si comel n si ensem

Sabtu, 8 September 2012

in the opis...

dari pagi tadi lagi...
teman en.pkwe siap kan dia nye design.
aishh...poning oh dok department bridge neh...
nasib aii department...ermm, department...aii ader department ke??

yang penting ai buat sume benda yg boss suruh...demn!
tp aii more to design longkang, seswai sangat la ye dok??
muka pon da ala ala muka longkang dah..aishh..

selalu kol 4 je aku da bising, nak balik..lapa,
nak g shopim, hari nie cool je...ok, xpe, buat je keje..
hihihi...sebab en.pakwe bwk laptop,
so bley la ai susun2 blog ai yg kucar kacir nie..
erk..tp still kucar kacir gak la..ok cket je..huhuhu...

kalo x, hapdet blog pakai flyer jer..grrr...apa pon xley wat.
skang da ada bloglist baru,da separate mana mantan b2b, mana b2b 2012
and also b2b 2013..termasuk saya..hihihiihi...

apa agi nak cite eh??? erm...oh ea,
semalam ada potluck sambut raya kat opis,
ai buat mango snow pudding..wahh gitu...hahaha
dapat resepi kat tenet, tp sume dok wat strawberry..
so aii twist the recipe letak mangga, sbb kat umah da der mangga nye..

Alhamdulillah..ramai yang cakap sedap,
siap di sebut2 smpai balik lagi..
siap suruh buat lagi len kali...ehehe...suka2
antara yang abis cepat jugak lah..

perangai aku..aku suka bawak/buat something yang baru,
aku xkan bawak mende yang aku penah bawak, huhuhu...
macam, aku da penah bawak kek cekelat...
so kali ni aku xkan bawak kek cekelat lagi...
its the way i learned new recipe...

keje kawen??
tinggalkan beliau di belakang untuk sementara waktu..
i dont want to stress myself even more..
hari rabu ritu smpai dapat mc cos i'm giddy and vomit..
kukuku...bila ai cakap ai pening2 and muntah2
sume da macam, what??? what happen?

weih...i have done nothing wrong lah...
apa la, keje nak berburuk sangka je...
nie result sbb tooooo stress, nak2 lagi ai ade
migrain..memang cantek sangat la kan..

tp doc pelik...kenapa aii slalu giddy and vomit..
selalu sgt, kalo ai g klinik..
antara giddy and vomit x pon diarrhea..
sbb flu, sekali je kot..

so ritu, doc amek darah...banyak gilakkk..
test blood pressure, ok..
test kencing manih, ok..
then my blood kne anta g lab tok test if darah kurang..
ai da, damn u doc..kalo darah ai kurang u kurangkan lagi
darah ai...manyakkk kot dia amek, hahahah....

ai da pelik ngan dat doc...padahal ai da cakap ai ada migrain,
lately ai stress..tp dia still dok pikir ai ada penyakit pelik2..
end up everything is normal..tp result xkua lagi,
ne taw kot memang betol darah ai kurang...haru!!

harap2 ai sehat la ea, and that giddy vomit thing tu
cos i too stress and kurang makan je..bukan
sebab berpenyakit..





Photobucket

Love Is In The Air

Khamis, 6 September 2012

cooking what: nasi lemak sambal tempe

smlm masak nasi lemak, goreng bilis ngn telor mata,instead of smbal bilis kosong aii letak tempe goreng lam tuh. Jadik sambal tempe la kn? Memula ingatkan dah fail dah masak nasik lemak ni,ye la first trial kn.. Skali en.pakwe cakap sedap,nasi wangi..cantik,xlembik xkeras.. Siap puji pandai aku tanak nasi tuh. Sambal pon sedap, walo pon smbal aku mcm hetam sket,tehee...gmb xde. Dlm flyer. Ni cuba jaya hapdet pakai tepon je. Jadi lah semua dalam satu perenggan je..so xley tulis byk byk la,kang pening org nk bc..hui hui hui Photobucket

Selasa, 4 September 2012

Cooking What: Seafood Kunyit + Sawi Goreng, Tom Yam Ayam

Memandangkan skang ni aku hari2 masak,
So aku terpikir tok wat entry apa yang aku masai iteww tetiap hari.
So bila aku xde idea nk cite sal apa, xde la blog aku x berhapdet kan????

Aku wat entry setat minggu ni la, minggu lepas nye dah berlalu...xde gmb
Aku pon ingat2 lupa aku masak apa dah..
Ah..xkira, nk ingt jugak...let me, let me...nk cakap jugak, huhuhu...

