukan smartfon, tp boleh la nak search tenet, nak fesbuk, nak whatapps sume tu, sume xleh stagrem je la. laptop pon x perlu walopong laptop aku dah rosak, sebab nanti dah tersemat dalam hati nak pau laptop tunang jea,sbb dia dah ada pc baru..so bila dah kawen, laptop dia jadi hak milik aku..muahaha. ipad, tablet bla bla bla pon x perlu sebab aku dah ada HTC flyer, tablet from HTC, so no need. dia pon ada satu, so wat pe banyak2 kan...

antara list yang di ingini, apa yang tinggal...

1. sireh junjung
2. handbag - dah di beli
3. kasut - dah di beli
4. kain pasang
5. telekung dan sejadah
6. coklat dan cookies - sebab time raya kan..hehehe
7. buah
8. kamera

tinggal 8 jea, tapi hantaran dia 7 dulang jea. so kena combine 2 benda dalam satu dulang. mungkin kasut dan handbag..ntah, tu dorang akan decide. tinggal ini jea...nape???

sireh memang kena kot..ntah, aku pon xtaw...ada org kata sireh junjung x termasuk dalam bilangan hantaran, ada yang masuk. malas nak pikir, kira je la sume sekali. purse dah di hilangkan dari list sebab bila belek2 purse sendiri..macam masih elok. handbag banyak ok lagi...purse banyak aku malas nak tukar2 kad sume..renyah. so potong. set perfume pon sama, nie yang first aku buang dari list kot, sebab aku jarang sangat pakai perfume, nanti depan laki je la pakai perfume tapi, flora hari tu ada lagi..dah abis aku beli sendiri jea...

set mekap plak memula memang aku nak. tp selepas berfikir panjang...aku bukan suka mekap tetebal 14 inci, terkadang nak ber eyeshadow, ber blusher pon malas..apa ntah lagi nak ber mascara. aku suka pkai bedak ngn lipstik jea..so xperlu la kot, yang dah ada nie pon bila nak abis pon x tahu. masih banyak...kang beli lain tok hantaran membazir la plak. nanti bila yang dah ada nie dah habis baru kita mintak mekap baru..hehehe. jam pulak..memang nak jam baru. nak yang tali besi..tapi baru je dapat jam fossil dari dia, walopon tali kulit tapi masih baru..aku kan manusia yang x suka membazir (mati la...perasan). xde lah...rasa mcm x perlu jea.. tapi tang jam tu masih dalam pertimbangan lagi..tgk masa majlis nanti, kot last minit dapat jam.. teheee....

dan jugak, disebabkan aku dah mintak kamera dari dia...makanya yang lain biasa2 jea. handbag biasa, kasut biasa. telekung dan sejadah tu memang top of the list, xperlu lah cakap kenapa eh? memang la aku ada telekung, siap 3 lagi...tapi, nak telekung jugak. korang paham sendiri la yek kenapa...

pasal kain pasang tu, memula ingat nak beli office wear je. seluar dan kemeja. sekali dah beli seluar carven ong kot x silap. pusing2 carik kemeja..mcm x berkenan. sebab kemeja nya senteng2. ada je yang labuh tapi mcm x berkenan. pastu dah terbekenan blaus dekat forever 21. warna baby blue..lawooo gile ko taw. tp last2 decide, beli kain pasang je la. lagipon aku banyak g opis pakai baju kurung kan. yang seluar dah beli tu jadik seluar keje sekarang. ha...gitu la cerita nya..

kek xde...sebab nya jauh. kan lunyai kek tu. mak dia boleh je bawak bahan2 icing pastu deco kat homestay. mak dia terer baking okeh!!! tapi mcm nyusah je kan...dah penat2 jauh perjalanan, smpai2 kena mendeco lak. so xpayah la..nanti dah jadi menantu dia kita menuntut la ilmu baking tu..pastu baking la sendiri smpai bosan.

dalam list sume tu..baru kasut ngn handbag je yang di beli..hehehe. orang yang kena beli rilek. aku pon rilek jugak la...owh, dia tanya nak beli sunglasses dop?? aku cakap la xmauh...kalo nak, aku beli sendiri nanti, hahaha...gile berlagak, sume nak beli sendiri. eh....aku keje kan, yang mana bley beli sendiri tu aku beli sendiri je la...xkan sume nak mintak jea...ye dop?????

ok la...nak cerita pasal hantaran dia, tp lain kali la pulak eh...kang panjang plop.

