si comel n si ensem

Khamis, 21 Mac 2013

WP : fitting baju akad nikah..

salam sejahtera...

semalam kan...hari paling, erm....best la kot.nape eh?? sebab ase mcm smooth je perjalanan semalam... terbangun lambat, tapi x lambat sangat la..masih aku yg paling awal mandi, so xyah tunggu lagi dua orang tu mandi lama gile....

time tunggu lif, xyah tunggu lama..tekan je lif bukak, kosong lak tu.time nak lintas jalan pon senang jea... xyah tunggu lama2, jalan lenggang jea. pegi beli breakfast tengok mee goreng ada lagi... memang rezeki, selalu lepas 8.30 memang xde dah la mee goreng nya. banyak la tu... kenyang smpai petang.

balik nak pegi fitting pon jalan jam cket jea.. mudah je rasa semalam, xde stress2 pon. and part paling best bila pegi fitting. tengok baju mcm aku nak..suka sangat...xde turn on mode bridezilla ke apa..

baju tu x fully siap pon lagi. tapi aku suka...warna peach yang soft sebab aku pakai lining satin kaler cream...so warna dia macam creamy peach gitu. asal baju tu sebenarnya mini dress. inspirasi baju neelofa. so aku mintak akak tu buat mini dress tu jadik kurung moden. patern cam tu...

tok kain plak inspirasi dari wedding dress minah saleh mana ntah aku google. tapi aku suka design kain yang plain and sleek jea...sebab baju dah ada simple drape. aku nak baju aku nampak simple, a bit classy but in a modern look. wahhh...ayat nak best jea, padahal aku pon x paham apa aku cakap, bhahahaha...


inspirasi dr baju neelofa, tp xde la ketet gitu and drape dia xde la sebijik gitu, xnk la komen mcm2..nt di cop cust yg cerewet plak...nampak nice je, so ok la even x sebijik dgn gmbar kan....


kain mcm kain minah nie...sekali akak tu buat sebijik.
semalam siap tanya nk kecik kan cket x kain..nt lagi nampak cekik kat lutut tu, erhmmm...ase da ok kot. Kang seksa nk duduk depan tok imam.. :)


aku memang print dua gamba nie..so xde la kes aku mintak lain jadik nya lain...huhuhu. ada sikit lagi kne alter. kecik kan tang bontot, maybe bontot aku da kecik sikit sebab tetiap pagi and malam mesti tenyeh losyen mustajab kat part muntut ngn peha...heeeee....mujarab kot losyen tu..kihkihkih....

pastu mintak akak tu kuncup kan sikit bawah baju tu.. sebab kalo straight nampak tergantung x cantik kan??? overall ok la.. tinggal akak tu x tambah aksesori je lagi. erk...letak patch lace, riben kat belakang n butang bungkus kat lengan. harap2 da tambah2 sume tu jadik mcm yg aku nak la eo...

setakat nie memang suka...otw balik, kejab2 tanya tunang, ok x baju ayg? lawa x baju ayg? cun x ayg? eh... hahahaha. . mesti annoying je tunang eh. hari nie pon tanya lagi, ok kan baju ayg? hihihi.....

harga...memang sangat2 puas hati. pada aku murah la. sebab aku mintak macam2 kan. nak ada drape la,nak riben la..nak butang bungkus la..in the end. masih lagi RM250. tambah patch lace je RM80. wahhh...suka nya saya, tunang lagi la suka sebab dia tukang bayar...ngehehehe... kalo taw harga sama je memang x kansel la butang bungkus kat belakang.. huhuhu.

next week dah boleh amek baju...suka nya saya. lepas tu kne pikir ada nak tambah pearl or tambah patching lagi ke mcm mana. sebab mintak akak tu patch simple jea. nak mintak dia patch banyak2 kang takut serabut lak. pastu bley DIY veil lak...

alhamdulillah....Allah permudahkan urusan persalinan akad nikah. harap2 urusan lain pon mudah dan di berkati jugak...amin... :)

P/s: ada 2 entry dlm draft xdan nak publish...tamo publish entry banyak2 dlm masa sehari...huhuhu.

Rabu, 20 Mac 2013

be my sweetest home

salam sejahtera....

rumah masih belom jumpa jumpa lagi...hari ahad hari tu ada la en.tunang pegi tengok rumah kat area taman sutera, eh..da penah cerita ke? lupa lah......

end up..rumah x jumpa lagi. tapi xpe..aku menanti dan menunggu jea. hari tu ada tanya dia pasal rumah. aku nak jugak tengok rumah yang akan aku duduki itu. mcm mana proses pembelian once da decide nak yang mana? bla bla bla sume la...

en.tunang cakap.........