Hari isnin tu aku masak..apa yeh??? Alamak..lupa da
Owh..ayam goreng rempah dengan sayur lemak

Hari selasa lak..aku masak nasi goreng je, simple... Dengan sayur lemak semalam,
Hah...nasib la pakwe makan lauk panaskan..huihuihui..

Rabu aku wat telor bungkus dengan kobis goreng..
Febret cik abang neh, makan x pandang kiri kanan
Selalu dok makan kat kedai, ayam paprik di bungkus telor..
Ni aku masak resepi mak aku ajar, pakai minced beef or chiken,tp aku kn suka beef...
Jadi telor bungkus aku pakai minced beef r.
Ko taw, aku makan telor tu 1/4 je..len sume dia bedal...tskk
Makan la sayang..ai suka kalo u berselera..kalo u xde selera tu yg ai risau..

Kamis, last day keje last week sbb jumaat kan cuti merdeka,
Pakwe half day petang..so masak tok sendiri je, masak spagheti..

ni bukan spagheti,ni jummat nye..spagheti da abis so pakai this gomiti ke hape ntah nama
Dia,mcm macaroni tp besaq2..kuah spagheti smlm pny lar..
Spot something weird??? Ye ye...tuh tuh..kuah spagheti ada cili padi, hahaharu..
Spagheti mat salleh mana pedas oii..tp ai tekak melayu. Memandangkan en.pkwe xmkn
So sukati ai la nak letak cabai, hakhaihaishh. Disebabkan pakwe xmakan jugak la, ai cairkan cket sos dia, bia berkuah cket..
Kalo x selalu pekat jea, lama weh nak tnggu dia pekat..huhu

Erm...jumaat mcm kat atas tu la.
Sabtu plak kua makan ngn pakwe...makan gohan kat ichiban ramen, yum yum..
Again no picture..

Ahad makan pa??? Makan meggi kot..hihihi, mls masak ah..
Isnin lak masak seafood goreng kunyit. Seafood la sgt, padahal nak goreng sotong jea,
Tp udang da sminggu lam peti es, so campo udang skali. Sebenarnya xley cakap goreng kunyit pn
Sebab aku Goreng kunyit tp Letak sikit serbuk kari...sedap...
Apa nama ntah nak bagi..huihui

Selalu aku goreng bagi kering,jadik kunyit ngn kari tu mcm coated kat udang n sotong tu la..
Tp ritu xsempat sbb da lambat, so campak je udang ngn sotong..once masak teros masuk bekas..huhu
So dia jadik macam basah basah berkuah sikir..
Slalu aku masak kat aku jea, standard r resepi cintai bontai gini xkan nak bagi org mkn kan
Skali dia suka lak..siap cakap ley buat lg pas ni..eheh..
Jgn risau sayang..nanti da kawen mmg merasa bley makan resepi main taram je ni selalu...

Hari nie lak..selasa, aku masak tom yam ayam..
Owh, aku nie manusia pelik skit..aku x suka tom yam taruk perencah mcm kat kedai tuh..
Ko hirup kuah siap ley rasa serdak2 perencah dia..
Sesetengah org suka, tp aku x...x suka x suka..
So memang harapan la aku nak masak tom yam pakai perencah..
Selalu aku manual je..pakwe aku pon suka, dia kate rasa dia lain..
Ea la..nie thailand mariiiii....hahaha..

Tp hari ni aku try masak letak perencah..sbb pikir kn en.pakwe
Ea la, terbiasa makan yg ada rencah..so masak la yg ada rencah tok dia..
Tp tu pon aku alter cket..sparuh perencah sparuh letak cili giling...so tom yam aku
Masih rasa perencah yg mild, pastu aku tumis..hahaha, ko mampu tomyam tumis?? Punya la aku xnak bagi rasa serdak perencah dia tu rasa kuat gile...bedal je la mek ye oii..

ni gamba tomyam zaman bila ntah..nie seafood nye kot, ada udang siap
Tp kan si pakwe pon da suka tomyam manual aku, da terbiasa..
Tp ea la, klo ada rencah rupa dia lawa cket, berminyak..merah..
Ce tengok tomyam aku..pucat lesu jea, nak masak pon renyeh..
Bukan apa, klo pakai rencah..ko masuk air, letak perencah masuk ayam..yeay..da jadik tomyam...
Tp xpe..ai x merungut, ai suka gitu, renyeh ke banyak benda nak kne bubuh dlm tu ke
Ai x kesah...