Selasa, 23 April 2013

WP : update preparation setakat nie + nak let go mesin jahit mini

salam sejahtera

nak cerita pasal progress nikah kawen setakat nie tapi mood kelaut. serius nie...makin dekat nak kawen makin kelaut..

hari sabtu hari tu kita just round and round area kajang cheras jea. sepatutnya ke ikea jugak tapi x sempat sebab orang tu sayang nak bukak mata..kol 12 baru bangun. ea...tunang bertuah saya..tp xpe, saya x bising sebab saya taw dia penat..walopon saya xleh terima sebab bagi saya lelaki kena kuat dari perempuan, perempuan lemah..so perempuan penat tu logik, lemah2 perempuan in the end perempuan yang kena banyak buat keje, perempuan yang kurang rehat...kan ibu2 sekalian? truth is..perempuan nampak je lemah tapi kuat..

stop.

memula g makan, g makan kat AP ayam penyet. well, nie last time dah aku pegi situ. teruk dah sekarang nie... nasik RM1.50 tapi sikit gile...sikit tahap x sampai sesenduk pon. tauhu mcm dia belah 4..teruk sangat. sebelom nie xde la sampai mcm tu...taste wise memang la x berapa sangat tapi setakat nak makan tu boleh la... sekarang nie, xnak g makan dah situ. pas makan kitorang pegi gunting rambut en.tunang then pegi BTHO amek paper lantern dengan bayar deposit hand bouquet. settle....

next destination...fah lean sdn bhd balakong.

misi utama, menyetelkan deco tok hantaran juga mensurvey doorgift. memula tuju ke belah bunga telor, ada yang murah 3 kotak RM100, murah la kan...dalam RM0.70 sebatang. ok la..perlu 3 ke 4 kotak sahaja. tapi bunga telurnya x lawa. heh...nak yang murah tapi nak yang lawa..mampu? x pe...kita survey dulu, lagipon bunga telur dia x banyak choice sangat.

pusing2 carik paper bag plak...aku nak carik warna peach n cream juga pink and cream. xde...ada pink hitam jea. xmauh.. xlawa...last, naik pegi tingkat atas, pusing2 carik bunga peach...pon xde. kat sini jumpa paper lantern warna merah. yeayy... harga mahal cket la dari mila punya tapi xpe lah...nanti susah dah nak carik. ada paper lantern lobang2 kaler pastel purple jugak.. lawa....soft jea....tapi sebab nak merah kan..ada paper ball. ala...yang kertas lipat2 macam origami tu, kita just bukak je nanti dia jadik bulat2 mcm paper lantern tu..cantik, banyak kaler jugak...nak amek tapi di selamatkan oleh en.tunang dari nafsu serakah sendiri..heh, selamat duit wa.....

riben yang di inginkan xde...beli daun kaler gold, daun paku pakis RM0.60 sebatang. bunga warna pink, bakul 5 bijik. pergh... ritu bakul yang sama aku beli RM9.90 sekarang RM6.50 ke RM8.50. rugi....lupa dah beli apa lagi. tapi semua ada diskaun sebab fah lean tengah sale kata nya, tapi dapat lagi 10% diskaun sebab tunang kan ada member card.

lepas pegi fah lean..pegi kamdar, beli kain pongee makcik ind buat sari tok buat backdrop bilik...hahaha. hade aku kesah, rege dia RM2.00 je kot semeter. aku nak pakai 14 meter. memula nak kain chiffon, ala...kat kamdar chiffon biasa yang rm6.80 tuh. tapi xpe lah..pongee pon pongee lah...jimat duit haku. beli kain langsir jugak...tok tingkap bilik aku jea..huehuehue...

last pegi tesco kajang..carik mini sewing mesin. dah dapat, beli mee goreng sedaap, juga bateri AA. end up.. nyesal beli mesin jahit mini tu..sebab aku beli tu tok jahit lace kat veil jea...sekali x ley sebab lace ada manik dah, mcm susah cket la... lagi cepat jahit jelujur pakai tangan jea. nak guna mesin nie jahit mende lain macam xde jea...rasa rugi je beli..


so ada sesape nak x? kalo nak..nak let go. tapi xde la desperately nak jual pon...kalo ada org nak berguna la jugak mesin tu.. kalo dok ngan aku memang x keluar dari kotak dah la nama nye..tp xtaw la kot pas nie tetiba nak menjahit plak.. mungkin masa tu aku g beli dia nye eletrik cable la kot..

ada sesape yang berminat?
email

mieyakihami@gmail.com