si comel n si ensem

Jumaat, 22 Februari 2013

sepah yang terbuang

salam sejahtera...

hari nie mood kelaut lagi. oh...xde kena mengena ngn incik tunang. bila ngn incik tunang xde baru rasa mcm nie. tapi masih bersedih..menyimpan rasa. ahh...persetankan dengan rasa. macam x biasa....

biasa la...bila kebahagiaan dah di temui. da x perlukan kita.. di jadikan kita sepah. di layan kita macam sampah..eh, bukan sampah yang busuk tu. sampah kertas tu..mana orang nak pandang dah sampah kan..ada org nak amek berat kat sampah? lepas buang da x pikir kan??


Gambar gugel, edit blk pkai insta..
gitu lah...

xpe lah. kita x kisah. bila orang perlukan kita..kita ikhlas menolong. kita jujur dalam berkata2, dalam mengutarakan pendapat..demi kebahagiaan mereka. tapi bila mereka da x perlukan kita, xpe lah.. kita tumpang gembira dengan kebahagiaan mereka.

paling sedih bila kita ikhlas bertanyakan permasalahan yang di alami. dah settle ke belom, kita pula yang di marah. di perli..macam kita sibuk nak jaga tepi kain mereka. kita bertanya sebab sebelum nie kita yang di cari. kita xnak la orang kata kita just tolong sebab orang da mintak tolong, sebab terpaksa. tapi x pe lah...kita sepah jea....

PS : sepah di mata mereka tapi pertama di mata incik tunang. ah...x kesah la. nanti ada masalah carik lah kita balik ea...kita x kesah pn

Khamis, 21 Februari 2013

persiapan diri..

salam sejahtera...

ea..yan tengah mempersiapkan diri.. bukan persiapkan diri tok kawen, lambat lagi...xkan dah get ready kot.. mempersiapkan diri tok kena marah ngn incik tunang...huaaaa....kena marah lagi...

well.....

salah yan jugak, sebab degil. uhuk uhuk uhuk. tadi pegi jakel..nak carik kain tok buat veil, dah bawak sampel dari kain akad nikah pon. pilih2...decide ah nak amek satu kain tu. kaler xde la exactly tapi lebey kurang la kan. sekali dah bawak balik...dah letak sebelah2..warna lain gile...huaaaa....nie nyampah g jakel nie..

baju akad nikah yan kaler peach masam, peach pucat tuh...macam pastel peach. ha...gitu la kot. tapi tengok kaler dia memang lebam la..mcm kusam2 gitu. sekali...kain yang aku beli tu warna peach yang macam orangey gitu. huaaa....kang ada 3 tone peach kat baju aku. baju peach lain, anak tudung peach lain, shawl peach lain, veil plak peach lain..huuuaaaa....


nape aku x beli sekali terus masa beli kain??

kesah nya..sebab masa tu kain cukup cukup 5 meter jea. kalo ada lebih memang aku dah beli dah. and nape aku x g carik kat gulatis jea..mesti ada kan? sebab ritu dah pegi...cuma nya x bawak sample, tapi berdasarkan apa yang aku tengok memang xde la kaler kain aku tu. and aku x suka g gulatis, sebab SA dia bongkak gile.. nyampah aii..dah la dok kat depan tu borak2, kita masuk bukan nak tanya..kita lak yang kena g kat dorang.. pastu muka sekor2 macam kita menganggu dorg jea. eeiii...

owh..aku xtaw la kot orang lain ok. kot la dia tengok aku macam org x berduit jea kan..so malas la nak melayan, mana la taw.....

p/s : belom pon abis taip entry nie..incik tunang da turun sound setepek dua, tu la...xnak dengar cakap sangat.. huhuhu....dah dia suruh pegi gulatis jugak carik wane tu. duhhh.......