Eh..lpa nak cite sal sayur. Ala...sawi goreng letak bilis bodoh je, xyah cite la...
Hari ni xde sayur sbb da campak sayur banyak2 dlm tomyam...senang
Satu keje je komplete sume...harharhar..dasar pemalas..

Esok aii masak nasik lomak sambal tempe, bilis goreng dengan telor mata..
Esok amik gamba..kalo ingt. Fess time masak nasik lemak, nasi da tanak tp
Lupa nak check jadik ke x, hewhewhew...nanti esok la cite...bhaiii...eh,tu bangla...byeeeee...

wedding budget timeline..

salam sejahtera....
hew hew hew....eh, pape ntah perangai pas cakap slam sejahtera g gelak...
biaq pi la chek nak gelak ka teriak ka..huhu..
sebenaq nya, chek spatutnya ceghita pasai wedding planning + wedding theme + DIY @ vendors dulu,
tp chek nak jugak habaq pasai wedding budget timeline nie dlu..

pasai pa chek kata kena ceghita psai wedding planning + wedding bla bla bla tue...
sebab nya, that matter come first kot..bila da taw kita nak wedding cam ne, kat ne, nak DIY everything ker,
or nak vendors je ke,,then baru lah kita ley bentangkan bajet kawen kita, peh tu baru lah bley wat budget timeline neh..
hew hew hew..pengantin bajet je yang buat bajet timeline nie...sbb kne membajet kan..
kalo x nanti terlebih bajet,nanti x cukup bajet lak sbb bajet dah lari. so buat la bajet, okeh!!!

annoy x?????? berapa bajet aku tulis bajet iteww...
untuk pengantin yang bajet besar,xyah wat timeline nie...sbb duit da banyak kan, beli, booked or pape
pape ikot suka jea...
xpe..memandangkan aku dah gatal tangan nak tulis pasai bajet timeline nie,
so kita omit la dlu pasal wedding bla bla bla (gile panjang malas oh aku nak tulis)
perlu..dan penting ok budget timeline nie untuk pengantin bajet...dia macam checklist la,
tp more kepada budgeting checklist.

pehal aku rasa ayat aku macam sama je ulang2 nie??? ok abaikan....
aku da wat bajet keseluruhan secara roughly la..lg bagus specifickan everything,
tp aku kan x sabar....
jadik bila dah ada item, dah ada bajet, so mari lah kita wat timeline untuk bajet kita ini...
nie tok make sure everything settle smoothly, xde yang tertinggal, within bajet dan xde yang terlebih.
owh...yang terlebih tu xley di jamin...
tp kalo membuat bajet secara kasar nie..elok lah, extra kan cikit bajet tuh.. contoh, untuk bunga pahar,
xnak DIY sbb malas, so beli da siap...carik yang clearance sale dpt la rm100 tok 2 kotak, sekotak ada 50 batang,
so ok la...da dapat bunga pahar kiri kanan kan???
tapi dalam bajet letak rm300 ke (contoh), so kalo lebih xde la terkais2 carik duit kan, kalo kurang tuh bagus la..
bley top up untuk benda lain or saving pas kawen..

kalo rewang, itemize kan apa yang perlu. contoh lembu sekor konon RM2000, ayam seratus ekor..konon la seekor rm15 so
dah RM1500 kan, beras 10kg x 10 kampit konon la rm30 so rm300. bla bla bla, rempah ratus, sayur mayur.. kata kan lah total
barang basah untuk rewang rm5000. ada yang nak sponsor?? xpe, sponsor2 kita letak belakang dlu..buat bajet nie kita buat
kengkonon sume kne pakai duit kita..pas2 nie baru kira..

jangan tertinggal lak item2 yang penting ea, and jgn lupa buat jugak bajet tok miscellaneous,
nie untuk pertambahan pertambahan item masa dekat2 nak kenduri nanti. mana taw tetiba
mentol lampu bilik terbakar ke...apa apa je la...
owh, untuk kos pengangkutan jangan di lupa kan, sapot la minyak kete rombongan kita tu kan,
bagi la around rm100 satu kereta ke,kalo dekat bagi la rm50 ke, gitu la...