" pasal rumah ayg x yah risau, tu biar abg je yang uruskan sume. ayg fokus pada kerja kawen jea, ok??"

baik...tapi pasal pemilihan warna cat, hiasan dalaman, pembelian perabot, dan apa2 yang berkaitan dengan interior nie bia decide sama2 la ek..erm, dengan kata lain kena ikot pilihan hati aku, wakakaka.. di sebabkan en tunang cakap cam tu jugak la aku bley tanya progress pencarian rumah dgn selambanya, jab2 tanya..rumah macam mana? jab2...abg...nak rumah. ngehh......

sekarang nie, xbeli dah majalah pengantin. padahal belom kawen lagi. tapi sebab semua dah decide inginkan yang macam mana so macam xperlu dah nak beli majalah pengantin tu sume.

sekarang nie, beli majalah berkaitan deco rumah pulak. impiana la, anjung seri la, taman pon check ada beli,hahaha...apartment pon beli jugak.

terasa nak beli majalah pa&ma, tapi.....over la kau!!! hahahaha.

bermimpi di siang hari sangat kan perangai? kalo dapat beli rumah pon agaknya berapa tahun la baru complete deco kan? xpe...sikit2 kan? sekarang harap ada la rezeki nak beli rumah.....

WP : kumpul duit untuk kahwin.

salam sejahtera....

sepatutnya post entry nie sebulan selepas majlis. memang niat awal mende pertama akan direview adalah bagaimana mengumpul duit untuk kawen bagi orang yang x punya simpanan tapi perlu uruskan semua berkaitan majlis sendiri macam aku. sound heavy...quite heavy la jugak...tapi insyaAllah niat kita baik, maka nya Allah akan sentiasa membantu..dan haruslah sentiasa berfikiran positif (Nie aku selalu fail, negatif manjang..).

terpanggil tok tulis entry nie bila kat group B2B ada yang up isu pasal buat loan tok kawen. aku x buat loan tok majlis aku, semua kederat sendiri juga mengepow tunang secara halus. terang2 komfirm xdapat... so pow sipi2 jea..hahahaha....memula aku memang opposed gile org wat loan tok kawen nie. tapi bila tengok ada yang wat loan semata nak joli, pandangan aku kat org yg wat loan tok kawen da berubah. aku ada tulis entry pasal loan nie dulu, malas nak carik link. pada aku ok selagi x membebankan. selagi x ganggu kehidupan korang. tapi biarlah duit mas kahwin bukan dari duit loan. sesetengah orang x kisah...sesetengah org particular cket.

macam aku..kalau la takdir menentukan yang kitorang memang terpaksa buat loan. tapi tok duit mas kahwin, aku akan mintak dia pakai duit simpanan dia. x punya uang simpanan. lagi bape bulan mau kawen? setahun? sempat kot kumpul mas kahwin. mas kahwin ikot negeri murah kan? tapi bak kata ustaz kursus kahwin hari tu, 'mas kahwin tu duit awak..mintak la banyak2 cket,' tapi ikot kemampuan lelaki tu la..kalo dalam masa setahun, paling worst laki tu bley kumpul RM1000. so ok la..seribu lah mas kahwin nya. kata nak sehidup semati, kekal bahagia bersama hingga ke syurga, xkan hal mas kahwin xleh bertolak ansur.

kalo sape2 ada bace entry aku yang lepas pasal timeline budget. aku memang follow itu..aku settle monthly cket2. tapi memandangkan majlis belom settle so xleh nak bagi komfirmation la yang method aku nie berjaya or tak. setakat nie Alhamdulillah lah...aku cerita setakat yang aku berjaya yeh????

Ops..sebelum tu..aku memang dah ad simpanan untuk barang2 or lauk2 rewang dan duit pelamin. Sebab dua mende ni perlukan jumlah duit y banyak. Kalo catering lagi la...banyak nak guna duit. So duit bonus tengah tahun lepas and hujung tahun lepas memang aku simpan..eh, xde simpan semua sekali...nak gak merasa duit bonus kan..uhuk3... Tp banyak yg di simpan dari yang di belanjakan.

