si comel n si ensem

Jumaat, 28 Disember 2012

44 days untill our engagement day : Alhamdulillah...rezeki kawen lg

salam sejahtera...

ingatkan nak tunggu ticker tunjuk ada 40 hari lagi baru nak update tp berita gembira haruslah di share share kan, xkan yang sedih je nak rempan kat blog. uhuk3...

alhamdulillah....syukur sangat.

still, walo sume dapat tapi anggap nie as rezeki kawen. dapat bonus more than double than last year. ingatkan dapat kurang dari taon lepas sebab desas desus cakap dapat balance dari duit raya hari tu. sekali dpt more than double than last year..memang menjerit la. tapi ase mostly dpt lbey kurang kot. xtaw la kot ada yg dapat kurang.

double happiness bila increament pon double dari taon lepas.. Alhamdulillah ya Allah, dah boleh kawen terus bulan dua neh..hahaha. aku ingat kan tengah taon lepas da dapat increament so end year dapat sikit je la..sekali dapat lagi banyak. hepy sgt....terima kasih ya Allah.


Gamba sperti biasa dari instagram : yanisawekhadi

otak banyak dah idea neh.. macam macam dah dok pikir nak beli apa nie. tahan nafsu, tahan nafsu. alih siap2 duit tok simpan. nak g honeymoon lagi nie...fuhh fuhh... kuat la semangat.

bismillah...
semoga aku sentiasa di rahmati..
semoga hubungan ini sentiasa di rahmati..
semoga kami berdua sentiasa di rahmati..

semoga perjalanan kami menuju perhubungan
halal yang di redhai di permudahkan.

amin ya Rabb..

Khamis, 27 Disember 2012

45 days untill our engagement day : majlis pertunangan besar besaran

salam sejahtera kalian,

keje banyak gile kat opis, ingat kan hujung2 taon nie dapat la bertenang tenang, sekali bertimpa timpa plak keje nye.tp hari nie nak bertenang tenang kejab. dah 2 hari x bawak flyer ke opis dgn harapan dapat la fokus pada keje semata. tapi..sesak gak, mcm ntah pape je dpt drawing...semak jea, pening nak pikir.

tinggal kan cerita kerja kat belakang, nak cite pasal majlis pertunangan nanti. saya hanya merancang apa yang berlaku lepas nie semua ketentuan Nya. sebenarnya aku dah cakap berulang2 dah pon dalam entry yang lepas2 pasal nie, tapi cakap lagi lah...in case malas nak mengeledah entry lama.

semalam budak umah tanya, tunang aku nie nak buat kenduri besar besaran ke?. dia bertanya pon sebab tengok aku dok terbongkok bongkok patch lace kat shawl,which is maybe dia ingat tu veil. semalam dah start beading, erkh..xde la beading mana pon..tabur pearl dengan batu batuan jea, beading keje renyah.

padahal dia just tengok aku patch shawl jea, pastu aku ckp minggu depan dah amek baju nak patch baju lak,so yg nie kne siapkan by dis week plak. belom dia tengok aku buat hantaran, buat preparation tok diy mini pelamin. aku memang buat mende tu sume time dia xde. ntah, ase x best..nt ada yg mengkritik keje kita. erm..sbb kita boleh taw, org kritik memang sebab iklas mengkritik, atau kritik sbb x puas hati. erm..abaikan.

kenduri aku nanti simple jea...aku xtau la if ada yg x percaya apa yg aku cakap dan lagi percaya kan spekulasi sendri. erm...biasa la,manusia suka beranggapan sendri. kenduri tunang nanti antara family2 jea...which is betul2 antara family jea.

belah dia yang datang hanya 2 kereta jea. paling banyak pon 3, tp yang konfirm 2 lah. yg konfirm pegi nye...makcik, pakcik, mak, ayah and adik dia. sekali ngan adik dia, total 6 orang jea. 2 kereta pon x penuh. ikot kan memang la harap ramai sket la dari tu. tp jarak penentu, so nenek ngn maklong dia xleh pegi.. kesihatan x mengizinkan. atas sebab family jea, maka nya xde la ajak kawan2 just nak ramaikan orang.

belah aku lak, di sebab kan family mak aku banyak kat thailand, tu pon belah2 yala nun. memang x la dorang datang kn, sepupu mak dan kawan2 rapat mak jea. tu pon as pembantu kat dapur dan ustaz ngaji aku as orang perantara. xde la nak jemput satu kampung mcm orang lain kan...kalo kata jemput kawan2 jea..memang satu kampung la kawan mak aku. so just yang betul2 rapat jea.

makanan pon xde berkatering macam orang lain. eh...kat kampung aku memang rugi la nak berkatering, nak2 lagi aku...orang lain kenduri mak aku jadi ketua rewang. tetiba time aku nak amek katering, bodoh ke apa?? tapi lauk pon xde la lauk kenduri..tom yam, telur bungkus..bla bla bla cam tu jea. desert pon mungkin buah potong jea..ye lah 6 orang jea, beria berdesert kang x termakan.

baju ngan shawl aku..sebab x besar besaran lah aku dok terbongkok patch sendiri. kalo x, x kuasa aku nak wat sendiri. baik aku upah orang jea..kang rupa dia huduh kang malu lak nak pakai..tetamu dah penuh umah nie. tp ea la..baju je la mahal cket, tu pon sebab baju lama problem, kalo x biasa je lah..

hantaran ngn pelamin plak. memula xde pelamin. tapi sebab xnak jadik macam dia la aku buat gak pelamin. nape? sebab bila dah lepas..ko buat mende tu asal ada jea, sekarang nie dok bersungut ko punya majlis cincai cincai jea. macam x bepuas hati.

aku xnak la cam tu..so aku usahakan buat sendri. x kebaboom xpe, janji aku ada. biar la susah semua kena uruskan sendiri. terkadang aku pon merungut sbb stress, sbb penat..tapi merungut bukan sebab aku susah..cuma lelah jea. cam ne nak cakap eh..kira dengan merungut tu hilang stress. bukan nye merungut x puas hati nape aku kena buat sume nie????. aku yang nak..apa ke bingai nye aku nak x puas hati bagai??.

aku x paham..bila keluar dari mulut aku ada unsur2 rungutan sikit, mula la orang pikir aku susah, sengsara.. xde lah. aku gembira..aku bangga sebab aku mampu uruskan sendiri tanpa bantuan sesiapa.

aku buat semua nie untuk moment aku sendiri jea, tok di kenang bersama nanti. bukan nya sebab nak jemput orang beratus maka nya tunang haruslah vogue..harus lah besar besaran. haruslah di war war kan. eh...x di war war kan majlis pertunangan aku. tp me war war kan yang aku akan menjadi tunangan orang (keje mak aku la nie). so that, xde lah makcik2 dan pakcik2 berkunjung kerumah merisik khabar.. owh, hot jugak aku rupa nye ea.. hikss..

ahhh...lupakan, yang merisik sume dah selamat berkahwin, tinggal aku masih terkulat2. lantak la.. dorang dah tua, bila aku menolak..haruslah carik option lain, gitew... ( ke jeles ko x kawen lg nie??)

ok lah..tu jea, balik2 cerita sama jea...


Gamba is from instagram: yanisawekhadi

shawl dah 85% siap..huiii, lama dong... sbb buat cket2 sekali..time bosan jea hadap mende tu. hurm.. pagi tadi semangat bangun kol 6 pagi, mandi...scrub kaki ngn tangan, owh..aku xleh scrub badan n belakang sebab nanti naik bijik2 gatal..sensetip. tangan pon tang siku ke jari jea, kaki lak dari lutut ke bawah je. tu je kawasan yang boleh..huuu....

pastu panas kan nasik, masak lauk sambil iron2 baju. dah siap iron baju pack2 bekal, kembali terbongkok layan pearl..hahaha, semangat tuh. tp time nikah xnak wat sendiri...sebab xnak outcome dia sama jea..nikah mesti la lagi vogue dari tunang kan.

Khamis, 20 Disember 2012

52th days till my engagement day : hantaran da siap + sedikit teaser.

salam sejahtera....

nak cite pasal isu semasa. eh..isu semasa ke? x kot...more to membebel jea, tp xpe lah.. nak cite pasal persiapan tunang dulu.

sekarang tengah patch lace kat shawl. eh..dah cite ke pasal nie? nak cite skang ke? ke nanti? erm.. wat entry asing la kot. ok la...tp bagi teaser shawl dlu la eh. owh..nt pkai shawl half moon jea, and no veil. konon nye half moon veil tp di jadikan shawl. eh..kira 2 dalam 1 la, nak jadikan veil pon boleh. nak jadikan shawl pon boleh.

ok nie shawl dalam pembikinan.........


kain shawl sama ngan kain baju. lace pon sama ngan lace yg akan di tampal kat baju. so xyah teaser tok baju la kan, sbb da taw dah.. Pakai mende alah bulat tu wat regang kain,amende ntah nama dia,untuk stitching tu..clamping eh?? Beli tu sbb nt nk jahit pearl kmende tu senang,chiffon kan lembut..xnak tertarik benang ke apa..

ok skang nak cite pasal hantaran. 7 dulang...sume da siap. dah pack dah pun, tunggu letak atas pahar,letak barang hantaran je nanti. idea deco amek dari blog amirul shafique (betul ke aku eja nie??).

ase dah gitau kot apa yang aku bagi, tp nak bagitaw lagi..huhuhu.

= baju akad nikah. (peach colour - x beli lagi,ujung bulan nie beli)

= cincin tunang. (dia gedik nak cincin jugak - pon beli ujung bulan,silver sudah. tunang je kan)

= ensiklopedia solat + indah nya hidup bersyariat. ( dah beli, dia topup RM50, kes kesian awek kne kuar duit byk)

= kain pelikat 2 helai (dah jgk, pelikat tenun gajah sit dengan atlas)

= kek ( beli kat kg nanti jea )

= buah ( pon beli kat kg, rantau panjang aku datang....)

= coklat ( dekat2 nak balik baru beli, beli awal2 kang nt tinggal plastik jea,sume selamat dlm perut ku)

ok cukup 7. memula nak letak lam bakul. dah beli pon bakul. bunga beli yg foam tuh, kaler pink ngn biru lembut. riben pon dah beli..dah sume la. pastu macam mewah sangat plak tok tunang. dah gitaw kat entry sebelum nie kan?


Nie la bunga tuh...eh, ase mcm dah cite kat entry sblom nie... :(

pastu sabtu lepas, pegi lagi fah lean. beli bunga orkid, hydrangea ngan roses. bunga tok hantaran jea..tu pon dah RM115. aiyookkkk....melayang lagi duit. beli orkid besar, sebatang RM8.90 * 5 padahal 4 batang pon da cukup. tp ok la sebab lebih satu je, bley guna tok touch up (sedapkan hati). beli hydrangea yg satu bunch tuh. RM21.++ kot, beli dua jambak jea. satu jambak tu ada 3/4 jambak kecik (serius xtaw cm ne nak describe). tok 7 dulang, lebih lagi satu jambak kecik. pastu beli roses yg 4 bunch RM10, satu bunch ada 5 kuntum kot.

orkid beli kaler purple fushia (donno the rite kaler lor), satu pokok tu bley pakai tok 2 dulang. hydrangea beli kaler pink pakai dalam satu jambak kecik je sedulang,satu jambak dapat la 3 dulang and a half. rose plak amek kaler purple nila yg light tu, at first rasa macam x masuk je kaler rose nie dengan bunga2 lain,da deco2 tuh ase mcm ok plak. bunga rose tu beli RM10 jea, dapat 4 bunch, 3 kaler purple nila and 1 kaler pink. satu dulang pakai 2/3 kuntum rose.

balik terus deco, stengah hari je da siap. rasa macam buruk jea. tp ok la...berpuas hati dengan tangan kayu sendiri. nak letak reben2 cket nak bagi meriah..tp da xtaw nak selit kat mana..full bloom je hantaran aku, penuh ngn bunga.. setaman gitu..tp sebab pakai polisterin yg di balut kertas crepe wane krim jea, so dia xde la nampak vogue sangat. taman low profile gitu.. reben2 pas nie la kite pikir cm ne.

ok jom layan teaser cket.....


Teaser...hahaha,langsung x nampak bentuk hantaran..buruk perangai,teaser x hengat nye...


Owahh...sajo nk tnjuk. Bakal mak bru balik dr aussie, beli kan ai nie...awww, comey je kaler peach. Kecik jea...
Nk boh purse aii yg gabak penuh ngn resit pon x muat. Tp syukeee...comey,ase nk kunyah2 je...hewww
Bakal mak nak suruh ai pakai masa akad nikah keww...matching dah nie...hewhewhee..

Brand katehill, xtaw sapw...gugel2 bru taw katehill tuh local designer aussie.owww...now i know. Ok lah... Xdpt pkai international designer nye handbag..dpt local pon jadik la. Designer jugak khenn...yg penting freeeeeeee


Ps : all pics from instagram : yanisawekhadi



Isnin, 17 Disember 2012

Dear follower

Salam sejahtera cantik manis ensem semua...

