si comel n si ensem

Sabtu, 16 Februari 2013

WP : yang x ada

salam sejahtera semua...


asyik dok tulis entry pasal apa yang ada kat majlis je kan..meh2 nak cite pasal apa yang x ada kat majlis nikah aku nanti. seperti sedia maklum, majlis nikah tu nanti pon harap nya simple2 jea...x over bajet retis bagai, insyaAllah.

malas cakap banyak..antara mende2 yang mungkin xde kat majlis aku nanti...

NO DIY..

wah...memula lagi, siap besar2 lagi. yehhh..no diy sepertimana majlis pertunangan hari tu. aku xnak stress kan diri sendiri. so sub kan kat orang jea. signage aku sub kan kat en.tunang. boleh kan wak?? teheehehehe....

NO VIDEOGRAPHER

NO FOTOBOOTH

NO GUESTBOOK

NO CANDY BUFFET

NO MERENJIS

NO OUTDOOR PHOTOSHOOT

ABSOLUTELY NO PRE-WEDDING

NO KOMPANG, CAK LEMPONG, SILAT BAGAI

NO PA SYSTEM OR DJ OR WHATEVA..RIMAS.

NO DAYANGS

wahh..nampak x betapa banyak nye NO. so ketahuilah korang. memang majlis kitorang nanti back to basic giteww. ada kan apa yang ada jea, yang add-on tu tolak tepi. eheheheheh.... rasa mcm banyak je lagi no, tapi nie je setakat yang teringat.

Jumaat, 15 Februari 2013

ralat jumaat : honeymoon vs umrah

salam jumaat semua...

tajuk ralat jumaat, xtaw la kena ngan topik ke x. sebab xtaw nak letak tajuk apa. konon2 kena je la ea... sebab pemilihan tajuk? erm...hari nie hari jumaat dan memang ada sedikit rasa ralat di hati.

biasa la, bila tengah menguruskan majlis nie, otak pikir pasal majlis je la kan. pasal pelamin ( even da settle booked pon still pikir jugak) pasal baju, pasal hantaran, pasal duit, semua lah. than terpikir pasal honeymoon. hari tu sebenarnya aku dah suara kan dah idea aku nie kat dia. tapi tadi sekali lagi aku suara kan kat dia.

pasal honeymoon tapi g wat umrah sama sama.

ritu dia cakap x best la honeymoon g umrah. umrah kita pegi umrah je la..honeymoon is honeymoon. so ai is diam je la. sekali pikir, banyak gak nak pkai duit kalo pegi honeymoon pon. nanti mampu ke nak kumpul balik duit sebanyak tu balik. pastu bila pikir pelaminan makan kos 4k plus, sayang nye.. membazir nya... kos tu dah boleh cover kos umrah bajet tok seorang dah.

tetiba rasa nak pegi, diri masih belom bersedia, masih belom cukup segala amalan. masih banyak dosa yang tersembunyi. tapi tetiba hati terdetik, dari pegi ke tempat lain..baik ke sana memohon keampunan. mana tahu diri jadi lebih baik..

tapi....

andai ada rezeki Allah untuk kitorang berkunjung ke sana dalam waktu terdekat nie, insyaAllah ada la rezeki tu kan? ikot kan xnak la dah tua badan da x kuat baru nak ke sana..bia la tika masih kuat nie, kan? tapi...cuak tu ada, huhuhu... insyaAllah...antara wishlist kami... nak menuggu panggilan haji baru ke sana...waiting list berderet2..kan?? so mari lah kita berkunjung ke sana mengerjakan umrah dulu..

insyaAllah semoga di permudahkan... doa kan kami.. :)

Khamis, 14 Februari 2013

WP : dah booked pelaminan nikah...

salam sejahtera semua....

review pasal majlis pertunangan dah settle dah..hehehe. so bley la masuk ke wedding planning nye entry plak. rasa nya xde apa sangat kot tok majlis aku nanti. masih mengharapkan majlis yang simple dan santai macam majlis tunang hari tu..insyaAllah.

sehari lepas tunang hari tu aku ngan mak dah pegi butik pengantin. x survey pon..malas. hahaha...terus tuju situ jea..pilih2 pelamin nak kaler apa pastu bincang2 harga cket. deal..terus bayar deposit 500. memang sape2 dapat customer macam aku mesti hepy...tapi time tu je la kot. time cerewet aku datang mesti sakit jiwa..hahaha.

alhamdulillah....