1. timeline budget

mende awal yang aku buat and aku sentiasa update adalah timeline budget aku. aku nie jenis setiap bulan mesti nak membeli, x kesah la beli mende pn tapi mesti nak membeli. so dari aku beli mende2 merapu aku akan beli mende yang akan di gunakan tok majlis. contoh bulan 3, aku akan buat/beli bunga telur. ok.. aku akan beli bunga telur jea.

monthly budget saving aku RM1000, kalo mende yang perlu beli bulan tu x smpai seribu maka akan di bawa ke bulan depan. kalo lebih akan di gantikan dengan saving bulan depan dan kalau bulan tu xde berbelanjaan. still seribu tu akan di simpan. sebabnya...the money akan di drag smpai la abis majlis. saling topup menopup..gitu.

everymonth aku akan update timeline budget aku, so aku bley nampak kalo bulan nie berbelanja lebih, menyimpan kurang, by end of majlis baki duit aku banyak nie banyak nie..gitu. so bila nampak baki saving kurang maka nya nafsu membazir tu kurang la cket..nafsu nak menyimpan plak menyinga...hehe

2. main kutu

jangan pandang sebelah mata pada xtvt makcik2 ini. macam aku, ada masa 6 bulan untuk tunang, dan 6 bulan untuk kawen. total setahun la kan? untuk 6 bulan pertama aku main kutu 2 nama (RM200/nama). satu nama dapat 1400, 2 nama dapat 2800. tapi satu nama aku mintak dapat awal cket..before bulan 2, so that boleh topup majlis tunang. and yes...totally 100% tunang pakai duit aku. tunang je da abis 2ribu lebih. nasib baik ada duit kutu, dapat topup cket. tok nama yang kedua pn aku dapat sebelum tunang gak sebenarnya..tapi nie memang x usik. simpan tok kawen.

tok 6 bulan ke 2, which is start bulan 4 nie sebenarnya..aku amek satu nama jea. tapi kali nie ramai cket yang main. so satu nama dapat RM1800. aku mintak before bulan 8. so andai kata ada kos2 tersembunyi aku dah ada back up kan? main kutu nie sangat membantu ok..nak2 lagi if member2 yang main tu x kesah nak tukar2 no..so korang boleh dapat duit by the time korang nak pakai.

3. kad kredit.

mesti kalo tengok aku shopping men swipe swipe jea, ada yang pikir..'nie mesti everymonth bayar minimum payment je' x baik taw pikir negatif. aku memang peruntukkan kad kredit tok bayar bills. sebabnya nanti dapat money rebate 5%. untung taw....tapi tok belanja yang besar2, yang perlu usung cash banyak ke hulu ke hilir memang aku swipe. tapi aku make sure aku ada cash sebanyak itu baru aku swipe. so bila bill sampai aku akan bayar total sum terus. xde istilah bayar minimum or bayar separuh, xmauh la kena interest 18%. aku akan pastikan aku memang ada cash tok mende tu baru aku swipe. bukan nye swipe dulu gaji bulan depan baru bayar, belom cukup bulan duit da kering.

eh..tapi kat mana kad kredit membantu meringan kan beban kawen nya? lupa lak.. kat money rebate tu.. nampak cket..5% jea..tapi bila bukak statement..wah, kurang RM60...everymonth bley simpan RM60 tu..untung apa?? mcm aku, eveymonth aku peruntukan RM500 for bills. tapi when swipe, total yg aku kena bayar just RM4++. kad kredit jugak membantu..if korang xde cash, and korang kena beli mende tu..so boleh la dulukan. tapi setakat nie aku memang x amalkan mende nie la...

apa lagi yeh? mcm 3 tu je dulu..xleh pikir dah.

rasa susah? aku pon rasa susah jugak. bila hadap je sheet timeline tu rasa stress, rasa macam boleh ke semua jadik seperti yang di rancang. tapi insyaAllah, keep praying supaya pejalanan kita tu sentiasa di permudahkan. sejak dari bertunang smpai sekarang rasa payah je nak urus itu ini..tapi sebenarnya mudah. paham x? kita rasa payah sebab terpaksa kekang nafsu tapi sebenarnya mudah jea. sampai sekarang masih belom menanam benih hutang, masih belom perlu meminjam uang, masih boleh menguruskan semua secara lancar. rasa susah sebab kena pelan2, kena sikit2...rasa penat buat mende yang sikit x habis2.. tapi sekurang2.. kita masih dengan usaha sendiri, masih mampu...masih di berkati dengan rezeki dari Nya.

dan insyaAllah kalau semua berjalan seperti yang dirancang, ada yang berbaki. honeymoon pn masih boleh pakai duit simpan tanpa perlu usik duit mas kahwin / wang hantaran. memang ikot perancangan. aku xnak usik pon duit tu..duit tu nanti nak beli rantai dengan subang..maka komplete la satu set barang kemas aku. lepas nie xyah beli dah. boleh pikir nak lebur duit kat rumah pulak..ngeh ngeh ngeh...