First, nak say sorry to yg follow and i x follow back tu..bukan tanak,
Xde masa. InsyaAllah nt free ill follow ok?? Sorry sgt...
Sampai ada yg komen follow me back!! Lg..wuwuwu, jgn la marah kitew..
Nt kita akan follow..eh??

i know ur talking behind me.

salam sejahtera,

kali nie nak post pasal kemerapuan lagi. lama dah nak up entry pasal nie, tapi baru sekarang rasa nak tulis. dua mende sebenarnya nie, xtaw la relate dengan satu sama lain ke x. tapi malas nak up entry asing2.

sebelum tu nak cakap, progress tunang da 80% complete,kot. hahaha... ada kot tu, well tok pelaminan tinggal only pasu dan bunga jea. tok baju, tunggu ujung bulan, hope ghope dia elok la. lace sume dah siap bergunting tunggu nak tampal jea. malam nie proceed tampal lace kat shawl. hiasan hantaran sume dah siap, tinggal nak tampal riben je kat keliling polisterin,itu nanti sebab da pack ketat2 dalam kotak tunggu kirim kat akak jea. apa lagi eh?? owh...tinggal nk beli bowl tok buah and coklat jea. barang2 hantaran tinggal cincin, baju melayu ngan cokelat jea lg.. xde apa dah kot.

ok, back to someone talk talk behind me. i know. how? ter...terdengar. i dont mind pon, cket pon x terasa sbb dorang x mengutuk or mengumpat pon. eh...cakap belakang tu bukan mengumpat ke? entah...tp i dont wanna classify it as mengumpat. dorang x cakap buruk pon.and ai is shut my ears to hears bad thing bout me. so xtaw la kot ada yg bercerita mende x baik kan. but...it normal la, wat pe nak melatah kan? aii always cakap kat diri,aku baik sangat ke nak marah orang cakap2 belakang pasal aku? aku pon sama jea..kadang2 join jugak,kan??? so aii is really dont mind. cuma aku terdengar.. pasal how i'm going to settle my wedding by my own. owh....dorang risau pasal aii, ada duit ke aii??? insyaAllah.. nak kawen di hotel mungkin x. tapi aku yakin..rezeki Allah is always there.

they dont believe that i dont get any sponsor from my family. lol...sayang jugak dorang kat aku kan. ok la...aku dan pakwe x mengharapkan apa2 pon dari family. nak kata belah aku jea, sebab family aku kan susah, x jugak. belah pakwe pon. dia da punya cukup simpanan tok cover whole majlis. me? no lah..ada simpanan. but untuk yang besar2 jea. yang besar? macam duit dapur dengan duit pelamin. yang lain2? aku akan settle cket2. aku yakin mampu. kenapa mereka plak yang risau? hurm...

and dorang lagi pelik when i said majlis aku nanti xde salam berisi. just wat kenduri kesyukuran jea. which sesetengah orang, salam berisi tu la yang akan cover cket kos kawen tu kan? nama pon kenduri kesyukuran. so aku niat ikhlas nak bersedekah la gitu. so just datang makan jea, belah pakwe aku x taw cam ne..itu dia punya pasal. sebab tu jugak la aku nye jemputan x sampai ribuan pon..semampu aku jea.

its ok..x yah risau. kitorang x kan wat keputusan tok kawen if we're not ready, not only physically and mentally but also money-ly (?? hahaa). kitorang taw, kawen is not something to main2, just simpy ask our parent yang kitorang nak kawen so they prepared everything for us. pakwe just sediakan duit mas kawen n hantaran. then for majlis kenduri bla bla bla, mak bapak sponsor. no lah.. we wait long ok..once duit dah cukup, then..ok now we can get married,giteww.

yang aku heran, siap offer tok wat personal loan lagi. nak tolong tepon kan. i was like, ehhhh??? punya la dorang worried pasal aku. InsyaAllah..kitorang masih bleh. kitorang hanya wat semampu kitorang je, buat masa sekarang nie rasanya personal loan tu x perlu lagi. xnak la gah cakap kitorang xkan wat personal loan. but niat kitorang memang cam tu, xnak wat. banyak lagi perancangan masa depan kitorang..so kalo wat personal loan, or anything2 yang x perlu tu, rasa mcm....erm, ntah.

pertanyaan pasal mas kahwin n hantaran memang x penah hilang. i was like..hurm, well. cam ne nak cakap??? duit mas kahwin, duit hantaran..selagi boleh memang aku xkan usik. memang aku x kan guna tok cover kos majlis. selagi boleh ea? xnak la cakap komfirm xkan usik sebab kita x taw apa akan jadik lepas nie kan? yang paling x suka bila bertanya pasal duit2 nie, pasal duit simpanan aku berapa, pasal gaji aku berapa, pasal duit mas kahwin n hantaran. gosh...it make me angry larrrr..its my money, xsuka lah!!

maybe ada yang suka bercerita duit memasing banyak bla bla bla...tapi not me. aku x suka. aku ada duit, aku xde duit, its my personal. plissss laaaa....aku rimas.

panjang nyeeee.....

nak cite pasal personal loan nie. cite pendek2 je la eh. memula dulu, aku was like..a big no buat personal loan semata2 tok kawen. tapi...sekarang nie aku punya pendapat dah lain. ok...ok nak buat personal loan tok kawen. ko buat personal loan tok sesuai yang baik. tok kawen. daripada kau buat personal loan tok mende yang ntah pape2 yang bukan keperluan hidup which is mende tu xde pon hidup ko xkan merana sengsara pon.

contoh? contoh la...tok g berjimba2 ke. tengok orang pakai tab, ko pon nak so wat personal loan. nak g paris, so wat personal loan. nanti leh update fesbuk ko g paris. nak beli gucci, wat personal loan. owh...plis. tu semua bukan keperluan pon. nak sangat...kumpul la cket2, xpe lah kalo 3 taon lagi baru mampu dapat.

kawen plak kes lain. ko bina masjid, dapat pahala..permudahkan cara, bukan nya membazir x tentu hala. ok xnak komen panjang pasal nie, everyone have their own excuse, and tu hak dorang nk mcm mn pon. bye....

shop hopping : kain's hunting : jakel + gulati's + osman house of textile + mayasilk

salam sejahtera,

meh sini nak cite kesah ber hopping semata mata nak carik kain nikah yang berbaloi, mengikut kehendak hati dan murah. murah is penting. ding dong ding dong..xtaw nak pakai kaler apa tok nikah nanti sebab xde sanding. so baju akad nikah is penting...will pakai sampai petang. so harus lah cantik and mabeles. tapi mikirkan poket pakwe, so carik yg murah2. baju akad nikah dia beli as hantaran tunang nanti.

aku nie bukan jenis yang bila kata orang nak bayarkan, terus mengila amek jea yang mana berkenan tanpa pikirkan orang lain. xde nye terus lembut je leher, suara pon da terkepit macam suara kucing gatal sebab nak pujuk pakwe nak baju bling2 yang mahal itu. no no no.. its not me. walopon orang yang nak bayar tu mampu..x kesah. tapi aku akan pikir, kalo aku beli sendiri aku mampu x? kalu x mampu so aku x kan amek yang tu..(walo bukan aku yg bayar). sebab nanti kot aku nak balas balik apa yang orang bagi kat aku, xde la aku x mampu kan. aku x kan kikis jea..aku more pada give and take, fair and square. titik.

so nak beli chiffon kosong jea, nanti patch lace. kalo beli yang beaded aku x berkenan yang pakej rm300 tuh. aku berkenan yang semeter rm300, so cam ne? orang nak belikan tapi pikir sendiri x kan beli la kain cam tu walopon aku mampu..tapi tetap aku xkan beli. so xyah...carik chiffon kosong jea. eh...pehal cite pasal aku lak nie?? nak cite kedai kain kan????

memula kita ke jakel. ada yang murah..ada yang RM18 semeter kot kalo x silap, bidang berapa dah...lupa. rasa nya bidang 45'. yang bidang 60' tu dalam RM2+ kot...sorry siyes lupa. tapi aku beli chiffon yang bidang 45' jea sebab nak wat half moon shawl jea. beli 2 kaler, light blue and pink. belas la semeter. tapi kaler x match..so carik lain.

decide ke osman house of exclusive textile, ok ada la kaler light blue yang di inginkan. chiffon yang soft gile..bidang 60', RM22/m tapi less dapat RM19.80/m. teros beli mandangkan pakwe pon da berkenan kan. beza kot material dia ngan kat jakel tu. jakel macam kasar2 sket,yang osman nie lembut gile...

pastu ke jakel balik, tok carik kain akad nikah plak...nak kaler light peach. xde kaler yang berkenan, ke tingkat 4 plak, amek ko...hargaaaa....xpe lah. terus pusing turun balik.

ke osman balik, peach tadak maka mari ke mayasilk plak. peach dia more to orangey sket plus kain dia lagi kasar plus x berbaloi ngan harga, kalo x salah aku dalam RM2+ gitu la. xpe la..g kedai lain plak.

end up ke gulati's. sangat x suka...sebab SA sangat bongkak. dah la last kain, memang cukup2 jea 5 meter. harga RM58/m less dapat RM35/m mintak kurang lagi, dengan kurang hajar nye cakap xleh. hoiii...hangin je aku. ko g kedai lain,dorang siap kurang kan cket harga,dalam RM5 ke, sebab kain last..kot2 ada defect. masa g kat osman beli kain light blue ritu pon kain last,aku nak 1.0m tapi kain tu ada 1.8+m, so dia suruh aku amek jea sume kain tu tapi kira 1.5m,kot xnak bagi pon..cakap la lelok, nie keje SA gulati's berlagak macam ko perdana menteri. ngan x senyum nye. kalo SA jakel memang recommended,cuma nya kurang gemar ke jakel sbb lampu kuning nye menipu pandangan mata aku, grrr...plus, i can get the same quality of kain at other shop.well, ad baik buruk nye..jakel nie, kekadang murah tp ada masa nya mahal gak. The lace? Erm...boleh la, not so teruja.owh, berbalik pada gulatis td,rembat jugak sbb nak dat kaler. ikot hati nak je g rembat jakel walo mahal, tapi pakwe dah malas nak pusing2...lantak, amek jea..

then, hunting kain tok baju tunang kita ke osman house of exclusive textile balik. amek kaler lilac dull yang sangat cantek. 5m*19.80 ngan lace. ohhh...lace kat sini sangat murah compare to jakel ngn gulati's. gulati's xde la aku g tengok rege kan. tapi most b2b cakap mahal. border lace yang sebijik mcm jakel..yang kosong xde beads tu, yang ada tulang tue..aku tengok kat jakel taon lepas RM80, ritu tanya balik dah RM90. tapi kat osman nie RM45/RM43/m and ada satu lagi border lace tu RM34/m jea. tapi aku beli lace meter, xnak beli border lace lah...sbb beli kaler purple masam,darker cket dari warna baju.beli half meter RM54. berkenan kat border lace dark purple tapi never mind, mahal cket pon ok..

so kekawan...pilih ur kedai kain.

Sabtu, 15 Disember 2012

rentetan baju tunang yang berbulan x siap siap lagi..

salam sejahtera semua...
mende yang di luar kekuasaan kita, kita tolak tepi je la..malas nak pikir. malas nak amuk, kot kalu baju tu x siap sampai bila2 pon lantak lah. pakwe pon da warning dah makwe dia nie, jangan bagi lagi kat dia...sbb dia x jaga costumer, bek pakwe....

pakwe jugak da bagi greenish green light (mmg setuju keras la nie) supaya aku carik baju lain jea. sama ada jahit or beli siap. yeh..mari kita survey baju tunang...nasib baik aku jahit baju yang lama tu awal, so dia disaster pon awal, so ada masa lagi la aku nak jahit/carik baju lain. memula mari kita menuju ke kedai kain...lalu depan tailor nie, teruja tunjuk kat en.pakwe.. baju aku tuh..baju aku..erk, baju yang macam aku nak wat la..bukan baju aku, baju aku.

en.pakwe pon macam berkenan je tengok jahitan baju tu. tapi lalu je la..rege dah survey kat tenet, bulan lepas orang tu jahit rm120. tetiba masa gie tanya dia tue rege da naik rm250. fine xpe... kita jalan tunjuk baju peplum yang da siap kat en.pakwe plak. g la kedai tu..sebelah kamdar jalan tar tu kot. amek saiz s, pakai test atas baju je..still besau. wahhh...nie badan mengurus ke apa nie???? aku tanya la kat en.pakwe, cam ne?? dia da tergeleng2.. tergeleng2. hoihh....ok la

sambil jalan bincang2, cam ne...x ok ke baju peplum yang da siap tu??? dia cakap dia da berkenan baju kat tailor tadi. fine... aku cakap ngan dia, kos campur rege kain sume maybe dalam RM350 gitu. dia tanya if pakai kain lycra macam baju tunang aku yang sebelum nie xleh ke. oiii...jahit memahal sampai rm250, bia la berbaloi cket,bia la cun teros. kang x lawa sbb kain murah..awak plak bising.

ok..mari pegi osman house of exclusive textile. yea..aku beli kat sini jea, nape sini?? next entry cite. aku sua kain chiffon yang rege rm10.80 kat dia, warna sama ngan yang lama la...lilac. then dia dok tunjuk tunjuk kain yang rege rm19.80 warna lilac dull. lol...memang la itu lawa sbb rege pon mahal kan!! tu pon rege lepas less. dia dok ckp lawa yg tu..fine, kita amek yang tu 4 meter. carik lace teros. lace gold tok baju nikah kita hold dulu...masa xde, pegi time lunch jea. nasib semalam bos xde so bley la masuk lambat cket.

dah dapat kain chiffon ngan lace, kita lari2 pegi kamdar lak. carik lining. x berbaloi beli lining memahal.. kita beli kamdar jea rege rm6.80 jea. no hal lah...lining belah dalam, shining? eh...dok bawah kot, plus dia bagi efek shine dull shine dull...bagi aku cantek jea. xde la pucatttt jea. ok dah dapat lining, lari2 g kedai jahit tu balik. cakap nak macam2 tu, kua kan kain amek measurement. tapi kan.... nape eh akak tu macam penah nampak jea...mcm familiar,kat mana eh tengok muka dia??? dia ada blog eh???

tanya if buat kain godet, kena tambah berapa?? RM50 yeww. huihuihui..then pakwe cakap xyah la, nanti buat tok nikah jea, baik...saya yang menurut perintah. kat situ pon bley wat patch ngn beading skali. patch RM250, beading RM150. erk...xpe la..saya buat sendiri nanti.and paling hangin klo jahit pakai kain dia segala kos baru rm399. Nie aku beli kain aku dah kos dia jadik RM4++ adoiyaii...tp xpe, kain dia xbest..chiffon kasar. Kain aku best....huuuuu

so sekian la cerita, dua minggu lagi siap..30hb/12/12 siap. fine xpe. balik semalam gunting2 lace sume, gunting tudung nak wat half moon shawl sebab x jadik pakai purple biru. pakai lilac and pastel but dark purple. hah!! donno la nak cakap...tapi purple purple la.. head to toe..