Rabu, 20 Februari 2013

WP : ada kebaikan Berbanding keburukan

salam sejahtera...

nak cite pasal period, hahaha...pasal period pon nak wat entry. hew hew hew... biasa la kan, bila dah nak kawen nie..mesti la amek taw pasal period kan? orang lain xtaw..aku ea..

being me...

aku nye kitaran period lamaaa....38-42 days. amek kaw!! hahaha...kadang2 tu dalam sebulan x period pon...selang selang...tapi xde la smpai 2 bulan skali. dia macam 2 bulan period..pastu bulan ke 3 xperiod, bulan ke 4 dan 5 period, bulan ke 6 x..ha gitu la...

tengok kat apps, masa hari nikah kitorang tu aku bersih la...siap masa tu jatuh hari subur lagi.. wahhh.. sexcited kejab...mana taw rezeki awal..bley dpat baby awal even en.tunang suroh honeymoon dlu setaon before dapat baby..errgghh...ingat umo kita nie 23 ke apa??

ok back to the topic...

sekarang nie..kitaran aku dah berubah. dah 2 bulan dah kitaran 34 hari jea. hew hew hew...hepy la sebab rasa macam perempuan normal..sebab kitaran normal kan 28 hari. tu aku pikir la...tapi doc aku cakap normal lagi kitaran aku tu..x pelik lagi..kalo 60 hari baru pelik kot...hahahaha. since doc cakap normal aku xde la kesah. tapi menjak aku makan habatussauda, vit c bla bla bla supplement sume maka jadik la 34 hari.

check check...masa malam pertama kitorang nanti aku period...muahaha. masa tu hari ke-3 kot aku period, tu pon kalo kitaran aku menten la..cakap kat en.tunang...low jea suara cakap xpe la dah majlis kan penat2 sume...bley la rehat. hahahahah....sebelom nie dia la yang excited. aku da cakap lepas majlis penat.. memang tido mati x pandang kiri kanan dah..hihihihi...

memula kesian jugak kat dia. ea la..macam xley menjalan kan tanggungjawab sorang isteri dengan sempurna jea...tapi bila di pikirkan balik, ada kebaikan nya jugak. ketentuan Allah semua itu...

nape???

sebab everytime pikir pasal majlis, aku mesti pening macam mana nanti nak mengundurkan diri tok solat, baju ada 3 pasang. so kne settlekan before kol 4 la..sebab bila nak semayang zohor, mekap semua mesti la kena cuci kan? xkan nak mekap balik...pastu mesti kalut tetamu dok tanya mana pengantin sume kan.. tetiba pengantin kuar muka da xde mekap. stress ok...takut terlajak ke apa ke..kot leka sangat, tengok2 dah asar...zohor ntah ke mana..nauzubillah..mintak jauh.

si lelaki xpe la..dia xde kena mekap apa...boleh la lari p solat sat. tinggal la kejab tetamu tu kan.. tapi pempuan? haaa....sebab tu la Allah permudahkan. maka nya xyah risau pasal zohor dah. harap sangat cycle sama je sampai time nikah nanti. dapat redha ilahi, berkat majlis..bahagia la rumah tangga hendak nya.. amin....

redha suami?? xpe..nie hukum alam, memang xleh wat apa..bukan sengaja xnak layan suami ke apa kan.. huuuu.....

WP : finalize design baju akad nikah

salam sejahtera,

dah set another appointment dengan kak tailor. hari isnin hari tu..well, x plan pon. call dia nak set appointment, dia kata xpe..weekday memang xde org..datang jea, means lepas keje la kan?? so isnin tu memandangkan memang nak ke area tu nak amek gamba tunang hari tu, maka nya mari lah kita ke butik itew teros supaya kita x stress pikirkan baju itew..giteww..

owh..rasa nak lempang diri sendri laju2. haruskah gantikan any perkataan yang berakhir dengan u dengan ew?? rasa comel kah? gedik oh!!