BAJET KASAR

PELAMIN + MEKAP + BAJU = RM3000 (amek pakej murah jea..kate jimat)
REWANG (BARANG BASAH) = RM5000
PHOTOG = RM1500
SET BILIK = RM2000 (nak baru nye lah..first nite bersama khen..*gatai)
KHEMAH = RM300 x 3 = RM900 (amek khemah jea,skali ngn kerusi meja)
KOS PENGANGKUTAN = RM1500 (xyah bawak banyak2 keta..bawak van jea jimat cket)
MISC = RM1000
HANTARAN = RM3500
HIASAN KAT HANTARAN = RM500
DOORGIFT = RM2500
BUNGA TELOR = RM300
KAD UNDANGAN = RM1000
CINCIN LELAKI = RM1000
DECO BILIK = RM1000

TOTAL = RM24,700

so settle sudah bajet kasar kita, contoh lagi ea..

TOTAL BAJET = RM24,700
CURRENT SAVING = RM10,000
BALANCE = 14,700

nampak??? lepas tolak simpanan, konon la kita ada simpanan 10 ribu, konon je la kan. so balance ada lagi rm14,700. so dalam
rm14,700 nie ada yang kita ley settle month by month..sikit2 la kan, mcm hantaran ke...bunga telor, etc etc..

NAK KAWEN = BULAN 8/2103

1. HANTARAN = RM3500 - BULAN 2 & BULAN 3
2. HIASAN KAT HANTARAN = RM500 - BULAN 3
3. DECO BILIK = RM1000 - BULAN 3
4. DOORGIFT = RM2500 - BULAN 4
5. BUNGA TELOR = RM300 - BULAN 4
6. KAD UNDANGAN = RM1000 - BULAN 5
7. CINCIN LELAKI = RM1000 - BULAN 6
8. SET BILIK = RM2000 - BULAN 6

TOTAL= RM11,800

amaun kat ats tu contoh je ea..
ha kau....dah tu mana nak dapat duit tok bulan bulan nie pulak??? damn aku dah pening, macam terlebih bajet je bajet aku nie.. huhuhu...belom masa nak membeli memborong lagi nie...huhuhu.

xpe..xpe..meh kite ejas sama2 supaya bajet kita x lari pecut meniggalkan kita kat belakang.. jadi nye....skang nie bulan 9 kan??? so ada lagi dalam 11 bulan la kan nak kawen. start bulan 9/2012 da lagi 10 kali gaji termasuk bulan 9/2012 tapi x termasuk bulan 7/2013. bulan 8/2013 tuh awal2 lagi jangan pandang..so yang bulan 7/2013 lak?? tu kira tok emegency savior gitu lah..kan kita dah ada bajet tok miscellineous kn? xpe..yg bulan 7/2013 nie simpan tok lepas kawen lak..kang xmakan kang...semua dah all out dah..


tuh...ada 10 kali gaji...kita start membeli bulan dua kan?? nampak kan? so ada lagi 5 bulan kan before bulan 2 khen??? so dalam 5 bulan tuh..sila la all out, perah habis habisan untuk menyimpan. ha!!! ingat apa tadi? simpan la duit..katakan lah kte simpan rm1500/month.. so total berapa sayangs?? ya betul...dah rm7500.

hah..mcm x cukup jea, kalo ikot bajet timeline kita tuh total dia rm10,800 tapi kita dok simpan tuh rm7500 jer...oi oi oi..active kan minda sekarang.. itu kan kita spend smpai bulan 2 jea. tengok balik timeline kita, bulan dua kita settle kan barang2 hantaran je kan?? so tok barang2 hantaran tuh bajet RM3500, makanya...lebih lagi RM4000 kan?? dari yang kita simpan RM7500 tue la..bukan yang current saving RM9000 RM10000 tu. yang tu kan kita dah tolak awal2..aihh...pening dah!!! masa nie kita tolak siap siap yang MISC, RM1000..nanti lupa lak kang nanti. so balance duit yang kita ada? ea...RM3000

nape kena settle kan barang hantaran tu bulan 2, macam awal je kan?? masa tuh kan ada chinese nu year, end year sale pon x abis lagi tu.. perasankah anda chinese new year sale lagi murah2 dari sale lain...x taw nape. tp mostly barang sale masa nie.. kalo sale2 lain tuh, da barang yang sale..ada yang harga maintain. so jom kita shopping bulan 2 jea... eh, tp kalo sume dah shopping bulan 2, kang abis plak.. erm...bia aku sorg je la yg shopping

settle bulan 2 nye list. next bulan 3 plak. bulan 3 nie macam..ala2 survey2 je dulu..so kita just beli mende2 simple jea, kot2 ada hantaran yang x settle lagi, pastu bley la pikir nak deco hantaran dan bilik cam ne. kalo bunga artificial..bley la beli cket2..kalo nak diy pelamin pon masa ni jugak la start nak membeli...tp amaun tuh dah lain la kan..rewind balik. tadi kita simpan sampai 5 bulan je kan? smpai bulan 1 je x termasuk bulan 2. so gaji bulan dua tu lak camne?