Khamis, 13 Disember 2012

menangis bengkak mata sebab baju tunang

kakak tu sekarang dah hampeh! dengar kata banyak masalah,
so jahitan kurang..xpe, aku masih boleh beralah lagi. aku ikot je rentak dia.
eh..aku memang lembut hati pon, xde nye aku nak amuk x tentu pasl.
dah jahitan ada masalah, sila la alter. tapi..............sebulan aku tunggu,
baju aku x buat. baju orang lain yang siap. Ya Allah nak marah nye...end up, aku nangis.
huuu...nak marah x dapat, so nangis la..

flashback balik rentetan cite baju aku nie.. aku bagi kain kat dia awal bulan 10 kalo x silap. aku bagi 4 pasang. dress purple aku nak segera. means, dalam masa seminggu kena siapkan. yang baju songket ngan kain cheongsam aku nak before raya haji. sekali dress aku dia x jahit, dia g jahit baju orang lain dulu...which is orang tu xde pon nak segera, siap bising2 lagi nape jahitkan cepat sangat. pastu orang tu dah la bagi kain lambat dari aku,bebulu x???tapi aku diam kan jea, sebab nak pakai dating je pon...xkesah sangat la.

before raya haji, siap lah ketiga2 baju aku. outcome ok..kain godet dia memang menjadi pojaan dara sunti kat kampung aku (kah!). cuma nya, baju aku a bit besar cket. for dress and kurung moden tu aku xde la kesah sangat. sedapkan hatii nanti kot tetek nak membesar so bleh la pkai lagi baju tu. time ngandung pon rilek je boleh pkai lagi kan.

pastu bermula la kisah baju tunang aku. balik dari kampung, baju aku dah siap..dia pass ke akak opis aku, sbb aku cuti lama kan. which is baju tu totally out. kot ea pon ko tengok aku pakai baju gedobos2...tapi xde la dari S ko g jahit baju aku saiz XL. hangin jea...benci gile tengok baju sendiri. dah la bahu jatuh gegila...baju besar. baju senteng. which is aku da ingatkan berkali2, aku xnak baju senteng..aku nak labuh. labuhkan baju aku. sekali dapat!!!!

ok sabar. mintak alterkan baju tu. mengelupur nak datang amek baju aku tu segera. masa tu hari rabu, dia ada cakap next dia datang hari isnin nanti. so aku pon cakap r ngn dia, xpe la..xyah datang minggu nie. dah isnin depan dia nak datang so, amek masa tu la. aku bagi masa dia siapkan 2 minggu. isnin 4hb dia amek kain. jumaat 9hb tu xpe xyah bagi lagi, aku xnak dia rush sbb aku nak dia jahit baju aku betul2. so, jumaat 16hb dia akan datang. ok xpe...cun la tu. 2 bulan untuk aku jahit lace and bead sume.

sekali isnin 4hb tu dia x datang, dia datang jumaat 9hb tu amek kain aku. pastu dia kata jumaat 23hb baru dia datang balik. aku pon mcm pasrah je la...sedapkan hati, short seminggu jea...xpe lah. yang geram nye bila sampai hari jumaat 23hb tu, dia xbuat lagi baju aku...owh, geram nye....dia g buat baju orang lain...konon urgent nak pkai ujung bulan 12, hoiiiii.... aku x kira la orang tu urgent nak pakai esok ke apa. siapkan la baju aku dulu!!!!

pastu dia datang lagi 30hb, still baju aku x siap...ya Allah. aku dah masam,aku tanya la jugak xsempat jugak ke nak alter baju aku tu? dia cakap nanti dia datang masa birthday sultan selangor,dia cuti. ok la...sabar lagi, aku cakap xpe lah aku g beli lace je la.. gamble la baju x siap pon.

semalam dia datang, tapi xde pon baju aku. ya Allah...sakit nye hati, aku boleh konsider lagi la kalo ko xleh alterkan baju aku. aku pon xde la jahat benar,tapi tolong la cakap awal2 ko alter lagi baju aku tu, nie x...aku semangat la ingat kali nie dapat la baju aku tu kan. ko kena kayap, x menjahit. ok...xpe,aku terima. xleh mesej awal2 ke bagitau??? aku nie dah la pantang kalo orang janji ngan aku pastu pandang rendah kat janji tu.. huiii pantang sangat.

lepas kak lin tu balik, aku nek atas...g tempat pakwe aku, pastu merembes keluar air mata laju2. geram ok...dok kejarkan baju orang lain, pehal??? aku jahit x bayar ke? duit aku xlaku ke? kalo ko rasa xleh jahit baju aku ko cakap je.. aku bleh g anta tempat lain, nie x...semua ko boleh jahit. tuhan je la taw...dah ko buat pekasam je la baju tu... memang x la aku nak pakai lagi.

and, harapan lah kalo pas nie aku nak hantar kat kau waima jahit singlet bodoh je sekali pon.. x kan dah. aku lagi rela g jahit baju kurung rm80, double dari harga kau kalo gini lah ko layan pelanggan. bye2 kakak.. jahitan akak memang mabeles tapi......

P/s : decide to jahit lain...new one. Memula nk beli yg dah siap je, tp pakwe suroh jahit sbb nanti baju akad nikah akan dihantar ke situ. So kira ngetest dlu la...redha, pasrah...hoiiii, x sabar nk kawen.

P/s : prop tok pelamin almost complete. Tinggal jambangan bunga jerrr lg, sabtu g fah lean lg. Sape nk p sana jgk???

Rabu, 12 Disember 2012

ke fah lean trading sdn. bhd.

salam sejahtera... sekarang dah terkedek2 menguruskan hal tunang.. malas nak cite rentetan, lompat terus ke fah lean je la.. nak kata heaven tue...boleh je la, xde la heaven sgt,plus ngan x berapa sihat, pening2 lalat... ngan lantai berkeriuk keriuk..memang la x best...

nak ke sana senang x?? erm...senang ke x eh? mcm senang jea... aku bukak navi search fah lean trading, eh...ada la. terus depan kedai. tapi bukak waze sebab nak taw keadaan jalan, ada jem ke, eksiden ke, so convenient. tapi waze xde fah lean tuh. so search je jalan apa ntah nama dia. jalan taman perindustrian selesa jaya kot. masuk simpang dah mengagau... mana nak pegi eh, sebab waze tu just bawak smpai simpang jalan tu je.. si pakwe dah tanya pastu nak g mana? nak g mana? erk...aku mengagau bukak navi lak sebab navi ada teros smpai depan kedai kan....tapi..........

eh, nape navi nie suroh pusing...waze tuh salah ke???? si pakwe drive je straight sbb tengah tunggu arahan seterusnya dari co-driver yg selalu salah jalan..tengok gps pon bley salah...deyyyy!!!! sekali..eh, tuh kedai dia...ha, kat belah kanan tu jea...senang je. lot paling tepi. nasib betol... kang kalo kena pusing mau kena bebel sehari suntuk. dah parking depan kedai, si pakwe cakap ' nie bukan kedai bunga nie, nie kilang....' whateva...aku jalan jea,tengah xsihat nie...keterujaan kurang.

dah masuk dalam, tengok pasu..erm...pasu plastik putih yg besar cket dari semua house rege rm15.++ kot, kalo kat semua house tuh rege dia RM6.50. tapi ye lah..kecik cket la.... tp xpe..memandangkan nak pakai tok tunang je..so beli semua house je.

tengok bowl kaca..rege pon belas2 jugak. so....decided beli kat shinode jea..lagi murah. hahaha... pastu nek tingkat atas. tengok bunga...pakwe aku excited gile dah...tapi aku kan x sihat, so lek2 jea.. (nie bape kali nak cakap x sihat nie??????)

memula pusing jea...tengok apa options yg ada, x decided pon lagi. tapi dah taw la apa nak... nak bunga rose kaler dark purple tok pelamin. pastu tok hantaran tema pink biru, nak carik bunga hydrangea kaler biru, rose kaler pink. pusing2....decided carik yg tok hantaran je dulu, yang tok pelamin 2nd round plak.

memula carik riben, riben satin saiz sederhana wane light pink and light blue. dedua RM2.80. pastu riben organza warna light pink ngan light blue jugak, beli satu percuma satu. RM10.++ kot satu. nak pair kan, organza light pink ngan satin light blue and vice versa.

pusing2..nampak rama2, tanya dia xnak rama2 ke? laju je geleng. lam kepala otak dah pikir, nak rose eva foam kaler light pink. x dulik. pusing2...ok jumpa. satu besar, satu kecik..yang besar RM11.90, yang kecik plak RM5.50, satu jambak tu ada 10 kuntum. amek yang ada organza, comey...yang ada daun x lawo.

pastu pusing lagi...carik bakul, tengok bakul kayu..mahal. dalam range RM2+ ke atas. x moh lah. so g carik bakul yang konon mcm rotan tu, ok la..murah cket..paling mahal pon belas2 jea. so beli 2 bakul bujur tok baju akad nikah ngan kain pelikat, bakul petak tok buku, nak letak yg bujur gak tapi takut x tahan, buku berat...kang tergolek hantaran aiii. pastu beli bakul buah yang bujur jugak. si dia xnak bakul typical petak ngan bulat. nak ada bentuk2 cket...ea, baik...ikotkan jea.

dah dapat bakul, carik shredded paper kaler light pink n light blue (pembaziran padahal kat opis ada mesin shredded tuh...) tapi light blue xde, so beli light pink sajork RM9.90. pastu pusing carik bunga kecik2 wane purple. macam comel lak kalo hantaran wane pink biru pastu ada slightly warna purple. pusing2...berkenan kat bunga lavender rm5.90 kot satu, beli tiga jambak.

ok dah jumpa, jom g carik bunga hydrangea lak. ada 4 kaler of blue kot. pening2 lalat nak yang mana...last2 si dia g amek bunga rose eva foam kaler light blue. pairkan ngan bunga rose pink tue..terus owaahh...lawo eh. tanya si dia...sebab kan mahal, nanti kena pkai banyak....si dia suroh amek bunga rose,hydrangea xyah...rose tu lg lawo. baik2..saya kan mendengar kata..muahaha. tapi yg kaler biru xde yang ada organza,ada yang berdaun, so amek je..sekali masa nak bayar.....tengok rege RM15.90 sejambak. puiiii....padahal yang organza tu lg lawa kot,xpe lah.... so beli rose pink 2 besar, 2 kecik. yang biru pon sama.

pegi kaunter...tet tet tet...hamek kau. RM165. rugi je x cukup kan RM200, tapi xpe lah...bukak beg duit... konfident nie x cukup RM15 je lg nie...skali double hamek kau, rupa nye kusangka kan ku ada RM150, rupa nya...ada RM52 jea. pentipu betol duit RM1.00 baru tu..mati2 aku ingat tu duit 50, huaaa...gabra haku. pastu baru teringat pagi tadi g bayar bill ayo...homakkk. kedit kad xde sbb... xyah cite lah. last2, tanya dia...bley pakai kad atm x??? nasib boleh...pkai kad cimb lak tue..aku dh la ada dua kad jea... cimb ngn ocbc jea..kalo ada maybank tu konfiden la cket sbb maybank kan ada yg kad debit tue. fuhh..fuh... berpeluh ketiak.

dah dalam kete...dua2 termenung, eh...bia betul nie tok tunang...macam vogue semacam jea. hoiii... ko nak tunang je weii.. bukan kawen...huaaa....fah lean telah membotakan mata kami.... last2 decided guna tok kawen jea. tok tunang beli lain. yang lagi simple..isk isk..so kawen kena la bertema pink biru.. bye2 tema kuning hijau ku... :'(

so, sekian cerita fah lean trading sdn.bhd ku yang panjang berjela... huhuhu.....

Hoiiiii....bebulu betol la, nk upload gamba dr tadi xdpt..nasib korg la, xde gambar. Sekian

Selasa, 4 Disember 2012

Sila mati katak sekarang

salam sejahtera..

lama x update blog..mood swing, plus bosan.. cerita bday celebration pon x ter-update lg, hari nie nak cerita pasal masalah lg...aku nie kan, ada masalah, ada x puas hati, bad mood, sentap, aku update la blog..kalo x memang bercinta la nak update blog kan?? huhuhu...

hari nie nak cite pasal keadaan kat umah lagi, ada la aku dok merepek2 pasal budak rumah nie nak pindah pas tu wat masalah kan. now dia dah pon blah. ok...fine, tapi... biasa la kn. ko kuar mesti ko akan setelkan bil rumah. kan?

ok..malas nak cite, orang paham halal haram kan, tapi xde pon mintak no.akaun aku, whateva... mende lain aku halal kan. but yg lain yg she MUST pay,and aku already cincai kira.. ko bagi je kat aku rm**, aku x baik sgt nk halalkan jugak.

nak nak lagi ko siap tekankan kat aku ko paham halal haram kan, konon aku nie berkira gile kan, fine. bayar lah!!!! len aku bayar sorang. i dont mind...yg balance tu aku halalkan. tak de hal.. tp that amaun yg celah gigi aku tu..aku NAK KO BAYAR. fedulik apa aku, carik pasal ngn aku sgt kan!! kalo ko cakap lelok aku halal je sume..i dont mind pon..

ok stop pasal tu. so bilik dah kosong kan. aku dok tanya nak aku watkan iklan..ko nak wat sendiri, fine..tapi sile pikir orang kat dalam rumah nie and bertanggungjawab cket boleh? orang dah amanahkan kat kau kan? tetiba aku kena cover sewa bulan tue plak (share ngn budak umah la, tp aku kan berkira)

tetiba, ckp suroh wat sendiri lak sbb buat iklan kat mudah kena reject. memang la.. mudah tu cerewet kot, nak kena gamba bla bla bla, fine..aku bley buatkan. aku buat 3 kali, baru bley add ad tu. dung dang dung dang, ada orang nak tengok rumah, tepon memang berdering2 je la..ok la, tetiba yg sorang lagi nak suroh amek budak baru bulan 1 lak. adoyaiii...aku dah la tengah tight bajet, nak kawen oi. so ade something yg bley di kurangkan tu aku kurangkan je la.

awk dah kawen kan? awak paham kan cam ne nak kawen kan? so dari free2 bayar bilik yang xde orang duduk tu, baik amek orang jea. tp xpe la...aku x kesah pon, nak bulan 1..bulan 1 je lah. ada la sebab2 lain kenapa aku nak amek orang cepat, salah satu aku malas nak bayar sewa tu. lagi satu, aku malas nak merenyahkan diri aku ngan mudah.my, susah gile nak approve. xde masa aku nak check email manjang.