back to the story mory kita yeww.. so lunch tu gegas ke osman house of exclusive textile carik bridal satin. harga? RM32/meter. kalo jakel if not mistaken RM35/meter. tapi tu zaman taon lepas la..sekarang nie x tau lah kot harga turun ke kan. tapi aku suka g osman sebab xpayah susah2 lalu every floor sebab apa yang korang carik dah ada depan mata. dia memang exclusively untuk baju2 pengantin je kot. warna bridal satin dia pon santeks and x merapu2..which xpayah pening2. nak kaler gold. nah nie gold...pegi jakel kang gold ada pat belas shades..aku dah la susah bab nak memilih nie.

kaler lampu memang xmenipu macam kat jakel la sebab dia pakai lampu putih biasa jea..gitu kain kau masa kat kedai gitu la bila kau bawak keluar. eh...ada la slightly beza sikit. tapi xde la macam jakel kan. kang terpinga2 jea sebab tadi ase wane lain..kang sekarang wane lain plak. price wise...of kos la jakel mahal...pegi jakel jumpa yang murah, jumpa yang mahal...of kos la hati berkenan kat yang mahal..sebab yang mahal for sure la lawoo..

eh..dah dah...merapu jea. so dah dapat bridal satin. beli half meter jea pon...nak guna tok wat riben ngn bungkus the butang jea pon. sampai butik en.tunang drop jea,dia kena g amek gamba..memula dia x konfiden bia aku sorang,nk ikot jugak..tapi aku paksa dia g amek gamba jugak..xpe aku deal ngn akak tu sorg. eh...ke dia nak bersama2 dalam urusan nikah kawen nie? bajet cute lah tu?? x payah...kang kedai tutup. dia ada pon dia diam jea kat sebelah.

masa aku pegi tu ada satu couple tengah discuss2. tapi x lama la..dorang pon baju kaler peach jugak. tapi xdecide lagi lace warna apa. aku? aku peach gold. org itam xleh pakai peach? sape cakap??? peach ok...pink yg xok.. lepas dorang tu balik aku discuss2 cket ngn akak tu. bagi idea...akak tu pening cam ne nak jahit baju aku. aku x kira...aku nak macam tu...so buat la bagi bleh. x dulik!! hahaha....

aku lak bagi cadangan cam ne nak jahit baju tu...bhahahaha...xpe, janji outcome dia seperti yang aku nak. ada la akak tu komen2 idea aku tapi aku firmed. aku nak cam tu jugak..ritu cakap design aku nak lebih kurang tetamu kan? sekarang cakap serabut plak..adoyaiii...so aku cakap la xpe, aku nak cam tu...bhahahaha. lace jea pon.. nanti kalo x cantik aku bukak la balik. tapi lace tu dia x jahit lagi...g fitting dlu, da ok..baru dia jahit lace.. so ada masa lagi tok pikir. tu pon aku suroh dia letak cket jea...the rest aku letak sendiri..jahit tangan. veil? terpaksa la DIY sendiri jugak nanti...ggrrrrr.....

baju aku nanti sume benda ada...drape ada, trail ada, butang bungkus ada, riben ada..hahahah. nak riben besar kat belakang..tapi dapat 2.5inch jea. huhu....xpe lah, nak wat cam ne sape suroh aku p gunting cket kain tu...hehehehe. pastu tanya akak tu harga berapa? akak tu cakap RM250 plus plus plus. so tengok la macam mana nanti. tapi tok baju nikah rasa nya dia memang start with RM250.

fuhhh...harap x mahal sangat la...berpeluh tunang ai nak membayar nanti. tu pon dia da sound xyah la letak macam2..mahal nanti..ahhhh, nak jugak!! so settle bab ngantor baju..tunggu outcome jea jadik ke x nanti.. harap jadik la ea..bulan 3 nie fitting. dia memang tulis kat situ sebulan..tunggu je la dia call mcm mana..

nasehat aku??? jangan jadik macam aku. jangan just ada roughly design korang nak cam ne.. pastu pegi jumpa tailor dengan harapan dia akan menclearkan design korang. aku ingat gitu la..dah nama dia tu bridal gallery yang menjahit baju pengantin. so ingat dia akan bagi idea and suggestion la. xde....ko pikir la sendiri nak macam mana, kalo ko rasa elok...walo dia condem idea ko, ko bertegas jea..sebab dia xkan nolong ko pikir cam ne nak wat. eh... xde la x nolong langsung..tapi dia just bagi idea cket2 jea.. kalo ko rasa idea dia pelik or xleh pakai... ko cakap jea xnak cam tu...it ur rite, ur the customer...

what else?

overall...is ok. akak tu memang baik. hasil dia xleh komen lagi sebab x siap lagi...harap2 mabeles mcm other blogger cakap.. pray for me.. InsyaAllah...