settle banyak benda dalam satu masa. nape banyak benda? sebab aku amek total pakej dekat butik tu jea.. malas nak pikir dah...hahaha. klo tengok total sum memang macam mahal. tapi kalo pecah2, amek dengan orang tu, amek dengan orang nie...lebih kurang je harga nya. Dengan situasi aku yang x selalu balik, deal dengan sorang vendor je senang.

so meh list cket amende yang dah settle tuh...

pelamin pillar - 2 tiang jea sebab rumah x cukup besar.

mekap 1x - sebab xde bersanding bagai, lepas akad nikah terus panjat pelamin untuk upacara batal air semayang.

baju 2 pasang - aku mintak satu jea, tapi dia bagi free satu. satu baju tradisional kebaya indon yang aku x suka tuh, tapi sebab malas nak semak kan otak sendiri, so tibai je lah. satu lagi dress. cenggana rupa pon xtaw sebab x tengok lagi..ala..dress kembang ala cinderella tu la kot. hahaha....butik kat kampung ceruk nun...what do u expect??? hihihi

meja beradab tok 8 orang - nie pon aku x sure design macam mana..pandai2 ko la kak elly, aku malas nak pikir.

gambar 2 roll - dapat CD, dapat satu album dengan edited pics, dengan 2 keping gamba 8x12..bantai je..malas pikir.

khemah 2 bijik with scallop - tapi kerusi x bersarung pon..ah, x kuasa aku beza harga 100 kot just tok sarung tu. x payah! aku wat kenduri kesyukuran je kan..so x payah mengade sangat lah!!!

daapt free arch bak kata akak tu. harga??? 4k plus tok semua tu..fuhhh... mahal? bagi aku mahal...kalo kampung aku berjarak setengah jam jea dari KL neh memang..memang aku akan g amek yang less than 2k.. hahaha.

ok kira settle banyak benda jugak lah kan...malas nak cerai2, mekap amek org nie, pelamin org nie, khemah org nie, x kuasa. nampak x??? nampak x betapa banyak nye perkataan malas nak pikir yang aku pakai. so memang xleh nak cakap apa dah la...

sekarang sakit jiwa pikir nak bayar 4k tuh. gile ah...sebab malas nak pikir nye pasal. sayang oiii.. tapi kalo ikot kan pada bajet dan pengiraan aku. memang itu lah bajet nye. sebab yang aku kira tu by item, cerai2. so lebih kurang je. ok dah...stop, nak kena pikir duit lam bank plak...hahahaah.. lepas deposit ada lagi balance 3k plus lah..

garuk garuk kepala...cam ne nak beli EOS M gini??? haissshhh.....nikon 1 je la kot, xyah tambah duit sndiri dah.. huuu...

Rabu, 13 Februari 2013

3 hari dah bergelar tunangan orang : overall review

Salam sejahtera...

Jam dah 2.34 pagi tp mata xmauh lelap...maybe sebab semalam tido atas bas,Pastu sambung lak tido pagi tadi smpai org azan zohor, meh meh meh..Cam no nak jadik bini org gini??? Huuu....xley wat pe, penat gil wa ckp lu..Pakwe pon suroh tido bebanyak sebab dia taw betapa penat nye badan ini..

Eh..nie apa pakwe2 lg nie...tunang lah. Eo...en.tunang saya. Comey je ase bile cakap 'assamualaikum tunang ayg', 'hye tunang ayg', hahaha...gedik eh.


Amek kesempatan nie tok bercerita perihal majlis secara overall. Overall hokey!! So mungkin ada entry len pasal majlis yg akan menyusul. Mungkin xde dah..hehehehe....

Alhamdulillah...majlis berjalan lancar, simple dan terhad pada family dan kawan rapat seperti yang di rencana kan. Eh..bukan kawan saya, kawan mak. Kawan saya sape je yg saya jemput...??? Owh...ada sorg, tp dia x dpt cuti. He... X kesah pon, just ajak dia dtg umh makan nasik je, klo cuti la..dah x cuti xpe lah.. :)



Menu bertukar pada saat akhir. Xjadik menu ala thai. Pape pon tetap puas hati, eh...mak masak sendiri mesti la puas hati. Semua mak masak sendiri, aku x tolong pon...tolong makan jew...meh meh meh. Ops...aku bizi kt depan lah, bab
Nak mengataaaa...laju je kan.

Antara menu yg di hidangkan...