pastu satu lagi, skarang nie weekend jea aku tersedar tetengah malam orang dok ketuk2 pintu rumah, dok goncang2 mangga pintu mcm nak check ada orang kat rumah ke x, and mangga ke x. dem... takut weh...gigil2 aku tengah malam, dah la weekend aku sorang je kat umah.

tapi xpe lah...sebulan jea, ok la x kesah. aku delete je la ad yg ak buat tuh. then dia cakap nak suroh mak dia datang dok kat bilik tu sebulan nie, nak bawak anak dia sbb anak dia dok demam jea. nie salah satu sebab aku setuju budak baru masuk bulan 1 jugak. sebab aku ingat mak dia dok situ, so dia akan bayar penuh la sewa tok bilik tu. owh..noob gile aku. ok, kena share jugak. fine lah...

erk...tu intro jea, benda yang berkaitan ngan tajuk nie baru nak cerita. serius aku mati katak, orang cakap once decide nak kawen, rezeki memang murah..senang jea sume. aku terbalik plak. xde la cakap rezeki aku x murah. murah jugak, dapat bonus,dpt naik gaji, dapat duit raya, dapat angpow, murah la kan. tapi yang keluar pon murah jugak.

ada je mende nak kena pakai duit...sighhh...sekarang nie kat umah xde tv, sebab tv budak sorang lagi tu punya, dia nak jual...4 ratus tok tv kotak tu, mahal! so aku memang decide nak beli tv sebab aku xde laptop..rosak. nak beli baru? aku nak mcbook,untuk menjamin kita kawen so korbankan keinginan..tab ada, beli tv jea. nanti da kawen bley letak akt umah. dok ngan mak mertua? no hal..bley letak lam bilik.

tu kesah tv, tp.......aku rasa yan sorang nie pon mcm x lama je dok situ. and paling parah.. semua barang kat rumah tu barang dia. huaaa....barang aku? oven je sbijik. huk huk huk... dah terbayang2 dah...duit melayang2 siap wat flying kis lagi kat aku. demn demn.. dapur memang wajib ada,kang x masak. peti ais pon wajibal-ghunnah. mesin basuh...kena jugak tp lambat2 cket pon xpe, kte anta dobi jea..uhuk uhuk..parah oiii.

kalo tv bley letak lam bilik bila dok umah mertua. abis, dapur? peti es? mesin basuh? xkan letak lam bilik jugak?. eh..nie bukan kes kedekut xnak bagi mak mertua pakai, nie kes berdiri xsama tinggi, duduk x sama rendah. ada hati nak letak barang letrik sebelah2 barang letrik mak mertua, bayang kan, arnab comel di sebelah kangaru. ha....rendah diri arnab tu. gitu la perumpamaan barang letrik yg bakal aku beli compare ngn barang letrik umh mertua nanti.

lagi pon, ada ke tempat nak letak sume tu? kang wat sepah jea...tssskkk. xpe la... semoga Allah permudahkan urusan hidup aku. amin, amin, amin ya rabb

Sabtu, 24 November 2012

Eh????? Ko xde majlis resepsi?????

salam sejahtera...
hari nie nak bercerita pasal nikah kawen-oh-aku-stress-setiap-kali-pikir-pasal-nie.
tengok sidebar blog kekawan mcm best jea, ada theme tok solemnization,
ada theme tok majlis resepsi aka sanding, ada theme tok bertandang. seronok jea, ada lain2 kaler kan...

tapi... saya xde, saya xde majlis resepsi aka bersanding tu.
erm..nie x bincang ngan mak pak memasing. saya decide sendiri jea.
saya xnak...saya nak majlis yang ringkas dan sweet gitu jea, kira majlis saya nanti santai santai aja..

tapi pelaminan tu ada la...kira nie pelamin akad nikah gitu. lepas da decide gitu baru taw,
oh..majlis akad nikah yang sepatutnya lagi meriah dari majlis sanding...
tapi zaman sekarang nie macam da terbalik jea..majlis akad nikah hanya untuk keluarga terdekat.
eh..tetiba macam x sure kat mana ada baca pasal nie, tp betul la...ritu ada terbaca,
kat mana ntah. tp xpe la...gitu gini pon aku nye majlis nanti just ada majlis akad nikah jea.

kira nanti bukan sekadar pengantin di raikan, raja sehari la kata kan..
tapi pengantin jugak akan meraikan tetamu. everything down to earth la. no VIP, no tetamu biasa..
semua orang sama jea.

nak tengok aturcara majlis aku x??? dah buat dah, tunggu nak submit kat mak pak jea,
bila da dapat persetujuan, nanti nak print kecik2 besar namecard pastu nak selit dalam kad kahwin.
so nanti tetamu leh taw what time akad nikah, what time makan beradap..
paling penting, majlis habis pukul berapa..sebab masa akad aku nikah ritu,
lepas maghrib pon ada orang datang lagi..hoooiiii....penat wehhhhhh!!!!!

owh...nie kes, wat majlis kat umah jea, kalo kat dewan..hade aku kesah ko datang kol bape?
dah lewat dewan dah tutup..melopong la korang. ha gitu...hahahaha.

selain tuh..nanti nak print banyak2 cket and pas kat orang yang berkaitan ngan majlis.
pas kat OP so dia x datang lambat maka nya xde la kes muka pengantin muncung 40 malam
sebab OP terlepas akad nikah (terjadik kat akak aku).
pas kat mak andam so xde la tok kadi kena tunggu pengantin pempuan x siap mekap lagi
(terjadik kat akak aku jugak). pas kat kaum keluarga, geng2 rewang, semua semua lah..

expected date : 17/08/2013 (sabtu)

tempat : rumah pengantin perempuan

masa : 11 pagi - 5 petang

aturcara majlis

9 pagi : mekap dan bersiap

11 pagi : akad nikah berlangsung.
batal air sembahyang dan bergambar (nie kegunaan pelamin tue)
bersanding (tak nak merenjis bergambar jea)

1 - 2 petang : makan beradab
pengantin beramah mesra dengan tetamu

3 - 3.45 ptg : pengantin sembahyang zohor.
tukar baju no. 2 (kalo ada,tp dia nak tukat baju..xnak pakai baju akad nikah je smpai petang)

4 - 5.30 ptg : pengantin g outdoor (kalau ada, sbb x decide lagi nak amek sape jadik OP)
pengantin beramah mesra dengan tetamu (nie tetamu last2 yang datang lambat la nie)

6 ptg : pengantin sembahyang asar.
berkemas dan majlis tamat.

tue tok yang aku pas kat kaum kerabat yang terlibat la..kalo kat dalam kad kahwin tue xde la aku tulis gitu.
just ada akad nikah, makan beradab, dengan majlis tamat jea.

tok majlis aku nie jugak. tak de salam berisi, salam kaup, salam apa ntah lagi orang panggil tue.
sebab aku wat kenduri kesyukuran jea. majlis pon ringkas jea, ko datang makan jea. segan?
bawak la hadiah besar2 sikit.. hahahaha...so that la, tok doorgift pon simple jea.
awak datang makan jea, free lak tew..lagi nak doorgift gegila. eh...marah lak,
kang xde orang datang ko kawen kang!! huhuhu...xde la, maksud aku......

kalo majlis yang ada salam berisi ke mende tue logik la doorgift beria cket sbb orang dah datang kenduri kita kan?? dorang siap bagi duit kat kita..kita bagi doorgift cekelat (gula-gula) dua bijik.
x patut...x patut. apa yang aku nak cakap...majlis aku kan xde salam berisi tue,
ko datang bawak diri makan kenyang2 bertambah 2 3 pinggan jea, xyah kuarkan apa apa.
tapi aku xde la bagi doorgift gula gula 2 bijik kan. tapi xde la grand gila.. jangan expect lelebih.
aku bagi apa yang aku mampu...seikhlas hati aku.

aku mampu bagi telor je seketul (contoh), tapi sebab aku tengok b2b lain, doorgift dorang macam2..
maka nya aku pon bagi mcm2 gak. agak2 aku ikhlas x?? ke aku bagi tu di pengaruhi niat nak berlebih?
xnak kalah ngan korang? jadi...kalo tengok doorgift aku simple mcm majlis aku..even ko dato' dapat doorgift cikai..ketahuilah engkau.. doorgift aku penuh dengan rasa keihlasan...ikhlas nie.
tolong la jangan kutuk eh? teheee.....

owh..ritu ada baca kat, majalah al-islam kot kalo x silap. zaman sekarang nie dah tebalik,
bila ada orang meninggal.. family si arwah kena sediakan duit..letak lam sampul,
untuk orang2 yang datang semayang jenazah eh? cam tu la.. tapi bila majlis kahwin,
orang ramai datang bagi duit kat family si pengkahwin(?).

sepatutnya...ikot sunnah/amalan/ajaran rasul saw kot kalo x silap. kita bagi duit kat family yang meninggal tue, terutama sekali, perempuan yang kematian suami,yang anak2 nya masih kecil.
sebab dia kehilangan tempat bergantung,punca rezeki.
yang si pengkahwin tue, kan majlis di buat untuk memperkenalkan saudara baru dalam family tu kat jiran2,
xde pon sunnah suruh wat majlis gempak, berhabis, lepas tu nanti duit salam berisi tu kita cover kos sume.
kan? betul kan kalo aku salah..tapi xyah g tengok quran, hadis ke apa..pakai akal logik pon da bley pikir.

ok aku dah merapu..kang ada yang x puas hati dengan apa yang aku tulis, pastu sembur aku ckap aku tulis mcm tue sebab aku xmampu,dengki lah..mampu ok, tapi what for? nak grand lagi? wat la personal loan mcm sesetengah orang. kan??????????

back to the topik, xde majlis resepsi kan? pelamin tu guna tok acara batal air sembahyang.
pastu amek gamba cket dengan family..amek la gamba pengantin 5 6 keping wat lepas gian.
aku xde ase dengki ngan sesape pon..malah ase lagi tenang jea..

Rabu, 21 November 2012

mengimbau kenangan

salam sejahtera...
entry nie maybe a lil memeluatkan cket..
saje je nak mengimbau kenangan, write it up supaya memori itu x di lupakan

kesahnya last Saturday,
si dia dtg amek awek dia nie g dinner..sambil2 lepak jea..
saje borak2, g old town white coffee je pon. erk..lepak2 ke?
ase melantak paling utama, pastu borak2...borak borak dan borak.
memula pasal kenangan lalu...

he always said if not because of me, he may still single til now. lol..... low kompidem toii...
aku cakap la,ada je beberapa orang yang berminat ngan dia masa aku ngan dia mula berkenalan dulu,
tu pon my afford hokey..bukan perigi mencari timba ea!!!
nie kesahnya si ikan koi menari riang dalam kolam mengharapkan di pancing...giteww....
aku yang memula menghulurkan salam perkenalan. sms dia dlu,
well sebenarnya dah lama ok simpan nombor dia tp x berani nak sms sbb takut dia ada awek.
kang kena serang matik aku....

masa tu aku rapat ngan sorang budak laki nie...satu branch ngn pakwe ai masa diploma dlu,
kat dia aku tanya if dia nie ada awek ke x..masa part nie memang kitorang gelak mengekek2 lah..
kelakar pon ada bila ingat balik. bila ada yang cuba kacau line,
cuba interrupt usaha kitorang tok mengenali diri memasing kan..

dia cakap la, dia kasar... cakap memang stok membahan jea,
mana ada pempuan yang tahan ngn dia, sebab tu xde sape nak kat dia. i was like,
no lah..masa tu ada la few yang cuba memasang strategi tapi aku lagi pantas...
zaaassss gitu. hahahah...

borak2...until part dia nak proposed aku, teros dia tutup mulut aku.
stop r....sampai situ jea, xnak dengar. hahaha...
kelakar okeh..dah 5 tahon tapi masih malu. comey je pakwe saya nie...huhuhu...

kesahnya....
masa tu ngah final exam, aku ajak dia study sama..ok la. pastu cuti hari buruh.
kitorang decide tok cuti dari study, aku just lepak kat bilik jea...otak mau rest jugak hoiii.
tapi kitorang masih sms la, biasa la tu kan, ehek... cakap pasal apa eh,
oh...dia cakap dia baru lepas sapu bilik. then aku pon cakap la.
wah...bagus nya... gedebak gedebuk (malas nak describe). dia ajak aku kaple..ayat skema.
hahahah...aku bantai gelak jea... teros dia cakap,
jawap r...dah malu gile dah nie,ase nak g benam kepala dalam tasik jea nie.
hahhaah... gelak gelak gelak...comey jea.......nak benam kepala lam tasik.

so, that why la bila smpai part tu dia teros tukar topik, sambil tersengeh malu malu.
aiiyyooo.... but yeah...sometime, we need a time to blabbering about anything..
just to release tension. talk and laugh.. bley merapatkan perhubungan jugekk...