Isnin, 18 Februari 2013

WP : my finger is already on the bridezilla mode switch

salam sejahtera..

yeah...my finger da pon kat atas switch to turn on the bridezilla mode, but not yet...awal sangat lagi.. xpe...thing can be settle lo...positive.. positive...

aku kan, punya la xnak stress settle kan all thing ngan satu vendor je. ok memang x stress..aku pilih mak aku angguk, dah...settle. tapi nie nak cite pasal baju akad nikah. aku hantar ke butik di bangi.

this butik buat aku hampir2 switch on butang bridezilla lah jugak. tapi x...aku switch on butang ratu air mata jea.. hahahaha...tu biasa..

well it not that aku pegi sana with zero dalam kepala otak aku pasal baju cam ne aku nak kan. ada la a few thing, kecuali part patching n beading...aku memang nak serah kan 100% tok that butik decide cam ne nak buat. sebab aku xnak outcome dia nanti sebijik macam baju tunang aku. so pada pendapat aku, orang lain.. lain la idea dia kan..but, same jea..i kept telling her that aku xnak sama dengan baju tunang aku which is the design yang dia syorkan tu sebijik dengan baju tunang aku..erm...maybe less.

aku x salah kan dia 100% pon. maybe dia xleh entertain aku sepenuhnya sebab masa aku pegi orang ramai gile. but pada aku, kalo setakat customer datang nak amek baju or just hantar kain measurement da ada..baik suruh staff yang layan kan.

masa dalam kete nangis2 sebab x puas hati dengan layanan yang di beri, terus nyesal x ikot kata FMIL. dia suggest pegi man kajang. tapi pikirkan en.tunang yang kena membayar dan a gud review pasal this butik aku semangat pegi sana...sekali, hampeh.

idea kita dia reject. design kita nak di katakan macam tetamu jea bukan macam pengantin, tapi dia xde bagi any suggestion pon cam ne nak buat..stress ya amat. da la penat lama menunggu, feed back kurang memuaskan plak tue..

dalam kete, bincang2 cket ngn en.tunang, dia suroh set kan another appointment ngn akak tue. maybe ritu orang rmai sangat, dia pon xdan nak layan kita and give any cadangan. siap en.tunang cakap kalo pegi jumpa dia tok second time dia still macam tu, amek kain tu balik and hantar kat another tailor. huhuhu....

but xnak jadi rude sangat, aku searching another design and idea. cam ne baju tu nanti..cam ne aku nak beading tu nant..cam ne aku nak kain dia nanti. and i want to be firm with my decision, x kesah la dia nak condemn ke apa.. plus it was for akad nikah kan, so xkesah la simple dia kata macam tetamu ke apa kan...

plus kalo sesape ada bace entry aku yg kat bawah tu..mesti taw, aku xnak DIY pape tok nikah nie. tapi nampak nya memang kena jugak lah. xleh harapkan fully kat akak tu. not that dia teruk tapi if nanti ada yang nak kena tambah or touch up..which is memang nampak gaya nya kena..

aku da siap2 beli lace yang ada beads so that aku xyah pikir nak letak beading bagai dah. tapi rasa nya nanti nak kne touch up cket. ad a few part yang kena patching sendiri, tambah pearls and diamante cket. nape kena patch sendiri?? sebab aku nak tengok outcome baju tu dulu then decide nak letak or just ok cam tu jea.

P/S : da call akak tu..nanti nak g jumpa dia balik, da print and bring gamba2 yang akan di gunakan untuk membentangkan design yang aku nak tue... huhuhu...