Nasi minyak x lupa juga pada nasi putih

Kerutuk daging

Ayam goreng halia

Dalca

Acar timun

Talapia 3 rasa tok family lelaki

Sambal belacan

Agar2 ada 3 jenis

Bubur kacang

Walopon overbajet tp xpe lah...xkan barang kering da beli lauk xde...ye x? So puas hati. Tp bg rating 8/10 je sebab overbajet kan...

Pelamin mini yg x serupa mini. Beli kain backdrop besar so bley tutup keseluruhan dinding. Tp masih simple x over kill org kate. Suka jugak. Mau x suka..aku panjat sendiri tahu?? Mengigil2 atas tangga kayu yg super uzur tu. Tp alhamdulillah...puas hati, simple seperti yg di inginkan. Rating...bagi 8/10 jugak lah sebab kalo peratikan pelamin
Tu senget benget..muahahaha...owh, bunga cantikkan?? Yg merah tu diy dr crepe paper..fuhh...puas hati gile tgk hasil tangan sndiri..

Baju tunang ...no komen lah. Komen kang banyak lak ketidakpuasan hati even org sume puji baju tu cantik. Siap mintak kontek number tukang jahit lg. Pastu sume terkejut bila aku cakap all the beading work done by me. Hoihh...menghina tangan aku lettew.. baju jahit kosong je kat bak tailor jalan tar. Kain beli kat osman house of exclusive textile. Lace pon beli kat sana...banyak lg lebih nie... Pearls sume beli kat klim craft. Half moon shawl diy by me 100%, eh...90% sbb jahit tepi anta kedai. Design peplum eh?? Gitu lah..



Mekap done by my kakak. A day before tu test mekap rupa lain, hari tunang jadik rupa lain. Aku asyk la dok tanya org kot tebal ke apa..dorg ckp ok, x tebal..cantek. herm....ok la kot, nmpak lam gamba masih rupa aku, so x tebal la kot.. hahaha...


Hantaran di finish kan oleh akak aku. Da cerita kan before..so malas nak list balik amende aku bg dia and amende dia bagi aku. 7 berbalas 5 je pon..hantaran aku kaler pepel pink kot, belah dia kaler turquoise silver..cantek okey, terus segan ngn hantaran sendiri..huhuhu.

Belah saya

Dari mereka kepada saya

Pada hari kejadian ada sediakan goodies bag tok kekanak jugak.tp lupa amek gamba...dalam 80 bag je kot. Niat sedekah jea..memang bagi kat bebudak semata2. X sangka lak bley abis, huhuhu. Mak aku kirim kat mak2 yang datang walo x bawak anak..hahaha. aku isi gula2 3 bijik, wafer 1 ngn cumi ke sumi tu satu. Tu je..hahaha...paper bag kecik jea, tu pon muat2.

Masa semua dok amek gamba and masa bakal mak mertua sarung cincin, aku sangat lah malu...mengigil bibir aku okeh. Akak aku sibuk dok suroh senyum..baling ngn bantal kang baru taw..da la aku jenis kurang ayu, tetiba kena duduk bersimpuh. Nak je mintak izin ngn mak aku nk duduk bersila. Mau aku yg kena baling nt..huhuhu, tgeliat urat pinggang..huahuahua.




Kaku!!kalo berani gelak rrr!!!!

en.tunang saya sangat segak di mata saya pada hari itu. Eh...tetiba, hahahaha.



My mum. Dea pon dpt cincin, sbenarnya just nk amek gmb dia terima cincin tu je..sekali my mum sarungkan, pastu salam.
Eoo...dia mcm teragak2, sbb blom kawen kn, mn bley salam lg. Tp..xpe lah...jaga hati org tua

Apa lagi ea??? Owh...perkara yang di kesalkan sepanjang majlis. Kedai kek yang femes ngn kek nye yg sedap itu dah x amek tempahan. Tu la...last minit sangatttt. Last2, beli je kat kedai kek mana yang terjumpa..pasrah je. Lagi....owh, abg ipar siap leh balik tukar baju melayu padahal rombongan lelaki bila2 masa je akan sampai. Kesian dorang kena tunggu pihak kami plak..huhuhu.

Bakal family saya...ttinggal adk kecik je sorg..

Tu je la kot...gmb sume amek lam fb FMIL, kabel kamera aku ttinggal kat umh, dat why xde gmb family aku..eh, ad pon x komplete sume kot..

complete la kot review pasal majlis, malas nk review satu2, hahaha...