Khamis, 15 November 2012

bukan tak nak buat...tapi xnak memandai2

salam sejahtera...
kisahnya pasal nak kena duduk ngan mertua buat sementara waktu..
sebelom jumpa rumah yang sesuai..

aku kan...bukan xleh masak, boleh...
tapi far from perfect. there's always room for improvement dear.
so nak masak untuk mertua makan, aku x konfiden.
bagi somi makan aku no hal...konfiden all the time. uhuk uhuk...

aku kan...bukan rajin mana pon, tapi aku xde la malas gile
tahap keje tido makan,berak,gentel anak dia je. uhuhhu....
tapi kan...bila rumah orang, even itu rumah mak kepada suami kita,
but it still rumah orang...aku jadi kekwat. acaner ea??? ok ke cam nie? gitu......

so awal2 lagi aku dah sound pakwe aku, nanti cakap r kat mak dia..
if ada apa nak suruh aku buat, cakap je la...suruh jea.
sebab aku x tahu dan aku xnak pandai2 buat itu ini..
takut xkena dek mata ngan selera mak mertua kan. kalo setakat..sapu2 light2 tu boleh la...

nak masak?
takut xkena selera..tapi tolong2 kat dapur ok jea...
if mak mertua kata..xpe, ko masak je pape mak x larat...
so ok la, if x sedap jangan marah ha.....hahaahah

nak ngemop...nak susun2 barang dalam rumah?
takut xkena cara..kot gaya mengemop mak mertua lain, mana taw..wat gini,
so jubin dia lagi kilat, lagi tahan lama.. barang2 xleh aleh, jangan usik.
mak suka cam nie...kang usik, telinga sendiri yang pedih kena bebel.
like bukan bebel sebab benci tapi bebel sebab anak. dia anggap kita anak dia,
so dia bebel kita macam bebel kat anak dia la..kan???

soooo.....awal2, mari kita belajar memahami selok belok mak mertua,
cara2 kat rumah...sume2 la...kalo salah, jangan marah..
saya masih dalam mood menyesuaikan diri,masih dalam mood orientasi orang kata.
kalo kena marah, redha jea...and take note..len kali jangan wat gitu..
eh..tapi saya mana tahan kena marah...walopon taw marah2 sayang...
tapi nanti mesti nangis jugak...auchh..

maka nya itu lah....
saya bukan xnak buat...tapi xnak pandai2.... ada pape nak suruh...cakap jea,
saya buat...tapi mungkin banyak tanya cket la.. takut xkena cara...huuu.....

bersembahyang di awal waktu

salam sejahtera..
sejak kebelakangan nie, entry aku sama jea..asyik cite progress tunang je, mende sma lak tu,
xde idea lo...apa nak buat. in the end, mende sama jea aku dok update..

tanak intro pepanjang...juga xnak sentuh pasal waktu solat yang lain,
nak cite pasal waktu zohor and asar kat opis jea...
yang lain xde kaitan ngn orang kot.. tu dengan diri sendiri je..

zohor aku kat opis mostly dalam pukul 3.30 ke 3.45 camtu.
sebab nak semayang asar teros. xdapat semayang di awal waktu time zohor,
dapat time asar pon ok. lepas zohor aku teros stay tunggu asar.
ada la jugak lagi 2 orang yg tunggu asar sekali ngn aku.

tapi aku xpenah pon, orang azan jea teros semayang..
selalu aku bagi laluan kat orang dulu, dalam surau tu muat 3 orang jea.
supposedly muat la kan?? tapi bila azan, akan ada lagi org masuk...
so aku bagi laluan kat dia dulu.

sebab nye??? aku x suka berkejar time semayang sebab dok pikir
orang tengah tunggu nak semayang.. ase x sedap biar orang tunggu kita lama2,
end up..laju je aku semayang..doa pon pendek mcm x doa jea.
ala..bape minit je pon kena tunggu, so masih di awal waktu kan?

yang aku terkilan nya....
bila ada yang x paham. dah ada orang kat dalam surau tengah tunggu nak semayang.
masuk waktu..dia masuk teros bentang sejadah tanpa cakap pape.
bagi aku, xpe la..aku memang akan bagi laluan kat orang semayang dulu.
tapi bagi orang lain? ye kita nak kejar semayang di awal waktu,
tapi pikir kan orang jugak..orang lain pon nak semayang jugak..

pastu, siap sambung semayang sunat tanpa pikirkan
orang yang dah bertelekung tengah tunggu turn. bagus la kan semayang sunat...
tapi x salah kan lepas awak semayang wajib..angkat bontot tu dulu,
lepak tepi jab bagi orang lain turn semayang wajib dulu..
dah settle awak sambung la balik semayang sunat.
selang masa tu xtaw nak wat apa? zikir je la pape dulu..

ini x..hati batu je semayang sunat, lelama...pastu zikir, lelama,doa...lelama.
bukan x boleh..boleh, bagus la... aku pon x sebagus tu.
tapi..pikirkan ruang surau yg kecik, bagi la peluang kat orang jugak.
nak zikir...boleh jea zikir kat tepi, x zikir atas sejadah pon xpe..doa pon,
kat mana2 pon kita bleh berdoa, depan pc pon boleh...Allah kan maha mendengar.
xde plak Dia ckap kena doa atas sejadah je baru dia nak Dengar, kan?
memang la afdal kita berdoa dengan tertib. ada masa2 nye..ye.
tapi berdoa x limit sampai situ jea. kan?
ke awak berdoa masa atas sejadah je?

88days til i put On My Ring

salam sejahtera...
bosan eh, nak ber-blogwalking sume x update blog...
aku pon malas nak update blog jugak..hehehe.
rini gagahkan diri ngapdet gak, xtaw nak cite sal apa sebenarnya nie,
tapi xpe la, cite je pasal persiapan tunang setakat nie.

malas sebenarnya nak cite pasal tunang tunang nie, nak cite pasal kawen terus
tapi cite je la kan, progress baju setakat nie? xde progress...
tailor aku janji nak datang opis last week x datang lak, menci betol..
selagi baju tu x siap aku xde hati nak g beli lace untuk letak kat baju tue.
di sebabkan baju singkat xleh nak labuhkan, so nak layerkan dengan kain chiffon.
chiffon yg sama ngn tudung. tudung dah siap jahit tepi,
half moon shawl yg besar gile.... hahahaah...puas hati aku.

so what need to done kat outfit of the day tuh, tunggu alter siap...
beli lace tampal2, letak beads segala..tampal lace kat tudung ngn letak beads jugak.
lace kat tudung sama ngan lace kat baju.. pastu beli inner neck sebab
chiffon yg aku beli tu super lembut ngn super nipis.
mengigil tangan masa gunting2 tue..jauh beza ngan chiffon kat jakel walopon harga sama,
chiffon jakel kasar cket. owh...aku beli kat osman ali.

progress pelamin setakat nie... bunga crepe nak letak kat pelamin dah 80% siap.
paper wheel lak ada la dalam 50%, platform dah ada kat umah,
tp kalo x sesuai sewa je la nanti sekali ngan kain tutup dia tue..
tinggal beli kain backdrop kaler light blue ngan kaler krim.
bantal kecik2 mcm malas je nak carik.. so mungkin xde la kot.
bantal duduk xde jugak, so sewa je la nanti.
maka nya, bila semua xde...terhasil lah pelamin yg super simple gile.

kaler scheme? toksah tanya... rainbow, segala mcm kaler ada,
tetiba terbeli kertas kaler hijau so, terpaksa letak gak la paper wheel kaler hijau.
ingatkan nak kaler purple, blue and red je. hancuss pelamin ku...

apa lagi ea.... owh, berbelah bagi sebab kena mekap sendiri,
haku mana la reti mekap tetebal nie... setakat nak mekap tepek tepek bedak wat g opis tu bleh la..
xpe la, tu pikir nanti...

Rabu, 7 November 2012

lilac + blue colour combination

salam sejahtera...

masih pening dengan pemilihan kaler combination nie..
if ikot apa yang aku plan nie...memang agak gelap and rich in color la majlis tunang aku nanti..
orang len..amek kaler soft2 kan..peachy pinky kaler manis2..

tok baju tunang aku..aku pilih kaler soft sikit. tok baju aku beli kain lycra kaler lilac or soft purple.
ingat nak matchkan dengan lace kaler pink. tapi x jadik sebab ritu akak kawen da amek kaler purple + pink.
skang nie pilih kaler lilac/soft purple + light blue/tiffany blue.

baju dah berjahit...kena Alter lagi cket.
skang nie tengah carik lace untuk di patch kat baju dan jugak tudung...
plan nak pakai tudung sama kaler ngn lace...so, tudung kaler biru..baju purple tudung biru.
yeeee...kaler block sangat.. aku suka lak..........tapi masalah sekarang nie,
ramai plak menyangkal kaler yg aku pilih. shade terang sangat lah,
x sesuai biru amek kaler purple jugak la...fine lah.

aku nak biru gak...tapi ye la aku g carik shade yang light cket..duh!!!
owh...carik kaler tudung dlu, pastu baru g carik lace..huhuhu... semalam beli chiffon biru ngn kaler pink.
beli 1 meter jea..ngam ngam jea... aku nak wat half moon shawl tue..
sekali da potong2 sume baru teringat pasal jahit tepi,
patut kena lebihkan sket dlam 1 @ 2 inci sebab nanti jahit tepi dorang akan makan cket, kan??

tapi xpe la...da potong dah pon... nanti nak kena g carik tudung yg a tone lighter plak...
xpe...banyak tudung aku, hahahaha.. owh..nape aku x beli jea shawl half moon
yang dah melambak2 di jual kat mana2 tue?? kat jalan TAR pon ada shawl half moon tue..ha?? sonang...xyah pikir.
ikhh...xnak, aku nak lace kat atas shawl tue match ngn lace kat baju. titik.

tok pelaminan plak..aku nak kaler purple + sky blue + red. pelik??
tengok sini...ok kot, ceria haku tunang nanti...hahahah..

red tue sebab da buat bunga crepe merah ritu,
pastu x jadik pakai pastu gune je la tok pelaminan tunang nanti...setel.


untuk hantaran plak..aku nak beli bekas buah warna silver.. (bekas buah ke nama dia???)
untuk kawen pakai bantal,untuk tunang xde bantal..pakai bekas tu ngn pahar jea..campak2 bunga, done.
kaler combination lak?? nak ada peacock feather bleh?? mahal x? cam cantek je kaler peacock tue..

tok tunang..mungkin, same ngn pelamin, tp ubah cket bagi nampak beza cket.
ingat nak kaler royal blue + silver + dark purple + slightly red. ha???? gothic gile pilihan kaler aku...
lantak...

yg lain aku x pening lagi sebab x buat lagi...
yg tengah pening sekarang nie combination tok baju... ok ke?????????????????????

ok ke??? FMIL suggest kaler y light lg, FFIL plak suka kaler purple gelap cket dr kaler baju..tsskkk..

Selasa, 6 November 2012

checklist 100 hari (tunang)

saje je wat checklist nie...supaya nanti x kelam kabut.
sebab balik umah pon 2 hari before majlis...so kne pastikan sume settle...
contohnye...attire settle tunggu nak pakai jea...pelamin tunggu nak pasang je..
sediakan duit untuk beli basah je nanti...

bagi sesetengah orang...tunang je kot. apa nak wat checklist bagai kan? plus...tunang je kot,
bkn ada apa nak prepare sangat pon..sebulan sbelom baru nak prepare or
2 minggu sbelom majlis baru nak prepare pon sempat...
ea...betol la tue,bagi orang yang memang dok kat umah memang la sempat,
tapi tu pon kalut jugak kan??nak2 lagi kalo perantau macam aku nie?
kalo kampung aku kat seremban tu je ke xpe la jugak..nie kat hulu jeli nun..da abis hulu dah.
nak balik 11 jam dalam bas..oh tidak....so meh tgk benda yang need to be done untuk bertunang nanti..

tarikh: 10/02/2013

vanue: umah lerr...

time: 2.00pm (expected)

pelamin:

- finalize design pelamin - ( consider done )
- kain backdrop satin/biasa - sky blue 3x2m (kamdar) - (settlekan bulan 1 nanti)
- kain backdrop nipis/sheer - cream 3x2m (kamdar/nagoya) - (settlekan bulan 1 nanti)
- paper wheel - variety shade and size of purple,green,blue and red. - (otw)
- kain bulu2/satin tok platform - putih (kamdar) - (settlekan bulan 1 nanti)
- diy paper flower - cream and red - (otw)
- bunga artificial - combination of purple, red,blue..blablabla - (fah lean, balakong) - (settlekan bulan 1 nanti)
- pasu - 1 besar, 2 tinggi, 2 sederhana - (donno yet nak beli kat ne) - (settlekan bulan 1 nanti)
- optional- bantal kecik - 2 purple, 2 merah/dark pink, 1 sky blue - (beli kain kat kamdar) - (bulan 12)

hantaran:

- finalize konsep hantaran - (no bantal-consider done)
- colour combination - (royal blue + silver + dark purple + slightly red). - (consider done)
- hantaran (settlekan bulan 12 - 2) :
- baju akad nikah + sampin
- tepak sireh + cincin (aku taw, cincin tunang xbagi kat laki pon xpe...tp dah dia nak..)
- buah
- kek
- dono yet..

Attire (combination of lilac&light blue / lilac&pink) :

- fitting baju - (done - need to alter lg)
- patch lace and beading (light blue/ pink) - (next month lah...baju x finalize lg)
- DIY half moon shawl + patch lace (lace same kat baju) - (otw)
- inner neck (same kaler as baju) - (hajra/ariani) - (bulan 1)
- optional : find new shoes - (bulan 1 jugak)

foods (akan disettlekan sehari sebelum majlis-kat pasar la) :

- finalize menu - (consider done)
- main course :
~ tomyam campur
~ayam halia
~ kailan ikan masin
~ telur bungkus (untuk pihak lelaki je..tetamu lain xde)
~ulam
- pencuci mulut
~buah potong
~agar - agar
~ puding

p/s: ehem...menu lain cket dari menu biasa, malas la nak gulai daging, ayam merah typical lauk kenduri tue.. nie tunang je kan..so bia lain cket la..