katakan kita memang berdisiplin..so memang bajet hantaran tu xlari la. jadi gaji bulan 2 x terusik, gaji bulan 3 pon sama so RM1500 x 2 = RM3000 kan? tambah balance yang kat atas tuh RM3000 jadik total duit kita ada RM6000 la.. tapi untuk bulan 3 kita spend RM500 tok deco2 hantaran dan RM1000 tok deco bilik, so that total = rm1500..nie deco sendiri bukan upah orang ea, kata membajet. maka nya, RM6000 - RM1500 = RM4500

untuk bulan 4, 5 ngan bulan 6 kita total up je la sonang..jadi 3 bulan kan? so RM4500 masuk, total saving RM9000 kan? total berbelanja tok 3 bulan nie plak RM7300, so balance dari dok beli2 tuh (ayat orang dah malas nak tulis) RM1700. tapi kat sini kita add on satu lagi misc RM1000, so lebih lagi RM700. eh, RM700 jea lebih? sedih!!! nie belom masuk bab2 vendor lagi...cane ni????? xpe...kira settle tang budget timeline yang kita kena settle bulan2 tue. meh tengok plak part vendor + booking timeline plak.. agak2, kita gigit lengan laki kite ke dapat makan nasik bila da pas kawen nanti...uhuk3...

VENDOR + BOOKING TIMELINE (sume settle bulan 4, bajet awal 3 bulan)

1. PELAMIN + MEKAP + BAJU = RM3000 - BOOKING FEE = RM1000
2. PHOTOG = RM1500 - BOOKING FEE = RM1000
3. KHEMAH = RM900 - BOOKING FEE RM500

TOTAL BOOKING FEE = RM2500
BALANCE = RM2900

tapi....tapi kan, cane nak booked dorang dorang tue kalo balance duit kita lepas tolak2 sume item kat budget timeline tu tinggal RM700 je???apakah? x berpelamin kah kita? x bergambar kah kita? tetamu2 kena makan bawah pokok kah?

la...korang nie, ingat x yang current saving yang rm10 ribu tuh?? ala yang kita tolak awal2 tadi tue?? ha...yang tu la, nie nak cakap la nie yg kita tolak tu guna dia kat mana. first yang penting sangat2 nie mesti la makanan. so kne beli barang2 masak tu kan? RM10000 - RM5000, jadik balance RM5000. selalu dengan vendor nie, ada yang suka settle full payment before majlis. ada yang suka settle lepas majlis. katakan kita settle lepas majlis. sebabnye kita x percaya kat orang takut lah kita dah bayar full orang tuh x datang lak kan...ha...ngeri dak???

so lepas dah booked vendors sume, saving kita tinggal lagi RM2500 kan? balance nak bayar vendor lepas kawin lak RM2900. danggg... short RM400 hokey!!! cane lak nie???,,,bridezilla jab!!

jom kita kira balik duit kita ada berapa lagi sbenarnya.balance lepas booked vendor ada lagi RM2500. yang dari budget timeline tue ada RM700. jadik, total RM3200. ha..kan dah settle, RM3200 - RM2900 sama lah dengan RM300. last thing, acane ngn kos pengangkutan RM1500 itu? adakah kita membuat muka xtahu pastu mengharapkan akan ada la yang menghulurkan duit?? mana bley gitu.. ingat x kita ada misc RM1000 dengan add on lepas da settle kan monthly budget, RM1000 tuh? ingat? kita ada saving lagi RM2000 (sila letak akaun lain so that kita x terguna secara x sengaja or buat2 x sengaja). tapi hidup kita macam x miserable lagi ni, belom boleh jadi bridezilla lagi nie, so jangan usik lagi duit tue. simpan dulu..

ingat lagi x td kita set bajet sampai bulan 7/2013 je kan? yang tok emegency savior tuh..katakan lah memang total saving every month RM1500. jadi RM300 + RM1500 = RM1800. nah..dah boleh bertandang dengan aman. meh kira balance duit kita ada berapa lak bila da settle sume kenduri kendara. katakan masa bertandang tuh memang ngam2 RM1500 je pakai, so balance lagi RM300 kan? yang dalam akaun misc ada RM2000 jadik ada lagi RM2300, weehuuu...ni nama nya save it for the last resort.tambah lak simpanan bulan 8/2013 so total kita saving lepas kawen adalah RM3800. wewewe... x sentuh duit hantaran pon. dah boleh wat g honeymoon siap ley beli kamera nikon baru..nak g honeymoon kne ada kamera best kan..