x susah pon sebenarnya...kalau niat kita baik, kesederhanaan yang di carik. usaha tanpa meminta2, syukur dengan rezeki yang di beri, redha dengan apa yang x mampu di miliki, insyaAllah.. jalan nya ada.

in the end, aku masih mengatur perjalanan menuju ikatan yang di redhai itu. so xleh la nak cakap aku hebat...nie setakat yang sekarang la..harap korang doakan aku jugak aku mampu bertahan smpai kehujung.

ext:

thanx to encik tunang yang sangat memahami. saya x sabar menjadi miliknya yang sah. saya nak sembam muka kat dadanya, duduk begitu tanpa berbuat apa2. lelah saya selama 5 tahun bersama nie.. dia je yang tahu. susah saya..dia sanggup terima. dia sanggup susah bersama saya. Allah kenal kan dia dengan saya, harap Dia x tarik hubungan nie di tengah jalan.

syukur Alhamdulillah. di saat doa di panjat mohon di beri bakal suami buat saya, Allah kenalkan saya dengan dia.betul...dulu masa degree..saya nangis2 doa, saya xnak cinta yang x tahu hujung pangkal. saya mohon Allah temukan saya dengan bakal suami saya..lepas tu saya berkenalan dengan tunang. eh...saya ngurat tunang sya..hehehe....Alhamdulillah, lagi sebulan lebih genap 5 tahon kitorang bersama.

mohon doa kalian, kitorang kekal bahagia bersama, susah senang bersama, hingga hujung usia, bertemu kembali di jannah Nya..

aku doakan kalian juga, mana yang bakal berkahwin, moga perkahwinan yang di bina bahagia hendaknya, mana yang belom ketemu jodohnya, cepat2 di temukan..

amiinn...amiinn...Ya Rabb

Selasa, 19 Mac 2013

WP : dia pilihan ku????

salam sejahtera....

hari nie mood sayu sayu sayur layu cket.. sedikit terkilan dengan en. tunang. wahai kawan2 sekalian, penah x korang terfikir..betulkah lelaki ini yang akan aku kahwini? penah x?? alahaiii...aku penah. gara gara terkilan dengan apa yang terucap dek tunang.

sedih je rasa... aku penah.......putuskan hubungan sebab aku pikir lelaki itu akan membuatkan hubungan aku dengan keluarga aku putus..renggang mungkin. sekarang berkira2...aku xnak tunang macam tu..aku xnak jadik macm tu. aku xnak pilih antara suami dengan keluarga.

tunang ok...bukan nye dia xhormat family aku, mak aku..dia hormat. tapi terkadang apa yang di ucapkan, komen dan komplen pasal family aku buat aku terkilan. memang family aku banyak kurang nya dan dia xde la komen dan komplen depan family aku.. depan aku semata2..dan apa yang dia cakap tu ada betul nya..tapi tetap rasa terkilan. rasa macam dia xleh terima je mak aku, family aku..

aku pilih dia sebab dia seorang anak yang hormat dengan mak bapak ( di mata aku la) dan insyaAllah dia akan hormat mak aku, cuma.....

macam semalam, aku ada usul kat dia pasal lepas kawen aku nak bawak family aku pegi bercuti..aku x penah bawak family aku bercuti. alah..bukan nak pegi mana pon... g cameron je. tapi dia punya bising satu macam...x boleh ke just cakap..ok la, bila sume dah settle kita bawak, x boleh ke????

nie belom pape dah bising2 nanti aku yang kena tanggung semua kos..nanti aku da xde duit aku merungut kat dia. kecik atie...

niat dia baik, apa yang dia cakap ada betulnya..kitorang nak beli rumah, so kne la menyimpan.. tapi cara dia sampaikan tu x betul. dia bising2 dulu pastu baru cakap baik2. cakap boleh... tapi xyah la right after wedding, kita da berabis banyak..kan nk start mengumpul balik..bla bla bla..

aku xde pon cakap nak pegi right after wedding and ujung tahon akak aku bersalin. aku da cakap dah akak bersalin so maybe bila baby da besar sket la...da boleh bawak jalan2, maybe dalam tengah taon depan la. still bising....dah semua aku kena tanggung bla bla bla...

sedihnya...macam susah je dia nak terima keluarga aku, memang la keluarga aku susah. tapi xde la semua bergantung kat aku, aku just kirim duit kat mak jea bulan2...dah niat aku nak bawak dorang berjalan lepas kawen..tolong la paham.

terkadang terpikir sendiri, dia xleh terima family aku ke? bukan sekali dua mende nie jadi, banyak kali..sedihkan.....

harap2 aku je yang pikir cam tu..