Doorgift / kid's treat :

- plastik lutsinar (bulan 1)
- gula-gula dan jajan (bulan 1)

p/s: nie just sedekah tok bebudak je la...bukan doorgift apa pon..ingt nak letak duit seringgit dalam angpau, tp kang org ingat dok sambut perayaan agama lain plak..so bagi makanan je la, plus jimat cket duit aku. hahaha...

optional :

- find photog - (consider done-sebab xde photog...amek gmba sendiri je)

make up :

- carik MUA femfuan - (consider done - make up sendiri...hahaha)
- topup alat make up (otw)

mini pelamin untuk tunang...perlu @ tak?

salam sejahtera blog...(bajet blog bley jawab salam...)
counting days tok tunang da less than 100 dah,
so dah boleh mulakan persiapan pertunangan dah la..ermm...
tp xde apa yg boleh di persiapkan jugak sebab jauh kan...
kalo dekat every weekend balik umah wat persiapan.
eh...tp tunang je kot, mana ada persiapan apa sangat kan...
that why la..aku start from 100 days onwards..xde la awal mana pon kan...

sekali lagi di tegas kan, pertunangan bukan lah sesuatu tok di war war kan..
entry2 pasal pertunangan nie bukan untuk meng-war2kan atau apa2 pon,
sekadar mencoret memori persiapan pertunangan je pon,
nama pon mencoret memori kan...so untuk bacaan kembali di hari kemudian,
nanti2 bley baca balik pastu gelak guling guling sorang2..
(motif nak belak guling2 baca entry sendiri?? ntah....)

entry kali nie bukan berbentuk pertanyaan pon walaupon tajuk berunsurkan pertanyaan..
nak citer jea....kita nak wat mini pelamin tok tunang kita nanti.
vogue kan kita tunang siap ada mini pelamin lg...
x, x, x,..... jangan lah bersalah sangka begitu pada saya... hahaha...

yes dear, ada mini pelamin. tp xde la mini pelamin sangat..
just sediakan tempat proper cket tok sarung cincin jea.my pakwe suruh buat sarung cincin lam bilik jea. tapi.......
(kesah sedih nie, amek tisu cecepat) saya nie...xde bilik awak, sedih x?
umo dah 26 taon tapi xde bilik sendiri..sedih sangat.
sebenarnya ada...tapi bila terlalu lama merantau di negeri orang nie..
makhluk(adik) kat rumah dah menakluki bilik ku. bilik mak, mak bagi akak..
bilik akk mak bagi kat aku.bilik aku tapi mak aku tido situ. bila aku balik, aku tido ngan mak aku la,
ok sila gelak...umo dah 26 tapi tido ngn mak lagi..gelak r!!!

my mum cakap bila aku da kawen nanti, time aku balik mak aku tido la kat lua..
nanti mesti aku beli katil baru kan? so katil lama tu dia nak letak lua,
kat depan bilik akak aku ada satu ruang tertutup mcm bilik gitu..so dia nak letak situ la.
tapi....gile keji, sesedap je nak tido lam bilik bia mak tido lua. so xpe la...
eh, nie pehal lak cite sal tido nie???? kan pasal tunang....

ok, so that why aku xley wat sarung cincin lam bilik. erm..bukan x leh..boleh.
tapi malas lah. nanti mesti mak aku suruh pakai bilik akak aku.
malas lah aku nak kacau bilik orang. so kita sediakan satu tempat tok sarung cincin.
xde la beriya mana, DIY sendiri jea..letak kain, letak bunga...dah cukup. ntah2 xpakai pon..
kang nanti masa kua salam2 tue...selamba je mak or nenek dia sarung cincin masa tu.. mana taw kan???

nie simple ke?? To me sweet jea, tp pelamin saya nt lg simple dari nie, to me it not pelamin..
Tak layak, hanya sesuai di panggil tempat sarung cincin jea..
So...adakah pelamin itu perlu??? Bagi saya...yes, definately.....yessss.


p/s: mengharapkan majlis yang simple, ringkas dan manis.

Jumaat, 2 November 2012

dah dapat baju tunang...tp xberapa nak yeayy...

salam sejahtera b2b, hari nie nak cite pasal baju tunang.. xtaw nak ckap cam ne...nak kate x ok, baju tu ok..jadik seperti yg aku nak, tp....fitting lari. aku pon xpaham kenapa, padahal bukan dia x biasa jahit baju aku pon..

kain duyung with godet sangat jadik..memang xnak sentuh pon, the flowy sangat cun..bagi aku la. tapi baju dia...xyah try, aku tengok pon tahu. besar gile...bukan besar seinci dua ok, ada la dekat 12 inci kot besar dia, aku dah cakap ngn dia buat fit cket bagi ngam2 badan sbb baju peplum nie x lawa kalo besar. nampak gedobos ok..nak2 lagi pkai lycra. dah la sepatut nya ada lining, so that baju tu akan lebih sturdy, tp xde plak...padahal, design sama je ngn baju yang penah aku jahit sebelom nie.

bahu besar, siap jatuh...bahu aku kecik, badan aku kecik. bila bahu jatuh dan besar, aku nampak pelik. lagi....kepanjangan baju depan x cukup...singkat, pendek. padahal aku da cakap dah, dia siap ukur lagi, dalam 10 inci, tp bila aku ukur balik panjang dia dalam 8.5 inci jea. ok je rupa dia, tp aku x suka pendek...tang aku nak panjang kat belah belakang da cantik dah.

aku taw, kalo g jahit baju kat designer pon ad yang 2 3 kali kne fitting kan? tapi aku agak x puas hati sebab aku memang biasa jahit ngn dia. td da anta mesej kat dia, cakap apa yg kena betulkan, dan aku akan beli kain lain dalam 1 meter untuk ganti balik yang singkat tuh..x balas plak.

aku syak sebab akak tu da start keje kot..so fokus dia pada menjahit lari... tp xleh la wat cam tu kan...geram aku. nie da berkira2 nie...cam ne aku nak hanta baju nikah, baju sanding ngan baju bertandang kat dia kalo dia da xleh fokus pada menjahit dah? jahit cincai2, x amek kira apa yg org nak.

yang paling x puas hati bila aku nak pesak ke mende tu, aku mintak dia buat princess cutting dari bahu dekat ketiak kebawah..tp dia buat dari atas bahu straight ke bawah.. aduh...aku dah la cutting bahagian atas kering, tetek leper..ko buat cam tu, memang xde cutting langsung.. grrrrr....geram gile. xpe..sabar, nt next week dia dtg aku pkai depan dia, cakap kat ne aku x puas hati.. suruh dia jahit balik. senang...jahit baju tu balik..xyah alter2, sakit hati aku.


xyah teaser2, letak tros tp edit r cket, kang org kate baju tunang aku murahan cikai xlawa lak, so kte sephiakan je
Kalo ikotkan, most peplum kat luar sana labuh2 tu la..btol dah akak tu jahit..tp aku x puas hati sbb aku nak labuh..da ckp byk kali dah, nie pon rupa dia ok bila aku da pin pin kat belakang...baru la ada rupa baju aku, klo x rupa baju pinjam saiz xl..adoyaiii... Smlm akak tu tpon, kelam kabut dia ingt aku nk pakai dlm waktu yg terdekat, aku ckp la sempat lg nk alter nie..
And dia bg cadangan tok tambah satu layer kt belah depan je..jadik berlayer la, tgk la cm ne nt....

kenduri kahwin akak bersekali dengan majlis bertandang adik. + lg2 pasal planning x sudah..

P/s:entry semalam
salam sejahtera semua... hari nie first day kat opis lepas cuti raya hari tue.. badan masih sakit2, penat sangat...penat hati tok sah cite, tp malas nak pikir rajuk hati, anggap je benda yang berlaku secara x sengaja.

dah buat yang terbaik...untuk kebaikan semua, biar lah kan...kenduri ok je, nak kata berjalan lancar pon x jugak...tp settle lah.

susah buat kenduri serentak, nak2 lagi kalo x bersatu hati, ad sifat dengki dan ingin menyaingi, aku tengah2 yang tersepit.

tengok kan adik kahwin, sedih sangat...serba kekurangan. walau adik xde apa2 gembira dan syukur apa ada je...tp sedih, bila dua majlis serentak, satu menonjol, satu terpinggir, hati terguris. aku tengah2 serba salah..banyak hati yang ingin di jaga smpai hati sendiri terluka.

tinggal kan rumah dengan air mata, kecil hati... x nak di ikutkan sangat rasa hati, tp aku x kuat melawan rasa terkilan. biar lah...semua nya secara x sengaja. biar lah...xpe, diri ini berkorban cket, biar lah org x nampak, biar lah org xtahu..Allah tahu.

di sebabkan tu jugak, rasa xnak kawen menebal sangat.. rasa xnak buat apa2...rasa lelah sangat. lelah badan boleh hilang, lelah di hati...pendam sendiri. sabarlah hati...

rasa nak akad nikah jea, majlis yang di rancang simple ingin simple kan lagi, cukup dengan akad nikah jea, jemputan pon jiran tetangga terdekat jea.. majlis biar lah santai2..

penat berfikir, penat merancang, pasal tunang, pasal kahwin, pasal rumah, pasal honeymoon.. end up...majlis di compress bia jadi simple, cepat dan mudah.. xde bersanding beriya, xde merenjis bagai, x ingin kn pelamin tp xpe lah...kita adakan pelamin kecil untuk majlis batal air sembahyang dan sarung cincin, g makan..dan sudah lah. majlis settle di situ.

pikirkan kereta tua si pakwe, xleh berlasak bagai sedangkan, nak kesana kemari perlukan kereta, slow talk ngn pakwe, cm ne nak overcome the issues, bukan x mampu.. mampu, cuma x ingin, kereta bukan kepentingan pon. tp dalam hal ini, peratusan kepentingan kereta meningkat. ntah...bincang pon xde jawapan, xde penghujung.

berfikir panjang juga pasal honeymoon. di kira, di tolak, di bahagi, 10k perlu ada, bukan xboleh adakan..boleh. tapi kenangkan dengan 10k tu dah boleh buat deposit rumah..maka sebulat suara xnak honeymoon. tempat xpenting, yang penting kita bersama. xnak pikir keseronokan, inginkan keselesaan rumahtangga di kemudian hari.

pikir juga pasal rumah. tolak honeymoon, tolak itu tolak ini, konon nak beli rumah. yea...beli tapi bila tu belom tahu. xde rumah yang di inginkan, banyak benda kena konsider. maka nya, kita menyimpan dulu...bila ada rumah yang berkenan, senang.. grab je teros.

Allah je tahu perasaan hati ini, penat..lelah. nak bergerak, tp xnak mendesak. nak biarkan dulu.. dekat2 nanti baru kita uruskan takut terkejar2, nanti hati ini yang lelah. semua benda kena pikir sendiri, semua benda kena uruskan sendiri, pada sapa nak sandarkan lelah diri, mengharap sedikit ketenangan,

serasa ingin pergi...pergi dari semua ini, tapi smpai bila... sampai bila nak lari dari menghadapi semua ini.. sampai bila nak tertangguh, menangguh..

biar lah...biar Allah yang tentukan segala nya... kemana arah tujuan diri ini, kemana kesudahan cerita hati ini...
Banyak benda nk kena konsider, banyak hati nk kena jaga, smpai terkadang hati sendiri di biarkan terluka..

Khamis, 25 Oktober 2012

Setelah lama bersabar...mari merungut.

hari nie masih lagi dengan entry merungut x sudah... terkadang macam apa la aku nie..ada jea yang aku x puas hati.. sebenarnya bukan aku weh, tp bila berdepan dengan manusia2 yang bodoh sombong, susah di tegur, besar kepala, kita yang penat...sabar, sabar, sabar, tapi ada batasan jugak kan? tempat aku mengadu domba pon kat en.pakwe jea.... ingat aku nie mesin ke??? stress main telan jea, so of kos la kne ada tempat meluahkan perasaan...kalo x kita yang sakit. sakit hati....

nie nak cite pasal kalo dah menyewa beramai2...eh,ada orang je pon kat umah.. sorang satu bilik. ok, xnak sentuh pasal dalam bilik, lantak ko la nak tonggang tebalik pon kan...bilik ko. tapi nie nak cite pasal keadaan kat ruang tamu, dapur ngan bilik air.

nak tegur...da besar panjang...da kahwin da pon...tp, ya Allah pengotor. erk..aku pon xde la pembersih tip top bling bling gile...tp bagi aku dapur tu kena la bersih..ko buat makan kot...geli weh.

sebelum nie bukan main, siap tegur2 lagi bila budak sorang lagi makan x berbasuh, tinggal kan dulu kat sink...konon penat la dia ngemas kebende kan. eh... ruang tamu tu aku yang sapu, in the end...pinggan sebijik tu pon aku yang basuh...xpe... xpe... yg x tertahan tu, semua nak kena ikot dia, sigghh...xpe...xpe... lantak la kan, i dont care...kekadang time menyampah aku berkurung dalam bilik jea.. senang. kadang tue..aku dok je kat lua wat bodoh...lantak.

sekarang nie dia nak pindah lg 2 month...lagi la, kotor nye rumah la haii... ko pikir ko keje ko penat je.. dah aku x keje?? sampah sekarang nie x berbuang, sampai berulat2, aku la terkedek2 g buang, aku dah la balik lambat...time badan cergas otak cerdas, ingat la. sampai umah kuar g buang sampah.. pastu baru la lari2 buat itu ini..ko terbungkang terkangkang kat dalam bilik. time aku lupa...sabtu la jawab nye, aku la jugak g buang nye...time dia x balik kampung, aku bangun lambat buat x taw jea..bia dia buang. paling hangin, time balik kampung...tinggal je apa nak jadik kat umah nie...sabar la hai hati sabar...nak jea ase biar sampah tu kat situ smpai dia balik.. tapi geli la...

yang sink ngan dapur xyah cite...aku da tunjuk teladan dah... lepas masak lap dapur ngan table top tue... x kira la minyak terpercik ke x kan. aku siap da letak kain lap lagi kat tepi tu...nie kalo dah biol, mana nak paham orang da tunjuk nak wat cam ne. yang aku heran nye..kalo dia masak, minyak berjejer kat table top tu macam ko curah sesenduk minyak. bukan menitik2 je...sakit je mata tengok.

yang sink pon sama...aku da tunjuk teladan, jangan buang sisa dalam sink. lepas basuh ada sisa2 tu korek buang...basuh sink tue...sental cket2 jea, xyah beriya pon. x...xpaham, cane ko bley ada sampai degree nie??? bukan setakat tinggal sink bertakung, berminyak, siap buang dauh teh lagi dalam sink. cane sink x tersumbat oiii??? aku tahan hati je tengok sink kan.. xpe...sabar..sabar...

slow sangat kan...xpe la, aku wat strategi baru.lepas ko masak, lepas ko basuh...aku g bersihkan sisa ko. da macam ko berak tapi x pam...so aku tukang pam r. even aku x masak ke apa kan. aku just g basuh sisa dia jea.. masyaAllah....xde hati jugak lagi, sama je. ke dia seronok? xyah susah2 kemas?? apa ko ingat aku bibik ke weii???

last last, jumaat lepas balik rumah tengok lampu terbukak, tp dia da xde...balik kampung la tue. tengok sink, urut dada.. dengan daun teh hitam hitam kat merata sink... dengan minyak melekat, dengan dapur kotor minyak berjejer, dengan sampah x terbuang..fine. xpe....esok nye aku g buang sampah jea...dapur, sink aku x sentuh pun.. lantak la kan. sakit hati tengok dapur macam bukan rumah orang islam pun...malas dah aku. aku sampai x masak sabtu ahad tue, makan megi jea....plastik megi aku buang dalam tong sampah bilik.

sampai la ke hari nie...dia da balik kampung kot..dia masak dengan keadaan dapur dan sink still cam tu... aku pon masak dalam keadaan sakit jiwa, nak je ase sental2...2 minit je pon. tp malas...xnak, keraskan hati.. tapi, xtahan tengok sisa dalam sink so aku korek2 buang jugak...aku bia minyak berjejer jea... tapi esok memang kena kemas jugak la...sebab dah sah la dia bukan manusia normal...abnormal, so xpe lah.. malas nak jadik bodoh sama.

tu belom lagi tang tandas...citer hari jumaat hari tue jugak. lepas sakit dada tengok sink..masuk tandas, da pam tue...berduyun2 air keluar kot belakang tandas..aku dah, nie pehal plak... tengok2...paip dari pam ke tandas tu tercabut. manusia biasa bleh ke guna tandas sampai tercabut cam tu??? dah tercabut tu masukkan la balik..nie x, biar je macam tue.. aku jugak yang sumbat balik...ketuk2 bagi ketat balik. aku memang jarang pakai tandas tue...sheeshee kat bilik mandi, poopoo kat opis, sabtu ahad poopoo aku xnak kuar kat umah...kecuali emegency..tp jarang la. sabar la hati....sabar yeh??? biasa la tue... biasa la.....