nie sume contoh jea...mcm x logik pon ada.aku nye bajet kahwin xde la ghope cam ni..tp insyaAllah..ada la lebih cket bila da settle2 sume..dan aku memang follow cara nie lah.tp, tp tu pon kalo aku disiplin lah..hahaha...

sebab tue orang pempuan pon kne menyimpan jugak...jangan la, harapkan laki jea..

lepas nie nak up kan budget timeline yg lagi ketat dari nie stok kengkonon memang kita xde simpanan langsung la.. acane? acane? nanti la...panjang kot.

Pstt..ingtkan nak wat by part tp nanti nak nampak overall view. Aku la yg nk menview nye, bkn org lain pon..kira ni as guideline aku je..kalo x untuk sape lg kn...huuhuu

All pictures from google. Credit to owner...

Is This Possible???

Just wondering jea...possible meh gini???
Lembik btol dia ni..xkan la, baru je lahir da gini rupa...

duit syiling baru ni x kukuh ke???nmpk x??? Ilang sparuh bunga raya tu,nasib tulisan sposen tu x ilang




aku yakin mesti ada org nk pedajal duit nie, xkan la senang2 gitu je bley ilang bunga tu, aku yakin sangat..




nie ha, tahun 1981 lg, elok je...lama ni, zaman2 mak bapak aku tengah bercinta kot masa ni..




letak sbijik lg duit taon 1981

Isnin, 3 September 2012

our efforts... Redha, Pasrah Dan Berserah...


nak bercerita pasal tema nikah, nak cite pasal, wedding plan, nak cite pasal budget timeline...
tp cite pasal ni dulu la, nie pon nak cite kan??? bia la...
senang nanti bila da kawen, gadoh2...pastu bace balik belog.. pastue ingat balik
betapa susahnya kita nak sampai ke situ..ke mahligai yg di namakan perkahwinan itu..

sekarang nie kitorang masih mengumpul...
tp die hard saving nye..memang sehabis mungkin cut mende yg bukan2 every month..
susah...susah sangat, nie week 2 baru, tp ase macam ya Allah ampuh nye aku....

bagi orang yang asyik makan luar jea hari2...
dalam seminggu tu keje dok tawaf old town, papa rich, secret recipe, nandos etc etc..
sangat la susah bila suddenly, extremely suddenly kne masak, g opis bawak bekal..
hari2 kena masak, kalo dulu makan malam pon makan kedai...
selalu before balik kitorang akan singgah makan dulu, tp skang makan malam apa ada jea,

penat sangat...penat gile...
kua dari opis da lambat...smpai umah da ujung2 maghrib,
belom hilang lelah, letak bag teros berkejar smayang maghrib,
berteleku kejab atas sejadah...da isyak, lepas smayang masak nasik..
masak siap2 untuk bekal esok sekali..mandi,
terkadang da penat gile mandi tanpa cuci muka pon...(selalu cuci muka after da mandi,before amek wudhu')
belom pape dah dekat pukul 10, perut da lapa..
masak2...masak teros untuk bekal esok, da kol 10 lebey baru ley..
da makan xley nak tido teros nanti sakit perut...baru la bley duduk jab lepak depan tv..
tgk jam da 11 lbey, boncit pon boncit la...nak tido gak..
hooiii...da taw boncit why g makan malam??? why????

kol 6 bangun..mandi, smyang subuh..iron baju. panas kan nasi ngn lauk, masak sayur
masuk lam tapauware, g siap2..tepek bedak ala kadar sbb pakwe da call da dekat plaza pheonix so da kne pakai
tudung...da g keje...ulang balik aktiviti sama smpai seminggu... penat gilos,
tp bila pikir balik, nanti da kawen lagi terok kot rutin aku...and i xnak, kalo bley xkan bagi my family makan makanan
kedai..sekali sekala tu lain cite lah...

for weekend lak, memang dari dulu ktorang akan kua dating 2 minggu sekali jea..
tp pakwe saya kan shweet...shweet sangat...bila time kitorang xkua tuh dia akan datang petang sabtu
teman aku makan, sebab bila weekend aku mmg sesorang je kat umah..
yang dua orang lagi tuh dah berlaki, so weekend mmg la balik jumpa laki..
kalo dulu kua dating makan, nak best ajer..tony roma's la, chilli's la, nasib aku x merengek ajak g
victoria station,eh...pa beza?
tp skang nie...kurang kan cket la...makan nando's je ke, secret recipe je ke...food court ke, xpe la.. da weekday da berjimat
weekend makan best cket la..tp masih dalam mood berjimat.
kalo dulu skali kua abis plg kurang 150 makan ngn tengok wayang jea..skang nie limitkan 50 jea..
kalo lebeh? jeling poket pakwe lerr...hew hew hew...