Isnin, 18 Mac 2013

Ke MATTA FAIR mencari pakej honeymoon

Salam sejahtera.....

memandangkan malas dah nak taip panjang2. maka nya kita cite apa yang kita booked je lah ea.

seperti semua maklum (lagi sekali)...aku p bali. tapi kitorang tengok other option gak. tapi banyak nye yang pegi korea, dengan taiwan..ke china gitu. tp tu kitorang xde la survey. tengok option g maldives. menariks gak...hampir kecundang..mikirkan mahu duduk rumah sendiri...simpan dalam2, dalam hati paling dalam...lagi 20tahon baru bukak balik, bhahaha...tengok aussie dan jepun jugak...tapi itu kitorang nak pegi nanti..berjalan, bukan berhoneymoon. tok honeymoon.. kitorang xnak pegi bergroup..mahu berdua sahaja.

memandangkan kitorang akan pergi right after bertandang. eh..2 hari lepas bertandang and kitorang nak more pada rest after penat2 dengan majlis. kira pre-honeymoon gitu. makanya...kitorang pilih bali. cadangan aku just p melaka or PD jea.. just nak rehat2 berdua jea..tapi dia nak pegi bali gak...ikotkan je la.

so pakej travel agency mana yg kitorang pilih? hurmm...hurmm..memula carik yang honeymoon pakej. tapi...kalo per couple paling murah RM2100 nett. kalo per head, kalo Villa is RM1+++. kalo hotel biasa murah sket la.. starting RM6++. macam... alahaiiii...x berbaloi.. pastu kitorang decide nak amek pakej biasa jea...murah cket la kot, starting RM4++ per head x silap. x termasuk flight ea...

tapi....aku kan gedik. aku x suka la yang dorang da setkan tu, hari nie pegi situ,esok pegi sini. aku nak ada hari yang free and easy, pastu hari bila nak berjalan. kat mana aku nak pegi, kat mana xnak pegi. nak murah...tapi nak dok villa. ko mampu??? hahahaha.....

last2...g beli tiket flight dulu. nak pegi airasia jea. tapi tunang aku gedik. xnak naik airasia, x selesa. ikotkan je la... nasib baik la tiket ke bali extra murah..kalo ku tahu, baik booked pegi maldives..tapi bawak khemah..bhahaha. murah la..before aku tengok paling murah pon RM176/person. dat day dapat RM99/person. beli pegi balik sonang.. tapi tambah itu ini..total RM1380 kot kalo x silap. masih dalam kategori murah lagi la kan????

pusing2, pegi la booth amenda tanya dia..pakej on ground jea. x termasuk hotel. yeayyy...ada okeh. RM188/tempat. kalo mahu pegi kintamani, dari kol 8.30 - kol 5.30 free lunch ke dinner ntah. kalo pegi bedugul pon sama. ada la lagi tempat2 dia. ok....dah ada idea lam kepala.

pastu kitorang pegi booth cuti2 indonesia. sebab tengok promo dia tok villa RM235. ada indoor pool yang..bukan pool pon, kecik sikit..boleh kuak rentang 3 kali kuak da sampai kot. tapi ok la...en.tunang pulak dah semangat nak dok villa...siap cakap lagi. 'abg dah looking forward nak dok villa nie, kalo x dapat memang down nie...abg cakap serius nie,' seram aku dengar...hahahaha.

check agoda, xde lak promo tok villa. just ada promo tok superior and deluxe. beza dia..dorang ada outdoor bathtub. so indoor pool nie besaq cket la dari bathtub tu. siap check review kat agoda lagi, nyempat ok tengah2 orang ramai bukak agoda...macam ok, pastu bincang2 cket...tanya hotel ada sediakan pakej tour x?? saja nak compare harga. sekali abg tu cakap..better rent a car with driver aka pak supir je senang. flexible...ikot kita nak g mana, nak singgah mana...dia bagi 10 jam, berbanding tour memang fix gitu jea. and kalo sewa supir hotel dia bagi RM167/10hours. berbaloi x??? mungkin...kitorang malas nak pikir.