Rabu, 24 Oktober 2012

Xtaw nak letak tajuk apa... (Boleh??)

nak raya nie....
mood keje kelaut..laut dalam ko, bukan main2 nye...
stok lemas terkubur jadi tukun terus...
tapi tadi sempat la jugak update report,hihihi...
update ea, bukan siapkan...malas. hahahaha.....
eh, cane nak up gaji up to the sky kalo ginih??
xpe2, boss paham....boss kedek xnak bagi gaji awal kan...
so, report lepas2 raya la saya wat ea??? hehehe...

sebenarnya xtaw nak tulis apa nie.... owh ea..

saya x layak nak menerima sedekah... hadiah is ok.... titik.

misi mencari rumah masih di teruskan...
nak beli rumah baru mcm samar2, jadi intai2 jugak rumah subsale,
xpe la...survey2 jea dulu...kalo ada, is ada la....
kalo xde kita tunggu dan sebey lagi..

da buat checklist 100 hari before tunang...aku set kan
100 hari baru start wat preparation... hahaha...
x abis2 ngan checklist aku... takut ada yang tertinggal2...

nanti up entry len lah cite sal preparation tunang2 nie...

k bye...

Selasa, 23 Oktober 2012

kebergantungan hanya pada Allah...

salam sejahtera,
hari nie masih xde mood nak berceloteh pasai nikah kawen,
nak citer pasai mende lain..

normal kan, kita xleh bergantung pada manusia sebab x mustahil manusia akan tinggal kan kita,
sama ada menjauhkan diri atau meninggal dunia, kasih manusia akan hilang.
tapi bukan kasih Allah, kasih Allah kekal selama nya..

tp jangan la pulak bila kita di uji, kita berprasangka buruk pada Nya,
konon kasih nya tiada lagi dari kita, MasyaAllah...
Allah akan uji hamba nya yg dia sayang kan?

pernah jumpa x?
manusia yang kita rasa sangat x layak terima nikmat Allah..
manusia yg angkuh sombong, manusia yang lupa Allah atas segala nikmat,
tapi nikmat Allah x penah putus bagi nye...liku hidup nya luas dan lapang..
xde halangan dan rintangan..

kita terfikir, nape kita yang x jemu mengabdikan diri pada Allah,
tp nikmat yang di beri hanya cukup untuk selesa, bukan mewah seperti manusia itu.
kita mengeluh...baik xyah beribadat kalo gini...masyaAllah.... mengucap banyak2...

pernah x kita terfikir, rezeki kita, nikmat yang Allah beri untuk kita cukup untuk kita,
hidup selesa, jiwa tenang...manusia itu, jiwa nye xtenang...
walau harta nye banyak...jiwa nya berkecamuk. kenapa?
sebab dia hanya di beri nikmat duniawi...

maka nya, jangan lah saling dengki mendengki...
rezeki Allah setimpal buat kita...bersyukur lah...

owh...pasal kebergantungan kita pada Allah, setiap ujian, setiap nikmat,
setiap helaan nafas, kita kena bergantung hanya pada Allah.
tapi jangan la plak konon kita bergantung pada Allah, kita meminggirkan
hubungan baik sesama manusia. maksudnya, dalam setiap perbuatan,
kebergantungan kita hanya pada Allah maka kita menyombong dengan orang sekeliling kita.
konon merendah diri, xnak bergaul dengan org yg bg nye sume ntah pape..

kita cakap, kita x perlukan pertolongan sesiapa, Allah ada untuk tolong kita.
kita x perlukan nasihat atau teguran sesiapa,
kita x perlukan kawan untuk saling berkongsi..

tp kan....
sedar x kita, Allah turunkan pertolongan kita melalui orang2,
bila kita salah, Allah hantar orang yang betul untuk menegur kita,
bila kita susah, Allah hantar orang untuk menolong kita,
sebab itu manusia itu khalifah di bumi Allah..

kita bergantung hnya pada Allah... kita berdoa, bersujud, menangis dan merayu..
semoga perjalanan hidup kita sentiasa lapang,
dalam masa yang sama kita bergantung juga pada manusia..
bukan bergantung pada manusia semata lupa pada kebergantungan pada Allah,

contoh nya,
awak engineer, awak bongkak dan sombong, engineer la katakan,
awak pandang drafman sejengkel nye...apa kelas drafman kan..
awak engineer serba boleh, setakat lukis2 pakai autocad tu kacang je,
calculation yg susah2 pon awak bley buat, design pelik2 awak bley buat,
software susah2 awak boleh handle, tentu2 lah awak bleh wat draft kan.

tp, in the end, awak perlukan pertolongan mereka juga, tp awak sombong,
apa plak pertolongan..itu kan keje mereka, mereka drafman..so draft lah..
setakat draft balik apa yg kita da lakar kat drawing siap2.. kan? sombong sangat..
awak tau ke, nak control drawing... in the end, walo awak engineer, status awak lagi tinggi dari draftman,
awak tetap 'bergantung' pada draftman untuk complete kan keje awak...

kata kan, awak doktor...wah, kelas sangat la kan...
tp sombong dengan nurse padahal, awk bukan jaga pesakit awak pon kan.
nak cucuk pesakit, panggil nurse tolong balik kan, pesakit berak...awak ke yang g basuh?
xkan... nurse jugak yg buatkan...so apa salah bermanis muka, ucap terima kasih..
xsalah kan? secara x langsung awak 'bergantung' pada nurse awak jugak..

dalam rumahtangga, awak suami... ketua keluarga, pemimpin dalam territory awk la kan..
sume dalam rumah kena ikot cakap awk. sume awk nak kena decide.
apa bini awak nak masak pon kne ikot selera awk.
ye la..awak dah keje carik duit kan...penat lah konon.
tapi, kalo xde wife awak yg menguruskan rumah, masak kan awak makan, jaga anak awak,
mampu ke awk nak buat sume tu? nak2 lagi kalo wife awak pon keje jugak...
penat nye dia tuhan je taw...

jadi, cuba la hargai wife awak tu sikit, tolong la mana boleh.
xleh nak tolong kemas rumah, cukup la urut2 cket bahu bini...lega sikit dia rasa.
xyah la nak bossy sangat..konon nye 'dah awak bini, tu keje awak...nasib la kan'.
abis kalo bini merajuk...lari balik umah mak, nak cakap apa? bini derhaka?
dah awak layan bini mcm maid je...masa bercinta bley plak belai2 kan..
dah jadik bini, dah ada anak dua tiga...pandang jauh2 jea..
dalam rumahtangga lagi la, masing2...wife and husband 'bergantung' dengan satu sama lain.
so....x salah kan, kalo saling menghargai..

si suami, sekali sekala...weekend je ke, bawak la bini g belanja,
xleh belanja memahal...banje bekfast roti canai kat mamak pon ok...
bini awak jugak kan. kalo ngn memember bley plak open table malam sabtu kan..

si isteri, mementang laki da bagi awak keje..
jangan la wat excuse penat keje maka nya everyday makan lua... smpai da jadi habit.
sian laki awak... kalo da lelama sangat makan kedai, x mustahil la bila da tetua,
konon2 nak masak laki awak cakap x sedap. padahal..sebelum nie,
laki ok je...makan je apa bini masak kan.. tapi dah awak ajar dia makan kedai,
da terbiasa... masa tu baru la nak tacing bagai... hempuk kang!!!

makanya, kebergantungan kita hanya pada Allah...
tapi Allah berikan kita mereka2 ini untuk kita bergantung harap..
syukur pada Allah, terima kasih juga pada mereka.

Isnin, 22 Oktober 2012

dalam usaha untuk berenti merokok...mampukah???

rokok kena catu nie....




















erk.....
bukan aku la, bila masa lak aku merokok...
bakal suami hamba nie ha.....

kesedaran dah ada....
plus aku ni kan caring terlebih (queen kontrol-dlm hal nie je)
so rokok dia aku pegang, sehari dua batang je..
weekend, mengigil lah kamu..pandai2 la g mamak beli sebatang..
zolim..zolim...hahaha...

eh, nie untuk kebaikan dia jugak..
nak benti merokok kne pelan2...xleh secara terkujat,
semalam elok je kau abis kan 5 batang, tetiba hari nie kne stop teros...
mau berbuih kawan..

aku x reti lah nak wat donno mcm setengah org..
tetiba je pasangan ckp da sbulan x merokok..
seperais..seperais..tp ase mcm x ambil peduli wat hepen kat dia,
mcm kesahkan diri sendiri jea, asal sendiri senang sudah..

aku jenis yg alert...
ko tetiba diam muka cam cencorot pon aku alert..
time kua ko da sedut berapa rokok pon aku alert..
aku jenis yg aku nak org caring kat aku, so aku akan caring kat org jugak..

eh...termelalut lak...
ok, x taw la smpai bila dia mampu bertahan..
nie baru dua minggu sesi catu mencatu nie berjalan...
hahahah...

ooo....ko catu duit shoping aku kan...
meh aku catu rokok kau plak,
eh... hope mende nie x berlarutan smpai berbulan2...

eh...kalo da bulan tu, da bley kurang kan kepada sebatang dah la kn..
bulan pastu lak stop tros...bagi 2 hari sebatang lak ke.. hm.. hm...

Khamis, 18 Oktober 2012

produk membersih wajah kegemaran-sesuai ngn jerawat jugekk..

org kata...
kita kena bersihkan muka sebersih bersihnya..
kne cuci2 mekap dlu...walo x mekap mana..

bila da cuci bersih2, baru la muka x berjerawat.
tp kenkadang tuh, time muka tengah berjerawat...
muka macam reject je produk pembersih wajah nie..

x kira la... loreal cleansing milk ke, double cleansing bio essence ke..
sume mcm x berapa nk umph..
hati gundah gulana, cam ne nak bersihkan muka sebersihnya..
supaya jerawat x naik naik dan naik lagi...

akhirnya ku temui cinta sejati...
ngam ngn muka jerawat.. ngam ngn muka sensetip..
jerawat pon makin kering, tp muka maintain lembap..
suka hati oi oi..suka hati..

maka nya sekarang nie da boleh pkai cleansing milk
ngn double cleansing dengan hati girang..x terganggu dah.

apa yeh produk yg cam best iteww???
di persembahkan....anakku baby wipes....
hahaha...siyes best, muka bersih... mata bersih...
lama2 muka nampak mcm licin jek...
nampak jea...realiti nye, muka ku still mengerutu jgk...cket.

Satu kat opis...satu kat umah....
Baby wipes in actions


percubaan untuk senyum palsu cm artis...
muahaha, aku hamek gmba mn pndai senyum
Nampak x, nampak x?? Gigi tuh...bukti aku one of cullen's clan...muahaha,
Padahal gigi bersepah...k bye.


untuk kulit sensetip cuba la...recommended.
ada efek??? kalo untuk kulit baby pon selamat,
apa ntah lagi muka kita yg mcm2 chemical kita tenyeh nie kan????

Selasa, 16 Oktober 2012

official date..

salam sejahtera kengkawan....
nie nak bagitaw...kita da ada official date tunang kte... tunang???
pffttt...orang lain da selamat kawen aku baru nak kecoh sal tunang...
plus tunang mn bley kecoh2 kn...

tp nak bagitaw jugak... ala........
bagitaw kat korang2 je pon...xpe kan?
x wat announcement kat tibi pon, huhuhu.....


ok nak gelak kan diri sendiri jab...
hahahaha....mcm esok je nak tunang,
padahal 4 bulan lagi...


insyaAllah...moga2, berjalan lancar...
kitorang tunang 6 bulan jea, xmo lama2... insyaAllah...

Muka excited...