shopping???
bende2 yang terpenting jea..tiap2 minggu nak membaking macam dulu?
no no no...baking kek cekelat simple okey...baking kek fancy2 is a big no...
nak2 lagi kalo bahan asas nye cheese. sebulan skali boleh...

macam orang x berduit je gaya nya kan??
memang kitorang nak menyimpan lebih dis 6 month nie...
and also, ia salah satu cara hadi nak mendidik aku supaya berjimat cermat dan tawadduk dalam menabung..
hahaha..nampak sangat la aku nie boros dan kedekut nak menabung...kui kui kui...

jadi...
ini usaha kitorang, gatai nak kawen kan? (statement mcm kn awak tu baru 18taon)
emang benar..tanggungjawab terakhir mak bapak adalah kawenkan anak2..
menyediakan walimah anak2..tang makan2 tuh...yg lelebeh pelamin fancy2, baju vogue2 tuh
pengantin yg gatai nak kan so pengantin kne kua duit sendiri la...
mak bapak sapot kenduri jea... betol...memang betul...

tapi...xkan lah, xkan ko nak wat muka x malu mintak kat mak ko kn...
xkan ko xde effort harapkan mak bapak je kan.. ko sedia duit nak beli coach la, gucci la,
nak tempah baju ngn hatta dolomat la..eeeiii eeeiii (jeles)

eh, x lah...selagi boleh, bia la kita berusaha sendiri dulu...
dah kalu xdapat gak? erm... erm... erm... ntah, hahaha....
orang kata...berusaha sendiri dulu, kalo ada yang nak sponsor tuh alhamdulillah lah...
kalo xde nak wat cam ne...kita yang nak kawen, pandai2 la ejas.
mak bapak lak...dah anak mampu takat tu, xyah lah nak demand bagai2 kan...

nak suruh anak wat kat hotel bagai la, pelamin nak tempah yang paling bling2,
xnak kalah ngn orang satu taman katanya..sila la kesian kat anak2,
terok memendam rasa tahu!!
bila ada yang kawen lari la, kne tangkap basah la, masa tu mula la bapak jadik singa..
belasah anak cukup2, mak pulak mula la wat drama air mata, menangis tersedu2..
'kang kalo bagik dorang kawen jea xde kita malu tahap nie kan bang,'
dah bubur dah kak, dah xde guna di tangisi dah..itu lah. anak awak pon ada napesu jugak!

eh..untuk mak bapak je ke?? anak2 xde ke?? ada...ada...
anak2 tuh..dah gedik nak kawen, duit dalam simpanan ada la seratus,
mak bapak da baik hati la nak sapot kan..oh,teros terkinja kinja la...
sape xsuka weeiii...aku suka..tp xdapat je (ayat orang jeles cum x puas hati, hah)
tp sila beragak la ea, pikir2 la sikit..dah mak bapak nak sapot ko kawen jangan la demand lelebeh,
buat mende bia la atas persetujuan mak bapak, macam mana pon derang nak, ikot je la..

jangan la kang mak bapak ko nak wat garden wedding (kelas mak ko jah!!)..tp ko punya
la degil keras kepala stok hentak2 kaki nak kan beach wedding..hoiii..nak kne tsunami ke??
durhaka lagik!!!!
da tu kalo ko xde duit nak kawen, mak bapak ko lak..lek lek je kan..padahal ko punya r
da gelenyar(gatai tahap xley garuk dah) nak kawen kan, ko jgn la p memberontak redah sungai golok
memalam nak g pattani la konon, kawen lari...sehati sejiwa katanya, rela segala2 nya..
woii..jgn bodoh la, nk g patani tuh jauh, kat golok tue je da boleh kawen la..(eh???)

no no no...sabar la, ada sebab kot mak bapak awak buat cam tu.. nak suruh awak
berdikari dulu ke, belajar menyimpan, work hard to get ur other half tu..
heeiii...sedar diri okey, makan pon mintak mak ayah ada hati nak kawen..
xkesah la awak pempuan ke laki, jangan cakap laki je kena menyimpan..
pempuan pon sama...nak demand macam2, make sure awak pon ada duit jugak..
jangan taw tarah jea....xlama kang!