tanya dia...kalo kitorang booked villa tu..boleh arrangekan candle light dinner x? gedik okeh...hahahah. tunang ah... siap cakap lagi..kalo booked pakej biasa xde la candle light dinner. wahh ko, ngalah kan aku ea??? hahaha... ok xpe...demi tunang tersayang..aku tanya kan. hahaha...terbalik okeh???? eh..xde la, tunang mention gitu sebab dia cakap aku mesti nk kan..dat candle light dinner tu? so bila da dapat green light terus laju2 tanya pihak hotel boleh arrange x?? ngeh ngeh ngeh....

abg tu terus senyum2...tanya honeymooners ea???? hahahah...nampak sangat ke? malu aiii...hihihi. terus dia keluarkan pakej honeymoon yang hotel dorang nye. RM999 nett. duduk villa 2 nite. spa for 2, candle light dinner..dapat la towel bentuk burung tengah kiss ngn pool penuh bunga...hahahha, nie aku xleh blah. kitorang stay sana 3 malam..maka nya tambah lagi rm235 la. if duduk deluxe tambah...brapa eh? rm180 ea? ha..gitu la...

bincang2 cket ngn en.tunang...dia pon da excited dah. so ok...kitorang booked dengan dat hotel jea. best western villa, dekat kuta. kalo best western resort bley jalan kaki je ke pantai. tapi sebab villa, so jauh cket la. booked jugak pak supir tok 2 hari. total RM1586. tapi pakcik tu bagi RM1550 jea. deposit RM750.

tapi konfius jugak la sebab dia suroh isi duit tu dalam sampul surat..jauh2. pastu baru bagi dia. rupa2 nya... dorang xleh buat transaksi. dorang just dok situ bagi flyer jea. pastu kalo ada yang berminat kena booked through ajen.

Dah dpt itinerary (???) Dr mas, dah dpt comfirmation email dr pihak villa.. suka taw...x sabar nk berendam dlm plunge hotel dia...x sabar nk candle light dinner, teheee...nk pkai dress cekci, selama ni xdpt kn...ms ni la nk cekci cekci..hehehe, nama dinner lam bilik sndiri je kn. Eh...ea ke? X sure plak, ngeeee

WP : proses membuat passport



salam sejahtera

seperti sedia maklum...bajet kau!. nie sambungan entry yg lepas. nak cite secara lebih terperinci pasal proses membuat passport and pasal hunting pakej pre-honeybulan dekat matta fair sabtu ritu. tapi memula cite pasal buat passport dulu la eh?? biasa la..da tua2 baru nak ada passport pastu mula la kejakunan siap nak up entry lagi..kesian tuan blog, eheh....

kesah bermula jumaat hari tu. tunang bukan main, nak kua macam nk p keje..means? awal la... so no tido balik lepas subuh walopon cuti. beria la aku bersiap bagai nie. eh..beria ke? sume amek yang x yah ber-iron jea..ngeh3..ok, separuh beria la. sekali kol 8 dia call, hampeh nye tunang..dia p sambung tido.

sampai je terus pecut g kajang. pegi pejabat imigresen, tanya pak gad mana nak amek borang. ceh..rupa nye jaman sekarang orang da x pakai borang da...terus p kaunter no bawak IC, salinan IC dengan gamba dua keping. nanti dia bagi no. pastu bley la tunggu no naik kat kaunter pendaftaran. kejab jea...masa tu kena tunggu dalam 21 orang...tapi kejab sangat. nanti kat kaunter pendaftaran, dia akan isi2 borang. cop jari sume..settle.

pastu tunggu no naik kat kaunter pembayaran plak. lagi kejab...bagi no. pastu bayar jea. then dia kata nanti amek passport kat kaunter pungutan kot dalam masa sejam. tengok jam ok..supposedly dalam kol 11.45 siap. kejab jea ok...tadi sampai lam kol 10.30 cam tu. 11.45 dia nye expected masa siap...cepat x?? cepat okeh. so meh kita g makan... dalam 11.50 da naik tunggu. masa nie da gabra takut da terlepas. sekali tengok xde orang kat semua kaunter. rupa2 nya....

jeng jeng jeng........

sistem down da...hampeh. kalo x, komfirm da siap dah. xpe...sabar je tunggu...dalam 12.30 sistem da ok. dekat kol 1 baru nama aku di panggil. hati manyak bunga2 nie...sekali check2, eh?? eh??? asal tahun kelahiran 1984 nie? apa hal da tua 2 tahun nie??? ini tidak adil...terus cakap ngn akak tu. lagi kena tunggu daaaaa.... terus tunang berdesup tinggal aku sorang kat sana. xpe lah...pasrah jea, dari kena tunggu dia dalam kete, tunggu sini sekurang2 nya ada aircond...gitu........