Isnin, 15 Oktober 2012

Mencari rumah x jumpa2, aii is xnk sewa..

sebelom merapu dengan lebih panjang.. nak kongsi ayat cambest nie cket..

ku impikan bintang, tahik bintang yang ku dapat.. maksudnya: apa je yg kita nak x semesti nye kita dpt sebijik sebijik, walo da plan elok, tp kuasa Allah kn. kita berusaha..tp itu je kita dpt... xpe, dpt jgk...syukur alhamdulillah dah..

owh, meh sambung balik..

kitorang plan kawen yang simple2 aja. titik. ( berapa ribu kali nak ulang) ala...mcm ustaz don tue, xpon lg simple dari tu... nie memang hajat hati kitorang, nak kawen simple..hue hue hue..

sekarang nie nak cite pasal rumah... yes rumah...kitorang tengah carik rumah.. which is aku kekadang x paham jugak ngn lelaki yang bakal aku kahwini nie...

before, berkeras la nak duduk ngn mak dia dlu, at least 5 taon (grrr...) dalam masa 5 tahun tue bley la nyimpan bagi kayo kan.. duit sewa da lepas..hulur duet dapur je kata nya lah.

pastu sekarang nie beriya nak carik rumah.. aku layankan je la..ingatkan just sebey2 bodoh je kan... ada la berkenan..yang mampu milik tp nanti kitorang kne makan bercatu la kot. so...xpe lah, kita carik rumah yang comfortable sudey, lupakan napsu diri yg nak umah besau.

nak rumah teres, x kesah setingkat pon... nak kat kajang, nak yang mampu milik means masih ada duit untuk berjoli tnpa usik duit tok simpan. ok....hado? xdo nyo........ sekarang nie perumah kat kajang sume yg hi-end jo... sume orang da kaya kot sekarang nie... plg cikai pon dah 400k, mostly 1m je....

then, dia bg kelonggaran, xpe...kita carik apartment, tp xmau flat kos rendah sbb parking mcm hape...nak apartment yg apa guard, parking terjaga, ada sistem 1 umah satu kete so xserabot parking berlapis, hado??? xdo nye...apartment skang nie aku tengok da ada gaya flat je...

xpe..kita carik yg service residence....xde la plak kat kajang kan.. nak kajang jugak. which is aku pon paham kenapa, senang... umah mak dia kat kajang, umah nenek dia pn kajang..so nanti ada pape senang, xde la kne tempuh jem bagai kan. plus...if kitorang nak beli rumah..aku memang kena keje dlu, xley retired lg (wuwuwuw...), so bila kitorang ada anak (insyaAllah) nanti, bley mintak nenek or nyang dia jagakan...save la cket kan.

tp xde la plop...aku pon cakap la lelok, xpe la...kita bukan kawen teros pindah keluar pon kn... ada masa nak carik lagi, straight je dia tny aku, ' ayg nak duduk bape lama ngn mak abg??' demm...aku plak yg kena. pastu siap cakap lg, kalo xde untuk bli buat sementara waktu nak sewa dulu...eh, aku mcm...ehhhhh....betol ke pakwe aku nie???? sebelom nie siap gaduh2 ngn aku sbb xnak nyewa, rugi kata nya... bek dok ngn mak dia dlu then bila ada rumah yg sesuai baru beli n pindah kuar. bila aku da ok... dia plak beriya nak dok lua....

xpe lah...ada la tu pas nie... tu kata, terkadang apa yang kita nak tu x semesti nye kte dapat sebijik2... ikot hati aku, aku da berkenan gile kat umah kat sungai long tu...tp memang kitorang pnye spending pas nie tight la cket...xleh mewah2 sangat.... so, xpe....kita carik yg x terlalu bagi strain kat poket, nak yang walllaahhh...pas nie, insyaAllah ada rezeki tuhan bagi...second home dpt la idaman hati ke, sape tahu kn???

dok khemah chomel ni je la....kawaiiiiii

same gak ngn honeymoon... da anta ketas keje kat dia, nak g maldives...bape kos, bape tiket flight bla bla bla... dia pon mcm teruja je tengok pulau kat maldives tu kan... aku siap comparekan kos kalo g gold coast (pilihan dia) lg... if gold coast of kos la lg mahal kan...tp aku ckp ngn dia, aku ok jea.... lgpon bleh compact lg total cost nak g gold coast tu...tp dia mcm ok je ngn maldives kan.... tp...memandang kan, dia beriya gile nak beli rumah... dan aku pon x kijam nak jugak p honeymoon kat maldives and gold coast tu... so aii is, rilek2 jea...

aku mcm, xpe lah....untuk right after wedd kita p bali je walo pon aku mcm x berapa nak suka dengan aktiviti kat bali... mostly tgk, g lawat kuil ke mende tu...erm, tp up to kita la kot, bley je kalo x pg... bley jea... hu....aku nak mandi pantai, sepuas hati...smpai hitam legam... (bukan dah legam pon ke??) huhu....

so...itu lah, pa yg kita nak, apa yg kita plan...kita akan letak tepi... bila mende lain mungkin lg penting dari itu... means, xde la sengket sampai xleh pegi...boleh. tapi, rasa bersalah kat diri... pastu pikir, dari pegi maldives, baik wat beli kitchen kabinet ke... ha..... mak mak sangat pemikiran...ayyooo.....

so, pkwe ckp la...xpe la...kita g bali dulu, maldives kte pg ujung taon 2014 plak ke, abs cane kalo xjadi beli rumah lg???? acane? kan bley pg maldives tu? erm...xpe la, anggap je tu memang tabung tok rumah...fine2....

so... biar Allah yang tentukan... sekarang nie...kita berusaha je la....

off wedding issues : produk review : loreal white perfect laser

salam jumaat....(erk...entry ni di tulis jumaat ritu..)

eh, patut hari jumaat post pasal tazkirah2 cket kan.. xpe la..post pasal kecantikan plak even diri x brape cantik pon.. da lama ase x post pasal kecantikan nie..

klo bace post aku yg lepas pasal review produk ke pasal kecantikan ke mesti taw muka aku ada masalah jerawat yang...xde la teruk mana, tp dia naik kat certain kawasan jea, silih berganti..pastu berparut...hitam. sakit hati oh tengok muka sendiri..

before nie, aku pakai loreal revitalift white, lama jugak la nak hilangkan jerawat tu.. tu pon dengan pertolongan bio essence bird nest sleeping mask and marvel gel dari ginvera, tiga2 nie mabeles..tp di sebabkan sikap tawadduk aku kurang, so result dia so so je la.. eh...still ok, jerawat da kurang..parut makin light, tp jeragat maintain.. pastu start pakai sun block cosmoderm, nie pon mabeles jugak...suka oh pkai sunblock nie, x caye?? ce try.... seiring (??) dengan masa, jerawat da xdok..wieehii.. i is soooka...

pastu cream revitalift white aku da abis, aku dekat sebulan kot xpkai any cream or moisturizer, tebiat gile perangai, mentang muka da elok cket. aku bantai pakai cosmoderm ngn bedak jea, tp cosmoderm tu best...xpakai mosturizer pon mcm da cukup...complete sume dah... pastu elok plak loreal kua produk baru, loreal white perfect laser, kengkonon bley puteh ngn ilang segala noda kat muka la...oh, teruja... teros beli, tp x beli serum....sebab masa tu serum nano white ade agi. eh... serum nano white pon ok jgk..best jugak.


nie da sebulan pkai white perfect laser nie...sbulan lebih kot.. parut makin kurang, tgl yg degil pon da light2 jea.. jeragat yg keras kepala pon da brown dh...da light jugak pori2 memang...ehhmm...mmg seronok la, kecik smpai almost x nampak dah akak2 kat opis pon tegur, even xde mekap pon muka nampak smooth jea... erk..tp xde la licin mcm kulit telo tuh..still ada lg, cuma better than before la..

tp ok la, aku pakai pagi jea...lepas semayang zohor x kuasa aku nak tepek balik, kekeke...sebab aku malas nak colek boh lam bekas kecik travel tuh.. nak angkut jea bekas loreal tuh, oh...tidak,berat... lepas zohor aku tepek cosmoderm ngn bedak je...hui hui hui....

yang x best dengan loreal white perfect laser nie??? da tengah hari gitu...dia wash away my mekap, klo tengok muka aku mcm xpkai pape...segala bedak segala cosmoderm mcm xde.. kalo biasa aku pakai cosmoderm ngn bedak jea..elok jea smpai petang pon ada lagi.. tp xpe la...sbb muka still nampak smooth, so xde mekap pon ase konfiden je..

pastu x suka sebab...terperasan ada line tudung mcm kalo muka burn tu, ala...kang kalo kita pakai tudung, dok sepanjang hari kat tengah panas, pastu bukak tudung..nampak la muka belang kan??? ha...lebih kurang cm tu la, walo pon x ketara sangat tp still bile perati2 nampak la belang tu...why la????

padahal aku xde la exposed kat bwh mentari banyak sangat, sbb pc??? eh...sebelom nie aku pkai cosmoderm je pon, elok jea... xde belang pon...tp sbb x beza sangat tone kaler dia tu..so ok la, sbb muka licin kan...so pejam mata je la...hahahaha....

p/s: muka aku pantang kena puji...pastu mesti naik jerawat... dah ko pehal muka???????????????????

Khamis, 11 Oktober 2012

Kenapa Thailand Bukan Destinasi Honeymoon Pilihan Aku... + Serius Ase Nk Tumbuk Org..

Entry xde gmb..mls, huihuihui...

ritu kan, aku da post pasal wedding aku wedding murahan jea...
ala...yg entry nak cakap mcm mana lagi baru paham tu..
en.pkwe ada la bace pasal entry tu..pastu dia komen... ok hangin.

dia cakap la aku berlagak xnak g honeymoon kat thailand ngn indon,
nak g tempat best aje..hoiii...nie sape yg dok ckp nak bawak aku g australia nie???
meh sini aku nak cite...nape aku xnak pg thailand... why, why and why....

first, mak aku orang thailand...
walo pon last aku balik thailand masa aku abis diploma dlu,
aku masih bley ingat jalan kat thailand. aku ingat jalan ok???
xyah cite la tang aku da penah pg krabi, koh samui..bla bla bla sume..
even aku just singgah2 jea xde stay kat hotel pon, at least aku penah pegi..

aku ase aku bley sewa motor rempit balik kampung nenek aku kat yala kot..
bukan susah pn...carik signboard g yala...
da smpai yala, aku cari signboard g cabang tiga lamphaya (lupa cm ne nak eje).
xde signboard cabang tiga tu? not to worry...
kalo dari stesen ketapi yala tu...amek kiri.. straight..straight..
ada signboard ke kg nenek aku, simpang ke-3, ada pokok besar..
amek kanan..straight....straight...if not mistaken, masuk cabang tiga lam'mai dulu,
then, nt jumpa bandar cabang tiga, ada satu simpang org jual pulut kot x silap..
dekat pasar,seberang jalan org jual pulut (kalau ada lg) ada butik pengantin,
tempat akak tiri aku setting rambut masa dia kawen dlu, gile gojes..

ok da masuk simpang kan...straight jea,
nanti lalu ladang getah.. straight lg, nanti jumpa kilang orang wat arang...
straight lg, jumpa kubur belah kanan.. pas kubur jumpa sawah padi indah terbentang kiri kanan...
eh, nak dekat dah nie... lepas sawah padi nt jumpa umh siam, belah kanan..
umah ketiga tu umah nenek aku... weeee...da smpai,
ko tengok ada landskap air terjun buatan (kalo ada lg) ha... itu lah.

kalo sesat??
not to worry jugak, tepon je makcik aku...suroh dorang guide,
xpon dtg amek tros...hahaha

tengok????
aku siap leh balik umah nenek aku..siap ingat landmark sume..
memang x la..aku nak g honeymoon situ, bek aku balik umah nenek aku je kan...
bukan nak berlagak low class ke apa...dah memang tempat aku pon even da lama x balik,
x balik sebab kan kes rusuhan kemende tuh...ha, tu kat kampung aku la tu..

masa last blik tu pon, lek je tetengah malam leh dengar bunyi tembakan..
siap kat pintu masuk ke kampung kitorang ada soldadu (askar kot siam) jaga kuar masuk,
masa hari last aku kat kampung, kecoh orang kampung sebelah kena tembak masa tengah sujud kat sejadah...
mati dalam solat tuh... mau x seram, lepas tu mak aku x bagi balik dah...dia balik sorg jea...

yang indon tu plak...eh, dia yg xnak...
konon x best g indon pastu cakap aku yg berlagak..
aku siap submit proposal kat dia, lepas kawen...kita g bali, tahun 2014 baru kita g jalan2 jauh cket..
owh, xnak...nak g gak australia kan.. siap cakap lg, kita kawen simple2 jea dah la..
nt leh honeymoon best, fine... ok jea...aku x sebab tu pon memang aku nak majlis yg simple2 jea pon..

pastu kitorang dok survey2 rumah...harga rumah kan makin mahal,
so kitorang decide nak cari rumah yang tengah dalam pembinaan gitu la,
kitorang still dok ngn family dia lg..just as asset je dlu..
nt cite pasal rumah nie entry len, tengah survey2 tuh sempoi je dia cakap,
nt klo beli rumah xleh la nak honeymoon jauh2... xleh la nak holiday every year tempat best2....
danggggg....

pastu mak dia cite dulu mak dia g honeymoon kat bali dlu, best gak la g bali..
lepas g bali bru g australia.. eh, elok pulak nak g bali kan...
aku dah excited nak g australia, tetiba nak g bali kn..serius ase nk tumbok org jea...
ah..xkesah la...let time decided je lah..malas nak pikir...

tapi kalo g bali memang aku da lama dah survey...
nak duduk hotel yg ada private pool...keh keh keh...
oppss.... jangan salah sangka, aii xpandai berenang..klo ada private pool tu ok la..
kalo lemas pon public xtaw, x malu..hihihi....

xdapek private pool pon atleast nk kena ada bathtub...hahahaah...
gatal oh....hempuk kepala kang...ada org tergeliat pinggang nanti..huuuu....

so tahu dah anda nape thailand bukan lokasi honeymoon pilihan saya...
dan bali is ok je to me... sebenarnya, ai lagi prefer maldives dari australia tue...
tp dia yg nak kan....ada ya survey...wat bajet,
Oh..amek kau, at least 10k..di sebabkan aii kedekut, so mcm berat hati je...
Ni topup cket ni da bley bayar downpayment umah da ni...hahahah,

td da ckp ngn en.pkwe, aii ok je nk g bali...kompem ke? aii booked hotel skang ( mood x sabar)
eh..xleh decide lak...nak g australia gak... ko memang la, kang bila aku da mengharap...xdapat,
suka taw buat aii kechewa...
Nie nk pg mn sbenarnya ni??? Ce firm cket..so sponsor ai is ok jer..hahaha

eh...anyone ada idea tempat honeymoon yg best x???
share meh...aku bukan expert sgt pasal mende2 nie sume...
tp yg pasti aku more pada beach...no themepark bagai...
dia plak prefer honeymoon yg santai dan relak..sighseeing gitu..
ala...beach la tu.. beachmoon gitu...any idea??????