wh...kemerapuan kat atas tu xde kaitan ngn sape2 pon...
tu berdasarkan situasi semasa kat drama2 dan pilem2 melayu jer..

tapi kan..tapi kan...isk3, srroooott*efek nangis sebab menyesal gila siput nye menyesal dengan perbuatan sendiri,
ni da kira tahap sesal dulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna lagi ker ni??..
why lar?? what epen???
sebabnye kan...hari tuh masa balik raya aku stress gile siput sbb asyik dok pegi kenduri org jea..
kenduri aku? aku pon nak kawen gak weii...stress aku stress... di sebabkan aku stress maka aku telah durhaka kat mak aku..
aku tanya mak aku nak sponsor apa kat aku?? aku lupa dah mak aku cakap apa...
then aku cakap, x aci la..ritu akak aku kawen sume mak aku tanggung, akak aku mana ada duit..
mak aku smpai bergolok gadai,aku siap cakap lagi, aku pon anak dia jugak, dua tiga kali gak la aku dok ulang
ayat tu..nape aku nak kawen, aku kne uruskan sendiri macam aku xde family..xmacam org lain..
gile jahat aku...stok kalo kena panah kilat tuh memang padan muka r..
then mak aku cakap r, xpe la..mak sponsor ayam (kitorang rewang je, 100 ekor ayam, lembu dalam bape kilo ntah,
xde r smpai seekor)..

bila otak aku da boleh berfungsi, baru la aku pikir apa ke jahat nye la aku nie...
terkadang aku rasa terpinggir sebab mak aku lebih cara kat akak ngn adik aku..susah woi jadik anak tengah.
tp mak aku x cara kat aku bukan sebab dia x sayang kat aku, cma dia yakin aku ley handle hidup
aku sendiri xmacam akak ngn adk aku. tp terkadang tu..ye lah, lelah la jugak..
pastu mula la terkedek2 mintak maap ngn mak aku..kita anak, beralah lah..

memang dalam bajet aku akan bagi total sum untuk kenduri kat mak aku pon..cukup untuk cover sume,
tp tu lah..bila stress teros jadik gini..ampun mak...tp xde la membentak2 tinggi kan suara...
suara aku sayu je masa cakap tu..macam org kecik ati, tp sape la kita nie nak kecik ati ngn mak
sendiri...jangan kurang hajar sangat boleh x?????????????????????
dah mintak mahap ngn mak, da mohon ampun, da redha, da pasrah...lepas nie berserah,
kalo mak nak sponsor ai hepy..wink3, kalo xde pon xpe..ai sediakan duit...

entry kelaut dalam dah..ntah pape2 trademark awek hadi kalo up entry..
gini lah...gini lah...sbb nie malas nak taip entry nie...
k r...da ad cite sal tabung menabung, pasni kita cite sal budget timeline lak..hui hui hui

p/s: xpe la kita susah2 dulu kan bang? berdikit2 nak kawen..harap nanti kte lebih hargai satu sama lain,
bila nak gaduh je,bila nak marah jea, bila ase lelah dan penat ngn masing2, bila kita kenang balik susahnye kita nak melangkah
ke situ..mungkin xjadik marah dah, jadik sayang, jadik miang, jadik....yeeehhooo...dapat adik sorg lagi, kah!!!!

p/s/s: matik la org kata aku nie suka lawan cakap mak...its not like what u think la, aku kalo mak aku x angkat tepon pon aku da sedih
ingat mak aku kecik ati terasa ngn aku, lagikan aku nak durhaka macam korg pikir. x puash ati mana pon aku, geram mana pon aku, aku tetap dulukan mak aku, mak weeiii...sape x sayang mak...setiap kali kalo aku rasa aku bersalah, buat salah or apa apa aku akan mintak maap ngn mak aku.. terkadang tuh mak aku
pelik ngn aku, dia xtaw pape pon aku je yg rasa bersalah sorang..terpinga2 lah orang tua itu...

ok bye.


abaikan gigi bersepah, standard r org kalo ad bau bau bacang ngn edward cullen gini r..
Mak aku lek lek gitu je, aku je yg gelabah lbey..huhuhu...maap mak,stress mak
Tambah stress tetiba org masuk minang akk aku, tetiba nak kawen bulan 11 ni, tetiba???
Xde r tetiba sangat tp proses tu cpt, x di sangka2...second time kawen hokey...mau x stress aku!!!