dekat kol 2 kot baru la mende passport aku tu siap. heh....siap gak. lek2 kejab kat kerusi..belek2, check satu2. ok la.. puas hati dah. tunggu pakwe datang amek. senang jea rupa nya nak wat passport ni ea...ghahaha...kesian jadik aku!!!!

lambai lambai...hehe

WP : esok cuti

salam sejahtera....

korang semua tengah wat apa eh petang2 gini? aku kat opis kalo petang gini mcm lemau gile jea. eh...ke memang dari pagi aku lemau? ngeh ngeh ngeh....

hari nie siapkan keje...eh, check drawing jea. calculation kita check next week lah ea, xde mood dah nie. bertabah je da tadi nie... sejukkkk..mengigil dok kat opis nie. dengan tunang bertuah nie elok je parking cup cake dia atas meja aku. elok straight depan mata lak tu. sabar2...hari nie last ganti pose... tahan...... tunang da kecundang...biarkan dia, dia xpe...pose sunat jea, kali nie kita bagi can..sok2 xleh buka! hahahaha....

sok cuti nak g wat passport. ikotkan aku, aku nak wat kat UTC tu..dekat ngn opis. eh, jalan kaki penat jugak la...tp kalo stanby cekodok RM2 ngn tea ais se-ikat..no hal. keh keh keh. tapi en.tunang suroh buat kat kajang. hokey la....kito p kajang...kata nya kat kajang sonang cket. baik.... malam nie siap2 sapu minyak angin kat kaki sebab nak jadik tugu dalam komuter.

tadi dah amek gamba passport. kejab jea siap...siap amek yang 8 keping lagi sebab da plan kalo lawa nak jadikan as gambar kat kad nikah nanti. kad nikah bukan kad undangan tu (nie tunang aku je yang salah paham..org lain paham) tapi kad nikah yang macam ic tu. memula tengok mcm x puas hati jea.. sebab senyum x berapa manis. wakakaka.....lama2, mcm ok jugak kot. ngeh ngeh ngeh...

excited x? belom pape dah siapkan gambar tok kad nikah..muahaaha. mende lain xsettle lagi. itu yang di buat nye dulu. hehehe...da alang2 kan.

pas wat passport nak p fitting baju akad nikah. tetiba mcm xleh nak imagine cenggane la rupa baju tu.. huhu..nebes? xde la nebes sangat..mcm xde perasaan pon ada, siap boleh lupa esok nak kena pegi fitting. ngeh ngeh ngeh.

kalo dan esok nak pegi amek sijil kursus kawen ritu. kalo dan lah...kalo xdan sabtu lah kita g amek kan. huhuhu....wahhh..mcm banyak je benda nak kena wat esok. uhuk3...

lusa nak p matta fair. sape nak join? agak2 jumpa x?? x de yang perasan kot sebab orang ramai kan. xpe lah..kitorang plan nak g mana? mcm x plan lelok lagi jea.. tengok la nanti cam ne..

ok lah..da xtaw nak cite apa dah... byeeeee.....

perut x berdondang sayang lg dah...da tahap rock kot neh. siap org belakang ley dengar, tp ai is ilek je...bhahahah, selalu x sahur elok jea...xde rasa lapa mahupon kebuluq sebegini rupa.....

-----------------------------------------

entry nie sebenarnya untuk hari kamis lepas..tapi lupa nak up..ngeh ngeh ngeh... passport da siap. Alhamdulillah...buat kat kajang nun, en.tunang amek cuti jugak. sebab mahu teman tunang nye buat passport and paling penting fitting baju akad nikah. tapi kecewa... hahaha, aku x, tapi dia yang kecewa. baju aku tu akak tu ad adjustment cket so rabu nie baru ley fitting. aku ok jea.. tapi pakwe mcm down cket. x sabar nak tengok tunang dia nie pakai la kot, nhehehe...

sabtu kitorang gerak g matta fair. naik LRT jea. smpai2 terus pegi hall 2. hall 3 dah ramai org tp belom tahap sesak lagi la..hall 2 lagi lenggang. so ok la....dari xde orang, smpai penuh smpai da xde org balik baru kitorang settle. so dah booked tiket flight, hotel and transport tok pre-honeymoon. ngeh ngeh ngeh..

pre dulu...after da settle rumah dan kereta. da lapang cket..baru kita pegi honeymoon betul2. tu pon kalo xde isi lagi..hahahha. so kemana kami??? nak teaser ke? letak gambar macam org selalu buat tu? x payah la kot...kitorang g bali jea..hehehe. nanti cerita lain eh.

da settle kat matta fair terus berkejar ke rumah nenek tunang. ada BBQ. banyakkkk makan.. hehehe.

ok la..tu je nak cerita. nanti up entry pasal matta fair ea?? berbaloi2........

mertua oh mertua

salam sejahtera...

P/s: nie entry lama...last week kot, ke last two week??? Sekarang baru tkedek2 nk publish..ngehngehngeh

yeh isu mertua lagi, hehehe. ala...bukan isu pon, aku pon cakap dah sebelum2 nie yang aku redha je kalo kena dok ngan mertua. bukan forever pon..until we get our homey jea. la-kisah nye hari tu tengok rancangan semanis kurma, topik serumah dengan mertua. so post la kat FB. then ada la yang menkomen. ala...bukan org lain pon, kakak sendiri jugak. not much tapi still menyakitkan hati. if ko taip 'hmmm...' pon dah menyakitkan hati. sebab bagi any perempuan..if dalam situasi cam nie, u need support kan. bukan nye pemikiran2 negatif.

walhal mende kecik, tapi kat dalam kepala korang dah ada benih2 negatif tu. so benda2 kecik tu macam pencetus. xmo la gni kan?? being me...if ada org yang datang meluahkan rasa kat aku. walopon situasi dia xyah pusing2 memang sengsara (bukan dalam kontek serumah dengan mertua ea. )

senang bagi contoh. kalo org datang, cakap cam ne ea..pakwe dia malas solat. wahh...nie bahaya. solat itu tiang agama, apatah lagi dia laki, dia ketua keluarga, dia pembimbing. so tiang nye haruslah kukuh. nie kalo gi minang nie komfem bapak reject..ye dok? tapi nie baru pakwe, xkan kita nak cakap ko tinggalkan dia. eh..supposedly gitu la kan? tapi x salah kalo bagi peluang tok dia berubah. so aku akan bagi jawapan yang win-win situation. paham x apa yg aku nak cakap nie? paham x?

so berbalik pada komen negatif pasal tinggal dengan mertua. tinggal dengan mertua bukan nye seteruk x solat, zina, judi, minum arak..kan? tinggal dengan mertua je pon. memang situasi tu boleh jadi teruk. tapi boleh jugak jadi baik. so xyah la nak infiltrate cerita teruk2 dalam otak orang.

x salah kan cakap. ada je yang ok..as long ko ok, mertua ko ok la. kalo mertua ko x ok, ko tengok balik diri ko.. mesti ada kat mana2 yang cacat nye. biasa la tu. xkan kita nak ubah mak mertua ikot cara kita walhal kita yang menumpang dia. so kita haruslah merubah apa yang mak mertua x suka. bukah ubah diri kita..just mende2 yang mertua x suka jea.

tapi ada je yang menantu dah baik dah..tapi mertua pulak yang suka carik pasal. ada je yang x kena kan. tipu la kalo xde mertua yang x bermasalah. ada...banyak, biasa la tu..bukan nye bila dia dah jadik mertua dia dah betul 100% macam malaikat xde salah nye. x jugak...tapi xpe lah, kita bincang la ngn husband kan..if xde jalan jugak, kita pindah la. x leh pindah??? ngadu dengan Allah...insyaAllah ada jalan nye. mungkin, mana la aku taw... aku x berada dalam situasi tu. tapi aku xnak la ada pemikiran negatif before jejak kaki kerumah mereka.

eh..tipu, ada..memang ada, biasa la tu. bisikan syaitan, bisikan hati sendri. bajet baik sangat hati putih bersih. xlah... so its normal to have that thought. standard la...tapi setiap masa cakap ngan diri. awak nie bermasalah, so sila menjaga manner.

Ini...bakal mak mertua saya...awet muda gitu, sume ingt nie bakal kakak ipar. Muka saya...cuak smpai senyum pon x betul, ngehhh


eh..aku memang bermasalah pon. salah satu masalah aku yang aku nak ubah tapi x dapat is. aku cakap kasar. dengan tunang pon kasar. kasar dan cepat marah. baran. ya Allah, selalu sangat nak berubah. berubah berubah.. x mampu...terkadang baran tu bley kontrol lagi kalo xde yang menambah bara. tapi bab cakap kasar tu xleh kontrol. kasar nye ya rabbi.. cam mana nak jadi bini gini. x kesah la tunang aku taw tu memang nature aku pon, dia bley terima tapi..x best la kan...hmmmm.....